Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Σε επιφυλακή η Περιφέρεια ΑττικήςΣήμερα, Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015, συνεδρίασε εκ νέου στην Περιφέρεια, η Έκτακτη Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης με σκοπό το συντονισμό των υπηρεσιών που παραμένουν σε επαγρύπνηση καθώς και την ενημέρωση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι οι συμπολίτες μας οφείλουν
να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί,
να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εργασία (καύση ξερών χόρτων, κλαδιών, οξυγονοκολλήσεις, κ.α.) οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκδήλωση πυρκαγιάς,
σε περίπτωση πυρκαγιάς: να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199, δίνοντας σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία της πυρκαγιάς και το είδος βλάστησης που καίγεται να απομακρύνονται έγκαιρα εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της πυρκαγιάς για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι λόγω του υψηλού κινδύνου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και την παραμονή εκδρομέων στους εθνικούς δρυμούς και τα δάση της Αττικής.

Στη ιστοσελίδα της Περιφέρειας - http://patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=7963:o--------&catid=337&Itemid=375 – υπάρχουν όλες οι απαραίτητες οδηγίες αυτοπροστασίας των πολιτών έναντι δασικών πυρκαγιών.

ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γεια σου Άγγελε
Τους είπες για την Ρωμανού του Μελωδού ότι είναι χαρακτηρισμένη οδός και δε μπορεί να μπουν τραπεζοκαθίσματα;
Ήδη σήμερα επικοινώνησα με το Αστυνομικό τμήμα και μου είπαν ότι ο Δήμος  απάντησε ότι είναι οδός με χαρακτήρα πεζόδρομου!!!
Ξέρεις κάποιο νόμο  που να λέει κάποια τέτοια ορολογία;
Ή είναι οδός ή πεζόδρομος ξέρω.
Και ισχύουν οι αντίστοιχοι νόμοι για το καθένα.
Αλλά η τεχνική υπηρεσία εφευρίσκει πολλά.
Οι νταβάδες των μπαρ είναι τόσο ισχυροί νομίζουν.
Αλλά κούνια που τους κούναγε.
Θα μας βγάλει ο Δήμους και τα συριζέικα όχι που γίνονται ναι, από τα σπίτια μας;

Γιάννης Πολύζος 

ΣΧΟΛΙΟ: 

Ελπίζω να κατανοείς τους λόγους που μας ανάγκασαν να κόψουμε τα υπόλοιπα που γράφεις και να μην παρεξηγηθείς. Αλλιώς θα κόβαμε όλο το μήνυμα.
Είπαμε  .... μην πάμε και φυλακή.
Η ουσία του προβλήματός σου είναι υπαρκτή και το θέμα που θέτεις ουσιαστικο.
Αλλά ήπως είναι το μόνο;
Ρωτάς αν έκανα το ερώτημα στο Δ.Σ., όπως σου είχα υποσχεθεί.
ΟΧΙ! ΕΦΥΓΑ!
Δεν άντεξα τον εξευτελισμό. 
ΣΟΡΥ που δεν τήρησα την υπόσχεση.

Τώρα για τα "συριζέικα" : Για να είμαστε σωστοί - εδώ δεν έχουν και μεγάλη εμπλοκή. 

Ο - όπως τον αποκάλεσες και το έκοψα - δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μάλλον για τους ΟΧΙ που παριστάνουν ότι παραμένουν ΟΧΙ αλλά υποκρύπτουν, σκεπάζουν και υπηρετούν τα ΜΕΓΑΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΑ  ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ θα έπρεπε να αναφέρεσαι.
ΤΕΣ ΠΑΝΤΩΝ. 
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ.

Α.Ν.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΑΝΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΡΕΜΑΤΙΑ


ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ» ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
IΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ»ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 Την αγορά του κτιρίου που προοριζόταν για τη στέγαση της συλλογής Νόμπελ αποφάσισε χθές 16/7/2015 το δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου .
Πρόκειται για τριώροφο ημιτελές (στο στάδιο των επιχρισμάτων) κτίριο 2.255,92 τμ που διαθέτει επιπλέον υπόγειους χώρους στάθμευσης συνολικού εμβαδού 939,31.

