Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ραγδαίες εξελίξεις! Ο Μητσοτάκης ανοίγει το Τυπογραφείο το Σ/Κ για να εκδώσει τα φύλλα επίταξης


dei1

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το Σαββατοκύριακο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει διακοπές ρεύματος εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου.

Έτσι η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει εάν είναι παράνομη η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ και εν συνεχεία αναμένεται να τους δώσει λίγες ώρες μόνο να αλλάξουν τακτική και να σταματήσουν την απεργία.

Και μάλιστα, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση πως εάν συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, θα προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό σεισμό σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα.

Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εγκρίνει τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ανοίγει το Σαββατοκύριακο το Εθνικό Τυπογραφείο, έτσι ώστε σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των απεργών στη ΔΕΗ, να μπορεί να τυπώσει τα λεγόμενα φύλλα πορείας.

Το Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο να τηρήσει σκληρή γραμμή και μάλιστα σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει παράνομη την απεργία και οι απεργοί δεν συμμορφωθούν τ΄ποτε θα προχωρήσει σε επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των απεργών και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει το φόβο της για πιθανές καταλήψεις σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ από τους απεργούς

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ακόμα κι αν το δικαστήριο κρίνει την απεργία παράνομη, διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

http://www.spirospero.gr/, 4/7/2014

Τραγικό: Κοινωνικά Φαρμακεία Δήμων εκλιπαρούν για φάρμακα μέσω… e-mail



Η κρίση… «τέχνας κατεργάζεται» και πολλές φορές μας δείχνει το σκληρό πρόσωπό της. Μόλις πριν λίγες ώρες, «έφυγαν» εκατοντάδες email από το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα, το οποίο ζητά επείγοντος κάποιος συνάνθρωπός μας να ευαισθητοποιηθεί και να «δανείσει» ένα ακριβό φάρμακο σε άπορη, που το έχει άμεση ανάγκη και δεν έχει να το πληρώσει. To email αναφέρει: 
«Μακροχρόνια άνεργη και ανασφάλιστη, που πάσχει από οστεοπόρωση έχει άμεση ανάγκη από το ενέσιμο φάρμακο PROLIA. Το φάρμακο αυτό κοστίζει 257,00 ευρώ και ο ασθενής αδυνατεί να το αγοράσει. Όποιος μπορεί να βοηθήσει παρακαλούμε να επικοινωνήσει με το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα (ΚΙΦΒ) στα τηλέφωνα 210-7628.209, 6977-747431 και e-mail egmont1937@gmail.com. Ταχυδρομικά έξοδα ή έξοδα για αποστολή με Κούριερ καταβάλλονται από το ΚΙΦΒ».

http://www.aftodioikisi.gr/, 4/7/2014

Η ιστορική σημασία της μάχης για την ΔΕΗ. Του Αλέξη Τσίπρα.



H ίδρυση της ΔΕΗ έγινε το καλοκαίρι του 1950. Ακριβώς 64 χρόνια μετά, έρχεται στη Βουλή νόμος που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση, καλύτερα την εκποίηση των "φιλέτων" της ΔΕΗ. Των πιο παραγωγικών μονάδων, των λιγνιτικών πεδίων, των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, των φραγμάτων, ενός πλούτου που είναι εξαιρετικά δύσκολο κανείς να τον κοστολογήσει. Και αυτός ο νόμος προωθείται στο θερινό τμήμα των 100 βουλευτών μέσα από διαδικασίες-εξπρές, που φανερώνουν την πρόθεση να αποκρυφτεί ένα μεγάλο εθνικής σημασίας θέμα από το λαό αλλά και από το σύνολο των βουλευτών.

Όταν το 1950 αποφασίστηκε η ίδρυση της ΔΕΗ, υπήρχαν 385 ιδιωτικές εταιρείες που παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια, από τις οποίες κάποιες είχαν απλή άδεια, κάποιες προνομιακή άδεια, κάποιες ήταν δημοτικές ή κοινοτικές. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούσαν ήταν το πετρέλαιο και ο γαιάνθρακας. Εισαγόμενα υλικά, πράγμα που έκανε την παραγωγή ενέργειας εξαιρετικά δαπανηρή, που σήμαινε, για όσους τα έζησαν, ότι ηλεκτρισμό είχε μονάχα το 55% του ελληνικού πληθυσμού. 
Η πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν ένα αγαθό πολυτελείας. Χρειάστηκε να ιδρυθεί η ΔΕΗ με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το σχέδιο Μάρσαλ, από τις ιταλικές επανορθώσεις, για να γίνει αυτό το αναπτυξιακό θαύμα. Να γίνει φθηνή η παραγωγή και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας προς τους πολίτες και να πάει σταδιακά και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στο πιο απομακρυσμένο νησί της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι αν δεν είχαν επιλεγεί τότε η λύση της ΔΕΗ κι άφηναν αυτό το μοντέλο στο οποίο σήμερα θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, αυτό το θαύμα δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

