Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΑΣ - ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ (πρ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ)

Τρία τηλέφωνα δεχτήκαμε εχθές το απόγευμα από φίλους - αναγνώστες,  κατοίκους της περιοχής της Γυφτοπούλου (πρ. Μεσολογγίου):

"Κάτι γίνεται εδώ και βαράνε τα τέλια όλο το απόγευμα.
Από τις 2 το μεσημέρι άρχισαν να στήνουν και να κάνουν πρόβες.
¨Εοχυμε τρελαθεί πια με τους θορύβους, έχουμε χάσει την ησυχία μας πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Ειδικά Πρασκευές και Σάββατο δεν κοιμόμαστε ούτε το πρωί.
Τώρα ούτε το μεσημέρι λίγο δεν θα βρίσκουμε ησυχία με τα πάρτυ στον δρόμο;
Τι είναι αυτή η εκδήλωση; Έδωσε άδεια ο δήμος να βαράνε νταούλια στις δύο το μεσημέρι και ασταμάτητα μέχρι το βράδυ;
Είναι νόμιμο;
Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κάτι για να διαμαρτυρηθούμε;
Πάω στην αστυνομία."

Δεν ξέραμε περί τίνος επρόκειτο.

Ο Γ.Γ. που μένει εκεί δίπλα το έμαθε:

poster gyftopoulou street fest 3 

Ήταν αυτή η εκδήλωση.

Από την αφίσα της εκδήλωσης ακόμα φαίνεται η καθολική έλλειψη σεβασμού για τον έρημο τον κάτοικο της περιοχής, αφού στην αφίσα αναφέρονται εκδηλώσεις από τις 16.00 το μεσημέρι, εντός ωραρίου ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ, δίπλα σε πολυκατοικίες, σπίτια, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που γύρισαν από τις δουλειές τους και θέλουν να πάρουν μια ανάσα.

Είναι χώρος η Γυφτοπούλου για να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις;

Με ποια διαδικασία δόθηκε άραγε η άδεια από τον δήμο γι΄αυτή την εκδήλωση που καταταλαιπώρησε τους κατοίκους;

Τι θα γίνει τελικά κοι Ρούσσε και Γερολυμάτε;
Δεν φτάνει ότι το Χαλάνδρι παραδόθηκε από τον Κουράση και εσάς στην νύχτα ....τις νυχτερινές ώρες;

Τώρα και τα μεσημέρια;;;;

Guardian για το Νιάρχος

Ο συντάκτης του Γκάρντιαν Όλιβερ Γουεϊνράιτ ήρθε στην Αθήνα για το τριήμερο των εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και γράφει τις πρώτες εντυπώσεις. «Η πολιτιστική Ακρόπολη των 600 εκ. ευρώ στην Αθήνα της λιτότητας» είναι ο τίτλος του άρθρου που υπέγραψε. Στο άρθρο του δεν κρύβει τον θαυμασμό αλλά και τον σκεπτικισμό του για το έργο. Μπορεί αυτή η φιλόδοξη χειρονομία να πετύχει; αναρωτιέται.


Το στέγαστρο επιπλέει στον φυτεμένο λόφο σαν ένα φύλλο χαρτιού. Η δομή που συμπληρώνεται από ένα πλέγμα στηλών και συρμάτων εκφράζει την αγάπη του Ρέντζο Πιάνο για τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα. Είναι η λεπτότερη στέγη από σκυρόδερμα που έχει δει κανείς στον κόσμο.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κτίριο είναι μεγάλες σε μια χώρα που συνθλίβεται από το εθνικό χρέος, με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου να είναι ο μισός. Το έργο, ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά έργα του αιώνα θα απαιτεί προσωπικό 900 ατόμων, σημειώνει ο Γουεϊνράιτ.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο με μια μεγάλες τυμπανοκρουσίες από συναυλίες και πυροτεχνήματα. Εκτός του ότι δεν έχει πράγματι ανοίξει, ούτε η ημερομηνία της έναρξης της λειτουργίας του έχει ανακοινωθεί, περιμένει την επιχορήγηση των 5 εκ. ευρώ για να αρχίσει η μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης.

Οπότε τι είδους κόσμο μετά την κρίση έχει φανταστεί ο αρχιτέκτονας; αναρωτιέται ο συντάκτης. Κρίνοντας από την κλίμακα του κτιρίου, θα πρέπει να κατοικείται από τους γίγαντες. Όταν φτάνεις νιώθεις σαν να είσαι σε ένα εθνικό κοινοβούλιο κτισμένο σε κλίμακα ανταγωνιστική προς την Ακρόπολη, ο λευκός ναός στην κορφή του κάνει τον Παρθενώνα να φαίνεται νάνος, τέσσερις φορές μικρότερος.

«Χάσαμε την παράδοση του δημόσιου χώρου στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό», του λέει ένας επισκέπτης. "Αυτό θα είναι μια φανταστική νέα θέση για την πόλη, αν μπορεί να έχει την πολυτέλεια να το διατηρήσει."

