Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ντράπηκε και η ντροπή – Έφτασαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης το Παίδων «Αγία Σοφία»

 


Οργή και απελπισία έχει προκαλέσει η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό χειρουργείο της Ελλάδας, το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.
Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των ιατρών του Νοσοκομείου που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Παίδων «Αγία Σοφία» για να διαμαρτυρηθούν για τις σοβαρές ελλείψεις, όχι μόνο σε αναισθησιολόγους, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν τα τακτικά χειρουργεία αλλά και σε άλλους τομείς.
Τα παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής φτάνουν τα 3.000 και αυξάνονται, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν παγώσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία.
Καταγράφονται καθυστερήσεις ακόμα και στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε νεογνά, με όποιες συνέπειες έχει η παραπάνω παραμονή τους στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών.
Επίσης στη λίστα αναμονής βρίσκονται παιδιά με χρόνια σοβαρά νοσήματα τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά και παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε μικροεπεμβάσεις, ωστόσο λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων ακόμη περιμένουν.
Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν συνολικά τις ελλείψεις του νοσοκομείου:
Ελλείψεις μικροβιολόγων βιολόγων τεχνολόγων στο μικροβιολογικό τμήμα που έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί το εργαστήριο της μοριακής με συνέπεια να μην βγαίνουν αποτελέσματα PCR για τον COVID-19 τα Σαββατοκύριακα (ακόμα και σε γενικές εφημερίες).Επιπλέον λόγω αναρρωτικής δύο γιατρών που προστέθηκαν στις χρόνιες ελλείψεις (το εργαστήριο λειτουργεί με το 1/3 των ιατρών που προβλέπεται ) πλέον θα μπορούν να δουλεύονται μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα δείγματα ενώ από 1/10 δεν θα είναι δυνατή η κάλυψη των μισών εφημεριών.
Ελλείψεις προσωπικου στο Αιματολογικό και το Βιοχημικό Τμήμα με αποτέλεσμα τα δείγματα στην βραδινή βάρδια κλειστής εφημερίας να στέλνονται στο διπλανό νοσοκομείο και να μην γίνονται κάποιες σημαντικές εξετάσεις .
Ελλείψεις ιατρών στην νευρολογική κλινική στην πυρηνική ιατρική αλλά και γιατρών στα δύο τμήματα Μεσογειακής Αναιμίας.

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία στην Ελλάδα
Το Πράσινο Κίνημα προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία στην Ελλάδα.
Ειδικότερα μετά τα τελευταία δεδομένα οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να πάνε στο 7% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα:
– 5 δις για αμοιβές προσωπικού (από 2 δις που είναι σήμερα)
– 3,5 δις για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.
– 3,5 δις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη
– 2,5 δις για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται

Σήμερα λοιπόν (κι όχι αύριο) πρέπει να αποφασίσουμε τα εξής:
– Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις
– Ανανέωση με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έληξαν μετά τον Ιούλιο του 2019 και που λήγουν από επικουρικό προσωπικό, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4000 και αυτό των 5500 νέων επιστημόνων).
– Πρόσληψη επικουρικών γιατρών, όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.
– Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν η παροπλίστηκαν.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου έκανε την εξής δήλωση: «Αυτό που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία ί εκθέτει ανεπανόρθωτα όλους τους κυβερνώντες. Μιλάμε για παιδιά, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η κυβερνητική αναλγησία. Επιμένουμε πως μόνο ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταπεξέλθει. Για εμάς στο Πράσινο Κίνημα που η Υγεία αποτελεί Κοινό Αγαθό, τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε.».

