Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Το Δικαίωμα στη Στέγαση για εμάς στο Πράσινο Κίνημα ειναι αδιαπραγμάτευτο . Με τις προτάσεις μας συμμετέχουμε στον ευρωπαϊκό στόχο να μην υπάρχει κανένας άστεγος το 2030.

Το Πράσινο Κίνημα εκπροσωπήθηκε και παρενέβη ουσιαστικά  στο 2ο Συνέδριο εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, στο μέγαρο της παλαιάς βουλής.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν  : 

Μέτρα αποτροπής της κοινωνικής διάλυσης
α) Επανακαθορισμός των Δανειακών συμβάσεων & οριστική λύση στα στεγαστικά δάνεια.
β) Προστασία της ιδιοκτησίας από τις Τράπεζες.
γ) Ισότιμη μεταχείριση δανείων πολιτικών κομμάτων και δανειοληπτών πολιτών.
δ) Πρόσκληση για ομιλία εξειδικευμένων Τραπεζικών Αναλυτών.




Στο συνέδριο ύστερα από την κατάθεση προτάσεων των συμμετεχόντων κατέληξε σε ψήφισμα που θα δημοσιοποιηθεί από τους διοργανωτές.

Δημοσιεύουμε ολόκληρη την παρέμβαση του Πράσινου Κινήματος - ομιλία του Συμπροέδρου του κόμματος Κώστα Καλογράνη.


 

Φίλες και Φίλοι,

Επικεφαλής και Εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων και Φορέων.

Το ζήτημα της Στέγασης είναι κορυφαίο θέμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ε.Ε. Το Δικαίωμα στην προσιτή κατοικία είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους για την ευημερία των πολιτών, των οικογενειών των κοινωνιών.

Διότι θεωρώ ότι από αυτή την οπτική πρέπει να το δούμε. Από το αδιαμφισβήτητο Δικαίωμα στη Στέγαση όλων των πολιτών.

Διότι, δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που στην Ελλάδα  ταλαιπωρούνται οι Δανειολήπτες και  κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους,  στην Ε.Ε. να θεσμοθετούν μέτρα για να εξαλειφθούν οι άστεγοι μέχρι το 2030. Να υπογράφουμε από τη μία στην Ε.Ε. τις πολιτικές δεσμεύσεις της χώρας μας για την εξάλειψη της αστεγίας και να δημιουργούμε από την άλλη στην Ελλάδα, νέες γενιές αστέγων. Για το χατίρι, δηλαδή, της εγχώριας διαπλοκής, να προχωράμε ακόμα και σε αντιευρωπαϊκές πολιτικές.

Το Πράσινο Κίνημα, θεωρεί ότι αυτό πρέπει να είναι το κύριο πολιτικό διακύβευμα, για το θέμα που συζητάμε. Δηλαδή, να σχεδιάσουμε, να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε όλες τις πολιτικές, για να μην έχουμε κανέναν άστεγο το 2030. Την συμβατική υποχρέωση που έχουμε αναλάβει ως χώρα στην Ε.Ε. Διότι αυτή η πολιτική κατεύθυνση, απαγορεύει ουσιαστικά το τσουνάμι των πλειστηριασμών.

Για αυτό και χαιρετίζουμε την ουσιαστική παρέμβαση των Πράσινων Ευρωβουλευτών για το δικαίωμα στη στέγαση και καλούμε τη χώρα μας να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις προτάσεις.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα «Πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση για όλους» της “πράσινης” Ευρωβουλευτού Kim van Sparrentak .  

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την οικονομικά και κοινωνικά προσιτή στέγαση. Μάλιστα βάζει και την παράμετρο,  ότι τα δικαιώματα στέγασης είναι πάνω από τα συμφέροντα της αγοράς. Δηλαδή, το Δικαίωμα στη Στέγαση, είναι πάνω από τα Συμφέροντα των Τραπεζών….

(καταθέτω το Ψήφισμα στα πρακτικά να το χρησιμοποιήσει όποιος θέλει)

 Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε έναν ολοκληρωμένο Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας,

σεβόμενοι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Δίνοντας  προτεραιότητα σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και διαδικασίες. Να μην κάνουμε αυτή τη φορά τα λάθη του παρελθόντος.

