Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ
Η χθεσινή ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής θεωρούμε ότι μπορεί πραγματικά και υπό προϋποθέσεις, να γίνει η αφετηρία μιας νέας δημιουργικής και αναγεννητικής πορείας για την πόλη μας και την τοπική κοινωνία, που την έχει πραγματικά ανάγκη.

Μιας τοπικής κοινωνίας που δοκιμάστηκε σκληρά τα τελευταία τριάμισι χρόνια από την στενόμυαλη, μικρόψυχη, εχθρική προς τους δημότες αλλά κυρίως ανίκανη και αναποτελεσματική διοίκηση του απερχόμενου δημάρχου, που εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου από τις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης - της απερχόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης πρωτοστατούσης - επιχείρησε να εγκαταστήσει ένα νέο κλειστό σύστημα εξουσίας, ένα ιδιότυπο αυταρχικό τοπικό καθεστώς που πόρρω απέχει από τις δημοκρατικές, συνεργατικές παραδόσεις του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που υποκριτικά επικαλείται ο απερχόμενος δήμαρχος κάθε φορά που στριμώχνεται.

Και βεβαίως απέτυχε να το εγκαταστήσει.

Η απάντηση των Χαλανδραίων δημοτών, που για πρώτη φορά στην τοπική ιστορία αρνήθηκαν δεύτερη θητεία σε δήμαρχο, ας  αποτελεί μάθημα και προειδοποίηση για όλους.

Όσο μας αφορά:

Η παρουσία μας στο νέο δημοτικό συμβούλιο και γενικότερα στον δήμο είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι θα επιθυμούσαμε, αλλά δεν θα είναι πολιτικά αμελητέα τόσο ελεγκτικά, όσο και προγραμματικά και γι' αυτό προετοιμαζόμαστε ήδη με ερωτήματα, θέσεις και προτάσεις που θα καταθέσουμε βεβαίως θεσμικά πριν δημοσιοποιήσουμε.

Αυτή την υπόσχεση δίνουμε κατ' αρχήν σε όσους ξεπέρασαν τις πιέσεις και την συντονισμένη επίδειξη πολιτικού κανιβαλλισμού εναντίον μας, κρατώντας το ψηφοδέλτιό μας μέχρι την  κάλπη και δίνοντας μας φωνή στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά στρέφεται επίσης και προς εκείνους που μας περιέλαβαν στις πιθανές επιλογές τους και τελικά δεν μας ψήφισαν αλλά παρ' όλα αυτά σήμερα δηλώνουν ότι κάτι προσδοκούν από την δράση μας.

Δεν θα τους διαψεύσουμε. Ξέρουμε τι και πώς πρέπει να κάνουμε για να υπηρετήσουμε αυτό που πιστεύουμε εμείς ότι είναι το συμφέρον της πόλης και των δημοτών και θα το κάνουμε.

Στην χθεσινή ορκωμοσία ο δημοτικός μας σύμβουλος Άγγελος Νταβίας επέλεξε να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Επιλογή που κάτω από άλλες κοινωνικές και εθνικές συνθήκες κοινωνικής ομαλότητας και εθνικής αυοδιάθεσης δεν θα είχαμε κάνει, αφού η αντίληψή μας περί διαχωρισμού των της πολιτικής από τα της εκκλησίας παραμένει ισχυρή και πολιτικά διεκδικήσιμη.

Σε μια  τέτοια ανώμαλη περίοδο όμως, όπου συμπιέζεται πανταχώθεν η ίδια η ταυτότητα μας, όπου τα θέματα πατριωτικής συνείδησης, ορθόδοξης πίστης και λαϊκής παράδοσης τείνουν να ποινικοποιηθούν στην συνείδηση  του μέσου προοδευτικού πολίτη, λόγω πρωτίστως  της οικειοποίησης και  υπερπροβολής τους ως ιδιοκτησία του ακραίου πολιτικού μορφώματος των νεοναζιστών αλλά και δευτερευόντος από την κοσμοπολίτκη, μεταμοντέρνα  επίδειξη  επίπλαστου, ξενόφερτου και βεβαίως υποκριτικού ψευτοπροοδευτισμού από δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης κεντροαριστεράς, η επιλογή μας είχε συμβολικό χαρακτήρα και μήνυμα:

Κανείς δεν πρέπει να διώκεται ή να υποχρεώνεται να υποκρύπτει προσωπικά συνειδησιακά του πιστεύω αν ο ίδιος δεν το επιλέγει ή το επιθυμεί, κανένας δεν υποχρεούται να δηλώνει πίστη σε κάτι που δεν πιστεύει αλλά και σε κανέναν φασίστα δεν εκχωρούμε την αποκλειστικότητα της πατρίδας και της ορθόδοξης παράδοσης.

Οι ευχές δεν θα είναι το κύριο μέλημά μας αυτά τα πέντε χρόνια.
Μέσα από αυτές δεν έχουμε σκοπό να δίνουμε εξετάσεις κοινωνικοπολιτικής ευαισθησίας και να κερδίζουμε ευκαιριακή συμπάθεια.
Η - όποια - ευαισθησία  ή γίνεται αντιληπτή από τον δέκτη ως συνισταμένη πράξεων και προτεραιοτήτων ή απλά δεν υπάρχει και τότε για κάποιους υποκαθίσταται από ευχολόγια.

Στο δελτίο τύπου που εκδίδουμε για την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής είναι αναμενόμενο να εκφράσουμε τις αυτονόητες ευχές μας για επτυχία της, παρά το ότι αυτό εμπεριέχει την - όχι δεδομένη - συμφωνία μας ως προς το τι θα θεωρηθεί επιτυχία, αφού δεν έχουμε ακόμα ακούσει προγραμματικές εξαγγελίες άρα είναι τυπική και όχι πολιτική αυτή η ευχή από όλους όσους γίνεται.

Σε επόμενες παρεμβάσεις μας λοιπόν θα εκφράζουμε τις θέσεις και προτάσεις μας ή την κριτική μας αντί να ευχόμαστε γενικόλογα και ανέξοδα.

Έτσι άλλωστε αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας με βάση την λαϊκή εντολή.

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ.

Για την δημοτική κίνηση
ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

«Αφετηρία αγώνα» για Σ. Ρούσσο η ορκωμοσία στο Χαλάνδρι – VIDEO

 Ασφυκτικά γεμάτη ήταν το βράδυ της Πέμπτης 28 Αυγούστου 2014 η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, στο παλαιό δημαρχείο της πόλης, κατά την τελετή ορκωμοσίας των νέων δημοτικών συμβούλων.

 Κυριολεκτικώς δεν… έπεφτε καρφίτσα στην, ούτως ή άλλως περιορισμένης έκτασης αίθουσα συνεδριάσεων, όπου καλά καλά ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν χωρούσαν, οπότε ο κόσμος είχε καταλάβει όλους τους διαθέσιμους χώρους, έως τις σκάλες του παλαιού δημαρχείου.

Παρ΄ όλα αυτά, η τελετή ορκωμοσίας στο Χαλάνδρι ήταν αφενός η πιο γρήγορη χρονικά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, από όσες έχει καλύψει το enypografa.gr, ενώ έκρυβε και μία κίνηση πολιτικού πολιτισμού, που σπανίως βλέπουμε σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Η τελετή ορκωμοσίας ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό, ενώ αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο κ. Σίμος Ρούσσος. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο νέος δήμαρχος της πόλης διαβεβαίωσε για το πνεύμα συλλογικότητας που θα διαπνέει την πολιτική της νέας δημοτικής αρχής, ομολόγησε ότι δεν έχει «αυταπάτες» για τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί και στη διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου η γενικότερη μνημονιακή πολιτική, υποσχέθηκε αγώνα για ανατροπή των σημερινών δύσκολων δεδομένων και δήλωσε ότι από τη Δευτέρα συνεχίζεται «η μάχη για να πάρουμε πίσω τη χώρα, την πόλη και τις ζωές μας»