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα

Συνάντηση Πράσινου Κινήματος – Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης: Οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Την ευκαιρία να συζητήσει για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχε το Πράσινο Κίνημα στη συνάντηση που πραγματοποίησε στη ΔΕΘ, με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.  
Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, το μέλος του ΔΣ κ. Δημήτρης Παπαμαυρουδής και ο Γενικός Διευθυντής κ. Σπύρος Ιγνατιάδης. Από την πλευρά του Πράσινου κινήματος, συμμετείχαν η Συμπρόεδρος του κόμματος, κα Ρία Ακρίβου, ο Υπεύθυνος Οργανωτικού, κ. Άγγελος Νταβίας, ο Εκπρόσωπος Τύπου, κ. Νίκος Καραμπάσης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκος Παπαδάκης.        
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έδωσε δυναμικό παρών στην 86η ΔΕΘ, διοργανώνοντας ομαδική συμμετοχή για τις επιχειρήσεις-μέλη του. Ενώ αξιοσημείωτο ήταν πως τα αμιγή Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας – Θεσσαλονίκης και Πειραιά είχαν κοινό περίπτερο.
Στη συζήτηση με τα στελέχη του Πράσινου Κινήματος, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου στάθηκαν πολύ στις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος: «Η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση των τιμών οδηγεί στην ανάγκη εφαρμογής νέων μέτρων για τη μείωση των τιμών, τόσο στην ενέργεια, όσο και σε βασικά αγαθά. Απαραίτητη είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα» 
Για αυτό τον λόγο από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ζητήθηκε η δημιουργία ενός νέου προγράμματος κάλυψης πάγιων δαπανών, με στόχο τον περιορισμό της ραγδαίας αύξησης της ενεργειακής δαπάνης των επιχειρήσεων.
Το κλιμάκιο του Πράσινου κινήματος αναγνώρισε τα δίκαια αιτήματα του Επιμελητηρίου και παρέπεμψαν στην ομιλία του Συμπροέδρου του κόμματος, κ. Κώστα Καλογράνη, στη ΔΕΘ, όπου σημείωσε χαρακτηριστικά: “Για εμάς στο Πράσινο Κίνημα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Και σήμερα, δεινοπαθούν.
Διότι με τα κριτήρια που βάζουν οι Τράπεζες, ουσιαστικά Τραπεζικός Δανεισμός δεν υπάρχει. Επίσης, σύμφωνα τα στοιχεία των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, μόνο το περίπου 15% μπορεί να μπει στο ΕΣΠΑ και το ταμείο Ανάκαμψης.
Για εμάς είναι απαραίτητο:
Να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις για να μπορούν να έχουν Τραπεζικό Δανεισμό
Να αυξηθούν τα όρια για το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Να γίνει ολική επανεκκίνηση της οικονομίας με δοσοποίηση όλων των χρεών σε 240 δόσεις.
Να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας, σε επίδομα εργασίας, αυξημένο κατά 30% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Επίσης, δεν είναι λογικό, να έχει κάνει μία επιχείρηση ρύθμιση στην εφορία, να τηρεί τη ρύθμιση και ο έφορας να παρακρατεί το 100% του ποσού από την επόμενη ενημερότητα που δίνει, στην εταιρία. Πως θα ζήσουν οι επιχειρήσεις; Πως θα πληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους;
Είναι πράγματι αξιοπερίεργο, ότι και αυτό το πεδίο, είναι ένα ακόμα κοινό σημείο πολιτικής, της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
Από τη μία να οδηγούν τους Έλληνες σε Επιδοματικό Εθισμό και από την άλλη να στραγγαλίζουν τους μικρομεσαίους για να επικρατήσουν τα Ολιγοπώλια.
Μόνο που αυτή η πολιτική προσέγγιση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε «Πολιτικές Βιώσιμης Οικονομίας». Αλλά αυτό θα το αλλάξουμε σύντομα που θα είμαστε στην Ελληνική Βουλή, εκφράζοντας τον Πράσινο Χώρο και τις Πράσινες Πολιτικές”.
Τέλος, συζήτηση έγινε και για την παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα με αφορμή το παράδειγμα του Δήμου Φυλής, για το οποίο ενημέρωσαν το Επιμελητήριο τα στελέχη του πράσινου Κινήματος. 

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα

Β' ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΑΣΤΟΥ ΙΑΣΩ || ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ"

Η Β' Κλινική Μαστού του ΙΑΣΩ διοργανώνει τη σειρά Επιστημονικών Εκδηλώσεων "The Expert’s Thesis" που αφορούν στη "Διαχείριση του Καρκίνου του Μαστού" για το Επιστημονικό Έτος 2022, στις οποίες θα συμμετέχουν προσκεκλημένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Το 2ο Σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 12:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ (Λεωφ. Κηφισίας 37-39, Μαρούσι). Ομιλητές θα είναι ο κ. James Geraghty, Breast Surgeon Consultant at St Vincent's University Hospital Dublin Ireland, associate Professor of Surgery, University College Dublin Ireland, με θέμα ομιλίας: "The National Breast Screening Program In Ireland. Lessons Learned And Future Prospects Internationally" και η κα. Λουκία Πούλου, MD, MSc, PhD, European Board Certified, Ακτινοδιαγνώστης, με θέμα ομιλίας:"Current Screening trials around the globe based on different modalities".

Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο κ. Γρηγόριος Ξεπαπαδάκης, MD, PhD, Χειρουργός Μαστού, Διευθυντής Β’ Κλινικής Μαστού ΙΑΣΩ και Συντονιστής ο κ. Λάζαρος Παπαδόπουλος, MD, Χειρουργός Μαστού, Επιμελητής Β’ Κλινικής Μαστού ΙΑΣΩ, ESO Ambassador.

Στόχος της Επιστημονικής Εκδήλωσης είναι η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, η ενημέρωση για τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στη Διαχείριση του Καρκίνου του Μαστού, καθώς και η προαγωγή της έρευνας. Η διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωση των νέων και παλαιότερων συναδέλφων, είναι σήμερα πιο πολύτιμη από ποτέ.

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε χειρουργούς μαστού, γυναικολόγους, ακτινολόγους, ογκολόγους, ειδικούς υπερήχων και κλινικούς ιατρούς με βασικές και προηγμένες γνώσεις στις νόσους του μαστού ενώ η συμμετοχή και παρακολούθηση είναι δωρεάν.

Οι ιατροί θα έχουν την δυνατότητα να το παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία, αλλά και μέσω Live Streaming. Η εγγραφή για τη διαδικτυακή παρακολούθηση του Σεμιναρίου είναι δωρεάν.

Για τη διαδικτυακή παρακολούθηση του Σεμιναρίου, μπορείτε να συνδεθείτε στο ακόλουθο link: https://bit.ly/3x1NBlF.

Επίσημη γλώσσα του Σεμιναρίου θα είναι η Αγγλική.

Δήμος Βριλησσίων: Ξεκινά τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 το πρόγραμμα "ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ 3η ΗΛΙΚΙΑ

 


Ξεκινά τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 από τον Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Βριλησσίων το πρόγραμμα ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ 3η ΗΛΙΚΙΑ;,  στο γενικότερο πλαίσιο  του προγράμματος “ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” .
 

Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά, πλην Σαββάτου & Κυριακής:
- Στο Πάρκο ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ (πρώην Ναυτική Βάση) Λ. Πεντέλης &; Καλλιανίου, 09:00-10:00 ; 10:00-11:00.
Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών τα μαθήματα θα γίνονται στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου (Κισσάβου 11).
- Στο Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων, Ολυμπιονικών & Σπύρου Λούη (τέρμα Κισσάβου),  από ώρα 11:30 έως 12:30.
Στο πρόγραμμα “ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ 3η ΗΛΙΚΙΑ” δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κάτοικοι  Βριλησσίων ηλικίας
άνω των 65 ετών.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν .
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής και η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Περιμένουμε τις συμμετοχές σας, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στην άσκηση.
 Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον ΠΑΟΔΗΒ.
Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δ. Βριλησσίων
Κλειστό Γυμναστήριο : Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη (τέρμα Κισσάβου)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας. : 2108101510, 2108101511
Ώρες 09:00-19:00 (καθημερινά πλην Σαββάτου &; Κυριακής)

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Με τον Γαβριηλ Αβραμίδη «Πρώτη Δυναμη για τη Μακεδονία»

 


Με τον επικεφαλής της περιφερειακης παράταξης «Πρώτη Δυναμη για τη Μακεδονία» Γαβριηλ Αβραμίδη συναντήθηκε κλιμάκιο του Πρασίνου Κινήματος στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να υπενθυμίσουμε οτι η παράταξη «Πρώτη Δυναμη για τη Μακεδονία» ειναι αυτη που υποστηρίζει το Πρασινο Κινημα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί το Πράσινο Κίνημα με αιρετούς και φορείς της Μακεδονίας, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχωρησε το κόμμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Αττική Πράσινη περιφέρεια», Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, εντεταλμένος για θέματα περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Νίκος Παπαδάκης, ο  συντονιστης του τομέα αυτοδιοίκησης Κωστας Καψης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Βαγγελης Θεοδωρου. 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και ο τρόπος παρέμβασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ετσι ώστε να αναδειχθούν. 
Συζητήθηκε επισης ο στρατηγικός σχεδιασμός της παράταξης για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Βασικός κοινός στόχος ειναι η αύξηση των ποσοστών στις εκλογές και η ενίσχυση της δυναμικής παρέμβασης στα πολιτικά πεπραγμενα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα

Ημερίδα για την «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» στον Δήμο Βριλησσίων, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
Την προώθηση του προγράμματος «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και την
ανάληψη της φροντίδας τους από ανάδοχη οικογένεια, έχει ως θέμα η ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος
Βριλησσίων, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής - παράρτημα
Αναρρωτηρίου Πεντέλης (Πρωην ΠΙΚΠΑ) - την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο
Βριλησσίων ( Κισσάβου 11). 
Τα τελευταία χρόνια πολλά βρέφη και μικρά παιδιά παραμένουν σε μαιευτήρια και νοσοκομεία για μήνες, επειδή η
οικογένειά τους αδυνατεί να έχει τη φροντίδα τους. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι εξαιρετικά βλαπτικές
για τη ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των βρεφών και των μικρών παιδιών.
Το πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» απευθύνεται σε ζευγάρια ή μόνες γυναίκες με δικά τους παιδιά, ή με
εμπειρία γονεϊκού ρόλου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και φιλοξενία αυτών των παιδιών για βραχύ χρονικό
διάστημα, έως τη μόνιμη οικογενειακή τους αποκατάσταση, δηλαδή, είτε με την επιστροφή τους στη φυσική
οικογένεια,  είτε μέσω του θεσμού της υιοθεσίας.
Ο Δήμος Βριλησσίων παραμένει αρωγός και συνδράμει, με κάθε δυνατή προσπάθεια, σε πρωτοβουλίες
εθελοντισμού και αλληλεγγύης στα παιδιά του Αναρρωτηρίου Πεντέλης.

Σχετικά με την εκδήλωση:
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00
Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων ( Κισσάβου 11). 
 
