Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΡΑΣΗ - ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ

Νέα - δεύτερη επιστολή Κουράση, απάντηση στην απάντηση Ρούσσου έστειλε σε όλους του δημοτικούς συμβούλους ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ακολουθεί η νέα επιστολή Κουράση, που δεν θα σχολιάσουμε εν όψει της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο.Κύριε Δήμαρχε,

Σας απέστειλα επιστολή, με την οποία σας κάλεσα:

α) να μου αποστείλετε σχέδιο του αναμορφωμένου Τεχνικού Προγράμματος, μετά την κατάθεση των δώδεκα (12) προτάσεων μας, στην χθεσινή μας συνάντηση ώστε να το επεξεργασθώ, με τους συνεργάτες μου και β) να δηλώσετε εάν ανακαλείτε τους προσβλητικούς σας χαρακτηρισμούς, όπως ζήτησε το σύνολο των Συμβούλων που παρέστησαν στην χθεσινή συνάντηση.

Αντ’ αυτού, με εγκαλείτε για αλλαγή στάσης (αλήθεια, που την είδατε?) και επιχειρείτε συμψηφισμό της προσβλητικής σας συμπεριφοράς, με την δική μας κριτική.

Είναι φανερό, ότι οι πιεστικές άνευ λόγου και αιτίας, προθεσμίες που βάζετε (σημερινό θέμα στο Δ.Σ.) για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού (θα μπορούσαν κάλλιστα να ψηφισθούν, την ερχόμενη εβδομάδα, εφ΄ έσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις) μας δημιουργούν την πεποίθηση, ότι η διάθεση για συναίνεση εκ μέρους σας, έχει προσχηματικό χαρακτήρα.

Επί της ουσίας τώρα, αναμένουμε ακόμα, το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος.

Όπως και την παραπάνω δήλωσή σας, αφού εμμένουμε στην άποψή μας ότι η άρση των συκοφαντικών κατηγοριών, είναι προϋπόθεση, για οιαδήποτε συναίνεση, εντός και εκτός Δ.Σ.

Θα συμφωνήσετε ίσως μαζί μου, ότι εκφράσεις τύπου «τυχοδιωκτικές πολιτικές», «συνεργασίες με ακροδεξιούς»…. κλπ, που εκστομίσθηκαν μόνο από μέρους σας μαζί με άλλες απαράδεκτες, στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν συμψηφίζονται, με την κόσμια κριτική που σας ασκήσαμε, για αυτές σας τις συμπεριφορές.

Γιώργος Κουράσης
Τ. Δήμαρχος Χαλανδρίου

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΡΑΣΗΜε έκπληξη διάβασα τη νέα αλλαγή της στάσης που από κοινού συμφωνήθηκε στην διαπαραταξιακή συνάντηση της 27/11/2017.

Όπως ρητά συμφωνήθηκε θα γίνει νέα συνάντηση σήμερα 28/11/2017 στις 13:00 προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις της διοίκησης σε σχέση με τις 12 προτάσεις που καταθέσατε.

Σας περιμένω στην προκαθορισμένη συνάντηση με την ειλικρινή διάθεση να γίνει κάθε ενέργεια που θα συμβάλει στην από μέρους σας ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού.

Όπως άλλωστε τόνισα και χθες καμία εκ των προτεινομένων από μέρους σας μελετών ή προγραμμάτων δεν βρίσκεται εκτός του προγραμματικού πλαισίου δράσης της διοίκησης του δήμου και όπως θα δείτε και στην πρότασή μας έχουν υιοθετηθεί σχεδόν κατά 90%.

Σε ότι αφορά τις δήθεν προσβλητικές από μέρους μου καταγγελίες, σας καλώ να ξαναδιαβάσετε τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις του δήμου και του δημάρχου και να τις συγκρίνετε με τις αντίστοιχες δικές σας.

Σε κάθε περίπτωση η ανταλλαγή προσωπικών ύβρεων, συκοφαντικών κατηγοριών και προσωπικών επιθέσεων απάδει των διαδικασιών του δημοτικού συμβουλίου και δεν βοηθά στη δημιουργία κατάλληλου προς διαβούλευση κλίματος.

