Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΙΑΣΩ GENERAL : ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΤΙΜΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017), το ΙΑΣΩ General με το μήνυμα «Νιώθουμε δυνατοί.. Είμαστε υγιείς!» προσφέρει πακέτο προληπτικού ελέγχου με Δωρεάν κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό και Ρευματολόγο και μέτρηση οστικής πυκνότητας στην προνομιακή τιμή των 30€.

Η Δωρεάν κλινική εξέταση θα πραγματοποιείται στο ειδικό Ιατρείο Οστεοπόρωσης του ΙΑΣΩ General κατά τη διάρκεια της οποίας, όταν ενδείκνυται, θα παρέχεται και υπολογισμός της πιθανότητας καταγματικού κινδύνου (δείκτης FRAX).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για προγραμματισμό του ραντεβού τους έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 στο τηλ. 210 6502569 (Δευτ-Παρ. 08:00-15:00).

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά και να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Σύμφωνα με το National Osteoporosis Society, 1 στις 2 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, θα νοσήσει από οστεοπόρωση και θα υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στο υπόλοιπο της ζωής της, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο είναι 1 στους 5.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ «ΜΥΩΠΙΑ» Ή ΔΟΛΟΣ;

Του Γεωργίου ΠαπασίμουΔικηγόρου
Μέλους της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη»
Site: http://www.gpapasimos.gr/

Μετά την επτάχρονη μνημονιακή «κηδεμονία», περίοδο κατά την οποία διαλύθηκε περαιτέρω η στρεβλή οικονομική βάση της Ελλάδος και μειώθηκε η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των Ελλήνων, έχουμε και την δραματική διόγκωση του εσωτερικού χρέους. Χρέους, που συνίσταται, αφενός, στα «κόκκινα» δάνεια, που ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ και, αφετέρου, στις οφειλές προς το Δημόσιο, λόγω της υπερφορολόγησης, που αγγίζουν τα 100 δις ευρώ.

Ειδικά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, οι μέχρι τώρα ακολουθούμενες πολιτικές αγγίζουν τα όρια του παραλόγου. Παρά την επανειλημμένη ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών στην περίοδο αυτή, με τεράστια ποσά, τα οποία έχουν προστεθεί στο Δημόσιο χρέος, δηλαδή στις πλάτες των φορολογουμένων δεν υπήρξε ουδεμία ορθολογική οικονομική κίνηση, που θα ωφελούσε την κοινωνία, την οικονομία αλλά και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, που αποτελεί πλέον ένα τεράστιο «βαρίδι».

Και να φανταστεί κανείς ότι δεν χρειάζονταν να «ανακαλύψει κανείς την Αμερική». Θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα των Η.Π.Α. κατά την κρίσιμη περίοδο της μεγάλης κρίσης των «τοξικών» ομολόγων του 2008, οι οποίες, προκειμένου να αποβάλλουν την «γάγγραινα» των κόκκινων δανείων από το τραπεζικό τους σύστημα, διέγραψαν αυτά από το ενεργητικό τους και τα μετέφεραν σε έναν ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης τους (bad bank). Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της ακαριαίας αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού, αποτέλεσε η «Citibank», η μετοχή της οποίας από 40 δολάρια κατέβηκε στο 1 δολάριο και, μετά την εξυγίανση της, σήμερα βρίσκεται στα 50 δολάρια.

Θα μπορούσε επίσης, να ακολουθηθεί η λαμπρή πολιτική της Ισλανδίας: Το 2010, μετά την χρεοκοπία της Χώρας, το πολιτικό σύστημα εκεί, κούρεψε κάθετα και μαζικά όλα τα δάνεια (όχι μόνο τα «κόκκινα») σε ποσοστό 30%-70%, ανάλογα με την οικονομική δύναμη του εκάστου δανειολήπτη («σεισάχθεια»), Έτσι, παρείχε άμεσα «οξυγόνο» στην οικονομία της και στο κοινωνικό σύνολο, με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζει σοβαρή ανάπτυξη.

Είναι προφανές, ότι οι παραπάνω λύσεις-ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων στις Χώρες αυτές καταρρίπτουν τα οποιαδήποτε επιχειρήματα – φληναφήματα του Ελληνικού πολιτικού συστήματος και προσωπικού, περί μη δυνατότητας εφαρμογής τέτοιων λύσεων «σεισάχθειας» στην Ελλάδα. Παραπέρα, καταδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες τους, αφού δεν νομοθέτησαν, καν, την λεγόμενη «ρήτρα προτίμησης των δανειοληπτών», όπως, για παράδειγμα, η Κύπρος κατά την ένταξή της στον μνημονιακό κύκλο. Έτσι, είχαμε πρόσφατα την πώληση δανείων από την Eurobank σε ξένα funds, μόλις στο 3% της αξίας τους, χωρίς να έχει δοθεί προηγουμένως η δυνατότητα αγοράς τους.

Και ενώ η λέξη «σεισάχθεια» έχει φορτιστεί αρνητικά από την «τρομώδη» πολιτικοοικονομική «ελίτ» της Ελλάδας, την οποία εξορκίζει με κάθε τρόπο, ως «μετεωρίτης» έπεσαν οι δηλώσεις του Λορένζο Μπίνι Σμάγκι, προέδρου του Δ.Σ. της Γαλλικής Τράπεζας Societe Generale και τέως μέλος (2005-2011) της Εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επισκεπτόμενος πρόσφατα την Αθήνα, πρότεινε στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε διαγραφή των «κόκκινων» δανείων, μέσω γενναίων «κουρεμάτων» προς όλους τους δανειολήπτες σε ποσοστό 60% - 70%.

Ως εκ τούτου, είναι αμείλικτο το ερώτημα, που υπάρχει στον τίτλο του άρθρου αυτού: Αν η μέχρι τώρα ακολουθούμενη μονοδιάστατη πολιτική πώλησης των «κόκκινων» δανείων στα ξένα funds, αντί «πινακίου φακής», χωρίς εφαρμογή «της ρήτρας προτεραιότητας των δανειοληπτών», σε συνδυασμό με τους μαζικούς επικείμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είναι απόρροια «πολιτικής μυωπίας» ή δόλου, με την έννοια της εξυπηρέτησης άλλων σχεδιασμών από τα αμιγή συμφέροντα της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.



Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δυστυχώς, είναι προφανής πλέον. Έχει δοθεί, όμως, και σε ανύποπτο χρόνο από τον σπουδαίο Ιταλό φιλόσοφο Maurizio Lazzarato, στο βιβλίο του «Η κατασκευή του χρεωμένου ανθρώπου». Σ’ αυτό τονίζεται, ότι το χρέος γενικά δεν αποτελεί μια οικονομική πτυχή μόνο, αλλά είναι, ταυτόχρονα, και μια τεχνική ελέγχου των ατομικών και συλλογικών υποκειμένων και, κατ’ επέκταση, και των Κρατών. Χαρακτηριστικά αυτός αναφέρει, ότι : «Το χρέος λειτουργεί ταυτόχρονα σαν μηχανή αρπαγής, ’’λεηλασίας’’ ή ’’αφαίμαξης’’ της κοινωνίας στο σύνολό της, σαν εργαλείο μακροοικονομικής διαχείρισης και καθοδήγησης και σαν μηχανισμός αναδιανομής των εισοδημάτων. Λειτουργεί επίσης σαν μηχανισμός παραγωγής και ’’διακυβέρνησης’’ συλλογικών και ατομικών υποκειμενικοτήτων ... Όμως η σχέση πιστωτή-οφειλέτη δεν περιορίζεται στην ικανότητα ’’να επηρεάζει άμεσα τις κοινωνικές σχέσεις’’, καθώς είναι και η ίδια μια σχέση εξουσίας, μία από τις σημαντικότερες και πιο καθολικές του σύγχρονου καπιταλισμού».

Ψηφιακή προστασία της Γεωργικής βιβλιοθήκης του ΙΓΕ από την Περιφέρεια Αττικής


Την ψηφιοποίηση τμημάτων του ιστορικού και επιστημονικού αρχείου της Γεωργικής βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να μην καταστραφούν και να είναι ευκολότερα προσβάσιμα σε ερευνητές και πολίτες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, τους όρους της προγραμματικής σύμβασης με το ΙΓΕ για τη χρηματοδότηση, με το ποσό των 100.000 ευρώ, της ψηφιοποίησης και καταλογογράφησης της βιβλιοθήκης


«Πρόκειται για απόφαση, η οποία δικαιώνει ένα πολύχρονο αίτημα του Συλλόγου Φίλοι του δάσους Συγγρού και, ταυτόχρονα, ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού, διαψεύδοντας έμπρακτα όσους διασπείρουν καταστροφικά σενάρια για το μέλλον», επισήμανε ο Γιώργος Καραμέρος. Στο μεγάλο αρχείο της βιβλιοθήκης, τόνισε, «αποτυπώνεται η ιστορία της Ελληνικής Γεωργίας και υπάρχουν μοναδικές εκδόσεις βιβλίων, μελέτες και συγγράμματα που χρονολογούνται από το 1838. Αυτή η κληρονομιά θέλουμε να διασωθεί και να καταστεί ψηφιακή πύλη γνώσης και έρευνας για όλους. Αξίζουν συγχαρητήρια στους Φίλους του δάσους Συγγρού που εδώ και 15 χρόνια αγωνίζονται για να διατηρηθεί και διασωθεί αυτός ο θησαυρός. Στην προοπτική αυτή συνεργαζόμαστε καθημερινά με τη διοίκηση του ΙΓΕ» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Η Γεωργική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην έδρα του Ινστιτούτου, στον Πύργο Συγγρού, και, αριθμεί πλέον των 5.000 τίτλων βιβλίων, εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από τις εκδόσεις της Ελληνικής Γεωργικής Εταιρείας. Το ψηφιοποιημένο υλικό πρόκειται να αποθηκευτεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, όπου θα καταγράφεται και περιγράφεται λεπτομερώς, ενώ θα αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή σύνθετων, δευτερογενών πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως εκδόσεις, εκθέσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Πρόεδρος και η Γραμματέας του Συλλόγου Φίλοι του Δάσους Συγγρού, Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου και Καλλιόπη Μητρογώγου αντίστοιχα.

IMK: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ του Νικολάι Γκόγκολ. Σκηνοθεσία, ερμηνεία: Σωτήρης Χατζάκης.



Το ημερολόγιο ενός Τρελού»
του Νικολάι Γκόγκολ

Σκηνοθεσία, ερμηνεία: Σωτήρης Χατζάκης


Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει «Το ημερολόγιο ενός Τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Ένα μεγάλο έργο έτσι όπως το αντιλαμβάνεται σήμερα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, που επιστρέφει στη σκηνή μετά από 17 χρόνια για να υποδυθεί τον Ποπρίστσιν, τον ήρωα του Γκόγκολ.

Ο Σωτήρης Χατζάκης δηλώνει ότι επιστρέφει στην ηθοποιία αν και δεν είχε φύγει ποτέ στην πραγματικότητα. «Ο Ηθοποιός ήταν και είναι το κέντρο του θεατρικού μου σύμπαντος. Και τις σκηνοθεσίες μου, πρωτίστως, απ' την πλευρά του ηθοποιού τις έκανα. Πολύ καιρό δεν κρύφτηκα στις κουίντες? Ας βγούμε τώρα στο φώς της σκηνής, εκεί συντελούνται τα πλέον κρίσιμα γεγονότα.»

«Το ημερολόγιο ενός Τρελού» είναι ένα έργο σύγχρονο όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα, αφού η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει την παρανοϊκή, κωμική του ολισθηρότητα.
Η μεγάλη κωμωδία της ύπαρξης συναντά την ελευθερία της εσωτερικότητας και ο μικρός άνθρωπος, που είχε μεγάλες προσδοκίες, εισέρχεται στην σκηνή με το επίσημο ένδυμα του κλόουν.
Ταυτότητα της παράστασης

Νικολάι Γκόγκολ - Το Ημερολόγιο ενός Τρελού
Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία - Ερμηνεία: Σωτήρης Χατζάκης
Καλλιτεχνική συνεργασία - Ψυχαναλυτική προσέγγιση του ρόλου: Ματθαίος Γιωσαφάτ
Σκηνικά - Κοστούμια: 'Ερση Δρίνη
Σχεδιασμών φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μελίνα Κατσακούλη
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

Την παράσταση επιμελήθηκε μουσικά ο σκηνοθέτης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com