Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΡΕΜΑΤΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ


Το Φεστιβάλ Ρεματιάς προσφέρει την τέχνη, εμείς την αλληλεγγύη.
Προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης
για την επιβίωση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση.

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου καλεί όλους και όλες στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης να τιμήσουμε την αθάνατη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου, αποχαιρετώντας τον με τα τραγούδια του, μεθαύριο Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή, πεζογράφο και στιχουργό ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Ιούλιο και όλοι/ες μας περιμέναμε ότι θα τον συναντήσουμε στη Ρεματιά για να τραγουδήσουμε μαζί τα τραγούδια του. Η ημερομηνία έμελλε να βρίσκεται λίγες μέρες μετά την απώλεια του και να μετατρέψει την εκδήλωση σε αποχαιρετισμό, που αναβλήθηκε λόγω του εθνικού πένθους για τα τραγικά γεγονότα από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε Χαλανδραίος κατά τα χρόνια της νεότητάς του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου και όταν σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν και έζησαν για επτά χρόνια στο Χαλάνδρι, όπου και ολοκλήρωσε τις σχολικές του σπουδές. Η 24η Μαΐου 2017 ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τον Μάνο Ελευθερίου σε μια δημόσια εκδήλωση στην πόλη, όταν παρουσίασε στο ασφυκτικά γεμάτο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου το βιβλίο του «Φαρμακείον Εκστρατείας». Εκείνη τη βραδιά, μας χάρισε ενδιαφέρουσες και αστείες αφηγήσεις από την ιστορία της ελληνικής στιχουργικής και των ελλήνων στιχουργών, μας μίλησε για τα παλιά και για τα σημερινά, σιγοψιθύρισε μετά μαζί μας τα τραγούδια του. Με τα τραγούδια του θα τον φέρουμε και πάλι κοντά μας στο Χαλάνδρι, στη Ρεματιά, την ερχόμενη Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της βραδιάς, ο Θάνος Ολύμπιος, η Λιζέτα Νικολάου και ο Βασίλης Πάτσιος, τρεις ερμηνευτές που έχουν δισκογραφήσει τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου, παρουσιάζουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου στιχουργού με τη συνοδεία πενταμελούς ορχήστρας: Χρήστος Κουμούσης (πιάνο), Λευτέρης Λαζάρου (μπουζούκι), Γιάννης Καλκάνης (ντραμς), Δημήτρης Μαργαρίτης (μπάσο), Γιώργος Πατσιώτης (κιθάρα).

Τα τρόφιμα και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης που θα συγκεντρωθούν τη συγκεκριμένη βραδιά θα διατεθούν στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας του Μάνου Ελευθερίου για την ενίσχυση της συγκεκριμένης δομής αντί προσφοράς στεφάνων.

Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ήδη διαθέσει το ποσό των 1.000€ για την ενίσχυση της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Ελεύθερη είσοδος
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Έγκριση του πρακτικού της Ειδικής Επιτροπής Επιλογής Βρεφών – Νηπίων και Επαναξιολόγησης Τροφείων για τις Εγγραφές Βρεφών και Νηπίων στα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου 2018 – 2019 (Α΄ Επιλογή).

2. Εξειδίκευση πίστωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 203 Ν. 4555/2018 για τη λογιστική τακτοποίηση κατάσχεσης.

3. Εξειδίκευση πίστωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 203 Ν. 4555/2018, για τη διαφημιστική καταχώριση του 7ου Αγώνα Δρόμου Ρεματιάς που διοργανώνει ο Δήμος μας, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

4. Εξειδίκευση πίστωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 203 του Ν. 4555/2018 για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων.

5. Εξειδίκευση πίστωσης ποσού 300,00 € για ανανέωση του ΠΕΙ και διπλώματος οδήγησης οδηγού Δημοτικής Συγκοινωνίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 203 Ν. 4555/2018.

6. Έγκριση πρακτικού επιτροπών προσωρινής καθώς και οριστικής παραλαβής έργων του Δήμου και συγκρότηση αυτών.

7. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ», Α.Μ. 13/2015.

8. Τροποποίηση της υπ΄ αρ. πρωτ. 229/29-04-2009 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τη θέση στάθμευσης αναπηρικού ΙΧ επιβατηγού (άτομο με ειδικές ανάγκες), επί της οδού Ψαρρών 29 στο Ο.Τ. 182 του Δήμου Χαλανδρίου, ως προς τον αριθμό κυκλοφορίας του.

Γ. Καραμέρος: Ολοκληρώθηκε η πολεοδόμηση της περιοχής «ΣΩΡΟΣ-ΤΥΜΒΟΣ- ΜΑΡΜΑΡΑΔΙΚΑ», στο Μαρούσι


Μετά την τήρηση όλων των κατά νόμο διαδικασιών συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας, σύνταξης και δημοσιοποίησης της μελέτης ώστε να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι πολίτες καθώς και την εξέταση επί της ουσίας του συνόλου των ενστάσεων που υποβλήθηκαν, ολοκληρώθηκε η ορθή διοικητική διαδικασία και κυρώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η Πράξη Εφαρμογής, της πολεοδομικής ενότητας «Σωρός- Τύμβος- Μαρμαράδικα» του Δήμου Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου, Παναγιώτη Πατσαβού, που αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (ΑΔΑ: 7ΥΚ97Λ7-ΛΡΝ), από την πράξη εφαρμογής εξαιρέθηκαν τα Οικοδομικά Τετράγωνα και οι Κοινόχρηστοι Χώροι εντός των οποίων βρίσκεται η ιδιοκτησία (περίπου 24.000 τ.μ) του Καψιλείου Ιεραποστολικού και Πνευματικού Ιδρύματος «Άγιος Κήρυκος».

Η εξαίρεση έγινε σε συνεργασία με το Δήμο προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωφελής του χαρακτήρας αλλά και να μην καθυστερήσει η πολεοδόμηση της συνολικής έκτασης, καθώς το Ίδρυμα κατέθεσε ένσταση, συμπληρωματική προηγουμένων και προσκόμισε στοιχεία (δήλωση και συμβόλαια ιδιοκτησίας, έκθεση ελέγχου τίτλων κ.λπ.), τα οποία θα εξεταστούν εντός ευλόγου χρόνου.

Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος μιας πολεοδομικής εκκρεμότητας που ταλανίζει επί δεκαετίες τους ιδιοκτήτες της περιοχής, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, και πρόσθεσε: «Η ταλαιπωρία εκατοντάδων ιδιοκτητών της περιοχής τελείωσε. Από την αρχή της θητείας μας, είχαμε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των επιβαλλόμενων, εκ του νόμου, διαδικασιών στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Η κύρωση της πράξης εφαρμογής αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης αυτής, απελευθερώνει τους Μαρουσιώτες ώστε να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους και συμβάλει στην αναβάθμιση του ανατολικού τμήματος της περιοχής Σωρός».