Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Η χούντα δεν ξεκίνησε το ‘67

Πολλή συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για την χούντα των συνταγματαρχών. Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να αντιληφθώ, η δικτατορία του Παπαδόπουλου έχει μετατραπεί σε μέτρο σύγκρισης και «δημοκρατικότητας» για όλες τις κυβερνήσεις, ενώ η λέξη «χούντα» είναι στα στόματα όλων.


Βουλευτής της Χρυσής Αυγής αναρτά φωτογραφία του ηθοποιού Κώστα Βουτσά να τσουγκρίζει αυγό με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, για να απαντήσει στις κατηγορίες του Κώστα Βουτσά εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Η στάση συγγραφέων, ποιητών, ηθοποιών, καλλιτεχνών αλλά και των απλών ανθρώπων –στην διάρκεια της χούντας- έχει συζητηθεί πολύ. Από την φωτογραφία του Μάνου Χατζιδάκι με τον Μακαρέζο μέχρι τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Βίκυ Μοσχολιού που τραγούδησαν τον ύμνο της «Επαναστάσεως». Από τον «πνευματικό κόσμο», μόνο η δήλωση του Γιώργου Σεφέρη ήταν ξεκάθαρη εναντίον της χούντας.

Γενικά, οι Έλληνες θέλουν την αντίσταση και την επανάσταση να τις κάνει ο άλλος. Αυτοί δεν καταδέχονται. Και τον κρίνουν μάλιστα για τον τρόπο που θα αντισταθεί.

Οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό στην διάρκεια της δικτατορίας.

«Πήγαν στο Παρίσι για διακοπές και έλεγαν πως έκαναν αντίσταση». Έτσι λένε οι Έλληνες.

Τους ήθελαν να μην πάνε στο Παρίσι ή όπου αλλού, αλλά να κάτσουν εδώ και να υποστούν βασανιστήρια, ενώ οι Έλληνες θα ήταν αραχτοί στις πολυθρόνες και θα έβλεπαν τον «Άγνωστο Πόλεμο».

Πριν κρίνεις τον άλλον για την στάση του στην διάρκεια της δικτατορίας, πες μας τι έκανες εσύ στην διάρκεια της δικτατορίας.

Κι αν δεν είχες γεννηθεί τότε, πες μας τι έκανες μετά την χούντα. Κι αν πάλι και τότε δεν είχες γεννηθεί, πες μας τι κάνεις σήμερα.

Γιατί, αν σήμερα –που δεν κινδυνεύεις από βασανιστήρια και εξορία- είσαι αποκτηνωμένος πάνω σε έναν καναπέ, μπροστά σε μια τηλεόραση και νοιάζεσαι μόνο για την κωλάρα σου, δεν μου φαίνεται και πολύ πιθανό να είχες πάρει τα όπλα επί χούντας ή να έβαζες βόμβες. Άσε που εσύ την καταδικάζεις την βία…

Κοιτάξτε ποια είναι η στάση της πλειοψηφίας των Ελλήνων σήμερα και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείτε ποια θα ήταν η στάση τους απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών.

Κάποιοι λένε πως μια χούντα με τανκς θα δείξει ποιοι θα αντισταθούν και ποιοι θα συνεργαστούν με τη χούντα ή θα την αποδεχτούν.

Διαφωνώ. Δεν χρειάζονται τανκς. Η στάση απέναντι στο σημερινό καθεστώς δείχνει ποια θα ήταν η στάση του καθενός απέναντι στη χούντα.

Ούτως ή άλλως, τα τανκς είναι περιττά σήμερα. Την κάνει την δουλειά και η τηλεόραση.

Αν περιμένεις να βγουν τα τανκς στους δρόμους για να δείξεις ποιος είσαι, γιατί παρακαλάς σήμερα για μια θεσούλα στην Δημόσια Τηλεόραση; Κακομοίρη…

Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω όλους όσοι δεν αντιστάθηκαν στην χούντα του Παπαδόπουλου, θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε πως υπήρχαν και τα χρόνια πριν από τη χούντα.

Τα χρόνια πριν από το ’67 δεν ήταν χρόνια δημοκρατίας.

Η χούντα δεν διαδέχτηκε ούτε διέκοψε μια δημοκρατία.

Η χούντα του Παπαδόπουλου συνέχισε ένα «έργο» που παιζόταν επί δεκαετίες στην Ελλάδα.

Το «έργο» περιλάμβανε διωγμούς, βασανιστήρια και εξορίες κομμουνιστών και δημοκρατών, πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ξερονήσια, παρακράτος, νεοφασίστες, πολιτικές δολοφονίες, πολιτικές εκτροπές, εκλογές που ψήφιζαν και τα δέντρα, συνεχείς παρεμβάσεις της βασιλικής οικογένειας, και ένα σωρό άλλα τέτοια πράγματα που, συνήθως, δεν συμβαίνουν σε δημοκρατίες.

«Η χούντα δεν τελείωσε το ’73» λέει το σύνθημα των τελευταίων ετών.

Ναι αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χούντα δεν ξεκίνησε το ’67.

Όποιος κατηγορεί με μένος αυτούς που δεν αντιστάθηκαν στη χούντα, ξεχνάει πως πολλοί από αυτούς είχαν περάσει πολλά εφιαλτικά χρόνια πριν από τη χούντα.

Πολλοί είχαν βασανιστεί, είχαν εξοριστεί, δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά, ενώ, αν αυτό δεν είχε συμβεί στους ίδιους, είχε συμβεί στους γονείς τους ή σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους -σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο αγαπημένος Κώστας Βουτσάς-, οπότε όλη η οικογένεια βρισκόταν υπό συνεχή διωγμό.

Ο θείος μου ποτέ δεν ξέχασε πως το πρώτο ξύλο της ζωής του το έφαγε όταν ήταν 15 χρονών. Οι φασίστες μπήκαν στο σπίτι του στη Ζάκυνθο και τον σάπισαν στο ξύλο μπροστά στα μάτια της μάνας του. Ο θείος μου δεν είχε κάνει τίποτα. Το «αδίκημά» του ήταν ότι έμοιαζε πολύ με τον μεγαλύτερο αδελφό του που ήταν κομμουνιστής.

Ο θείος μου έφαγε πολύ ξύλο και στη συνέχεια, οπότε κάποια στιγμή αποφάσισε να γίνει κομμουνιστής για να το τρώει «δικαιολογημένα».

Κι αυτός ο άνθρωπος –που πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και επέστρεψε, όπως χιλιάδες άλλοι, από την Αλβανία με τα πόδια-, έπρεπε να περιμένει να έρθει στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981, για να αναγνωριστεί η εθνική αντίσταση και να μην χαμηλώνει πια τα μάτια όταν συναντούσε στον δρόμο αυτούς που τον έκαναν μαύρο στο ξύλο. Και μπορεί ο θείος μου να ήταν ΚΚΕ και να μην ψήφισε ποτέ ΠΑΣΟΚ αλλά έλεγε «του το χρωστάω αυτό του Παπανδρέα». «Παπανδρέα» τον έλεγε τον Παπανδρέου.

Ο Γκορ Βιντάλ είχε γράψει πως δημοκρατία υπήρξε μόνο στην αρχαία Αθήνα και μόνο για μερικές δεκαετίες. Έτσι είναι.

Η χούντα του Παπαδόπουλου δεν είναι αρκετή για να βαφτίσουμε «δημοκρατία» αυτό που ακολούθησε μετά από το 1974 και αυτό που προηγήθηκε του 1967.

Ο αγώνας για δημοκρατία συνεχίζεται. Από λίγους. Πάντα έτσι ήταν.

(Πριν από δυο χρόνια, είχα γράψει για την κούραση των ανθρώπων. Το αφιερώνω σε αυτούς που έχουν την απαίτηση την επανάσταση να την κάνουν οι άλλοι. Είναι εύκολο να παίζεις με τις ζωές των άλλων:

“Πριν από χρόνια, ένα βράδυ, συζητούσα με έναν ηλικιωμένο κομμουνιστή. Ήξερα πολλά για τη ζωή του και γνώριζα πως είχε υπογράψει δήλωση «μετανοίας», αν και δεν μου το είχε πει ποτέ ο ίδιος.

Κάποια στιγμή, εκεί που τα πίναμε, γύρισε προς το μέρος μου και μου είπε χαμηλόφωνα: «Ξέρεις, εγώ υπέγραψα… Δεν άλλαξα. Όχι… Κουράστηκα… Ήθελα να δω τη γυναίκα μου και τον γιο μου. Ήθελα να δω τη μάνα μου». Έμοιαζε συντετριμμένος – δεν έμοιαζε, ήταν. «Κουράζονται κάποτε οι άνθρωποι» του είπα αμήχανα, αλλά συνέχισε: «Κάποιοι σύντροφοι δεν υπέγραψαν…». «Μπορεί να μην είχαν τόσο όμορφη γυναίκα όσο εσείς» του είπα και χαμογέλασε. Αμέσως μετά, άλλαξα την κουβέντα.

Κουράζονται οι άνθρωποι. Και –χωρίς να θέλω να αδικήσω ή να υποτιμήσω τους αγώνες ανθρώπων που βασανίστηκαν και υπέφεραν-, οι άνθρωποι δεν είναι ανάγκη να είναι στην εξορία και να σπάνε πέτρες για να κουραστούν. Μια χαρά κουράζεσαι και στην εξορία της Κυψέλης. Όλα στο μυαλό είναι.”)

http://pitsirikos.net/

Τραγική αυτοκτονία στην Αττική Οδό, στην έξοδο της Δουκ. Πλακεντίας
Ανήμερα του Πάσχα διάλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του ένας 57χρονος άντρας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, αφού έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητό του, ανέβηκε σε γέφυρα και πήδηξε στο κενό, στην Αττική Οδό, στο ύψος της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα στην Αττική οδό, στην έξοδο της Δ. Πλακεντίας.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους λόγους που οδήγησαν τον άτυχο άντρα στο απονενοημένο διάβημα.

Οι άνδρες της πυροσβεστικής με τρία οχήματα είχαν φτάσει στην σήραγγα των Βριλησσίων στην Αττική Οδό όπου ένα αυτοκίνητο είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Λίγο αργότερα διαπίστωσαν ότι το φλεγόμενο αυτοκίνητο ήταν του αυτόχειρα.

Πηγή: www.protothema.gr
 http://myxalandri.gr

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ: ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΥΘΕΙΑΣ


 
 "Δεν μπορούμε να τους υπολογίσουμε ούτε κατά προσέγγιση" λένε σχολιασμοί από τα δεξιά μας , για μας.

"Στόχος μας είναι να περάσουμε τον Νταβία, έστω και μισό τα εκατό" λένε από τα αριστερά μας (όπως σε βλέπουμε αριστερά αναγνώστη μου - κρισιμότατος στόχος για το μέλλον της τοπικής κοινωνίας: Ζουν για να περάσουν εκλογικά τον Νταβία (!!!) παράλληλα βέβαια με την αύξηση των παραγγελιών φακής, τα παλληκάρια της φακής. Υψηλότατος στόχος και μεγάλη φιλοδοξία προσφοράς στην πόλη).

"Εντάξει, σωστά τα λένε αυτοί η της Αλλαγής Πορείας αλλά ο Νταβίας ήταν στην  ....  ΦΛΥΑ" λένε όλοι τους - ακόμα και αυτοί που είναι ακόμα στην ΦΛΥΑ ή εκείνοι που κάνουν ό,τι κάνει σήμερα που έχει ατονίσει η ΦΛΥΑ. δηλαδή πουλάνε φάβα Φενεού σε οικονομική συσκευασία τόνου, κάνοντας τον μεσάζοντα για να μπορούν - λέει - να πουλάνε οι παραγωγοί τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες.