Αλλά πριν τον Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας, για να μπορέσουμε ως χώρα να έχουμε σοβαρά δεδομένα, και να γίνουν αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες, οφείλουμε να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές της κοινωνίας.

Να επουλώσουμε τα βαθιά κοινωνικά τραύματα που έχουν προκύψει μετά από 10 χρόνια μνημονίων και σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας.

Για να συμβεί αυτό το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ  προτείνει τον εξής οδικό χάρτη:

  • ·      Άμεσα, την πλήρη απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτου τιμής και για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2023.
  1. ·        Άμεσα την τροποποίηση του Νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων έτσι ώστε η προστασία της κύριας κατοικίας τους να επεκταθεί μέχρι την λήξη της σχετικής δικαστικής διαδικασίας.
  1. ·    Την θεσμοθέτηση ότι σε περίπτωση πώλησης δανείων σε funds (πράξη που πρέπει να γίνει έπειτα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες), να έχει προτεραιότητα εξαγοράς δανείου ο δανειολήπτης στην τιμή που αγοράζει το fund.
  • ·        Την θεσμοθέτηση του Δικαιοστάσιου, δηλαδή την προσωρινή γενική αναστολή δικαστικών πράξεων των εκδικασθέντων από τα Δικαστήρια υποθέσεων, για τις υποθέσεις των στεγαστικών δανείων. Μετά από βαθύτατες κρίσεις , υποχρεούται το κράτος στη θέσπιση δικαιοστασίου προκειμένου να διασφαλιστούν οι πολίτες από αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Επίσης ως έκτακτο μέτρο στήριξης αλλά και ρύθμισης της παραγωγής, της διάθεσης και κατανάλωσης αγαθών και της προσφοράς υπηρεσιών.

 Γιατί η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μία συνολική, οικονομική, αξιακή και πολιτική επανεκκίνηση.

Θα ήθελα να αναφερθώ και σε δύο ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών. Αφενός τους παλινοστούντες Πόντιους και αφετέρου τους Έλληνες Τσιγγάνους.

Οι πρώτοι έλαβαν πριν χρόνια στεγαστικό δάνειο, με εγγύηση του δημοσίου. Ήταν εθνική πολιτική επιλογή η παλινόστησή τους. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων και οικονομικής κρίσης και 3 χρόνια πανδημίας, κάποιοι αδυνατούν να ανταποκριθούν. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τα όποια απρόσωπα funds να πάρουν τα σπίτια τους, ειδικά στα σύνορα της χώρας. Με ότι αυτό συνεπάγεται…

Το κράτος οφείλει ως εγγυητής να αποπληρώσει τα δάνεια,  κάνοντας μεγάλο «κούρεμα» του ποσού στις Τράπεζες  και να το δοσοποιήσει άτοκα στους δανειολήπτες με μεγάλη περίοδο χάριτος.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα δάνεια των Ελλήνων Τσιγγάνων. Κάποιοι έπαιξαν μεγάλα παιχνίδια στις πλάτες τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Οι ημέτεροι πολιτικοί και οι τραπεζικοί που πρωταγωνίστησαν, πριν χρόνια, στην έκδοση των δανείων, σήμερα νίπτουν τας χείρας τους και αδιαφορούν για τις 10.000 οικογένειες που θα χάσουν τα σπίτια τους. Για εμάς, η ενταξιακή διαδικασία και η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, είναι στις βασικές μας πολιτικές. Άρα θα αγωνιστούμε να μην χάσουν και αυτοί οι άνθρωποι τα σπίτια τους. Γνωρίζουμε πως τους έχουν εκμεταλλευτεί οι πολιτικοί των συστημικών καθεστωτικών κομμάτων.   

Τέλος θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι οι Τράπεζες οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο ρίσκο που έπαιρναν, όταν έδιναν αφειδώς δάνεια.

Και δεν είναι δυνατόν, να κάνουν τα στραβά μάτια στα χρέη εκατομμυρίων, των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν και την ίδια στιγμή να παίρνουν το σπίτι του κάθε πολίτη. Και αυτό πρέπει να το φωνάξουμε Δυνατά και προς πάσα κατεύθυνση.

Στηρίζουμε τους Δανειολήπτες και θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες γενιές αστέγων.   

Γιατί εκτός των άλλων, με αυτές τις κοινωνικές ΑΝΙΣΌΤΗΤΕΣ  παγιώνεται αυτό που λέμε «Διαγενεακή Φτώχια». 

Και εμείς στο Πράσινο Κίνημα, δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί,

ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε με 352 ψήφους υπέρ, 179 κατά και 152 αποχές την Πέμπτη, διακηρύσσει ότι η επαρκής στέγαση περιλαμβάνει την πρόσβαση σε καθαρό και υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό, κατάλληλες υποδομές αποχέτευσης και υγιεινής και σύνδεση με δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Το δικαίωμα στη στέγαση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και θα πρέπει ως τέτοιο να κατοχυρώνεται στην εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, λένε οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να θεσπιστούν ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζονται κατοικήσιμα τα σπίτια σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων και θα ευθυγραμμίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ. Καλούν επίσης την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση των οικιακών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση μέσω της ανακαίνισης των κατοικιών.

Εξάλειψη του φαινομένου της αστεγίας έως το 2030

Σε πολλές χώρες της ΕΕ, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της αύξησης του κόστους στέγασης και της μείωσης ή αναστολής των κοινωνικών προγραμμάτων και παροχών. Το ψήφισμα επαναλαμβάνει την προηγούμενη έκκληση του Κοινοβουλίου για έναν πανευρωπαϊκό στόχο για την εξάλειψη του φαινομένου της αστεγίας έως το 2030. Επιπλέον, τα έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της απώλειας στέγης και την προστασία των αστέγων που έχουν ληφθεί κατά την κρίση της νόσου COVID-19 θα πρέπει να διατηρηθούν, ιδίως το «πάγωμα» των εξώσεων και της παύσης παροχής ενέργειας, καθώς και η παροχή προσωρινής στέγασης.

Διατήρηση της στέγασης σε οικονομικά προσιτά επίπεδα

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τα κράτη μέλη και τις περιφερειακές και τοπικές αρχές να θεσπίσουν νομικές διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων όσων βρίσκονται σε σπίτι με ενοίκιο ή ιδιοκατοίκηση. Η στέγαση θεωρείται οικονομικά προσιτή εάν ο εναπομένων προϋπολογισμός του ενοίκου επαρκεί τουλάχιστον για την κάλυψη άλλων βασικών δαπανών. Ενώ το όριο αυτό καθορίζεται επί του παρόντος στο 40%, πάνω από το ένα τέταρτο των ενοικιαστών στην ΕΕ σε μη επιδοτούμενες κατοικίες δαπανούν υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε ενοίκια, με το μέσο κόστος να αυξάνεται συνεχώς.
Τέλος, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η ραγδαία αύξηση της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της διαθεσιμότητας οικιών για μόνιμη στέγαση και την αύξηση των τιμών, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά τη διαβίωση σε αστικά και τουριστικά κέντρα.


Δηλώσεις


Η εισηγήτρια Kim VAN SPARRENTAK (Πράσινοι, Ολλανδία) δήλωσε: «Οι ευρωπαϊκοί
κανόνες συχνά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά τα κέρδη που αποφέρει η αγορά στον
τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας, παρά τους ανθρώπους που χρειάζονται μια στέγη πάνω
από τα κεφάλια τους. Χρειαζόμαστε η ΕΕ να βελτιώσει τις επιδόσεις της και να
χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να επιτελέσει το έργο που
της αναλογεί, μαζί με τα κράτη μέλη. Η έκθεση αυτή περιέχει συγκεκριμένες λύσεις για την
ανάληψη δράσης σε όλα τα επίπεδα. Μπορούμε να λύσουμε την στεγαστική κρίση αν
δείξουμε την απαραίτητη βούληση, και να εξαλείψουμε την αστεγία μέχρι το 2030».


Η δευτερολογία του Πράσινου Κινήματος έγινε από τον Άγγελο Νταβία, ο οποίος εκπροσώπησε το Πράσινο Κίνημα στις διεργασίες που προηγήθηκαν για την διοργάνωση του 2ου συνεδρίου.

Θεσμική ενίσχυση για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, η Νεολαία του κόμματος

 


Μία ακόμα σημαντική θεσμική ενίσχυση κατέγραψε το Πράσινο Κίνημα και συγκεκριμένα η Νεολαία του κόμματος, η οποία έγινε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.). Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης, το Πράσινο Κίνημα εκπροσώπησαν οι δύο Συμπρόεδροι Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, κ. Λάμπρος Σπάθης. Την ηγετική ομάδα του κόμματος συνόδευσε και ο κ. Νίκος Στάης, ως υπεύθυνος Συντονιστής για τα ζητήματα της νεολαίας. Σε ότι αφορά στα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τη Νεολαία του Πράσινου Κινήματος στο Ε.ΣΥ.Ν. αυτά είναι η Κατερίνα Βάλλα, εκ των ιδρυτικών μελών της Νεολαίας του κόμματος και ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης, φοιτητής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Πράσινου Κινήματος.

Από τις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση οι δύο εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος αναμένεται να βοηθήσουν στο έργο του Ε.ΣΥ.Ν. σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στην Ισότητα, καθώς όπως είναι γνωστό το κόμμα έχει επεξεργασμένες προτάσεις και θέσεις σε αυτούς τους δύο τομείς αλλά και η Νεολαία του κόμματος έχει περπατήσει πολλά χιλιόμετρα σε κινητοποιήσεις και δράσεις, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ισότητα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Πρόεδρός του και αναμορφωτής του, νεαρός ιατρός, κ. Αρμόδιος Δρίκος, το μέλος του ΔΣ εκπροσωπώντας τους νέους δικηγόρους γνωστός Νομικός κ.Μπέκας Γεώργιος και ο εκπρόσωπος των νέων Κρητών κ.Μαριδάκης Στέλιος.

Ο κύριος Δρίκος στην δήλωση που έκανε ανέφερε τα εξής: "Καλωσορίζουμε στο ΕΣΥΝ ακόμα μια πολιτική νεολαία που εκπροσωπεί ιδανικά πολύ κοντά στις ιδέες μας σχετικά με την οικολογία, το πράσινο επιχειρείν και την πράσινη οικονομία."

Σε κοινή δήλωσή τους οι Συμπρόεδροι του κόμματος Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, ανέφεραν: “Για το Πράσινο Κίνημα, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, τον οποίο στηρίζουμε και για αυτό θα συμμετέχουμε δυναμικά. Οι νέοι και οι νέες μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες μπορούν να βγουν μόνο κερδισμένοι αφού παίρνουν μέρος στις αποφάσεις που τους αφορούν. Ειδικότερα, μάλιστα, με τη σημερινή διοίκηση, υπό τον Πρόεδρο, κ. Δρίκο, που έχει αναβαθμιστεί.”

Λίγα λόγια για το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας
Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1998, μετά από μεγάλη και μακρόχρονη προσπάθεια των νεολαιών των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων νέων της χώρας μας και απέκτησε αιρετή διοίκηση τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Το Ε.ΣΥ.Ν. είναι ανεξάρτητη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική ομοσπονδία οργανώσεων νέων.

Σήμερα συγκροτείται από πενήντα εννέα οργανώσεις νέων (έξι νεολαίες πολιτικών κομμάτων και μεγάλο αριθμό μη κυβερνητικών οργανώσεων νέων), δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της οργανωμένης ελληνικής νεολαίας. Στόχος του είναι η ενίσχυση του ρόλου και ο συντονισμός των δράσεων των οργανώσεων μελών του. Το Ε.ΣΥ.Ν. σύμφωνα με τον αριθμό των μελών των οργανώσεων του, αντιπροσωπεύει πάνω από τριακόσιες πενήντα χιλιάδες οργανωμένους έλληνες νέους και νέες.

To Ε.ΣΥ.Ν. αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της ελληνικής Νεολαίας στο εξωτερικό και το συνομιλητή της κυβέρνησης στο εσωτερικό επίπεδο. Είναι η επίσημη εθνική δομή νεολαίας της χώρας μας. Οι οργανώσεις-μέλη του Ε.ΣΥ.Ν. το καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα στην Ευρώπη.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη