Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΑΘ. ΠΙΣΤΙΚΟΣ: ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΕΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

 Παρακολούθησα εχθές το βράδυ στη βουλή για τις ανάγκες τού ρεπορτάζ την ομιλία των αρχηγών¨  μετά την ενημέρωση τού πρωθυπουργού τής χώρας.
 Η κατάσταση είναι τραγική αυτό πού αποκόμισα και είδα άνθρωποι και ανθρωπάκια΄΄ πού το μόνο τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα τής εξουσίας και τίποτα άλλο΄΄ .

Ένα Σαμαρά θλιβερό έναν Βενιζέλο να ουρλιάζει ξέροντας ότι θα είναι ο τελευταίος λόγος του σαν προέδρος τού ΠΑΣΟΚ.

Τώρα για πιο ΠΑΣΟΚ θα μου πεις αυτό είναι ένα άλλο θέμα η ιστορία γράφεται κάθε μέρα.

Να μην πω γιά το Ποτάμι και το κόμμα τού λαού το ΚΚΕ τελικά πουθενά δεν συμφωνούν μα πουθενά ???

Μόνο ένας ο Πάνος ο Καμένος ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ τιμά τα παντελόνια του...

Τελικά από ότι κατάλαβες φίλε και φίλη αναγνώστη μου αυτοί είναι και αυτούς ψηφίζαμε ?

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ!!!!

Καθαρισμοί – αποψιλώσεις οικοπέδων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χαλανδρίου (5/6/2015)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΑΡΜΟΔΙΟΣ:ΚΟΛΛΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Λ.Πεντέλης & Παράδρομος Αττικής Οδού
τηλ: 2106845104 - fax: 2106853330
e-mail: syntirisi.oximaton@halandri.gr

Χαλάνδρι 29 Μαΐου 2015
Αρ.Πρωτ.:15181


ΘΕΜΑ: «Καθαρισμοί – αποψιλώσεις οικοπέδων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χαλανδρίου».

ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

α. Άρθρο 94 παρ.1 περίπτ. 26 εδάφ. β’ του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄ 87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».

β. Πυροσβεστική Διάταξη 4 / 2012 ΦΕΚ/2012 ΦΕΚ /1346/Β/25.4. 2012

«Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων κωμοπόλεων και οικισμών».

γ. Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου

1. Λόγω έναρξης της αντιπυρικής περιόδου (από την 1η Μαϊου μέχρι την 31η Οκτωβρίου) και σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται στην αποψίλωσή τους από τυχόν ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, καθώς και στην απομάκρυνση άλλων εύφλεκτων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Επίσης υποχρεούνται και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή του κινδύνου από πυρκαγιά.

Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» άρθρο 94 παρ.1 περίπτ. 26 εδάφ. Β, προβλέπεται ο αυτεπάγγελτος καθαρισμός των συγκεκριμένων χώρων από τους δήμους «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.»

Όσον αφορά τον καθορισμό δαπάνης καθαρισμού αναμένεται σχετική Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και ενημέρωση των ιδιοκτητών από την ιστοσελίδα του Δήμου μας.

2. Επίσης σύμφωνα με τα άρθρα 6,16 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Xαλανδρίου, οι κοινόχρηστοι χώροι κατοικούμενων ή εγκαταλειμμένων κατοικιών, πολυκατοικιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, διατηρούνται καθαροί με την φροντίδα των ιδιοκτητών τους. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για την απομάκρυνση ξερών κλαδιών κ.λ.π. που είναι δυνατόν να αποτελέσουν εστία πυρκαγιάς.

3. Ύστερα από τα παραπάνω, λόγω του επείγοντος της αντιπυρικής περίοδου:

καλούνται οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χαλανδρίου μέχρι την 15η Ιουνίου (Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Χαλανδρίου ) να προβούν στον άμεσο καθαρισμό τους καθώς και στην απομάκρυνση κάθε εύφλεκτου αντικειμένου που μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση πυρκαγιάς ή στην ταχεία εξάπλωσή της.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΠΟΥΑ


Ημερίδα για τα προβλήματα των Δήμων της Ανατολικής Αττικής
Η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής, ήταν το κύριο αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης – ημερίδας που διοργανώσαν στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, η Π.Ε.Δ.Α. και η Περιφέρεια Αττικής.
Στην ημερίδα συμμετείχαν, ως διοργανωτές, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αχαρνών Ιωάννης Κασσαβός, ως οικοδεσπότης ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου Σωτήρης Μεθενίτης, καθώς επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, και οι Δήμαρχοι Ανατολικής Αττικής, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης,  Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, Ραφήνας Πικερμίου, Βασίλης Πιστικίδης, Σαρωνικού, Γεώργιος Σωφρόνης.
Τοποθετήσεις έγιναν και από τον Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελο Καπετάνιο (εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση), καθώς και από τον επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Παιανίας, Ισίδωρο Μάδη.
Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, ο Βουλευτής Αττικής με το «Ποτάμι» Γιώργος Μαυρωτάς, η συνεργάτιδα της βουλευτίνας Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία Γεωργίας Μαρτίνου, Αλεξία Αμουργιανού, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Πάρις Ευαγγελίου, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία, Ιωάννα Τσούπρα, καθώς και αιρετοί και στελέχη από Δήμους της Αττικής.
Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Ηρακλής Γκότσης τόνισε μεταξύ άλλων πως «στόχος δεν είναι να κάνουμε απλά μια καταγραφή των προβλημάτων, αλλά να γίνει η απαρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας ενίσχυσης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής. Πριν 2 μήνες ξεκινήσαμε κάτι ανάλογο με τους νησιωτικούς Δήμους της Αττικής. Δημιουργήσαμε μια επιτροπή και με την συμμετοχή της Περιφέρειας, στη συνέχεια ξεκινήσαμε να προχωράμε κάποια ζητήματα. Π.χ. κάναμε μια συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ και προχώρησαν ήδη κάποια θέματα ύδρευσης των νησιών.
Ως ΠΕΔΑ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, μία τράπεζα πληροφοριών, με τα ζητήματα που απασχολούν κάθε Δήμο και να βλέπουμε που μπορούμε να βοηθάμε. Υπάρχουν δυνατότητες και σχετικές πηγές χρηματοδότησης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν “οδικό χάρτη” με πρακτικές οδηγίες προς τους Δήμους για την εύρεση τρόπων χρηματοδότησης. Να πω επίσης ότι ως ΠΕΔΑ μπορούμε να παρέχουμε μια τεχνική βοήθεια ώστε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Δήμων της Αττικής.
Θέλω να τονίσω επίσης πως είναι μεγάλη τύχη για την Ανατολική Αττική να έχει Αντιπεριφερειάρχη, έναν πρώην Δήμαρχο, τον Πέτρο Φιλίππου. Γνωρίζει τα προβλήματα, τα καταλαβαίνει και θα είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης.
Σε σχέση με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Κυβέρνηση για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε κάνει πολλές. Όμως με ανοικτό το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, δεν μπορούν να μπουν ακόμη στην ουσία των αιτημάτων μας. Θεωρώ πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή της διαπραγμάτευσης, θα έχουμε περιθώρια να βάλουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν».
Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στον σχεδιασμό της ΠΕΔΑ να έρθει σε επαφή με το σύνολο των 66 Δήμων της Αττικής. Δυστυχώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε σε μία φάση που ο καθένας μας νομίζει ότι θα λύσει μόνος του τα προβλήματα. Μας το έχουν περάσει αυτό το πράγμα. Έχουμε χάσει τη συλλογικότητα δεκαετίες τώρα και τελευταία ακόμη περισσότερο. Κάνουμε μια προσπάθεια μήπως τη ζωντανέψουμε λίγο. Είναι δύσκολο. Ως ΠΕΔΑ έχουμε ελάχιστο προσωπικό, επιστημονικά δεν έχουμε κανένα εργαλείο, τώρα προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Στο διάλογο που έγινε, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:
Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων: Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου έδωσε έμφαση στην εφαρμογή του μοντέλου που θα δίνει έμφαση στη διαλογή στην πηγή και θα είναι συντονισμένο στην κατεύθυνση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και να καταθέσουν τις απόψεις τους, για την τρέχουσα κατάσταση, για τον υπάρχοντα εξοπλισμό, για τις ενδεχόμενες ανάγκες, καθώς και οι σχετικές προτάσεις να είναι κοστολογημένες, έστω και ενδεικτικά.
Από την πλευρά των Δημάρχων της περιοχής τονίστηκε με έμφαση και σχεδόν απ’ όλους, το θέμα των χρήσεων γης και των σχετικών παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια. Πολλοί Δήμαρχοι τάχθηκαν υπέρ των διαδημοτικών συνεργασιών σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση του σχετικού εξοπλισμού κ.α.
Στην παρέμβαση που έκανε ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελος Καπετάνιος, τονίστηκε με έμφαση ότι οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος της επιβολής μεγάλων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ.Καπετάνιος τόνισε ότι οι ανάγκες και οι συνθήκες αλλάζουν, καθώς όπως τόνισε, προηγούμενες μελέτες εμφάνιζαν τα σύμμεικτα απορρίμματα να αποτελούν το 40% του συνόλου των απορριμμάτων, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται κάπου στο 20%. 
Υποδομές – αποχέτευση: Ως ένα από τα ζητήματα πρώτης γραμμής χαρακτηρίστηκε το θέμα των υποδομών και της αποχέτευσης από όλους τους Δημάρχους που συμμετείχαν στην ημερίδα. Μεταξύ άλλων, υπήρξε προβληματισμός για την υλοποίηση και παράδοση έργων, τα οποία καθυστερούν εξαιτίας έλλειψης σχετικής χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας μέσω του ΕΣΠΑ. 
Αρμοδιότητες Δήμων: Στην συζήτηση εντάχθηκε και το ζήτημα της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από Δήμους, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η τοποθέτηση θαλάσσιων πλατφορμών σε όρμους Δήμων της Ανατολικής Αττικής, χωρίς καν να ερωτηθούν, έστω και γνωμοδοτικά, οι Δήμοι αυτοί, όπως στο Δήμο Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της χρήσης των παραλιών και του ρόλου που πρέπει να έχουν οι Δήμοι στην έγκριση ή όχι της κάθε χρήσης, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της λειτουργίας του Οργανισμού Λιμένα Ραφήνας, όπου ο οικείος Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα καμίας απολύτως παρέμβασης. Ιδιαίτερα τέθηκε και το ζήτημα της γραφειοκρατίας που αποτελεί πολλές φορές ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή λειτουργία των Δήμων με τον Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη να φέρνει ως παράδειγμα τις διαδικασίες που χρειάζονται για τους ετήσιους ψεκασμούς στα έλη της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κουνούπια.
Μεταφορά μαθητών: Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου τόνισε πως χρονικά οι διαδικασίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και τόνισε ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα καλυφθεί τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο ποσοστό η μεταφορά των μαθητών «την στιγμή που πηγαίναμε κάθε φορά Νοέμβριο για να έχουμε λεωφορεία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Υγεία: Αρκετοί Δήμαρχοι της περιοχής έθεσαν το ζήτημα της δημιουργίας Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής.

26 οικονομολόγοι γράφουν στους FT υπέρ της Ελλάδας: Δείξτε λογική και ανθρωπιά


Τώρα που έχει φτάσει «η τελευταία ώρα» ήρθε η στιγμή να επικρατήσει η «οικονομική λογική» και η «ανθρωπιά» αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, υποστηρίζουν με επιστολή τους στους Financial Times 26 επιφανείς οικονομολόγοι, πρώην πρωθυπουργός, βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και καθηγητές πανεπιστημίων.
Οι 26 υπογράφοντες οι οποίοι είχαν αποστείλει επιστολή στην ίδια βρετανική εφημερίδα τον περασμένο Ιανουάριο καλώντας την «ΕΕ να επωφεληθεί» από την αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, κάνοντας μια «καινούρια αρχή», τονίζουν ότι «το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών εκ μέρους των δανειστών, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται κοντά στο αποκορύφωμά τους».
«Προκειμένου να αποφύγουμε την αποτυχία, είναι ανάγκη για υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές» τονίζουν οι υπογράφοντες μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος Γιόσεφ Στίγκλιτς, ο Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» Τομά Πικετί και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργούς Μάσιμο Ντ΄Αλέμα.
Είναι ανάγκη για υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές
Οσο για το ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι υποχωρήσεις, οι 26 αναφέρουν ότι «από την πλευρά της ΕΕ, η υπομονή και η χρηματοδότηση για να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανάπτυξη και για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης» και «από την Ελλάδα, αξιόπιστη δέσμευση στο να δείξει ότι ενώ είναι κατά της λιτότητας, είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και ότι θέλει να παίξει θετικό ρόλο εντός της ΕΕ».
Σε αυτό το σημείο, οι 26 υπενθυμίζουν ότι στην επιστολή τους στα τέλη του Ιανουαρίου μετά τις ελληνικές εκλογές είχαν αναφέρει ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η λιτότητα με τις μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα είχαν γράψει: «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τη λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις, το να καταδικάζει κάποιος τη λιτότητα δεν σημαίνει ότι είναι και κατά των μεταρρυθμίσεων». Κατά τους υπογράφοντες την επιστολή, δυστυχώς, «έξι μήνες μετά, νιώθουμε απογοήτευση, φόβο και κατάπληξη πως η λιτότητα υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στις οποίες είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα είχαν συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση: και κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».
Η λιτότητα πρέπει να διαχωριστεί από τις μεταρρυθμίσεις
«Η λιτότητα μειώνει δραστικά το εισόδημα από τη φορολογική μεταρρύθμιση, και περιορίζει τον χώρο για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να καταστεί υπεύθυνη και κοινωνικά επαρκής» συνεχίζουν οι 26 και επισημαίνουν το γεγονός πως απαιτείται συνεχώς από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει κι άλλες παραχωρήσεις, «σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει την πολιτική στήριξη και κατά συνέπεια, την ικανότητά του να βγάλει εις πέρας ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».
«Είναι λάθος να ζητάμε από την Ελλάδα να παραμείνει δεσμευμένη σε ένα παλιό πρόγραμμα που έχει αποδεδειγμένα αποτύχει και απορριφθεί από τους Ελληνες ψηφοφόρους και το οποίο πολλοί οικονομολόγοι (συμπεριλαμβανομένων και ημών) πιστεύουν πως ήταν εσφαλμένο εξ αρχής» τονίζουν.
Είναι λάθος να ζητάμε από την Ελλάδα να ακολουθεί ένα πρόγραμμα που έχει αποδεδειγμένα αποτύχει
Παράλληλα, επισημαίνουν πως υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να μην φτάσουμε στην πτώχευση, για μια μακροπρόθεσμη και συνολική συμφωνία, γράφοντας: «Προφανώς, είναι αναγκαία μια ανανεωμένη και μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους δανειστές, διαφορετικά μια χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, κάτι που θα επιφέρει κινδύνους στις οικονομίες της Ευρώπης και του κόσμου και ακόμα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα που η ευρωζώνη υποτίθεται πως καλείται να ισχυροποιήσει».
Στη συνέχεια, οι 26 οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ελπίδα για νομιμότητα στην Ελλάδα», καθώς «μια αποτυχία να επιτευχθεί συμβιβασμός θα υπέσκαπτε τη δημοκρατία και θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών περισσότερων ριζοσπαστικών και δυσλειτουργικών προκλήσεων, βαθιά εχθρικών προς την ΕΕ».
Μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα υπέσκαπτε τη δημοκρατία
Τέλος, υποστηρίζουν ότι αν σημειωνόταν μια δραστική κίνηση στην κατεύθυνση «ενός θετικού προγράμματος για την ανάκαμψη της Ελλάδας (και της ΕΕ ως σύνολο)» με συγκεκριμένη χρηματοδότηση προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μέτρων που θα επέφεραν ανάπτυξη, «αυτό θα μπορούσε και να μετατρέψει τις οικονομικές επιδόσεις της ΕΕ και να γίνει μια ακόμα πηγή υπερηφάνειας για τους Ευρωπαίους πολίτες».
«Το πώς αντιμετωπίζεται η Ελλάδα θα στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. Οπως με το σχέδιο Μάρσαλ, ας γίνει (το πρόγραμμα για την Ελλάδα) η ελπίδα και όχι η απόγνωση» καταλήγουν.