Εμείς νιώθουμε ότι ήδη η επιλογή μας να είμαστε παρόντες σε αυτή την μάχη, έχει δικαιωθεί από την τοπική κοινωνία άσχετα με το αριθμητικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Είναι ήδη νίκη μας ότι πλέον όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν γιατί δεν θα γίνει ποτέ το δημαρχείο (αν δεν το κάνουμε εμείς), γιατί δεν θα γίνει ποτέ γκαράζ στην πλατεία (αν δεν το κάνουμε εμείς), γιατί δεν προχωράει ο πολεοδομικός σχεδιασμός, γιατί η υπηρεσία καθαριότητας δεν οργανώνεται με τις αναγκαίες κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές, γιατί δεν έχουν οι πολίτες πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους, γιατί έκλεισαν τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, γιατί έκλεισαν τα νομικά πρόσωπα αλλά και γιατί για όλα αυτά δεν μιλάνε οι άλλες έξι δημοτικές παρατάξεις, σα να είναι ανύπαρκτα θέματα.

Νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί δεν κάνουμε αριθμητική.

Κάνουμε πολιτική και μάλιστα στοχευμένη πολιτική για τον δήμο Χαλανδρίου, όχι πολιτική "γενικώς και αορίστως".

Και θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε όπως και να έχει το πράγμα, στο δημοτικό συμβούλιο με την αυτονομία μας, σπάζοντας την καθεστωτική συνωμοσία αποκλεισμού, για να μπορούμε να καταθέτουμε χωρίς φίλτρα την γνώμη μας και τις προτάσεις μας, να ασκούμε έλεγχο στις διαχειριστικές υπερβολές, έγκαιρα,την ώρα που αυτές εξελίσσονται και χωρίς να κρατάμε "σκάνδαλα" για όποτε μας βολεύει ψηφοθηρικά, να πολιτευόμαστε με καταγγελίες  - "λαγούς στο καπέλο" που ξεθάβονται με καμιά τετραετία καθυστέρηση και όταν το γάλα έχει χυθεί και δεν διορθώνεται. Αυτά θα κάνουμε αν είμαστε στην πλευρά της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ.

Ή θα συγκρουστούμε με τους εαυτούς μας και τα προβλήματα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αν αυτό μας δώσεις σαν εντολή να κάνουμε, αν μας στείλεις να διοικήσουμε τον δήμο.

Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε από όποια θέση μας τάξεις.

Σου ζητάμε να ενισχύσεις την φωνή μας συνδημότη μου, δανείζοντάς μας και την δική σου. Ενώνοντάς την για να ακουγόμαστε πιο δυνατά.

Με την παρουσία σου στο ψηφοδέλτιο, την εσωτερική λειτουργία της παράταξης, την συμμετοχή σου ή το λιγότερο που μπορείς να κάνεις, την ψήφο σου.

Οι πολίτες που θα μας εμπιστευτούν ξέρουν ότι θα μείνουμε αταλάντευτα  εντός του πολιτικού πλαίσιου που καταθέτουμε προεκλογικά. Δεν θα το εξευτελίσουμε με κωλοτούμπες, ανίερες συμμαχίες νομής της εξουσίας, δεν θα πουλήσουμε αξίες και αρχές για αξιώματα ή προνόμια.

 --------------------------------
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ποτέ και με κανένα. 

Δεν είμαστε πολιτικά αυτιστικοί σαν αυτούς που θέλουν να συνεργάζονται μόνο με όσους ταυτίζονται και με όσους τους προσκυνάνε ως ΝΟΝΟΥΣ, δεν είμαστε της "ατσαλάκωτης σταλινικής αριστεράς" που δεν θέλει ευθύνες και βολεύεται στην ανέξοδη κριτική και τις θεωρητικολογίες.

Και τους στόχους μας, εμείς θα προσπαθήσουμε να τους προωθήσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και μέσα από προγραμματικές συνεργασίες. Τι δεν καταλαβαίνουν άραγε όσοι παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Αυτό που διακηρύσσουμε και εγγυόμαστε είναι ότι δεν θα ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΜΕ αλλά ούτε θα ζητήσουμε από κανέναν να ξεπουληθεί, να κάνει δηλώσεις μετανοίας, να μας ασπαστεί τα χέρια, για να συνεργαστεί μαζί μας, αν εμείς είμαστε εκείνοι που θα κληθούμε να αναζητήσουμε συνθέσεις δεύτερου γύρου μετά από εντολή σου στις 18 Μαΐου.

Θα συνεργαστούμε με ΣΕΒΑΣΜΟ στις ιδιαιτερότητες, τις αξίες και τις αντιλήψεις των άλλων και το αυτό θα απαιτήσουμε για τους εαυτούς μας, ανάλογα με τον συσχετισμό δύναμης που εσύ θα διαμορφώσεις με την ψήφο σου, αναγνώστη μου.

Και θα επιχειρήσουμε να κτίσουμε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ και να προσφέρουμε ή να λάβουμε και τις αναγκαίες  ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ για την τήρηση των ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ. 

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  για την αφετηρία κάθε συνδυασμού.

ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο "ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ" και ο μόνος ΑΡΜΟΔΙΟΣ κριτής.

Αυτονόητα πράγματα είναι αυτά στις ευρωπαϊκές χώρες που ξέρουν το παιχνίδι των συνεργασιών και των συγκλίσεων,  πολύ περίεργα ακούγονται στις Μπανανίες σαν την Ελλάδα, εκεί όπου κάποιοι νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν παρασκηνιακά ποιοι δικαιούνται να κατέβουν και να κριθούν και ποιοι όχι στις εκλογές και ποιοι θα είναι στον δεύτερο γύρο, πριν καν γίνει ο πρώτος.

Αυτά για όσους αυτή την ώρα  αναζητούν ΧΥΔΑΙΑ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ να υπάρχουν εκ των προτέρων δεσμεύσεις για την στάση σχημάτων στον δεύτερο γύρο, ΠΡΟΕΞΟΦΛΩΝΤΑΣ την απόφασή σου.

Εμείς δεν ζητάμε την ψήφο σας για να "πάρουμε τον δήμο" συνδημότες μας. 

