Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ .....


του ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΥ
 Δεν είμαι όσο "αισιόδοξος" είναι οι καργαευρωπαϊστές ότι έχει κλειδώσει η συμφωνία.

Ο Σόιμπλε εκτιμώ ότι θα το τινάξει εντός της ημέρας στον αέρα για να μην έχει αυτόν τον σπαστικό τον Τσίπρα μες τα πόδια του.

Αλλά πλέον θα έχει τινάξει την ενότητα της ευρωζώνης ο ξεροκέφαλος Γερμανός κομπλεξικός, απορρίπτοντας  μια πρόταση όχι των "ακραίων" , αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια πρόταση που "στήθηκε" από τεχνοκράτες - ¨Ελληνες και Γάλλους - του Τσακαλώτου συμπεριλαμβανομένου  διότι δεν θεωρώ τον Τσακαλώτο πολιτικό, ένας τεχνοκράτης είναι. Καλός τεχνοκράτης με κομματικά ένσημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα σε ό,τι λέει σήμερα το ρεύμα της "αριστερής" κοινής γνώμης (και το"Αριστερο Ρεύμα") θεωρώ ότι οι χειρισμοί ΄Τσίπρα ήταν ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΟΙ.

Και αυτό γιατί σε περίπτωση τορπιλίσματος της συμφωνίας η κυβέρνηση  αυτή  θα έχει πετύχει ένα ισχυρότατο πλήγμα και θα έχει προκαλέσει ΡΗΓΜΑ στο Γερμανικό καθεστωτισμό έχοντας αναδείξει σε όλη την Ευρώπη ότι .... και κωλοτούμπες ντυμένος τσαρλατάνος (κανονικές κωλοτούμπες , όχι πολιτικές) να έκανε ο Τσίπρας αυτό που νιάζει την Γερμανική τοκογλυφία είναι Ο ΚΑΝΟΝΑΣ (που λέει και ο Σόιμπλε).

Ο κανόνας που βολεύει το βαθύ Γερμανικό κράτος για την καθυπόταξη των ευρωπαϊκών λαών στο 4ο ΡΑΙΧ.
Και που ΚΑΚΩΣ εγκρίθηκε, όταν εγκρίθηκε (Συνθήκη Μαάστριχτ λέγεται για να πω και τα .... κομμουνιστικά μου).

Όμως  ΚΑΘΕ κανόνας - ο ΟΠΟΙΟΣ κανόνας σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ κοινωνικές δομές πρέπει να μπορεί να  υπόκειται - ανά πάσα στιγμή - σε αναθεώρηση.

Και αυτό που παίζεται λοιπόν τώρα, ΣΗΜΕΡΑ, σε αυτό το "παιχνίδι" στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στοίχημα ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ είναι η επαναφορά του Ευρωπαϊκού μορφώματος σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ τροχιά για να είναι δυνατόν ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.

Αυτό που περιμένουμε δηλαδή ΣΗΜΕΡΑ να κριθεί είναι αν το Ευρωπαϊκό μόρφωμα θα αποφασίσει τελικά ότι οι λαοί  μπορούν να αλλάζουν ΑΚΟΜΑ τον - όποιο -  ΚΑΝΟΝΑ.

Αν νικήσει ο ΚΑΝΟΝΑΣ, δηλαδή η απόφασή τους είναι ότι η Ευρώπη είναι πλέον ένα ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ, τότε δεν υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανένας λόγος να .... "μένουμε Ευρώπη".

ΚΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ που σήμερα πρέπει να αλλάξει ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ και η παραδοχή της μη βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως "άλλαξε"  και ο ένας άλλος κανόνας - πρόσφατα - και τέθηκαν capital controls σε τράπεζες χώρας της Ευρωζώνης.

Σε λίγο θα δούμε τι θα πει ο Γερμανός, αλλά είπα να μην περιμένω να γίνω "μετά Χριστόν" προφήτης.

Βέβαια η δύσκολη ερώτηση που θα μου πει κάποιος ότι δεν απαντώ είναι το τι θα γίνει αν δεχτούν.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ με ρωτάνε αγωνιωδώς οι αντιμνημονιακοί φίλοι και σαρκαστικά οι μνημονιακοί (γιατί βεβαίως έχω και τέτοιους φίλους).

Η απάντηση είναι απλή: Το ενδεχόμενο του συμβιβασμού ποτέ δεν αποσύρθηκε από το τραπέζι ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τους ΑΝΕΛ.
Και ο συμβιβασμός δεν είναι ποτέ ευχάριστος.
Ενίοτε όμως είναι αναγκαίος.

Όποιος ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ πανηγυρίσει για τον συμβιβασμό θα είναι απλώς ΗΛΙΘΙΟΣ.