Χαιρετισμό θα απευθύνουν: 
-Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων 
-Ξένος Μανιατογιάννης, Δήμαρχος Βριλησσίων 
-Γιάννος Λιβανός, Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Δημ.Βερνάρδου 23 Βριλήσσια
τ.κ. 152 35
dimarxos.epikoinonia@vrilissia.gr
www.vrilissia.gr
21302050511

Βριλήσσια 14.09.2022

Την ημερίδα πλαισιώνουν οι ομιλητές:
Βούλα Αρσένη – Λάμπρου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αγωγής Υγείας, Πρόεδρος του ΟΚΠΑ με
σύντομη αναφορά στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Βριλησσίων με το Κέντρο Πρόνοιας Πεντέλης 
Τάσος Λουκάς, Κοινωνικός Λειτουργός 
Θέμα: "To κρατικό πρόγραμμα Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά"
Ανδρέας Κασκανιώτης, Κοινωνικός Λειτουργός
Θέμα: "Οι θεσμοί παιδικής προστασίας της αναδοχής και της τεκνοθεσίας"
Κωνσταντίνα Ροΐδη, Δικηγόρος
Θέμα: “Η νομική διάσταση των θεσμών της αναδοχής και της τεκνοθεσίας"
Έλενα Κεπενού, Ψυχολόγος
Θέμα: “Η σημασία της πρώτης αγκαλιάς για τη δόμηση και ανάπτυξη του κοινωνικού εγκεφάλου του παιδιού. Μια
ματιά μέσα από τις νευροεπιστήμες”
 Παναγιώτα Κυριαζή, Aνάδοχη μητέρα
 Ρένα Κουβελιώτη, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας 
Θέμα: "Ανοίγουμε την αγκαλιά μας στα παιδιά του αναρρωτηρίου Πεντέλης"
 
Συντονίζει η δημοσιογράφος Αναστασία Μπούτζια
 
Σας περιμένουμε όλους ν' ανοίξουμε μια μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά!

Η απύθμενη τουρκική θρασύτητα εκατό χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή.Του Γεωργίου Παπασίμου

Site: http://www.gpapasimos.gr/

Twitter: @PapasimosG

 

            Εκατό χρόνια από τη μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής το στρατοκρατικό και ισλαμοφασιστικό καθεστώς της Τουρκίας δείχνει με απροκάλυπτα κυνικό τρόπο το πραγματικό πρόσωπο του και τους βαθύτερους διαχρονικούς επεκτατικούς σχεδιασμούς κατά του Ελληνισμού. Δια του προέδρου του και της πολιτικής του ηγεσίας στο σύνολο της, συνεπικουρούμενη από όλη την τουρκική αντιπολίτευση και με τη χρησιμοποίηση των ελεγχόμενων ΜΜΕ βυσσοδομούν αδιάκοπα κατά της Ελλάδος και του ελληνικού λαού. Κουνώντας το χέρι του ο Ερντογάν και ακολουθώντας τον ακροδεξιό συνεταίρο του Μπαχτσελί υπενθυμίζει στην Ελλάδα την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, όπου ο κεμαλικός στρατός σχεδιασμένα με εκτελεστή τον Νουρεντίν Πασά, εξολόθρευσε όλο τον άμαχο ελληνικό πληθυσμό και έκαψε εκ θεμελίων όλη την ελληνική και αρμενική συνοικία, διαπράττοντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και μια ακόμα γενοκτονία. Μάλιστα, για την ιστορική αποκατάσταση των πραγμάτων, οι κάτοικοι της Σμύρνης ήταν παντελώς άοπλοι και αβοήθητοι, τόσο από τους ξεδιάντροπους πρώην συμμάχους (Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ) όσο και από την Ελλάδα, αφού ο φιλομοναρχικός θίασος μετά τις καταστρεπτικές εκλογές του 1920 έως την άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού τον Αύγουστο του 1922 διέπραξε σωρεία εγκληματικών λαθών που οδήγησαν στον ξεριζωμό του ακμαίου ελληνισμού στην Μικρά Ασία.

            Όμως το τραγικό δεν είναι ότι ο φασιστικός συμφερτός της Άγκυρας ομιλεί με καμάρι για τα εγκλήματα του στη μαρτυρική Σμύρνη το 1922, αλλά ότι η Ελληνική πλευρά διαχρονικά σιωπά μη αναδεικνύοντας στα διεθνή φόρα την γενοκτόνα συμπεριφορά του Τουρκικού κράτους, που ξεκίνησε από το 1914 από τους Νεότουρκους και γιγαντώθηκε το 1923 από τον Κεμάλ με τον θάνατο, εκτοπισμό και τον ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσύριων και γενικά όλων των μη μουσουλμανικών πληθυσμών στην πολυεθνική, τότε, Μικρά Ασία.