ΚΑΝΟΝΕΣ


Γεμίζουν "Το σπίτι του φοιτητή από την επαρχία" Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και Μητροπόλεις


Μετά τους πρόσφυγες, κοντά και στους φοιτητές από την επαρχία μέσα από ραδιοφωνικό μαραθώνιο του Alpha 989

Η Περιφέρεια Αττικής έγινε το Σάββατο το πρωί "γιάφκα" για τους φοιτητές από την επαρχία που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας, καθώς το ραδιόφωνο του Alpha με την ομώνυμη εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου (μεταδόθηκε ζωντανά από τη 1 εως τις 3 από την αποθήκη της Περιφέρειας στην Αγία Παρασκευή) 10 Δήμοι του βόρειου τομέα και η Μητρόπολη Κηφισιάς, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συγκέντρωσαν χιλιάδες είδη σπιτιού για τους νέους φοιτητές στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καραμέρου που δήλωσε σχετικά:

"Σήμερα το διαμετακομιστικό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής στην Αγία Παρασκευή γέμισε όχι μόνο από είδη για το σπίτι του φοιτητή από την επαρχίας αλλά και από αγάπη για το νέο άνθρωπο αυτής της χώρας που προσπαθεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Ευχαριστώ Δήμου Μητροπόλεις και τον Alpha 989. Συνεχίζουμε γιατί σήμερα έγινε μόνο η αρχή."

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες πολίτες των Δήμων του βόρειου τομέα που κατέφτασαν από το πρωί στις εγκαταστάσεις του διαμετακομιστικού κέντρου φέρνοντας αντικείμενα για το "σπίτι του φοιτητή από την επαρχία"

Το παρόν έδωσαν:

Χρήστος Καπάταης Αντιπεριφερειάρχης νοτίου τομέα Αθηνών, Γιάννης Σταθόπουλος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Σίμος Ρούσσος Δήμαρχος Χαλανδρίου, , Δημήτρης Στεργίου Δήμαρχος Πεντέλης, Γιώργος Θωμάκος Δήμαρχος Κηφισιάς, Ξένος Μανιατογιάννης Δήμαρχος Βριλησσίων, Τάσος Μαυρίδης Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης Φώτης , Τσομπάνογλου Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας, Έλενα Χριστούλη Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, Κορίνα Βασιλοπούλου Περιφερειακή σύμβουλος, Πέτρος Δαμιανός Περιφερειακός σύμβουλος καθώς και δεκάδες εθελοντές και αλληλέγγυοι του βόρειου τομέα, που βοηθούν συστηματικά για την ταξινόμηση, διαλογή και αποθήκευση των ειδών.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία πολλοί συνάνθρωποι δοκιμάζονται, η Περιφέρεια Αττικής λειτούργησε πρώτη φορά το Μάρτιο το πρώτο, στην Ελλάδα, Κέντρο logistics, για τη διαχείριση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στο χώρο «Εσπλανάδα», στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου.

Επεκτείνοντας την πρωτοβουλία, ο βόρειος τομέας άνοιξε τον Απρίλιο τις πόρτες του στους πολίτες με τη λειτουργία «Διαμετακομιστικού Κέντρου Διαχείρισης και Εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης», παρέχοντας υπηρεσίες, υποστηρικτικές στο βασικό κέντρο αποθήκευσης του Φαλήρου.

Μέχρι σήμερα, χιλιάδες συμπολίτες έχουν εισφέρει τεράστιες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, που με άμεσο, συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο διατέθηκαν στους ωφελούμενους. Τόσο η δομή του Φαλήρου, όσο και αυτή της Αγίας Παρασκευής είναι πλέον σε θέση να αποτελέσουν παρακαταθήκη για την προσφορά σε κάθε κοινωνική ομάδα.

Πέρα από την σημερινή συγκέντρωση αντικειμένων το διαμετακομιστικό κέντρο του βόρειου τομέα της Περιφέρειας Αττικής (Μεσογείων 448 είσοδος από Ευαγγελιστρίας 2132100531) θα παραμένει ανοικτό τις καθημερινές από τις 9 εως τις 15.00 για όποιον θέλει να παραδώσει είδη ενώ σε περίπτωση αδυναμίας λόγω απόστασης ή άλλων λόγων διατίθεται από την Περιφέρειας φορτηγό μεταφοράς των ειδών εντός των ορίων της Αττικής.

Ενδεικτικά, παρατίθενται είδη προς συλλογή για τους νέους φοιτητές:

Κουζίνα
Τηγάνι
Κατσαρόλες
Πετσέτες
Πιατοθήκη
Κάδος Απορριμμάτων
Κούπες
Μαχαιροπήρουνα
Ποτήρια
Πιάτα
Καθιστικό
Καναπές
Τραπεζάκι σαλονιού
Βιβλιοθήκη


3 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΚΑΛΗΜΕΡΑ