Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Απόφαση πολιτικής εμπάθειας ή ανικανότητας σχετικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων ΕπενδύσεωνΤην Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014, με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής έθετε το ερώτημα: «Τρέχει κάτι με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;». Σήμερα πλέον γνωρίζουμε. Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια είχε πράξει όλα όσα εκ του νόμου όφειλε να κάνει, προκειμένου να εκτελεστούν οι 6 κατανομές χρηματοδότησης συνολικού ύψους 9.000.013,70 ευρώ, που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν προχώρησε στην κατανομή των χρημάτων σε συμβασιοποιημένα έργα που έχει υποδείξει η Περιφέρεια, τα οποία αφορούν σε: α) αντιπλημμυρικά έργα, β) έργα κατασκευής και γ) συντηρήσεων οδών. Ειδικότερα: 5.934.129,34 € που αφορούν σε έργα αρμοδιότητας Περιφέρειας, 2.011.605,93 € σε έργα Δήμων, 1.000.000 € στην υδροδότηση της Αίγινας και 54.278,43 € σε μελέτες.

Στην ανακοίνωση της 31ης Δεκεμβρίου απευθύναμε μια ευχή : να μην επικρατήσουν εκλογικές σκοπιμότητες στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Η ευχή δεν ευοδώθηκε.

Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα και ζητούν άμεσα απάντηση:

1. Ποια λογική πρυτάνευσε στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να μην προχωρήσει στην κατανομή της χρηματοδότησης ως όφειλε;

2. Είναι ή όχι η πρώτη φορά που δεν ακολουθείται η δέουσα διαδικασία από την πλευρά της ΤτΕ; Πολλώ δε μάλλον που πέρυσι αντίστοιχα αιτήματα της Περιφέρειας Αττικής κατατέθηκαν ακόμη και στις 31/12/14 και εκτελέστηκαν από την ΤτΕ…

3. Γιατί η φετινή απόφαση πλήττει κυρίως την Περιφέρεια Αττικής;

4. Ποια είναι τα πραγματικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κάποιες κατανομές εκτελέστηκαν και κάποιες όχι; Τη στιγμή δε μάλιστα που το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είχε εγκρίνει τη σχετική χρηματοδότηση.

5. Τι ρόλο έπαιξαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (emails) εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προς την ΤτΕ σχετικά με την «επιλογή» των Περιφερειών που θα χρηματοδοτηθούν;

6. Εντέλει, έχουμε να κάνουμε με μια απόφαση που οφείλεται σε πολιτική εμπάθεια ή σε ανικανότητα;

Η Περιφέρεια Αττικής απαντά στην πράξη, με έργα, εκεί όπου απαιτείται η παρουσία και η επέμβασή της: στο πλευρό των πολιτώνΗ Περιφέρεια Αττικής δεν περίμενε την εκδήλωση και την κορύφωση της κακοκαιρίας, προκειμένου να θέσει το μηχανισμό της σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Λειτουργώντας σε 24ωρη βάση και παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών της, η Περιφέρεια Αττικής κατάφερε από την πρώτη στιγμή των έντονων καιρικών φαινομένων: α) να διατηρήσει όλες τις κεντρικές αρτηρίες ανοικτές,

β) να φέρει σε πέρας τον αποχιονισμό όλων των παράπλευρων δρόμων της Εθνικής Οδού.

Μέσα σε 2.5 ημέρες χρησιμοποιήθηκαν 1.400 τόνοι αλάτι, καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της επικράτειας της Περιφέρειας Αττικής και χωρίς να ζητηθεί καμία επέμβαση από άλλο Δήμο.

Η Περιφέρεια Αττικής με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες δεν πρόκειται να εισέλθει στη διαδικασία ενός «χαρτοπόλεμου» - για να απαντήσει σε Δελτίο Τύπου δήμου που ισχυρίζεται, ανακριβώς, ότι κάλυψε τμήμα της ευθύνης των οδών αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Οι λέξεις και τα παίγνια στα χαρτιά έχουν μάλλον να κάνουν με ανάγκες αυτοπροβολής και δεν αφορούν την Περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής απαντά στην πράξη, με έργα, εκεί όπου απαιτείται η παρουσία και η επέμβασή της: στο πλευρό των πολιτών.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΙΚΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣΤο καλοκαίρι - μετά τις δημοτικές εκλογές έγραψα αυτό το άρθρο (αν θες κάνε κλικ για να το ξαναδιαβάσεις αναγνώστη μου ή να το διαβάσεις πρώτη φορά διότι εδώ όταν γράφουμε, γράφουμε για να μένουν και όχι για να κωλοτουμπιάζουμε τρεις φορές την ημέρα τις απόψεις μας) που λέμε ποια θα είναι η στάση μας απέναντι στην διοίκηση της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΑΚΙΑ ...

Εχθές το πάντα ενημερωμένο 24h Athens Press δημοσίευσε την εγκεκριμένη από την οικονομική επιτροπή εισήγηση της διεύθυνσης αθλητισμού του δήμου για τους "οικονομικούς όρους" διαχείρισης των αθλητικών χώρων.
Ο αντιδήμαρχος αθλητισμού Σέργιος Γκάκας συνεχίζει να κάνει καλά την δουλειά του - κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα (δεν είναι υποχρεωτικό να με διαβάζεις, έτσι δεν είναι;).

Και κάνει καλά την δουλειά του ο Γκακας διότι ΑΚΟΥΕΙ. Είναι άνθρωπος του πολιτισμού και ΑΚΟΥΕΙ.

Και τώρα άκουσε τον ΕΙΔΙΚΟ και όχι τον ΞΕΡΟΛΑ, ούτε τον ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ.

Η εισήγηση συντάχθηκε από τον Χαράλαμπο Παπανικολάου.

Πάει στο διάλα, κάτι παραπάνω ξέρει από αθλητισμό, αθλητικούς χώρους, αθλητικές ανάγκες της νεολαίας και πισίνες ο Χαράλαμπος από τον ... παράγοντα του σωματείου πρόεδρα ή έφορα, γόνο πλούσιου μπαμπά που πλερώνει για να είναι ο υιός παράγων και να παριστάνει τον ειδικό του αθλητισμού, λες και η εξυπηρέτηση βασικών, πρωταρχικών αναγκών των πολιτών, έχει πάψει να είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ με ταξικές αφετηρίες και έχει γίνει "τεχνοκρατικό ζήτημα" .

Εκτός αν η ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ δεν είναι  για κάποιους "υπηρέτες του αθλητισμού" πρωταρχικό ζήτημα, βασική ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κράτους προς τον πολίτη και είναι ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΑΓΑΘΟ, οπότε ορίζουμε την διαφωνία μας και κλείνει το θέμα. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

Διαβάστε την εισήγηση που εγκρίθηκε στην οικονομική επιτροπή παραμονές Χριστουγέννων και που θα πάει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο από το 24h Athens Press.

Τέρμα στο πολύχρονο πάρτυ εκμετάλλευσης των αθλητικών χώρων βάζει ο Δήμος Χαλανδρίου.

Και αναζητήστε - όσοι έχετε κρίση και δεν καταπίνετε μασημένη την τροφή που σας δίνουν οι βλαχοδημαρχαίοι και οι παραγονταραίοι, τους λόγους για τους οποίους κάποιοι ξελαρρυγγιαστήκαν την τελευταία βδομάδα του 2014, μεταξύ γαλοπούλας, κουραμπιέ και βασιλόπιτας, εντελώς ξαφνικά, εναντίον του δήμου και της διοίκησης ενώ πριν ΕΓΛΥΦΑΝ.

Διότι ήδη ξεκίνησε - με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής - η αντιπαράθεση των δύο στρατηγικών για την δημοτική αθλητική πολιτική.

Η πρώτη είναι η δική μας αντίληψη, που λέει ότι ο δήμος πρέπει ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ να έχει προγράμματα αθλητισμού ΔΗΜΟΤΙΚΑ, με προπονητές που ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ - όπως κατ' επανάληψη έχουμε αναδείξει - και όχι μόνο παλιά την εποχή των παχέων αγελάδων όπως λέει η άλλη πλευρά - ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ από την κεντρική διοίκηση να προσλαμβάνονται και να εργάζονται στους δημοτικούς αθλητικούς χώρους για να παρέχουν αθλητικό έργο στα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η στρατηγική που λέει ότι πρέπει ο δήμος να έχει ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτικά προγράμματα για τους υποψηφίους φοιτητές ειδικών κατηγοριών αφού αυτό είναι μέρος της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Αυτή η στρατηγική που λέει ότι πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι χρήστες στην αντιμετώπιση του λειτουργικού κόστους των ΔΗΜΟΣΙΩΝ αθλητικών χώρων που χρησιμοποιούν και όχι κάποιοι να παίρνουν χρήμα από τον δημότη, χρήμα που διαχειρίζονται ΑΝΕΞΕΛΓΚΤΑ, επιβάλλοντας ουσιαστικά μια ΙΔΙΟΤΥΠΗ υπερφορολόγηση των δημοτών για χρήση δημοτικών χώρων, το προϊόν της οποίας μάλιστα διαχειρίζονται ιδιωτικώς.

