Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

AHOME REAL ESTATE SERVICES


Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΚΙΖΑΣ

Γεμάτοι σκοπιμότητες καιροσκόποι που στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και τη νεολαία - εκτός αν είναι οι πελάτες τους - συνεχίζουν να προκαλούν από τα social media αντί να σωπάσουν.

Εκείνοι που πριν ένα χρόνο ζητούσαν με προσφυγή στον εισαγγελέα να κλείσουν οι αθλητικοί χώροι, γιατί δεν έχουν άδεια λειτουργίας και να μην γίνει το σχολικό πρωτάθλημα των σχολείων του Χαλανδρίου,

Εκείνοι που εκπροσωπούνταν στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν έθεσαν το θέμα ούτε μια φορά τα προηγούμενα χρόνια, απλά περιόριζαν το πρόβλημα στην προσωπική τους αντίθεση με τον η. Ντάβαρη, μετατρέποντας ένα θέμα μείζον για το Χαλάνδρι σε προσωπική βεντέτα που ποτέ δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο,

Εκείνοι που ζήτησαν από την υπηρεσία όχι να εκτελέσει τις εργασίες που απαιτούνται για την αδειοδότηση του χώρου αλλά την ανάληψη της ευθύνης της παράνομης λειτουργίας, όπως κάνουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων με τους αυτοφοράκηδες,

συνεχίζουν να προκαλούν

Συνεχίστε. Σας αφήνουμε να εκτεθείτε όλοι και στο τέλος θα τραγουδήσει η χοντρή κυρία.

Μέχρι τότε δείτε μερικές φωτογραφίες από αυτά που έπρεπε να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια δεν διεκδικήσατε γιατί διεκδικούσατε να κάνετε τις αίθουσες του Νίκος Πέρκιζας τσιφλίκι σας, ιδιοκτησίες σας και να τις κλειδώνετε για να μην μπαίνουν ανταγωνιστές.
Και δεν σας ενδιέφεραν τα μέτρα προστασίας.

ΟΙ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΚΙΖΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ!

Πάρτε το απόφαση!!!ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ                                              
                                                                                                           -   15η
       ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ             -------
                                                                                                                 - 2014
Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σάς καλεί σε συνεδρίαση του σώματος στο Παλαιό Δημαρχείο (Γρ. Γυφτόπουλου 2), την 4η Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00 να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σχετικά με τα παρακάτω θέματα:


1.      Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ο.Ε. 2014.

2.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, που αφορά στην κατάρτιση σχεδίου 4ης Αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου Ο.Ε. 2014.

3.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Χαλανδρίου για το έτος 2014 – 2015.

4.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης αιτήσεων εγγραφής παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς.

5.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση σκοπιμότητας εκδηλώσεων και ανάληψης δαπάνης.

6.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση σκοπιμότητας για την ‘Προμήθεια υλικών πυροπροστασίας Δήμου Χαλανδρίου.

7.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση σκοπιμότητας για την διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την ‘Προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών’ του Δήμου Χαλανδρίου.

8.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση παράτασης της εργολαβικής σύμβασης του έργου ‘Επισκευή – αποκατάσταση πεζοδρομίων και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων’, Α.Μ. 8/13.

9.      Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση παράτασης της εργολαβικής σύμβασης του έργου ‘Κατασκευή παιδικού σταθμού 100 θέσεων στο Ο.Τ. 1111 Δήμου Χαλανδρίου’.10.  Συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση 3ου Α.Π.Ε. και του 3ου ΠΚΤΝΜΕ του έργου ‘Κατασκευή παιδικού σταθμού στην περιοχή Πάτημα ΙΙ Δήμου Χαλανδρίου’, Α.Μ. 8/12.


        Χαλάνδρι 30/05/2014
                                                                        Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.


                                                              ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ....

Αγαπητέ  Άγγελε,

Όπως γνωρίζεις από την Παρασκευή ενημερωθήκαμε ότι οι κλειστοί αθλητικοί χώροι του Δήμου θα κλείσουν από σήμερα 02/06/2014.Να σου θυμίσω επίσης ότι σήμερα θα ξεκινάγανε οι εγγραφές για την αθλητική κατασκήνωση! Σήμερα λοιπόν 600 -700 παιδιά(τόσα φιλοξενούμε κάθε χρόνο) θα ψάξουν αλλού να πάνε!!(Μήπως και αυτός είναι ένας λόγος για να κλείσουν οι χώροι?)700 παιδιά είναι πολλά ….ΕΥΡΩ!!

Ο κύριος λόγος που σου γράφω όμως είναι ότι το Σαββατοκύριακο (ναι μετά τα .. νέα της Παρασκευής ) τα παιδιά των ακαδημιών κολύμβησης του Δήμου μας μαζί με τους προπονητές τους συμμετείχαν σε δύο διαδημοτικούς αγώνες κολύμβησης (Παλλήνη και Μαρούσι) με συμμετοχές από πολλούς Δήμους (Πεντέλη, Παλλήνη, Πεύκη, Φιλοθέη, Καλλιθέα, Αγ.Ανάργυροι, Μαρούσι) και κατέκτησαν  30  μετάλλια. Και πριν ένα μήνα ακριβώς στο Ψυχικό άλλα 30 μετάλλια. Στο λέω αυτό γιατί πρέπει επιτέλους να μάθει το Χαλάνδρι ότι έχει κολυμβητήριο, ότι ο Δήμος έχει ακαδημίες κολύμβησης,  ότι υπάρχουν κάποιοι που δουλεύουν με αυτά τα παιδιά χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά! Είναι η πρώτη φορά μετά από 15 και πλέον χρόνια που γίνεται αυτό και αν δεν είχε αναλάβει η νέα διεύθυνση θα ήμασταν στο σκοτάδι όπως πριν! 

Όπως τα λέω είναι σε ένα μήνα τρεις αγώνες εξήντα μετάλλια (το ξέρω δεν είναι και Ολυμπιακοί Αγώνες  αλλά για τα παιδιά … ίσως είναι κρίνοντας από τα πρόσωπα τους ,το πάθος τους, τη χαρά τους , τη λύπη τους και την προσπάθεια τους για διάκριση)

Και από σήμερα ……σιωπή!!!!


Τα στοιχεία του προπονητή κολύμβησης των αθλητικών προγραμμάτων του δήμου είναι στην διάθεση της Πλατείας αλλά προτιμάει την ανωνυμία του.
Όμως το email του είναι πραγματικά εύγλωττο και δίνει απαντήσεις.

Δεν υποδεικνύουμε σε άλλους τι να κάνουν ή τι να πουν από την Πλατεία.
Ο αθλητισμός όμως είναι πολιτισμός και παιδεία.
(Να γράψω το κλισε; "ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ κλπ;)

Στο Χαλάνδρι το πιο ισχυρό κίνημα είναι αυτό των γονέων. 
Μπορούν και πρέπει να παρευρεθούν την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο οι γονείς και να ζητήσουν από τους άρχοντες να .... άρξουν αντί να υπεκφεύγουν και να κρύβονται.

Υπάρχουν τρόποι να σώσουμε το πρόγραμμα αθλητικής απασχόλησης.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΜΕ.

Το χρειάζονται πάρα πολλοί γονείς μικρών παιδιών μόλις τελειώσουν τα σχολεία.

Στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη, πρέπει να βρεθεί λύση, χωρίς βέβαια να είναι λύση η "ανάληψη της ευθύνης από τους εργαζόμενους" όπως ζητήθηκε από ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ (δηλαδή υπεύθυνο) καιπρόεδρο αθληικού σωματείου (δηλαδή πελάτη).

Ο νόμος για τα αθλητικά σωματεία 2725/99 και το φορολογικό καθεστώς ισχύει στα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία

Δεν είναι αντιπαλότητα για τα αθλητικά σωματεία, όπως θέλουν να λένε γιατί δεν θέλουν να ακούν και δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα.

Είναι η απαίτηση να εκσυγχρονίσουν την λειτουργία τους, αυτή να είναι συμβατή με το νόμο, να αναζητηθού οι όροι συνύπαρξης με άλλες ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ για την τοπική κοινωνία αθλητικές δραστηριότητες και είναι η απαίτηση οι αθλητικοί χώροι να έχουν τα έσοδα και την οργάνωση για να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες που αθλούνται.

Αναδημοσιέυουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του 24h Athens Press γιατί οι εμπλεκόμενοι καλό είναι να είναι ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΙ.

Γενική αναφορά σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς


ΕΠΣΜ: Πρόγραμμα παιδικών (15/03)
Λόγω των πολλών και σημαντικών αλλαγών τόσο στην φορολογία εισοδήματος, όσο και στον τρόπο απεικόνισης των συναλλαγών, το Υπουργείο Οικονομικών, επιδίδεται καθημερινά σε δημοσίευση νέων εγκυκλίων που επεξηγούν την εφαρμογή των νόμων που το ίδιο αρχικά νομοθέτησε. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, ότι στα τέλη του Απρίλη με αρχές Μαΐου το ΥΠΟΙΟ θα εκδώσει τον νέο φορολογικό νόμο, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως το επερχόμενο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, που ενδεχομένως να αλλάξει άρδην τα σημερινά δεδομένα που αναφέρονται παρακάτω.  
Τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία είναι -συνήθως-, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τα οποία μπορεί να είναι είτε δημοσίου, είτε ιδιωτικού δικαίου.
Σύμφωνα με τον Νόμο 2238/1994 ο οποίος ορίζει τα θέματα φορολογίας εισοδήματος, (δυνάμει του άρθρο 101 παράγραφος 2, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), υπόκεινται σε φόρο. Σύμφωνα με το άρθρο 99, της παραγράφου 1 της περίπτωσης ε’, το αντικείμενο του φόρου είναι το καθαρό εισόδημα μόνο από την εκμίσθωση ακινήτων, καθώς και από κινητές αξίες (π.χ. Μετοχές, τόκους κλπ). Ομως πολλά από τα ως τώρα ισχύοντα δεδομένα, αναμένεται να αλλάξουν.
Το ΝΣΚ σε γνωμοδότησή του, αναφέρει ότι: “Τα εισοδήματα που αποκτούν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την άσκηση, έστω και υποκρυπτόμενης εμπορικής εκμετάλλευσης, δεν απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, εφόσον τα εισοδήματα αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν κατά την άσκηση της μη κερδοσκοπικής δραστηριότητας τους και ανεξάρτητα αν το εισόδημα από μία τέτοια δραστηριότητα, έστω και αν διατίθενται προς εκπλήρωση του μη αποβλέποντος σε κέρδη σκοπού τους.
Ακόμα, τα έσοδα από τις διαφημίσεις τρίτων σε έντυπα που εκδίδει το σωματείο και το διανέμει δωρεάν μόνο στα μέλη του, με σκοπό την ενημέρωση των μελών του δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα”.
Συνεπώς, όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία για την εφορία θεωρούνται τελικά κερδοσκοπικά, γιατί από τη στιγμή που εισπράττουν εισφορές μελών και οικονομικές συνδρομές από τις ακαδημίες, πρέπει να πληρώνουν Φ.Π.Α. και πρέπει να φορολογούνται.

Επίσης, δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα η εγγραφή νέων μελών, καθώς και οι (π.χ. ετήσιες) συνδρομές των μελλών του σωματείου.

Εκτός από το φόρο εισοδήματος, ένα άλλο βασικό και πολύ σημαντικό θέμα είναι και αυτό του ΦΠΑ (Ν.2859/2000). Γενικά, τα σωματεία δεν επιβάλουν ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχουν αποκλειστικά στα μέλη τους, εφόσον δεν οδηγούν σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού.

Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
  • α) παροχή υπηρεσιών από σωματεία προς τα μέλη τους και μόνο
  • β) τα μέλη των αθλητικών σωματείων να ασκούν δραστηριότητα απαλλασσόμενη ή μη υποκείμενη στο φόρο
  • γ) οι υπηρεσίες αυτές να είναι άμεσα αναγκαίες για την άσκηση της δραστηριότητας των μελών
  • δ) οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται έναντι συνεισφοράς (συνδρομής) των μελών στα κοινά έξοδα. Σε κάθε άλλη περίπτωση που είναι αντίθετη με τα παραπάνω επιβάλλεται ΦΠΑ.
Επίσης, ΦΠΑ επιβάλλεται και στις εκδηλώσεις που διενεργούν τα σωματεία (π.χ. χορούς) για την οικονομική τους ενίσχυση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ και συγκεκριμένα με το άρθρο 3 παράγραφος 1, τα σωματεία θεωρούνται ως υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών μόνο για τις δραστηριότητες τους που υπάγονται σε ΦΠΑ.
Σε ό,τι αφορά στο αν θα πρέπει να παίρνουν απόδειξη για τις συνδρομές που δίνουν στις ακαδημίες οι γονείς, η απάντηση είναι σαφέστατα ΝΑΙ.
Πρόκειται για απόδειξη λιανικών συναλλαγών- παροχής υπηρεσιών θεωρημένη.
Οι γονείς, τα μέλη δηλαδή ενός τέτοιου Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου εφόσον πληρώνουν τακτικά στο σωματείο, δυνητικά ναι, λογίζονται ως μέλη και έχουν δικαίωμα στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου. Βέβαια, θα πρέπει να αναζητηθεί ανάλογη παράγραφος στο καταστατικό λειτουργίας του σωματείου, το οποίο καλό θα είναι όλοι όσοι συνάπτουν σχέση με τον σύλλογο, να το έχουν διαβάσει.
Παλιότερα για να αποφύγουν την απόδοση του ΦΠΑ οι σύλλογοι χαρακτήριζαν τους οικονομικούς συνδρομητές ως μέλη.
Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει άρδην στην χώρα μας, οπότε άπαντες έχουν, ή έστω θα πρέπει να έχουν μια πιο σοβαρή και επαγγελματική αντιμετώπιση στα θέματα που αφορούν στην οικονομική διαχείρηση.
Για παράδειγμα όλοι οι προπονητές είτε των ακαδημιών, είτε των “πρώτων” ομάδων θα πρέπει να κόβουν παραστατικό για την είσπραξη του συμφωνηθέντος μισθού, ώστε να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Κανένα ποσό δεν μπορεί να διαφύγει ως “έξοδα οδοιπορικών”, τα οποία… οδοιπορικά, κάποτε λειτουργούσαν απλά για να καλύπτονται τα “μαύρα” χρήματα…
Σύμφωνα με το νέο οικονομικό καθεστώς, αυτό που ενδιαφέρει το Υπουργείο Οικονομικών και τους “συνεργάτες” του, είναι η πορεία του χρήματος.
Δηλαδή όλα τα οικονομικά στοιχεία μίας ομάδας θα πρέπει να είναι… στο φως της ημέρας.

Μακροπρόθεσμα έχει αποδειχτεί πως η πορεία των “μαύρων” χρημάτων έχει βλάψει τους συλλόγους, καθώς κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει “που πήγαν τα λεφτά”…
Αν ένας προπονητής ζητήσει “μαύρα” χρήματα για προφανείς λόγους για τις υπηρεσίες του, ένα σωματείο μπορεί να το κάνει σε συνεργασία με το συμβούλιο.
Ομως πλέον θα πρέπει να γνωρίζει, πώς και με ποιο τρόπο θα το δικαιολογήσει αυτό το ποσό σε ενδεχόμενο έλεγχο του ταμείου.
Αλίμονο, σ’ αυτούς που είχαν παράλληλα έσοδα από ταμείο ανεργίας και αμοιβή από το σύλλογο…
Είναι συνετό ένας προπονητής να πληρώνεται με παραστατικό και να αποδίδει το φόρο του που παρακρατεί το σωματείο και το αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο.
Στην Ελλάδα της φοροδιαφυγής πάντα μπορούν να γίνουν… ματσακονιές…
Καλό είναι όμως, να το καλοσκεφτούν όλοι όσοι ΔΕΝ θέλουν να μπουν σε περιπέτειες…

ΚΑΙ Ο  ΝΟΜΟΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ 2725/99
Προτείνουμε να διαβάσετε τουλάχιστον τις επισημάνσεις του 24h Athens Press.

Σίμος Ρούσσος: Ο δήμαρχος που θέλει το Χαλάνδρι... γαλατικό χωριό

Σίμος Ρούσσος: Ο δήμαρχος που θέλει το Χαλάνδρι... γαλατικό χωριό
Ποια τα σχέδιά του για την πόλη και ποιος είναι ο υποστηριχθείς από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ νέος «άρχοντας» του Χαλανδρίου
Σίμος Ρούσσος: Ο δήμαρχος που θέλει το Χαλάνδρι... γαλατικό χωριό
«Κανένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς το σπίτι του, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί πεινασμένο» δήλωσε μετά την εκλογή του ο νέος δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος


ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
 
Οταν ακούς έναν νεοεκλεγέντα δήμαρχο σε έναν αστικό δήμο όπου χρόνια κυριαρχούσε η Δεξιά να λέει ότι «εμείς δεν ήρθαμε να πάρουμε τον δήμο αλλά να δώσουμε τον δήμο στους πολίτες», σίγουρα αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι διαφορετικό γεννιέται στην τοπική αυτοδιοίκηση. 'Η όταν λέει ότι μπορεί να μη μετατρέψει τον δήμο σε ένα «γαλατικό χωριό», το οποίο θα είναι έξω και πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά θα αλλάξει τις προτεραιότητες στον δήμο, σίγουρα σκέφτεσαι ότι ο δήμαρχος έχει άγνοια κινδύνου για το τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα πέντε χρόνια της δημαρχίας του.

Ο νέος δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος, υποστηριχθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει σκοπό να μετατρέψει τα κινήματα πολιτών σε διοίκηση, κάτι βεβαίως που θα συμβεί για πρώτη φορά.

Με την εκλογή του το πρώτο πράγμα που δήλωσε είναι ότι «κανένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς το σπίτι του, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί πεινασμένο».

«Αντίσταση με τους πολίτες»

Οσοι περνούσαν κατά την προεκλογική περίοδο από την πλατεία Χαλανδρίου, έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, έβλεπαν το ταπεινό (σε σύγκριση με τα άλλα) περίπτερο του κ. Ρούσσου και διερωτώνταν τι ακριβώς εννοεί με την ονομασία της δημοτικής παράταξής του «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου».

Αντίσταση με τους πολίτες εναντίον ποιας αρχής; Ενας δήμαρχος να υπόσχεται αντίσταση στους πολίτες του;
Κι όμως, προτού ακόμη ο κ. Ρούσσος θέσει υποψηφιότητα ως δήμαρχος Χαλανδρίου, τότε που εργαζόταν ως ταξιτζής για να ζήσει την οικογένειά του, αφού με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και στη Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έβρισκε εργασία, είχε εισέλθει στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων, της αλληλεγγύης πολιτών, του ακτιβισμού.

Συμμετείχε το 1990 στην Πρωτοβουλία Πολιτών και στο περιοδικό «Ακροβασία στο Χαλάνδρι», στο κίνημα για την ένταξη στο σχέδιο του «Πεύκου Πολίτη», ίδρυσε τον σύλλογο εθελοντών «Τούφα», ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων ενάντια στην Ελευθέρα Πεντέλης και κυρίως μέλος του Συλλόγου Ρεματιάς. Από τη Ρεματιά άρχισαν όλα. Ηταν η πρώτη του αντίσταση εναντίον συμφερόντων που ήθελαν με τον δικό τους τρόπο να αξιοποιήσουν τη Ρεματιά του Χαλανδρίου.

«Σε μια περίοδο που κυριαρχούν και στο Χαλάνδρι οι επαγγελματίες της πολιτικής και ο διαγωνισμός για τις θέσεις, η επιλογή της εναλλαγής αποτελεί για εμάς μια έμπρακτη απόδειξη της διαφορετικότητάς μας»
λέει.

Ενα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που έλαβε ήταν από τον κ. Αλ. Τσίπρα, όχι τόσο για να τον συγχαρεί όσο για να του επιστήσει την προσοχή να είναι προσεκτικός ως προς τη διοίκηση που θα ασκήσει ένας αριστερός δήμαρχος «σε δύσκολες για τη χώρα συνθήκες».

Αριστερός ήταν πάντα από τότε που δραστηριοποιήθηκε στο μαθητικό κίνημα το 1980 ως το 1984, αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Σχολείων Αθήνας, στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που αποχώρησε όμως διαφωνώντας με το «βρώμικο '89» και την κυβέρνηση Τζαννετάκη. Μετά συνέχισε ανένταχτος αριστερός.

Ηταν τρόπος ζωής ο εθελοντισμός, η συμμετοχική εργασία και τα κοινωνικά κινήματα για τον κ. Ρούσσο και τα υπηρέτησε όσο κανείς άλλος, με κάποια διαφορετικότητα, στη διάρκεια της κρίσης. Για παράδειγμα: «Δημιουργήσαμε τα λεγόμενα παζάρια χωρίς μεσάζοντες για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Δίναμε βοήθεια σε δασκάλους, οι οποίοι όμως με τη σειρά τους προσέφεραν την ενισχυτική διδασκαλία, δηλαδή τα φροντιστήρια, σε όσους την είχαν ανάγκη. Δίναμε βοήθεια εθελοντικά με αντάλλαγμα εθελοντική συνεισφορά. Ετσι όλοι μετείχαν στο κοινωνικό έργο» εξηγεί.

Ενα «πείραμα» στην εξουσία

Η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» δεν εμφανίστηκε ως μια δημοτική παράταξη στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Εξακολουθεί να είναι ένα πρωτότυπο πείραμα από τα παλαιότερα στον χώρο της Αττικής. Συσπειρώνει αριστερούς ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές. Υπάρχουν σε αυτήν όχι μόνο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμη και μέλη του Σχεδίου Β του Αλ. Αλαβάνου.

Συμμετέχουν επίσης ανένταχτοι πολίτες και μέλη των Οικολόγων Πρασίνων που όλοι μαζί συναντήθηκαν για την υπεράσπιση της Ρεματιάς, του Νομισματοκοπείου, του Κτήματος Δουνέζη.

«Ολοι αυτοί είναι άνθρωποι που αντιστάθηκαν σε όλες τις προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων και θα συνεχίσουν να αντιστέκονται σε αυτές με τη νέα δημοτική αρχή»
λέει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.

Διαφορετικότητα
Στόχος η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση
Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά το δημοτικό  πρόγραμμά του, θα διαπιστώσει ότι η λέξη «αντίσταση» υπάρχει παντού: «Αντίσταση στην εκποίηση ελεύθερου χώρου λόγω χρέους, αντίσταση ώστε να ενταχθούν άμεσα στο σχέδιο πόλης εκτάσεις, αντίσταση μαζί με τους πολίτες ώστε να μην ιδιωτικοποιηθούν σημαντικά κτίρια, αντίσταση με τους πολίτες ώσπου να δημιουργηθούν πολιτιστικοί χώροι».

Ειδικά για το τελευταίο αναφέρει ότι «ίσως το Χαλάνδρι να είναι ο μοναδικός δήμος της Αττικής που δεν έχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στεγασμένο που μπορεί να χρησιμεύει ως πολιτιστικός χώρος». Ειδικά για το Κτήμα Δουνέζη φαίνεται αποφασισμένος: «Οχι απλώς θα διεκδικηθεί, αλλά θα κάνουμε πράξη την απαίτησή μας ώστε αυτός ο χώρος να γίνει ένα κέντρο πολιτισμού, αλληλεγγύης, συμπόρευσης των ανθρώπων της γειτονιάς» λέει. Λόγια και φράσεις που συνήθως ακούς από εξωκοινοβουλευτικά αριστερά κινήματα και όχι από έναν εκλεγμένο δήμαρχο σε μια αστική περιοχή.

Εκείνο όμως που κάνει το πρόγραμμα του νέου δημάρχου να ξεχωρίζει είναι ότι επιδιώκει να έχει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά τον δήμο, από τη διοίκηση ως τη διάθεση των πόρων. Συμμετοχή, δηλαδή, διοίκηση παντού, όπως για παράδειγμα στις παιδικές χαρές. Το 2010 το Χαλάνδρι είχε οκτώ παιδικούς σταθμούς και σήμερα έχουν μείνει μόνο τέσσερις. Φιλοξενούσε 800 παιδιά και σήμερα 400, ενώ δεν υπάρχει πλέον βρεφονηπιακός σταθμός στην πόλη. «Υπάρχει μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία στον δήμο μας, ο Συνεταιρισμός Γονέων, που αποτελεί μια προσπάθεια του κινήματος των γονιών να βρει άμεσες λύσεις σε θέματα παιδικών χαρών και βρεφονηπιακών κέντρων. Τώρα ως δημοτική αρχή θα προβάλουμε και θα ενισχύσουμε τις συνεταιριστικές μορφές, ταυτόχρονα όμως θα αλλάξουμε τις προτεραιότητες της χρηματοδότησης και της χωροταξικής κατανομής των παιδικών σταθμών. Παράλληλα θα διεκδικήσουμε κονδύλια και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια οι παιδικοί σταθμοί» αναφέρει.

Η διαφορετικότητα όμως του νέου δημάρχου Χαλανδρίου σταματά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου. Εκεί παύει να είναι ένας αριστερός, ακτιβιστής δήμαρχος. Θα ακολουθήσει την πεπατημένη γιατί με τα οικονομικά σε περιόδους κρίσεως κανείς δεν έχει εναλλακτική λύση. Μόλις παραλάβει την 1η Σεπτεμβρίου τον δήμο το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να καλέσει τους ορκωτούς λογιστές για έλεγχο. Γιατί, όπως λέει, η απελθούσα δημοτική αρχή έκανε λόγο στην προεκλογική περίοδο για πλεόνασμα εκατομμυρίων. Μόνο που κάθε φορά άλλαζε τον... αριθμό πλεονάσματος.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=601807&h1=true#commentForm

ΠΡΩΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΚΙΖΑΣ - ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Η σημερινή μέρα είναι μέρα ντροπής για τον δήμο Χαλανδρίου.

Οι αθλητικοί χώροι του δήμου δεν λειτουργούν. Είναι κλειστοί από το πρωί.

Ξεκινήσαμε την μέρα μας από το αθλητικό κέντρο ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΚΙΖΑΣ.

Με πρώτη μας σκέψη ότι σήμερα θα τρίζουν τα κόκκαλά του.

Και του Μάρκου Παπαδάκη τα κόκκαλα θα τρίζουν.