Αλλά ο αναγκαίος συμβιβασμός για εμάς εμπεριέχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ, ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ:
ΤΗΝ επανεγκατάσταση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην Ευρώπη.

Προαπαιτούμενο που θεωρώ ειλικρινά και χωρίς κανένα κομματικό πατριωτισμό (που βεβαίως και δεν οφείλω ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στον Τσίπρα, μην τρελαθούμε κιόλας) ότι για μια ΕΝΤΙΜΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ κυβέρνηση με έναν ΑΠΙΑΣΤΟ από τα μέζεά του πρωθυπουργό, είναι ΙΚΑΝΟ προαπαιτούμενο ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ, που βέβαια δεν δικαιώνεται με την υπαναχώρηση που αναγκαστικά θα γίνει .

Ο Τσίπρας κατάφερε να ανοίξει το θέμα στην Ευρώπη.
Έσπασε το τσιμέντο του "μεγάλου συνασπισμού" με την συγκλονιστική παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με κόστος και αίμα από τον Ελληνικό λαό ΑΞΙΖΕΙ να το παλέψουμε κι άλλο. Αξίζει να τον στείλουμε να το παλέψει και άλλο.

Και για να το παλέψουμε ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ.

Αυτός που θέλει να μας διώξει κάτι φοβάται.

Αυτός ο φόβος του είναι ο φάρος ελπίδας για τον λαό μας και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς - κυρίως του νότου.

Ας του κάνουμε τον φόβο του αλήθεια.
Ας του αφήσουμε αυτόν τον σπαστικό τον Τσίπρα εκεί να του κάνει τα νεύρα τσατάλια.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ


ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ


Εκτός ημερησίας διάταξης στο προχθεσινό συμβούλιο ενέταξε η διοίκηση του δήμου θέμα έγκρισης της συμφωνίας της με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ Leasing για σοβαρή μείωση του ενοικίου του δημαρχείου από 16000 ευρώ τον μήνα σε 10900 ευρώ.
(Το αρχικό μίσθωμα ήταν 28000 ευρώ το μήνα, το 2004, σε ένα άλλο όμως οικονομικό περιβάλλον).

Στην συμφωνία η ΠΕΙΡΑΙΩΣ Leasing δεσμεύεται για έργα αποκαταστάσεων βλαβών στο κτίριο (μπάζει νερά στις βροχές) ύψους 32000 ευρώ και η παράταση της μίσθωσης είναι εξαετής.

Η συμφωνία της διοίκησης - παρά το γεγονός ότι ήρθε τελευταία στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο, πρακτική που επιτέλους πρέπει να περιοριστεί αφού παραβιάζει τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου - ψηφίστηκε ομόφωνα, αφού η μείωση του ενοικίου είναι όντος σημαντική και προς το συμφέρον του δήμου.

Από την ενημέρωση που έκανε η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χριστούλη οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν ότι για το δεύτερο κτίριο (αυτό της τεχνικής υπηρεσίας) ο ιδιοκτήτης δεν συζητάει μείωση ενοικίου οπότε είναι πιθανό σύντομα να έχουμε μετακόμιση της τεχνικής υπηρεσίας σε άλλο χώρο.
(Το μίσθωμα για εκείνο το κτίριο είναι 9000 ευρώ τον μήνα σήμερα).

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ: Παρά την αυτονόητα θετική μας ψήφο στην μείωση του ενοικίου επιμένουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανέγερσης του ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ (επιτέλους) δημαρχείου της πόλης μας στο ακίνητο της 25ης Μαρτίου.

ΤΟY ΤΑ 'ΧΩΣΕ ....


Η αντίδραση του Σόιμπλε σε ερώτηση για το κούρεμα του γερμανικού χρέους [ΒΙΝΤΕΟ]


«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει διότι θα παραβίαζε τους κανόνες της ευρωζώνης» είπε εν ολίγης σήμερα ο υπουργός της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο συνέδριο της Bundesbank στη Φρανκφούρτη.

Αμέσως μετά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δέχτηκε από δημοσιογράφο την εξής ερώτηση: «Είδαμε ξανά στην ιστορία της Γερμανίας στον 20ο αιώνα ότι έγιναν πολλά για να αναδιαρθρωθεί το γερμανικό χρέος που αμφισβητείται κατά πόσον ήταν εντός των κανόνων και έγιναν με τη σαφή αντίληψη ειδικά στη συμφωνία του 1953 ότι ο γερμανικός λαός είχε υποφέρει αρκετά κάτι που βεβαίως ίσχυε επομένως δεν θα έπρεπε να μειωθεί περαιτέρω το επίπεδο ζωής. Άρα δεν πρέπει η Γερμανία να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να το κάνει τώρα εφικτό;»

Και η απάντηση του Σόιμπλε: «Με όλο το σεβασμό, δε νομίζω ότι η σύγκριση με τη δεκαετία του ’20 ή το 1953 ή οποιαδήποτε άλλη περίοδο είναι το ίδιο πράγμα με την κατάσταση που είχαμε τα τελευταία χρόνια με το ευρώ και την ΟΝΕ. Νομίζω ότι είναι παραπλανητικό, με όλο το σεβασμό.


 

tvxs.gr

Η πρόταση της κυβέρνησης στους θεσμούς όπως την διέρευσε το Μαξίμου1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.

2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

9. Θέσπιση περιουσιολογίου.

10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ - ΑΠΟΨΕ: ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ - ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ ΣΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΚΑΙ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣε μιαν ατμοσφαιρική μουσική περιπλάνηση, με αγαπημένα τραγούδια των δυο μεγάλων λαϊκών δημιουργών, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη επιδιώκουν να μας παρασύρουν ο Νότης Μαυρουδής και η Αναστασία Μουτσάτσου.

Τραγούδια που αγαπήσαμε και που έχουν τη δύναμη να μας ταξιδέψουν με όλους τους καιρούς… διασκευασμένα για δύο κλασσικές κιθάρες αλλά και μπουζούκι, τζουρά, μαντολίνο όπως η «Αρχόντισσα», «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», Ακρογιαλιές δειλινά», « Τα όμορφα τα γαλανά σου μάτια» και τόσα άλλα, από την μεγάλη κληρονομιά, αυτών των δύο σπουδαίων δημιουργών.

Μια ξεχωριστή συνεύρεση των δύο κιθαριστών Νότη Μαυρουδή και Γιώργου Τοσικιάν, του νεαρού δεξιοτέχνη στο μπουζούκι και όχι μόνο, Βάϊου Πράπα, της αισθαντικής φωνής της Αναστασίας Μουτσάτσου, που βλέπουν τα τραγούδια των δύο δημιουργών με άλλη ματιά και αναδεικνύουν την πιο τρυφερή πλευρά τους τονίζοντας την αμεσότητα τους.

Ώρα Έναρξης 21:00 
Είσοδος Ελεύθερη                                                                                       

Δυστυχώς δεν έχουμε δίκιο (του Α. Κρούστη)
Αισθάνθηκα ιδιαίτερα ταπεινωμένος από τις επιθέσεις των βουλευτών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προς τον πρωθυπουργό της χώρας μας, για ένα και μόνο λόγο. Οι εταίροι μας είχαν δίκιο.

Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε . Το άνοιγμα του προϋπολογισμού μεταξύ εσόδων και εξόδων ήταν 25 δις. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι την άλλη μέρα το πρωί έπρεπε να προσαρμόσουμε βίαια τη ζωή μας χωρίς τα 25 δις. Οι εταίροι μας λοιπόν κάλυψαν τη διαφορά αυτή θέτοντας σαν στόχο την σταδιακή προσαρμογή σε βάθος πενταετίας με παράλληλη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων μας. Αυτή τη χρηματοδότηση την ονόμασαν μνημόνιο.

Ποιοι καρπώθηκαν τα λεφτά αυτά πέραν από τους έλληνες πολίτες;

Παράλληλα δε, ο ELA χρηματοδότησε τις ελληνικές τράπεζες με καμιά 90ρια δις. Και μη μου πείτε ότι τα καρπώθηκαν οι καπιταλιστές τραπεζίτες, αφού είναι βέβαιο ότι είναι χρήματα που πέφτουν στην πραγματική οικονομία.

Στα περίπου 40 δις δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που βρίσκονται μετά την κατάρρευση τους, υπό κρατικό έλεγχο. Ο μύθος περί καταγραφής τους στο δημόσιο χρέος προφανώς δεν ισχύει , αφού με την επαναϊδιωτικοποίηση τους θα επιστρεφόντουσαν με την πώληση των μετοχών τους. Λεφτά λοιπόν που επανεκινούν την ελληνική οικονομία και ωφελούνται όλοι οι έλληνες πολίτες.

Τα «ληστρικά» επιτόκια των μνημονίων αρχικά ξεκίνησαν από 4,5% (όταν οι αγορές δάνειζαν με τουλάχιστον 19%) και στο τέλος του 2014 είχαν πέσει κάτω από 1% χαρίζοντας μας αναδρομικά την διαφορά στα επιτόκια.

