Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Στο απυρόβλητο η Τουρκία!!!

 


του Γ. Παπαγιαννόπουλου

Με αφορμή την επίσκεψη της κ. Νούλαντ σε Ελλάδα και Κύπρο (με το βλέμμα της στραμμένο στην Τουρκία)

Η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ επισκέφθηκε την Αθήνα στις 06/04 και συναντήθηκε με τους κ.κ.Μητσοτάκη, Δένδια, Παναγιωτόπουλο. Στην συνέχεια, αναχώρησε για Λευκωσία. Από κει, φρόντισε να στείλει μηνύματα για το ρόλο και τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Αναθεωρητικής- κατοχικής Τουρκίας. Τα μηνύματα έφτασαν μέσω της τούρκικης εφημερίδας «Χουριέτ» – όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Για την προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ: «Είμαστε βέβαιοι ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τόσο εμπορικές όσο και ενεργειακές σχέσεις».

Ως προς τους S-400: «όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ συνεργάζονται, όταν τα συστήματά τους είναι συμβατά, είναι ακόμη πιο ισχυρά και δεν εξαρτώνται από χώρες όπως η Ρωσία. Είναι σε γνώση μας οι αναφορές για ανήθικη χρήση ρωσικών όπλων. Είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεργαστούμε για αυτό το ζήτημα (S-400). Ξέρετε, η Τουρκία έχει επίσης επιθυμία να αγοράσει F-16 και μιλάμε και γι` αυτό…»

Για τη στάση της Άγκυρας και τη μη εφαρμογή από πλευράς της κυρώσεων, είπε πως το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας ήταν πολύ σημαντικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμη και αν η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, δεν θα πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να αποφύγει τις κυρώσεις».

Ως προς τα ενεργειακά, ανέφερε πως θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί στην ανατολική Μεσόγειο προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο, μερικές από τις οποίες θα αφορούν τους άμεσους γείτονές σας. Θέλουμε να εργαστούμε σε αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσουμε την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου».

Από τα ανωτέρω προκύπτει για πολλοστή φορά ο (περιφερειακός) ρόλος που οι ΗΠΑ επιθυμούν -ή είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν- να έχει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, σε αντιστοιχία με το “μάντρωμα” που επιδιώκουν για την Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι πράξεις μας, άλλωστε, τους επιτρέπουν να μας θεωρούν δεδομένους. Αναφέρομαι στην αποστολή ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα προς την Ουκρανία (20.000 καλάσνικοφ, 815 εκτοξευτήρες RPG-18 και 122 ρουκέτες για τον εκτοξευτή RM-70) που δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι μεταφέρθηκαν από τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, των οποίων ΠΡΟΦΑΝΩΣ την “ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ” δεν επιθυμεί – επισήμως- κανείς σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία…

Τώρα ζήτησαν και από την Κυπριακή Δημοκρατία να στείλει τα ρωσικά οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία, και η Κυπριακή ηγεσία ανταποκρίθηκε… οι ΗΠΑ έτσι: -αφενός αφαιρούν οπλισμό από την Εθνική Φρουρά, – αφετέρου, τείνουν να εμπλέξουν την Κύπρο σε έναν πόλεμο. Να ικανοποιήσει η Κύπρος τις ΗΠΑ, που για χρόνια έχουν επιβάλει βέτο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων προς την Κύπρο; για να τιμωρήσουν το θύμα αντί τον «χρήσιμο» θύτη; Το ΝΑΤΟ στο οποίο δεν ανήκει η Κύπριακή Δημοκρατία;

Υπενθυμίζω εδώ τα διαχρονικά αυτονόητα, τόσο για την Ελληνική όσο και την Κυπριακή Δημοκρατία, ισχύει:

“Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης”

– «όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα το ίδια μένουν»

Παραθέτω ένα μεγάλο απόσπασμα από άρθρο μου δημοσιευμένο στο Παρόν, το 2012, με τίτλο : «Τι είναι η Πατρίδα μου;»:

“…ΗΛΘΕ η ώρα να επαν-ανακαλύψουμε λέξεις και έννοιες απαγορευμένες, υπόγειες διαδρομές που σε κρατήσαν και σε κρατάνε αιώνες ζωντανό, όσες φορές το πίστεψες. Επανέρχεται έτσι ξανά στο προσκήνιο η Ελλάδα και ο Ελληνισμός, η Πατρίδα. Σταμάτησε πρόσκαιρα και η Συκοφαντία. Αμηχανία έπεσε πάνω από το στρατόπεδο των «εκσυγχρονιστών και εκείνου του τμήματος της αριστεράς που παραμένει αμετανόητα εθνο-μηδενιστικό. Γιατί το ερώτημα είναι Συντριπτικό: Μπορεί μια κολοβωμένη, αποκομμένη από τις ρίζες της Χώρα, ένα αποκομμένο από την ιστορία του Έθνος, να επιβιώσει; Από πού θα αντλήσει δύναμη αν όχι από το πλούσιο παρελθόν του, αν δεν ξανα-ανακαλύψει το νήμα που συνδέει το χθες με το σήμερα, το Αξιακό σύστημα που του μεταδόθηκε διαμορφούμενο και ανανεούμενο ανά τους αιώνες; Για να σμιλευθεί ξανά το χθες με το σήμερα, για να υπάρξει αύριο… μπορεί να φτάσαμε ως εδώ, πλην όμως οι Πνευματικές μας δυνάμεις έχουν λιγοστέψει, ο πνευματικός κόσμος οικουρεί.. Πριν περάσουμε στην ΑΚΙΝΗΣΙΑ: προεόρτιο Θανάτου, πριν γίνουμε μουσειακό είδος, οι σύγχρονοι υπό Εξαφάνισιν (νέο) Φοίνικες,

Οφείλουμε να αντιπαλέψουμε την σημερινή εικόνα.

  • με επαν-ανακάλυψη της προγενέστερης πλούσιας παρακαταθήκης της Χώρας, του Λαού, του Έθνους.
  • με Δημοκρατική Πανστρατιά ενάντια στην Επιβουλή, στην εξάρτηση και την υποτέλεια. Ενάντια στην εθελοδουλεία, ενάντια στα Μνημόνια και σε όσους ερημώνουν την χώρα.(Παρόν, 27.05.12).”

Σήμερα, όπως και χτες, αναγκαία η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ Ενότητα

Ενάντια στον Μιθριδατισμό των φθαρμένων και διεφθαρμένων πολιτικών «ηγεσιών», στην ανεπάρκεια και την ολιγωρία του σημερινού πολιτικού συστήματος, στον Εθνομηδενισμό και ωχαδελφισμό που κυριαρχεί και διαμορφώνει συνειδήσεις, πρέπει να επιδιωχθεί από τις υγιείς λαϊκές δυνάμεις, η μέγιστη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, η «Εθνική- Λαϊκή Ενότητα» του Σήμερα.

Για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, για την Άμυνα της Χώρας. Για την σωτηρία της Πατρίδας και του Λαού μας.

Θεωρώ αυτονόητο ότι οι Σοσιαλιστές, εμπνευσμένοι και προσηλωμένοι στις Αξίες της Εθνικής ανεξαρτησίας – της Λαϊκής Κυριαρχίας – της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, οφείλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην πραγμάτωσή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και στην έκφρασή της σε πανελλήνιο επίπεδο. Οι Δημοκρατικές Πατριωτικές αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ας δώσουν τον τόνο.

 

Ο επιτήδειος γείτονας και οι ελληνικές αβελτηρίες

 

 Του Γεωργίου Παπασίμου
Site: http://www.gpapasimos.gr/
Twitter: @PapasimosG

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος που ξεπερνά πλέον τον μήνα έχει δημιουργήσει πολύπλευρες συνέπειες λειτουργώντας ως ο μεγάλος επιταχυντής της οριστικής διαίρεσης του πλανήτη εν σχέσει με τους διαμορφούμενους ηγεμονικούς πόλους (ΗΠΑ - Δυτική Ευρώπη, Κίνα - Ρωσία). Έτσι, αντί της δημιουργίας ενός δημιουργικού πολυπολικού κόσμου, όπως φαίνονταν να διαμορφώνεται σε παγκόσμιο πεδίο τις προηγούμενες δεκαετίες (ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη, Ρωσία, Ινδία) επανερχόμαστε σε ένα ιδιότυπο ψυχρό πόλεμο των δύο μεγάλων ευρύτερων συμμαχιών [ Δύση (ΗΠΑ – Ευρώπη) και Ευρασία (Κίνα – Ρωσία – Ινδία) ]. Η έντονη πλέον και σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ευρύτερων αυτών πόλων δημιουργεί εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη ρευστότητα με κίνδυνο τη μετατροπή του ψυχρού πολέμου σε θερμό, δηλαδή τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων για την επίτευξη της παγκόσμιας ηγεμονίας. Είναι προφανές ότι μια τέτοια προοπτική αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις για την ανθρωπότητα αλλά και για τον ίδιο τον πλανήτη, πλην όμως για πρώτη φορά στο δημόσιο διάλογο επανέρχεται η συζήτηση περί πυρηνικών χτυπημάτων.

Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεξαρτήτως της βασιμότητας των ρωσικών αιτιάσεων περί ασφαλείας της λόγω της επέκτασης του ΝΑΤΟ στις πρώην σοβιετικές ανατολικές δημοκρατίες και η άμεση διεκδίκηση εδαφών ενός ανεξάρτητου κράτους στον ευρωπαϊκό χώρο υπό τον μανδύα της επίκλησης το ζωτικού χώρου (lebensraum) ή της χρησιμοποίησης κατά το δοκούν της ιστορίας και του εργαλείου των μειονοτήτων καταλύει σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο Διεθνές Δίκαιο, μετατρέποντας τον πόλεμο και την στρατιωτική ισχύ σε κεντρικό άξονα των διεθνών σχέσεων. Εάν αυτό το πλαίσιο παγιωθεί είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το άλλοθι και άλλων επίδοξων αναθεωρητών μεταξύ των οποίων πρωτοστατεί η Τουρκία, η οποία συνεχίζοντας την παραδοσιακή της πολιτική παραδίδει μαθήματα ως επιτήδειος ουδέτερος, εμφανιζόμενη μάλιστα και ως η φιλειρηνική δύναμη που πρωτοστατεί στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη!

Είναι αναμφισβήτητο πλέον ότι η  ουκρανική κρίση κατέδειξε τον πλήρη γεωπολιτικό νανισμό της Ευρώπης  που αποτελεί το μεγάλο θύμα του πολέμου αυτού. Οι συνέπειες για την Ευρώπη είναι πλέον καταλυτικές. Πέραν της πλήρους επικυριαρχίας των ΗΠΑ ως παρόχου της ασφαλείας στις χώρες του ΝΑΤΟ, το τεράστιο ενεργειακό πλήγμα και η μονομερής εξάρτηση της (από τη σημερινή ρωσική στην αμερικάνικη με το υγροποιημένο αέριο) απειλεί σε πλήρη εκτροχιασμό την ευρωπαϊκή οικονομία μετά το προηγηθέν σοκ της πανδημίας του κορωνοϊου και σε αποσάθρωση των κοινωνιών της. Πρόκειται για τα επίχειρα της γερμανοποίησης της Ε.Ε. κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία αυτής να αποκτήσει αυτόνομο γεωπολιτικό ρόλο σε ένα κόσμο, που διαμορφώνεται σε πολυπολική μορφή μετά την εμφάνιση των «ρυτίδων» της αμερικανικής ηγεμονίας στις προηγούμενες δεκαετίες.

Λόγω αυτών καταλυτικών συνεπειών και διεργασιών η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει μείζονα εθνικά ζητήματα εξαιτίας της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής, καθώς και  τη χαίνουσα πληγή της κατοχής της μαρτυρικής Μεγαλονήσου με παρουσία 40.000 Τούρκων στρατιωτών στο έδαφος της, βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους, αλλά ενδεχομένως και σε αντίστοιχες ιστορικές ευκαιρίες. Σε τέτοιου είδους ρευστές περιόδους, που ο γεωπολιτικός παράγοντας παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο η αντιμετώπιση και η αξιοποίηση των ιδιαίτερων καταστάσεων μπορεί είτε να αποδώσει θετικά αποτελέσματα είτε να επιβαρύνει δραματικά τους υπάρχοντες κινδύνους. Απαιτούνται όμως για αυτό σοβαρές πολιτικές ηγεσίες με δυνατότητα παρέμβασης στα γεγονότα και μακροπρόθεσμη στρατηγική υπέρ των εθνικών συμφερόντων, που να λαμβάνει και να αξιοποιεί την ρευστότητα και την δημιουργία των νέων πλανητικών ισορροπιών.

 Δυστυχώς για τη χώρα μας  η πραγματικότητα είναι ότι βιώνει μια μακρά παρακμιακή πορεία που ξεκινά από την περίοδο της ύστερης Μεταπολίτευσης, της μνημονιακής επώδυνης κηδεμονίας και της σημερινής μεταμνημονιακής εποπτείας με τεράστιες ρωγμές στο κοινωνικό της ιστό και τρομακτικές στρεβλώσεις στη αέανη παρασιτική της οικονομία. Μια εκ των βασικών αιτίων αυτής της παρακμιακής πορείας της και ταυτόχρονα αποτέλεσμα αυτής είναι η δραματική υστέρηση των πολιτικών ηγεσιών και του πολιτικού προσωπικού εξουσίας και συνολικά η μετατροπή του πολιτικού συστήματος της ως παρεπόμενης θεραπαινίδας της παρασιτικής οικονομικής ολιγαρχίας και του διεθνούς παράγοντα. Αποτέλεσμα αυτών είναι η συνεχής υποχώρηση της χώρας στο διεθνή χώρο, η συστηματική κατευναστική πολιτική έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και η εξαφάνιση του πραγματικού χαρακτήρα του Κυπριακού από ζήτημα εισβολής και κατοχής της Τουρκίας σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, την Κύπρο.

Η ακατανόητη και επικίνδυνη απόφαση της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ να εντάξει τη χώρα στην πρώτη γραμμή του αντιρωσισμού στέλοντας  και  στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, αντί να παραμείνει στη φραστική καταδίκη της ρωσικής επίθεσης για λόγους αρχών,  όταν τα στοιχειώδη εθνικά συμφέροντα των δύο κρατικών οντοτήτων του Ελληνισμού απαιτούν ισορροπημένες και προσεκτικές κινήσεις προς τη Ρωσία, όπως και η δυνατότητα αυτής για την παροχή προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην ισοπεδωμένη πλέον Μαριούπολη εντάσσεται αναμφισβήτητα σε αυτή τη χορεία της μικρόνοης συμπεριφοράς και πολιτικής του πολιτικού προσωπικού εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες μετετράπη σε αποικία χρέους του Βερολίνου και σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ χωρίς κανένα ουσιαστικό αντιστάθμισμα έναντι των εθνικών θεμάτων της χώρας.

Η ακατανόητη κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή κατά της Ρωσίας θα υποχρεώσουμε στο μέλλον το ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές χώρες να μας συνδράμουν σε περίπτωση τουρκικής απειλής έχει πλήρως συντριβεί αφού, ήδη ο επιτήδειος γείτονας εισπράττει δημόσια τις ευχαριστίες των δυτικών μας συμμάχων και προορίζεται να συμμετάσχει ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας την ώρα που αποτελεί κατοχική δύναμη στην Κύπρο! Απομένει μόνο η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ερντογάν για τη φιλειρηνική του δράση!!!

Έτσι, η Ελλάδα να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή και να εκθέσει τον τουρκικό ρόλο στο ΝΑΤΟ προβάλλοντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, θέτοντας μετ’ επιτάσεως την ομοιότητα της ρωσικής εισβολής και πιθανόν της μελλοντικής κατοχής ουκρανικού τμήματος με την τουρκική κατοχή στη Κύπρο φρόντισε εκτός των άλλων να παράσχει και διεθνή νομιμοποίηση στην Τουρκία με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και με τη διάθεση της για οργάνωση κοινών επιχειρήσεων με την Τουρκία και τη Γαλλία στη Μαριούπολη επισφραγίζοντας έτσι με τον τρόπο της τον «εικονικό φιλειρηνικό ρόλο» που επιχειρεί ο επιτήδειος γείτονας μας που έχει εν τω μεταξύ εισβάλει πέραν της Κύπρου και στις περισσότερες γειτονικές του χώρες εξοντώνοντας καθημερινά και αθόρυβα τον κουρδικό λαό.

Δυστυχώς στο σημείο που έχει οδηγηθεί η χώρα από τις παραπάνω πολιτικές, φαντάζει πλήρως ανεδαφική πλέον η διατύπωση προτάσεων για αλλαγή αυτής της πνιγηρής κατάστασης (όπως για παράδειγμα η παγκόσμια ανάδειξη του Κυπριακού και απαίτηση δέσμευσης των Δυτικών για ίδια αντιμετώπιση αυτού με το Ουκρανικό, άμεση αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη Κύπρο με ανακήρυξη της ΑΟΖ των δύο χωρών και υλοποίηση του East Med με συμμετοχή και της Αιγύπτου για την πραγματική ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης), η οποία όπως διαφαίνεται δεν αφήνει καμία αισιοδοξία για αλλαγή πλεύσης και αξιοποίηση των σημερινών συγκυριών προς όφελος μας.

 

Γιώργος Χ. Παπασίμος
Δικηγόρος | Φιλοτίου 2-4 | 210 8237 140

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ντροπή της κυβέρνησης, η νομιμοποίηση του νεοναζί, από την Ελληνική Βουλή

 

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, από την πρώτη στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία, τάχθηκε σταθερά και συγκεκριμένα, υπέρ της Ειρήνης και στηλίτευσε την επιθετική ενέργεια της Ρωσίας. Για εμάς η ευημερία των πολιτών όλου του κόσμου, είναι αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της πολιτικής μας και μόνο μέσω της Ειρήνης μπορεί να επιτευχθεί. 

Ωστόσο, η επιλογή να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο μαχητής του νεοναζιστικού τάματος Αζόφ, ονόματι Μιχαήλ, είναι μία ευθεία προσβολή στους ιστορικούς αγώνες των Ελλήνων ενάντια στους νεοναζί. Πρόκειται για μία ακόμα πολιτική γκάφα της κυβέρνησης, η οποία στο βωμό μίας επικοινωνιακής φιέστας, δεν ενδιαφέρθηκε να τηρήσει σωστά το πρωτόκολλο ελέγχου και να προστατεύσει το ελληνικό κοινοβούλιο και τους έλληνες δημοκράτες πολίτες. 

Εμάς στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, δεν μας ενδιαφέρει αν ο  Μιχαήλ του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, έχει ελληνικές ρίζες. Εξάλλου το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, στο πρόσφατο παρελθόν συγκρούστηκε πολλαπλώς στις τοπικές κοινωνίες και με το ελληνικό ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι δόθηκε η δυνατότητα σε έναν εκπρόσωπο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, να μιλήσει επίσημα στην ελληνική βουλή και μέσω αυτής σε όλους τους Έλληνες. Επίσης, σε μία τέτοια ειδική συνεδρίαση είναι αυτονόητο πολιτικά, ότι θα έπρεπε να γίνει αναφορά στην αντίστοιχη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ούτε αυτό συνέβη...

Συνεχίζουμε να επιμένουμε στην κατάπαυση των πυρών, στη δημιουργία ασφαλών διαδρομών για να φύγουν οι άμαχοι πολίτες της Ουκρανίας και φυσικά δεν αλλάζει η πολιτική μας στάση, για την εισβολή της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν θα δώσουμε άλλοθι σε κανένα νεοναζιστικό μόρφωμα να αναδειχθεί, να νομιμοποιηθεί και να επισημοποιηθεί. Για την πολιτική κατάντια αυτής της κυβέρνησης μία λέξη μόνο ταιριάζει: ΝΤΡΟΠΗ. 

Νέο πρότυπο πρόγραμμα 40 σημείων συλλογής μπαταριών στον Δήμο Βριλησσίων


 Στην τοποθέτηση σαράντα (40) νέων ειδικών κάδων συλλογής μπαταριών, σε κεντρικά σημεία κάθε γειτονιάς της πόλης, προχώρησε ο Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών - συσσωρευτών  ΑΦΗΣ Α.Ε. και το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ). 

Στόχος, η ενίσχυση του δικτύου των εσωτερικών δημοτικών κτηρίων με ένα νέο και πυκνό εξωτερικό δίκτυο υποστήριξης της χωριστής συλλογής του ρεύματος φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών  (μπαταριών).

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, δήλωσε ότι «Κάνουμε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην ενδυνάμωση της φιλοσοφίας της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των απορριμμάτων μας, σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό και το δικό μας πρωτοπόρο και αποτελεσματικό Σχέδιο Διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ). 

Καλούμε τους δημότες να αγκαλιάσουν το νέο πρόγραμμα διαλογής των μπαταριών που αναπτύσσεται επί των οδών και των κοινόχρηστων χώρων του δήμου μας, αποτελώντας μια καινοτόμο πρακτική προστασίας του περιβάλλοντος και της Κυκλικής Οικονομίας».

Στο εξής,  δημότες και επιχειρήσεις του Δήμου Βριλησσίων μπορούν με ευκολία να προσεγγίσουν στη γειτονιά τους το πλησιέστερο σημείο προδιαλογής χρησιμοποιημένων μπαταριών - που έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους - και από εκεί να οδηγηθούν από την Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου στην «ΑΦΗΣ ΑΕ», ως τον κατάλληλο αποδέκτη για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση και την ανακύκλωσή τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΦΗΣ ΑΕ κ. Ι. Λαζαρίδης δήλωσε ότι «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το πρότυπο πρόγραμμα που ξεκινάμε με τον Δήμο Βριλησσίων και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ελπίζουμε, και εργαζόμαστε ώστε, η νέα πρωτοβουλία που αναπτύσσουμε στον Δήμο Βριλησσίων, ο οποίος βρίσκεται στην αιχμή της εθνικής προσπάθειας για την διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)  με Διαλογή στην Πηγή, να αγκαλιαστεί από τους πολίτες και να αυξήσει σημαντικά τις συλλεγόμενες ποσότητες μπαταριών, απομακρύνοντάς τες από τα σύμμεικτα απορρίμματα και την ταφή και οδηγώντας τες μέσω ανακύκλωσης, εκ νέου, στην παραγωγή».