Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Ν. ΚΟΜΠΟΤΗΣ
• Η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα, τις μέρες των εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας και το λαό της .

• Ο Αμερικανός Πρόεδρος άρχισε τη θητεία του με ένα Νόμπελ Ειρήνης. Στη διάρκεια της θητείας του έπνιξε στο αίμα το λαό της Παλαιστίνης, υποστηρίζοντας τα εγκλήματα του Ισραήλ, κράτους τρομοκράτη, κατέστρεψε μαζί με την Ε.Ε τη Λιβύη, έκανε επέμβαση στη Συρία με τη βοήθεια του ISIS - που είναι σύμμαχος και δημιούργημα των ΗΠΑ - και εγκαθίδρυσε το φασιστικό καθεστώς στην Ουκρανία.

• Ο Ομπάμα θα έρθει στην χώρα μας στις 15 Νοέμβρη. Σε μια περιοχή που την περικυκλώνει ο πόλεμος και η προσφυγιά, συνέπεια του μοιράσματος και του ξαναμοιράσματος του κόσμου.

Εμείς, όσοι δεν σκύβουμε το κεφάλι, όσοι δεν ξεχνάμε, όσοι δεν προδίδουμε τις αρχές μας και δεν ξεπουλάμε τους αγώνες μας θα είμαστε ΌΛΟΙ ΕΚΕΙ.

Για να τον υποδεχτούμε όπως του πρέπει και του αξίζει.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ

Α ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ΗΡΘΕ Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΜΑΘΑΤΕ

ΣΟΥ ΕΧΩ ΝΕΑ:

Θα φάει σφυρίδα και γαρίδες με πιλάφι (όχι ατζέμ γιατί γίνονται συνειρμοί και θα μας περάσει για "τουρκόσπορους"), θα πιεί λευκό κρασί (προσπαθώ να διασταυρώσω αν θα είναι ασύρτικο ή μαλαγουζιά) και θα κοιμηθεί στην προεδρική σουίτα του Αστέρα.

Α και θα μιλήσει στο ίδρυμα Νιάρχος.

Τις ειδήσεις αυτές μας τις έδωσε αποκλειστικά ο σμπίρος μας στο AIR FORCE ONE λίγο πριν αυτό προσγειωθεί στο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και είμαστε σίγουροι ότι ο αναγνώστης της ΠΛΑΤΕΙΑΣ θα εκτιμήσει τις σχεδόν αποκλειστικές αυτές πληροφορίες.

Μη λες ότι σε κρατάμε ανενημέρωτο , έτσι;
Ούτε να πεταχτεί κανένας και να πει "δεν ασχολήθηκε η Πλατεία με την επίσκεψη" (από εκείνους που νομίζουν ότι είμαστε μεγάλο δημοσιογραφικό μαγαζί και πρέπει να μιλάμε για όλα).

Για το αριστερό μας - ολίγον φολκλορικό πλέον κατά την ταπεινή μου γνώμη  - καθήκον να φωνάξουμε το πατροπαράδοτο "ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ" προσφέρθηκε ο Κομπότης να τα πει που είναι και της γενιάς του Πολυτεχνείου και τα έχει πρόσφατα.

Άλλωστε για να είμαι ειλικρινής  εγώ τον ψιλοπάω τον μαυρούλη και δεν θέλω να τον βρίζω, τώρα που ήρθε να μας δει, είμαστε και φιλόξενοι παναθεμά μας.

Άλλωστε  σάμπως είναι Πρέδρος των ΗΠΑ για να πεις ότι "τα βάζω με αυτά που εκπροσωπεί";

ΤΕΩΣ ΕΙΝΑΙ!

ΜΠΑ! ΔΕΝ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ!

Θα πάω την άλλη φορά, άμα θα έρθει ο κανονικός, όχι ο ληγμένος πρόεδρος, να μυρίσω δακρυγόνο που έχω και καιρό.

Από τότε που σκίζαμε το πρώτο μνημόνιο και μας ψέκαζε ο Χρηστάρας ο Παπουτσής ....

