Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΘ. ΠΙΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT

Ένα ένα τα πολιτικά σαπρόφυτα μαζί με τους εδώ Ευρωλάγνους κοπρολάγνους προσπαθούν να μαζέψουν τα αμάζευτα , προσπαθούν να φοβίσουν την Ελληνική κοινωνία με το ΒREXIT των Βρετανών, αυτό δείχνει τον πανικό που έχουν ότι και να πουν και κάνουν είναι πράξεις απελπισίας.Φυσικά είναι αστείες οι εικοτολογίες που εκπέμπουν οι διεθνείς και εγχώριοι εκπρόσωποι του διεθνούς συστήματος εξουσίας ότι, δήθεν το Brexit θα γονατίσει οικονομικά τη Μεγάλη Βρετανία και θα επιφέρει παγκόσμια οικονομική καταστροφή. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η ευρωζώνη, βρίσκεται σήμερα στην ουρά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης όπως μαρτυρούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των διεθνών φορέων όπως της Eurostat, της World Bank κλπ., ενώ οι προβλέψεις τους δείχνουν ότι αυτή η οικονομική μιζέρια θα συνεχιστεί. Μόνο η ανατροπή της υφεσιακής πολιτικής και του ακριβού ευρώ που έχει επιβάλλει για τους δικούς του λόγους το Βερολίνο, μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατιούσα οικονομική πορεία.!!

Αθανάσιος Πιστικός

Είδη πρώτης ανάγκης για φοιτητές συγκεντρώνουν ο Alpha και η Περιφέρεια Αττικής, με 6 δήμους του Βόρειου Τομέα
Είδη πρώτης ανάγκης για φοιτητές συγκεντρώνουν ο Alpha και η Περιφέρεια Αττικής, με 6 δήμους του Βόρειου Τομέα

Μετά τους πρόσφυγες, κοντά και στους φοιτητές από την επαρχία στέκεται η Περιφέρεια Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής και το ραδιόφωνο του Alpha ενώνουν τις δυνάμεις τους για τους νέους φοιτητές. «Γειά σας» λένε το πρωί της Δευτέρας 27/6 ο Σπύρος Χαριτάτος και ο Γιώργος Καραμέρος, μέσα από την ομώνυμη ραδιοϕωνική εκπομπή του Alpha 9,89, που θα μεταδοθεί κατ’ εξαίρεση από τις εγκαταστάσεις του διαμετακομιστικού κέντρου συλλογής ειδών υλικής συνδρομής της Περιϕερειακής Ενότητας του Βόρειου Τομέα, στην Αγία Παρασκευή.

Έπειτα από πρωτοβουλία του αντιπεριϕερειάρχη βόρειου τομέα, Γιώργου Καραμέρου και στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιεί η Περιϕέρεια, δυο παλιοί γνώριμοι συναντιούνται και πάλι on air, αυτή τη ϕορά στη ραδιοϕωνική συχνότητα του alpha, με σκοπό να απευθύνουν κάλεσμα σε όποιον συμπολίτη επιθυμεί να σταθεί δίπλα στους ϕοιτητές από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αυτήν την ώρα βάζουν τα θεμέλια για την αυριανή τους εξέλιξη.

Πρώτο μεγάλο ραντεβού για τη συλλογή των ειδών, το Σάββατο 2 Ιουλίου, 9:00-15:00, οπότε και ανοίγουν οι πόρτες του κέντρου συλλογής ειδών στην Αγία Παρασκευή για όποιον επιθυμεί να προσϕέρει.

Από τα μικρόϕωνα του ιδιότυπου ραδιοϕωνικού στούντιο που θα στηθεί στις εγκαταστάσεις του διαμετακομιστικού κέντρου, θα απευθυνθούν προς τους δημότες τους, σε πρώτη ϕάση, δήμαρχοι της ενότητας του βόρειου τομέα, για συλλογή ειδών που θα συνδράμουν στη στήριξη των ϕοιτητών και δη όσων βρίσκονται μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους:

-Από τις 10:00 μέχρι τις 11:00, οι Ξένος Μανιατογιάννης, δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Σταθόπουλος, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και Νίκος Μπάμπαλος, δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής.
-Από τις 11:00 μέχρι τις 12:00, οι Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου, Ηλίας Αποστολόπουλος, δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού και Μίλτος Καρπέτας, δήμαρχος Μεταμόρϕωσης.
Παρόντες στο «στούντιο» και οι εθελοντές και αλληλέγγυοι του βόρειου τομέα, που βοηθούν συστηματικά για την ταξινόμηση, διαλογή και αποθήκευση των ειδών.
Σε μια συγκυρία κατά την οποία πολλοί συνάνθρωποι δοκιμάζονται, η Περιϕέρεια Αττικής λειτούργησε πρώτη ϕορά το Μάρτιο το πρώτο, στην Ελλάδα, Κέντρο logistics, για τη διαχείριση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσϕυγες, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στο χώρο «Εσπλανάδα», στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου.
Επεκτείνοντας την πρωτοβουλία, ο βόρειος τομέας άνοιξε τον Απρίλιο τις πόρτες του στους πολίτες με τη λειτουργία «Διαμετακομιστικού Κέντρου Διαχείρισης και Εϕοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης», παρέχοντας υπηρεσίες, υποστηρικτικές στο βασικό κέντρο αποθήκευσης του Φαλήρου.
Μέχρι σήμερα, χιλιάδες συμπολίτες έχουν εισϕέρει τεράστιες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, που με άμεσο, συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο διατέθηκαν στους ωϕελούμενους.Τόσο η δομή του Φαλήρου, όσο και αυτή της Αγίας Παρασκευής είναι πλέον σε θέση να αποτελέσουν παρακαταθήκη για την προσϕορά σε κάθε κοινωνική ομάδα.
Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, συντονιζόμαστε στις 10:00 στη ραδιοϕωνική συχνότητα του Alpha και το Σάββατο 2 Ιουλίου, προσωπικό και εθελοντές της Περιϕέρειας σας περιμένουμε από τις 9:00 μέχρι και τις 15:00 στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής (Μεσογείων 448, είσοδος από Ευαγγελιστρίας).
Ενδεικτικά, παρατίθενται είδη προς συλλογή για τους νέους φοιτητές:

Κουζίνα
Τηγάνι
Κατσαρόλες
Πετσέτες
Πιατοθήκη
Κάδος Απορριμμάτων
Κούπες
Μαχαιροπήρουνα
Ποτήρια
Πιάτα
Καθιστικό
Καναπές
Τραπεζάκι σαλονιού
Βιβλιοθήκη

Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΑς γράψουμε λοιπόν το πρώτο άρθρο του "site" ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ.

Γιατί το κάναμε;

Τι παιζόταν αυτές τις μέρες; Τι παίζεται αυτές τις μέρες γενικότερα;

Ήθελε η ΠΛΑΤΕΙΑ να είναι χορηγός στο φεστιβάλ και φώναζε ο Νταβίας;
ΟΧΙ!

"Και τους νοιάζει που προβάλλεται ο δίπλα. Να ψοφίσιει η κατσίκα του γείτονα είναι" λένε.
ΟΧΙ! ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΣΙΚΑ ΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΙΣΙΑ, με τα ίδια κριτήρια που θα την δικαιούνται όσα sites πληρούν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ λειτουργίας και όχι με κριτήριο αν αρέσουν στην εξουσία (την τωρινή ή την επόμενη).

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ.

Θα το εξηγήσουμε.

Και όποιος έχει ανοικτά αυτιά θα καταλάβει:

1. Θέση αρχής αλλά και δημοκρατική υποχρέωση του δήμου είναι να "παίζει" δίκαια όλα τα μέσα και να ενισχύει την ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ - είναι η άποψή μας, αλλά και η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ , των προοδευτικών ανθρώπων, γενικώς.

Η άποψη που εξέφρασε ο Γκάγκας στο δημοτικό συμβούλιο, ότι δηλαδή "εμείς - εκείνοι - θέλουμε να βάζουμε χορηγούς μόνο τα site που συμφωνούν με τις επιλογές μας για τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη"-  και μάλιστα δωρεάν -  είναι  ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  αφού λέει ξεκάθαρα ότι η διοίκηση του δήμου θα πριμοδοτεί μέσα που τις παίζουν το πολιτικό παιχνίδι. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση αυτό.

Είναι όμως και ΕΝΑΝΤΙΑ στα οικονομικά συμφέροντα του δήμου.
Διότι αν αναζητούσε ο δήμος ΧΟΡΗΓΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ για το φεστιβάλ και όχι για την πολιτική της διοίκησης, ίσως να είχε βρει χορηγό που (πχ) θα πλήρωνε και τα έντυπα ή τα banners ή θα έδινε χρήμα για τις παραστάσεις.
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΟΡΗΓΟΣ, άλλωστε.

Αυτά όλα δηλώνουμε ότι έτσι και αλλιώς εμάς δεν μας αφορούσαν και δεν μας αφορούν ως site ή blog που έχουμε προβάλλει όλες τις εκδηλώσεις του δήμου, τα προγράμματα του ΠΕΔΥ, κάθε ανακοίνωση που μας έχει έρθει από φορείς, συλλόγους ακόμα και κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ χωρίς να ζητήσουμε από κανένα να μας γράψει ως ΧΟΡΗΓΟΥΣ του, αφού αυτό που τους προσφέρουμε το θεωρούμε - και είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΡΟΡΑ της Πλατείας.

ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ.

Ενώ λοιπόν ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ακριβώς τις μέρες που έχει υποβληθεί από την πλευρά μας η αίτηση εγγραφής στο μητρώο μέσων ηλεκτρονικής ενημέρωσης του υπουργείου τύπου από 10 Ιουνίου - από τους πρώτους το κάναμε - γιατί εμείς ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εναντίον της ανωνυμίας στο διαδίκτυο, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ στο Χαλάνδρι που ό,τι αναρτούμε έχει ΥΠΟΓΡΑΦΗ και έχουμε δώσει μάχες για την ΕΠΩΝΥΜΗ, ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ,  απέναντι σε διαχρονικούς διώκτες μας με μπλε, πράσινους και κόκκινους κόκκους.
Απέναντι σε μηνυτές, απέναντι σε τζιχαντιστές, απέναντι στον Αεικίνητο και τον Σταθόπουλο, απέναντι σήμερα στον Ρούσσο ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ απείλησε με .... τον εισαγγγελέα, λες και τον φοβήθηκα τρεις φορές που με έστειλαν. (θα επανέλθω)

Αλλά εμείς την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ την εννοούμε όχι με κουκούλα.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΦΟΡΑΕΙ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ.

Και πάμε και στον εισαγγελέα γιατί λέμε ΟΝΟΜΑΤΑ, επώνυμα.

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ!

Και γι΄αυτό φεύγουμε από τον εισαγγελέα.

Αυτή την "αξιολόγηση" της αίτησής μας από το Υπουργείο Τύπου θεωρώ ότι είχε στόχο η συμπεριφορά αυτή του δήμου.

Πίεση προς το Υπουργείο να μας κόψει είναι!

Οι "σύντροφοι" του Νίκου Παππά στο Χαλάνδρι ξεκίνησαν ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ να πείσουν ότι η ΠΛΑΤΕΙΑ δεν είναι εφημερίδα, σε αντίθεση με τους εκλεκτούς τους που δεν είναι ... blog.

ΤΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΠΑΛΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΤΟΥΣ Ο ΚΟΥΡΑΣΗΣ!

Αυτούς ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ και αυτούς που "στηρίζουν" την αντίληψη της πλειοψηφίας του δήμου περί αλληλεγγύης (το φιλόπτωχο ταμείο) ενώ θεωρούν ότι πρέπει να αποκλείεται, τι λοιπόν από το να θεωρείται "επίσημο" ειδησιογραφικό site;;;;

ΜΑ Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ.

Με τι επιχειρήματα λοιπόν μπορεί να αποκλειστεί η Πλατεία από το να θεωρείται και ΕΠΙΣΗΜΑ τοπικό ειδησιογραφικό site;;;;

Έχει ΑΦΜ η εκδοτική επιχείρηση, έχει δημοσιογράφο (Che Moi) χρόνια τώρα.
Δεν έχει μήπως ειδήσεις;
Δεν έχει αρθρογραφία;
Δεν έχει έρευνα;
Δεν φιλοξενεί ΟΛΕΣ τις απόψεις;
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝΕ;
Ότι θέλουμε να τους αποκλείσουμε γιατί δεν μας αρέσει, μας κάνει κριτική και δεν γουστάρουμε το ύφος της και αυτόν τον ακατανόμαστο.

Α, ας το πούνε λοιπόν αυτό, θα έχει ενδιαφέρον.

Δεν θέλουνε να το πούνε γιατί θα έχουν πέσει οι μάσκες της ΦΑΣΙΖΟΥΣΑΣ αντίληψης που υποκρύπτεται πίσω από αυτό.

Δημιούργησαν  λοιπόν την εξυπνάδα για να την πουν στα συντρόφια από πάνω: Είναι blogspot, άσε που οι άλλοι είναι χορηγοί στον δήμο ενώ η Πλατεία δεν είναι.

Αν δεν κάναμε την αλλαγή στην DNS, θα το κάναμε για να εμμείνουμε στο ότι δεν δεχόμαστε να αξιολογούμαστε με ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ κριτήρια για το αν είμαστε διαδικτυακή εφημερίδα, αν είμαστε ειδησιογραφικό site επειδή η διεύθυνσή μας είχε στον τίτλο της την λέξη  blogspot.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ είσαι αν το θέλουν οι αναγνώστες σου, όχι η εξουσία.

Κάναμε τελικά την αλλαγή γιατί για εμάς ήταν ΑΣΤΕΙΟ να κάνουμε αυτή την αλλαγή αφαιρώντας ένα ΗΛΙΘΙΟ επιχείρημα από τους διώκτες μας.
Τελειώσαμε λοιπόν το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί ως ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΦΑΝΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ αποκλεισμού μας.

ΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ υποκύπτοντας στην ΒΛΑΚΕΙΑ, κάτι που με κάνει να βγάζω σπυριά.

Θέλω να πιστεύω ότι το υπουργείο τύπου δεν θα λειτουργήσει με αυτό το κριτήριο και δεν θα αποκλείσει όλα τα blogs του blogger. Θα είναι πραγματικά ΠΑΡΑΛΟΓΟ. 

Αν βγει σωστή η εκτίμησή μου αυτή ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ οι τύποι που σε τοπικό επίπεδο κάθονται και ραδιουργούν για να μην έχουμε αυτά ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ και δικαιούνται όλοι, ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.

Ποτέ δεν ζητήσαμε να είμαστε ΜΟΝΟΙ για τίποτα.

Θέλουμε να είμαστε πολλοί στον χώρο. Θέλουμε να λειτουργεί η ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ αλλά με κριτήρια ισονομίας.

Το ποιοι διεκδικούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ όμως, στηριζόμενοι και στηρίζοντες το τοπικό κατεστημένο είναι ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ δημοκρατίας.

Δε νομίζεις;;;;

Περιμένουμε την αποδοχή του νέου site "www.stinplatia.gr"  - που βέβαια είναι η ίδια, η γνωστή ΠΛΑΤΕΙΑ - στην λίστα του υπουργείου τύπου κόντρα στις πιέσεις και τις μεθοδεύσεις των τοπικών συνομοτών εναντίον μας.

ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ απόπειρα ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ και ΦΙΜΩΣΗΣ ΑΠΟΨΗΣ.

Αναλαμβάνουμε λοιπόν με αυτή την πρωτοβουλία - σύγκρουση την ευθύνη να ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ στα χωράφια για τους μικρούς εραστές της ενημέρωσης.

Δεν είναι άλλωστε οι πρώτοι φορά.

Έτσι και αλλιώς είμαστε ΜΑΡΑΘΟΝΟΔΡΟΜΟΙ, που λέει και ο Γιώργος,

Συνεργατικές-Συνεταιριστικές ΟργανώσειςΤου Γιώργου Παπαγιαννόπουλου από τη Ρήξη φ. 124

Από το 2010 η χώρα μας (όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε.) βρίσκεται μέσα στη δύνη μιας πολύπλευρης κρίσης, το τέλος της οποίας.. όλο κι απομακρύνεται! Διάφοροι «ειδικοί» της οικονομίας παράγουν την μια πολιτική μετά την άλλη, στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να βρουν την λύση που θα σταθεροποιήσει την πτωτική τάση της οικονομίας, για να την οδηγήσουν μετά στην ανάκαμψη, και όμως η πολυπόθητη «ανάπτυξη» -που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ώθηση στην ευημερία των ανθρώπων- αναβάλλει συνεχώς την εμφάνισή της! Μπροστά σε μια τέτοια πραγματικότητα, οφείλουμε να επανανακαλύψουμε εναλλακτικές μορφές οργάνωσης του (κοινού) βίου, ευρισκόμενες κοντά τόσο στην παλαιότερη δική μας παράδοση, όσο και του παγκόσμιου Συνεταιριστικού-Συνεργατικού Κινήματος.
Όταν εκδηλώθηκε η κρίση, η ελληνική κοινωνία ήταν ήδη υπό διάλυση. Η έννοια της ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ είχε υποστεί ανήκεστο βλάβη. Έκτοτε, άρχισε πάλι μία προσπάθεια επανατοποθέτησης εννοιών, δράσεων, εναλλακτικής προοπτικής (με αβέβαιο αποτέλεσμα). Μέσα σε αυτά που συζητήθηκαν και συζητούνται –ως πιθανές λύσεις διεξόδου- είναι  ο Συνεργατισμός και ο Συνεταιρισμός.
Ο Συνεργατισμός και  ο Συνεργατισμός είναι για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς «το απαλό μαξιλάρι πάνω στο οποίο μπορούν να γείρουν με σιγουριά και ασφάλεια το κεφάλι και να ξεκουράσουν για λίγο το κουρασμένο τους κορμί!»
Γράφαμε, ανάμεσα στα άλλα, ως συλλογικότητα «Σοσιαλιστική Ανασύνθεση», το 2011, σχετικά με τα καθήκοντα του Λαϊκού Κινήματος: «Ανάπτυξη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ, εναλλακτικές μορφές ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Στήριξη μορφών συλλογικής διαχείρισης, όπως: συνεταιρισμών, ομαδικών καλλιεργειών, δημοτικών και δημοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων, διαχείριση των λαϊκών αγορών από επιτροπές άμεσων παραγωγών, καταναλωτών κ.ο.κ.»
Υλοποιώντας αυτήν τη λογική και κατεύθυνση, προχωρήσαμε στην ίδρυση και λειτουργία, για ένα χρονικό διάστημα περίπου τριών χρόνων, ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού «Χωρίς Μεσάζοντες», ανταποκρινόμενοι στις ΑΝΑΓΚΕΣ της συγκυρίας και στο γενικότερο πνεύμα της εποχής που ήθελε την επανασύνδεση παραγωγών και καταναλωτών απευθείας, χωρίς μεσάζοντες. Προϊόντα φθηνότερα για τον καταναλωτή αφενός, στήριξη του έλληνα παραγωγού αφετέρου.

Το εφαρμοσμένο παράδειγμα, περιληπτικά:

Με την ίδρυσή του, ο Συνεταιρισμός Ελλήνων Καταναλωτών «Προμηθέας Λυόμενος» έθετε  στο καταστατικό του τις εξής βασικές επιδιώξεις (στο 1ο άρθρο):
-Να στηρίξουμε την οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική ανάπτυξη των μελών.
-Να υπηρετούμε την συνεταιριστική ιδέα.
-Να προσφέρουμε στην εθνική και στην κοινωνική οικονομία, συμβάλλοντας σε επενδυτικά προγράμματα, αναγκαία για την ανασυγκρότηση με όρους δίκαιης κατανομής βαρών και ωφελημάτων.
-Να φέρουμε σε άμεση επαφή τους καταναλωτές με τους παραγωγούς.
-Να καλλιεργούμε και αναδεικνύουμε την πολιτισμική μας παράδοση, το κοινοτικό πνεύμα και την αλληλεγγύη, με καθημερινή συνεταιριστική πρακτική.
Ως προτεραιότητές περιγράφονταν:
α) Η εξασφάλιση ποιοτικών, οικονομικών και ελληνικών προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) για τα μέλη και τους φίλους.
β) Οι δράσεις αλληλεγγύης μεταξύ των μελών και των φίλων.
γ) Το Παρατηρητήριο του Καταναλωτή. Για ενημέρωση σχετικά με την ποιότητα, προέλευση και ασφάλεια των προϊόντων, την αξιοπιστία τα παραγωγών – προμηθευτών, τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (νερό, στέγη, υγεία), την εν γένει δράση των συνεταιρισμών στην Ελλάδα κ.ο.κ.
δ) Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, με πρωτοβουλίες διάσωσης ντόπιων ποικιλιών, προστασίας από την χρήση μεταλλαγμένων και η συναφής ενημέρωση – κατάρτιση των ενδιαφερομένων.
ε) Η εκπόνηση μικρών και εφαρμόσιμων αναπτυξιακών δράσεων, με σύμπραξη και άλλων συνεταιρισμών, άνεργων και ακτημόνων νέων, αλλά και μικρών επιχειρηματιών με ειδικά προσόντα και ενδιαφέροντα.
Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του συνεταιρισμού, αναγκαστικά, θα εξαντληθεί στην προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων. Από την στιγμή που η λειτουργία μας ως προς αυτά θα κριθεί επιτυχημένη και αποδοτική, θα μπορούμε να περάσουμε στην δεύτερη περίοδο, κατά την οποία θα επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε ένα πιο σύνθετο αναπτυξιακό, γιατί όχι και επενδυτικό, προγραμματισμό.
Να αναδείξει:  τρόπους εφικτής αντίστασης στην κερδοσκοπία και την εξάρτηση μέσω ενός  ρεαλιστικού σχεδίου στήριξης των λαϊκών στρωμάτων και ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο  εναλλακτικής διαχείρισης, σε αντίθεση με την οικονομική ολιγαρχία και το πλέγμα εξουσίας που την υπηρετεί. Στην σημερινή συγκυρία η διάδοση των ιδεών του Συνεργατισμού και του Συνεταιρισμού αποκτούν βαρύνουσα σημασία, η ολοκλήρωση της Προσπάθειας για την ίδρυση Καταναλωτικού-παραγωγικού Συνεταιρισμού στρατηγικής  σημασίας»
Το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο βασιστήκαμε ήταν ο  Νόμος ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 1667 (ΦΕΚ Α 196/6-12-1986), περί «Αστικών Συνεταιρισμών».
Η εμπειρία μας, μετά από τρία χρόνια εθελοντικής εργασίας, όσον αφορά την δυνατότητα επιβίωσης στο σημερινό μνημονιακό περιβάλλον είναι αρνητική. Διότι, παρότι λειτουργούσαμε με ΑΦΜ, ΝΟΜΙΜΑ δηλαδή και ΔΙΑΦΑΝΑ σε σχέση με τις συναλλαγές μας με το επίσημο κράτος, το τελευταίο δεν  ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ τις ανάγκες των εξυπηρετουμένων καταναλωτών (και δυνητικά των όποιων άλλων). Με κυβέρνηση μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ, υποτίθεται πιο «ευαίσθητη» –ας αφήσουμε στην άκρη περαιτέρω χαρακτηρισμούς, όπως «αριστερή» κλπ–   σε τέτοια ζητήματα. Με τους νέους τρόπους φορολόγησης, μας προσέθεσαν Τέλος Επιτηδεύματος του νόμου 3986/2011,  με βάση το Άρθρο 31 περί «επιβολής τέλους επιτηδεύματος» για την χρονιά 2015.