Την αποπληρωμή του χρέους την επιμήκυναν για 30 χρόνια , από τα 6 που ήταν αρχικά και υποσχέθηκαν ότι θα επανεξετάσουν την αναδιάρθρωση του χρέους, αφού πρώτα μας το κούρεψαν το 2012 κατά 180 περίπου δις.

Θα χάσει κανείς το μέτρημα αν υπολογίσει τα χρήματα που «έβρεξαν» την ελληνική οικονομία από τα κοινοτικά κονδύλια και τις επιδοτήσεις της αγροτικής μας οικονομίας.

Ένα πράγμα μας ζήτησαν. Μεταρρυθμίσεις.

Και μείς, ο «σοφός» και «αλάνθαστος», «περιούσιος» λαός του Θεού, στείλαμε τον εκπρόσωπο της ελληνικής ψευτομαγκιάς να ζητήσει περισσότερα χρήματα βάζοντας ταυτόχρονα και κόκκινες γραμμές.

Δυστυχώς δεν έχουμε δίκιο. Και το χειρότερο; Στείλαμε ανθρώπους που μας μοιάζουν. Αν όχι σε όλους, σίγουρα στους 6 από τους 10 έλληνες.

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

Αν και δεν νομίζω να το βάζει σε αυτούς που αρνούνται να μετανοήσουν.

Αντώνης Κρούστης

Νέα στρατηγική για την ανάπτυξη του αθλητισμού από την Περιφέρεια Αττικής
Την εναλλακτική στρατηγική για την ανάπτυξη του αθλητισμού από την Περιφέρεια Αττικής, ανέπτυξε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού, Σπύρος Πάντζας. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τις αθλητικές υποδομές, τα προγράμματα άθλησης και άσκησης για όλους, τα αθλητικά σωματεία και τέλος τον αθλητικό τουρισμό. «Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα, για την πρώτη φάση παρεμβάσεών μας για τον αθλητισμό προκύπτει, από την συνεργασία μας με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, χωρίς πολιτικά κριτήρια, με γνώμονα τον πολίτη και την δίκαιη κατανομή των πόρων», είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Πάντζας.

Η πρόταση αφορά σε ένα ολοκληρωμένο και εντελώς διαφοροποιημένο πρόγραμμα για τον αθλητισμό το οποίο περιλαμβάνει 72 νέα έργα εκ των οποίων 15 μελέτες αφορούν έργα πνοής και 5 προγραμματικές συμβάσεις για βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων. Ένας μεγάλος αριθμός έργων μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για παράδειγμα, μερικά από τα έργα αυτά αφορούν στην επίλυση- για πρώτη φορά- του προβλήματος της εγκατάλειψης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ξεκινώντας με το Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού, στη δημιουργία αθλητικού προπονητηρίου Πολιτών με Αναπηρία, την αξιοποίηση ημιτελών εργαλείων και δημιουργία χάρτη κατάστασης αθλητικών εγκαταστάσεων της Αττικής, κ.α..


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά σε:

1. Αθλητικές υποδομές

Η Αττική έχει στην συντριπτική της πλειοψηφία παλιές και σχεδόν εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Υπάρχουν, λοιπόν, 3 κατηγορίες έργων προς υλοποίηση:

1ον )Έργα για άμεσες παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους και εγκαταστάσεις οι οποίες δεν είναι λειτουργικές ή εγκαταστάσεις οι οποίες χρήζουν επισκευής.

2ον) Έργα για ενεργειακές αναβαθμίσεις σε εγκαταστάσεις οι οποίες είτε είναι απαρχαιωμένες είτε είναι κοστοβόρες.

3ον)  Έργα μεγάλης κλίμακας για ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Βασικός στόχος είναι η παράδοση βιώσιμων και όχι ζημιογόνων ή μη αποτελεσματικών έργων.

2. Προγράμματα άθλησης και άσκησης για όλους

Η Περιφέρεια Αττικής, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα με δράσεις που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους αλλά και την κεντρική διοίκηση.

3. Αθλητικά σωματεία

Η Περιφέρεια Αττικής, στη βάση της δικαιοδοσίας της, μπορεί να αναδιανέμει δίκαια πόρους υπέρ του σωματειακού αθλητισμού με όρους ανταποδοτικότητας προς όφελος της κοινωνίας και των αθλητών. Μέσω προγραμμάτων και μέσω της συντήρησης, της αποκατάστασης και της ανέγερσης νέων αθλητικών εγκαταστάσεων ενισχύεται έμπρακτα η ανάπτυξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

4. Αθλητικός Τουρισμός

Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να ενταχθεί στην στρατηγική της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Αττικής, συμβάλλοντας στη λύση του προβλήματος της εποχικότητας καθώς και στη πραγματική ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών οικονομιών.