ΥΓ: Παιδιά ο Πανούλης ο Καμμένος πρέπει να είναι σε έκσταση, έτσι; Μιλάμε για την εκπλήρωση ανομολόγητης φαντασίωσης.
Τέτοια του κάνει ο Αλέξης και τον βλέπω να γίνεται μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στους 53 που είναι και η αριστερή πτέρυγα τώρα. (όπως έρχεσαι, αριστερά).

ΓΙΑ ΤΑ "ΓΕΝΕΘΛΙΑ" ΤΟΥ ΕΚΛΕΙΠΟΝΤΟΣ ΤΟ 1998 ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΗΣΕ Ο Γ. ΘΩΜΑΣ: ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ .....


"Φασισμός δεν είναι μόνο η ανοικτή δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου, που με τη δυνατότητα υπερεκμετάλλευσης των εργατών δίνει τη δυνατότητα των παροχών ˗και έτσι στήριξής της - και στα μικροαστικά στρώματα χωριού και πόλης …

Φασισμός είναι και η καθημερινή πρακτική της αυταρχικής συμπεριφοράς του Εγώ ως προς τον Άλλο, αυταρχικής συμπεριφοράς που βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση της αδυναμίας του πλησίον του Άλλου του γονιού προς το παιδί αλλά και του παιδιού προς το γονιό, του άνδρα προς τη γυναίκα αλλά και της γυναίκας προς τον άνδρα, του καθημερινού δίπλα μας πιο καπάτσου, πιο ξυπνού, πιὸ αδίστακτου, που εκμεταλλεύεται την αγαθότητα ή τη λογική του Άλλου.

Φασισμός είναι η μονοδιάστατη και εμπαθής χρήση του Λόγου του Άλλου, είναι να είσαι αδίστακτος τη στιγμή που είσαι ο δυνατός, να συντρίβεις δίχως αγάπη τον Άλλο όταν δεν μπορεί να αμυνθεί ή δεν θέλει…

Και φασισμός είναι η εκμετάλλευση της πιο ανθρώπινης αδυναμίας – η εκμετάλλευση του απελπισμένα, παραδομένα, ερωτευμένου Άλλου"… --------------------------------

Κωστής Μοσκώφ: Η ανέραστη «επαρχία» του φασισμού
O Κωστής Μοσκώφ γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1939 στην Θεσσαλονίκη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΑΤΙ ΜΗΝ ΤΟ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙΣ

 Την πάτησε ο Συμεών - πάλι - με την πρότασή του για μαϊμού συμμετοχικό προϋπολογισμό.

Διότι είχε σχεδιάσει αλλιώς από ό,τι του βγήκε,βασισμένος στις εμμονές και τους πολιτικούς συνεργάτες του.

Αλλά δεν έχει να κάνει με χθεσινούς, ούτε με νηπιαγωγεία.

Περίμενε ότι εκείνοι που κατήγγειλε στο προηγούμενο συμβούλιο ως τους δημ. συμβούλους εκείνους που επιχειρούν να τον εμποδίσουν να παράξει έργο και να  εξελίξει το μεγαλειώδες σχέδιό του για εγκαθίδρυση της  λαϊκής δημοκρατίας του Χαλά Ντερέ, θα καταψήφιζαν τις ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες σύνταξης του υποτιθέμενου συμμετοχικού προϋπολογισμού που πρότεινε.

Αλλά το χατήρι δεν του έγινε.
Θωμάς και Νταβίας έκαναν την έκπληξη.

Και ενώ επιχειρηματολόγησαν - μάλλον επαρκώς, εσύ θα κρίνεις όταν ακούσεις αναγνώστη - περί του προσχηματικού της "πιλοτικής εφαρμογής" του "συμμετοχικού προϋπολογισμού", για ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ και μόνο λόγους ψήφισαν υπέρ στο να "εξελίξει ο Συμεών το σχέδιό του".
Του έδωσαν την στήριξή τους.

Εν ολίγοις του γύρισαν πίσω το μπαλάκι που πήγε να τους πετάξει για να παίξει το "blame game" της πιθανής αποτυχίας του εγχειρήματος.

Εκείνοι που πιστεύουν ειλικρινά, βαθιά, με ιδεολογική συνέπεια και ανεξάρτητα από συγκυρίες στις συμμετοχικές διαδικασίες δεν θα μπορούσαν να  αφήσουν εκείνον που τις επικαλείται ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΑ, ενώ στην πραγματικότητα πιστεύει σε ΒΑΘΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ως γνήσιος ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ, μοντέλα τα οποία άλλωστε τα εφαρμόζει δύο χρόνια τώρα στον δήμο, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να αποκλείει δημοτικές παρατάξεις από την ενημέρωση, να παριστάνει στους δημότες τον μοναδικό δημοκράτη, ούτε να τους χρεώσουν υπονόμευση της διαδικασίας.

Ποιοι τώρα; Μα ο Σουλτάνος και οι παρατάξεις - φρουροί του στέμματος.

Εκείνοι δηλαδή που πάντα ήταν με τους αποκλεισμούς των ενοχλητικών φωνών ακόμα και πριν τον Συμεών, όπου τους δόθηκε η εξουσία.
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΤΩΡΑ; ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ;
Είναι πολύ "συμμετοχικοί" αρκεί να λένε όλοι αυτά που θέλουν αυτοί.

Ντύθηκαν όλοι οι γαλαζοαίματοι - σουλτάνοι και πρίγκιπες - αμεσοδημοκράτες, μη χέσω.

Και βέβαια οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες διάλεξαν να γίνουν σε ελεγχόμενο από τους ίδιους και την σουλτανική φρουρά αποστειρωμένο περιβάλλον.

Υπό την "απειλή " του bulling στους πολίτες που δεν θα πουν ό,τι θέλει ο αρχηγός.

Και με προεδρείο ελεγχόμενο.
Εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο ......

Ποια είναι λοιπόν η "συμμετοχική διαδικασία" που επέλεξαν;

Θα  συντάξουν έναν προϋπολογισμό ύψους περί των 35 μυρίων ευρώπουλων και θα πάνε σε μια μόνο γειτονιά του Χαλανδρίου - συγκεκριμένα στον Συνοικισμό (στις άλλες λέει δεν προκάνουν, άσε που στις άλλες ζουν ΧΑΛΑΝΔΡΑΙΟΙ και όχι ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΙΩΤΕΣ, κατά πώς μας έγραψε κάποιος φίλος και μας έφυγαν τα μαλλιά για τις διχαστικές λογικές που επιχειρούν να επιβάλλουν) - να πουν στους ιθαγενείς "πάρτε 150 χιλιάρικα και κάντε τα ό,τι θέλετε".
.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, σου λέει.

Παλιά αυτό το λέγαμε ΡΟΥΣΦΕΤΙ και επιλεκτική μεταχείριση στους δικούς μας πάντως, εμείς που δεν είμαστε καργαριστεροί.
  • Την ίδια ώρα οι ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ διαδικασίες συμμετοχής των φορέων της πόλης στην σύνταξη του προϋπολογισμού, όπως προβλέπονται μέσω της ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗΣ επιτροπής διαβούλευσης υπονομεύονται συνειδητά. Και υπονομεύονται γιατί για αν υλοποιηθούν θα έπρεπε ΗΔΗ όλοι οι φορείς που εκπροσωπούνται στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ - όλοι όμως, όχι ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ - να έχουν απολογιστικά και οικονομικά στοιχεία για να καταθέσουν απόψεις αφού προηγηθούν συλλογικές διαδικασίες των συμβουλίων και των μελών τους. Πέρυσι βρέθηκαν μόνο δύο πρόθυμοι να υπογράψουν ως επιτροπή διαβούλευσης για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του νόμου.
  • Την ίδια ώρα η φοβερή ΨΕΥΤΟΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ διοίκηση του δήμου δεν έχει κάνει ούτε φέτος, ούτε πέρυσι ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΌΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ειδική απολογιστική διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου. ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ Ο ΣΥΜΕΩΝ, ενώ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
  • Την ίδια ώρα ο Συμεών πήγε μόνος του - ο "αμεσοδημοκράτης" και δέσμευσε την πόλη στην περιπέτεια της ηλεκτρονικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ και της καπέλωσε χρήσεις ΣΜΑ χωρίς να ρωτήσει κανένα. Αυτός και οι φίλοι του υπουργάρες.
  • Την ίδια ώρα είναι ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ και ο προϋπολογισμός θα καθυστερήσει και αναζητούνται ΑΛΛΟΘΙ. Έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί!
  • Την ίδια ώρα γίνονται μελέτες για κρίσιμες παρεμβάσεις στην πόλη - όπως στην Αγίας Παρασκευής - και φτάνουν στους δημοτικούς συμβούλους ΑΦΟΥ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ στο δημοτικό συμβούλιο και αφού φωνάξει ο ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΣ. Γιατί τελικά εχθές, μετά την ανακοίνωσή μας - κατόπιν βέβαια εορτής  έστειλαν την μελέτη και θα την δούμε επιτέλους.
  • Την ίδια ώρα λυσσάνε να φιμώσουν το μοναδικό μέσο που ενημερώνει τους δημότες χωρίς να υπόκειται σε σουλτανική λογοκρισία. Τον δημότη που - υποτίθεται - ότι τον θέλουν συμμέτοχο στην σύνταξη του προϋπολογισμού για τις απόψεις του, άρα πρέπει να είναι ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ για όλες τις απόψεις. ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΑΝΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ και τις απόψεις της. 
Άρα δεν θέλουν να τον ακούσουν. Δεν θέλουν να αφουγκρασθούν την άποψή του. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΟΥΝ, όπως ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ εν τη ρύμη του λόγου του εχθές ο Συμεών, για να επιβάλλει στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τι θα ψηφίσουν για το τεχνικό πρόγραμμα (απίστευτη παραδοχή, πραγματικά).

Ψηφίσαμε "επί της αρχής" που λένε στο κοινοβούλιο, την ιδέα του συμμετοχικού προϋπολογισμού.
Δυστυχώς στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει "ψήφιση κατ' άρθρο" για να καταψηφίσουμε την διαδικασία - μαϊμού του Συμεών.

Στην αυτοδιοίκηση, με το ισχύον ανεπαρκές και αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, πρέπει πολλές φορές να διαλέξεις αν θα ψηφίσεις την αρχή ή την εφαρμογή.
ΕΧΘΕΣ ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ειδικά σε ένα τόσο βαθύ ιδεολογικό για εμάς θέμα.

Προτείναμε να ξεκινήσουν οι εφαρμογές του "πειράματος" από τον Γενάρη, σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ του Χαλανδρίου για να είναι έτοιμος ο δήμος ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌ του 2018.

Δεν εισακουστήκαμε.
Θα "υλοποιήσουν" αυτό που ονόμασαν  εκείνοι "συμμετοχικό προϋπολογισμό".

ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ κατάλαβαν ότι το θέμα  "Έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα της διοίκησης". Αυτό καταλαβαίνουν, αυτό λένε.

ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. 

ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΤΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Και αυτό είναι γήπεδο το οποίο εμείς βεβαίως δεν θα το αδειάσουμε για να παίζουν μόνοι τους όσοι ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

 Α,Ν.

Εκδήλωση με θέμα «Η άμεση δημοκρατία και τα δημοψηφίσματα. Μαθήματα από την αθηναϊκή δημοκρατία».


O Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "ΑΡΓΩ" σας προσκαλεί στην ομιλία του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Συλλόγου μας, κ. Δημήτρη Κυρτάτα με θέμα: «Η άμεση δημοκρατία και τα δημοψηφίσματα. Μαθήματα από την αθηναϊκή δημοκρατία».