-ΠΡΩΤΟΝ διότι μόνο μέσα από μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ μπορούσε να γίνει ενοποίηση της παραγωγής σε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο ώστε τα φορτία να επιμερίζονται σε εθνική κλίμακα.

-ΔΕΥΤΕΡΟΝ διότι η ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα επέτρεψε τόσα χρόνια τώρα, τον επιμερισμό του κόστους ανάμεσα στις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες περιοχές της χώρας. Κυρίως όμως διότι η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις που κανένας ιδιώτης δε θα επέλεγε ή δεν θα μπορούσε να κάνει. Επενδύσεις που και τώρα χρειαζόμαστε, για να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικό το δίκτυο της ΔΕΗ και να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, διατηρώντας μια επιχείρηση η οποία όχι μόνο θα παράγει και θα μεταφέρει το ρεύμα, αλλά θα μπορεί να ασκεί και κοινωνική πολιτική.

Ιδίως στην περίοδο της κρίσης, μια τέτοια πολιτική έχει ανάγκη τόσο μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, όσο και οι πολύπαθες περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας. Περιοχές που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν επιφορτιστεί δυσβάσταχτο κόστος, ανθρώπινο και περιβαλλοντικό, προκειμένου όλη η Ελλάδα και όλος ο ελληνικός λαός να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο αγαθό που λέγεται ηλεκτρισμός.

Δεν υπερασπιζόμαστε -όπως κάποιοι λένε- μια συντεχνία εργαζομένων που ασχολούνται μόνο με το να υπερασπιστούν κάποια προνόμια. Ακόμα κι αν τα προνόμια αυτά κάποτε υπήρχαν, σήμερα όλοι μας ζούμε στις εποχές της μνημονιακής βαρβαρότητας, των μεγάλων περικοπών στους μισθούς στα εισοδήματα. Συνεπώς, σήμερα καλούμαστε να υπερασπιστούμε όχι μονάχα το ιερό δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία αλλά και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατηρήσει τον έλεγχο και την ιδιοκτησία μιας επιχείρησης που στήθηκε από το δικό του υστέρημα και το δικό του ιδρώτα, πριν από 64 χρόνια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποτελεί έγκλημα οικονομικό και εθνικό η εκποίηση και τελικώς η διάλυση της ΔΕΗ. Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα, για να καταλάβουμε τι θα συμβεί και στον καταναλωτή, αν αφήσουμε αυτό το έγκλημα να υλοποιηθεί. Με την διαδικασία απελευθέρωσης τα προηγούμενα χρόνια, δόθηκε η δυνατότητα επενδύσεων σε ιδιώτες. Έγινε διαγωνισμός -ως συνήθως αυτοί οι διαγωνισμοί γίνονται για να πάει σε έναν τελικά η δουλειά, αυτή είναι η παρακαταθήκη της σύγχρονης οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής- κανένας όμως δεν προχώρησε σε καμία πραγματική επένδυση. Γιατί θέλουν να πάρουν έτοιμα τα εργοστάσια παραγωγής, και δωρεάν τον ορυκτό πλούτο. Τον εθνικό μας πλούτο, και μάλιστα έναντι ενός ευτελούς τιμήματος που μπορεί να συγκριθεί με το κόστος κατασκευής ενός μονάχα υδροηλεκτρικού σταθμού. Πρόκειται για αετονύχηδες και αεριτζήδες, παρά για επενδυτές.

Οι δε παραγωγοί ενέργειας, μέχρι πρόσφατα κοστολογούσαν την ενέργεια που πουλούν 60-70 ευρώ τη μεγαβατώρα. Μόλις πληροφορήθηκαν ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εξέταζε την περίπτωση κινητοποιήσεων που μπορεί να οδηγήσoυν και σε απεργίες, πριν καν ξεκινήσουν οι απεργίες, άρχισαν να κοστολογούν τη μεγαβατώρα 150 ευρώ! Αν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μοναδικό στόχο το κέρδος αποκτήσουν όλα τα εργοστάσια, ούτε θα κάνουν αποκαταστάσεις στις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και στο δίκτυο, ούτε θα σεβαστούν τους εργαζόμενους και φυσικά δεν θα νοιάζονται αν το ρεύμα ακριβύνει 2 και 3 φορές.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν πρόκειται για μια αντίθεση ιδεολογική ή πολιτική που μπορεί να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις, γενικά και αόριστα, δημόσιων οργανισμών. Εδώ πρόκειται για ένα εθνικής σημασίας θέμα. Γι αυτό τον λόγο, ανεξάρτητα από πιθανές διαφορετικές οπτικές που μπορούμε να έχουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις σε μια σειρά από ζητήματα, ακόμα και στο μείζον θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, για την υπεράσπιση της ΔΕΗ που έχει στρατηγική σημασία για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι ιστορική μας υποχρέωση.

Προσφυγή συνταξιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο


Προσφυγή συνταξιούχων στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο υπέβαλαν συνταξιούχοι Στρατιωτικοί όλων των Σωμάτων, ζητώντας να μην πληρώνουν ή να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης».

Η αίτηση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου. το οποίο μετά την απόφαση για την αναδρομική μείωση των συντάξεων των «ένστολων», θα αποφασίσει και για τη νομιμότητα και τον τρόπο υπολογισμού της «εισφοράς αλληλεγγύης» των συνταξιούχων Στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.

Οι συνταξιούχοι Στρατιωτικοί υποστηρίζουν, ότι η παρακράτηση της εισφοράς επί των συντάξεών τους είναι αντίθετη στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Υποστηρίζουν δε, ότι υπολογίζεται εσφαλμένα με βάση το ακαθάριστο ποσό της σύνταξης και όχι το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό.

Ακόμη, υπογραμμίζουν, ότι για τον υπολογισμό της «εισφοράς αλληλεγγύης» λαμβάνεται υπόψη η σύνταξη, όπως ήταν κατά το χρόνο θέσπισης της εισφοράς και όχι όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους.

http://www.aftodioikisi.gr/, 4/7/2014

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου : Ανακοίνωση για τη Δ.Ε.Η.


Η ΔΕΗ, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, η βάση της ανάπτυξης, της προόδου της χώρας, που παρέχει το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρισμού σε εκατομμύρια νοικοκυριά, νησιά κι απομονωμένα χωριά, ετοιμάζεται να διαμελισθεί και να παραδοθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι φυσικά ως μόνη επιδίωξη θα έχουν την αύξηση των κερδών τους και όχι το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον.

Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν υπό κρατική ομπρέλα τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ή τις επαναφέρουν στον δημόσιο έλεγχο, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην κατάτμηση και εκποίηση του Ομίλου της ΔΕΗ, με αποικιοκρατικούς όρους.

Παραχωρούνται υποδομές, μονάδες παραγωγής, υδροηλεκτρικά εργοστάσια (διαχείριση υδάτων), κοιτάσματα λιγνίτη, δικαιώματα εξορύξεων και εξασφαλισμένοι πελάτες. Αμύθητη Δημόσια Περιουσία και υπεραξία που χτίστηκε δεκαετίες τώρα προσφέρονται στην ανεξέλεγκτη διαχείριση των ιδιωτών, που παρουσιάζονται σαν «επενδυτές». 

Θυμόμαστε όλοι μας τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ ζημιά στο δημόσιο που άφησαν τα πειράματα ιδιωτικοποίησης με τις Energa και Hellas Power. Εμείς τα πληρώνουμε ακόμα! Εμείς πληρώνουμε και τις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις στις ιδιωτικές εταιρείες που πωλούν ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ. Γι’ αυτό είναι υποκρισία να λέγεται ότι το ρεύμα θα γίνει φθηνότερο. Ξέρουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αύξησαν παντού τις τιμές και εξάντλησαν κάθε είδους φυσικούς πόρους και αποθέματα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Γνωρίζουμε από την δική μας εμπειρία σαν δημοτικοί υπάλληλοι, τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της τρόικας για την κατάργηση και παραχώρηση σε ιδιώτες των δημόσιων κοινωνικών δομών, για τις απολύσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όλα αυτά που θα οδηγήσουν σε ακριβότερες και χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες προς τους δημότες.