Με την πεποίθηση ότι θα συμβάλετε στην εξεύρεση λύσης επ΄ωφελεία των πολιτών, προσβλέπω στη συμμετοχή σας στη νέα συνάντηση σήμερα 28/11/2017 όπως συναποφασίσαμε χθες.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΡΟΥΣΣΟΣ

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΡΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Κύριε Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης των επικεφαλής των παρατάξεων, με θέμα συζήτησης το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, για το έτος 2018, σας κατέθεσα δώδεκα (12) τεκμηριωμένες προτάσεις, που η Παράταξή μας, θεωρεί απαραίτητες, να συμπεριληφθούν στο Τ.Π., ώστε να τεθούν οι βάσεις άμεσες αλλά και μακροχρόνιες, για την διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης πόλης στο Χαλάνδρι.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις αφορούν σε οκτώ (8) μελέτες, δύο (2) εργασίες και δύο (2) κοινωνικά προγράμματα.

Επίσης στην συνάντηση σας έθεσα, όπως και το σύνολο των παρατάξεων και των Δημοτικών Συμβούλων που καταψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα, και παρέστησαν στην συνάντηση αυτή, ως όρο για οιαδήποτε συναίνεση και συνεργασία στο περαιτέρω έργο της Δημοτικής Αρχής την ανάκληση εκ μέρους σας όσων προσβλητικών και συκοφαντικών καταγγελιών κάνατε, μετά την καταψήφιση από την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Τεχνικού Προγράμματος.

Μετά από αυτά, αναμένω τις δικές σας έγγραφες απαντήσεις :

1. Εάν προτίθεστε, να ανακαλέσετε τις προσβλητικές για τους συναδέλφους και εμένα προσωπικά, καταγγελίες σας.
2. Εάν προτίθεστε, να συμπεριλάβετε τις προτάσεις μας στο υπό ψήφιση Τεχνικό Πρόγραμμα. ώστε, η παράταξή μας να τοποθετηθεί υπεύθυνα στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Με εκτίμηση
Γιώργος Κουράσης
Τ. Δήμαρχος Χαλανδρίου

Υ.Γ. Παρακαλώ όπως οι απαντήσεις σας, να περιέλθουν σήμερα σε μένα μέχρι τις 13:00, ώστε να έχω το χρόνο, της διαβούλευσης με τους συνεργάτες μου, για τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης μας, στο Δ.Σ.

Είναι αυτονόητο, ότι από το περιεχόμενο των απαντήσεων σας, θα κριθεί εάν είναι απαραίτητη, νέα προ του Δ.Σ. συνάντηση.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ

Παιδάκια παίζουν τις αμάδες

Όπως ήδη σε ενημερώσαμε αναγνώστη μου η χθεσινή σύσκεψη των δημοτικών παρατάξεων για το θέμα του προϋπολογισμού διεκόπη για να εξεταστεί από την υπηρεσία η δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις στο ΤΠ και κατ΄επέκταση στον προϋπολογισμό για να συμπεριληφθούν οι προτάσεις των δημοτικών παρατάξεων.

Ο Γιώργος Κουράσης κατέθεσε εχθές  12 προτάσεις - άξονες για να συμπεριληφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα.

Από αυτές η διοίκηση έκανε δεκτές και συμπεριέλαβε στο ΤΠ τις 8, όπως ενημερωθήκαμε και γραπτώς πριν από λίγο, που στο παλιό  δημαρχείο πήραμε τους νέους κωδικούς που προστέθηκαν στο ΤΠ.

Ο Γιώργος Θωμάς ζήτησε διαπαραταξιακές επιτροπές για την διαχείριση των θεμάτων παιδείας, αθλητισμού, κοινωνικής πολιτικής.
Η πρότασή του έγινε δεκτή από εχθές ενώ από τις τρεις παρεμβάσεις που ζήτησε στην τροποποίηση του  ΤΠ, συμπεριελήφθησαν οι δύο.

Εμείς ως ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ  θέσαμε το θέμα της μελέτης του δημαρχείου και της ολοκλήρωσής της εντός του 2017 πρόταση που έγινε δεκτή, ζητήσαμε να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση για το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου - πρόταση που έγινε δεκτή - και συνυπογράψαμε το αίτημα Θωμά για τις διαπαραταξιακές επιτροπές, θέτοντας τον προβληματισμό ότι αυτές πρέπει να αποτελέσουν την βάση για την  ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ των ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, που τόσο ανόητα καταργήθηκαν επί της διοίκησης Κουράση. (Σήμερα ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ έχουν ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ εκτός του δικού μας που τα καταργήσαμε γιατί .... έτσι).

Στο ζήτημα της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης χωρίς "υπερπλειοψηφία" της διοίκησης στο ΔΣ, όπως θα γίνει με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, έκανε αναφορά ο Γιώργος Λιερός, τοποθετούμενος θετικά για την διαδικασία που ξεκίνησε.

Ο Ρούσσος ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση για να μπορέσει η υπηρεσία να "ανοίξει" τους νέους κωδικούς και να ισοσκελίσει εκ νέου το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Η Λούλα Καρατζά είπε ότι δεν θα παραστεί στη συνέχεα της διαβούλευσης διότι το κόμμα της και η παράταξή της  έχουν πάρει πολιτική απόφαση να καταψηφίσουν κάθε σχέδιο προϋπολογισμού που υλοποιεί τις μνημονιακές επιταγές σύνταξής του. (Με εξαίρεση μάλλον την Πάτρα και εκεί που το κόμμα έχει την διοίκηση που ΒΕΒΑΙΑ έχουν εγκεκριμένους από το παρατηρητήριο προϋπολογισμούς για να λειτουργούν.)

Οι άλλες παρευρισκόμενος παρατάξεις - Κουράσης, Θωμάς, Νταβίας και εκπρόσωπος των ανεξαρτιτοποιηθέντων -  έφυγαν και έδωσαν ραντεβού για σήμερα στις 13 για να συνεχίσουν την συζήτηση επί των τροπποιήσεων που θα έκανε η τεχνική και η οικονομική υπηρεσία.

Η υπηρεσία ανταποκρίθηκε με .... ξενύχτι και έφερε στην σημερινή σύσκεψη τις τροποποιήσεις.

ΟΜΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ!

Με επιστολή του που κοινοποιήθηκε σε όλους του δημοτικούς συμβούλους, στις 11.15 σήμερα το πρωί (ακολουθεί σε επόμενη ανάρτηση)  ο Γιώργος Κουράσης ζητάει από τον Ρούσσο - εκτός των χθεσινών του προτάσεων - να ανακαλέσει τις "προσβλητικές προς συναδέλφους και εκείνον καταγγελίες του."

Ο Ρούσσος του απαντάει με επιστολή του στις 1.10 και του λέει (σας περιμένω στην συνάντηση) (ακολουθεί η επιστολή - απάντηση Ρούσσου).

Στην σημερινή σύσκεψη παρόντες ήταν μόνο η διοίκηση, ο Νταβίας και εκπρόσωποι των ανεξαρτήτων (Λιερός και Κιούσης).

Η συνέχεια .... το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

(ΣΣ: Τα παιδία παίζει!)

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥΕπί τέσσερις ώρες συνεδρίαζαν εχθές οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με την διοίκηση του δήμου και την οικονομική υπηρεσία για εξεύρεση λύσης άρσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει με την μη ψήφιση του ΤΠ.

Από την σύσκεψη έλειπαν οι Σ. Ανδρεόπουλος και Σ. Λαδόπουλος ενώ οι ανεξαρτιτοποιηθέντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εκπροσωπήθηκαν από τον Γ. Λιερό και τον Π. Τζούρα.

Η διαδικασία - παρά τις αντίθετες προβλέψεις - δεν κατέληξε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ο Συμεών να ζητήσει την διακοπή της για να δοθεί χρόνος στις υπηρεσίες να κοστολογήσουν τις προτάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και την  δυνατότητα να συμπεριληφθούν αυτές στο ΤΠ και τον προϋπολογισμό.

Η σύσκεψη θα συνεχιστεί σήμερα στις 1 το μεσημέρι με στόχο να οριστικοποιηθούν οι τροποποιήσεις που θα πάνε στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο.

Δεν θα μετέχει στην συνέχεια της διαβούλευσης η Λούλα Καρατζά η οποία είπε ότι το κόμμα της έχει πάρει απόφαση να καταψηφίσει έτσι και αλλιώς τον προϋπολογισμό που συντάσσεται με βάση τις προδιαγραφές του παρατηρητηρίου της αυτοδιοίκησης που απαγορεύει να γράφονται κονδύλια προς διεκδίκηση.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

28η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σάς καλεί σε συνεδρίαση του σώματος, στο Παλαιό Δημαρχείο (Γρ. Γυφτόπουλου 2), την 28η Νοεμβρίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00, για συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Τροποποίηση – Συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 543/2017 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Μεταβολές σχολικών μονάδων Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2018-2019.
3. Παράταση του χρόνου ισχύος της σύμβασης με αριθμ. πρωτ. 21716/28-06-2017 που υπεγράφη για τον Έλεγχο Ισολογισμού και Σύνταξης Ελέγχου Ο.Ε. 2016.
4. Τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού Γ΄ τριμήνου 2017 του Δήμου.
5. Επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως εισπραχθέντος.
6. Επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.
7. Έγκριση πρακτικών επίλυσης φορολογικών διαφορών.
8. Έγκριση σκοπιμότητας και έγκριση πίστωσης ποσού για την προμήθεια ειδών τροφοδοσίας (catering), για την πραγματοποίηση τριών εκδηλώσεων του Σώματος Εθελοντών Χαλανδρίου και των συμμετεχόντων μελών του.
9. Καθιέρωση διαφορετικού ωραρίου λειτουργίας των υπαλλήλων του Αυτοτελούς Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Γραμματείας Δημάρχου για το έτος 2018.
10. Λήψη απόφασης σκοπιμότητας για την προμήθεια: «Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για το έτος 2017», με Α.Μ. 101/2017.
11. Λήψη απόφασης σκοπιμότητας για την προμήθεια: «Προμήθεια στοιχείων & εξοπλισμού υπαίθριου πάρκου τροχοσανίδας (SKATE PARK)», με Α.Μ. 117/2017.
12. Λήψη απόφασης περί μη δυνατότητας υλοποίησης εργασίας με ίδια μέσα και έγκριση για παροχή υπηρεσίας με τίτλο: «Παροχή υπηρεσίας για οικοδομικές εργασίες».
13. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (1ου Α.Π.Ε. – Τακτοποιητικός) του έργου με τίτλο: ‘‘Διαμόρφωση υποδομής αγωνιστικού χώρου στο Αθλητικό Κέντρο Ν. Πέρκιζας’’, Α.Μ. 9/2017.
14. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Συντήρηση διαφόρων παιδικών χαρών και κοινόχρηστων χώρων στο Δήμο Χαλανδρίου», Α.Μ. 05/2014.
15. Άδεια κοπής επικίνδυνων δένδρων.
16. Έγκριση απόφασης Δημάρχου.

17. Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ο.Ε. 2018.


7η ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σάς καλεί σε ειδική συνεδρίαση του σώματος, στο Παλαιό Δημαρχείο (Γρ. Γυφτόπουλου 2), την 28η Νοεμβρίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00, για συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν.3852/2010:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Ψήφιση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2018.
2. Έγκριση πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου Έτους 2018.

ΑΝΕΤΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ ΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΕΡΒΕΣΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών του ΔΣΑ

Ημερίδα του Τομέα Υγείας της ΝΔ με θέμα "Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ"


ΙΑΣΩ GENERALΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΦΛΕΒΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Φωτο από την συνέντευξη τύπου στο ΙΑΣΩ


Με επιτυχία στέφθηκε η χειρουργική επέμβαση σοβαρού προβλήματος του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος σε νεαρό ασθενή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ΙΑΣΩ General, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην Αγγειοχειρουργική, στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία αγγειακή επέμβαση στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων, για την αποκατάσταση χρόνιας αποφρακτικής βλάβης μηριαίων και λαγονίων φλεβών. Η επέμβαση έγινε από τον αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα, Διδάκτωρ του Παν/μίου των Αθηνών, Διευθυντή της Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General και την ομάδα του. Ο σχεδιασμός της επέμβασης έγινε σε συνεργασία με το Jobst Vascular Institute και το Πανεπιστήμιο του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών, με την πολύτιμη συνδρομή του Dr. Anthony James Comerota, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan. Το Πανεπιστήμιο του Michigan, είναι ένα από τα λίγα στην Αμερική, αλλά και παγκοσμίως, που προσφέρει την εν λόγω θεραπεία.

Μία σοβαρή πάθηση προοδευτικά επιδεινούμενη
Ο 27χρονος ασθενής έπασχε από σοβαρές αποφρακτικές βλάβες στις μηριαίες και λαγόνιες φλέβες του δεξιού κάτω άκρου, οι οποίες εμπόδιζαν τη μεταφορά του αίματος από το πόδι προς τον κορμό. Ο ασθενής υπέφερε, τα τελευταία χρόνια, από έντονα ενοχλήματα στο δεξί του πόδι, κυρίως όμως, από σοβαρότατους πόνους κατά τη βάδιση.

Επιπλέον, ο ασθενής υπέφερε από σημαντικό οίδημα (πρήξιμο) του δεξιού κάτω άκρου και ανοιχτές πληγές ακριβώς πάνω από το επίπεδο των αστραγάλων. Οι πληγές αυτές με τη συντηρητική θεραπεία παρουσίαζαν σημαντική δυσκολία επούλωσης με τάση να υποτροπιάζουν συχνά. Η κατάσταση του ασθενούς ήταν προοδευτικά επιδεινούμενη και αποτελεί τη σοβαρή εκδήλωση μιας φλεβικής πάθησης που ονομάζεται «μεταθρομβωτικό σύνδρομο».

Χειρουργική Αποκατάσταση: Πολύπλοκη και συνδυαστική
Η επέμβαση αποκατάστασης της φλεβικής κυκλοφορίας στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα ήταν μεγάλη, πολύπλοκη και συνδυαστική. Έγινε συνδυασμός τόσο ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, όσο και ενδαγγειακών τεχνικών (υβριδική επέμβαση). Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η εφαρμογή του ενδαγγειακού υπερήχου. Ο ενδαγγειακός υπερηχογραφικός έλεγχος της παθολογικής φλέβας πραγματοποιήθηκε με ειδικό καθετήρα στο άκρο του οποίου υπήρχε μικροσκοπική συσκευή υπερήχων, όπως εξήγησε ο κ. Τσεκούρας.

Ο ασθενής δεν παρουσίασε καμία διεγχειρητική ή μετεγχειρητική επιπλοκή. Οι πόνοι και τα συνοδά ενοχλήματα εξαφανίστηκαν αμέσως μετά την επέμβαση, ενώ από την πρώτη μετεγχειρητική μέρα, ο ασθενής περπατούσε ελεύθερα στο νοσοκομείο. Το οίδημα υποχώρησε εντυπωσιακά, η περιοχή της γάμπας μαλάκωσε και το έλκος παρουσίασε εξαιρετική πορεία επούλωσης. Δέκα μήνες μετά την επέμβαση το αποτέλεσμα παραμένει άριστο, με τον ασθενή να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων και απαλλαγμένος από τις χρόνιες ανοιχτές πληγές του.

Ο Δρ. Νικόλαος Τσεκούρας, Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ General δήλωσε ότι: «Είμαστε χαρούμενοι που ανοίξαμε έναν καινούργιο δρόμο στην Αγγειοχειρουργική, στην Ελλάδα, αυτόν της χειρουργικής του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος. Αυτό μας επιτρέπει να παρέχουμε ουσιαστική ιατρική βοήθεια σε συνανθρώπους μας, οι οποίοι, μέχρι τώρα, ήταν καταδικασμένοι σε σημαντικό περιορισμό της κινητικότητάς τους, λόγω αποφρακτικών βλαβών σε κεντρικές φλέβες του κάτω άκρου.»

Ο Δρ. Νικόλαος Λιάσης, MD, PhD, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας ανέφερε μεταξύ άλλων: «To μεταθρομβωτικό σύνδρομο είναι μία σοβαρή κατάσταση με πολύ σημαντική νοσηρότητα. Ο σωστός σχεδιασμός με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την σύγχρονη χειρουργική θεραπεία.

Ο Dr. Anthony James Comerota, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Michigan δήλωσε ότι: «Είναι πάρα πολύ ευχάριστο να βλέπεις κάποιον που εκπαιδεύεις, να παρατηρεί και να μαθαίνει μία πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση, να την τροποποιεί και τελικά να την εφαρμόζει στην πατρίδα του για να ανακουφίσει τον πόνο σε ασθενή του που υπέφερε.

Το μεγάλο όφελος στην υγεία, που είχε αυτός ο ασθενής, ήταν το αποτέλεσμα της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του Δρ. Τσεκούρα. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι ιατροί που ασχολούνται με τέτοιους ασθενείς πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για αυτούς που έχουν εκτεταμένη μεταθρομβωτική απόφραξη και ότι αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα της αναπηρίας τους και να αποδεχτούν ότι θα περάσουν όλη τους την ζωή με πόνο.

Έχοντας πραγματοποιήσει την πρώτη τέτοια πολύπλοκη χειρουργική ανακατασκευή στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, στην Ελλάδα, ο Δρ. Τσεκούρας θα καλείται από εδώ και εμπρός από ιατρούς στην Ελλάδα, αλλά και πέρα από αυτή, για να εκτιμά και να θεραπεύει τέτοια σύνθετα περιστατικά. Οι ασθενείς αυτοί είναι τυχεροί που θα έχουν τον Δρ. Τσεκούρα ως αρωγό για να βελτιώσουν τη σοβαρή μεταθρομβωτική νοσηρότητά τους».

Θ. Κουτρούκης: Ένα σχόλιο για τις «Απευθείας Αναθέσεις» των ΟΤΑ;

Θ. Κουτρούκης
Είναι γνωστό πως ένα από τα αγαπημένα αθλήματα των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης είναι και η απευθείας αναθέσεις έργων και μελετών. Μια τακτική ανορθολογικής διαχείρισης που, κατά τις Εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιάς Διοίκησης, συνήθως οδηγεί σε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Ας δούμε όμως την αιτιολογική βάση του φαινομένου των απευθείας αναθέσεων, όπως την εκφράζουν οι υποστηρικτές του. Ευελιξία, Ταχύτητά, Αποτελεσματικότητα είναι τα κύρια επιχειρήματα.

Η αλήθεια είναι πως η κακοκουρδισμένη μηχανή πολλών δήμων δεν μπορεί εύκολα να αποβάλλει τον εθισμό σε μερικές διαδικασίες που ελέγχονται για τη νομιμότητα τους και συνήθως δεν υπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών, ούτε σέβονται το δημόσιο χρήμα.

Η μόνο ευελιξία που εξυπηρετούν οι απευθείας αναθέσεις είναι στην διακίνηση του «μαύρου πολιτικού χρήματος» από τα ταμεία των ΟΤΑ προς την τσέπη των τοπικών πολιτικάντηδων και των συνεργαζόμενων εργολάβων. Η μοναδική ταχύτητα που διακρίνουμε αναφέρεται στην αύξηση της περιουσίας των εμπλεκομένων. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, αυτή σχετίζεται με την εξυπηρέτηση ψηφοθηρικών, ρουσφετολογικών και μικροπολιτικών επιδιώξεων.

Ας είμαστε κρυστάλλινοι: οι απευθείας αναθέσεις οδηγούν σε μονοπωλητές-προμηθευτές των ΟΤΑ και, προφανώς (όπως γνωρίζει, κι ο πρωτοετής φοιτητής οικονομικών επιστημών), τούτο ανεβάζει την τιμή της υπηρεσίας που πληρώνει ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν οι απευθείας αναθέσεις καταργηθούν, η εξοικονόμησή πόρων που θα προκύψει θα είναι εντυπωσιακή.

Για αυτό όταν ακούτε το επιχείρημα ότι όσοι αντιδρούν στις απευθείας αναθέσεις δεν θέλουν να παραχθεί έργο, απλά χαμογελάστε. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσοι αντιδρούν σε αυτή την διασπάθιση δημόσιου χρήματος θέλουν με τα ίδια χρήματα να παραχθεί πολλαπλάσιό έργο.

Τέλος, θα μου πείτε: αφού οι απευθείας αναθέσεις προξενούν τόσο κακό, γιατί δεν τις σταματούμε; Η απάντηση είναι γιατί κάποιοι πιθανότατα κερδίζουν από αυτές και μοιράζονται υπογείως τα μονοπωλιακά κέρδη του εργολάβου. Αν ρίξετε μια ματιά σε εκείνους που συστηματικά τις προωθούν, θα δείτε ότι το όφελος αυτό μάλλον διαθέτει και ονοματεπώνυμο.

(*) Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ

ΣΧΟΛΙΟ: Ευχαριστούμε για το άρθρο κε καθηγητά. Είναι τιμή μας να έχουμε άρθρα σας ακόμα και αν δεν συμφωνούμε 100% με αυτά. Διότι η απευθείας αναθέσεις - αν η χρήση τους είναι λελογισμένη και όχι προσχηματική είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ εργαλείο σε πολλές περιπτώσεις. Γι΄αυτό άλλωστε ΚΑΝΕΙΣ από όσους τις καταγγέλουν - και καλά κάνουν για τις περιπτώσεις κατάχρησης του εργαλείου - ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ, να πάψει να προβλέπει ο νόμος την δυνατότητα χρήσης του εργαλείου.
¨Ασε που οι μεγάλες λαμογιές έχουν γίνει με τις ΣΤΗΜΕΝΕΣ δημοπρασίες.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Α.Ν.