Οι υπογράφοντες την επιστολή

1. Καθηγητής Joseph Stiglitz Columbia University, Νικητής βραβείου Νόμπελ
2. Καθηγητής Thomas Piketty École Normale Supérieure, London School of Economics
3. Massimo D’Alema Πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πρόεδρος του FEPS (Foundation of European Progressive Studies)
4. Καθηγήτρια Stephany Griffith-Jones IPD Columbia University
5. PΚαθηγήτρια Mary Kaldor London School of Economics
6. Hilary Wainwright Transnational Institute, Amsterdam
7. Καθηγητής Marcus Miller Warwick University
8. Καθηγητής John Grahl Middlesex University, London
9. Michael Burke Economists Against Austerity
10. Καθηγητής Panicos Demetriadis University of Leicester
11. Καθηγητής Trevor Evans Berlin School of Economics and Law
12. Καθηγητης Jamie Galbraith Dept of Government, University of Texas
13. Καθηγητής Gustav A Horn Macroeconomic Policy Institute (IMK)
14. Καθηγητής Andras Inotai Emeritus and πρώην διευθυντής του Institute for World Economics, Budapest
15. Σερ Richard Jolly Καθηγητής επί τιμή, IDS, Sussex University
16. Inge Kaul Επίκουρη Καθηγήτρια, Hertie School of Governance, Berlin
17. Neil MacKinnon VTB Capital
18. Καθηγητής Jacques Mazier University of Paris
19. Dr Robin Murray London School of Economics
20. καθηγητής Jose Antonio Ocampo Columbia University
21. Καθηγητής Dominique Plihon University of Paris
22. Avinash Persaud Peterson Institute for International Economics
23. Καθηγητής Mario Pianta University of Urbino
24. Helmut Reisen Shifting Wealth Consultancy
25. Dr Ernst Stetter Γενικός Γραμματέας του FEPS (Foundation fro European Progressive Studies)
26. καθηγητής Simon Wren-Lewis Merton College Oxford

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ TOY 2014 KAI 2015.

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2015
Αριθμ. Πρωτ: 675

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΟΧΙ ΑΛΛΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Τέσσερις (4) μήνες μετά τις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και ένα χρόνο μετά τις Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μαΐου του 2014 συνεχίζεται ο εμπαιγμός για την Εκλογική Αποζημίωση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που απασχολήθηκαν για την διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας.

Παρά το ότι το ποσό για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους ήταν δυσανάλογα μικρό για την προσφορά τους, σε σχέση με τις αποζημιώσεις που έλαβαν άλλοι εργαζόμενοι αυτό δεν σημαίνει πως θα παραιτηθούμε από την διεκδίκησή του.

Μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει, καμιά πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί για την επίλυση του προβλήματος!!!

Ακόμη και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που εκδόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015 και προέβλεπε πως δεν δύνανται να παρακρατούνται αποδοχές εργαζομένων για χρέη του φορέα, αυτή έπρεπε σύμφωνα με το Σύνταγμα να κυρωθεί από τη Βουλή έως τις 14 Απριλίου 2015 πράγμα που δεν έγινε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην δίνεται λύση στην καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης όσων εργάστηκαν το Μάιο του 2014 αλλά να δημιουργείται νέο αδιέξοδο σε όσους εργαζόμενους εργάστηκαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και ο Δήμος τους δεν έχει φορολογική ενημερότητα!!!

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να δώσει άμεσα λύση προκειμένου να αποδοθούν το γρηγορότερο τα χρήματα της εκλογικής αποζημίωσης του 2014, σε όσους δεν τα πήραν λόγω λήξης του οικονομικού έτους και σε όσους παρακρατήθηκαν από τις Υ.Δ.Ε. λόγω μη ύπαρξης φορολογικής ενημερότητας, καθώς και των Εθνικών εκλογών του 2015 τα οποία καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεσα την καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται χωρίς άλλο εμπαιγμό από μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος 

Θέμης Μπαλασόπουλος 

Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλης Πετρόπουλος