Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες προσωρινής στήριξης της Βίλας Κεφαλληνού«Ανάσα» ζωής δίνουν στη Βίλα Κεφαλληνού οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την προσωρινή στήριξη του ιστορικού διατηρητέου, που απειλήθηκε με ολική κατάρρευση.

Η υλοποίηση του έργου ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη, δεδομένης της πλινθοδομής του ακινήτου, αλλά και της πολύχρονης εγκατάλειψής του, ως αποτέλεσμα αφενός γραφειοκρατικών εμποδίων, αφετέρου παραλείψεων των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου.

Στο ιστορικό διατηρητέο της πλατείας Κέννεντυ έγιναν κατεπείγουσες εργασίες για τη στήριξη των φερόμενων στοιχείων, λόγω κατάρρευσης εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας, γεγονός που είχε καταστήσει το κτίριο επικίνδυνο τόσο για τους διερχόμενους πεζούς όσο και για τους περιοίκους.

Για τη στήριξη χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικά πλαίσια και κοιλοδοκοί οι οποίοι τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να δημιουργηθεί σχάρα παραλαβής και μεταφοράς των φορτίων. Όπου δεν υπήρχε οροφή από σκυρόδεμα τοποθετήθηκαν επιπλέον ξύλινα μαδέρια, ώστε να μεγαλώσει η επιφάνεια της κάλυψης.

Και περίφραξη

Επίσης περιμετρικά του οικοπέδου κατασκευάστηκε περίφραξη ύψους 1,80 μ., η οποία αποτελείται από γαλβανισμένους κοιλοδοκούς και τραπεζοειδή λαμαρίνα. Επίσης κατασκευάστηκε δίφυλλη ανοιγόμενη πόρτα.

Αγώνας για την απόκτηση του οικοπέδου

Σημειώνεται ότι μόλις τον Φεβρουάριο του 2019, και μετά από ενδελεχή έρευνα που έγινε από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, αποκαλύφθηκε ότι το κτίριο είχε απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για λογαριασμό του Δήμου Χαλανδρίου, με σκοπό την διάνοιξη της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Από τότε η σημερινή διοίκηση του Δήμου ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες άδειες για να γίνουν οι εργασίες στήριξης, ενώ παράλληλα διερευνά τις δυνατότητες χρηματοδότησης για την απόκτηση όλο του οικοπέδου έκτασης περίπου 3 στρεμμάτων.

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σημειώνοντας: «Το πρώτο βήμα έγινε. Εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες άδειες και ολοκληρώσαμε ήδη τις εργασίες συντήρησης. Συνεχίζουμε τον αγώνα να δώσουμε λύση στα γραφειοκρατικά αδιέξοδα δεκαετιών, έτσι ώστε όλο το οικόπεδο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση θα καταφέρουμε να περισώσουμε αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και της ιστορίας της.

ΣΧΟΛΙΟ: ¨Εγινε ακριβώς αυτό που πριν από περίπου ενάμιση χρόνο προτείναμε εμείς και φτάσαμε να συγκροτήσουμε επιτροπή αγώνα για την σωτηρία του διατηρητέου ΕΠΕΙΔΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ αλλά και η κα ΧΡΙΣΤΟΥΛΗ στην συγκέντρωση που προκαλέσαμε ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ και είμαστε (εμείς) ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ που τα προτείναμε. 
ΚΑΛΩΣ - βέβαια - έγιναν ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΛΕΓΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΜΑΣ ΕΒΡΙΖΑΝ.

ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.

Και αφού λοιπόν έκαναν αυτά που έλεγαν ότι είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να γίνουν - ΣΤΗΡΙΞΗ και ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ας μας απαντήσουν τώρα και σε ένα ρητο ερώτημα - αν θέλουν - που ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΡΧΙΚΑ - όταν όμνυαν και προέτασσαν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των .... κληρονόμων -  ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ τελικά ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ:

Μας λέγανε αρχικά ότι δεν μπορούν να παρέμβουν σε ιδιωτική περιουσία και αυτά που λε΄γαμε εμείς είναι .... λαϊκισμός, ανευθυνόττητα και άλλες τέτοιες .... ρουσσίες.
ΝΤΑ?

ΝΤΑ!
Μετά μας είπαν ότι ... "νταξ, το ακίνητο ανήκει στο δημόσιο, δεν το ξέραμε ότι είχε απαλλοτριωθεί, τώρα το μάθαμε και θα το σώσουμε. Δεν είσασταν λοιπόν εσείς οι τρελοί τόσο τρελοί όσο αφορά την στήριξη του κτίσματος. Αλλά ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ και ΦΥΛΑΞΗ του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ χώρου - που είναι οι εξωτερικοί, αδόμητοι χώροι - δεν μπορεί να γίνει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης διότι .... μπλα, μπλα, μπλά γραφειοκρατία"
" Μην προτείνετε - λοιπόν - πράγματα που δεν γίνονται διότι δεν το επιτρέπει ο νόμος", μας έλεγαν, "Είστε λαϊκιστές, ανεύθυνοι, γελίοι, ..... και άλλες τέτοιες ρουσσίες" μας έλουζαν.
ΝΤΑ?
ΝΤΑ!

ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΡΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ: Πώς κάνατε τώρα ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ στο οικόπεδο αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση; ΕΕΕΕΕΕ?