            Και όχι μόνο αυτό, αλλά χωρίς καμία αιδώ η τουρκική ηγεσία αλλάζοντας πίστα προπαγάνδας κάθε ημέρα, αφού από το κατασκευασμένο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών και της σύνδεσης τους με την κυριαρχία τους, την ώρα που υπάρχει τεράστια αποβατική στρατιά του Αιγαίου στη Σμύρνη, τις τελευταίες ημέρες αναφέρει επίσημα ότι υπάρχουν υπό ελληνική κατοχή είκοσι τουλάχιστον τουρκικά νησιά στο Αιγαίο, κατακρεουργώντας πλήρως τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923 στην οποία ρητά ορίζεται ότι τα πέραν των 3 μιλίων από τις τουρκικές ακτές νησιά και νησίδες ανήκουν στην Ελλάδα, προετοιμάζοντας έτσι την εσωτερική κοινή γνώμη, αλλά και τη Διεθνή για αποβατική ενέργεια προς δήθεν αποκατάτασταση της νομιμότητας!

            Είναι πλέον ορατό στους πάντες, ακόμα και σε αυτούς που επί χρόνια αρθρογραφούσαν υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας και της δυνατότητας εξημέρωσης του θηρίου, ότι ο Ελληνισμός δια των κρατικών του οντοτήτων (Ελλάδα – Κύπρος) αποτελεί τον στρατηγικό αντίπαλο του Τούρκου άρπαγα.

Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι συστηματικά το στρατο-ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας πρώτα υπό τον μανδύα του δυτικού κεμαλισμού και εν συνεχεία υπό τον μανδύα του αντιδυτικού ισλαμο-οθωμανισμού, χωρίς όμως καμία ρωγμή μεταξύ τους ως προς τις επεκτατικές επιδιώξεις του, φιλοτέχνησε τις ανύπαρκτες νομικές με βάση τις υπογραφείσες συνθήκες και το διεθνές δίκαιο παράνομες διεκδικήσεις του, χωρίς τη στιβαρή και οργανωμένη ελληνική αντίδραση. 

Γιατί αν κάποιος παρατηρήσει από απόσταση το ιστορικό διάβα αυτών των εκατό χρόνων θα διαπιστώσει, ότι ουδέποτε υπήρξε πραγματική περίοδος ειλικρινούς φιλικής προσέγγισης των δύο χωρών και άρσης της ιστορικής αντιπαλότητας από την πλευρά της Τουρκίας. Μετά τη σύναψη της συνθήκης της Λωζάννης το 1923 που υπήρξε η γενέθλια πράξη ιδρύσεως του σημερινού τουρκικού Κράτους ο Κεμάλ Ατατούρκ επιδίωξε τη σταθεροποίηση και ισχυροποίηση του τουρκικού κράτους υπό τον μανδύα του φιλοδυτικού ηγέτη. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος και λόγω των τότε συνθηκών του ψυχρού πολέμου υπήρξε η ανάπτυξη μεγάλων ερεισμάτων της Τουρκίας στη Δύση. Η σχέση όμως αυτή αποδείχθηκε πάντα ετεροβαρής σχεδόν σε όλα τα επίπεδα καθόσον ο βασικός πυρήνας του τουρκικού κεμαλικού καθεστώτος παρά τον επιφανειακό κοσμικό χαρακτήρα, παρέμεινε βαθιά αυταρχικός και υπέκρυπτε τις ανομολόγητες επιθετικές και κατακτητικές επιδιώξεις του τουρκικού κράτους. Για αυτό όταν ισχυροποιήθηκε και αναπτύχθηκε η ενδογενής τουρκική οικονομική ολιγαρχία υπήρξε η επανάληψη της βασικής τουρκικής πολιτικής που αποτυπώθηκε στο συνέδριο των Νεοτούρκων στη Θεσσαλονίκη το 1911 και που ήταν η εξολόθρευση όλων των μη μουσουλμανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ο εξανδραποδισμός της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης στα θλιβερά γεγονότα του 1955 με στόχο τη βίαιη υποκατάσταση της ακμάζουσας εμπορικής δραστηριότητας του ελληνικού στοιχείου από την αναδυόμενη τουρκική οικονομική ολιγαρχία.

Στη συνέχεια, στη δεκαετία του ’70 υπήρξε η επιχείρηση ΑΤΤΙΛΑΣ με κατάληψη της Μεγαλονήσου εξαιτίας της μικρονοητικότητας της χουντικής τριανδρίας στην Ελλάδα και η σταδιακή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη την οποιαδήποτε ασάφεια στις υπογραφείσες συνθήκες, αλλά και τη συνεχή κατευναστική ελληνική πολιτική. Στη συνέχεια μέσω της πολιτικής το γκριζαρίσματος των 152 βραχονησίδων με αφορμή τα Ίμια αποκαλύφθησαν οι πραγματικές επιδιώξεις της που είναι το μοίρασμα του Αιγαίου κατ’ ισομοιρίαν, η δημιουργία ασαφούς καθεστώτος κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά και η υφαρπαγή τεραστίων θαλασσίων ζωνών της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Επιδιώξεις που έχουν ως τελικό σκοπό τη φιλανδοποίηση της Ελλάδος και της Κύπρου και τη μετατροπή τους σε δορυφόρους της τουρκικής επικυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η σημερινή κατάληξη των πραγμάτων στα ελληνοτουρκικά δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι το αποτέλεσμα των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής στάσης απέναντι στις τουρκικές παράνομες επιδιώξεις με την κυριαρχία του φοβικού συνδρόμου και της κατευναστικής πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή έμμεση νομιμοποίηση των τουρκικών παράνομων απαιτήσεων. Οι ψευδαισθήσεις και τα μυθεύματα που κυριάρχησαν στην ελληνική πολιτική σκηνή σταδιακά, ιδιαίτερα την περίοδο της Ύστερης Μεταπολίτευσης ως σήμερα και αφορούσαν ότι είτε ότι θα λυθούν τα προβλήματα με βάση τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα (ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ βάσει του Διεθνούς Δικαίου), είτε μέσω της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ως μέσο εξημέρωσης του «θηρίου», είτε περί βοήθειας και λύσεως από τρίτους, έχουν πλήρως συντριβεί μπροστά στον κυνισμό του γκρίζου λύκου.

