Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ήρθε η ώρα της Ψηφιακής Δωρεάν Ισόνομης Παιδείας


 

Το Πράσινο Κίνημα θεωρεί ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τα μέτρα κατά της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού δίνουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθεί προς διαβούλευση και εν συνεχεία προς υλοποίηση η αντικατάσταση του τυπωμένου βιβλίου από το ηλεκτρονικό (ebook) σε όλα τα σχολεία της χώρας μας.

Η κατάργηση του κλασικού τυπωμένου βιβλίου στα σχολεία είναι μια “θυσία” που πρέπει να γίνει κυρίαρχα για τους προφανείς «πράσινους» λόγους. Η χώρα μας ούτως ή άλλως οφείλει τα επόμενα έτη να αφήσει εντονότερα το Οικολογικό της αποτύπωμα. Παράλληλα αυτή η εξέλιξη θα είναι ο «καταλύτης» για τη μετάβαση της εκπαίδευσης στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή που, ειδικά αυτήν την περίοδο, διαπιστώνουμε όλοι πόσο μεγάλη είναι η αναγκαιότητά της.

Το Πράσινο Κίνημα έχει ήδη σχεδιάσει τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτή η μετάβαση στην ψηφιακή εκπαίδευση.

Πολύ συνοπτικά θα αναφέρουμε ότι με τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το ελληνικό κράτος από το μη τύπωμα των βιβλίων θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει (σχεδόν στην ολότητα του) την αγορά φορητών υπολογιστών τα οποία θα παραδίδει ανά συγκεκριμένα έτη στους μαθητές (πιθανότατα ανά τρία έτη). Παράλληλα, οι μαθητές θα προμηθεύονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς ειδικό στικάκι και μαζί την απαραίτητη σύνδεση στο ίντερνετ. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δημιουργήσει διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία θα είναι «ανεβασμένη» η ύλη των βιβλίων σε ψηφιακή μορφή, στην οποία θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση όλοι οι μαθητές.

Για εμάς στο Πράσινο Κίνημα η Παιδεία πρέπει να είναι Δωρεάν και με Ισονομία.

Προφανώς τα τεχνικά μέσα θα είναι ίδια για όλους τους μαθητές της χώρας, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο διότι μιλάμε για καθολικά δωρεάν εκπαίδευση νέας εποχής. Ως εκ τούτου η διάθεση των τάμπλετς ή λάπτοπς πρέπει να γίνει κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως είναι γνωστό υπάρχουν Δήμοι πολλών ταχυτήτων σε οικονομικό επίπεδο. Δεν θα υπάρχει Παιδεία ίσων ευκαιριών αν ένας οικονομικά εύρωστος Δήμος παρέχει μηχανήματα υψηλότερων δυνατοτήτων από έναν άλλο δήμο (πολλές φορές και γειτονικό) που τα ταμεία του είναι άδεια.

Αντίστοιχη πρέπει να είναι η μέριμνα για τα ΑμεΑ με τη δημιουργία από το Υπουργείο Παιδείας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία να έχουν προσβασιμότητα με τα ειδικά ψηφιακά εργαλεία που απαιτούνται για τα ΑμεΑ.

Τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού βιβλίου σε σχέση με το έντυπο είναι πολλά:

  • Ελάχιστο έως μηδενικό κόστος παραγωγής και διάθεσης (διαδίκτυο).
  • Ελάχιστο έως μηδενικό κόστος αναπαραγωγής.
  • Είναι άμεσα διαθέσιμο στον υπολογιστή.
  • Ελάχιστος όγκος μεταφοράς, αποθήκευσης και έκθεσης. Μπορεί να διαβαστεί οπουδήποτε, από το λεωφορείο μέχρι και στην ουρά του κυλικείου.
  • Οικολογικό λόγω της ανυπαρξίας υλικού μέσου (χαρτιού, μελάνης κλπ)
  • Απουσία φθοράς λόγω της άυλης υπόστασης του.
  • Ευκολότερη και ταχύτερη αναζήτηση, ολική ή μερική επεξεργασία και αναπαραγωγή
  • Δυνατότητα ύπαρξης οπτικοακουστικού υλικού στο έργο.
  • Δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και σχολιασμού μέσω του διαδικτύου.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα προβλήματα υγείας που αποδεδειγμένα προκαλούν σε παιδιά και εφήβους μαθητές τα υπερφορτωμένα σακίδια.

Ο συμπρόεδρος του Πρασίνου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στην Δωρεάν Ισόνομη Ψηφιακή μετάβαση στην Παιδεία. Η ψηφιακή εποχή είναι καθημερινότητα για όλους τους μαθητές οι οποίοι σε αυτόν τον τομέα είναι πιο προχωρημένοι από τις παρωχημένες πολιτικές των κυβερνώντων. Εκτός από αυτό όμως υπάρχει και η κλιματική αλλαγή για την οποία πρέπει να δράσουμε άμεσα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία αργοπορίας»

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ.Παρασκευής: ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/4 ΑΠΟ ΤΙΣ 18:00-21:00


Σε συνέχεια των κινήσεων αλληλοβοήθειας, την Πέμπτη 23/4 ανοίγουμε τον κοινωνικό χώρο (6 έως 9 μμ), ώστε να μπορέσει όποιος/α αντιμετωπίζει δυσκολίες αυτήν την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, να προμηθευτεί ελεύθερα κάποια τρόφιμα. Από τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ήδη έχουν διανεμηθεί ποσότητες σε μετανάστριες στην Πέτρου Ράλλη και οικογένειες στην πόλη που χρειάζονται βοήθεια. Η συγκέντρωση ειδών παράλληλα συνεχίζεται.

Συνεχίζουμε απέναντι στην απομόνωση και τον φόβο να βάζουμε μπροστά την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια.

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής
http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com/

Για την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως διδασκαλία



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Υπουργείο Παιδείας μετά τις δύο εγκυκλίους σχετικά με την κάλυψη των αναγκών εκπαιδευτικών και μαθητών σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (laptop ή/και tablet), τώρα, με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13/4/2020 (ΦΕΚ Α’ 84), την οποία και σας επισυνάπτουμε, με το Άρθρο 27 ουσιαστικά «πετάει το μπαλάκι» στις Σχολικές Επιτροπές να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες να δώσουν έκτακτη χρηματοδότηση στις Σχολικές Επιτροπές για το σκοπό αυτό από τους δικούς τους, πετσοκομμένους ούτως ή άλλως, προϋπολογισμούς. Είναι προφανές, ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση δεν σκοπεύουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση!

Η Διοίκηση του Δήμου, στα πλαίσια της παραπάνω ΠΝΠ, έχει ήδη στείλει στα Σχολεία σχετική πρόσκληση, περιορίζοντας όμως τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψη ιδίως την οικονομική αδυναμία, την τυχόν ένταξη σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, την παντελή έλλειψη υπολογιστή στην οικογένεια κ.α.

Εμείς, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου, είμαστε κάθετα αντίθετοι με την παραπάνω τη διαδικασία. Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια της Πολιτείας να ρίξει στους Διευθυντές των Σχολείων την ευθύνη να αποφασίσουν ποιοι έχουν και ποιοι όχι την ανάγκη να προμηθευτούν εξοπλισμό. Ιδίως σε μια συγκυρία όπως αυτή που ζούμε όπου η τηλεργασία τείνει να γίνει καθεστώς και είναι αναγκαίο κάθε μέλος της οικογένειας να διαθέτει υπολογιστή ή tablet. Για εμάς, η Πολιτεία θα όφειλε να παρέχει σε όλους τους μαθητές, όλες τις μαθήτριες τον αναγκαίο εξοπλισμό, μαζί με γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο internet, ακόμη και χωρίς την ανάγκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Μαζί με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και την ΑΣΓΜΕ διεκδικούμε, και σας καλούμε, Συλλόγους Γονέων, Γονείς, Εκπαιδευτικούς, να διεκδικήσετε κι εσείς μαζί μας, εδώ και τώρα:

· Να εξασφαλιστούν με ενιαίο τρόπο για όλους τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς όλα τα αναγκαία μέσα: δωρεάν tablet / laptop, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet.

· Η παραπάνω κάλυψη μαθητών και σχολείων σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό πρέπει να είναι με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση και όχι από τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών ή από τον προϋπολογισμό των Δήμων και των Περιφερειών. Για να μην επιβαρυνθούμε επιπλέον για την Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για την οποία φορολογούμαστε ήδη.

· Να μην υπάρξουν εμπλοκές ιδιωτών – χορηγών στον εξοπλισμό και την λειτουργία των σχολείων.

· Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο διαδίκτυο για κανένα σπίτι.

· Απαιτούμε από την Πολιτεία αυτό που δικαιούνται τα παιδιά μας: αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.

Για την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου