Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: ΠΟΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΡΑΓΕ ΝΙΚΗΣΕ ....


Η απόφαση του 4ου τμήματος του ΣτΕ που έκρινε ως μη νόμιμη την παραχώρηση 10119 ακινήτων των δήμων στην ΕΤΑΔ το 2018 (4ο μνημόνιο) είναι η πιο σημαντική είδηση των τελευταίων ημερών κατά την γνώμη μας.

Μια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας που δεν έχει παίξει στην τηλεόραση και στα συστεμικά μέσα μαζικής εξημέρωσης, αναδεικνύοντας - για άλλη μια φορά - την ποιότητα της ενημέρωσης των Ελλήνων που αρνούνται να σκεφτούν και να κρίνουν και προτιμούν να αποτελούν πειθήνια και υποτακτικά μέλη του κοπαδιού των ψηφοφόρων και των κομματόσκυλων που έχουν εκχωρήσει την ύπαρξή τους στην φιλτραρισμένη από τα κόμματα της ΕΛΙΤ προπαγάνδα.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ προκλήθηκε από την προσφυγή πέντε δήμων.

Πέντε  δήμων σε σύνολο 332 της χώρας που προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Άλιμος, Ελληνικό - Αργυρούπολη, Καλαμαριά, Χαλάνδρι, Ωραιόκαστρο.

327 Δήμοι της χώρας - μεταξύ των οποίων οι "μεγάλοι" - δεν έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ.

Παρά το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ - με πρόεδρο τον σημερινό περιφερειάρχη Αττικής κο Πατούλη, τότε δήμαρχο Αμαρουσίου - πήρε απόφαση που καλούσε τους δήμους να κάνουν προσφυγή.

Η ΚΕΔΕ όμως ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ. Κάλεσε τις δημοτικές αρχές να το κάνουν.

Ομόφωνο Ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καλεί τις Δημοτικές Αρχές να προβούν στην κατάθεση αίτησης ακυρότητας στο ΣτΕ, για να μην παραχωρηθούν στο Υπερταμείο ακίνητα των δήμων 

Αλλά ακόμα και αν αυτό θα ήταν δικαιολογημένο ,  είναι θέμα προς αξιολόγηση - από τους ΠΟΛΙΤΕΣ που ακόμα θέλουν να σκέφτονται  -  ότι  δήμαρχοι μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, που ψήφισαν ΟΜΟΦΩΝΑ, επικεφαλής οι περισσότεροι των (κομματικών) αυτοδιοικητικών παρατάξεων στο κορυφαίο όργανο της αυτοδιοίκησης - ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ.

ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ πίσω από το ψήφισμα.

Όπως γίνεται συνήθως με τα ψηφίσματα.

Ο λόγος είναι εύκολος. Η πράξη θέλει .... ΕΥΘΥΝΗ. Και έχει ρίσκο.

Και στην χώρα του Καζαντζάκη η ευθύνη είναι δυστυχώς δυσεύρετη. Και η αξιοπιστία ακόμα πιο σπάνια.

Μας αρέσουν τόσο τα λόγια, οι μεγαλοστομίες, τα ψεύτικα χαμόγελα και η υποκρισία.

"ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ" σου λέει ο δήμαρχος Χαλανδρίου για την απόφαση του ΣτΕ.

Αλήθεια;

Πώς δηλαδή βγαίνει αυτό το συμπέρασμα; Από πού προκύπτει;

Διότι εγώ - που είμαι τέτοιος που είμαι - αυτό θα το ξεστόμιζα μόνο αν η προσφυγή είχε γίνει από - τουλάχιστον 100 - 150 δήμους (ή και περισσότερους).

ΠΟΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΝΙΚΗΣΕ;

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ:

ΝΙΚΗΣΕ Η ΑΠΕΙΘΑΡΧΗ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ, Η ΜΗ ΠΟΔΗΓΕΤΗΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

ΝΙΚΗΣΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ που τόσο του αρέσει.

ΝΙΚΗΣΕ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ όπως θα έπρεπε να είναι αν οι ψηφοφόροι ήταν ΠΟΛΙΤΕΣ και όχι ΙΔΙΩΤΕΣ για να διαλέγουν ομοίους τους.

Διότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ η αυτοδιοίκηση μπορεί να πετύχει ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΙΚΕΣ.

Νίκησε η αυτοδιοίκηση ενός άλλου κράτους, μιας άλλης κοινωνίας την οποία κάποιοι οραματίζονται και δεν σταματούν να διεκδικούν ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ και την συμμαχία .... της εβδομάδας.

Νίκησε μια ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, σε ένα ανεξάρτητο κράτος όπου η δημόσια περιουσία ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ και σε κανέναν άλλο.

Αλήθεια αναρωτιέμαι ακόμα αν είχε κανείς (άλλος) σκεφτεί τότε την πιθανότητα να δικαιωθεί η προσφυγή αν τελικά θα γινόταν - έστω και από αυτούς τους 5 δήμους.

Διότι η απόφαση του ΣτΕ - όπως καταλαβαίνεις, αν σκέφτεσαι λίγο - ίσως παράξει τεράστιες συνέπειες αφού ουσιαστικά ακυρώνει το 4ο μνημόνιο.
ΑΝ δεν παράξει ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΣ ΠΟΛΥ, αν σκέφτεσαι.

Και  αυτός είναι ο λόγος - βεβαίως - που τα μνημονιακά κόμματα και μέσα μαζικής εξημέρωσης αρνούνται να προβάλλουν και να σχολιάσουν.

Αλλά και τα αντιμνημονιακά (κατ΄ όνομα) μικρότερα κόμματα το ίδιο κάνουν.
ΣΙΩΠΟΥΝ.
Είτε από μικροπρέπεια - επειδή δεν πρωτοστάτησαν εκείνα στην πρωτοβουλία - είτε γιατί δεν αποτελούν παρά εφεδρείες των μνημονιακών κομμάτων που απλά .... φωνασκούν.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ αφού το ζήτούμενο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ και ΤΗΣ  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ της χώρας - που βεβαίως μπορεί να συμμετέχει ΙΣΟΤΙΜΑ και όχι ως παρίας  σε διεθνής οργανισμούς -  έχει μείνει ως προτεραιότητα στην δράση μόνο κάτι τρελών, μειοψηφικών που αυτοπαοκαλούνται "πατριωτικός σοσιαλιστικός χώρος" υπό τον καγχασμό και την χλεύη όλων αυτών των ..... "ρεαλιστών" που "καταδικάζουν" το ξεπούλημα της χώρας στα λόγια αλλά όταν είναι να ψηφίσουν μια προσφυγή .... αρρωσταίνουν διότι .... σέρνονται και χρίσματα. Και κυρίως δεν θέλουν ποτέ και για κανένα λόγο να κακοκαρδίσουν τους ευρωπαίους που ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΛΗΓΟΥΡΙΑ έχουν μετατρέψει από συνεργάτες μας σε νταβατζήδες μας.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΠΟΦΑΗ ΤΟΥ ΣτΕ.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ (αν το πιστεύουμε ως αναγκαίο) και δεν σπεύδουμε να ξεπλύνουμε όσους ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, μπερδεύοντας τον ΠΟΛΙΤΗ αντί να του ξεκαθαρίζουμε και την ΔΙΚΗ ΤΟΥ ευθύνη. ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ και τις επιπτώσεις που παράγουν.

Που αν τις παράγουν γιατί το ΘΕΛΕΙ ο πολίτης, το επιλέγει συνειδητά, εμάς λόγος δεν μας πέφτει. Καθόμαστε στην γωνίτσα μας και μειοψηφούμε.

Αλλά αν τις παράγουν επειδή είναι ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ και ΔΕΣΜΙΟΣ ο πολίτης - για να γίνει μια ανάθεση παραπάνω -  τότε έχουμε ΧΡΕΟΣ να τον ξεμπερδεύουμε και να του δείχνουμε ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ δεν είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στόχευση λύνει τα προβλήματά του, ο καιροσκοπισμός λύνει τα προβλήματα .... των καιροσκόπων.

Κλείνοντας:

Θεωρώ ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση, μια τεράστια στρεβλότητα για το πώς γίνεται ο ουσιαστικός διάλογος έχει ξεκινήσει από την μαυρογυαλούριο πολιτική να αναφέρονται οι διοικήσεις - με κάθε ευκαιρία - στην υπηρεσία του δήμου, να την "ευχαριστούν" που κάνει την δουλειά της, να την "επαινούν", να φωτογραφίζονται με τους υπηρεσιακούς ως στρατηγοί με το στράτευμα τους (οι κάγκουρες)  αλλά τελικά να χρησιμοποιούν τους υπηρεσιακούς ως ασπίδα για να καλύψουν πολιτικές επιλογές που εμφανίζονται ως μονόδρομοι και οι αιρετοί αρνούνται ή δεν μπορούν να υπερασπιστούν στα ίσια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο των νομικών προσώπων που επιτεύχθηκε επειδή ο Κουράσης χρησιμοποίησε ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ να πάρουν πάνω τους την βαθιά αυτή συντηρητική επιλογή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η "μετωπική" αντίληψη στον ελεγχόμενο συνδικαλισμό.

ΘΑ ΚΑΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.
(Διότι κάθε κανόνας, είναι κανόνας αν έχει ΛΙΓΕΣ εξαιρέσεις).

Και θα συγχαρώ - εκτός αυτονόητα από τον δήμαρχο Χαλανδρίου -   και τη νομική υπηρεσία του δήμου  για την υπεράσπιση της προσφυγής που εμείς προτείναμε, στο ΣτΕ

Διότι βέβαια η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ - μέχρι εκεί φτάνουμε εμείς οι αιρετοί, στην κατάθεση πολιτικής πρότασης και αναζήτησης πλειοψηφίας για να λάβει δημοκατική νομιμοποίηση η πρότασή μας   - δεν θα ήταν επαρκής για μια τέτοια νίκη,  χωρίς τη ορθή νομική - επιστημονική τεκμηρίωση, την καλή δουλειά της νομικής υπηρεσίας του δήμου (δεν θα αναφερθώ ονομαστικά) υπό την καθοδήγηση της διοίκησης.

Θα μου πεις την δουλειά τους έκαναν που υλοποίησαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΚΑΝΑΝ.
Και η διοίκηση το αυτονόητο έκανε.

Έτσι θα μου πεις εσύ που δεν ξέρεις - ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ. (Αρκεί να μην πιστεύεις - νεοέλληνα, ξερόλα - ότι τα ξέρεις όλα, όσα μάθαμε κάποιοι στα .... 33 χρονάκια θητεία).

Θα σου απαντήσω μόνο ότι ΑΝ ΑΥΤΟ το απλό πράγμα - η υλοποίηση δηλαδή των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων από την υπηρεσία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  (νομική, τεχνική, οικονομική διοικητική) ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, η χώρα μας, ο δήμος μας, η κοινωνία μας θα ήταν πολύ καλύτερη.

Δεν ήταν λοιπόν για μένα αυτονόητη η ορθή υπεράσπιση της προσφυγής από τη νομική υπηρεσία. Ήμουν καχύποπτος και καλώς έκανα.
Πάντα έτσι θα είμαι. Σιγά μην πιστέψω ποτέ ότι από την βουλή στο υπουργείο, από το δημοτικό συμβούλιο στην υπηρεσία .... δεν χωραει δάκτυλο.

Επειδή όμως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και εκεί κρίνεται αν η καχυποψία είναι ΔΗΜΟΥΡΓΙΚΗ ή είναι ΚΑΚΟΠΙΣΤΗ, σήμερα οφείλω να συγχαρώ εκείνους που δεν θα έκαναν ποτέ - ούτε τώρα - το ίδιο, διότι απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, δεν τους αφήνει η ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ ΤΟΥΣ και ο καιροσκοπισμός τους.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ όταν συνεργαζόμαστε, ούτε θα γίνουμε ποτέ.

Αυτό  όμως - το τριτεύων - δεν εμπόδισε να υπερασπιστούμε παρέα με τους μικρόψυχους μια τέτοια ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ και να νιώθουμε σήμερα τόσο περήφανοι για την ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ.

ΚΑΛΟ Π-Σ-Κ.
Α.Ν.