Όταν το 1993 ο μεγάλος φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης στο προφητικό επίμετρο του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Θεωρία του Πολέμου», που αφορούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επίσημανε με ενάργεια και επιστημονικό ορθολογισμό τους κινδύνους του Ελληνισμού από τη διαχρονική τουρκική απειλή, βάσει της προβολής που έκανε στο μέλλον (δημογραφικό, οικονομική ανάπτυξη, στρατιωτικοί εξοπλισμοί κλπ) λοιδορήθηκε από το φοβικό ελληνικό κατεστημένο, το οποίο του προσήψε την εύκολη ετικέτα του εθνικιστή και του πολεμοκάπηλου. Την ίδια περίπου αντιμετώπιση είχαν και όσοι έθεταν αυτό το πρόβλημα της εθνικής ασφάλειας έναντι του διαχρονικού τουρκικού κινδύνου και ζητούσαν να ενισχυθεί σοβαρά η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμενων της χώρας, σε συνδυασμό με την λειτουργία και ενίσχυση του απαραίτητου παλλαϊκού συστήματος άμυνας της χώρας. Αντί όμως για αυτά, ιδιαίτερα στην περίοδο της λεγόμενης ύστερης Μεταπολίτευσης και της μνημονιακής κηδεμονίας επικράτησε στην πρώτη περίοδο μια γενική μακαριότητα, πρωτίστως του πολιτικού προσωπικού και της παρασιτικής οικονομικής ολιγαρχίας, τμήματα μάλιστα της οποίας έκαναν και χρυσές δουλειές με τη γείτονα χώρα. Την ίδια ώρα όμως διαλύονταν στην Ελλάδα η αμυντική βιομηχανία η δε  κοινωνία μας βυθίζονταν σε μια ιδιότυπη μαλθακότητα μέσα από την κατευθυνόμενη καταναλωτική ψευδο-ευημερία με δανεικά , τα οποία οδήγησαν στη χρεωκοπία της χώρα το 2010. Συνεπίκουρη σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε και η πλειοψηφία της «φτωχής» ελληνικής διανόησης, που πρωτοστάτησε στην υπονόμευση των πατριωτικών αντανακλαστικών του λαού μέσα από ξενόφερτα μεταϊστορικά ιδεολογήματα, και έναν ιδιότυπο αυτοχειριαστικό εθνομηδενισμό.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία που ο απώτερος χρόνος είναι το επόμενο καλοκαίρι και ενόψει του κινδύνου να απωλέσει την εξουσία ο Ερντογάν, αλλά και όλο το καθεστώς εξουσίας που έχει στηθεί όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πραγματοποιήσει κάποιο θερμό επεισόδιο στη προσπάθεια του να ηλεκτρίσει τη διάχυτη εθνικιστική αντίληψη τη τουρκικής κοινωνίας.

Απέναντι σε αυτήν την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, που θρασύτατα θέτει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών μετά από έναν αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι συνήθεις απλές απαντήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών δεν φτάνουν. Απαιτείται άμεσα η συστηματική και δυναμική έκθεση του παράνομου και επιθετικού τουρκικού αναθεωρητισμού σε όλα τα διεθνή φόρα πριν η τουρκική θρασύτητα αποκτήσει διεθνές ακροατήριο. Οι συνήθεις ανεκτικές και άχρωμες ελληνικές αντιδράσεις που οφείλονται και στο διαχρονικά διαμορφωθέν φοβικό σύνδρομο στις ελίτ των Αθηνών αν συνεχιστούν θα αποτέσουν θανάσιμη παγίδα για τα ελληνικά συμφέροντα.

Η χώρα μας οφείλει πριν να είναι αργά, παράλληλα με την επιθετική διπλωματική διαπόμπευση του τουρκικού παραλογισμού, να προχωρήσει στην σοβαρή ενίσχυση  των ελληνικών νησιών με σύγχρονα και έξυπνα πυραυλικά συστήματα, έτσι ώστε να μετατραπεί το αρχιπέλαγος του Αιγαίου σε μεγάλη αποτρεπτική ομπρέλα και χώρος αντιπρόσβασης  απέναντι στην αποβατική τουρκική στρατιά του Αιγαίου.

Απαιτείται παράλληλα η επεξεργασία και κατάλληλη δημοσιοποίηση του δικαιώματος της Ελλάδος για προληπτικό χτύπημα έναντι των επιθετικών δυνάμεων της Τουρκίας προς προστασία των νησιών του Αιγαίου και της εθνικής της κυριαρχίας δεδομένου, ότι ήδη η Άγκυρα απειλεί ευθέως την κυριαρχία τους έχοντας ήδη κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδος.

Τέλος, απαιτείται η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα μέσω της παλλαϊκής άμυνας. Η αμεριμνησία και η επιβληθείσα μαλθακότητα στην ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αρθεί μέσω της συνειδητοποίησης των κινδύνων που απειλούνται για την εθνική κυριαρχία της χώρας.