 Η κατάληξη του εγχειρήματος

Κατόπιν τούτου, η προσπάθειά μας, στηριγμένη αποκλειστικά στον εθελοντισμό, δεν είχε ουδεμία προοπτική περαιτέρω επιβίωσης.
Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τα αυτονόητα, πλην όμως η μνημονιακή λαίλαπα, που παρέσυρε τα πάντα, δεν θα άφηνε άθικτη την δική μας πρωτοβουλία. Άσε που ήταν ΑΥΤΟΝΟΜΗ, Πρωτοβουλία Πολιτών,  δεν ελεγχόταν δηλαδή από κάποιον ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ. Ζητήσαμε να προστεθεί σε κάποιο φορολογικό νομοσχέδιο μια τροπολογία που θα άφηνε ένα παράθυρο επιβίωσης σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, διατυπωμένο ως εξής:  «Εξαιρούνται επίσης από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους οι καταναλωτικοί  προμηθευτικοί συνεταιρισμοί του νόμου 1667 του 1986, εφ’ όσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών. Η εφαρμογή αυτού του εδαφίου αρχίζει από το φορολογικό έτος 2015.

Αιτιολογώντας:   Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί  ιδρύονται με βάση  τον νόμο 1667/1986, περί αστικών συνεταιρισμών.  Ο αριθμός αυτών των συνεταιρισμών, που έχουν ιδρυθεί τα τελευταία πέντε χρόνια είναι πολύ μικρός. Λειτουργούν κατά βάση με τον  εθελοντισμό των μελών. Για τους νέους συνεταιρισμούς, τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας τους,  το βάρος των 1.000 ευρώ για το τέλος επιτηδεύματος, πέραν των λοιπών φόρων, είναι μεγάλο. Είναι ουσιαστικά οριακό το ποσό,  σε σημείο  να αποτρέψει την λειτουργία τους. Μετά την πενταετία μπορεί να αντέξει αυτό το ποσό. Ζητούμε μια αντιμετώπιση ίση με εκείνη των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, όντας επιχειρήσεις με κοινωνικό χαρακτήρα, που δεν στοχεύουν σε κερδοφορία, αλλά στην εξυπηρέτηση των μελών, διακινώντας κυρίως προϊόντα διατροφής που προμηθεύονται από παραγωγικούς γεωργικούς συνεταιρισμούς.

Δεν άκουσε κανείς, οδηγηθήκαμε σε κλείσιμο. Όλα τούτα λέγονται ως εμπειρία σε πρωτόγνωρο (και άγονο εντέλει) έδαφος, ως κατάθεση Μαρτυρίας και ως Οδηγός για τις ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ που είμαστε υποχρεωμένοι, είτε εμείς είτε άλλοι, να αναλάβουμε. Ο Αγώνας Επιβίωσης του Έθνους και του Λαού μας είναι ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ…
Ούτως ή άλλως, είμαστε Μαραθωνοδρόμοι….

*Αρχιτέκτων- συγγραφέας. Από τις εκδόσεις «Γόρδιος» κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο: Αιθιοπία (Αβησσυνία): Ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής.

OI BRETANOI ΕΙΙΠΑΝ OXI ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΕ


Tο όχι στην παραμονή προηγείται με 52% ΣΤΟ 80% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ.