Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση ΚΕΔΕ για την αξιολόγηση των υπαλλήλων των ΟΤΑ

Κ.Ε.Δ.Ε. : Επιστολή προς τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την Αξιολόγηση

Σε παράταση της εφαρμογής της αξιολόγησης προσανατολίζεται η κυβέρνηση


788dimosio

Το ενδεχόμενο αναβολής της αξιολόγησης του προσωπικού των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις τόσο των δημάρχων, όσο και των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
Σε συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη έγινε γνωστό ότι τα δύο συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσανατολίζονται στο να δοθεί παράταση της διαδικασία της αξιολόγησης. Η παράταση αναμένεται να διαφοροποιείται χρονικά για το δημόσιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα η διαδικασία αξιολόγησης για το δημόσια θα παραταθεί μέχρι 18 Ιουλίου, ενώ λόγω δημοτικών εκλογών για τους δημοτικούς υπαλλήλους η παράταση που θα δοθεί είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί φαίνεται να κατανοούν ότι λόγω προεκλογικής περιόδου η αξιολόγηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής η ΚΕΔΕ απέστειλε επιστολή προς τον Κ. Μητσοτάκη από τον οποίο και ζητεί να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της εγκυκλίου και να ακολουθήσει διάλογος των δύο πλευρών μετά τις εκλογές. Ταυτόχρονα με ανακοίνωση της η ΚΕΔΕ προς τους δημάρχους της χώρας τους ζητά να απέχουν από την αξιολόγηση λόγω προεκλογικής περιόδου.

Επιπλέον η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι μοναδικός στόχος της αξιολόγησης είναι οι απολύσεις υπαλλήλων. Επίσης υποστηρίζει ότι η πιθανή παράταση της έναρξης αξιολόγησης δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα.

http://www.localit.gr/, 25/4/2014

Ποιες δημοτικές υπηρεσίες και πότε παραμένουν ανοικτές ενόψει εκλογών


dimosio apografi

Τις υποχρεώσεις συγκεκριμένων δημοτικών υπηρεσιών ενόψει της διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και τυχόν επαναληπτικών, κάνει γνωστές με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων που απευθύνεται το υπουργείο, προκειμένου να παραμείνουν ανοικτές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των υποψηφίων, είναι τα ληξιαρχεία, μητρώα αρρένων, δημοτολόγια και ΚΕΠ. Οι ημέρες που θα παραμείνουν ανοικτά είναι: 

1. Σάββατο 26 Απριλίου 2014, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία για τη μεταδημότευση.
2. Κυριακή 27 Απριλίου 2014, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία των είκοσι ημερών πριν από την ψηφοφορία για την επίδοση στον Πρόεδρο του αρμόδιου Πρωτοδικείου της Δήλωσης Κατάρτισης του Συνδυασμού.
3. Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Μαΐου 2014.
4. Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Μαΐου 2014, για τη διεξαγωγή τυχόν επαναληπτικών εκλογών.

Τις ανωτέρω ημερομηνίες οι προαναφερόμενες δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία, με ευθύνη του Δημάρχου, από το πρωί μέχρι την 24η ώρα βραδινή με την παρουσία διαπιστευμένου υπαλλήλου. Καλούνται, επίσης, να διευκολύνουν κατά το δυνατόν τους υποψηφίους κατά τις ακόλουθες ημέρες:

- Σάββατο 10 Μαΐου 2014, ημέρα κατά την οποία μπορεί να υποβληθεί παραίτηση υποψηφίου.
- Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία δήλωσης αντικατάστασης παραιτηθέντος ή αποβιώσαντος υποψηφίου.
- Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο Πρωτοδικείο της δήλωσης νέου υποψηφίου δημάρχου ή περιφερειάρχη, σε αντικατάσταση αυτού που παραιτήθηκε ή απεβίωσε.

http://www.localit.gr/, 25/4/2014

ΑΓΟΝΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Συνεδρίασε εχθές η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Χαλανδρίου με θέμα την κατανομή των θέσεων εκλογικών περιπτέρων, τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις και την κατανομή των θέσεων προβολής κομμάτων και παρατάξεων στα νομιμα διαφημιστικά μέσα του δήμου.

