Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Του Θωμά Βαρδουλάκη - Να παρεμποδίσουμε φαινόμενα εισοδισμού προσώπων και φαινόμενα παρακμιακά, σήψης και διαφθοράς από υπουργούς έως και απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ που «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι» κατά τη μακροχρόνια άσκηση της εξουσίας


Του Θωμά Βαρδουλάκη*

Οραματικό και τολμηρό είναι το εγχείρημα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με όρους αναλογικής ισοτιμίας και χωρίς ηγεμονισμούς, να δεσπόσει της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης που οριοθετείται από τον χώρο του Κέντρου και φθάνει μέχρι τη δογματική κοινοβουλευτική Αριστερά.

Το εγχείρημα είναι επιτεύξιμο, αφού εξάλλου σε τρεις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, δύο του 2015 και μία του 2019, γενναιόδωρα η αγνή και ανιδιοτελής βάση του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ αγκάλιασε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εμπνευσμένο ηγέτη του, ώστε για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ιστορία της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί η κυβερνώσα Αριστερά.

Δεν αποδίδω προθέσεις και κατά μείζονα λόγο ιδιοτελή στόχευση και προσωπικές φιλοδοξίες στα ελάχιστα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αγνούς και καθαρούς ιδεαλιστές και αγωνιστές, οι οποίοι στο όνομα μιας ουτοπικής και νεφελώδους ιδεολογικής καθαρότητος, ξένης προς τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, αντιτίθενται στην εν λόγω διεύρυνση της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης του τόπου.

Υπενθυμίζω ότι το εγχείρημα εφαρμόσθηκε με επιτυχία μεταπολιτευτικά τόσο από τη συντηρητική παράταξη, με διεμβολισμό της Ενώσεως Κέντρου, μετέπειτα ΕΔΗΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όσο και από την προοδευτική παράταξη, με ηγεμόνευση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου σε όλη την ΕΑΜογενή Αριστερά, η οποία γενναιόδωρα τον υπερψήφισε κυρίως το 1981 αλλά και το 1985 και εκείνος ανταπέδωσε το οφειλόμενο ιστορικό χρέος αναγνωρίσεως της Εθνικής Αντίστασης.

Για τους παραπάνω λόγους, οι όποιες ενστάσεις αντιτιθεμένων στη διερεύνηση ολίγων στελεχών πρέπει να αρθούν και όλοι μαζί να υψώσουμε ένα μόνο τείχος, το οποίο όμως δεν αφορά την ιδεολογική, αλλά την ηθική καθαρότητα. Να παρεμποδίσουμε φαινόμενα εισοδισμού προσώπων και φαινόμενα παρακμιακά, σήψης και διαφθοράς από υπουργούς έως και απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ που «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι» κατά τη μακροχρόνια άσκηση της εξουσίας.

Αυτή μόνο πρέπει να είναι η κόκκινη γραμμή μας, γιατί η νέα κυβερνώσα Αριστερά με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που αργά ή γρήγορα θα προκύψει, μετά την ταχύτατη απογοήτευση του εκλογικού σώματος από την παλινόρθωση του αστυνομικού κράτους της νεοδεξιάς των κυρίων Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη, απαιτεί άνετη αριθμητική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι δάνειες δυνάμεις.

Εξάλλου, οι πολιτικές συγκλίσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, ο οποίος για να καταστεί ξανά κυβερνώσα Αριστερά, προϋποθέτει τη δημιουργία στοιχείων παράταξης μακράν και έξω από εσωκομματικά κελύφη. Δεν επιτυγχάνονται με βάση την πολιτική καταγωγή καθεμίας και καθενός, αλλά με βάση τα προγράμματα και τις κοινές πολιτικές αγωνίες και σκέψεις. Τότε ένας διακομματικός οργανισμός που αποκτά στοιχεία παράταξης επελαύνει ανεμπόδιστα σπάζοντας το κέλυφος της εσωστρέφειας σε μακροχρόνια με την ψήφο του λαού άσκηση της εξουσίας υπέρ αυτού.

* Ο Θωμάς Βαρδουλάκης είναι γιατρός - πνευμονόλογος, υποψήφιος περιφεριακός σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθηνών με τη Ρένα Δούρου

Τα άρθρο δημοιεύτηκε αρχικά στην ΑΥΓΗ

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ.Παρασκευής : Μπαρ Οικονομιής Ενίσχυσης Του Κοινωνικού Χώρου | Παρασκευή 3/1 | 21.00