Γιατί ήταν αυτοδιοικητικοί που αν πάθαιναν τέτοιο πράγμα "επί των ημερών τους" θα είχαν αυτοπυρπολυθεί.

Και όμως εκεί δεν ήταν ούτε ένας εκ των μεγαλοπαραγόντων του δήμου να πει μια κουβέντα στους δημότες που έρχονταν να αθληθούν στο γυμναστήριο ή στο κολυμβητήριο.

Και οι εργαζόμενοι, μόνοι τους - η διευθύντρια και ο προϊστάμενος Γιώργος Λυπήρος - προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν τα ανεξήγητα.

Οι δύο που ο Νίκος Πανταζής απαίτησε να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας για να γίνουν οι αυτοφοράκηδες της παράνομης λειτουργίας του κέντρου.

Είναι η ώρα να γράψουμε και αυτό γιατί ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ: Την προηγούμενη εβδομάδα τρεις φορές κλήθηκε η αστυνομία και η διευθύντρια έφτασε στα όρια της σύλληψης και του αυτοφόρου.

Και αν ήταν γιατί δεν έκανε καλά την δουλειά της να πήγαινε.

Αλλά ήταν γιατί ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ της και ζήτησε να εφαρμοστούν οι νόμοι, οι οδηγίες της προϊσταμένης της αρχής και η κοινή λογική.

ΓΙΑΤΙ - ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ - είναι απλή, κοινή λογική να υπάρχει πυρασφάλεια σε ένα ξύλινο κλειστό γήπεδο, όπου γίνονται αγώνες και ανάβουν καπνογόνα, με 600-700 θεατές στην κερκίδα. Και οι νόμοι να μην το προέβλεπαν έπρεπε να το φτιάξουμε μόνοι μας.

Και είναι τρομερά ανεύθυνοι, όσοι τόσα χρόνια, ολιγώρησαν για να εκσυγχρονίσουν τα μέτρα ασφαλείας του αθλητικού κέντρου και το μόνο που τους ένοιαζε είναι η - όπως, όπως λειτουργία του - και η μη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων για την ασφάλεια του χώρου για να κάνουν άλλα - χρήσιμα γι' αυτούς - καραγκιοζάκια, όπως πχ γραφεία για όλους τους παράγοντες των αθλητικών σωματείων μέσα στο αθλητικό κέντρο.

Αλλά βλέπεις αναγνώστη μου αυτά τα λεφτά - για την ασφάλεια, για τα ιατρεία, για απινιδωτές, για επισκευές και συντηρήσεις - δεν πιάνουν τόπο. Δεν κάνει πολιτικό ταμείο ο παράγων, ούτε οικονομικό ο επιχειρηματίας, αν αλλάζεις τους πυροσβεστήρες.

Δεν είναι εντυπωσιακά κρυσταλλάκια για τους ιθαγενείς μπαμπουϊνους για να γίνουν πελάτες.

Αλλά ενίοτε ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ!


Παρακολουθήσαμε τις αντιδράσεις του κόσμου.

Κρατήσαμε μία: 

"Καταλαβαίνω ότι είναι σοβαρό το θέμα. Και τα βάζω με τον εαυτό μου που τόσο καιρό ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΝΑ ΔΩ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ" είπε μια κυρία.ΝΤΑΒΙΑ και ΛΥΠΗΡΟΣ εξηγούν τα ανεξήγητα στις γυναίκες του προγράμματος γυμναστικής

ΥΓ1: ¨Εχουμε πράγμα πολύ. Θα τα πούμε όλα και θα τα δείξουμε όλα αλλά με μικρά αρθράκια για αν τα καταλαβαίνουν όλοι. Και σιγά, σιγά ....

ΥΓ2: "Αληθινοί επαναστάτες είναι εκείνοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτε." (για όσους ανακάλυψαν στα γεράματα τον Μιχαήλ Μπακούνιν.)