Στην διαπαραταξιακή συμμετείχαν οι 7 δημοτικές παρατάξεις που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές - τις αναφέρουμε με την σειρά που καθορίζει ο νόμος - με βάση τα αποτελέσματα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όπως καθορίζει ο νόμος;

Χαλάνδρι σε Δράση - Γιώργος Κουράσης  - ΝΔ (1ος το 2010)
Χαλάνδρι Φιλική Πόλη - Στάθης Ανδρεόπουλος - Ελιά (ΠΑΣΟΚ) (2ος το 2010)
Λαϊκή Συσπείρωση - Λούλα Καρατζά (ΚΚΕ) (3η το 2010)
Αντίσταση με τους Πολίτες - Σίμος Ρούσσος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΣΥΡΙΖΑ) (4ος το 2010)
Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία - Άγγελος Νταβίας (Χωρίς κομματική στήριξη - Υψηλότερο ποσοστό από τις ανεξάρτητες παρατάξεις σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις)
Όλοι Μαζί μπορούμε για το Χαλάνδρι - Γ. Λαδόπουλος (Χωρίς επίσημη κομματική στήριξη)
Χαλάνδρι Πόλη να ζεις - Γιώργος Θωμας (ΔΗΜΑΡ)

Στην διαπαραταξιακή συμμετείχαν τα κόμματα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ, και το κόμμα του ευρωβουλευτή κου Χατζημαρκάκη.

Η διαπαραταξιακή επιτροπή δεν συμφώνησε ουσιαστικά σε τίποτα και όλα τα θέματα παραπέμφθηκαν στο δημοτικο συμβούλιο.

Η «ώρα της αλήθειας» – Λήγει την Κυριακή η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογέςΟ χρόνος κυλάει αντίστροφα για την κατάρτιση των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών. Βάσει των εγκυκλίων του υπουργείου Εσωτερικών, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των υποψηφιοτήτων, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής, 27 Απριλίου.

Μέλη παρατάξεων εκτιμούν πως τη συγκεκριμένη στιγμή θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο γύρω από τους διεκδικητές των κατά τόπους θώκων, προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν υποψήφιοι δήμαρχοι οι οποίοι δεν θα μπορέσουν συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιό τους. Περαιτέρω εκτιμούν πως ακόμα και «βαριά» ονόματα της Αυτοδιοίκησης θα «αγκομαχήσουν» έως την πλήρη κατάθεση των ονομάτων που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό τους. Όπως και να έχει, η ερχόμενη Κυριακή, για πολλούς θα είναι η «ώρα της κρίσης».

Για να εξυπηρετηθούν οι συνδυασμοί, τα Πρωτοδικεία της χώρας θα μείνουν ανοιχτά όλο το Σαββατοκύριακο. Η σχετική εγκύκλιος ορίζει ότι οι Γενικοί Γραµµατείς των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων της χώρας οφείλουν να µεριµνήσουν, ώστε τα Πρωτοδικεία της περιφέρειάς τους να παραµείνουν ανοικτά από το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα στις επόμενες εξής ημερομηνίες:

- Σάββατο 3 Μαΐου 2014, κατά την οποία ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Πρωτοδικείο

- Σάββατο 10 Μαΐου 2014, κατά την οποία μπορεί να υποβληθεί παραίτηση υποψηφίου

- Πέµπτη 22 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο αρμόδιο δικαστήριο της, τυχόν, δήλωσης παραίτησης από την υποψηφιότητα σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας

- Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο Πρωτοδικείο της δήλωσης νέου υποψηφίου δημάρχου, σε αντικατάσταση αυτού που παραιτήθηκε ή απεβίωσε .

Ακόμη, οι Δηµόσιες Οικονοµικές Υπηρεσίες (∆ΟΥ) της έδρας των Πρωτοδικείων θα πρέπει να παραµείνουν ανοικτές το Σάββατο 26 και τη Κυριακή 27 Απριλίου 2014, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014 µέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα

Η σύνταξη των δηλώσεων

Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί ορίζουν ότι η δήλωση του συνδυασμού συντάσσεται ατελώς σε απλό φύλλο χάρτου, που υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν, και επισυνάπτονται τα εξής δικαιολογητικά για κάθε έναν υποψήφιο:

- Για τους Έλληνες πολίτες:

α) Πιστοποιητικό εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου που είναι υποψήφιοι,

β) Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου, με την οποία θα δηλώνεται ότι: α) δεν έχει στερηθεί κανένα πολιτικό του δικαίωμα ή ότι έληξε η πρόσκαιρη αποστέρηση των δικαιωμάτων αυτών ή θα έχει λήξει την ημέρα της εκλογής, β) δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του τα κωλύματα εκλογιμότητας του άρθρου 14 του ν. 3852/ 2010150 και γ) αποδέχεται την υποψηφιότητά του.

γ) Αποδεικτικό είσπραξης ΔΟΥ, από το οποίο θα προκύπτει ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος έχει καταθέσει το ποσό των 100 ευρώ και ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το ποσό των 50 ευρώ.

- Οι υποψήφιοι σύμβουλοι δημοτικής κοινότητας, καθώς και οι σύμβουλοι ή ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας δεν υποχρεούνται σε κατάθεση οποιουδήποτε ποσού.

- Σημειώνεται ότι με το άρθρο 33, παρ. 1 του ν. 4255/ 2014 έχει καταργηθεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, προκειμένου για τον υποψήφιο σύμβουλο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, στην οποία είναι υποψήφιος.

- Στις ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις δεν απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής, εφόσον τούτο δεν προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις, ως εκ τούτου οι ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις δεν υπάγονται στις γενικές προβλέψεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

http://www.aftodioikisi.gr/, 25/4/2014

Ο χάρτης του δημοσίου – Πόσες ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ ελέγχει το δημόσιοΣε μια μακροσκελή λίστα καταγράφονται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) και οι ΔΕΚΟ που ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε προσφάτως το υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των Οργανισμών που ελέγχει το δημόσιο ανέρχονται στους 169.

Σημειώνεται, ότι οι ανώνυμες εταιρείες το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων ανήκει αποκλειστικά ή κατά πλειοψηφία στο δημόσιο, ανέρχονται στις 13. Επιπλέον το Ελληνικό δημόσιο συμμετέχει με ορισμένο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο πέντε ανωνύμων εταιρειών, στις οποίες το πλειοψηφικό πακέτο συγκεντρώνουν φορείς της αυτοδιοίκησης ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Δείτε τον σχετικό πίνακα ΕΔΩ:

Δείτε, παρακάτω, ολόκληρη τη λίστα με τους 169 Οργανισμούς που ελέγχει το δημόσιο.

Μονοήμερο φεστιβάλ για την υπεράσπιση του πάρκου Τρίτση

Πολιτιστικό φεστιβάλ διοργανώνουν την Κυριακή 27/4/2014, με ώρα έναρξης 10.30 το πρωί, στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης οι δημοτικές κινήσεις, «Αλληλέγγυα Πόλη» από το Ίλιον, «Αλληλεγγύη – η δύναμή μας» από τους Αγίους Αναργύρους – Καματερό και η περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής.

Στις 12.00 το μεσημέρι, στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής με τη «Δύναμη Ζωής», Ρένα Δούρου, τον υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου με την «Αλληλέγγυα Πόλη», Κώστα Κάβουρα και τον υποψήφιο δήμαρχο Αγίων Αναργύρων – Καματερού με την «Αλληλεγγύη – η δύναμή μας», Γιώργο Κομματά. Θέμα της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση των θέσεων των τριών συνδιασμών για την υπεράσπιση του δημόσιου και υπερτοπικού χαρακτήρα του Πάρκου.

Στο χώρο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ποδηλατικός γύρος , συναυλίες από μουσικά συγκροτήματα, για τα παιδιά ,εργαστήρι ζωγραφικής και θεατρική παράσταση ενώ θα υπάρχουν βιβλιοπωλεία, και συλλογική κουζίνα.

http://www.aftodioikisi.gr/, 24/4/2014

Τι πρέπει να ξέρουν οι «αόρατοι» εκλογείς


list-ekloges-thumb-large

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έτσι και στις ερχόμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοίκητες εκλογές εντοπίζονται πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί σε κανένα εκλογικό κατάλογο. Πρόκειται για τους «αόρατους» εκλογείς ή επισήμως για τους παρεληφθέντες εκλογείς. Οι συγκεκριμένοι πολίτες μπορούν σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων των οποίων είναι γραμμένοι. Συνεπώς όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας, αλλά όχι στους εκλογικούς καταλόγους του, έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, να απευθυνθούν στο δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όσοι από τους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό, που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα Μητρώα Αρρένων. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους Έλληνες εκλογείς, κατοίκους των χωρών μελών της Ε.Ε., οι οποίοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις χώρες αυτές την 24η Μαΐου 2014.

Σε περίπτωση που ο παραλειφθείς εκλογέας δεν ψηφίσει την πρώτη Κυριακή 18 Μαΐου 2014, μπορεί, εάν επιθυμεί, να απευθυνθεί στον δήμο του, προκειμένου να του χορηγηθεί πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων, ώστε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα τη δεύτερη Κυριακή 25 Μαΐου 2014. Στην περίπτωση αυτή θα εκδίδεται το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Επίσης εάν ο παραλειφθείς εκλογέας το επιθυμεί θα χορηγούνται τα αντίστοιχα ανωτέρω πιστοποιητικά και για τις δύο Κυριακές των εκλογών (18 Μαΐου 2014 και 25 Μαΐου 2014). Για να χορηγηθούν τα ανωτέρω πιστοποιητικά από το Δήμαρχο ή το εξουσιοδοτημένο από αυτούς όργανο στον αιτούντα, θα πρέπει να διαπιστωθεί από αυτούς ότι ο αιτών δεν βρίσκεται εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους άλλου Δήμου της χώρας. Για τον τρόπο διαπίστωσης καθώς επίσης τον τρόπο συνδρομής του Υπουργείου μας, σε περίπτωση τεχνικής αδυναμίας, όπως προβλέπουν οι ανωτέρω διατάξεις, σας παρέχονται ειδικές οδηγίες από το υπουργείο Εσωτερικών.


http://www.localit.gr/, 24/4/2014

ΑΔΕΔΥ: Καταργείται η αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων για τους συμβασιούχους σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ & ΟΤΑΤην κατάργηση της αναγνώρισης των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων για τη μισθολογική εξέλιξη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ, καθώς και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ είναι η εξής:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, σε βάρος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα στην Κ.Υ.Α. 2/24529/0022 (ΦΕΚ 928/Β-14-4-2014), η οποία τροποποιεί την παλιότερη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (αριθμ. 2/13917/0022/17-2-12 ΦΕΚ 414/Β), προβλέπονται τα εξής :

» …Επιπλέον, κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μπορούν να προσμετρήσουν τους εν λόγω τίτλους για μισθολογική εξέλιξη από την ημερομηνία πρόσληψης τους, με την απαραίτητη προϋπόθεση και μόνο οι ανωτέρω τίτλοι να έχουν αποτελέσει τυπικό προσόν για την πρόσληψη αυτών. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ’ αριθμ. 2/13917/0022/17−2−2012 (ΦΕΚ Β΄) Κ.Υ.Α….»

Η απόφαση αυτή είναι πέρα για πέρα άδικη και έξω από κάθε λογική, αφού είναι γνωστό πως ελάχιστοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με «μόνο τυπικό προσόν διορισμού» μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

Επιπλέον, η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπ’ αριθμ. 2/13917/002/17-2-12 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία αναγνωρίζονται οι μεταπτυχιακοί τίτλοι για τη μισθολογική εξέλιξη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ζητά, άμεσα, την ανάκληση της παραπάνω απόφασης που περικόπτει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των χαμηλά αμειβόμενων στο Δημόσιο.»

http://www.aftodioikisi.gr/, 24/4/2014