Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ και Α.Κ.Κ.ΕΛ. μαζί: Ανακοίνωση πρωτοβουλίας για ένα δημοκρατικό τείχος άμυνα

 Ανοιχτή επιστολή – δημόσια πρόσκληση σε πολίτες, κινήσεις και κινήματα πολιτών, να υψωθεί ένα δημοκρατικό τείχος άμυνας απέναντι σε αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, υπογράφουν οχτώ πολιτικά και κοινωνικά στελέχη.
Ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το δημοκρατικό, κοινωνικό και εθνικό προσκλητήριο ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ.), Βάκης Τσιομπανίδης, οι δυο συμπρόεδροι του “Πράσινου Κινήματος”, Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, ο Νίκος Παπαδάκης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ο Αθανάσιος Ακρίβος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, ο Άγγελος Νταβίας, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, ο Γαβριήλ Αβραμίδης, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ιωάννης Ζελίλωφ, στέλεχος των κοινωνικών οργανώσεων των ομογενών από την τέως Σοβιετική Ένωση.
Η κοινωνική προστασία των ανέργων, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κοινωνική οικονομία και η προστασία του περιβάλλοντος, η αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας και η εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων είναι οι άξονες που σημειώνονται στην ανοιχτή επιστολή. Επιπλέον τονίζουν οι υπογράφοντες, πως δεν θα είναι αποδεκτή μια νεομνημονιακή πολιτική μείωσης μισθών και συντάξεων και επανάληψη της ανθρωπιστικής κρίσης που βίωσε ο ελληνικός λαός στα μνημονιακά χρόνια.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συμβολή στην προοπτική μιας άλλης διακυβέρνησης, με εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για όλους του Έλληνες πολίτες.

Ακολουθεί η Ανοιχτή Επιστολή - Δημόσια Πρόσκληση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων, παγκόσμιων και εθνικών, αναζητούνται ρεαλιστικές απαντήσεις. Κάποιες από τις απαντήσεις μπορεί να είναι οικουμενικές και πανανθρώπινες, ενώ κάποιες άλλες να αναφέρονται στο εθνικό και τοπικό πεδίο. Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον παρούσα και τις συνέπειές της, τις βιώνουμε ήδη δραματικά. Αν δεν δράσουμε άμεσα, οι αμέσως επόμενες γενιές θα υποφέρουν σε όλα τα επίπεδα. Η πανδημία και οι σύγχρονες επικίνδυνες ιώσεις έχουν σημείο αναφοράς και την κακοποίηση του περιβάλλοντος.

Η αποχή από τα κοινά και η επιδίωξη του ατομικού βολέματος είναι έξω από τις αρχές και τις αξίες μας. Στην αρχαία Ελλάδα αυτόν που αδιαφορούσε για τα δημόσια πράγματα και μεριμνούσε μόνο για την εξασφάλιση των δικών του συμφερόντων, τον ονόμαζαν ιδιώτη και τον θεωρούσαν άχρηστο. Ο Θουκυδίδης στο έργο του, Περικλέους Επιτάφιος γράφει: “Μόνοι γαρ τον τε μηδέν τών δε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ΄ αχρείον νομίζομεν”, δηλαδή “Είμαστε οι μόνοι που όποιον δεν μετέχει στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο”. Είναι γνωστό πως λόγω αυτής της απαξίωσης της έννοιας του ιδιώτη, σε αντίθεση με την έννοια του πολίτη, η λέξη ιδιώτης/idiot σε πολλές γλώσσες σημαίνει τον ανόητο, τον ηλίθιο.

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Σόλων είχε εκδώσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα, όποιος έμενε αμέτοχος και ουδέτερος, σε μια πολιτική σύγκρουση στην πόλη: “Άτιμον είναι τον εν στάσει μηδετέρας μερίδας γενόμενον”

Εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς και δεν θα σιωπήσουμε για όσα συμβαίνουν και για αυτά που φαίνεται πως θα έρθουν, στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Θα υψώσουμε ένα δημοκρατικό τείχος άμυνας στη χώρα μας, σε κάθε πολιτική πράξη, που παραβιάζει τις αρχές και το περιεχόμενο της οικουμενικής διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Όραμά μας είναι μια δίκαιη κοινωνία, με διάχυση της ευημερίας για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για την οικονομική και κοινωνική ελίτ.

• Επειδή για μας είναι βασική η αρχή της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ως πλούτου και δικαιώματος και των επόμενων γενεών.
• Επειδή για μας είναι προτεραιότητα η κοινωνική προστασία των ανέργων και των υποαπασχολούμενων, με εγγύηση εισοδήματος αξιοπρεπούς διαβίωσης.
• Επειδή για μας είναι θεμελιώδης ανάγκη η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας, με ισχυρά κίνητρα σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, για να επιτύχουμε ως χώρα διατροφική αυτάρκεια και να μην κινδυνεύσουμε στο μέλλον με επισιτιστική κρίση.
• Επειδή για μας είναι ουσιώδης η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία διατηρεί και δημιουργεί θέσεις εργασίας.
• Επειδή για μας η κοινωνική οικονομία είναι σημαντική και επίκαιρη, ως εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
• Επειδή για μας είναι αναγκαία μια εθνική εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων, με πρωτοβουλίες ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και ισχυρή αποτροπή της επιθετικότητας της “συμμάχου” μας στο ΝΑΤΟ Τουρκίας.
• Επειδή για μας δεν θα είναι αποδεκτή μια νέα μνημονιακού τύπου πολιτική, με μείωση μισθών και συντάξεων και μια επανάληψη της ανθρωπιστικής κρίσης, που βιώσαμε τα μνημονιακά χρόνια.

Για όλα αυτά που διατυπώνουμε και πολλά άλλα, που μπορούμε να προσθέσουμε, απευθύνουμε δημοκρατικό, κοινωνικό και εθνικό προσκλητήριο, όχι μόνο σε πολίτες, αλλά και σε συλλογικές οντότητες, κινήσεις και κινήματα πολιτών, να υψώσουμε όλοι μαζί ένα δημοκρατικό τείχος άμυνας, απέναντι σε αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές. Στόχος μας, να συμβάλλουμε στην προοπτική μιας άλλης διακυβέρνησης, με εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για όλους του Έλληνες πολίτες.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Γαβριήλ Αβραμίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
Αθανάσιος Ακρίβος, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας
Ρία Ακρίβου, Συμπρόεδρος Πράσινου Κινήματος
Ιωάννης Ζελίλωφ, Στέλεχος Ομογενών από τέως Ε.Σ.Σ.Δ.
Κώστας Καλογράνης, Συμπρόεδρος Πράσινου Κινήματος
Άγγελος Νταβίας, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου
Νίκος Παπαδάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής
Βάκης Τσιομπανίδης, Πρόεδρος Α.Κ.Κ.ΕΛ.

ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

 
Τραγική η πρώτη τριμηνιαία έκθεση των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Αμαρουσίου.

H πλήρης αποτυχία της Διοίκησης Αμπατζόγλου

με (δικά της) στοιχεία και αριθμούς.

Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Αμαρουσίου είναι αποκαλυπτική για το πώς οδεύει ο Δήμος Αμαρουσίου. Αντικειμενικά οι αριθμοί αποκαλύπτουν την αλήθεια και ταυτόχρονα καταδεικνύουν τις υστερήσεις, τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες, της πλέον όχι και τόσο νέας διοίκησης Αμπατζόγλου, αφού συμπληρώνουν κοντά ένα χρόνο στις καρέκλες τους (αν και κάποιοι ξεπερνούν την δεκαετία).

Παραθέτουμε μόνο 4 στοιχεία που καταδεικνύουν «του λόγου το αληθές»:
Τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα Α τριμήνου αντί 3.500.000 € είναι 930.000 € δηλαδή υστέρηση κατά 75%.
Οι επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες Α τριμήνου αντί 1.350.000 € είναι μόλις 235.000 € δηλαδή υστέρηση κατά 84% και εδώ υπάρχουν βεβαίως οι σοβαρές ευθύνες της κεντρικής κυβέρνησης για τη μη χρηματοδότηση του Δήμου Αμαρουσίου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ωστόσο η διοίκηση του Δήμου δε διαμαρτύρεται στους ομογάλακτους του υπουργούς, προφανώς για να μην τους «στεναχωρήσει».

Στα έξοδα, τα έργα και οι μελέτες αποδίδουν πλήρως την πραγματικότητα εγκατάλειψης που βιώνουμε καθημερινά στην πόλη μας.

Ενώ υπήρξε μεγαλόστομη πρόβλεψη για το Α΄ τρίμηνο για έργα 5.600.000€, τιμολογήθηκαν μόλις 167.000€ και πληρώθηκαν 21.000€, υστέρηση 98% .
Αντίστοιχα στις μελέτες που είναι απαραίτητες για οποιοδήποτε μελλοντικό έργο, δεσμεύτηκαν το Α΄ τρίμηνο 1.400.000€, ενώ τελικά τιμολογήθηκε και πληρώθηκε το υπέρογκο ποσό του ΜΗΔΕΝ (0) Ευρώ.

Υστέρηση 100%, που σημαίνει πλήρης αποτυχία της Διοίκησης Αμπατζόγλου.

Η εξήγηση που δόθηκε δια στόματος κ. Δημάρχου είναι «Μα εν μέσω κρίσης κορονοϊού εσείς ζητάτε έσοδα, έργα και επενδύσεις»;

Θέλει να ξεχνά η Δημοτική αρχή, ότι το Α’ τρίμηνο περιλαμβάνει τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο! Η κρίση του covid 19 ξεκίνησε στη χώρα μας το Μάρτιο με τα σχολεία να κλείνουν στις 13 Μαρτίου και ο εγκλεισμός μας στα σπίτια να ξεκινάει στις 23 Μαρτίου.

Συμπερασματικά, διανύσαμε τις 10 από τις πρώτες 13 εβδομάδες του έτους – που αναλογεί σχεδόν στο 80% του χρόνου του Α τριμήνου- χωρίς έκτακτες συνθήκες! Όφειλε λοιπόν η Διοίκηση να εφαρμόσει το σχεδιασμό που ερχόταν από το 2019, ο οποίος όπως φαίνεται ήταν ασκήσεις επί χάρτου, έργα «μακέτα» .

Πραγματικά αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί στην αποτύπωση του Β’ Τριμήνου, το οποίο πράγματι θα είναι εν μέσω πανδημίας.

Όμως επειδή ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση, αν θα υπάρχει δεύτερο κύμα και εάν επαληθευτούν -πιθανότατα- τα λεγόμενα των επιστημόνων ότι θα μας ακολουθήσει και το 2021, δεν μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει χωρίς σχέδιο, υψώνοντας λευκή σημαία παράδοσης λόγω covid-19.

Για τις κάμερες στις σχολικές τάξεις


Μελανό σημείο της συνεδρίασης υπήρξε στο προηγούμενο συμβούλιο η καταψήφιση από τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης Αμπατζόγλου και των συμπραξάντων παρατάξεων Νικολαράκου, Βραχνού και Ρώτα της πρότασης ψηφίσματος από την παράταξη «Εκτός των τειχών» που στήριξε όλη η αντιπολίτευση, για την αντίθεση του Δήμου Αμαρουσίου στη νομοθέτηση από την κυβέρνηση και την Υπουργό Παιδείας κα.Κεραμέως, της βιντεοσκόπησης και ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος με τους μαθητές στην τάξη και τη ζητούμενη δέσμευση του Δήμου Αμαρουσίου ότι δεν θα τοποθετήσει βιντεοκάμερες στις σχολικές αίθουσες. Τελικά τα γεγονότα τους εξέθεσαν καθώς μέσα σε μία εβδομάδα ούτε η ίδια η υπουργός δεν πιστεύει πια ότι η «φαεινή »ιδέα της θα εφαρμοστεί.

Εναντίον των καμερών στις τάξεις τάσσονται όλοι οι εκπαιδευτικοί ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, (όλες οι παρατάξεις και της ΝΔ), οι Γονείς με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας αλλά και την Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου, το #Ενωμένο Μαρούσι και σύσσωμη η Αντιπολίτευση του Δήμου Αμαρουσίου.

Για το Γραφείο Τύπου
Ζέτα Πολίτη

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΓΕΡ

<<Η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου και ο κύριος Αμπατζόγλου παίρνουν πίσω την εξαγγελία για την άμεση έναρξη της μελέτης για την κατασκευή των σχολείων στην Αγία Φιλοθέη>>

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στις 27/11/19 συζητήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για το 2020. Μέσα σε αυτό είχε ενταχθεί και πάλι η μελέτη για την κατασκευή των νέων κτιρίων του 8ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου στην Αγία Φιλοθέη.
Σε ερώτηση που είχα απευθύνει στον Δήμαρχο κύριο Αμπατζόγλου σχετικά με την προοπτική πραγματοποίησης του συγκεκριμένου έργου λόγω διαφόρων τεχνικής φύσεως προβλημάτων, είχε απαντήσει κατηγορηματικά πως αυτά έχουν λυθεί και τα σχολεία θα γίνουν.

Δυστυχώς η αλήθεια είναι πως οι εκκρεμότητες παραμένουν και το έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει γι'αυτό και η παράταξη Ενωμένο Μαρούσι όταν κατέθεσε τις εναλλακτικές της προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό είχε ζητήσει να μην περιληφθούν οι συγκεκριμένες πιστώσεις αλλά να μεταφερθούν σε άλλους κωδικούς για να γίνει απορρόφηση προς όφελος των κατοίκων του Αμαρουσίου.
Η πρόταση βεβαίως απορρίφθηκε από τις παρατάξεις που συμπράττουν στη διοίκηση Αμπατζόγλου.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20/5/20 η διοίκηση εισηγείται την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού με σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τις προτάσεις που κατέθεσε προς ψήφιση στην Επιτροπή Διαβούλευσης τον Νοέμβριο.
Η πίστωση των 50.000€ για τη μελέτη των σχολείων στην Αγία Φιλοθέη έκανε φτερά αφού μειώνεται κατά 49.000€ και πλέον ανέρχεται στο ποσό των 1.000€ όπου παραμένει για καθαρά τυπικούς λόγους.

Τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν είναι τα εξής:

- Ο τόσο σίγουρος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου κύριος Αμπατζόγλου και οι συνεργάτες του συνειδητοποίησαν μετά από 6 μήνες πως δεν υπάρχει η δυνατότητα και ανέκρουσαν πρύμναν ή γνώριζαν από πριν αλλά ήθελαν για επικοινωνιακούς λόγους να κάνουν ανέξοδες εξαγγελίες;

- Γιατί απέρριψαν τις εναλλακτικές προτάσεις της παράταξης Ενωμένο Μαρούσι και τώρα ορισμένες από αυτές τις εισηγούνται;

- Γιατί αφού προχωρούν σε ευρεία αναμόρφωση δεν ενημέρωσαν την Επιτροπή Διαβούλευσης ακυρώνοντας ουσιαστικά τον ρόλο της οδηγώντας την εκεί που την είχε τοποθετήσει και η προηγούμενη διοίκηση Πατούλη;

Τα ερωτήματα είναι ρητορικά αλλά στην ουσία τους αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν για τη "Νέα" διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου.
Με παλιά υλικά δεν χτίζεις το μέλλον..

Κυριάκος Χάγερ
Μέλος Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Πράσινο Κίνημα: Δεν θα περάσει η βία και ο αυταρχισμός στην Τήνο


Το κόμμα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων του νησιού στον δύσκολο αγώνα που δίνουν κατά της μαζικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Πράσινο Κίνημα: Δεν θα περάσει η βία και ο αυταρχισμός στην Τήνο 
 
Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Τήνο, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με αγριότητα κατά κατοίκων του νησιού, οι οποίοι εδώ και μήνες αντιστέκονται στα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρείας που θέλει να προχωρήσει στην μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Το Πράσινο Κίνημα ζητά ξανά από την κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από το νησί και να μην προχωρήσει η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών που θα καταστρέψουν την περιοχή. 

Σύμφωνα με καταγγελίες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των μηχανημάτων, με εντολή του εισαγγελέα Σύρου είχε αποκλειστεί ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη χώρα με τα μεγαλύτερα χωριά, με αποτέλεσμα το νησί να "κοπεί" στο δύο.
Συγκεντρωμένοι πολίτες, ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι είχαν σηκώσει πανό που έγραφε "Οι πράσινες μπίζνες θυσιάζουν το περιβάλλον και τις ανάγκες μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα". Οι άνδρες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν δίπλα στις μπετονιέρες και μπροστά στους συγκεντρωμένους.
Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., έσπρωξαν τους πολίτες σε μια προσπάθεια να τους απωθήσουν. Προχώρησαν σε ξυλοδαρμούς και προσαγωγές ενώ ακόμα κι' όταν οι τελευταίοι αποχώρησαν, εκείνοι συνέχισαν να βιαιοπραγούν.
Μετά και τις νέες αυτές εξελίξεις και την δρομολογούμενη περιβαλλοντική καταστροφή της Τήνου, το Πράσινο Κίνημα και η επιστημονική του εταιρεία πολιτικής τεκμηρίωσης «Πράσινο Ίδρυμα Θεόφραστος» ενώνει τη φωνή του με τον Δήμο Τήνου, τους δημότες του και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αγωνίζονται κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Τους έπιασαν στα... Πράσα
Θυμίζουμε για όσους δεν γνωρίζουν πως μπορεί να ξεκίνησε η δήθεν πράσινη επένδυση με την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσα, όμως έρχονται δύο ακόμη Αιολικά Πάρκα αποτελούμενα από 20 ανεμογεννήτριες, ύψους 99,50 μ. και συνολικής ισχύος 46 MW. Το ένα εξ αυτών, πρόκειται για πάρκο 9 ανεμογεννητριών, στη θέση «Κοράκου – Φωλιά – Πατέλλες» της Δημοτικής Ενότητας Πανόρμου και το δεύτερο είναι πάρκο 11 ανεμογεννητριών, στη θέση «Γκαγκάρη – Ανώγεια» της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου.
Επιπλέον, καταγγέλλεται η εταιρεία ότι έχει καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της.

Κ. Καλογράνης: “Όχι στα φαραωνικά πάρκα μαζικής παραγωγής”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης επανέλαβε τη θέση Αρχής του κόμματος τονίζοντας: “Είναι απορίας άξιο πώς το νησί της Τήνου, που χαρακτηρίζεται από το φυσικό κάλλος, τη βιοποικιλότητα, το τουριστικό και κυρίως πολιτιστικό του ενδιαφέρον, που αποτελεί μοναδικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κάποιοι αποφάσισαν να το θυσιάσουν στον βωμό της «ανάπτυξης» που δεν συνάδει, σε καμία περίπτωση με την πολιτιστική του ταυτότητα και το ιδιαίτερο ύφος του.

Το Πράσινο Κίνημα, έχει επανειλημμένα διατυπώσει τις θέσεις του που συμπυκνώνονται ναι μεν υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τέτοιους όρους δε, που θα υπηρετούν την πράσινη πολιτική αντίληψη και την αειφόρο ανάπτυξη. Τάσσεται κατά των φαραωνικών πάρκων μαζικής παραγωγής και υπέρ των μικρών τοπικών μονάδων που θα σέβονται απόλυτα τις αρχές της οικολογίας, το περιβάλλον, το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τα τοπικά οικοσύστημα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου, με βασικό πρόταγμα η κατανάλωση της ενέργειας να γίνεται στον τόπο παραγωγής.”

Ν. Παπαδάκης: “Συντελείται ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα”
Για το θέμα αυτό, έχει τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του «Πράσινου Ιδρύματος Θεόφραστος», Νίκος Παπαδάκης, επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, ο οποίος δήλωσε: «Στη Τήνο, με πρόσχημα ένα εσφαλμένα εννοούμενο αφήγημα "καθαρής" ενέργειας και "πράσινης" ανάπτυξης, συντελείται ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα.
Η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στο νησί, δεν συνδέεται με τις τοπικές ανάγκες. Η Τήνος αποτελεί ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας και όπως είναι αναμενόμενο από παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας αλλοιώνεται η αισθητική του τοπίου και η φυσική διάταξη των κορυφογραμμών και κατακερματίζεται το πανέμορφο ανάγλυφο του τοπίου. Οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν, έχουν συνήθως ύψος 70 έως 120 μέτρα ενώ για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές των βουνών πλάτους έως και 10 μέτρων, σε απότομες σχετικά πλαγιές, με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής καθώς και εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα. Οι υδρογεωλογικές μελέτες είναι ανύπαρκτες στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε από τις εκσκαφές τα μπαζώματα αλλά και την ίδια την λειτουργία των ανεμογεννητριών, υπάρχει ο κίνδυνος να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία του νησιού. Οι επακόλουθες επιπτώσεις στα χωριά που υδροδοτούνται από τις πηγές αυτών των βουνών αλλά και στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή σε ένα νησί που έχει πρόβλημα με την υδροληψία τις περισσότερες χρονιές, είναι επίσης ανυπολόγιστες.».

Σ.Σ. Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα στο Facebook: Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών 

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΑΔΙΚΑΙΩΤΗ ....


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΕΝΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΩΣΤΑ