Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ 21-10 ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2016 - ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ


1. Αναπροσαρμογή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το οικονομικό έτος 2016.

2. Καθορισμός τελών διαφήμισης για το οικονομικό έτος 2016.

3. Αναπροσαρμογή των τελών Κοιμητηρίου του Δήμου για το οικονομικό έτος 2016.

4. Καθορισμός τελών κοινοχρήστων χώρων των οποίων παραχωρείται η χρήση, για το Οικονομικό έτος 2016.

5. Αναπροσαρμογή συντελεστών φόρων ηλεκτροδοτούμενων χώρων (Φ.Η.Χ.) για το οικονομικό έτος 2016.

6. Τροποποίηση της υπ΄ αριθμ. 292/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου: «Κανονιστική διάταξη για χώρους όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη νέων τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστο χώρο, εντός των ορίων της περιοχής που ανακηρύσσεται κορεσμένη σε ΚΥΕ αναψυχής και εστίασης στο κέντρο του Χαλανδρίου».

7. Έγκριση του πρακτικού της επιτροπής επί της συμπληρωματικής εγγραφής νηπίων και βρεφών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Χαλανδρίου, λόγω κένωσης θέσεων και της εξέτασης των εκπρόθεσμων ενστάσεων γονέων.

8. Έγκριση πίστωσης για τη φωτογραφική κάλυψη του 4ου Αγώνα Δρόμου Μεικτής Διαδρομής στη Ρεματιά Χαλανδρίου.

9. Ενίσχυση οικονομικά αδύναμων κατοίκων με χρηματικά βοηθήματα.

10. Παραχώρηση χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων (Κ.Ο.Ε.).

11. Παραχώρηση χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων (Εκπαιδευτική Αναγέννηση).

12. Αποδοχή δωρεάν παραχώρησης χρήσης οχήματος της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΦΛΥΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ».

13. Έγκριση σκοπιμότητας για τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού: «Προμήθεια μεταλλικών κάδων απορριμμάτων».

14. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ», Α.Μ. 12/2014.

15. Έγκριση 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΙΙ», Α.Μ. 01/2011.

16. Αίτημα χορήγησης παράτασης περαίωσης εργασιών, του έργου «Συντήρηση διαφόρων παιδικών χαρών στο Δήμο Χαλανδρίου», A.M. 05/2014.

Μαζί ΟΑΚΑ και Περιφέρεια Αττικής για αθλητισμό, πολιτισμό και περιβάλλον
Συνάντηση με σκοπό τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» είχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Γιώργος Καραμέρος, ο Πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Νίκος Κιάος και ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ, Σάββας Ανεστιάδης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 19/10/15 στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού συγκροτήματος συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:

-Η συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής σε απαραίτητα τεχνικά έργα επισκευών ή αξιοποίησης χώρων του ολυμπιακού συγκροτήματος προς όφελος των πολιτών.

-Η συνεργασία στην ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ με εκμετάλλευση κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το ΣΕΣ 2014-2020.

- Η συνδιοργάνωση πολιτιστικών αθλητικών εκδηλώσεων στους βοηθητικούς χώρους του Σταδίου.

Ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας

Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τον απαραίτητο καθαρισμό των ρεμάτων

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με τον καθαρισμό των ρεμάτων, οφείλουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας.

Ιδιαίτερα δε όταν η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και η παράταξη Δύναμη Ζωής απαρτίζεται και από μέλη σημαντικών οικολογικών κινημάτων με διαδρομή και αγώνες σε όλα τα μεγάλα μέτωπα της πολιτικής Οικολογίας τα τελευταία χρόνια και έχουν εμπράκτως αποδείξει όχι μόνο την ευαισθησία τους στο θέμα αυτό αλλά και την αποφασιστικότητά τους να επιτελέσουν χειροπιαστό έργο, λαμβάνοντας υπεύθυνες αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν αντιμετωπίζουμε από την ίδια οπτική και με την ίδια αγωνία με τους πολίτες την προστασία των ρεμάτων της Αττικής, έχοντας παράλληλα την ευθύνη της αντιπλημμυρικής θωράκισης του λεκανοπεδίου και των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Θεωρούμε τα ρέματα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα και όχι αγωγούς όμβριων ή ακαθάρτων και προκειμένου να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από τα εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω και της κλιματικής αλλαγής, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε ορισμένες αναγκαστικές παραδοχές που διασφαλίζουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους πέρα από ιδεοληψίες και ανούσιες θεωρητικές προσεγγίσεις.

Ενδεικτικά, δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά τους συμπαθείς και απαραίτητους για ένα οικοσύστημα γυρίνους με την προστασία της ανθρώπινης ζωής δεδομένου ότι παράλληλα διασφαλίζεται και η προστασία του οικοσυστήματος.

Αναλυτικά:

-Οι εργασίες καθαρισμού λαμβάνουν κάθε μέριμνα για να προστατεύεται η παρόχθια βλάστηση.

-Εργασίες όπως, η διάνοιξη της κοίτης ενός ρέματος από φερτούς ογκόλιθους, και όγκους υλικών, είναι αδιανόητο να γίνουν με χειρωνακτικά μέσα. Οι μικροί φορτωτές ή προωθητές (όσο μεγάλοι και αν δείχνουν ή χαρακτηρίζονται στις λεζάντες των φωτογραφιών) είναι η απολύτως ενδεδειγμένη λύση δεδομένων των πόρων που μπορούν να διατεθούν αλλά και της πίεσης του χρόνου που υπάρχει μεταξύ των εποχών και των φαινομένων.

- Καθαρισμοί γίνονται εκεί που επιβάλλει η Φύση. Δηλαδή εκεί που συσσωρεύονται φερτά, ογκόλιθοι, έντονες στενώσεις της διατομής. Εκεί δηλαδή που υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών.

- Οι διακηρύξεις των εργολαβιών καθαρισμού συντάσσονται και δημοσιεύονται με γνώμονα την περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος από ενδεχόμενες επιπρόσθετες απαιτήσεις (claims) των εργολάβων. Οι διαφορές με τις αντίστοιχες διακηρύξεις προηγούμενων διοικήσεων είναι χαώδεις.

- Οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι απολύτως διαφανείς. Πρόκειται για διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, των οποίων το αποτέλεσμα τίθεται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού συνεδρίου.

- Άλλαξε για παράδειγμα ο τρόπος επιμέτρησης έργου, που πλέον έγινε αντικειμενικός, με αποτύπωση της κατάστασης πριν και μετά με ηλεκτρονικά τοπογραφικά μέσα και με αντικειμενικό προσδιορισμό των ποσοτήτων των απομακρυνόμενων υλικών (απορρίμματα, μπάζα, αντικείμενα κλπ) που πριν γινόταν με μέτρηση επί αυτοκινήτου, τρόπος ξεπερασμένος, που αφήνει πολλά περιθώρια «αμφισβήτησης».

- Ως προς τη χαμηλή τιμή μονάδας που έχουν οι προϋπολογισμοί για τις εργασίες με χειρωνακτικά μέσα, αυτή τέθηκε στοχευμένα προκειμένου να μην δοθεί η δυνατότητα στους αναδόχους να διεκδικήσουν την εκτέλεση των εργασιών αποκλειστικά με χειρωνακτικά μέσα καθώς θα ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα για αυτούς.

Με βάση όλα τα παραπάνω η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται κατά την εκτέλεση των εργασιών των καθαρισμών ρεμάτων να λάβει υπόψη της όλες ανεξαιρέτως τις παραμέτρους του πολυπαραγοντικού αυτού ζητήματος, ώστε να διασφαλίσει το φυσικό περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Είναι τέλος δεδομένο ότι η Περιφέρεια Αττικής ελπίζει και υπολογίζει στη συνεργασία των ενεργών πολιτών και επιζητεί το δημόσιο έλεγχο και την καλόπιστη κριτική.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ .,Γ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΤΣΙΟΣ


Δεν σταματάει η έκφραση των συναισθημάτων αλληλεγγύης αυτοδιοικητικών στελεχών του Χαλανδρίου προς την Πλατεία και τον Νταβία με αφορμή την προκλητική αγωγή του μετακλητού υπαλλήλου του δήμου εναντίον τους.

Εχθές - με έκπληξη είναι αλήθεια - δεχθήκαμε το τηλεφώνημα και την έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τον πρ. Γ.Γ. του δήμου τον Ηλία Γιάτσιο, ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος που έχει δεχτεί την κριτική της Πλατείας στο παρελθόν.

Ευχαριστούμε Ηλία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΡΕΩΝ


Ο σοβαρός τραυματισμός του εργαζομένου κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων στις 5 Οκτωβρίου 2015 στο Δήμο Μεγαρέων, είναι πολύ πιο κρίσιμο περιστατικό απ' ότι στην αρχή θεωρήθηκε και αναδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία και αμέλεια των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και των Αιρετών, που εξωθούν συμβασιούχους να απασχολούνται σε καθήκοντα τα οποία απαγορεύεται να ασκούν.
Όπως καταγγέλθηκε στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ανωνύμως, πέραν του ότι ο τραυματίας εργαζόμενος απασχολούνταν σε καθήκοντα που δεν έπρεπε, ο οδηγός του απορριμματοφόρου με το οποίο συνέβη το ατύχημα δεν είχε καμία απολύτως εργασιακή σχέση με τον Δήμο Μεγαρέων. Πρόκειται δηλαδή, για ένα περιστατικό «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας. Ένα φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και τροφοδοτείται όσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας «εθελοτυφλούν» και η κυβέρνηση ανέχεται (αν όχι στηρίζει) τους Αιρετούς στην απαξίωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο αργότερα να τις αναθέσουν  σε ιδιώτες.
Η Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. καλεί την Αστυνομία που επιλήφθηκε της υποθέσεως, το Δήμο Μεγαρέων και το Υπουργείο Εργασίας ως έχουν υποχρέωση, να δώσουν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα και να αποκαλύψουν τί πραγματικά συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κι αυτό γιατί, υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τις συνθήκες του ατυχήματος. Σύμφωνα με κάποιες συνέβη όταν ο εργαζόμενος έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, ενώ κάποιες άλλες θέλουν να άνοιξε η πόρτα και έπεσε.
Οι ξεκάθαρες απαντήσεις επιβάλλονται ιδίως αν επιβεβαιωθεί η ανώνυμη καταγγελία που ήρθε σε γνώση της Ομοσπονδίας σύμφωνα με την οποία ο οδηγός του απορριμματοφόρου δεν έχει καμία υπαλληλική-εργασιακή σχέση με το Δήμο Μεγαρέων και πως πρόκειται για μαύρη και αδήλωτη εργασία. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλάμε για εργατική παρατυπία-παρανομία αλλά για εγκληματικές παραβλέψεις (;) που ενδεχομένως στοίχιζαν τη ζωή ενός ανθρώπου και απόπειρα συγκάλυψης. Ένα έγκλημα αποτέλεσμα της «εργασιακής ζούγκλας» που εφαρμόζουν οι διάφορες ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας μέσω των οποίων πολλοί Αιρετοί «φιλοδοξούν» να λύσουν την σκόπιμη υποστέλεχωση των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.


Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες των αρμοδίων, Υπουργείου και Αιρετών για την παράνομη και καταχρηστική απασχόληση εργαζομένων πεντάμηνης Κοινωφελούς εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και όχι μόνο, όπως έχει καταγγείλει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. επανειλημμένα, είναι μεγάλες και δεδομένες. Φαίνεται δε πώς για κάποιους, η εφαρμογή του μνημονίου και η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι πάνω και πέρα από την τήρηση της νομιμότητας, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, της ανθρώπινης ζωής. Τους καλούμε να μας διαψεύσουν λαμβάνοντας άμεσα μέτρα πριν είναι αργά και θρηνήσουμε θύματα. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα...

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Αμεσες αλλαγές στις ταμειακές υπηρεσίες των δήμων


Την ανάγκη άμεσης προετοιμασίας των δήμων στις ταμειακές τους υπηρεσίες και στο σύστημα είσπραξης των τελών καταγράφει σε έκθεσή της η ΚΕΔΕ τόσο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται όσο και για την συνεργασία τους με την ΔΕΗ για την είσπραξη τελών.

Οπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση στο νόμο 4336/2105 που ψηφίστηκε τον Αυγουστο αναφέρεται ότι “για να βελτιωθεί το κατακερματισμένο σύστημα διαχείρισης μετρητών, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει όλες τις οντότητες της κεντρικής κυβέρνησης στον ενιαίο λογαριασμό του δημόσιου ταμείου έως τα τέλη του Δεκεμβρίου 2015. Μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της διαχείρισης μετρητών οι αρχές θα κλείσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες και θα τους ενοποιήσουν στον ενιαίο λογαριασμό του δημόσιου τομέα”.
Η έκθεση της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι οι δήμοι θα πρέπει να λάβουν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα ώστε στο τέλος του χρόνου να είναι πλήρως προετοιμασμένοι.

Σύμφωνα όμως με τον ίδιο νόμο όπως φαίνεται η ΔΕΗ θα σταματήσει να είναι μονοπώλιο παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τον ίδιο λόγο θα σταματήσει να αποτελεί και επαρκή και αποκλειστικό μηχανισμό για την είσπραξη των δημοτικών τελών.
Η έκθεση της ΚΕΔΕ καταγράφει ότι αποτελεί ευκαιρία με την χρηματοδοτική και επιστημονική υποστήριξη διεθνών οργανισμών να διευρυνθούν οι μηχανισμοί είσπραξης των τοπικών φορολογικών εσόδων.
Το θέμα συνδέεται άμεσα και με τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω όσο Πετάω στην διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση όμως η αλλαγές αυτές θα επιφέρουν και τεράστιους κινδύνους.
Να θυμίσουμε ότι αρκετοί δήμοι βρίσκονται στα δικαστήρια με εναλλακτικούς παρόχους καθώς αυτοί είτε δεν εισέπραξαν ποτέ, είτε εισέπραξαν και δεν απέδωσαν στους δήμους τα δημοτικά τέλη.

http://www.myota.gr

Γ. ΠΑΠΙΔΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΚΤΗ ΣΤΥΓΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Oi ιδέες και οι απαιτήσεις της κοινωνίας δεν μπήκαν στο χρονοντούλαπο εξ αιτίας του τρίτου μνημονίου του Τσίπα...
Οι αγωνες του ελληνικου λαου θα συνεχιστουν με την ιδια και ισως μεγαλυτερη ενταση τους αμεσως επομενους μηνες..
Ο απλος κοσμος που ψηφισε ΣΥΡΙΖΑ ακομα ελπιζει σε κατι. Αν ρωτησεις τι ειναι αυτο το κατι οι απαντησεις που θα παρεις ειναι πολλες και διαφορες... Δεν εχει δει ακομα τα μνημονιακα μετρα και καπου στο βαθος της σκεψης του ελπιζει οτι η αριστερη , κατα τα λεγομενα της, κυβερνηση Τσιπρα δεν θα τα εφαρμοσει ολα και εν τελει χωρις αντιμετρα....
Προσωπικα πιστευω οτι οσο ξετυλιγεται το κουβαρι εχουμε μια στυγνη εφαρμογη μνημονιακων και μονο μετρων χωρις καμμια κοινωνικη ευαισθησια και χωρις καποιο ορατο ανταλαγμα σε βαθος χρονου..Μια απο τα ιδια και χειροτερα αλλα απο ....αριστερα αυτη την φορα...Και αυτο ειναι το χειροτερο συντροφοι!!
Το αντιμνημονιακο μετωπο ειναι πιο επικαιρο απο ποτε και περιμενουμε με αγωνια την πολιτικη του εκφραση εντος αλλα κυριως εκτος βουλης...
Δεν υπαρχει μελλον μεσα σε μνημονια και το στενο πρωθυπουργικο περιβαλον το γνωριζει πολυ καλα. Και ειναι τουλαχιστον αφελεια να πιστευουν οι Σταθακηδες και οι Φλαμπουραρηδες του συμβιβασμου και της κομπινας οτι θα καθομαστε αβουλοι χειρικροτητες των μνημονιακων τους επιταγων.
ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ Η ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ Η ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ!!!!!

Συμμετοχή της Περιφερειάρχη Αττικής στην Ολομέλεια του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης


Στο Στρασβούργο είναι από εχθές η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, προκειμένου να πάρει μέρος στην 29η Σύνοδο της Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι εργασίες της Συνόδου ξεκινούν σήμερα, 20 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 22 Οκτωβρίου. Το θέμα της φετινής Συνόδου είναι: «Τοπικές απαντήσεις στις προκλήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – μετανάστευση, διακρίσεις, κοινωνική ενσωμάτωση».