Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


LIBERATION : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.Η Liberation κάνει ειδική αναφορά στη διαδήλωση, χθες το βράδυ, στο Σύνταγμα «υποστηρίζοντας αυτή τη φορά την κυβέρνηση απέναντι στην ΕΚΤ, στο όνομα του δημοκρατικού σεβασμού των λαών»

Η Ελλάδα, η ΕΚΤ και η Ευρώπη, συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα τον γαλλικό Τύπο και τα μίντια. Παράλληλα, οι Γάλλοι πολίτες δείχνουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις συνέπειες της λιτότητας ως πολιτική επιλογή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Άλλωστε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA, οι Γάλλοι δείχνουν, μάλλον, φιλικά προσκείμενοι προς τους Έλληνες, καθώς σε ποσοστό 52% αποδέχονται την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με επιμήκυνση των αποπληρωμών χωρίς διαγραφή, 11% συμφωνούν με την ολική διαγραφή του, 19% με τη μερική διαγραφή, 15% θέλουν να παραμείνουν οι ημερομηνίες αποπληρωμών ως έχουν και μόνο σε ποσοστό 3% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη.

Στο μεγάλης ακροαματικότητας οικονομικό ραδιόφωνο «Business BFM» η πρωινή εκπομπή «Les Experts» (εμπειρογνώμονες) ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της αφιερωμένη στην Ελλάδα και τις συνέπειες της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται, πλέον, ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Φιλίπ Νεσερτίν, οικονομολόγος, καθηγητής στη Σορβόνη και διευθυντής στο Ανώτατο Ινστιτούτο Οικονομικών, αναγνώρισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να βιώνεται ως ταπείνωση από τους Έλληνες, όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. «Είμαστε στον τομέα της οικονομίας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ δεν έχει πολιτικό ρόλο. Ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει εκλεγεί από κανέναν, είναι ένας τεχνοκράτης. Ανήκει στους πολιτικούς να αποφασίσουν για μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα, και μάλιστα επειγόντως, ώστε να σταματήσει η φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα». Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, 13 δισ. ευρώ αναλήφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ο ίδιος θεωρεί ότι «καλώς η ΕΚΤ επισημαίνει πως το θέμα επείγει, διότι το "μαξιλάρι" του ELA δεν έχει δημιουργηθεί για να αποφευχθεί η φυγή των κεφαλαίων, αλλά για να εξασφαλίζεται η ρευστότητα όταν υπάρχει εσωτερική παράλυση και άπνοια στις κινήσεις της εσωτερικής αγοράς της χώρας».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούστηκαν και άλλες πιο σκληρές φωνές, που χαρακτήρισαν το πρόγραμμα Τσίπρα «δημαγωγικό» ή ακόμα και επιχειρηματολογία του τύπου «δεν φταίει η Ευρώπη που έφθασαν εδώ σήμερα οι Έλληνες, ήταν επιλογή τους».

Οι ακροατές, που, στην πλειοψηφία τους, ανήκουν στον επιχειρηματικό κόσμο, συνηθίζουν να στέλνουν επώνυμα μηνύματα, ορισμένα από τα οποία διαβάζει ο παρουσιαστής Νικολά Ντοζ. Σήμερα, με έκπληξη, διάβασε δύο από τα μηνύματα που πήρε: «Οι φιλελεύθεροι δεν έχουν οίκτο για τους Έλληνες, που οδηγούνται στο να καταντήσουν άστεγοι και ρακένδυτοι» και «Θέλετε να επιβάλετε και στη Γαλλία λιτότητα; να κόψετε το ηλεκτρικό, να μειώσετε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% και να την οδηγήσετε στη φτώχεια, για να καταλάβετε;». Οι ερωτήσεις του κοινού βοήθησαν ώστε να φανούν στη συζήτηση των «Experts» κάποια δείγματα χαλάρωσης των συνήθως αυστηρών θέσεών τους για την Ελλάδα.

Στην εφημερίδα «Liberation», η εξάστηλη φωτογραφία ενός περίσκεπτου Αλ. Τσίπρα γεμίζει το δισέλιδο αφιέρωμα, όπου στους τίτλους υπογραμμίζεται: «Πόκερ υψηλού κινδύνου, ανάμεσα σε ΕΚΤ και Αθήνα» και «Ένα οικονομικό πραξικόπημα, που δεν περνάει στην Ελλάδα» αφού η απόφαση της ΕΚΤ «βιώνεται ως μέσο εκβιασμού στη χώρα». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ουδέποτε άλλοτε δεν είμαστε σε τέτοια φάση μονομαχίας». «Το παράδοξο είναι» επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Ζαν- Πωλ Φιτούσι, ότι ένας θεσμός σαν την ΕΚΤ, που δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα, υποχρεώνει μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε δημοκρατικά να συμμορφωθεί, με κίνδυνο να ενισχυθεί η ακροδεξιά, εάν η ριζοσπαστική Αριστερά δεν αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει μία ριζοσπαστική αλλαγή στην πολιτική».

Η Liberation κάνει ειδική αναφορά στη διαδήλωση, χθες το βράδυ, στο Σύνταγμα «υποστηρίζοντας αυτή τη φορά την κυβέρνηση απέναντι στην ΕΚΤ, στο όνομα του δημοκρατικού σεβασμού των λαών».

Στη συντηρητική «Figaro», άρθρο με τίτλο «Η ΕΚΤ μάς θυμίζει ότι το ευρώ είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα» αναφέρεται και αυτό στην απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Ο συντάκτης σημειώνει ότι στις 22 Ιανουαρίου το διευθυντήριο της ΕΚΤ ανακοίνωσε την αγορά ομολόγων ύψους 1.140 δισ. και αναρωτιέται πώς είναι δυνατό το ίδιο διευθυντήριο δύο εβδομάδες μετά «να αναλαμβάνει τον ρόλο του μαστιγωτή» αποκλείοντας τις ελληνικές τράπεζες από τα ταμεία της ΕΚΤ. Ο συντάκτης εκτιμά ότι το ευρώ πάσχει από την έλλειψη ενός ουσιαστικού ομοσπονδιακού πλαισίου, και καταλήγει: «Οι αισιόδοξοι θα πουν ότι το ευρώ είναι ένα έργο που εξελίσσεται, οι δε απαισιόδοξοι ότι είναι ένα μνημείο που απειλείται με εξαφάνιση».

Η οικονομική «Les Echos» υπογραμμίζει ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη βοήθεια στην Ελλάδα» και «επείγει» πλέον για τον Αλ. Τσίπρα η εξεύρεση λύσης, γιατί βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο». Σε άλλο άρθρο τονίζεται ότι «στην Αθήνα ο Αλ. Τσίπρας αναζωπυρώνει το εθνικό συναίσθημα». Η απόφαση της ΕΚΤ άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή της εθνικής υπερηφάνειας και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, σημειώνει η συντάκτης.

Ευχαριστήριο των Σχολικών Φυλάκων στον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου

Οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Χαλανδρίου, θέλουμε δημόσια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση μας στο Σύλλογο εργαζομένων και ιδιαίτερα στην Πρόεδρο για την υποστήριξη και τον αγώνα που έχουν δώσει στο πλάι μας. Πριν ενάμισι χρόνο με μνημονιακή απόφαση μας έθεσαν σε μια νύχτα σε διαθεσιμότητα και φύγαμε από τις δουλειές μας στα σχολεία, αφήνοντας κλειστές κι αφύλακτες τις σχολικές αυλές.
Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Χαλανδρίου και προσωπικά η πρόεδρος του, μας έχουν παρασταθεί από την αρχή, ηθικά και αγωνιστικά. Με κινητοποιήσεις, ενημέρωση των τοπικών φορέων, ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και στο δικαστικό αγώνα που δίνουμε για να επιστρέψουμε στις δουλειές μας.  Δεν έλειψε από δίπλα μας από καμία δίκη, από κανέναν αγώνα.
Θέλουμε να το επισημάνουμε αυτό ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει η ώρα της δικαίωσης και της επιστροφής μας στα σχολεία.
Δεν ξεχνάμε ότι με αλληλεγγύη και συνέπεια στάθηκαν δίπλα μας, ένοιωσαν τις αγωνίες μας, συνέβαλλαν στη δική μας νίκη που θα είναι νίκη και όλων των  γονιών όταν δουν και πάλι τις αυλές των σχολείων να ανοίγουν και να γεμίζουν χαρά και γέλια από τα παιδιά που θα παίζουν ελεύθερα.
Σχολικοί Φύλακες Χαλανδρίου

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
Στις 14 Φεβρουαρίου 2015, 11:00-13:00 στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η Κινητή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα παρέχει δωρεάν ιατρικό έλεγχο σε ανασφάλιστους δημότες Χαλανδρίου.

ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΕ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟ: ΔΕΝ Σ' ΑΚΣΑ (1) ....
Και αφού μας έριξε πέντε "ευρωπαϊσμούς", μας έκανε μάθημα περί σεβασμού των κανόνων που διέπουν την Ενωμένη Ευρώπη που πρέπει να είναι σεβαστοί για όλους, αφού μας έκανε το μαθηματάκι περί καλών και τίμιων εταίρων που πρέπει να σέβονται τους λαούς όλης της Ευρώπης και να έχουμε "ευρωπαϊκή" αντίληψη των πραγμάτων 

ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ SIEMENS ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ ...

Και από το Γεράκι Γερμανίας  μετατράπηκε σε  πάπια Πεκίνου και περίμενε να απαντήσει ..... ο Γιάνης.

Μετά, όταν ο Βαρουφάκης δεν μάσησε να τον βγάλει από την δύσκολη θέση, όπως θα έκανε κάθε παλιός, καλός υποτακτικός υπουργός των ραγιάδων στο αφεντικό του, το έρηξε στην φιλοσοφία.

"Να σου πω κάτι από Γκαίτε" ....


(1) "Δεν σε άκουσα" είναι αυτό με αξάν από τον Θεσσαλικό κάμπο.

«Δεν εκβιαζόμαστε - Δεν υποκύπτουμε - Δεν φοβόμαστε»

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΧΘΕΣ (φωτό: LEFT.GR)

Το πισωγύρισμα του ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά*

       ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στο τελευταίο άρθρο για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ1, κατέληγα στο συμπέρασμα ότι οι δύο βασικές επιλογές που έχει η νέα κυβέρνηση είναι: α) ο δρόμος της υποταγής στις απαιτήσεις της υπερεθνικής ελίτ (Υ/Ε) και της Ε.Ε., με ορισμένες μικρο-παραχωρήσεις από τις ελίτ σε αντάλλαγμα, και β) ο δρόμος της αντίστασης, ο οποίος συνεπάγεται την άμεση μονομερή έξοδο από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Αυτό θα επέτρεπε την εισαγωγή αυστηρών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος, την εθνικοποίηση όλων των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, την κοινωνικοποίηση των κύριων βιομηχανιών που καλύπτουν βασικές ανάγκες, καθώς και εκείνων που αφορούν τον κοινωνικό πλούτο (πετρέλαιο, λιγνίτης, χρυσός κλπ.). Μόνο έτσι ο Λαός μας θα μπορούσε να ανακτήσει την οικονομική και εθνική κυριαρχία του που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης παραγωγικής δομής μας, χωρίς χρέη και επικυρίαρχους και χωρίς ανεργία και κάποιους να τρώνε με χρυσά κουτάλια ενώ η μεγάλη πλειοψηφία να βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης.

Σήμερα, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, είναι ασφαλές το συμπέρασμα ότι η (α) επιλογή παραπάνω είναι αυτή που έκανε η αποπροσανατολιστική ρεφορμιστική Αριστερά, η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι ότι καμία από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνουν πράξη από την κυβέρνηση. Έτσι, πριν από τις εκλογές, ο Τσίπρας και άλλα μέλη της ηγεσίας του κόμματος δεσμεύθηκαν σε τέσσερις κύριες αλλαγές. Πρώτον, να σκίσουν το «μνημόνιο», δεύτερον, να πετάξουν έξω την Τρόικα, τρίτον, να διαγράψουν το χρέος (ή το μεγαλύτερο μέρος του) και τέταρτον -η σημαντικότερη (γι' αυτούς) πτυχή του «ριζοσπαστικού» προγράμματός τους- να αντικατασταθεί η λιτότητα (που τη θεωρούσαν κυρίως υπεύθυνη για την παρούσα οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα), με την ανάπτυξη.