Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Την Κυριακή ανοίγει αυλαία το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης

 
Το Φεστιβάλ Ρεματιάς προσφέρει την τέχνη, εμείς την αλληλεγγύη.
Προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης
για την επιβίωση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση.

Ξεκινά την 1η Ιουλίου το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης και ο Δήμος Χαλανδρίου ανακοινώνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων καλώντας όλους και όλες μας να συμμετέχουμε με την ίδια θέρμη για τέταρτη συνεχή χρονιά στη μεγάλη γιορτή της πόλης. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη μιας σπουδαίας γυναίκας που προσέφερε πολλά στην πόλη, της Καλλιόπης Μουστάκα, δωρήτριας του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ


ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
(1918 – 1978)

H Καλλιόπη Μουστάκα γεννήθηκε το 1918 στην Άνδρο. Αποφοίτησε από τη Μαράσλειο το 1937, δίδαξε σε διάφορα δημοτικά σχολεία (και στο Πρότυπο της Μαρασλείου). Το 1941 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο διάστημα 1951 – 1953, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στα Παιδαγωγικά και στην Κοινωνική Ψυχολογία. Το 1959 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Πρoσέφερε σημαντικότατο έργο στη Διεύθυνση Ψυχοπαιδαγωγικής Έρευνας του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών, όπου ερεύνησε, με πολύ πρωτοποριακό για την εποχή τρόπο, θέματα όπως η εσωτερική μετανάστευση ή οι αντιλήψεις για την πατρίδα και άλλα έθνη. Το 1965, επί υπουργίας Ευάγγελου Παπανούτσου, διορίστηκε σύμβουλος στο νεοσυσταθέν Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Την περίοδο της χούντας, η οποία έκλεισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, απολύθηκε, όπως όλοι οι συνάδελφοί της, και όταν της ζητήθηκε να στελεχώσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της χούντας, μολονότι βρισκόταν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, ύστερα και από τον θάνατο του συζύγου της, αρνήθηκε λέγοντας: «τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοί μου είναι στη φυλακή και στην εξορία, είναι ντροπή μου να δουλεύω εγώ, καλύτερα να πεθάνω από την πείνα».

Στη μεταπολίτευση, επανέρχεται στο Υπουργείο Παιδείας και εντάσσεται ως σύμβουλος στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μελετών και Επιμόρφωσης, θέση στην οποία παραμένει έως το θάνατό της το 1978.

Ως κληρονομιά της στον Δήμο Χαλανδρίου αφήνει το σπίτι της, με την επιθυμία να ονομαστεί Αετοπούλειο Κέντρο (από το επώνυμο του συζύγου της, Θρασύβουλου Αετόπουλου) και να στεγάσει εκδηλώσεις παιδείας και πολιτισμού για τους νέους, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των οποίων τόσο πολύ υποστήριξε με το παιδαγωγικό και ερευνητικό της έργο αλλά και με το σύνολο του βίου της.

Η Περιφέρεια Αττικής για την πυρκαγιά στην παράνομη χωματερή του Δήμου Αμαρουσίου στην περιοχή Κοκκινιά: «Η υπόθεση είχε σταλεί εγκαίρως στην Εισαγγελία Αθηνών»


Με αφορμή την πυρκαγιά που σημειώθηκε την Παρασκευή, 22/6/2018, αργά το απόγευμα σε οικόπεδο γεμάτο σκουπίδια, κλαδιά, μπάζα και παλιά μηχανήματα επί της οδού Μεσογείων 116 στο Μαρούσι και από την οποία οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής υπέφεραν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα με τους καπνούς και τη δυσοσμία για ώρες, η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι:

Εδώ και πολύ καιρό, μετά από εκτεταμένους ελέγχους, προέκυψε η λειτουργία παράνομου χώρου απόσυρσης δημοτικών οχημάτων, αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων του Δήμου Αμαρουσίου. Οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος, Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, που πραγματοποίησαν τις αυτοψίες, κατέγραψαν σημαντικές παραβάσεις και επέβαλαν διοικητικά πρόστιμα επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δεδομένου ότι ο χώρος αποτελεί ανθυγιεινή εστία ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 (αριθμ. πρωτ. 184696) και στις 15 Μαρτίου 2016 (αριθμ. πρωτ. 59674), πρόστιμα συνολικού ύψους 22.000 ευρώ και η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η δημοτική αρχή κλήθηκε να προχωρήσει σε άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων, να προβεί σε καθαρισμό του χώρου και να μεριμνήσει για τη σύννομη αδειοδότηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων χωρίς ωστόσο, να υπάρχει ανταπόκριση με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο συμβάν της Παρασκευής.

