P

P

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΠΟΕ-ΟΤΑ: “Εγκληματικές πλέον οι ευθύνες από την απώλεια εργαζομένων”


Για «εγκληματικές ευθύνες» κάνει πλέον σε ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μετά και τη νέα, χθεσινή απώλεια εργαζομένης του Δήμου Πύργου στην υπηρεσία Καθαριότητας, κατά την διαδικασία αποκομιδής. 

“H «μαύρη» λίστα των δυστυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδεικνύει πλέον εγκληματικές ευθύνες. Δεν μπορεί ανθρώπινες ζωές να χάνονται και τους αρμόδιους φορείς, τα Υπουργεία και την κυβέρνηση…”, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

“Σε πέντε (5) ημέρες δύο ακόμη εργαζόμενοι-συμβασιούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχασαν τη ζωή τους. Σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πόση αδιαφορία πλέον; Πόσο αίμα πρέπει να χυθεί για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να προστίθενται συνεχώς νέα ονόματα στη «μαύρη» λίστα των δυστυχημάτων στους Ο.Τ.Α.;

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν ο 44χρονος εργαζόμενος-συμβασιούχος στο Δήμο Μαραθώνα που παρασύρθηκε από Ι.Χ. όχημα το οποίο έπεσε με ταχύτητα πάνω στο απορριμματοφόρο του Δήμου και σκοτώθηκε ακαριαία. Σήμερα θύμα ήταν μία άτυχη 30χρονη γυναίκα εργαζόμενη-συμβασιούχος του Δήμου Πύργου, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, που γλίστρησε από το σκαλοπάτι και παρασύρθηκε από το απορριμματοφόρο στην περιοχή Συκιά στο Κατάκολο, τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι και στα πόδια και λίγη ώρα αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο.

Η «μαύρη» λίστα των δυστυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδεικνύει πλέον εγκληματικές ευθύνες. Δεν μπορεί ανθρώπινες ζωές να χάνονται και τους αρμόδιους φορείς, τα Υπουργεία και την κυβέρνηση, να τους απασχολεί πως θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την αξία της εργασίας, πως θα περικόψουν ακόμα περισσότερα εργατικά δικαιώματα και πως θα καταργήσουν τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Β.Α.Ε.).

Ούτε μία σύσκεψη δεν έχει γίνει για την ανάλυση των αιτιών και την άμεση αντιμετώπιση των συχνών θανάτων, ειδικά στις υπηρεσίες Καθαριότητας.

Κανέναν δεν έχει απασχολήσει το γεγονός ότι τα περισσότερα ατυχήματα-δυστυχήματα γίνονται, είτε γιατί δεν τηρούνται στοιχειωδώς οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας, είτε γιατί υπάρχει υπερ-εργασία και κόπωση ενώ στην πλειονότητα των Ο.Τ.Α. θεωρούν πολυτέλεια και δεν χορηγούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει επισημάνει πώς απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα εκπαιδευτεί κατάλληλα και όχι η παροχή εργασίας Ορισμένου Χρόνου από ανθρώπους που δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν με αποτέλεσμα να «θυσιάζονται» στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων. Γιατί, είναι κοινώς γνωστό, πώς αιρετοί και κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια απαξίωσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες τους όπως είναι η Καθαριότητα, με στόχο να τις εκχωρήσουν στα μεγάλα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της άτυχης υπαλλήλου και δηλώνουμε πώς αν ο κώδωνας του κινδύνου που έχει εγκαίρως κρουστεί από την Ομοσπονδία μας δεν γίνει αντιληπτός από τους Αρμόδιους, τότε θα πρέπει να λάβουμε πιο αποφασιστικά μέτρα... Δεν γίνεται άλλο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και οι κυβερνώντες και τα συστημικά Μ.Μ.Ε. να μας απαντούν χαρακτηρίζοντας μας ως «προνομιούχους».”

ΠΗΓΗ: epoli.gr

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝEΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ!

 

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των δημοτικών παρατάξεων με θέμα την ανέγερση του νέου δημαρχείου  με την παρουσία των μελετητών.

Η εισήγηση της διοίκησης Ρούσσου είναι η επικαιροποίηση των υπαρχουσών μελετών που προέκυψαν μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1999 από την μελετητική ομάδα που έχει τα πνευματικά δικαιώματα της αρχιτεκτονικής μελέτης, η προσαρμογή τους στα δεδομένα του αναθεωρημένου το 2012 ΓΟΚ ώστε - εκτός άλλων  διευθετήσεων στην εσωτερική διαμόρφωση του κτιρίου   - να μην απαιτείται έγκριση υπέρβασης στον σ.δ. του οικοπέδου  (όπως παλιά προβλεπόταν με τα προ 20ετίας πολεοδομικά δεδομένα) καθώς και η πρόβλεψη ενός παραπάνω υπογείου γκαράζ - 150 θέσεων σύνολο (δηλαδή ουσιαστικά να καλύπτονται οι σημερινές θέσεις στάθμευσης που χάνονται από την επιφάνεια).

Το κτίριο επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του δήμου, με δεδομένη την σχεδιαζόμενη στέγαση της υπηρεσίας παιδείας και πολιτισμού στο κτίριο Νόμπελ και βέβαια με την στέγαση του εργατοτεχνικού προσωπικού - καθαριότητα, αυτεπιστασία κλπ - στον χώρο που θα διαμορφωθεί (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ) στον νοικιασμένο από τους δανειστές ΧΕΥ 9 (που πέρασε ένας χρόνος και ακόμα ΜΟΝΟ ΝΟΙΚΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ, δεν έχει μεταφερθεί εκεί ούτε το πάρκινγκ των απορριμματοφόρων, πόσο μάλλον εγκαταστάσεις).

Με το υπό ανέγερση κτίριο λοιπόν όλες οι άλλες υπηρεσίες (διοικητική, τεχνική, οικονομική, κοινωνική, δημοτικό συμβούλιο, διοίκηση, χώρος συνεδριάσεων)  στεγάζονται, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των τριών μισθωμάτων των σημερινών κτιρίων (σημερινό κεντρικό δημαρχείο, τεχνική υπηρεσία, παντοκοροϊδειο).

Οι μελετητές ενημέρωσαν τις δημοτικές παρατάξεις ότι οι προσαρμογές - επικαιροποιήσεις των μελετών μέχρι την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης μπορεί να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους και θα κοστίσουν - μαζί με την έκδοση της άδειας οικοδομής - 150 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή μια πολύ λογική τιμή για τα μελετητικά δεδομένα αν σκεφτεί κανείς ότι αν ο δήμος επιλέξει να πάει σε εξ αρχής νέα μελέτη χωρίς να βασιστεί στην υπάρχουσα το κόστος της - με βάση την κείμενη νομοθεσία - θα ανέλθει στο ΙΛΛΙΓΙΩΔΕΣ ποσό των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ. (ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ).

Ο Συμεών ενημέρωσε τις δημοτικές παρατάξεις ότι η ολοκλήρωση των μελετών μπορεί να οδηγήσει στην άμεση ένταξη του έργου ανέγερσης του κτιρίου στον περιφερειακό σχεδιασμό έργων (όπως ακριβώς έγινε και με την Αγία Παρασκευή) ή ακόμα και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (υπάρχει τέτοια πρόθεση από το γκουβέρνο, είπε) ώστε η δημοπράτηση του έργου να γίνει εντός του 2018 και ζήτησε την συναίνεσή τους στην γρήγορη και χωρίς μικροπολιτικά προσχώματα, λήψη των αποφάσεων για να μην χαθεί το ευνοϊκό για το Χαλάνδρι μομέντουμ.

"Το δημαρχείο θα ανήκει στο Χαλάνδρι, δεν είναι του δημάρχου" είπε ο Συμεών σε μια επίδειξη ωρίμανσής του και εγκατάλειψης των σουλτανικών και μεσσιανικών λογικών του "εγώ, μόνος μου θα σας σώσω"  (Λες να είναι μόνιμη αυτή η αλλαγή; Αν είναι θα είναι καλό για την πόλη πάντως, Αλλά κράτα και μια γάτα. Για τον Συμεών μιλάμε).

Οι παρευρισκόμενοι επικεφαλής τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Κουράσης, Λαδόπουλος, Καρατζά και Νταβίας) εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να δώσουν θετική ψήφο στην λήψη των αναγκαίων αποφάσεων "ώστε επιτέλους το Χαλάνδρι να αποκτήσει δημαρχείο" όπως είπε ο Γ. Λαδόπουλος ενώ η Λούλα Καρατζά τόνισε ότι δεν θα μείνουμε μόνο στην ψήφιση της ανάθεσης της μελέτης επικαιροποίησης αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε τον Συμεών "για την διεκδίκηση της χρηματοδότησης του έργου"  που είναι απαραίτητο και αναγκαίο για την πόλη.

Απουσίαζαν οι Γιώργος Θωμάς (δικαιολογημένα, αφού είχε ενημερώσει ότι έλειπε εκτός Λεκανοπεδίου) και ο Στάθης Ανδρεόπουλος, ο οποίος δεν ήλθε στην σύσκεψη, οπότε περιμένουμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους.
(Και του Αϊβαλιωτη, αφού και αυτός Χαλανδραίος είναι).

ΥΓ: Δεν μίλησε ο λαλίστατος  Ακατανόμαστος. 
Τι να πει τώρα;
Δεκαπέντε χρόνια τα λέει ο τρελός. 
Ας τα λένε τώρα οι άλλοι!