Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ...


Στο « αντάρτικο» κατά της αξιολόγησης και το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων

Την απόσυρση του νόμου 4250/2014 για την αξιολόγηση ζητάει με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, υιοθετώντας την στάση που έχουν και πολλοί άλλοι Δήμοι , στο θέμα αυτό .
Επίσης, αποφάσισε να μην προχωρήσει η υπογραφή καμίας κατανομής ποσοστώσεων αξιολόγησης, καθώς και να μην ζητηθεί από υπηρεσιακό παράγοντα καμία πειθαρχική διαδικασία.
Ακόμη , ο Δήμος Βριλησσίων απαιτεί από την ΚΕΔΕ να αναλάβει το σύνολο των πρωτοβουλιών εκείνων προκειμένου να ακυρωθεί ο νόμος τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και στην πράξη.

Τα παραπάνω, αποτελούσαν αιτήματα –θέσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, τα οποία ετέθησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έγιναν δεκτά από τη διοίκηση, η οποία και συμφώνησε να συμπεριληφθούν στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χαλκιά

Μιλώντας για το θέμα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Βίκυ Χαλκιά, κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι ένα ακόμα «μνημονιακό και αντεργατικό τέχνασμα» που σκοπό έχει να υποβαθμίσει παραπάνω τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες του δημοσίου και των ΟΤΑ, «με τελικό μνημονιακό στόχο την εκχώρηση ακόμα περισσότερων αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Γι’ αυτό κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην συναινέσει σ’ αυτή τη διαδικασία. «Το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει η διαδικασία που προτείνει αυτός ο νόμος είναι ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, η επιβολή του νόμου της ζούγκλας μεταξύ των εργαζομένων, η διάλυση κάθε ομαδικού και συλλογικού πνεύματος, κάτι που είναι απαραίτητο για να λειτουργούν οι υπηρεσίες μας» υπογράμμισε.

Ακόμη επισήμανε ότι ο Δήμος Βριλησσίων έχει έλλειψη εργαζομένων και όχι περίσσευμα και κάλεσε τους αιρετούς, τους εργαζόμενους και τους δημότες να δώσουν έναν κοινό αγώνα, που σκοπό θα έχει αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δήμαρχος

Σύμφωνος με τα αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων δήλωσε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ιωαννίδης.

«Τα ζητήματα αυτά, είπε , αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και στην ΚΕΔΕ και στην ΠΕΔΑ και μάλιστα η απόσυρση ή η τροποποίηση του 4250 θα αποτελέσει όπως φαίνεται, και αντικείμενο συζητήσεων τις προσεχείς ημέρες» τόνισε και συμφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα αυτά, σαν μέρος της απόφασης του.

Μανιατογιάννης

Υπέρ της αξιολόγησης που θα δημιουργήσει μια παραγωγικότερη διαδικασία, θα βελτιώσει τις δομές των Δήμων και θα αναδιοργανώσει υπηρεσίες, πάντα προς όφελος των πολιτών, τοποθετήθηκε ο νέος Δήμαρχος ( από την 1 Σεπτεμβρίου) , Ξένος Μανιατογιάννης. Ο συγκεκριμένος όμως νόμος, τόνισε, δεν προβλέπει μια αξιολόγηση, αλλά πρόκειται για μια «μνημονιακή επιταγή και ένα τερτίπι που κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί αντισυνταγματικό».

Αποτελεί μάλιστα, συνέχισε, τρανό παράδειγμα για τη συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τέτοιο μεγάλο βαθμό, που η λειτουργία της θα φτάσει να γίνεται είτε μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε μέσω άλλου τρόπου ιδιωτικοποιήσεων.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στηρίξουμε αυτό το νόμο της αξιολόγησης» είπε και τόνισε την ανάγκη να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο μια πολιτική απόφαση, ώστε να μπορέσει να δείξει απέναντι στους εργαζομένους και σ’ αυτούς που ενδεχομένως υποχρεούνται να αξιολογήσουν, ότι θα αναλάβει την ευθύνη, όποια και αν είναι αυτή, από εδώ και πέρα.

Τσούτσιας

Θετική χαρακτήρισε την εισήγηση της διοίκησης και του Δημάρχου, η οποία κινείται στο πνεύμα του ψηφίσματος των εργαζομένων, ο επικεφαλής της «Δράσης για μια Άλλη Πόλη» Γιάννης Τσούτσιας.

«Ακριβώς λοιπόν επειδή παίρνουμε σαν βάση το ψήφισμα των εργαζόμενων, δεν θέλω να μπω σε ειδικότερες διαφοροποιήσεις, ούτε προσθήκες, ούτε κρίσεις. Είναι ένα ψήφισμα που μας καλύπτει» ανέφερε.

Επισήμανε δε ότι αυτό που τίθεται πλέον σε κίνδυνο είναι η ίδια η έννοια του δημόσιου και εξέφρασε την ελπίδα να δημοσιοποιηθεί το ψήφισμα και μαζί μ’ άλλους Δήμους να υπάρξουν παρεμβάσεις στην ΚΕΔΕ. Ώστε να δοθεί, όπως είπε, «ένα μήνυμα αντίστασης για ένα νομοσχέδιο, που από μια άποψη ευτυχώς είναι τόσο κυνικό και τόσο απροκάλυπτο που δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να βρει κάποιον να συμφωνήσει μαζί του».

Βήττος

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών, υλοποιώντας πλήρως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Βήττος.

Αφού χαρακτήρισε ψέμα αυτό που λέγεται από την κυβέρνηση ότι με την αξιολόγηση το δημόσιο θα είναι ποιοτικότερο και καλύτερο, ο κ. Βήττος τόνισε ότι στόχος είναι το κράτος να γίνει μικρότερο, ευέλικτο και αυταρχικότερο, όπου στο επίκεντρο, δεν θα έχει τις ανάγκες των εργαζομένων και των δημοτών, αλλά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με την αξιολόγηση να χειραγωγήσει, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να τους κρατά σε συνεχή ομηρία, αλλά και να αναδείξει νέα πειθήνια στελέχη, πλήρως υπάκουα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, σημείωσε, στόχος είναι να υπάρξει μια δεξαμενή εργαζομένων απ’ όπου ανά πάσα ώρα και στιγμή θα «τραβάει» μερικές χιλιάδες προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Δήλωσε τέλος ότι συμφωνεί πλήρως με το ψήφισμα των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ:

Και αν υποψιαστώ ότι στο Χαλάνδρι, που ψήφισε δήμαρχο (πολύ) Αριστερά, τελικά θα σταλούν επιμερισμοί για την αξιολόγηση (ξέρoυν οι εργαζόμενοι τι είναι αυτό το κινέζικο) με τα γνωστά κολπάκια των καθεστωτικών (όπως μου είπε ο σμπίρος μου) τότε .... μην λέτε ότι δεν σας γράφουμε.

Γιατί εμείς σας γράφουμε - κάθε μέρα.

Εσείς κάνετε πώς δεν διαβάζετε.

ΠΑΤΡΙΔΟΤΟΠΙΑ. ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ

Αφορμή ΟΙ  ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ. Αναδημοσιεύω από το  eupolis.org αυτό που στέλνει από την Αγγλία ο φοιτητής Χρίστος Μπόρας.
Όχι προϊόν μονοδιάστατης και κατακερματισμένης σκέψης. Αλλά ανασκαφή στην –ενταφιασμένη από το σύγχρονο Έλληνα –τέχνη της ζωής.  (γ. κ.)
 
 «Πατριδοτοπία»
Του Χρίστου Μπόρα
 
Σε αυτή την αργόσυρτη πορεία μέσα στον χρόνο , στις λαμπρές και στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας , διαμορφώθηκε μια πατρίδα. Δηλαδή ένας λαός, μία κοινωνία που κάποτε τελειοποίησε ορισμένες πτυχές της καθημερινότητάς του, προσπάθησε να εξηγήσει τον κόσμο, τα ανθρώπινα , τα μη ανθρώπινα και τα πανανθρώπινα.

Ήταν οι λαμπρές πτυχές όπου ο άνθρωπος μαστόρευε την ζωή του, έφτιαχνε από χώμα και νερό, ως άλλος πλάστης , ήταν άνθρωπος-μάστορας νού και χεριών. Άφησε ένα έργο το οποίο ενέπνευσε τις άλλες κοινωνίες να δοκιμάσουν , να ενσωματώσουν ότι ταίριαζε με την δική τους ζωή.
Κάποια στιγμή στην ευρύτερη περιοχή , γεννήθηκαν δυό ιδέες. Δεν θα αναφερθώ ποιά είναι η σωστή και ποιά η λάθος. Δεν είναι αυτός ο στόχος μου. Όμως, μέσα σ’ αυτή την εξελικτική πορεία του ανθρώπου επαναπροσδιορίστηκαν ή συνεχίστηκαν βασικές έννοιες και αξίες . Είχαμε μία έντονη εποχή που ο κόσμος πάλι μαστόρευε την ζωή του και προσδοκούσε να βρεί την συνέχειά του.
 
Αυτές οι εποχές όμως άλλαξαν και ο άνθρωπος πέρασε είτε στην μάζα, έχασε το πρόσωπό του , έγινε κάτι το αθροιστικό είτε έγινε ένας καταναλωτής , μια μονάδα που έπαψε να είναι επώνυμος μάστορας , έπαψε να σμιλεύει και άρχισε να επιλέγει. Άρχισε μία ζωή του σουπερμάρκετ. Διαλέγει κατάστημα, διαλέγει προϊόν.

Αυτή η διαδικασία λοιπόν , άρχισε να περιορίζει τους παλιούς διαπροσωπικούς συνεκτικούς κρίκους μια κοινωνίας, άρχισε να επιλέγει, να εκπροσωπείται, άρχισε να επιλέγει τροφή , άρχισε να επιλέγει πλέον διαμεσολαβητές. Έχασε την επαφή του με την «πατρίδα». Δηλαδή την κοινωνία, την τοπική κοσμοθεωρία και ανθρωπολογία, τα άλλα επώνυμα πρόσωπα του χώρου του , τον αυτοβιώσιμο τρόπο ζωής του. Έπαψε να παράγει πατρίδα, κοινωνία, συμβολισμούς, ήθη, έθιμα και τα αντικατέστησε με την αναπαραγωγή. Άρχισε να επιλέγει από το ράφι. Έγινε καταναλωτής από τις ιδέες μέχρι τα αυγά .
 
Έτσι αρχίζει να οπισθοδρομεί και να επαναφέρει τις παθογένειες που ακόμα και σε ορισμένες πτυχές τους, οι προπάτορές του ή έστω κάποιοι μακρινοί συγγενείς του είχαν λύσει. Και έτσι σήμερα υπάρχει ένας χώρος με πέτρες, τσιμέντα, σίδερα, χρήματα και ανθρώπους. Με ράφια ,κερδοσκόπους και ωφελιμιστές. Με εργάτες, αστούς και τις υποδιαιρέσεις τους. Δεν έχει όμως μάστορες. Και χωρίς μάστορες δεν κάνεις πατρίδες , δεν κάνεις κάτι για το οποίο να είσαι υπερήφανος , που να μπορεί να νικά και να είναι όμορφο. Όχι μπαρόκ και ακριβό, όχι γιαπισμός. Να είναι ψυχικά όμορφο.
 
Γι’ αυτό, πιστεύω, όποιος αγαπά την πατρίδα ως χώρο, ως τόπο, ως κοινωνία , ως λαό, ως μια εξέλιξη όλων αυτών που κάποιοι παππούδες ενός ψηφιδωτού συνέθεσαν κάποτε, οφείλει σήμερα να την μαστορεύει. Να δράσει συνειδητά για να καταπολεμήσει τα λάθη του και να προσπαθήσει να φτάσει το αιώνιο, το άφθαρτο, μια πορεία για το καλύτερο και το ιδανικό. Μια κοινωνία , ένα λαό, μια πατρίδα που στο τέλος της ταπεινής μας ζωής να πούμε, σας άφησα έναν δικό μου κόσμο.
Γιατί σήμερα , αύριο, θα αναλάβουμε την παρακαταθήκη , μια πατρίδα των βιβλίων και των αγαλμάτων, αλλά όχι μια ζωντανή πατρίδα. Που θα είναι καμάρι μας για τις κοινωνικές της νόρμες, το πολιτικό παράγωγό της, την γνώση της, την αγάπη της για την ζωή, την φιλοκαλία της , για τις πόλεις της που αντικατοπτρίζουν την αγαπητική σχέση με τον τόπο και την οικουμένη.
Τί μας άφησαν να μας συγκινεί ? Τους Αιώνιους νεκρούς και το Τόπι.
 
27 Ιουνίου 2014
 
Για την αναδημοσίευση: Γ. Κλαδούχος

Φορείς και δήμοι ετοιμάζουν «οδοφράγματα» στο ξεπούλημα

Ο κοινόχρηστος χαρακτήρας και η ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, οικοσυστήματα, αρχαιολογικούς χώρους θα είναι παρελθόν εάν επιτευχθεί η διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ συνολικής έκτασης 181 χιλιάδων στρεμμάτων! 


Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ απεργάζεται το σχέδιο πώλησης 90 παραλιών σε όλη την Ελλάδα, οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς, ανά τη χώρα, στήνουν το δικό τους πλάνο, με στόχο την ακύρωση οποιασδήποτε αγοραπωλησίας. Από την άλλη πλευρά, αν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ολοκληρώσει τη διαδικασία της πώλησης των δημόσιων παραλιών, «ο πυρήνας του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, υγρότοποι, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπία και φυσικοί σχηματισμοί, για πρώτη φορά στην ιστορία χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτά», λέει χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έχει ασχοληθεί εντατικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Ο χάρτης με τις προς πώληση παραλίες αριθμεί 90 «ακίνητα», τα οποία είναι διάσπαρτα από τη μία ώς την άλλη άκρη της ελληνικής ακτογραμμής: Από τη Χαλκιδική και την Πιερία, μέχρι τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα. «Μέσα σ' αυτά τα χιλιάδες τετραγωνικά που έχουν περάσει στο Ταμείο συγκαταλέγονται οι ομορφότερες παραλίες του τόπου μας, έκτασης 31 εκατ. τ.μ.

Το ΤΑΙΠΕΔ λες και είναι λονδρέζικο property & real estate διαφημίζει από τις σελίδες του «το περίφημο "Castello Bibelli" στη Ρόδο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ενημερώνεται πως πρόκειται για ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία».

Έδωσαν τα πάντα!Δεν περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από την Εθνική μας ομάδα. Απλώς αυτή τη φορά έχουμε και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά έδωσαν όλο τους το είναι στην αναμέτρηση με τους Κοσταρικανούς.
Και…

σε τι συνθήκες. Η θερμοκρασία στους 30 βαθμούς και η υγρασία κοντά στο 75%. Όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα, οι ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος διένυσαν συνολικά 132.941 χιλιόμετρα, ενάμιση περίπου παραπάνω από τους αντιπάλους μας.
Πρώτος στα τρεξίματα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ο 37αρης Γιώργος Καραγκούνης, το κοντέρ του οποίου σταμάτησε στα 13.619 χιλιόμετρα, με τον Χολέμπας να ακολουθεί στη δεύτερη θέση κα τον Χριστοδουλόπουλο στην 3η.
Ο μοναδικός στον αγωνιστικό χώρο που ξεπέρασε τον «Κάρα» ήταν ο αντίπαλος Σέλσο Μπόρχες που τελείωσε το ματς διανύοντας 14.473χιλιόμετρα.


http://www.coppa.gr

68503 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΔΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

 Αύριο Τρίτη 1η Ιουλίου πρόκειται να δημοσιοποιηθεί, η προκήρυξη για την φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρα Απασχόλησης για ΑΜΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος και η κάλυψη για τη σχολική χρονιά 2014 - 2015 περίπου 68.502 θέσων

 Θυμίζουμε ότι η ζήτηση πέρυσι ξεπέρασε τις 120.000 θέσεις - τόσες ήταν οι αιτήσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Για μια ακόμη χρονιά  αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προειδοποίηση άλλαξαν τα όρια των σχολείων. Σας στέλνoυμε χάρτη με τα νέα (κόκκινη γραμμή ) και τα παλιά  (πράσινη γραμμή ) όρια για την εγγραφή των μαθητών στο 1ο και 2ο Λύκειο Χαλανδρίου . Όπως φαίνεται στο χάρτη  δεν υπάρχει λογική στην συγκεκριμένη απόφαση . Με τα όρια αυτά καταργείται το δικαίωμα του κάθε μαθητή να πάει στο σχολείο της γειτονιάς του.
Ζητάμε το αυτονόητο, την ανάκληση της απόφασης της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αρ. πρωτ: 15454 / 19-06-2014 με την οποία καθορίζονται τα όρια για την εγγραφή των αποφοίτων των Γυμνασίων του Χαλανδρίου στην Α΄Λυκείου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του 4ου Γυμνασίου Χαλανδρίου
 
 

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. : Συλλαλητήριο σήμερα στις 3:00 μ.μ.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2
105 57 - ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 213 1616900
 Fax: 210 3246165
Αθήνα, 27 Ιουνίου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 225

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τα μέλη των Διοικήσεων των Σωματείων και των Ομοσπονδιών του Δημόσιου Τομέα, να  πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την παρουσία των συναδέλφων μας στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 στις 3.00 μ.μ. στο κέντρο αγώνα που έχουν δημιουργήσει εδώ και πενήντα (50) ημέρες οι απολυμένοι-ες συνάδελφοι-ισσες μας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Καραγεώργη της Σερβίας  10).

Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης για τη διεκδίκηση και προβολή των παραπάνω αιτημάτων με αιχμή την ακύρωση της αξιολόγησης,  την κατάργηση του Ν.4250/2014, την επαναπρόσληψη όλων των διαθεσίμων και απολυμένων υπαλλήλων και την επαναλειτουργία όλων των δομών και των υπηρεσιών που καταργήθηκαν.

Όλοι και όλες τη  ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 στις Συγκεντρώσεις, στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων, στις καταλήψεις των γραφείων Διοίκησης και προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και χώρους εργασίας .

Όλοι και όλες τη Δευτέρα 30 Ιούνη 2014 στις 3.00 μ.μ. στο Συλλαλητήριο στο Υπουργείο Οικονομικών (Καραγεώργη της Σερβίας 10).

Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.