Η Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος καλεί για άλλη μια φορά τη διοίκηση του Δήμου να πράξει τα αυτονόητα.

Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο παρελθόν είχαν, μεταξύ άλλων, εντοπιστεί στο χώρο:

  • κλαδιά, ξύλα και χόρτα σε σωρό, ύψους σχεδόν πέντε μέτρων,
  • απορρίμματα σε σωρό ύψους 1,5 μέτρων σε περιφραγμένο με λαμαρίνες χώρο,
  • έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, πλακάκια, μοκέτες, μπάζα, τούβλα, χώματα και μέταλλα,
  • πρόχειρη κατασκευή με άδεια βαρέλια - δοχεία από ορυκτέλαια,
  • χοάνη με δοχείο συμπίεσης απορριμμάτων σε ειδικά διαμορφωμένη ράμπα,
  • φορτηγά, απορριμματοφόρα, οδοστρωτήρες, μπουλντόζες, κιβωτάμαξες, μικρά λεωφορεία,
  • παλαιά κατεστραμμένα οχήματα του Δήμου, ελαστικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων,
  • διαφημιστικές πινακίδες μεγάλων διαστάσεων και παλαιοί κάδοι απορριμμάτων.

5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Ιατρικό Συνέδριου «Καινοτόμες λύσεις και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση»

Γ. Πατούλης: Η τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, με ιδικά σχεδιασμένο λογισμικό, συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας των δημότων.

Με θέμα τις «Καινοτόμες λύσεις και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση» πραγματοποιήθηκε το την Πέμπτη 21 έως και την​ Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο «Elite», στην Καλαμάτα, το 5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Ιατρικό Συνέδριο.Το 5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Ιατρικό Συνέδριο διοργανώθηκε από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ομπρέλα, νευροεπιστήμη και ψυχική υγεία» (www.obrela.gr), την Πέμπτη 21 έως και την​ Κυριακή 24 Ιουνίου, με την επιστημονική στήριξη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις από τεχνολογικές επιστήμες που αποτελούν το αντίβαρο στις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης στην υγεία. Συζητήθηκαν καινοτόμες ιδέες, εφαρμογές, θεραπείες, υπηρεσίες, επικοινωνίες, συσκευές και φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα στους τομείς ενημέρωσης, έρευνας, εκπαίδευσης, διάγνωσης και θεραπείας. Στα πλαίσια αυτά, ειδικοί από όλους τους χώρους της ιατρικής, της νευροεπιστήμης, της βιολογίας, της φαρμακολογίας, καθώς και επιστήμονες από τους χώρους των οικονομικών, της υγείας και των τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας της πληροφορίας παρουσίασαν νεότερες εξελίξεις που σχετίζονται με τον ευρύ τομέα της υγείας.

Το ΕΔΔΥΠΠΥ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή κ. Σωτήρη Παπασπυρόπουλο, Ψυχίατρο MD, με ομιλία «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ: Ένας Καινοτόμος Θεσμός του Δήμου για την Ολοκληρωμένη Εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας» στην στρογγυλή τράπεζα «Προαγωγής της Υγείας, Συναπόφαση στην Θεραπεία και Εξυπηρέτηση Ασθενών». Βασικός στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση, η κινητοποίηση όλων των πολιτών μέσω της διοργάνωσης προληπτικών εξετάσεων για 8 κύρια νοσήματα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει αλλά και στα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα 8 νοσήματα είναι: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη, Μελάνωμα και κατάθλιψη.

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε «Συγχαίρουμε τους διοργανωτές και τους ομιλητές του συνεδρίου για τις παρουσιάσεις τους καθώς η συνεισφορά τους στην ανεύρεση τόσο διαγνωστικών, όσο και θεραπευτικών λύσεων στην ιατρική είναι σημαντική. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ενεργό συμμετοχή στην προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω της Πρόληψης και των Προληπτικών Κέντρων Υγείας (ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ) καθώς με την υποστήριξη σύγχρονου λογισμικού οι δημότες ενημερώνονται για τα προληπτικά πρωτόκολλα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας σχετικά με τα 8 νοσήματα του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, καθώς και για την επανεξέταση τους με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, στη άμεση επικοινωνία και πληροφόρηση της πρόληψης.»

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΝΤΑΒΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΝΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΚΑ


HIGHLIGHT: Ακούστε πόσο άγχος έχει η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου!