Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

2 χρόνια από το πρώτο Συνέδριο του Πράσινου Κινήματος – 2 χρόνια γεμάτα από αγώνες και δράσεις

Πέρασαν δύο χρόνια από το πρώτο ιστορικό συνέδριο του Πράσινου Κινήματος το οποίο διοργανώθηκε 13 – 14 Μαιόυ 2018 όπου σημειολογικά είχαμε επιλέξει να γίνει στο Περιστέρι.

Το Πράσινο Κίνημα ως υποστηρικτής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και όπως προβλέπει το καταστατικό του εξέλεξε δύο Συμπροέδρους, μία γυναίκα και έναν άνδρα, τη Ρία Ακρίβου και τον Κώστα Καλογράνη.

Παράλληλα, εξέλεξε Γενικό Γραμματέα τον Λουκά Τουμαζάτο και την Κεντρική του Επιτροπή. Υπενθυμίζουμε πως πλέον Γενικός Γραμματέας του κόμματος είναι ο Γιώργος Κυρούσης, μετά την αποχώρηση του κ. Τουμαζάτου για λόγους υγείας.

Συνοπτικός απολογισμός
Σε αυτά τα 2 χρόνια συνέβησαν πραγματικά πολλά. Δώσαμε το στίγμα μας με καθημερινούς αγώνες μέσα στην κοινωνία.
 •   Συμμετείχαμε σε αγώνες υπέρ της ανακύκλωσης στη διαχείριση των απορριμμάτων.
 •   Μιλήσαμε για την Κλιματική Αλλαγή και δώσαμε το παρών όπου χρειαζόταν.
 •   Ταχθήκαμε κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, κατά των ΒΑΠΕ αλλά υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 •   Στηρίξαμε με σθένος τα αιτήματα των ανθρώπων στον τομέα της υγείας.
 •   Συναντηθήκαμε με τα Κινήματα και με τις Συλλογικότητες
 •   Παρουσιάσαμε επεξεργασμένη πρόταση για τους αγρότες προωθώντας τα βιολογικά προϊόντα και με συγκεκριμένες φορολογικές απαλλαγές.
 •   Δώσαμε μάχες κατά των μεταλλαγμένων και υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων.
 •   Στη ΔΕΘ δώσαμε το στίγμα μας για ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής.
 •   Δώσαμε τη μάχη μας για τα δικαιώματα των ζώων αδέσποτων και δεσποζόμενων κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
 •   Μιλήσαμε σε ημερίδες και συνέδρια για την ψηφιακή μεταστροφή της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολτών.
 •   Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με Αποκέντρωση.
 •   Προτείναμε τους τρόπους για να εμβαθύνει η Δημοκρατία στην χώρα μας.
 •   Απαιτήσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας
 •   Τοποθετηθήκαμε στο ευαίσθητο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών και ζητήσαμε κάθε περιοχή να δεχτεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αντέχει με βάση τη φέρουσα ικανότητά της.
 •   Καταθέσαμε Ψήφισμα κατά του πρόσφατου αντιπεραβολλοντικού νομοσχεδίου στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.
 •   Προχωρήσαμε στην ίδρυση του Πράσινου Ιδρύματος "Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ" που είναι ο επιστημονικός φορέας τεκμηρίωσης των πράσινων πολιτικών.
Με τις μικρές μας δυνάμεις δώσαμε τις μάχες μας όπου μπορούσαμε.
Μείναμε πιστοί στις αρχές και τις αποφάσεις του συνεδρίου μας.

Αισιόδοξα τα μηνύματα της κάλπης 

Στις εκλογές του 2019 δεν κατεβήκαμε στις ευρωεκλογές αλλά η έντονη δραστηριότητα του κόμματος «εξαργυρώθηκε» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Αττικής εκλέξαμε την παράταξη «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια» η οποία εξέλεξε δύο συμβούλους, τον επικεφαλής της και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Νίκο Παπαδάκη και τον Παναγιώτη Αλεβίζο.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εκλέξαμε την Περιφερειακή Παράταξη «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια», με επικεφαλής και περιφερειακό σύμβουλο το μέλος του πολιτικού συμβουλίου Αθανάσιο Ακρίβο..

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίξαμε την Δήμητρα Λυμπεροπούλου, η παραταξη της οποίας ενώθηκε, με την παράταξη της "δικής μας" Γιούλης Παπαδοπούλου,

στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέλη μας υποστήριξαν τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και φυσικά στο Χαλάνδρι εκλέξαμε τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος της Κεντρικής μας Επιτροπής Άγγελο Νταβία.

Επίσης μία σειρά από στελέχη μας συμμετείχαν σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές παρατάξεις συνεργαζόμενοι και άφησαν το στίγμα τους στις τοπικές κοινωνίες.

Στις εθνικές εκλογές αναλάβαμε πρωτοβουλία να κατέλθει όλος ο οικολογικός χώρος ενωμένος δημιουργώντας έναν ισχυρό πράσινο πόλο.

Είχαμε αναφέρει τότε σε όλες τις πλευρές ότι η επερχόμενη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δημιουργήσει δεινά για το περιβάλλον και ότι θα έπρεπε στη Βουλή να υπάρχει ισχυρή πράσινη – οικολογική αυτόνομη φωνή. Δυστυχώς οι συνομιλητές μας επέλεξαν τότε να συνεργαστούν με τα κόμματα εξουσίας.

Αναγκαστικά επιλέξαμε τη συνεργασία με ένα μικρό κεντρώο κόμμα με το πολιτικό σκεπτικό μήπως καταφέρουμε και δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από την εκλογική αυτή διαδικασία κρατάμε το γεγονός ότι οι υποψήφιοί μας πήραν τις πρώτες θέσεις όπου «κατέβηκαν» και το γεγονός ότι συναντηθήκαμε πολίτες και πολιτευτές οι οποίοι θέλουν πλέον να ενταχθούν στο Πράσινο Κίνημα. Όπως επίσης θέλουν να ενταχθούν και πολλοί αυτοδιοικητικοί οι οποίοι αναγνώρισαν το ήθος των υποψηφίων και την ηθική των αρχών και των θέσεων μας.

Θα τους καλωσορίσουμε όλους στο δεύτερο συνέδριό μας το οποίο θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπει το καταστατικό μας από το Φθινόπωρο και μετά, ανάλογα και με τις εξελίξεις της πανδημίας.

Συγκρότηση ισχυρού μετώπου

Ούτως ή άλλως με βάση τα δυσάρεστα δεδομένα για την οικονομία και την πιθανότητα ενός νέου μνημονίου έχει ήδη ανοίξει ο διάλογος για την πιθανότητα των εκλογών. Με αυτό το δεδομένο το Πράσινο Κίνημα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συσπείρωση δυνάμεων που θα προέρχονται από αυτοδιοικητικές παρατάξεις από συλλογικότητες και κινήματα και από άλλα κόμματα που ανήκουν στον πράσινο – οικολογικό χώρο για τη συγκρότηση ενός ισχυρού ενιαίου μετώπου ενόψει των πιθανών εκλογών.

Η ψήφιση του πρόσφατου αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου με πολλά από τα άρθρα να ακολουθούν προτάσεις και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων τις οποίες υποστηρίζουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν διαχρονικά μέχρι τώρα, τα νομοσχέδια κατά των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων τα οποίο ψηφίζονται διαχρονικά, τα νομοσχέδια που δυσκολεύουν όσους ασχολούνται με τα βιολογικά προϊόντα, το διαχρονικό σκάνδαλο στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα μεταλλαγμένα τα οποία προωθούνται, το νερό το οποίο ετοιμάζουν να ξεπουλήσουν και πολλές άλλες αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές καθιστούν περισσότερο αναγκαία από ποτέ την αυτόνομη ύπαρξη ενός ισχυρού πράσινου πόλου στη Βουλή.
Σε αυτό το μήκος κύματος το Πράσινο Κίνημα ήδη προετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Η κοινή δήλωση των Συμπροέδρων 

Το Πράσινο Κίνημα είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που έχει δύο Συμπροέδρους μία γυναίκα και έναν άνδρα την Ρία Ακρίβου και τον Κώστα Καλογράνη, οι οποίοι σε κοινή δήλωσή τους με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο ετών από το πρώτο συνέδριο ανέφεραν τα εξής: «Πέρασαν δύο χρόνια γεμάτα δύσκολες, αντιξοότητες και πολλούς αγώνες. Κάποιοι ελάχιστοι ήταν αυτοί που διάλεξαν άλλο δρόμο αντίθετα ήταν πολλοί αυτοί που ήρθαν κοντά μας. Σε μία πολύ κομβική συγκυρία για την πατρίδα μας με πολλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα ανοιχτά με την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της ευημερίας των πολιτών να είναι γεγονός, είμαστε αποφασισμένοι περισσότερο από ποτέ να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για ένα καλύτερο αύριο. Να στηρίξουμε έμπρακτα αυτό που εμείς λέμε διαγενεακή δικαιοσύνη. Να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Σε αυτό το πλαίσιο σκέψης θα δράσουμε πολυμέτωπα τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική σκηνή. Γιατί οι αγώνες χρειάζεται να γίνουν και από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω.