Δεν είμαστε επίδοξοι κατακτητές πολύ δε περισσότερο σωτήρες ή εκπολιτιστές βαρβάρων ιθαγενών.

Είμαστε σάρκα από την σάρκα της τοπικής κοινωνίας, είμαστε εσύ, γι' αυτό αν θες έλα και εσύ κοντά, σε χρειαζόμαστε.

Δεν καθορίζουν το ποιοι μπορούν να συμπορευτούν μαζί μας σκοτεινά παράκεντρα, κομματικές παρασυναγωγές και ύποπτα ιερατεία.

Ζητάμε την ψήφο σας για να αγωνιζόμαστε με όσο το δυνατόν ισχυρότερη φωνή, ώστε να είναι ο δήμος όσο γίνεται πιο κοντά μας, ημών των απλών, κοινών ανθρώπων, μη γαλαζοαίματων χρισμένων πριγκίπων ή βασιλιάδων του συστήματος.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ,

 Θέλουμε να είναι ο δήμος κοντά στον δημότη και να διοικείται με βάση ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΤΑΓΕΣ και να μην υποκύπτει σε παρασκηνιακές πιέσεις οργανωμένων συμφερόντων που δίκαια μας πολεμούν εμάς λυσσαλέα.

Δεν τα πάμε, δεν μας πάνε. ΔΙΚΑΙΟ!

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΧΘΕΣ. Δεν είμαστε φρέσκοι ... "ανεξάρτητοι".
------------------------------------------------------

ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΦΤΩΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΤΗΝΙΑΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ  ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ξοφλημένων εξουσιαστών (ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ) ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ  ΟΤΙ .... "Ο ΝΤΑΒΙΑΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΦΛΥΑ, επί Ζαφειρόπουλου", λες και αυτό είναι έγκλημα, λες και το έχω αρνηθεί, έχω επιχειρήσει να το αποκρύψω  ή δεν το υπερασπίζομαι πολιτικά και μάλιστα με ανυποχώρητη πίστη τόσο στις στρατηγικές δυνατότητες που δίνει στον δήμο η δημοτική επιχείρηση αν αξιοποιηθεί σωστά όσο και στο πρόσημο του αποτελέσματος της δουλειάς μας στην ΦΛΥΑ, που το θεωρώ θετικό.
 Όχι χωρίς λάθη αλλά τελικά θετικό και με δεδομένο ότι πλειοψηφία ήταν - βεβαίως - ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΟΥΡΑΣΗ - οι ίδιοι που είναι ακόμα, εκτός από 3 και όχι μια "δική μας πολιτικά" πλειοψηφία που θα έτρεχε την εταιρία ακόμα περισσότερο αφού ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΣΕΩΝ, δικό μας πολιτικό πλαίσιο είναι, δεκαετίες τώρα, δεν είναι μέρος της "φιλελεύθερης ατζέντας" στην αυτοδιοίκηση οι δημοτικές επιχειρήσεις.

Και ποιοι τα λένε αυτά και τα βάζουν στα φυλλάδιά τους - νομίζοντας οι ανόητοι ότι με απαξιώνουν - μαζί με την φωτογραφία μου αναγνώστη μου (παράνομα, αλλά δεν βαριέσαι, σιγά μην τους κάνω μήνυση γιατί τύπωσαν καμιά 50αριά χιλιάδες φυλλάδια με την ... προτομή μου).

Το λένε λοιπόν εκείνοι που συνεργάζονται ΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ με την ακροδεξιά, τη νεοφιλελεύθερη ΔΡΑΣΗ και του αντιμνημονιακούς ΑΝΕΛ μαζί με το (πάλαι ποτέ) ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα, (πώς γίνεται αυτό προγραμματικά και επί ποιων πολιτικών για την αυτοδιοίκηση είναι κατά την γνώμη κάθε σοβαρού αναλυτή, άλυτος γρίφος, αλλά τα κόμματα θέλουν ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, όπως, όπως, έστω και αν τον κόψουν σε τιμάρια και τον καταδικάσουν σε αδράνεια.)
Γιατί αυτή η πολιτική ΒΑΒΕΛ μόνο αδράνεια μπορεί να προσφέρει στον δήμο.

Και θα παραμείνει άλυτος γρίφος αφού δεν θα τον λύσουν, φτιάχνοντας πρόγραμμα, γιατί απλά ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για να μην φανούν οι πολιτικές τους διαφορές και θα αρκεστούν να κατηγορούν εμένα ότι συνεργάστηκα - σε προγραμματική βάση - με τον Ζαφειρόπουλο που ήταν .... δεξιός (όχι σαν τον Ντάβαρη) και θα λένε βεβαίως ότι αυτοί είναι τίμιοι και θα διώξουν τους ... άτιμους.  (το γεγονός ότι μέχρι χθες ένας εξ αυτών ήταν ηγετικός, με τους ... άτιμους είναι μια μικρή λεπτομέρεια.)
Ο ηγετικός της προηγούμενης περιόδου είναι πλέον ανεύθυνος και πεντακαθαρίδης ευθυνών.
Δεν πειράζει που έχει ψηφίσει όλα τα "κακά".
Μπήκε στο πλυντήριο και ξεπλύθηκε - μεταφορικά - με ειδική σκόνη  μπλε και πράσινων κόκκων.

Και δεν είμαι από εκείνους που χαρακτηρίζω κάποιον "άτιμο" χωρίς να κάνω αναφορά σε συγκεκριμένη ΑΤΙΜΙΑ, αναγνώστη μου,  αλλά και εντελώς άσπιλοι και αμόλυντοι να ήταν - υποθετικά μιλώντας - δεν πρέπει να μας πουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τι θέλουν να κάνουν στην πόλη ΟΛΩΝ ΜΑΣ,  για να το μάθουμε και εμείς, ποιες είναι οι προτεραιότητές τους ή θέλουν μόνο "να πάρουν τον δήμο" και να τον μοιραστούν μεταξύ τους, έτσι ... χωρίς πρόγραμμα;

Και εσύ θα τους ψηφίσεις, έτσι, χωρίς πρόγραμμα;

Ή μήπως αυτό το "ήταν στην Φλύα" είναι επιχείρημα που δικαιούνται να εκστομίζουν εκείνοι, του συνδυασμού εκείνου που δεν ήταν βέβαια στην Φλύα, δεν ξέρω μήπως ήταν σε καμιά Πατρινή δημοτική επιχείρηση, αλλά  ήταν όμως στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" και μάλιστα στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ και το παίζουν .... "άφθαρτοι" αλλά πάλι χωρίς πρόγραμμα.

Βέβαια το λέει και η ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ που την στηρίζει - με απόφαση της ΟΜ Χαλανδρίου - ο ΣΥΡΙΖΑ!
Που ακόμα για το τι θα κάνει μόλις επιλεγεί να διοικήσει τον δήμο, ποιες είναι οι προτεραιότητές της, πώς θα διοικήσει βρε αδελφέ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ και το μόνο που μας λέει είναι το πόσο καλό είναι το ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ (που είναι, δεν έχω προσωπικά κάτι να σχολιάσω) τι καλά που τα έλεγε η ΑΚΡΟΒΑΣΙΑ πριν 30 χρόνια, πόσα ΟΧΙ έχουν πει τόσα χρόνια και πόσα ΝΑΙ (κανένα παλαιότερα εκτός από τον προϋπολογισμό του Κουράση προσφάτως που συνέβαλαν να εγκριθεί)  αλλά ειλικρινά  δεν έχω καταλάβει τι είδους δημοτικό, αυτοδιοικητικό πρόγραμμα για το Χαλάνδρι είναι το ΜΑΖΙ ή το κοινωνικό ηλεκτρολογείο.
Και το πώς θα είναι συμβατές οι θεωρητικές απόψεις περί άλλης αυτοδιοίκησης που για να υλοποιηθεί θέλει ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (εκείνοι το λένε στα κείμενά τους, άρα παίζει μετά από 3-4 χρόνια στην καλύτερη) αύριο, στις 26 Μαΐου.

Γιατί σε πολλά, στα περισσότερα που λένε θεωρητικά τα στελέχη της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ επί ενός άλλου πλαισίου στην αυτοδιοίκηση ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.
Αλλά αυτά δεν είναι αυτοδιοικητικό πρόγραμμα για το Χαλάνδρι. Είναι στόχοι ΕΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ για την αυτοδιοίκηση.
Και από ότι ξέρω ο Ρούσσος και η Αντίσταση δεν κατεβαίνουν στις εθνικές εκλογές αλλά στις δημοτικές, ΕΔΩ.

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της στάθμευσης άραγε στο κέντρο; Δεν πρέπει να μας πουν οι σφοι;
Με συνταγματική αναθεώρηση;
Τι θα γίνει με τις υποδομές καθαριότητας; Πού και πότε θα τις φτιάξουμε;
Όταν - με το καλό - θα υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία που θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και θα γίνονται οι προϋπολογισμοί των δήμων μέσα από λαϊκές συνελεύσεις;
Πώς θα τα αντιμετωπίσουν αυτά οι σφοι αν εκλεγούν, τώρα,  ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ;
Πουλώντας φασόλια;

Και η Λούλα με το ΚΚΕ;
Όταν βγούμε από την ΕΕ;
Δηλαδή αυτό είναι το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών για να το καταλάβουμε;

Σόρυ αλλά δεν τον κατανοώ αυτού  του είδους τον "μπερδεμένο σοσιαλισμό".

Και αφού λένε ότι θέλουν να νικήσουν ας τους πληροφορήσω με την ευκαιρία αυτών των χύμα σκέψεων ότι αυτό συνεπάγεται την ευθύνη διοίκησης του δήμου, αύριο, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, μέχρι να νικήσει η αριστερά στις εθνικές εκλογές και να φτιάξει μια άλλη κυβέρνηση ένα πλαίσιο σαν αυτό που διεκδικούν και στο οποίο σε πολλά συμφωνούμε μαζί τους.

                                            

Οι "επιθέσεις"  στο πρόσωπό μου είναι άσφαιρες και δεν με αγγίζουν, αναγνώστη μου. Γιατί είναι απροκάλυπτα ΑΔΙΚΕΣ και ΑΣΤΗΡΙΚΤΕΣ.

Και δεν έχουν ΠΟΛΙΤΙΚΟ υπόβαθρο, εμπεριέχουν μόνο μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και προσωπικά συμπλέγματα.
Με κάνουν λοιπόν πιο αποφασιστικό.

Η παρουσία τόσων αξιόλογων, άφθαρτων, ικανών, συμπολιτών μας στον συνδυασμό μας με χαλυβδώνει να δώσουμε την μάχη των επιχειρημάτων και της κοινοποίησης της παρουσίας μας στον στίβο της 18ης Μαΐου μέχρι να πείσουμε και τον τελευταίο ανοιχτόμυαλο συμπολίτη μας ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΒΑΘΙΑ,  ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΦΕΤΟΣ, να κάνει επιλογή μιας ΑΛΛΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ και να έρθει κοντά μας στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ.

(Για τους υπόλοιπους, ας μείνουν όπου τους πει το κόμμα τους, να αποδείξουν στον τσοπάνη τους ότι είναι καλά πρόβατα ώστε να τα σφάξει τελευταία.)

Θεωρούν οι αντίπαλοί μας ότι θα καλύψουν τα τεράστια προγραμματικά κενά που έχουν με τις επιθέσεις ή με τα ταξίματα.

Τάζουν την Άρτα με τα Γιάννενα. Διορισμούς, άδειες, θέατρα, παπάδες και αρχιμανδρίτες.

Αοριστολογίες, γενικολογίες, εξυπνακισμοί, ηλίθια υπονοούμενα με περισπούδαστο ύφος κατέχοντος τα μυστικά του σύμπαντος  - στυλάκι ένα μάτι μισόκλειστο, κεφάλι γερμένο, βλέμμα υπό γωνία και ατάκα "κάτσε και θα δεις τι θα γίνει, δεν μπορώ να σου πω, δεσμεύομαι αλλά θα υπάρξουν ανατροπές που δεν τις περιμένει κανείς, εσύ μαζί μου μείνε,  που το έχω το θέμα και θα είμαι γκανιάν"  - και βέβαια δεν γίνεται, ούτε θα γίνει ποτέ τίποτα και αυτός που τα λέει απλά παριστάνει τον έξυπνο και τον πληροφορημένο ενώ ο άλλος που τον ακούει παριστάνει συνεχώς τον μαλάκα - ενίοτε επιτυχώς, άλλοτε ανεπιτυχώς.

Και συνεχείς λυσσώδεις απόπειρες φθοράς των αντιπάλων με αστήριχτους μηδενισμούς και δίκες προθέσεων:

- Να κάνουμε δημαρχείο;
- Το λες για να φας από το έργο.
- Να κάνουμε εργαστήρια ζωγραφικής;
- Θες να διορίσεις καθηγητές ζωγραφικής. Ρουσφέτια.
- Να κάνουμε πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού
- Κανένα δικό σου προπονητή θες να βολέψεις για να τρώτε τα λεφτά.

Ε δεν γ...εις. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΛΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ.

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ, που είναι θεμιτή και απαραίτητη!
Μιλάμε για Φθορά και λάσπη στον ανεμιστήρα.

Δεν μιλάμε για κατηγορίες ΕΠΩΝΥΜΕΣ,  ΚΑΘΑΡΕΣ και συγκεκριμένες αλλά για τα ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ, τις αόριστες καταγγελίες, τα "καλά, κάτσε και θα δεις" και τα μισόλογα.

"Αφού δεν μπορούμε να ψηλώσουμε εμείς, ας κοντύνουμε τους άλλους".

Αυτή είναι  η κυρίαρχη πολιτική πρακτική στην πόλη τα τελευταία χρόνια.
Αν κάνεις το λάθος και δεν την απαντήσεις στο ίδιο επίπεδο,  βρίσκεσαι να φταις για όλα τα στραβά του κόσμου.  
Αυτό το έμαθα, το έζησα και αυτό το λάθος δεν ξαναγίνεται. Το δις εξαμαρτείν ....

Αυτή ήταν η απόλυτα κυρίαρχη πολιτική, ειδικά από το 2006 και μετά και οδήγησε στο δημοτικό συμβούλιο - τσίρκο MEDRANO,  της τελευταίας τετραετίας που λυσσαλέα κάποιοι προσπαθούν να αναπαράξουν κα για την επόμενη πενταετία φροντίζοντας με τακτικισμούς να μην λείπουν από το επόμενο τα "βαριά χαρτιά" - ανάθεμά τα - της προηγούμενης "χρυσής" για την πόλη περιόδου, του απόλυτου ΚΕΝΟΥ
---------------------------------------

Έχει όμως πλάκα αναγνώστη μου που έχουν το θράσος να με ρωτάνε συνεχώς "έχετε ρε Άγγελε αξιόλογα στελέχη, έμπειρα να διοικήσουν τον δήμο;"

Δηλαδή κάνω συγκρίσεις και αγωνιώ μήπως δεν είμαστε επαρκείς και αποτύχουμε, αναγνώστη μου λόγω στελεχιακής ανεπάρκειας.

Πολιτικούς Κόλοσσους και μεγαλομανατζαραίους σαν την Ελενίτσα την Κουκουλοφόρα δεν έχουμε ρε γαμώτο στην παράταξη.
Πώς θα διοικήσουμε τον δήμο; Ποιος μπορεί να αναλάβει άραγε αντιδήμαρχος στο πόδι της;
Ποιος θα μπορούσε και να την αντικαταστήσει!

Πού πάμε ήθελα να ήξερα με τον Δημήτρη, τον Γιώργο, τον Ρήγα, τον Θανάση, τον Σπύρο, τον Φώτη, την Μαρία, τον Μάνθο, τον Βασίλη, την Φλώρα, την Σοφία, την Νάνσυ, την Μήτση, την Πέγκυ, τον Μανώλη, την Κωνσταντίνα,  το Νώντα, τον Θέμη, τον Σταύρο και των άλλων που έρχονται μετά το ΠΑΣΧΑ να αντικαταστήσουμε αυτούς τους μεγάλους πολιτικούς άνδρες και γυναίκες που θεωρούν εαυτούς αναντικατάστατους και περίπου ΥΒΡΗ το να τους πεις "κύριοι πιστεύω ότι δεν κάνετε άλλο, πηγαίνετε να ξεκουραστείτε, ό,τι δώσατε, δώσατε, άλλωστε γι' αυτό σας συνταξιοδοτήσαν και από τις δουλειές σας, η πόλη χρειάζεται κάτι άλλο, νέο, φρέσκο, δυναμικό".

Αλλά ακόμα και στην αντιπολίτευση δημοτικοί σύμβουλοι από την δεκαετία του 80 κάνουν κουμάντο.

Ποιο στέλεχος δικό μας, από αυτά που όλα έχουν ένσημα μιας ζωής στον επαγγελματικό τους στίβο, με εμπειρία διοίκησης τουλάχιστον ενός περιπτέρου - ή ενίοτε και περισσότερο από περίπτερο - να τολμάει,  να φιλοδοξεί, να σκέπτεται καν ότι είναι καταλληλότερο  από τον αντιδήμαρχο ..... ΠΙΛΑΦΗ  και τις μεγαλειώδεις παρεμβάσεις του στον δήμο;

Ή τον αντιδήμαρχο που δήλωσε  ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ και ΑΝΙΚΑΝΟΣ να εγγυηθεί ότι είναι δυνατόν να στηθεί μια οθόνη θερινού σινεμά χωρίς να την πάρει ο αέρας (μαζί με τα μυαλά μας).

Αλήθεια! Πού πάμε - οι τρελοί.... Πώς τολμάμε να τους αμφισβητούμε.

---------------------------------------

Ελάτε μια βόλτα συμπολίτες μου, από το εκλογικό μας κέντρο (Κολοκοτρώνη και Γκίνη 6 ) να συζητήσουμε λίγο επί της ουσίας των δημοτικών θεμάτων.

Ελάτε με τις απορίες σας, τις αμφιβολίες σας, τις δυσπιστίες σας και τις διαφωνίες  σας απλά να κουβεντιάσουμε.

Μην μας ψηφίσεις αναγνώστη μου.
Βρίσε μας  αν γουστάρεις και σου κάνει καλό για να εκτονωθείς.
Το πολύ πολύ να σε βρίσουμε και εμείς, γιατί δεν είμαστε και πολύ political correct.

ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΣΕ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ!

Θα δεις, όπως το είδαν αρκετοί μέχρι τώρα, ότι έχουμε ΚΑΝΤΑΡΙΑ δίκιο και ότι είναι ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΣΟΥ - εσένα προσωπικά και του παιδιού σου - να βάλουμε μπροστά την ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ 10 ΑΠΛΩΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ.

Γιατί αν κουβεντιάσουμε λίγο θα καταλάβεις ότι πίσω από αυτά τα 10 απλά θεματάκια που θέλουμε να διορθώσουμε στην πόλη και τα οποία ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να αποδεχτούν και να ιεραρχήσουν με την καθάρια φωνή που το κάνουμε εμείς,  που τα "μπασταρδεύουν" με "ήξεις, αφήξεις", σάλτσες και πλειοδοσίες, κρύβεται μια ολόκληρη άβυσσος συμφερόντων, διαπλοκών και σκοπιμοτήτων.
Καταστάσεων που είμαι σίγουρος ότι εύκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε αν θέλεις, με διάλογο και με πολύ συλλογική δουλειά, αν μας δώσεις την εντολή και σταθείς δίπλα μας.
ΝΑΙ! ΕΥΚΟΛΑ! ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟ!

Αυτό που ακόμα  είναι ΑΝΙΚΗΤΟ, νιώθω ότι μας υπερβαίνει και αποτελεί τον μεγάλο μου φόβο είναι  Η ΒΛΑΚΕΙΑ.

ΑΝΙΚΗΤΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ!

 Και αφόρητη  Η ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ!

Μπορούμε συνδημότη μου.

Μαζί - με εσένα - όχι με τους διαχρονικούς παραγονταραίους, βλαχοδημάρχους του δήμου, που σε διώχνουν για να μην είσαι μέσ' τα πόδια τους - ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Η άνοδος του φασισμού και άλλα παραμύθια

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (19-20 Απριλίου 2014)  
ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣΤις τελευταίες εβδομάδες είχαμε και άλλες σημαντικές ενδείξεις για την κατάρρευση των φιλο-ΕΕ κομμάτων, δηλαδή των κομμάτων που είναι πλήρως ενσωματωμένα στην ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, είτε αποκαλούνται «δεξιά», «ακροδεξιά» κ.λπ., είτε, αντίστοιχα, «αριστερά», «οικολογικά» κ.α. Όμως, στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι φανερό ότι οι παραδοσιακές ταμπέλες δεν έχουν πια νόημα. Τα δίπολα «αριστερά ― δεξιά» και «σοσιαλισμός/σοσιαλδημοκρατία ― εθνικοσοσιαλισμός/φασισμός» είχαν νόημα μόνο στην περίοδο του έθνους-κράτους, πριν την ανάδυση της παγκοσμιοποίησης τα τελευταία 40 χρόνια. Όταν, δηλαδή, υπήρχαν ακόμη κράτη με στοιχειώδη εθνική κυριαρχία να καθορίζουν την οικονομική πολιτική τους.

Τυπικά, βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν κράτη-έθνη, αλλά όσα από αυτά είναι πλήρως ενσωματωμένα στην ΝΔΤ και δεν ανήκουν στον πυρήνα της Υπερεθνικής Ελίτ (Υ/Ε) ― βασικά, στην «Ομάδα των 7» ― δεν έχουν καμιά δυνατότητα οικονομικής κυριαρχίας. Η οικονομική κυριαρχία σήμερα ανήκει ουσιαστικά στην Υ/Ε που διαχειρίζεται την ΝΔΤ, η οποία και επιβάλλει, μέσω των διεθνών οργανισμών που ελέγχει (ΠΟΕ, ΕΕ κ.λπ.), το άνοιγμα και την απελευθέρωση όλων των αγορών (κεφαλαίου, εμπορευμάτων και εργασίας. Οι δε λαοί που αντιστέκονται ακόμη στην πλήρη ενσωμάτωσή τους στη ΝΔΤ (από την Βενεζουέλα, την Κούβα και την Βολιβία, μέχρι την Συρία το Ιράν και χώρες του τ. σοβιετικού μπλοκ με επί κεφαλής την Ρωσία), βρίσκονται κάτω από την άμεση επίθεση της Υ/Ε. Όχι βέβαια διότι έχουν...ενδο-ιμπεριαλιστικές διαφορές με αυτήν, όπως υποστηρίζουν παλαιολιθικοί «Μαρξιστές», αλλά διότι αποτελούν εμπόδια στην διαδικασία ολοκλήρωσης της ΝΔΤ. Δηλαδή, την δημιουργία μιας παγκόσμιας «απελευθερωμένης» αγοράς που θα διαχειρίζεται μια (επίσημη ή άτυπη) παγκόσμια διακυβέρνηση.

Έτσι, «δεξιά» και «αριστερά» κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία, ενώ οι καταστροφικές οικονομικές πολιτικές παραμένουν ίδιες, αφού καμιά κυβέρνηση χώρας πλήρως ενσωματωμένης στην ΝΔΤ και την ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμόσει σημαντικά διαφορετικές πολιτικές από αυτές που επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, δεδομένου ότι οι «αγορές» θα την επαναφέρουν τάχιστα στην τάξη. Το ίδιο ισχύει ακόμη και για χώρες της Υ/Ε, όπως η Γαλλία, όπου δυο φορές τα τελευταία 30 χρόνια εξελέγησαν σοσιαλδημοκράτες πρόεδροι (Μιτεράν, Ολάντ) που μετά μερικούς μήνες αναγκάσθηκαν να κάνουν στροφή 180o, ακόμη και στην εξωτερική πολιτική. Έτσι, ο «αριστερός» Ολάντ αποδείχθηκε το ίδιο εγκληματίας πολέμου όπως ο προκάτοχος του Σαρκοζύ...

Από την άλλη μεριά, ένα «δεξιό» κόμμα, όπως το κυβερνών κόμμα Fidesz στην Ουγγαρία, επανεξελέγη πανηγυρικά, ακριβώς διότι εφάρμοσε πολιτικές που διαφοροποιούνται σημαντικά από τις πολιτικές της Υ/Ε και της ΕΕ, αφού πρώτα όμως άρχισε να σπάζει τους δεσμούς με τη ΝΔΤ, διώχνοντας την τρόικα και αναπτύσσοντας στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία! Αυτό, βέβαια, προκάλεσε τη μήνιν της Υ/Ε αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή από την ανοχή, ώστε να μη χάσουν εντελώς τη χώρα από την ΕΕ, πράγμα που πιθανότατα θα συνέβαινε αν εκλεγόταν αντ’ αυτού το «ακροδεξιό» κόμμα Jobbik, του οποίου τα εκλογικά ποσοστά δεκαπλασιάσθηκαν μέσα σε οκτώ χρόνια (από 2% στις εκλογές του 2006 σε 21% στις εκλογές πριν δυο εβδομάδες). Όμως, όπως τονίζει ένας φιλελεύθερος σοσιαλιστής, τ. αρθρογράφος στην Γκάρντιαν, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, με την ανάδυση μιας ψευδο-«αριστεράς», οι όροι Αριστερά και Δεξιά δεν έχουν πια νόημα. Όπως τονίζει ο ίδιος, στην Ουγγαρία ήταν μια «δεξιά» κυβέρνηση που έκανε επανεθνικοποιήσεις, αύξησε τους πραγματικούς μισθούς και μείωσε την ανεργία, ενώ επέβαλε φόρους στους τραπεζίτες, ακόμη και στις πολυεθνικές! Από την άλλη μεριά, η «σοσιαλιστική» αντιπολίτευση (κάτι σαν ένα μίγμα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που δεν αμφισβητεί την παγκοσμιοποίηση και φυσικά είναι πλήρως φιλο-ΕΕ) στηρίζει τις παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων από τις πολυεθνικές, ενώ όταν ήταν στη κυβέρνηση (2002-10) πετσόκοψε τις δημόσιες δαπάνες και έκλεισε τον εθνικό αερομεταφορέα, (όπως απαιτούσε η ΕΕ), οδηγώντας σε παραπέρα ανεργία! Μολονότι όμως σωστά συμπεραίνει ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σήμερα είναι μια ψευδο-Αριστερα που δεν έχει σχέση με αυτήν που ξέραμε πριν 40 χρόνια, δεν αποφεύγει το λάθος να θεωρεί γνήσια Αριστερά την Γερμανική Die Linke (με την οποία συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ) παρόλο που επίσης εξαπατά τον λαό ότι θα μπορούσε να υπάρξει «καλή» ΕΕ ― προφανώς αρκεί να ψήφιζαν αυτούς, αντί για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες! (Neil Clark, RT, 8/4/2014).

Τα ίδια ισχύουν, αντίστοιχα, σχετικά με τον μύθο της ανόδου του «φασισμού» στην Ευρώπη (που καλλιεργεί και η Κομισιόν ενόψει εκλογών), η οποία είναι όμως αδύνατη σε οποιαδήποτε χώρα πλήρως ενσωματωμένη στην ΝΔΤ. Στην πραγματικότητα, τα δήθεν «φασιστικά» κόμματα είναι συνήθως νέο-εθνικιστικά κόμματα που έχουν στόχο την εθνική κυριαρχία, η οποία καταρρέει στη ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που διαχειρίζεται η Υ/Ε και η ΕΕ. Το μόνο ίσως πραγματικά νεοναζιστικό κίνημα σήμερα είναι το Ουκρανικό, στο οποίο στηρίχθηκε το «πραξικόπημα από τα κάτω» που οργάνωσε η Υ/Ε για την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ! Οι λόγοι, επομένως, για τους οποίους το κεφάλαιο υποστήριξε τον φασισμό προπολεμικά δεν έχουν σχεδόν καμιά σχέση με τους λόγους για τους οποίους η Υ/Ε (που εκφράζει το κεφάλαιο σήμερα), από τη μια τσακίζει την ΧΑ ή δυσφημεί σαν «φασιστικά» τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη, ενώ στηρίζει τους Ουκρανούς φασίστες. Τότε, το κεφάλαιο πράγματι αντιμετώπιζε υπαρξιακό πρόβλημα με την άνοδο του σοσιαλιστικού κινήματος, ενώ σήμερα τον μόνο κίνδυνο που αντιμετωπίζει είναι τα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται για την εθνική κυριαρχία και αναπόφευκτα στηρίζουν «δεξιά» κόμματα, αφού η «Αριστερά» είναι πλήρως ενσωματωμένη στη ΝΔΤ. Γι’ αυτό και σχετικό «ντοκιμαντέρ» με τον τίτλο «Φασισμός Α.Ε.», όπου «Μαρξιστές» ιστορικοί της συμφοράς ταυτίζουν τον προπολεμικό φασισμό με τον δήθεν ανερχόμενο σήμερα φασισμό στην Ευρώπη, έχει προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων από τον πραγματικό εχθρό τους σήμερα. Δηλαδή, τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και την ΕΕ, για τις οποίες όμως δεν ακούγεται λέξη στο φιλμ αφού βέβαια, για τους δημιουργούς του, ο νεοφιλελευθερισμός είναι (βολικότατα) μια «κακή» ιδεολογία και πολιτική…

Πηγή: http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2014/2014_04_20.html

Αρχείο Τάκη Φωτόπουλου: http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/

Για τακτικές ενημερώσεις επισκέπτεστε το πορταλ μας Αντιπαγκοσμιοποίηση: http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/

Περιεκτική Δημοκρατία: http://www.periektikidimokratia.org/