Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΙΚΟΣ: Ο ΝΕΑΡΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΤΗΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ 2 ΧΡΥΣΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ - ΣΥΓXΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Ξ. ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗ

 Στην πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική ομάδα στην κατηγορία των Ανδρών ο 15χρονος Βριλησσιώτης αθλητής Θάνος Τσιρίκος κατέκτησε δύο χρυσά στο Μεσογειακό Κύπελλο Καταδήσεων που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στο Μπολζάνο της Ιταλίας.


O Δήμαρχος Ξ.Μανιατογιάννης που δέχτηκε τον Μεσογειονίκη στο δημαρχείο, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον Βριλησσιώτη αθλητή των καταδύσεων .
Όπως επισημαίνει ο κ. Μανιατογιάννης: ‘Του ευχόμαστε υγεία και πολλά ακόμα μετάλλια. Οι νίκες αυτές κάνουν την πόλη μας υπερήφανη και αποτελούν ελπίδα για το μέλλον’.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑΕΙ ....
Στην κηδεία - λέει - της μητέρας (όχι εν ενεργεία) μεγαλοπαράγοντα  του δήμου, συνεργάτη του Αεικίνητου - το όνομα του οποίου βεβαίως δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ, διότι πολιτική με κηδείες δεν θα κάνουμε εμείς - ο πολυέλαιος στο ναό του νεκροταφείου είχε καμένες λάμπες.
ΑΚΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!
Και όταν πήγαν να ανάψουν το θυμιατό είχαν τελειώσει τα καρβουνάκια.
ΔΗΛΑΔΗ, ΣΕ ΕΝΑΝ καλοΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ δήμο σαν το Χαλάνδρι ... αυτό είναι έξω φρενών!
Να λείπουν ρε φίλε καρβουνάκια;
ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ.

Και διαμαρτυρήθηκε το (ισχυρό πολιτικά) σόι του παράγοντα και ο Γενικός Διευθυντής του Δήμου Χαλανδρίου Χρήστος Μπαμπανιώτης αμέσως έβαλε ποινή στέρησης μισθού δύο ημερών στον προϊστάμενο του νεκροταφείου Μιχάλη Σαπουντζή που δεν είχε ο ναός καρβουνάκια και είχε και καμένη λάμπα ο πολυέλαιος.

Και ο σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου  - μόλις συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις παραιτήσεις των τριών μελών του - υπό την προεδρεία του προέδρου της προέδρου και με γραμματέα την -. ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ πρωί πρωί  - έβγαλε καταγγελία κατά του Γενικού Διευθυντή.
Όχι βέβαια κατά της διοίκησης του δήμου γιατί είναι ανεύθυνη κατά την γνώμη τους η διοίκηση και ο Σουλτάνος Συμεών, άσε που θα θύμωνε και η πρόεδρος του προέδρου και θα έπεφτε κρεβατομουρμούρα το βράδυ.
 Έβαλε ποινή δύο ημερών στον προϊστάμενο του νεκροταφείου για τα καρβουνάκια ο Γενικός και με το μέγα θέμα αυτό ασχολήθηκε ο Σύλλογος και τον κατήγγειλε.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΗΛΑΔΗ.

Εγώ πραγματικά στηρίζω την αυστηρότητα του Γενικού Διευθυντή για τα καρβουνάκια βεβαίως.

Και θα την χρησιμοποιώ ως παράδειγμα σε πιθανές ελλείψεις, παραλείψεις ή αστοχίες των δημοτικών υπηρεσιών - στην σπάνια περίπτωση που θα παρατηρηθούν στο μέλλον  τέτοιες, στην ως καλοΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ πιάνο - συγνώμη ρολόι - υπηρεσία.

ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙ: ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ
ΛΕΙΠΕΙ ΛΙΒΑΝΙ: ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ
ΚΑΗΚΕ ΛΑΜΠΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΕΛΑΙΟ: ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ
ΚΑΗΚΕ ΛΑΜΠΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ
ΛΑΚΟΥΒΑ: ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ
ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ 
ΣΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΑΜΑΞΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 15 ΜΕΡΕΣ.
ΔΕΝ ΜΑΖΕΨΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΕΙΚΟΣΙ ΜΕΡΕΣ.
ΔΕΝ ΠΛΎΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΔΟΙ: ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ....

Έτσι πρέπει!. Αλλά όχι μόνο για τα καρβουνάκια του μεγάλου. Έτσι; Για όλους τους ιθαγενείς μπαμπουίνους.
Γιατί δεν είδα εγώ να νοιάζει κανέναν αν ήταν καμένη η λάμπα στην κηδεία των άλλων ιθαγενών για να ασχολούντιαι όλοι στον δήμο.

Όμως τα πράγματα φτιάχουν .
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΑ!
Και η παράλειψη πληρώνεται πλέον!
Διότι εδώ είναι κράτος κύριοι!
Διοικούμενο από αναρχικούς .... ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΟΣ ΟΜΩΣ!

Και βέβαια θα είναι ευαίσθητο το - ααρχικοδιοικούμενο - κράτος ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Και για την δική σου κηδεία, αύριο.
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΗΔΕΙΕΣ.

Αυτά βέβαια δεν τα είπε ο Σύλλογος Εργαζομένων.
Δεν αρέσουν αυτά όταν λέγονται, στην .- ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ - και τον πρόεδρο της προέδρου.

Διότι αυτοί οι "συνδικαλιστές της ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ" δεν νοιάζονται για την ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, βέβαια.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΝΟΙΆΖΟΝΤΑΙ.

Και δεν θα λέγανε ποτέ ότι πίσω από τον καβγά βρίσκεται ο .... παράγων.
Διότι αυτοί υπερασπίζονται ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ και αυτά εξασφαλίζονται ΜΟΝΟ σε ισορροπία και κομπρεμί με τα συμφέροντα ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ.

Βρήκαν όμως ευκαιρία να τα ρίξουν στον Γενικό Διευθυντή μόνο, να γίνει και λίγο φασαρία και να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από την αγορά των οικοπέδων από το ΤΑΙΠΕΔ και τα ξεΧΟΥΡΔΙΣΜΑΤΑ στο φεστιβάλ.

Τον είχε χρεωμένο και η .... ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ και ο πρόεδρος της προέδρου τον Γενικό .....

Του έχουν χρεώσει βλέπεις ότι ενέδωσε στην πίεση (ΟΧΙ ΟΤΙ ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΔΗΛΑΔΗ) και έστειλε το πόρισμα εκείνης της ΕΔΕ για την ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ στον εισαγγελέα.

Και το πήρε ο Γκόγκος - που παραιτήθηκε προχθές  - και το έβαλε στο αρχείο ....
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΡΙΑΤΗΘΗΚΕ. Τυχαίο;;;;

Εκείνο το πόρισμα που έλεγε ότι "διαπιστώθηκαν ευθύνες για συνταξιούχο και εν ενεργεία υπάλληλο"..... ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ...

Ε, εκείνο!

Και - ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙΑ - έθεσαν θέμα - ΟΧΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ, που θα ήταν λογικό - αλλά χρησιμότητας της θέσης του Γενικού Διευθυντή στον ΟΕΥ του δήμου.

Τον ΟΕΥ του δήμου που εκ των εισηγητών του στο δημοτικό συμβούλιο - επί Αεικίνητου - ήταν το τότε ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΥΛΗΚΟ της υπηρεσίας του δήμου στο δημοτικό συμβούλιο.

ΘΥΜΑΣΑΙ;

ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ γιατί εξυπηρετούσε την ισορροπία και την μοιρασιά της εξουσίας στον δήμο ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ - ΜΕΤΑΞΑ.

 Έγινε και διευθύντρια με μόρια μπόνους από το υπηρεσιακό που ήταν πρόεδρος ποιος τότε;

Τώρα που ο Γενικός Διευθυντής έκανε ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ, τα ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ,  (έστω υπό πίεση), να στείλει δηλαδή το πόρισμα της ΕΔΕ στον Εισαγγελέα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ - λέει ο Σύλλογος - να υπάρχει η θέση του Γενικού Διευθυντή.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ Η ΘΕΣΗ.

Όχι η ποινή στον συνάδελφο ...

Τι λέει - αναρωτιέται ο Σύλλογος- επί του θέματος η διοίκηση του δήμου;
Τι λέει άραγε η πρόεδρος στον πρόεδρο, το βράδυ, στο σπίτι, για το θέμα;

Και όλα αυτά με αφορμή ..... τα καρβουνάκια.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.

Η ΚΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ!

ΥΓ: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Η θέση μας παραμένει ότι ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ και ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ μαζί στον ίδιοδήμο ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ! 
Αλλά αυτό είναι ΘΕΣΗ άσχετα από πρόσωπα και .... καρβουνάκια, δεν είναι ο καιροσκοπισμός του πρόεδρου της προέδρου.

Οι επικοινωνιακές υποδομές στο δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Ξαφνικά (!) ανακάλυψαν ανάγκες μεγάλου δρόμου.

του Γ. Κλαδούχου
    «Έχουμε πολλά προβλήματα», έλεγε και ξαναέλεγε ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Ήταν σε σύσκεψη για τα έργα με τον Γ. Δέδε, εκ μέρους του υπουργείου. Και ζήτησε ο παράπλευρος προς τη νέα εθνική οδό δρόμος, που θα ξεκινήσει από την Κόρινθο, να μην σταματάει στο Κιάτο, αλλά  στο Δυτικό όριο του δήμου. Για μία ακόμα φορά αντιλαμβάνονται αυτό που τους λείπει όταν δεν λείπει από κάποιους άλλους.
     Στην σύσκεψη καφενειακής – φραπέ αισθητικής, από τους γνωστούς, διακρίναμε να μιλάει για υποδομές ο κ. Ψυχογιός, ο Συριζαίος, που μαζί με τους άλλους κοινόσταυλούς του αφαιρεί από τη χώρα τις δημόσιες υποδομές της. Είπε και δυό λόγια με το προφανές τρακ που φέρνει στο ορατό η σύγκρουση των προσωπικών και δημόσιων συμφερόντων.
     Στο θέμα των δικτύων και την σημασία τους ως κύριο αναπτυξιακό εργαλείο έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Ας κάνουμε μία αναδρομή, σε βασικά προλεγόμενα, γιατί έχει σημασία και ο χρόνος  των παρεμβάσεων.
1.    Το 2002 στις συνεντεύξεις στο τοπικό ραδιόφωνο η αυτοδιοικητική παράταξη που συγκροτούσαμε έστελνε πάντα δύο μέλη της μαζί. Στην πρώτη μιλήσαμε εγώ και κάποιος που είναι δημοτικός σύμβουλος σήμερα. Στην συνέντευξη λοιπόν για να καταλάβουν ότι η παράταξη είχε σταθερές πολιτικές και αναπτυξιακές βάσεις διάβασα από την ομιλία του Γ. Παλαιοκρασσά (υπουργού συντονισμού της ΝΔ) σε συνέδριο περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης το παρακάτω τμήμα: «Η επίπτωση μιας συγκοινωνιακής υποδομής (και σε αυτήν περιλαμβάνω και τις επικοινωνίες με την βαρύτερή τους έννοια), είναι πιο σύνθετη και έχει διαφοροποιηθεί μέσα στο χρόνο. Το άνοιγμα ενός δρόμου, η βελτίωση της συγκοινωνίας ανάμεσα στο χωριό και στην πόλη, ανάμεσα στην πόλη και το παμφάγο κέντρο της Αθήνας ή στα τελευταία χρόνια γιατί όχι και της Θεσσαλονίκης, σε μία πρώτη φάση συνιστά μια φλέβα αιμορραγίας της περιφέρειας προς το κέντρο. Η αύξηση της κινητικότητας σημαίνει ότι ο κάτοικος του χωριού δεν έχει τόσο ανάγκη πιά το κουρείο, το μπακάλικο, το εμπορικό του χωριού του, αφού μπορεί να ικανοποιήσει όλες αυτές τις ανάγκες του με ένα σύντομο και ευχάριστο ταξίδι στη γειτονική πόλη. Το ίδιο ισχύει για τον κάτοικο της επαρχιακής πόλεως σε σχέση με τα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης…».  
2.    Μία τοπική κοινωνία, σε ένα υπερτοπικό δίκτυο πρέπει να εντάξει τα τοπικά, συμπληρωματικά. Στις 11 Φεβρουαρίου 2007 δημοσίευσα το κείμενο με τίτλο ΑΣΤΥ, ΠΟΛΗ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ. Παρέθετα την άποψη του τότε επιμελητή της Μπιενάλε της Βενετίας Βurdett:«όταν δημιουργούμε μία υποδομή πρέπει να γνωρίζουμε αν αυτή θα επιτρέπει κοινωνική ολοκλήρωση ή αντιθέτως μπορεί να γίνει πηγή αποκλεισμού ή κυριαρχίας». Και σημείωνα την ανάγκη «να ξανακάνουμε το Ξυλόκαστρο προνομιακό χώρο ζωής, αν δούμε το ρόλο του σε έναδίκτυο οικισμών και επικοινωνιακών υποδομών (μαζί με αυτούς και ο προαστιακός)…».
3.    Το 2009 έγιναν συζητήσεις για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Σε δημοσίευση με στρατηγικής σημασίας προτάσεις, (28 Ιουνίου), πέρα από την πρόταση αντιμετώπισης και ένταξης του νέου σιδηροδρομικού σταθμού στον δημοτικό οργανισμό υποδομών παρατηρούσα ότι από το ΓΠΣ που προτεινόταν απουσίαζαν «οι επικοινωνιακές, συγκοινωνιακές υποδομές. Αν και είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο. Δεν γίνεται αναφορά στη σύνδεση του δήμου με τα νέα υπερτοπικά δίκτυα. Εμείς πρέπει να καθορίσουμε τα χρήσιμα συμπληρωματικά». Ποτέ δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα. Σήμερα, μετά τόσα χρόνια ξύπνησαν και ανακάλυψαν την ανάγκη συμπληρωματικών υποδομών. Τότε στις συζητήσεις μία αναφορά. Και από τις μειοψηφίες Αλογογιάννη και Ζάρρου και από την πρόταση της δημοτικής αρχής.
Τελικά στο δήμο διαμορφώνεται ένα περιβάλλον ζωής, επικοινωνιακών υποδομών, δρόμων που δεν εξαρτάται από αυτούς που τους αφορούν. Οι Έλληνες, αλλά και οι συνδημότες μας, όπως και οι τοπικοί μας εκπρόσωποι πάντα τρέχουν να διορθώσουν. Εκ των υστέρων, όπως στον Ξενοκράτη. Τώρα με το τέλος των έργων ασχολούνται με την απορροή των ομβρίων, τα φυτώρια τα θυμούνταν όταν τα έκλεβαν, οι Σικυώτες  διαμαρτύρονταν για τα φωτιστικά που επιλέχθηκαν, όταν τα είχαν ήδη τοποθετήσει…
     Ένα σύστημα διακυβέρνησης της οικονομίας αφορά και τις υποδομές, δηλαδή και τον χάρτη που έχουμε ανάγκη. Το θέμα είναι για τις ανάγκες ποιών σχεδιάζονται. Τους χάρτες γεωγραφίας υποδομών δεν τους σχεδιάζουν οι πολίτες, αλλά τα εργολαβικά συμφέροντα και το μεταπρατικό πολιτικό προσωπικό. Οι κοινωνίες αποκλείονται και από την ανεπάρκεια των τοπικών εκπροσώπων τους.
    Υ/Γ
Συγκλήθηκε δημοτικό συμβούλιο έκτακτο. Φτωχή συζήτηση, απελπισία. Ο δήμαρχος είπε ότι το θέμα προέκυψε ξαφνικά! Και ότι θα κάνει ότι μπορεί. Μα αυτό το κάνουν όλοι, ό,τι μπορούν κάνουν, αλλά το ζήτημα είναι να κάνουν αυτό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Και επειδή ο εκπρόσωπος της Συμπολιτείας αναφέρεται συνεχώς στις ευθύνες των εταιρειών, οι πολίτες απαιτούν από το κράτος. Αυτό πρέπει να καθορίζει τι πρέπει να κάνουν οι κατασκευαστικές  εταιρείες. Εκτός και δεν πρέπει να στενοχωρούμε τους Συριζαίους πολιτικούς απατεώνες. Ο σύμβουλος κ. Αποστολόπουλος ζήτησε τεχνική τεκμηρίωση της πρότασης για τον παράπλευρο δρόμο, πρόσθεσε ότι στα μεγάλα έχουμε αποτύχει. Συμφωνήθηκε να εκδοθεί ψήφισμα. Στα μεγάλα επιτυχημένα έργα θα ανήκει.
 
Γρηγόρης Κλαδούχος 
 www.tinakanoume.gr
Ξυλόκαστρο 24 Ιουλίου 2016

Πουλάκης: Αναλογικότητα και στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών & Δ.Α., η οποία συνεδρίασε σήμερα, παρουσία του Υπουργού, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος εξέφρασε τη διάθεση του Υπουργείου να καταλήξει μέσα από μία καλόπιστη συνεργασία στα αποτελέσματά της η Επιτροπή και δήλωσε την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ στα μέλη που την απαρτίζουν, με την εμπειρία και τις γνώσεις εκάστου. Αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής, μετά την πανηγυρική εναρκτήρια σύνοδό της, ήταν η εξειδίκευση των πολιτικών κατευθύνσεων της προωθούμενης μεταρρύθμισης και η παροχή συγκεκριμένων οδηγιών στις ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες για κάθε θέμα.

Στην εισήγησή του, η οποία έτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό θετικής αποδοχής από τα μέλη της Επιτροπής (εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών φορέων, ειδικούς επιστήμονες, καθώς και στελέχη του ΥΠΕΣΔΑ), ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών & Δ.Α. και Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Κώστας Πουλάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας τη συνολική μεταρρυθμιστική στρατηγική του ΥΠΕΣΔΑ, ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού & διοικητικού συστήματος με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δεσμεύσεις της. Στρατηγικός στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικά διαρθρωμένου πολιτικού-διοικητικού συστήματος σε τρία επίπεδα, το Κεντρικό Κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους και με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο κατώτατο επίπεδο και κοντά στους πολίτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει και της επίσημης έναρξης του δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δια στόματος του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Επιτροπή κατατέθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί ως προς το πώς θα συνδεθεί γόνιμα με τη διαδικασία αυτή, καταθέτοντας επεξεργασίες και προτάσεις στα συνταγματικά ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα δε ως προς τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις εργασίας της Επιτροπής, οι οποίες αφορούν όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα συζητήθηκε ο τρόπος ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, για τον οποίο ο κ. Πουλάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή πολιτική θέση υπέρ της αναλογικής συγκρότησης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, ενώ τυχόν λεπτομέρειες θα τύχουν επεξεργασίας και θα συζητηθούν στην Επιτροπή, όπως επίσης υπέρ της καθιέρωσης ουσιαστικών θεσμών άμεσης δημοκρατίας, συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου και λογοδοσίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος, κοινή διαπίστωση υπήρξε το ότι οι θέσεις που κατέθεσε δια του Προέδρου της Επιτροπής το ΥΠΕΣΔΑ αποτελούν μία ελπιδοφόρα βάση για την υλοποιούμενη μεταρρύθμιση και εκφράστηκε η κοινή διάθεση όλων να εργαστούν εντατικά και να συμβάλλουν θετικά στη λεπτομερή επεξεργασία των θέσεων και στη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα υπερβαίνει τις αδυναμίες ή τις ατολμίες του παρελθόντος και θα διαμορφώνει αυτοδιοικητική στρατηγική και όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Δείτε ολόκληρη την εισήγηση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣΔΑ, Κώστα Πουλάκη ΕΔΩ (αρχείο word)

http://www.aftodioikisi.gr 


ΣΧΟΛΙΟ: ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟ - ΣΟΥΛΤΑΝΟ; ΜΑΚΑΡΙ!