Στα τρία χρόνια από το πρώτο μας συνέδριο, και αφού θα έχει γίνει το δεύτερο συνέδριό μας, μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί εθνικές εκλογές μπορεί και όχι. Για εμάς δεν αλλάζει τίποτα γιατί οι αρχές και οι αξίες μας παραμένουν σταθερές σε κάθε επίπεδο.  

Θέση της παράταξης της δημοτικής αρχής "Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας" για τον νέο περιβαλλοντικό νόμο


Ο νέος νόμος για το Περιβάλλον οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμισή του
Ενεργητικά και δημιουργικά είμαστε εδώ για την υπεράσπισή του

Ο νέος νόμος για το Περιβάλλον δεν αποτελεί σύγχρονη απάντηση στην τρέχουσα παγκόσμια, περιφερειακή και τοπική κρίση. Θα μείνει ως νομοθετική παρέμβαση «σκούπα» που κατά βάση αποδομεί το προστατευτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για το φυσικό περιβάλλον της χώρας και πασχίζει για τακτοποιήσεις συμφερόντων και «ανάπτυξη» μιας χρήσης στα πρότυπα εκείνης που μας οδήγησε στην κρίση και στη βαθιά ύφεση. Πέραν αποσπασματικών θετικών παρεμβάσεων, είναι σαφές ότι δεν αναστρέφει υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης την οπισθοχώρηση της περιβαλλοντικής ατζέντας που θυσιάζεται διαρκώς στην άνιση αναμέτρησή της έναντι των ισχυρών οικονομικών ομάδων και συμφερόντων που βλέπουν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας ως όχημα για την ατομική τους επικράτηση.

Οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εξακολουθήσουμε να παλεύουμε καθημερινά από το επίπεδο των τοπικών κοινωνιών για την άμεση ανάγκη αλλαγής ρότας στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Οφείλουμε να δούμε τη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση της τοπικότητας αυτονομημένη από τη λογική της υπερεξάντλησης των φυσικών πόρων μας για τις αδηφάγες ανάγκες της απρόσωπης και υπερκαταναλωτικής παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Οφείλουμε να τη δούμε αντίθετα από μια χρήση του περιβάλλοντος για την πρόσκαιρη ανάπτυξη που «καίει» όλο και περισσότερο τους πόρους και τις δυνατότητες των μελλοντικών ανθρώπινων κοινωνιών ακόμα και της αμέσως επόμενης ημέρας τους.

Οι σύγχρονες κοινωνίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πρέπει να καταστεί επίκεντρό τους, οφείλουν να τοποθετούνται και να δρουν με τον σχεδιασμό και το παράδειγμά τους στον αντίποδα των τρεχουσών υποκριτικών και εν τέλει καταστρεπτικών παγκόσμιων περιβαλλοντικών πολιτικών, θέτοντας στο επίκεντρο την ανθρώπινη ευημερία μέσα από τις ίδιες τις κοινότητες, μέσα σε ένα σταθερό και αξιόπιστο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και χρήσης των φυσικών πόρων. Με τρόπο που εξυπηρετεί λελογισμένα τις συλλογικές και ατομικές κοινωνικές ανάγκες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη μέγιστη ανάγκη της ανθρωπότητας για τη διατηρησιμότητα των δυνατοτήτων μιας αξιοβίωτης ζωής για όλους και φυσικά και για τις γενιές που έρχονται.

Ως «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» θα παρακολουθούμε από κοντά τα προβλήματα και τις συνέπειες αυτής της αντιπεριβαλλοντικής νομοθετικής παρέμβασης, επιχειρώντας να τις αντιμετωπίσουμε ενεργητικά. Συλλογικά και αυτοδιοικητικά θα εξακολουθήσουμε δημιουργικά και με πρακτικές πρωτοβουλίες να δίνουμε το μήνυμα της περιβαλλοντικής προστασίας και της πράσινης κοινοτικής αναπτυξιακής κατεύθυνσης.

«Δεκαετία του '40 και οι Χαλανδραίοι» - Μια πολύτιμη έκδοση για την ιστορική μνήμη


Οι πολύτιμες βιωμένες εμπειρίες πολλών Χαλανδραίων από τα χρόνια της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου βρήκαν τη θέση τους όχι μόνο στην προφορική ιστορία της πόλης, αλλά και στην καλαίσθητη έκδοση «Δεκαετία του ’40 και οι Χαλανδραίοι», χάρη στην επίπονη προσπάθεια και το μεράκι των μελών της ομάδας Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ) και τη συνδρομή του Δήμου Χαλανδρίου.

Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει πληθώρα μαρτυριών αφανών πρωταγωνιστών των ιστορικών γεγονότων της δεκαετίας του ’40. Περιλαμβάνει επίσης φωτογραφικά τεκμήρια, ένα συνοπτικό ιστορικό πλαίσιο που η Ομάδα έκρινε αναγκαίο για τη διευκόλυνση του αναγνώστη και ένα «Μικρό Ιστορικό» για το Χαλάνδρι εκείνης της εποχής.

Συμβολή στη διάσωση της συλλογικής μνήμης

«Χωρίς να συνιστά ιστορική μελέτη με την παραδοσιακή έννοια (έρευνα της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, συγκριτική μελέτη, συμπεράσματα), φιλοδοξεί να συμβάλει στη διάσωση της συλλογικής μας ιστορικής μνήμης και να προσθέσει κάτι στις πρωτογενείς πηγές∙ κάτι που ίσως φανεί χρήσιμο στους νεότερους και σε μελλοντικούς ερευνητές», σημειώνει στην εισαγωγή της έκδοσης η κ. Νάση Σιαφάκα, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονίστρια της ΟΠΙΔΗΧ.

Μέσα στις σελίδες της ζωντανεύουν μνήμες από το Χαλάνδρι καθ’ εαυτό αλλά και από όλη την επικράτεια, καθώς οι Χαλανδραίοι της εποχής ακολουθούν τη ρότα των ιστορικών γεγονότων από το κέντρο στην Περιφέρεια και τανάπαλιν. Από την κήρυξη του πολέμου -την οποία μαθαίνει από πρώτο χέρι ο Χαλανδραίος Φώτης Νόμπελης, από τον πατέρα του και υπασπιστή του Ιωάννη Μεταξά- έως την κηδεία του Κωστή Παλαμά που εξελίσσεται στην κορυφαία –ίσως- αντιστασιακή εκδήλωση.

Από τη Σφαγή των Καλαβρύτων που βλέπει με τα μάτια του ο έφηβος τότε ο Ανδρέας Δερβένης, έως τα βουνά της Ρούμελης, όπου ο Νικόλαος Ξένος μάχεται τους κατακτητές στο πλευρό του Άρη Βελουχιώτη.

Από την πείνα του ’41-42 που άφησε δεκάδες νεκρούς και στο Χαλάνδρι έως την εφημερίδα η «H Φωνή των Σκλάβων» και τους πρωτεργάτες της Αντίστασης στο Χαλάνδρι.

Από το μεγάλο Μπλόκο της πόλης το 1944, όπου οι συνεργάτες των ναζί κάνουν αυτό που ξέρουν καλά, έως τους πανηγυρισμούς της Απελευθέρωσης, τη μάχη των Δεκεμβριανών που δίνεται στη Σχολή Χωροφυλακής στη Μεσογείων, και βέβαια τα οδυνηρά χρόνια του Εμφύλιου.

Ποιος ο στόχος πίσω από την επιμελή καταγραφή όλων αυτών των μαρτυριών; Μα για το παράθυρο που ανοίγει στο παρελθόν συνδέοντας το με το παρόν και το μέλλον μας, όπως εξηγεί η Νάση Σιαφάκα ή γιατί απλά «είμαστε ό,τι θυμόμαστε», όπως συμπληρώνει η ίδια.

Την αξία του έργου περιγράφει γλαφυρά και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου Σέργιος Γκάκας που στήριξε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα: «Το να ξετρυπώσεις τα πρόσωπα πίσω από την Ιστορία, να κάνεις την, τρεμάμενη πια, φωνή τους να ακουστεί, να αποδείξεις ότι στο σώμα που δημιούργησε η επίσημη καταγραφή των γεγονότων υπάρχουν ρωγμές και λάμψεις, είναι ένα έργο πολύτιμο».

Συντελεστές

Σημειώνεται ότι ειδικά για την έκδοση αυτή εργάστηκαν τα μέλη της ΟΠΙΔΗΧ Νάση Σιαφάκα -που είχε και τη συνολική επιμέλεια του εγχειρήματος- και Ελένη Ανυφαντάκη. Σημαντική υπήρξε και η συνδρομή των Βασιλικής Σιαφάκα, Ευτυχίας Γεωργούλια και Γιώργου Κούκου, που είναι επίσης μέλη της ΟΠΙΔΗΧ. Τη γραφιστική επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η φίλη της Ομάδας Βάλια Καπάδαη.

Η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη υπήρξε όπως σημειώνει η κ. Σιαφάκα διαρκής πηγή έμπνευσης και στήριξης της επίπονης αυτής προσπάθεια, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «της αδιαμεσολάβητης, κατά το δυνατό, προφορικής ιστορίας της κρίσιμης αυτής δεκαετίας του ‘40 μέσα από τις αφηγήσεις των “απλών ανθρώπων“ χωρίς να ξεχωρίζει “νικητές και ηττημένους“».

Μουσείο Ιστορικής Μνήμης

Όλο αυτό το υλικό που ξεδιπλώνει, όπως εξηγεί η κ. Σιαφάκα, βιώματα και μνήμες και από άλλες πτυχές της ζωής και των συλλογικών δράσεων παλαιών και νεότερων Χαλανδραίων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διάσωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης των κατοίκων της περιοχής και στη δημιουργία του “Μουσείου Ιστορικής Μνήμης“ στο Χαλάνδρι, τονώνοντας παράλληλα την αλληλεπίδραση με την κοινωνία και τα σχολεία της πόλης.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η πολύτιμη αυτή έκδοση δεν έτυχε μιας ανοιχτής παρουσίασης αντίστοιχης της αξίας της, ο Δήμος Χαλανδρίου όμως και τα μέλη της ΟΠΙΔΗΧ προσδοκούν ότι αυτό θα γίνει όταν οι συνθήκες είναι προσφορότερες.

Η έκδοση υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Δήμου: «Η δεκαετία του ’40 και οι Χαλανδραίοι».

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ - ΟΧΙ τα κλαδέματα στους ΚΑΦΕ κάδους


Διαχωρίζουμε τα απορρίμματά μας και τα τοποθετούμε στους κατάλληλους κάδους

Ο από κοινού αγώνας δημοτών και δήμου για μια ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ συνεχίζεται ακατάπαυστα. Οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Καθαριότητας-Ανακύκλωσης δίνουν κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους για το σκοπό αυτό, εν μέσω της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής της που δυσχεραίνουν το καθημερινό έργο τους.

Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην κοινή προσπάθειά:

- ΔΕΝ βάζουμε τα κλαδέματα των κήπων στους ΚΑΦΕ κάδους

- Τοποθετούμε τα κλαδέματα δεματοποιημένα ή καλά στιβαγμένα σε εμφανή σημεία του δρόμου, ώστε να διευκολύνεται η απομάκρυνσή τους από τον γερανό της υπηρεσίας

- Τοποθετούμε όλα τα απορρίμματά μας προσεχτικά διαχωρισμένα: Στους ΜΠΛΕ κάδους τα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ υλικά, στους ΚΑΦΕ κάδους τα ΟΡΓΑΝΙΚΑ αμαγείρευτα και μαγειρεμένα υπολείμματα (μέσα σε σακούλες) και στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ (ή γκρι) κάδους τα ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ απορρίμματα του νοικοκυριού

Υπογραμμίζεται ότι λόγω των μέτρων των Αδειών Ειδικού Σκοπού των γονέων και των πασχόντων από σημαντικά νοσήματα που έχουν ληφθεί από τον Δήμο Βριλησσίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η υπηρεσιακή λειτουργία πραγματοποιείται αναγκαστικά με μειωμένο προσωπικό.

Μένουμε ασφαλείς και αλληλέγγυοι και συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για μια καθαρή και υγιή πόλη, μέχρι το τέλος της μάχης του κορωνοϊού, αλλά και μετά το τέλος της, για το βιώσιμο μέλλον της πόλης μας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. (210) 52 01 573 - 52 29 442 FAX 210 52 29 907

http://www.osika.gr E – Mail: osika@otenet.gr

Η αλήθεια για τις Επικουρικές Συντάξεις των Συνταξιούχων που είχαν άθροισμα Κύριας και Επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ.

Η κυβέρνησης της ΝΔ με Υπουργό τον κ. Βρούτση με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 σε μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων μείωσε τις Επικουρικές συντάξεις από 20% έως 50%.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό τον κ. Κατρούγκαλο με τον ν.4387/2016 σε αρκετούς συνταξιούχους που είχαν άθροισμα Κύριας και Επικουρικής πάνω από 1300 ευρώ, μείωσε τις επικουρικές συντάξεις 49% περίπου.

Συγχρόνως ψηφίστηκε μέχρι το 2023 να μην υπάρχει καμία αύξηση στις Επικουρικές και δημιούργησε την προσωπική διαφορά που μέχρι θανάτου ο συνταξιούχος αποκλείεται να υπάρξει αύξηση.

Στην 10ετία της καπιταλιστικής κρίσης και σήμερα με την υγειονομική κρίση μόνο μείωση υπάρχει στις Κύριες και στις Επικουρικές. Ας αφήσουν τα τερτίπια τους και να προχωρήσουν σε πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους Συνταξιούχους.

Με τον ν.4387/2016 επαναϋπολογίστηκαν όλες οι Επικουρικές συντάξεις σε 1.300.000 συνταξιούχους με αποτέλεσμα να μειωθούν όλες οι επικουρικές ως εξής:

Α). Για μια κατηγορία συνταξιούχων η επικουρική σύνταξη μειώθηκε, αλλά τα ποσά της μείωσης ονομάστηκαν προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα από τον Ιούνη του 2016 μέχρι σήμερα να παίρνει ο συνταξιούχος τα ίδια χρήματα.

Β). Σε άλλη κατηγορία η Επικουρική μειώθηκε αυθαίρετα με αποτέλεσμα τα χρήματα που έπαιρνε τον Ιούνη του 2016 να μειωθούν από 30% έως 50%.

Όλοι οι συνταξιούχοι που έπαιρναν Επικουρική έχουν μειώσεις, αλλά η κατηγορία Β έχει πραγματικές μειώσεις για 40 μήνες από τον Ιούνη του 2016 έως Οκτώβρη 2019.

Με τις Επικουρικές στις 2 Ιούνη 2020 η κατηγορία των συνταξιούχων της Β’ περίπτωσης θα δουν τις Επικουρικές τους να επανέρχονται στο ποσό που έπαιρναν στις 31/12/2014.

Αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων προπαγανδίζεται ότι είναι κερδισμένοι ενώ εξακολουθούν να έχουν εισπράξει λιγότερα χρήματα στους 40 μήνες από την κατηγορία Α’ των συνταξιούχων.

Παραδείγματα :

Συνταξιούχοι της Α’ κατηγορίας :

Τον Ιούνιο του 2016 έπαιρναν Επικουρική 300 ευρώ και σήμερα παίρνουν 300 ευρώ, άρα τους 40 μήνες πήρε από τις Επικουρικές 40Χ300=12.000 ευρώ.

Συνταξιούχος της Β’ κατηγορίας :

Τον Ιούνιο του 2016 έπαιρνε 300 ευρώ

Σήμερα παίρνει 140 ευρώ, άρα τους 40 μήνες πήρε από τις Επικουρικές 300 – 140=160Χ40=6.400.

Αυτοί οι συνταξιούχοι πήραν λιγότερα χρήματα 12.000 – 6.400=5.400 ευρώ και από δω και πέρα θα παίρνουν - όσα παίρνει και ο συνταξιούχος της Α’ κατηγορίας.

Αντίθετα επειδή ο νόμος Βρούτση 4670/2020 διατήρησε τον ν. Κατρούγκαλου όλοι οι συνταξιούχοι θα εξακολουθούν να έχουν τις μειώσεις, να διατηρείται η προσωπική διαφορά και να μην μπορούν ακόμα και μετά το 2023 όταν υπάρξουν αυξήσεις να πάρουν αύξηση.

Άρα αυξήσεις δεν πρόκειται ποτέ να δουν οι επικουρικές.

Στους συνταξιούχους αυτούς έκλεψαν τα 4 χρόνια ,από Ιούνιο 2016 έως και Ιούνιο 2020 1,2 δις ευρώ και αντί ο κ. Βρούτσης να τους τα επιστρέψει απλώς σταματά να τους κλέβει από δω και πέρα και όταν και εφόσον (όπως λέει) θα τους τα επιστρέψει αναδρομικά θα είναι 178.000.000 ευρώ.

Στους συνταξιούχους καμία κυβέρνηση δεν τους χάρισε τίποτα. Με τους αγώνες τους έχουν σταματήσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα και είχαν ορισμένες κατακτήσεις. Το ίδιο θα συνεχίσουν.

Δεν μένουμε σιωπηλοί - Μένουμε δυνατοί.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