Γνωρίζουμε ότι η τμηματική εκποίηση της ΔΕΗ αποτελεί μέρος αυτών. Μας θίγει όλους γιατί είναι δημόσια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας. 

Γνωρίζουμε ότι η πώληση των βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και λειτουργιών της ΔΕΗ μας μετατρέπει όλους σε ενεργειακούς όμηρους ιδιωτικών συμφερόντων.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αλλά και κάθε δημόσιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας για την πατρίδα και το λαό μας. Το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό είναι δημόσια και κοινωνικά αγαθά.

Σαν Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου θα σταθούμε απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μαζί με τους πολίτες του Χαλανδρίου, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και φορείς, μαζί με τους Έλληνες που αγωνιούν και οραματίζονται μια άλλη Ελλάδα. 

Θα αγωνιστούμε ενωμένοι για σώσουμε την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, για να λειτουργήσει προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Η Προσφυγή της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. στο ΣτΕ. (αναλυτικά)

ΣΟΚ! Με αυτόν τον τρόπο θα μας πετάξουν έξω από τα σπίτια μας!


ΣΟΚ! Με αυτόν τον τρόπο θα μας πετάξουν έξω από τα σπίτια μας!

Aπό το ερχόμενο Φθινόπωρο αναμένεται να απλωθεί πάνω από τη χώρα μας ο βραχνάς των εξώσεων και των εικόνων που είδαμε από το μεγάλο στεγαστικό κραχ στις ΗΠΑ... και στην Ισπανία όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες «πετάχτηκαν» στο δρόμο μέσα σε μια νύκτα μαζί με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους.

Οι δανειστές και οι τράπεζες πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακόμα και μέσα στο 2014 παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς τον ελληνικό λαό ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι φέτος.

Το πρόβλημα έχει μετατραπεί σε πολύ μεγάλο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου καθώς όπως όλα δείχνουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε κάποιο διακανονισμό με τις τράπεζες.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι πλειστηριασμοί αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση που προβλέπεται στο προσφάτως ψηφισθέν επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η ελάχιστη τιμή για τον πλειστηριασμό θα είναι στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ανεξάρτητα από το ποσό που χρωστάει ο πολίτης.

Τα προγράμματα των πλειστηριασμών θα δημοσιοποιούνται με καταχωρήσεις στα ΜΜΕ και σε ειδική σελίδα που θα δημιουργήσει η γενική γραμματεία εσόδων, ενώ όταν ο πλειστηριασμός κρίνεται άγονος οι τιμές θα πέφτουν ακόμα πιο κάτω από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει να κάνει με κάποια μορφής αντίστασης απέναντι στους δανειστές.

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας εξετάζουν μήπως με κάποιο τρόπο αξιοποιήσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου σε πρώτη φάση να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πολίτες που πρόκειται να χάσουν τα σπίτια τους και σε δεύτερη φάση να δώσουν κάποιο συμβολικό επίδομα ενοικίου για όσους μείνουν στον δρόμο.

Επί της ουσίας δηλαδή το σχέδιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει τίποτα παραπάνω από ένα ευτελές επίδομα ενοικίου για όσους «ξεσπιτωθούν». Μάλιστα όπως γράφει και το Πρώτο Θέμα οι σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας είναι το ποσό αυτό να κινείται περίπου από 150 μέχρι 300 ευρώ και να δίδεται για περίπου 12 μήνες σε όσες οικογένειες βρεθούν στο δρόμο.

Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και δεν δημοσιοποιούνται διότι στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πως το όλο ζήτημα θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιου είδους «αστείες» λύσεις που εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού.

Πηγή: attikipress.gr

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση της Ρένας Δούρου με τους δημάρχους του Βόρειου Τομέα

Ενημερωτική συνάντηση Ρένας Δούρου με δημάρχους από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών.enypografa.gr

«Ποδαρικό» με συνάντηση με τους δημάρχους του Βόρειου Τομέα Αθηνών έκανε το πρωί της Τρίτης 1 Ιουλίου στο παλαιό δημαρχείο του Δήμου Χαλανδρίου, η εκλεγμένη περιφερειάρχης Αττικής. 
Η κ. Ρένα Δούρου συνοδευόταν από τους εκλεγμένους αντιπεριφερειάρχες Βόρειου Τομέα Γιώργο Καραμέρο και Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου.

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος (νεοεκλεγμένος) και Βασίλης Ζορμπάς (απερχόμενος), Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος (νεοεκλεγμένος), Νίκος Χιωτάκης (απερχόμενος), Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης (νεοεκλεγμένος), Δημήτρης Φωκιανός (απερχόμενος), Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, Φιλοθέης – Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος (νεοεκλεγμένος), Γιώργος Κουράσης (απερχόμενος).

Στη σύντομη εισαγωγή του, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος αναφέρθηκε στην πρόθεση οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας με τους Δήμους πέρα από προσωπικές αντιπαραθέσεις, χαρακτήρισε ως αναγκαίο -λόγω της κρίσης- τον αναπροσανατολισμό των Δήμων από έργα βαριάς υποδομής σε έργα στήριξης των κοινωνικών δομών τους, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη και ορθολογική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες κάθε Δήμου ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Στην αρχική τοποθέτησή της, η νέα περιφερειάρχης τόνσε ότι «στόχος μας δεν είναι μία διοίκηση – παντογνώστρια, με έτοιμες λύσεις – προκάτ, αλλά μία περιφερειακή διοίκηση συμπαραστάτρια και αρωγός των Δήμων», προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να καταλάβουμε ότι δεν θα κριθούμε από κομματικό μηχανισμό, αλλά από τους πολίτες και τα προβλήματα και σας το λέω αυτό, εγώ που ποτέ δεν έκρυψα την πολιτική μου ταυτότητα».

Επίσης, υποστήριξε ότι είναι υπέρμαχος ενός νέου τρόπου λειτουργίας και συντονισμένης δράσης Περιφέρειας και Δήμων, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στο διαφορετικό ήθος διοίκησης και εξουσίας που θέλει να φέρει στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο μίας ισότιμης συνεργασίας με τους Δήμους για την επίλυση των κοινών προβλημάτων. Σχετικά με τα τελευταία, η κ. Ρ. Δούρου έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διαχείριση των απορριμμάτων, «στη βάση νέας φιλοσοφίας, με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομιμότητας, που θα στηρίζεται στις αρχές της μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, μέσα από τη διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση, την επανάχρηση», αλλά και στην αξιολόγηση, που «μόνο αξιολόγηση δεν είναι, καθώς πλήττει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε τίποτε δεν ωφελεί τους δημότες».
Οι τοποθετήσεις των δημάρχων

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβαν οι δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα Αθηνών, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο σε γενικότερα αυτοδιοικητικά θέματα, όσο και σε ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν τις περιοχές τους. Ακολουθούν, συνοπτικά, οι τοποθετήσεις τους:

Βασίλης Ζορμπάς:
Αναφέρθηκε στην επιβάρυνση συγκεκριμένων Δήμων, μεταξύ των οποίων και της Αγίας Παρασκευής, με την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας γειτονικών Δήμων, στα «παρκαρισμένα στην Περιφέρεια» 250 εκατ. ευρώ, που πρέπει να διατεθούν για έργα στους Δήμους και στις υποβληθείσες μελέτες από τον Δήμο για δεύτερο βρεφονηπιακό σταθμό, για τα όμβρια και το νέο δημαρχείο.

Γιάννης Σταθόπουλος:
Εστίασε στην ανάγκη να βρεθεί μία νέα σχέση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, καθώς «θα κριθούμε όλοι από τα μεγάλα ζητήματα», ενώ για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής έκανε λόγο για τη χαμηλή κάλυψη (13%) σε δίκτυο ομβρίων και στις ανάγκες για βρεφονηπιακακούς σταθμούς, αναπλάσεις περιοχών, δημιουργία ελεύθερων χώρων και σχολικών υποδομών.

Γιώργος Πατούλης: Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω αλλαγών σε μερικά άρθρα του «Καλλικράτη» και να σταματήσει η κεντρική εξουσία να θέτει «παράλογους χρονικούς περιορισμούς» στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι καλύτερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων, καθώς και να ενισχυθούν τα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων. Σε ό,τι αφορά το Μαρούσι εστίασε στο δίκτυο ομβρίων, στην έλλειψη γηπέδου ποδοσφαίρου και στην απαξίωση του ΟΑΚΑ.

Ξένος Μανιατογιάννης: Αναφέρθηκε στον κίνδυνο αποψίλωσης των δημοτικών υπηρεσιών, λόγω αξιολόγησης, στο κλείσιμο πολυιατρείων και αστυνομικών τμημάτων, στην ανάγκη ύπαρξης νέας πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων, στις ώριμες μελέτες που εκκρεμούν στην Περιφέρεια και στην υιοθέτηση μίας στρατηγικής για τους ελεύθερους χώρους. Για τον Δήμο Βριλησσίων έκανε μνεία στα θέματα των παιδικών σταθμών και του δικτύου ομβρίων.

Νίκος Χιωτάκης: Εστίασε κυρίως στις σχέσεις Περιφέρειας και Δήμων-δημοτικών αρχών, χαρακτηρίζοντας ως «ξεκομμένο» το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο από τις τοπικές αρχές. Χαρακτήρισε ως «πολύ θετικό» το βήμα προσέγγισης από τη νέα περιφερειάρχη, λέγοντας ότι αυτό ίσως βοηθήσει να σταματήσουν και οι «ιδιαίτερες σχέσεις», που αναπτύσσονταν στο παρελθόν.

Γιώργος Θωμάκος: Αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση για δημιουργία αθλητικού κέντρου στην Κηφισιά, ζητώντας να γίνουν κάποιες αλλαγές, ώστε και οικονομικότερο να καταστεί και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και ιδιαίτερα των αθλητικών σωματείων να εξυπηρετήσει. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα σε Νέα Ερυθραία και Κηφισιά, στη δυσκολία πρόσβασης στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», στην ανάγκη συζήτησης με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων και στον συντονισμό των δράσεων για τα θέματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς στους Δήμους.

Δημήτρης Φωκιανός: Έθεσε σειρά θεμάτων που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, όπως τις μεταφορές αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία με ασαφές νομικό καθεστώς και χωρίς πόρους, την έλλειψη χειραφέτησης των τοπικών αρχών, τη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του νόμου των προσλήψεων (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις), στον προγραμματισμό-ιεράρχηση των έργων της νέας περιόδου κ.λπ. Αναφορικά με τη Λυκόβρυση-Πεύκη έθεσε τα προβλήματα του χωροταξικού σχεδιασμού, λόγω καθυστερήσεων σε κεντρικό επίπεδο, την κυκλοφοριακή υπερφόρτωση και την ανάγκη για νέα νηπιαγωγεία.

Τάσος Μαυρίδης: Τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των κοινωνικών δομών των Δήμων, καθώς και τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργήσει ο νέος νόμος για την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων. Επίσης, έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), αναφερόμενος στην επικείμενη πώληση του ακινήτου του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, στη Λυκόβρυση, με την οποία δήλωσε κάθετα αντίθετος. Τέλος, είπε ότι ελπίζει σε καλή συνεργασία με τη νέα περιφερειακή αρχή, καθώς εκκρεμούν αρκετά έργα που αφορούν στην πόλη.

Μιλτιάδης Καρπέτας:
Έθεσε το θέμα του αδιάνοιχτου τμήματος του Κηφισού, ενώ χαρακτήρισε τον Δήμο Μεταμόρφωσης ως τον πλέον μειονεκτικό στον Βόρειο Τομέα, λόγω του αυθαίρετου τρόπου με τον οποίο εποικίστηκε, ο οποίος δημιουργεί καθημερινά προβλήματα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε, επίσης, στο πρόβλημα χρηματοδότησης των απαλλοτριώσεων, στην έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, αλλά και στην αξιολόγηση, για την οποία δήλωσε θετικός στην απομάκρυνση των «ακατάλληλων υπαλλήλων».

Νίκος Μπάμπαλος: Έκανε λόγο για τα προβλήματα που δημιουργεί ο νόμος για τις προσλήψεις, τα οποία θα ενταθούν στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αξιολόγησης. Στα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ηρακλείου πρόταξε την ανάγκη να αποκτηθεί το κτήμα Φιξ και να δοθεί σε διαδημοτική χρήση, στις «τριτοκοσμικές συνθήκες» που επικρατούν στη Λ. Ηρακλείου (π.χ. έλλειψη πεζοδρομίων, κακού φωτισμού, ανυπαρξία υποδομής ομβρίων κ.λπ.), στην ανάγκη δημιουργίας κλειστού γυμναστηρίου-προπονητηρίου, αλλά και στο κίνδυνο απένταξης μελέτης που έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια για κατασκευή παιδικού σταθμού.

Ηρακλής Γκότσης: Αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνολική χάραξη πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και στην απώλεια για τους Δήμους ακινήτων-«φιλετών», τα οποία σκοπεύει το ΤΑΙΠΕΔ «να βγάλει στο σφυρί». Επίσης, έκανε λόγο για τα «παρκαρισμένα» 250 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια, τα οποία κατά τη γνώμη του προέκυψαν γιατί εγκρίθηκαν ανώριμες μελέτες, που δεν… προχώρησαν, αφήνοντας πίσω ώριμα έργα.

Παντελής Ξυριδάκης:
Περιορίστηκε σε γενικότερα αυτοδιοικητικά θέματα, αναφερόμενος στον περιορισμό των Δημοτικών Συμβουλίων και δημοτικών αρχών να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για τις πόλεις τους, στο διάστημα πριν και μετά τις εκλογές, στην έλλειψη επαφής μεταξύ Περιφέρειας και Περιφερειακού Συμβουλίου με τις τοπικές αρχές, στην εμμονή του κράτους να ελέγχει ασφυκτικά την Αυτοδιοίκηση και στο πρόβλημα των προσλήψεων στους Δήμους, που οδηγεί σε γήρανση του προσωπικού τους. Τέλος, για την αξιολόγηση δήλωσε υπέρ του νόμου, αλλά κατά του τρόπου με τον οποίο επιχειρείται να εφαρμοστεί.
Ηλίας Αποστολόπουλος: Εστίασε στην απουσία της Περιφέρειας, την τελευταία 8ετία, από τον Δήμο του, τονίζοντας την ανάγκη να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος επικοινωνίας των δύο πλευρών. Επίσης, έθεσε ως άμεσης προτεραιότητας τα θέματα της νεανικής επιχειρηματικότητας, των χρήσεων γης, της αξιολόγησης, αλλά και της σύνταξης των δημοτικών προϋπολογισμών, για τους οποίους ζήτησε παράταξη της κατάθεσής τους, ώστε να ενημερωθούν οι νέες δημοτικές αρχές. Ως βασικότερο θέμα του Δήμου του πρόβαλε αυτό της στάθμευσης.

Γιώργος Κουράσης: Ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης αναφέρθηκε στο «άχαρο» εξάμηνο που αφαίρεσε από τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα να ασκήσουν ουσιαστικό έργο, στην ήδη «κουτσουρεμένη» θητεία των 3,5 χρόνων. Ως προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο Χαλάνδρι ανέφερε τα έργα υποδομών (π.χ. αντιπλημμυρικά, όμβρια), την έλλειψη ελεύθερων χώρων, την έκταση του ΤΑΙΠΕΔ στο Νομισματοκοπείο, το έλλειμμα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την έλλειψη προσωπικού του ταλανίζει τις δημοτικές υπηρεσίες (κυρίως στην καθαριότητα) και το θέμα του καταυλισμού των Ρομά.

Σίμος Ρούσσος: Ξεκίνησε με την παρατήρηση ότι, με ή χωρίς αιρετούς, η διοίκηση πρέπει να έχει τους μηχανισμούς να συνεχίζει τη λειτουργία της, θεωρώντας υπερβολική την αναφορά για «χαμένο χρόνο». Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα του Χαλανδρίου τα «κωδικοποίησε» στα εξής: 1)Σοβαρά θέματα υποδομών, 2) Ακίνητο ΤΑΙΠΕΔ, σε συνδυασμό με τους δύο ΧΕΥ, 3) Ανύπαρκτο αμαξοστάσιο, 4) Διαχείριση απορριμμάτων, 5) Θέμα ρεματιάς (αντιπλημμυρική θωράκιση και αξιοποίηση), 6) Ένταξη στο Σχέδιο της περιοχής Πεύκο Πολίτη, 7) Ρομά στο Νομισματοκοπείο και ανθρώπινη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, 8) Κλείσιμο μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης, 9) Ανυπαρξία ενός στεγασμένου χώρου πολιτισμού και ανάγκη νέου δημαρχείου, 10) Κληροδότημα Σαχάλα και 11) Ανθρωπιστική κρίση στο Χαλάνδρι (1.000 με 1.500 δημότες σε άμεση ανάγκη, ακόμη και σε διατροφικό επίπεδο).

Αναλυτικές απαντήσεις από την περιφερειάρχη:

Τηρώντας τη προσφιλή τακτική της, η κ. Ρ. Δούρου σημείωνε σε όλο το διάστημα των τοποθετήσεων των δημάρχων και άρχισε να απαντά σε μία προς μία τις παρεμβάσεις που έγιναν. Σε… τίτλους, μερικές από τις τοποθετήσεις της ήταν οι εξής:

Προκαλεί απορία γιατί μία νέα κυβέρνηση μπορεί να αναλαμβάνει καθήκοντα σε λίγες ώρες και η Περιφέρεια να χρειάζεται κάποιους μήνες.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι «κισμέτ» και στην πολιτική παλεύεις για να αλλάξεις τα πράγματα.
Μία επιτυχία δική μας στην Περιφέρεια δεν προδικάζει αντίστοιχη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και το αντίστροφο.

Δεν μας απασχολεί η επανεκλογή μας σε 5 χρόνια, οπότε δεν έχουμε τη λογική του πολιτικού κόστους.

Η αντιμετώπιση του θέματος των Ρομά δεν μπορεί να γίνει με αντιμετάθεση ευθυνών και γενικότερους αφορισμούς.

Η ανθρωπιστική κρίση δεν λύνεται ούτε με εθελοντισμό, ούτε με φιλανθρωπία, ούτε βέβαια στη βάση του παλιού πελατειακού συστήματος.

Η Περιφέρεια δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική της «μητερούλας», που έχει «αγαπημένα» και «μη αγαπημένα» παιδιά.
 
http://halandripedia.blogspot.gr/2014/07/blog-post_5419.html

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ...



Αυτό το Π-Σ-Κ θα υπολειτουργήσει η Πλατεία (BLANK και ΤΥΠΩΣΕ ΤΟ θα είναι κλειστά)  διότι δεν μας βλέπω να έχουμε χρόνο (και μυαλό) για αναρτήσεις.

Διότι ο κύριος Καραμπιπέρης αποφάσισε (επιτέλους) να την βάλει την κουλούρα στη (μέχρι αύριο Σάββατο 5 Ιουλίου-  δεσποινίδα Νίκη και έχουμε τριήμερο πάρτυ - κάπου μακρυά από το Χαλάνδρι.

ΑΝΤΕ, Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ...
(Αν και έχεις διαλέξει κορίτσι, δεν έχουμε απορία αν ... θα ταιριάξετε).

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΣΤΟΝ ΥΠ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ.

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 709

Προς:
Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Βασ. Σοφίας 15
106 74 – Αθήνα



Κύριε Υπουργέ,

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. επανειλημμένα έχει ζητήσει από τη Γραμματεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τον ορισμό συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής μαζί σας, προκειμένου να συζητηθούν σοβαρά θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Σε όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με το Διευθυντή του Γραφείου σας όσο και με τη Γραμματεία η απάντησή τους είναι ίδια, ότι έχετε ενημερωθεί και ότι λόγω φόρτου εργασίας θα καθοριστεί η συνάντηση σε «σύντομο» χρονικό διάστημα.

Παρότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα η συνάντηση αυτή με ευθύνη δική σας δεν έχει καθοριστεί και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού (Αξιολόγηση, Διαθεσιμότητες, Απολύσεις Σχολικών Φυλάκων και Δημοτικών Αστυνομικών κ.λπ.) παραμένουν σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στους εργαζόμενους και στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. κλίμα έντασης και αναταραχής.

Όταν με αποφάσεις σας ο μεγαλύτερος αριθμός «διαθεσίμων και απολυμένων» εργαζομένων προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενώ παραμένει ο κλάδος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο στόχαστρο της πολιτικής του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η άρνησή σας για πραγματοποίηση συνάντησης με τους εκπροσώπους τους καταδεικνύει ένα κλίμα «επίθεσης» και εμπάθειας προς έναν κλάδο εργαζομένων με τεράστια κοινωνική προσφορά.

Πιστεύουμε ότι θα σεβαστείτε την θεσμική εκπροσώπηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΑΜΕΣΑ θα ορίσετε την συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθείτε και να δώσετε απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα που μας απασχολούν.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος 

Θέμης Μπαλασόπουλος 

Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Τσούνης