Η αντίληψη που λέει ότι ο δήμος πρέπει να εξυπηρετεί τα αθλητικά σωματεία ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ, τις ιεραρχήσεις του και τα οικονομικά του και όχι καθ΄ υπέρβαση αυτών λόγω άσκησης εκβιασμού οργανωμένων ομάδων που τον υποχρεώνουν να υποβαθμίζει άλλες σοβαρές πλευρές των υποχρεώσεων του στους δημότες.

Η αντίληψη ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΥΘΕΩΣ, ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ την λογική που ξεδιάντροπα διατυπώθηκε ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ότι "ο δήμος πρέπει να αγοράζει με λεφτά των δημοτών "κοινόχρηστους" χώρους για να τους δίνει σε ιδιώτες να τους διαχειρίζονται για να κάνουν "αθλητισμό" ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ  για να μπορούν να κάνουν ...  ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ για να ανέβει κατηγορία η ομάδα και να προβάλλεται - λέει - η πόλη. (???)

Η άλλη αντίληψη φωνάζει πολύ.

Σου πουλάει νίκες στο πρωτάθλημα της χύμα εθνικής κατηγορίας, νίκες που σε όλους μας αρέσουν αλλά πρέπει να αξιολογήσουμε - πρώτα εμείς οι αιρετοί αλλά και εσύ ο ξύπνιος πολίτης - αν πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον δημόσιο κορβανά, κατά προτεραιότητα ειδικά τέτοιες εποχές.

Αν πρέπει να κοπούν χρήματα από την καθαριότητα, τα όμβρια, τα πεζοδρόμια, την συντήρηση των πάρκων, την ρεματιά, τις λακκούβες για να μπορούν τα αθλητικά σωματεία .... ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, τελικά με δημόσιο χρήμα.

ΛΕΕΙ;

Αν δε λέει δύο δρόμοι μένουν για τα σωματεία και τους παράγοντες:

Ή να ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ και να παίζουν στα αγωνιστικά τμήματα τα παιδιά της πόλης και ... ας χάνουν ή να κάνουν ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΔΗΜΟΣ.

Απλά είναι τα πράγματα, έτσι δεν είναι;

Ψήφισα την εισήγηση στην οικονομική επιτροπή αναγνώστη μου.

Ψήφισα την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ και που εργαζόμαστε να εφαρμοστεί ακόμα και από το 3% αντί να λαϊκίζουμε και να γίνουμε αρεστοί σε οργανωμένες δυνάμεις.

Έχω διαχειριστικές διαφωνίες και παρατηρήσεις επί tης εφαρμογής που θα διατυπώσω στο δημοτικό συμβούλιο.

Η σημαντικότερη παρατήρηση μου είναι ότι αυτή η πολιτική που πλέον και η διοίκηση του δήμου έχει αποδεχτεί ως σωστή - και την ενέκρινε στην οικονομική επιτροπή - θα έχει μεγάλες δυσκολίες να υλοποιηθεί ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ή ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

Αλλά αυτό είναι επόμενο θέμα προς συζήτηση και δεν είναι η "κυρίαρχη αντίθεση".

Τώρα αυτό που προέχει είναι να στηρίξεις και εσύ αναγνώστη μου την πολιτική που ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ και ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ και να μην παρασυρθείς από .... τους ειδικούς.

Αλλά - ειδικά αν παρακολουθείς την διαδικτυακή αντιπαράθεση περί των δημοτικών - να βγάλεις και κρίσιμα συμπεράσματα περί των πολιτικών συμμαχιών και του τρόπου που πολιτεύονται οι καθεστωτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις των οργανωμένων συμφερόντων στο πολύπαθο Χαλάνδρι.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ

Der Spiegel: Ο Τσίπρας δεν είναι τρελός


«Υπάρχει λόγος να υποφέρουν οι Έλληνες;» είναι ο τίτλος άρθρου που φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ο γνωστός γερμανός δημοσιογράφος και εκδότης της Der Freitag, Γιάκομπ Άουγκσταϊν, ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν στη Γερμανία πολιτικοί αλλά και μέσα ενημέρωσης στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Κατηγορεί τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για έλλειψη οράματος που οδηγεί την ΕΕ στην καταστροφή ενώ υποστηρίζει: «Ο Τσίπρας δεν είναι τρελός! Θέλει να σπάσει το βίαιο δόγμα της λιτότητας το οποίο επέβαλαν στη χώρα του».
«Ποιος κυβερνά σε μια δημοκρατία;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. «Ο λαός ή το κεφάλαιο; Απλό το ερώτημα, θα έλεγε κανείς. Γιατί αυτό που διαφοροποιεί τη δημοκρατία από τη δικτατορία είναι οι εκλογές. Η Δύση είναι περήφανη γι΄ αυτό. Εκτός κι αν υπάρχει απειλή ο λαός να ψηφίσει αριστερό κόμμα. Τότε το δημόσιο δελτίο ειδήσεων της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης Tagesthemen εξοργίζεται με τη δημοκρατία των Ελλήνων (σσ. και σχολιάζει): «Και πάλι θέλουν να ψηφίσουν!». Η δε Bild γράφει: «Η Άγκελα Μέρκελ δεν θα πρέπει να το δεχτεί αυτό’, αλλά να καταστήσει σαφές στους Έλληνες ‘τι περιμένει δικαίως η Γερμανία από μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση’. Προφανώς πρέπει να έχεις χρήματα για τη δημοκρατία. Και οι Έλληνες είναι χρεοκοπημένοι. Θα έπρεπε λοιπόν να αφήσουν τις εκλογές. Μα τι θράσος!»
Ο Γερμανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι αντίθετα «η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει αχτίδα ελπίδας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει λάβει έναν αυταρχικό χαρακτήρα». Στο άρθρο του αναφέρεται και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας: «Δεν πρόκειται για κάποιον παρανοϊκό. Δεν θέλει να βγει από την ΕΕ, ούτε θέτει εν αμφιβόλω το ευρώ. Θέλει όμως να σπάσει το βίαιο δόγμα της λιτότητας το οποίο επέβαλαν Ευρώπη και ΔΝΤ στη χώρα του. Θέλει να αυξήσει τους φόρους, να εισαγάγει κατώτατο μισθό, να δώσει κουπόνια φαγητού στους φτωχούς και να παράσχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στους ανέργους. Αυτή είναι η Ευρώπη. Από τις απαιτήσεις του ξεχωρίζει απλώς μία: το κούρεμα του χρέους. Είναι όντως επαναστατικό, αλλά αναγκαίο. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τα χρέη της. Η αποπληρωμή τους δεν είναι δυνατή».
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος ασκεί δριμεία κριτική στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Σημειώνει ότι ο ίδιος δεν διαφωνεί με τη λογική των περικοπών όμως: «όποιος κάνει περικοπές σε περιόδους κρίσης, έχει τελειώσει. Υπήρξαν προειδοποιήσεις. Εντούτοις η Άγκελα Μέρκελ και οι ιδεολόγοι στην καγκελαρία δεν ήθελαν να παραδεχθούν ότι μπορεί να μιλάμε για προϋπολογισμούς κρατών, ωστόσο αυτοί δεν μπορούν να εξυγιανθούν στη βάση υπολογισμών της σουηβής νοικοκυράς».
Χρεώνει ακόμη στην Άγκελα Μέρκελ ότι «δεν έχει όραμα» κάτι που «οδηγεί την Ευρώπη στην καταστροφή». «(…) Γιατί αφήνουν τους Έλληνες να υποφέρουν; Ως τιμωρία για τις αμαρτίες του παρελθόντος; Για να φοβηθούν άλλες χώρες με μεγάλα χρέη; Για να μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να λέει στους ψηφοφόρους της ότι δεν υπάρχουν γερμανικά χρήματα για τεμπέληδες νοτιοευρωπαίους;».

Σύμφωνα με τον Γιάκομπ Άουγκσταϊν, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι «από την αρχή της ευρωκρίσης η Μέρκελ ακολουθεί μια σουρεαλιστική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία, θέλουμε να διατηρήσουμε την νομισματική ένωση, γιατί οι εξαγωγές μας επωφελούνται από αυτή και επειδή φοβόμαστε τις πολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης. Ωστόσο δεν θέλουμε να υλοποιήσουμε τη βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του κοινού νομίσματος, που είναι η πολιτική ένωση».
«Η έλλειψη οραμάτων της Μέρκελ, η οποία στην γερμανική εσωτερική πολιτική εκλαμβάνεται ως προτέρημα - τόσο μίζερη είναι η γερμανική εσωτερική πολιτική - οδηγεί την Ευρώπη στην καταστροφή. Από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο, ο Χέλμουτ Κολ θα είχε προτείνει προ πολλού ένα 10ετές σχέδιο για τη δημοσιονομική ένωση».

http://tvxs.gr