Το κτίσμα, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2008, διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων και θέατρο 300 περίπου θέσεων, απέχει 400 μέτρα από τον σταθμό του μετρό και 280 μέτρα από την Δ. Πλακεντίας. Σύμφωνα με την έκθεση του πιστοποιημένου εκτιμητή ακινήτων το κτίριο θεωρείται κατά 60% περαιωμένο η δε αξία του εκτιμάται στο ποσό των 2.540.000 ευρώ. Μετά από διαπραγμάτευση της διοίκησης του Δήμου με τους ιδιοκτήτες το κτίριο θα αγοραστεί αντί 1.450.000 ευρώ. Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχός Σίμος Ρούσσος «πρόκειται για μια ιστορική απόφαση αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίλυση ενός θέματος που ταλανίζει την πόλη πάνω από 30 χρόνια». Το Χαλάνδρι, μια πόλη 75.000 κατοίκων βάσει της πρόσφατης απογραφής αλλά στην  πραγματικότητα σχεδόν 100.000 κατοίκων, στερείται έστω και μιας αίθουσας εκδηλώσεων.

Η μόνη στεγασμένη πολιτιστική υποδομή του Δήμου είναι ο χώρος του Αετοπουλείου χωρητικότητας  μόλις 45 θέσεων ενώ δαπανώνται πάνω από 400.000 ευρώ το χρόνο σε ενοίκια προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες του. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αγοράς και την αποπεράτωση του κτιρίου σε περίπου 2 χρόνια, η πόλη μας θα διαθέτει έναν πολυχώρο αντάξιο της πολιτιστικής διαδρομής και δραστηριότητας των ανθρώπων της.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η απόφαση αγοράς ψηφίστηκε από 28 εκ των  30 παριστάμενων  δημοτικών συμβούλων.


ΣΧΟΛΙΟ:
1. Δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου του δήμου για την κρίσιμη αυτή απόφαση που λάβαμε προχτές. (ο χαρακτηρισμός "ιστορική¨δεν είναι δικός μας).
2. Την απόφαση αγοράς στήριξαν η πλειοψηφία (ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ) και η παρατάξεις Κουράση, Λαδόπουλου και Νταβία. Καταψήφισε η παράταξη του Γ. Θωμά.
(Θυμίζουμε ότι Λαϊκή Συσπείρωση και Ανδρεόπουλοι δεν ήταν εκεί, τις παρατάξεις δεν εκπροσωπούσε κανείς).
3. Όσο μας αφορά (ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ) θα εξηγήσουμε αναλυτικά την ψήφο μας - που ήταν μια ΔΥΣΚΟΛΗ συνειδησιακά απόφαση - και θα εξηγήσουμε γιατί σε αυτή την περίπτωση στηρίξαμε την διοίκηση Ρούσσου και την εισήγησή της.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΩΡΑΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΠΑΡ - Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

To SALT LAKE τη νύχτα

" Καταλήγοντας λοιπόν, θεωρώ, πως ο όρος κορεσμός είναι υπερβολικός, καθώς η αγορά καθορίζει και διευθετεί μόνη της τα θέματά της είτε δίνοντας χώρο και σε νέες υγιείς επιχειρήσεις, είτε αποβάλλοντας όσες δημιουργούν προβλήματα."

Κώστας Αγγελής


Ο Αντιδήμαρχος "ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" της διοίκησης Κουράση  με γραπτή του τοποθέτηση , που διάβασε στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ο μόνος που είχε τα κότσια (ή την αφέλεια) να πει αυτά που πραγματικά πιστεύουν όσοι επιχειρούν να εμφανίσουν στα μάτια των κατοίκων του κέντρου - που ελπίζουν σε μια διευθέτηση του προβλήματος με τον κωδικό "ΜΠΑΡΟΥΠΟΛΗ", μια διευθέτηση  που θα τους επιτρέψει να ζήσουν στα σπίτια τους -  ότι μια ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ βασισμένη στον συνολικό επανακαθορισμό των χρήσεων γης, μια κανονιστική ΔΥΣΚΟΛΗ τεχνικά και πολιτικά, που ΑΝΑΣΤΡΕΦΕΙ όμως την σημερινή ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάσταση δεν είναι εφικτή και μάλιστα ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ.

ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ: ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, ΑΝ ΗΘΕΛΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Αλλά δεν θέλει γιατί έχει διαλέξει ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ.
Εϊχε διαλλέξει από πριν την εκλογή της. Γι΄αυτό έγινε άλλωστε διοίκηση η ΚΟΥΡΑΣΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Ο Κώστας ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ "εξηγεί". Διαβάστε την επιχειρηματολογία του. 
Την αναρτούμε με σεβασμό σε κάθε συνάδελφο που διατυπώνει ΚΑΘΑΡΑ την άποψή του  αλλά και καταθέτωντας την διαμετρική διαφωνία μας.

Με εισήγηση της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου ήρθαν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 16/07/2015 δύο κανονιστικές διατάξεις που αφορούσαν την αναστολή έκδοσης νέων αδειών ΚΥΕ στο κέντρο και τη χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.
Ακολουθεί η τοποθέτησή μου στο Δ.Σ.:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Καλούμαστε απόψε να αποφασίσουμε για τις κανονιστικές - περιοριστικές διατάξεις που αφορούν την αναστολή αδειών νέων ΚΥΕ στο κέντρο της πόλης όπως και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, πεζόδρομους.
Είναι αλήθεια πως την τελευταία πενταετία - εξαετία και το Χαλάνδρι, ακολουθώντας ένα γενικότερο κλίμα της εποχής υποδέχθηκε έναν μεγάλο αριθμό ΚΥΕ, που προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα. Φαινόμενο κοινωνικό, αλλά όχι ανεξήγητο.
Στα χρόνια της κρίσης οι άνεργοι αυξήθηκαν, κάποιοι πήραν αποζημίωση από την εργασία τους όταν απολύθηκαν, άλλοι βασίστηκαν στις οικονομίες τους, άλλοι στους γονείς τους, άλλοι σε κάποιο δάνειο και προκειμένου να βρουν απασχόληση στράφηκαν με λίγα σχετικά χρήματα στη λύση καφέ, τυρόπιτα, σουβλάκι, ουζερί, ποτό. Για να έχουν δε και το μικρότερο δυνατό ρίσκο στην επένδυσή τους έψαξαν κεντρικά σημεία ή δημιούργησαν σιγά-σιγά νέες πιάτσες εστίασης και διασκέδασης.
Το Χαλάνδρι, παραδοσιακά από τα χρόνια του Μεσοπολέμου και λόγω της γεωφυσικής του θέσης με τη Ρεματιά, τα πολλά αμπέλια, τα κτήματα με τα οπωροκηπευτικά ήταν ήδη ευλογημένος τόπος για την ψυχαγωγία των Αθηναίων που ανέβαιναν στην εξοχή. Έτσι ήταν φυσικό με την πάροδο των δεκαετιών να αναδειχθεί σε κομβικό προάστιο εστίασης και διασκέδασης.
Με δεδομένη τη χρήση γης και τη μη ύπαρξη ζώνης αμιγούς κατοικίας, το κέντρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ζωντανά και δραστήρια σημεία της Αθήνας, βοηθώντας και την εμπορική κίνηση της πόλης, καθώς έφερε κόσμο κι από άλλα προάστια, την περίοδο μάλιστα που η κρίση έφτανε στο ζενίθ της.
Προτάσσοντας την επιχειρηματικότητα και τις νέες θέσεις εργασίας που άνοιξαν για τα νέα παιδιά, παιδιά που μάλλον θα συνωστίζονταν στις λίστες του Ο.Α.Ε.Δ., θεωρώ πως η ανάπτυξη αυτή, παρότι έγινε κάπως άναρχα, ίσως και... βίαια έφερε θετικό πρόσημο. Είναι χαρακτηριστικό δε, πως ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των καταστημάτων ανήκουν ιδιοκτησιακά αλλά και επιχειρηματικά σε συνδημότες μας - συμπολίτες μας, ενώ οι εργαζόμενοι κατά το πλείστον είναι παιδιά από το Χαλάνδρι κι αυτό είναι προς τιμή τους. (Φαίνεται απίστευτο αλλά υπάρχει κατάστημα με 34 άτομα προσωπικό, 34 άτομα από το Χαλάνδρι).
Όλη αυτή η ραγδαία αύξηση όπως είναι φυσικό δημιούργησε προβλήματα όχλησης και συχνά αλλοίωσης του κέντρου της πόλης. Άλλωστε πάντα θα υπάρχουν κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- κακοί επαγγελματίες που κάνουν κατάχρηση και κακή χρήση των δικαιωμάτων τους. Τα περισσότερα καταστήματα από αυτά όμως έχουν δυναμώσει και ομορφύνει την πόλη μας, έχουν σηκώσει ψηλά το Χαλάνδρι και με μια καλή και έντιμη συμφωνία- συνεργασία με το Δήμο, την Αστυνομία αλλά και τους κατοίκους, τα προβλήματα θα περιοριστούν.
Οι επαγγελματίες του χώρου έχουν επενδύσει στις δουλειές τους και φυσικά θέλουν καλές συνθήκες εργασίας για αυτούς και το προσωπικό τους. Με σεβασμό στους κατοίκους της πόλης, τους γείτονές  τους και τους κανόνες λειτουργίας είναι βέβαιο πως όλα θα είναι καλύτερα.
Καταλήγοντας λοιπόν, θεωρώ, πως ο όρος κορεσμός είναι υπερβολικός, καθώς η αγορά καθορίζει και διευθετεί μόνη της τα θέματά της είτε δίνοντας χώρο και σε νέες υγιείς επιχειρήσεις, είτε αποβάλλοντας όσες δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο θα ψηφίσω την πρόταση της διοίκησης για αναστολή νέων ΚΥΕ, μόνο και μόνο για να βρουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις το χώρο τους και το χρόνο τους. Θα καταψηφίσω όμως την επόμενη κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα καθώς τη θεωρώ ατελή, αποσπασματική και ίσως μεροληπτική».

Κώστας Αγγελής
Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, Πρόεδρος Αετοπούλειου 2013

Άμεσες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για τις καταστροφικές πυρκαγιέςΗ Περιφέρεια Αττικής, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι πολλαπλές εστίες πυρκαγιών στην Αττική, κινητοποίησε όλο το μηχανισμό της για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, κατόπιν των σχετικών αιτημάτων των επικεφαλής αξιωματικών του Πυροσβεστικού σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συνέδραμε στις επιχειρήσεις καταστολής των εστιών των πυρκαγιών, με υδροφόρα οχήματα των οποίων ο αριθμός ανήλθε σε τριάντα.

Άμεσα η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου συγκρότησε Έκτακτη Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης από αιρετά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, αντιπεριφερειάρχες και στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων υποστήριξης και την άμεση ενημέρωση της Περιφερειάρχη. Κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής ήταν συνεχώς στον τόπο των συμβάντων, ενημερώνοντας απευθείας το ανωτέρω όργανο.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής και τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή οι αρμόδιες διευθύνσεις των υπηρεσιών της. Λήφθηκαν έκτακτα μέτρα λόγω του υψηλού κινδύνου υπαγορεύοντας την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και την παραμονή εκδρομέων στους εθνικούς δρυμούς και τα δάση της Αττικής. Επιπλέον, εστάλησαν οδηγίες προς τους Δημάρχους των πληγεισών περιοχών σχετικά με την οικονομική ενίσχυση, αρωγή και αποκατάσταση των ζημιών καθώς και για την κάλυψη πρώτων αναγκών. Εξάλλου, συγκροτήθηκε επιτροπή καταγραφής ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων και αποζημίωση αυτών και κατατέθηκε αίτημα προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών.

Τέλος, σε αυξημένη ετοιμότητα για την πρόληψη πυρκαγιών τέθηκαν τα άλση της Περιφέρειας Αττικής, ειδικά το Αττικό Άλσος και το Πεδίο του Άρεως, με τη συνεργασία των Δήμων, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντικών ομάδων.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ: Να αποδείξουμε πως καλώς απετράπη η αριστερή παρένθεση!
Η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, αποτελεί ένα πραγματικό οικονομικό πραξικόπημα σε βάρος του λαού μας. Ο αναγκαστικός συμβιβασμός στον οποίο οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, συντελέστηκε κάτω από τον ασφυκτικό οικονομικό στραγγαλισμό μίας συμμορίας αδίστακτων εκβιαστών που θεωρούν ως πρώτο εχθρό τους την ίδια την Δημοκρατία. Οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου ήταν σκληρές και αρκετές φορές έφθασαν πολύ κοντά στο σημείο να «εκτροχιαστούν». Οι προτάσεις που αποδέχτηκε τελικώς η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολες και θέτουν σκληρά διλήμματα. Ωστόσο η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της, ενώ αποτρέπει το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, την κατάρρευση των τραπεζών και την εξαέρωση των καταθέσεων που απεργάζονταν αντιευρωπαϊκοί κύκλοι. Σχέδιο το οποίο είχαν προετοιμάσει και είχαν αρχίσει να υλοποιούν ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης και να υλοποιήσουν το όραμά τους για μια τελείως διαφορετική Ευρώπη.

Η θεωρία της αριστερής παρένθεσης που ενορχηστρώθηκε από την τρόικα εξωτερικού μαζί με την τρόικα εσωτερικού, (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) ήδη από την εποχή των εκλογών, απεφεύχθη, αλλά οι απώλειες για την κοινωνία και για την Αριστερά είναι δύσκολα αναστρέψιμες.

Η συμφωνία, όπως διαμορφώθηκε μετά από έξι μήνες διαπραγμάτευσης, αποτελεί ένα νέο σκληρό μνημόνιο. Υπό αυτή την έννοια η διαπραγμάτευση δεν έφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η δύσκολη απόφαση με την οποία συμβιβάστηκε η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής ήταν το πρώτο βήμα προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Απόφαση που κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας χωρίς, όμως, να έχει εκλείψει τελείως ο κίνδυνος της οικονομικής ασφυξίας. Η πορεία είναι μακρά και δύσκολη και είναι λάθος να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα καθώς οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις καιροφυλαχτούν.

Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τα ισοδύναμα για να αντισταθμίσει αυτά που πρέπει να πληρώσουν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες και στρώματα. Παράλληλα από αύριο κιόλας να ξεμπερδέψουμε με την διαπλοκή, το μαύρο χρήμα, τους διεφθαρμένους μιντιάρχες και τα μεγαλοσυμφέροντα. Να αξιοποιηθούν οι φωνές για την απομείωση του χρέους και να αξιοποιηθεί με οργανωμένη δουλειά και παρέμβαση, το κύμα συμπαράστασης στη χώρα, με προσπάθεια να επεκταθεί η συζήτηση για το σταμάτημα της λιτότητας στην Ευρώπη, τη συρρίκνωση δικαιωμάτων, την ανάπτυξη για τους λίγους, τη θεοποίηση του κέρδους.

Με τον ίδιο όμως τρόπο, η πιθανότητα μίας «ρήξης», ενός grexit, δηλαδή μίας άτακτης χρεοκοπίας, σενάριο που ήταν προσυμφωνημένο στους Ευρωπαϊκούς κύκλους των Δανειστών και απεφεύχθη την τελευταία στιγμή, θα ήταν ένα σενάριο καταστροφικό για τον λαό μας, με χειρότερα και ίσως μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για την κοινωνία και για την Αριστερά. Η επιλογή μίας άτακτης χρεοκοπίας, όσο κι αν πρόσκαιρα θα έφερνε ανάταση στο λαϊκό αίσθημα, πολύ πιθανόν αργότερα να συνέδεε την Αριστερά με εικόνες ανθρωπιστικής καταστροφής, δεδομένου του ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου. Πρέπει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση να συνεχίσουν να δίνουν μάχες, προκειμένου να αποκρούσουν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ασφυξίας, μέσω του οικονομικού πραξικοπήματος που επιχειρείται. Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, άλλωστε, παραδέχτηκε ότι πρότεινε Grexit γιατί «πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων ορισμένοι στην γερμανική κυβέρνηση, πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, ότι θα ήταν μία καλύτερη λύση»! Το ίδιο ομολογεί και ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. «Υπήρχε», τόνισε, ένα «ευρύ μέτωπο αντίθετο σε ένα τρίτο πρόγραμμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να συζητήσει, όχι με όρους οπαδισμού, τα ζητήματα που απασχολούν το κόμμα, ώστε να διαμορφωθεί πρόταση που θα συνεχίσει τους δεσμούς που αποκτήσαμε με την κοινωνία. Η πρόταση αυτή να συζητηθεί στα κομματικά όργανα και στη διαδικασία αυτή να συμμετάσχει το σύνολο των μελών του κόμματος, πιθανόν μέσα από συνεδριακές διαδικασίες.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Χάσαμε μια σημαντική μάχη. Αλλά όχι τον πόλεμο. Είναι χρέος μας να ξανασηκωθούμε και να ανασυνταχθούμε. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία άλλος πολιτικός φορέας που μπορεί να απεγκλωβίσει κοινωνικές ανατρεπτικές δυνάμεις, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, με μαζικό τρόπο. Και ούτε μπορεί άμεσα να υπάρξει.

Η ενότητα του κόμματός μας και η πίστη μας στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ όπως διαμορφώθηκαν στις καταστατικές και συνεδριακές, προγραμματικές του θέσεις, θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας στο άμεσο μέλλον. Η ευθύνη είναι συνολική και δεν βαραίνει περισσότερο ή λιγότερο κανέναν σύντροφο, καμία ιδιαίτερη άποψη, καμία τάση στο κόμμα. Σήμερα, όπως σε κάθε περίπτωση ήττας, πληθαίνουν οι κατηγορίες μεταξύ των ηττημένων για προδοσία, εγκατάλειψη αρχών, συνθηκολόγηση κτλ. Δεν πρέπει να υπερισχύσουν, προς καμία κατεύθυνση Το κυνήγι μαγισσών που έχει αρχίσει δεν προδικάζει το καλύτερο. Πρώτα απ” όλα να δούμε κατά πόσον η ήττα αυτή είναι αντιστρέψιμη. Έχουμε χρέος, νέο καθήκον, να εκπονήσουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης, με βάση τις απαιτήσεις των καιρών και τις περιστάσεις.

Να ξαναβρεθούμε μαζί με τα κινήματα και με τον κόσμο της δουλειάς, να κυβερνήσουμε από κάτω προς τα πάνω και το ανάποδο. «Ρήξη» ή «νίκη στον πόλεμο» με το νεοφιλελευθερισμό δεν γίνεται μόνο «από τα πάνω». Με παρακαταθήκη το μεγάλο ΟΧΙ, να κτίσουμε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας. Να βαθύνουμε το ταξικό-κοινωνικό περιεχόμενο του ΟΧΙ ! Να αποδείξουμε πως καλώς απετράπη η αριστερή παρένθεση, να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπιστία μας στον κόσμο της εργασίας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Όχι με ανάθεση αλλά με συμμετοχή! Και με πρώτο γνώμονα την Δημοκρατία και την ιστορία μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται!
 


http://toideologio.gr