Στο βήμα τον ακολούθησε ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης Γιώργος Κουράσης, ο οποίος επανέλαβε ότι οι δημοτικές αρχές δεν είναι «πόλεμος», αλλά γιορτή, συνεχάρη τον νέο δήμαρχο και τους συνεργάτες του, ευχήθηκε, μετά το πέρας της προσεχούς πενταετίας, το Χαλάνδρι να είναι ακόμη καλύτερο σε σχέση με σήμερα και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα προσπαθήσουν να παραμείνουν χρήσιμοι για το καλό της πόλης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύντομης παρέμβασής του, ο απερχόμενος δήμαρχος κινήθηκε προς τον κ. Σ. Ρούσσο, ο οποίος ήδη τον είχε πλησιάσει, αντάλλαξαν χειραψία και στη συνέχεια αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν, στέλνοντας, αν μη τι άλλο, ένα αισιόδοξο μήνυμα για την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου.

Ακολούθησαν ο θρησκευτικός και πολιτικός όρκος, καθώς και ο… ξεχωριστός όρκος της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Λούλας Καρατζά, η οποία υποσχέθηκε στη συνείδησή της να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού και η λιτή τελετή ολοκληρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου είχαν στηθεί τραπεζάκια με μεζέδες και ποτό, δίνοντας την ευκαιρία για ανταλλαγή πολιτικών και άλλων σχολίων, στα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν.


ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ENYPOGRAFA.GRTο ρεπορτάζ του enypografa.gr

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥΚαλημέρα ...

Σε κλίμα "εθνικής συμφιλιώσεως" και θρησκευτικής κατανύξεως, τελέστηκε εχθές το απόγευμα Αγιασμός, ώστε να λάβει την θεία φώτιση η νέα δημοτική αρχή και στην συνέχεια ακολούθησε η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου και του νέου δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσου.

Η εθνική συμφιλίωσις μεταξύ της δεξιάς και της πολύ αριστεράς (Κουράση και Κουρασικής Αριστεράς) σηματοδοτήθηκε με μια πρωτοτυπία - σε σχέση με τις ορκωμοσίας άλλων αριστερών νέων διοικήσεων:

Πανηγυρικό δεν εκφώνησε  μόνο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αλλά κάλεσε εις το μικρόφωνο δια να απευθύνει εορταστικό χαιρετισμό  και τον απερχόμενο, ο οποίος υπογράμμισε ιδιαιτέρως ότι από την προεκλογική του συγκέντρωση  ακόμα είχε φροντίσει να κηρύξει την παύση εχθροπραξιών και είχε καλέσει  σε εκεχειρία και λήξη του πολέμου.

Το κλίμα εθνικής ανάτασης, μετά τη τοπική Βάρκιζα υπογράμμισε με δήλωσή του στην Πλατεία ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Μιχάλης Κόσσυβας ο οποίος μας είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντάς μας τους συμβούλους της πλειοψηφίας:

"Βλέπεις που λες ότι αποτύχαμε; Όλοι αυτοί γίνανε δεξιοί".
 Και συνέχισε (απευθυνόμενος στο Νταβία):
"Μόνο η Καρατζά είναι αριστερή εδώ μέσα, ε, άντε και συ μισός-μισός. Όλους τους άλλους τους κάναμε επιτέλους δεξιούς και να το γράψεις αυτό". (Γνωστές Κοσσυβίες, τις οποίες αναπαράγουμε μόνο για λόγους πληρότητας του ρεπορτάζ, χωρίς βεβαίως να υιοθετούμε).

Το κλίμα ενότητας και κατανύξεως χάλαγε - ποια άλλη .. εκείνη η απίστευτη παλιοκουμουνίστρια Καρατζά - η οποία σημειωτέον ορκίστηκε όπως γούσταρε, κάτι παπατζες είπε, δεν τις συγκρατήσαμε, αντί να ορκιστεί εις το Σύνταγμα και τους νόμους του αστικού, δημοκρατικού κράτους - και η οποία δεν σταμάτησε στιγμή να ειρωνεύεται τον Νταβία που έκανε τον σταυρό του (από έκπληξη για τα τεκταινόμενα άραγε;)

"Όσους σταυρούς και να κάνεις δεν ξεπλένονται οι αμαρτίες σου ρε αμαρτωλέ" τον προκαλούσε συνεχώς, ενώ παράλληλα υπενθύμιζε στους παρευρισκόμενους ΣΥΡΙΖαίους την αλλαγή στην θρησκευτική συμπεριφορά της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ σε σχέση με το 2010, όταν τότε ο σημερινός Δήμαρχος είχε καταγγείλει - εγγράφως μάλιστα -  την επιλογή Κουράση να κληθεί παπάς στην τότε ορκωμοσία.

Και το έκανε αυτό η προβοκατόρισσα Καρατζά με προφανή στόχο να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ (ΚΚΕδες, τι να περιμένει κανείς) κεντρίζοντας τα παλαιοαριστερά  αντανακλαστικά παρευρισκομένων πρώην κομμουνιστών, ώστε να ενισχυθεί η εσωκομματική - συνεχώς εντεινόμενη - γκρίνια για την επίσκεψη του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος - βοήθεια μας.

(Στις νέες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την εκκλησία αποδίδουν έγκυροι αναλυτές και την επιλογή Ρούσου για τέλεση αγιασμού προ της ορκωμοσίας, αν και το δικό μας ρεπορτάζ δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο).

Το  "σάλια-μύξες"  κλίμα κατάνυξης και εθνικής ομοψυχίας ήταν τέτοιο που ακόμα και ο Πανταζής προέτεινε την δεξιά του (όλα δεξιά πήγαιναν εχθές, δόξα τω Θεώ) και είχε χειραψία με τον Νταβία, ο οποίος ανταπέδωσε (είχε κάνει τον σταυρό του και δεν ήθελε να αμαρτήσει - άβυσσος τελικά η ψυχή των αιρετών αναγνώστη μου).

Το μόνο που δεν είδαμε (ακόμα;) είναι αγκαλιασμένους Κουράση, Νταβία, Καραμολέγκο να τραγουδούν σε πρίμο σεκόντο το "Φίλοι και αδέλφια" του Ξαρχάκου.

Έτσι όπως το πάνε αυτοί εκεί μέσα πάντως , να δεις αναγνώστη μου ότι στο τέλος θα δώσουν και αύξηση στο μίσθωμα του κοινωνικού παντοκοροϊδείου, για να ενισχυθεί το καλό κλίμα ολιμαζιδισμού  μεταξύ των μεγάλων δημοτικών παρατάξεων στο νέο Δ.Σ.

Και αυτό δεν το λέμε αυθαίρετα αφού πρέπει να σημειώσουμε ότι ΗΔΗ - όπως παρατήρησε το πανεπόπτης οφθαλμός της Πλατείας -  άρχισαν να βολεύουν  "δικούς":

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος (κατά ένα ανεξήγητο τρόπο διαδικαστικά) εθεάθη μεταξύ των υπηρεσιακών της γραμματειακής υποστήριξης της διαδικασίας. (Έγιναν προσλήψεις γραφιάδων στον δήμο μετά τις δημοτικές εκλογές; ΕΓΙΝΑΝ, ΕΓΙΝΑΝ ...)

Τώρα να με ρωτήσεις πότε τα είπανε, πότε τα συμφωνήσανε  και άρχισαν τα βολέματα ... τι να σε πω, τι να σε πω ... Και εμείς όλα δεν τα προκάνουμε ...

(Σοβαρό ρεπορτάζ από την ορκωμοσία θα κάνουν οι "σοβαροί" και θα το αναδημοσιεύσουμε).
(Ξυπνήσμαε κουνημένοι από τον σεισμό ....)