Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κούρεμα μέχρι 25% στα μισθώματα ακινήτων που στεγάζουν υπηρεσίες των Ο.Τ.Α


Μέχρι 25% μειώνονται τα μισθώματα ακινήτων που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες . Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τις γενικές διοικήσεις και τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών της χώρας κάνει γνωστό ότι σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να μεριμνήσουν προκειμένου μειωθούν αυτόματα τα ποσά που καταβάλλονται για μισθώματα ακινήτων. Σύμφωνα με το νέο νόμο οι μειώσεις αυτές είναι σε ποσοστό μέχρι και 25% σε περιπτώσεις που το μηνιαίο μίσθωμα ξεπερνά τις 3.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4081/2012 (ΦΕΚ Α’184), επιβάλλεται μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν το Ελληνικό Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του.

Στην εγκύκλιο προσδιορίζονται συγκεκριμένες κατηγορίες και κλίμακες μειώσεων. Αναλυτικά:

α) Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος έως τα 1.000 ευρώ, η μείωση είναι σε ποσοστό 10%.

β) Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος από τα 1.000,01 ευρώ έως τα 2.000 ευρώ, κατά 15%.

γ) Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος από 2.000,01 ευρώ έως τα 3.000,00 ευρώ, κατά 20%.

δ) Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος, που υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%.

Από το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω ποσοστά εφαρμόζονται επί του ποσού του συνολικού μηνιαίου μισθώματος που εμπίπτει στο αντίστοιχο κλιμάκιο. Για παράδειγμα, μηνιαίο μίσθωμα ύψους 3.200 ευρώ θα μειωθεί κατά: (1000 x 10%) + (1000 x15%) + (1000 x 20%) + (200 x 25%) = 100+150+200+50= 500 ευρώ και το νέο μίσθωμα που προκύπτει είναι 3.200 – 500 = 2.700 ευρώ μηνιαίως.

Το πεδίο εφαρμογής

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο υποχρέωση μείωσης των μισθωμάτων έχουν τόσο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, όσο και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Σε σχέση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, η προοδευτική μείωση που περιγράφεται παραπάνω υπολογίζεται επί τη βάσει του καταβαλλόμενου κατά την έναρξη ισχύος του νόμου μισθώματος, όπως αυτό αναπροσαρμόσθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 4002/2011. Σε περίπτωση που πριν την έναρξη ισχύος του νόμου έχει συμφωνηθεί με τον εκμισθωτή επιπλέον μείωση που ξεπερνούσε το 20% που προέβλεπε ο ν. 4002/2011, το καταβαλλόμενο μίσθωμα μειώνεται στο ύψος που προκύπτει από την εφαρμογή των ποσοστών της προοδευτικής κλίμακας. 
Για να καταστούν αντιληπτές οι νέες διατάξεις στην εγκύκλιο που υπογράφει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Φ. Ιωαννίδης, παρουσιάζονται αναλυτικά παραδείγματα.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

http://www.localit.gr/, 28/11/2012

Εισαγγελική παρέμβαση για το χριστουγεννιάτικο χωριό στη ΛάρισαΝέα τροπή παίρνει η υπόθεση ανάθεσης από τη δημοτική αρχή Λάρισας, χωρίς διαγωνισμό, της δημοτικής σκεπαστής αγοράς σε ιδιώτη επιχειρηματία για τη δημιουργία του «Χωριού του Αϊ Βασίλη», καθώς την Τρίτη υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, κα Νίκη Μπόλη, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν οι δημόσιες καταγγελίες του προέδρου του ΤΕΕ, Ντίνου Διαμάντου, ο οποίος κατήγγειλε ανοιχτά ότι υπάρχει «ένδειξη υποκρύπτουσας συναλλαγής»! Η εξέλιξη έρχεται να δικαιώσει τον αγώνα των εμπόρων της Λάρισας, οι οποίοι αντέδρασαν ευθύς εξαρχής στις μεθοδεύσεις του δημάρχου κ. Τζανακούλη για τη δημιουργία σώνει και καλά ενός ψυχαγωγικού πάρκου με πρωτόγνωρες και περίεργες διαδικασίες.

Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή επιχείρησε αρχικά να περάσει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, αλλά καταψηφίστηκε ακόμα και από δικούς της. Ακολούθως, πραγματοποίησε εικονικό δημοτικό συμβούλιο και πήρε εξίσου εικονική απόφαση, αναθέτοντας την εργολαβία στον ίδιο επιχειρηματία έναντι χιλίων ευρώ... Οι σφοδρές αντιδράσεις όμως υποχρέωσαν τον δήμαρχο Λάρισας να πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πραγματική αυτήν τη φορά, στην οποία παρουσία ακόμα και «μπράβων» ελήφθη απόφαση κατά πλειοψηφία και το τίμημα ανήλθε στα 15.000 ευρώ, όταν κατά τους φορείς αλλά και τον πρόεδρο του ΤΕΕ ο τζίρος του «Χωριού του Αϊ Βασίλη» θα ανέλθει σε μερικά εκατομμύρια ευρώ...!

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος, http://www.zougla.gr/, 28/11/2012

Ich bin ein Berliner ....

H 27η θα καθιερωθεί νέα εθνική …γιορτή ξημερώματος

27 Οκτωβρίου 2011, 6 τα ξημερώματα. 
Ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του έχουν μόλις κερδίσει διαγραφή χρέους 100 δισ. με κούρεμα ομολόγων ύψους 50+% και νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 120 δισ. με πολύ χαμηλά επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αναπροσαρμογής. Ο Γ. Παπανδρέου ξεκινάει τη συνέντευξη τύπου λέγοντας:

«Νομίζω, μπορούμε στην κυριολεξία να πούμε ότι μία καινούργια μέρα ξημερώνει»

Δείτε εδώ:


27 Νοεμβρίου 2012, 3 τα ξημερώματα
Μόλις έχει ολοκληρωθεί το Eurogroup στις Βρυξέλλες στο οποίο η Ελλάδα κερδίζει ουσιαστικά επιπλέον ελάφρυνση χρέους ύψους 40 δισ., χωρίς διαγραφή χρέους. Ο Α. Σαμαράς δηλώνει στην Αθήνα:

«Αύριο ξεκινά μια καινούρια μέρα».

Δείτε εδώ:
http://www.ert.gr/politiki/item/26341-Antwnhs-Samaras-«Apo-ayrio-xekina-mia-kainoyrgia-mera»

Υπάρχει τρίτος συμμαθητής για 27n το …2013

http://www.olympia.gr/, 27/11/2012

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ;;


Δεχτήκαμε καλόπιστη κριτική από φίλους για το γεγονός ότι η Πλατεία δεν έχει σηκώσει το θέμα της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ περί πιθανότητας να κλείσει το 2ο Γυμνάσιο και να μοιραστούν οι 100 μαθητές του στο 1ο και το 4ο Γυμνάσιο.

«Κάτι πρέπει να γράψεις» μου είπαν καλόπιστα σε σπίτι που είχαμε μια φιλική συνάντηση.  Είναι μεγάλο θέμα και φαίνεται ότι μένει μακριά η Πλατεία.
Ε, ας πούμε τώρα και για αυτό δυο κουβέντες ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΡΕΥΜΑ.

   1.   Δεν πίστεψα – και εξακολουθώ να μην πιστεύω – ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Η πρόταση που έπεσε από την δευτεροβάθμια δεν έχει καμία τύχη ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ για δύο βασικούς λόγους: α) Είναι κληροδότημα της Σεβαστής Καλλισπέρη και δεν αλλάζει χρήση και β) πρόκειται για ένα από τα δύο πιο ιστορικά σχολεία της πόλης μας αφού το 2ο Γυμνάσιο είναι η συνέχεια του Γυμνασίου Θηλέων Χαλανδρίου, του παλαιότερου σχολείου μαζί με το 1ο. ( Το Γυμνάσιο Αρρένων για κάποιους παλιούς που πέρασαν από εκεί – όχι ότι έχουμε εμείς οι νεώτεροι καμία σχέση με εκείνη την περασμένη εποχή).

 2    Για το θέμα υπήρξε ΑΜΕΣΗ αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου και της διοίκησης του δήμου κάτι που επιβεβαίωσε την εκτίμησή μου ότι αυτό ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ και είναι από τα θέματα «… να ‘χαμε, να λέγαμε».

Βλέπετε, παρά τα αντιθέτως διαρρέοντα υπό γκαιμπελιστών, οι οποίοι θέλουν σταδιακά να μας εθίσουν στην άποψη ότι ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ και η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ είναι όργανα μειωμένης παρέμβασης στην κεντρική εξουσία εμείς ξέρουμε ότι ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ Δ.Σ.  ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ, δεν μπορεί να το γράψει καμία εξουσία, ούτε ακόμα και ο Φούχτελ (ακόμα τουλάχιστον, δεν ξέρει κανείς που θα μας βγάλει αυτή η νέα κατοχή).
Αυτά διαδίδονται – και μάλιστα και από την ΑΡΙΣΤΕΡΑ – κακώς κατά την γνώμη μας -  απλά και μόνο για να ΚΑΛΥΦΘΕΙ το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΑΡΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ που περνάνε σιωπηλά και κάτω από το τραπέζι, υπό την συνενοχή ΠΟΛΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ που μετά βολεύονται να παριστάνουν τους αδύναμους να αντιδράσουν ή τους ανήξερους και αρχίζουν τα «έλα μωρέ, τι να κάναμε, δεν μπορούμε κλπ».

    3.  Η κινητοποίηση της Ένωσης Γονέων για το θέμα – την ημέρα που ο Δήμαρχος ηγείτο προσωπικώς πάνδημων αντιμνημονιακών διαδηλώσεων εις το κέντρο της πόλεως ταύτης, συνοδευόμενος μάλιστα υπό του αντιμνημονιακού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και μετά την συνάντησή του με τον Φούχτελο, ανέδειξε εις τους έχοντας καθαρίσει και ελευθερώσει τη νόησή τους, ότι το θέμα παίρνει περίεργες διαστάσεις και ημείς – ως γνωστόν – εξακολουθούμε να δηλώνουμε ΨΙΛΙΑΣΜΕΝΟΙ, εν γνώσει των συνεπειών του νόμου και παρά τας απειλάς και προειδοποιήσεις.
4    
          4.ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ή ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ διότι αν μας είχε σταλεί θα την είχαμε ανεβάσει όπως ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟ MAIL ΜΑΣ.
Εμείς είμαστε σίγουροι ότι αυτό οφείλετε σε απλή παράλειψη της Ένωσης Γονέων και δεν πήγε καθόλου το βρώμικο μυαλό μας σε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ αποκλεισμό που έχει να κάνει και με το γεγονός ότι καταγγείλαμε την ατυχή στιγμή της επίθεσης στον συνεργάτη μας την προηγούμενη διαδήλωση στο κέντρο. (θυμάστε έτσι;)
ΟΧΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ. Αλλά το σίγουρο είναι ΟΤΙ ΞΕΧΑΣΕ Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΕΠΙΣHΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.

5.    Είδαμε τις ανακοινώσεις της Ένωσης σε άλλα blog της πόλης. Και θα μπορούσαμε να την αναδημοσιεύσουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.
ΟΜΩΣ: Αυτό το κάνουμε με κείμενα που έχουμε μεγάλη ταυτότητα απόψεων. Ενώ αυτά που έχουμε επιμέρους επιφυλάξεις, ενστάσεις ή συνολικές διαφωνίες τα ανεβάζουμε – εφ όσον μας ζητείται – με ετικέτα ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ.
Και η Ένωση Γονέων έθεσε στο πλαίσιό της – εκτός του αιτήματος για το MH ΚΛΕΙΣΙΜΟ του 2ου ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ -  μια ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ για «καμία συγχώνευση σχολείων» διατύπωση με την οποία δεν είμαστε απόλυτα σύμφωνοι διότι μας θυμίζει ολίγον το «πάση θυσία ευρώ».  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Προτιμάμε να εξετάζονται τα θέματα κατά περίπτωση ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

Αναρωτιόμαστε αν με την κατάσταση που επικρατεί, την υπογεννητικότητα, την κρίση κλπ μπορούμε να υπερασπιστούμε ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ και ΠΟΤΕ, την ώρα που ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα σχολεία ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ από μαθητές.
Και τέλος πάντων σε ποιο θέμα πιστεύεις εσύ αναγνώστη μου ότι έπρεπε ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΑΛΑΝΔΡΑΙΟΙ ΓΟΝΕΙΣ να κάνουμε περισσότερη φασαρία;

Διότι ΘΥΜΙΖΩ ότι στο θέμα του κλεισίματος 3 παιδικών σταθμών – ΕΝΩ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΕΜΕΝΑΝ ΑΠΕΞΩ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ – δεν είδα τέτοια φασαρία και … πεζοδρόμιο. Μήπως θα μπορούσε ένας άλλος κακόπιστος να βγάλει το συμπέρασμα ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι τότε τα βέλη θα στρεφόντουσαν ευθέως κατά της τοπικής διοικήσεως που ΗΤΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ενώ τώρα η κινητοποίηση ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ υπό των τοπικών αρχόντων άρα γίνεται;

ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.

Αλλά το ΠΛΑΙΣΙΟ των κινητοποιήσεων, οι επιλογές και οι προτεραιότητες δείχνουν καθαρά σε εμάς που ξαναλέω – επιμένουμε να δηλώνουμε ψιλιασμένοι με γνώση των συνεπειών του νόμου – ότι δεν γίνεται να υπάρξει πραγματικό ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ αν αναδεικνύουμε θέματα μόνο με την «άδεια της αστυνομίας» ή εν προκειμένου «της διοίκησης Ανδρεάση».

Οι φορείς της πόλης – ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ – σύλλογοι εργαζομένων, εμπόρων, γονέων, ΟΛΟΙ  - πρέπει να ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ  για να παίξουν τον ρόλο που έχουν ανάγκη οι πολίτες, την οργάνωση δηλαδή της άμυνας της κοινωνίας απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα, μέσα από την διεύρυνση τη επιρροής τους σε ολόκληρη την κοινωνία.
Και αυτό για να το πετύχουν πρέπει να αποπνέουν και να ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι κινούνται από αρχές και όχι από σκοπιμότητες φανερές η υπόγειες.
Και αυτό έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στην κοινωνία και τους πολίτες και όχι να το θεωρούν ΔΕΔΟΜΕΝΟ και ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ  να αντιμετωπίζονται έτσι.

Και τι να κάνουμε, όσο και αν αυτό δεν είναι ευχάριστο η αυτονομία των φορέων δεν κρίνεται από το πόσο πάνε κόντρα στα μη αρεστά τους blogs αλλά στο πόσο ζορίζουν και πετυχαίνουν νίκες απέναντι στην ΕΞΟΥΣΙΑ και την ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗ ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Και σε αυτό το σημείο θα πούμε σε κάποιο φίλο – που ξέρει ποιος είναι – ότι ΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ των τοπικών καθεστωτικών. (Την ανάδειξη των θεμάτων σε κεντρικό επίπεδο  έχουν αναλάβει άλλα blogs – ο enicos, το Olympia, το defence, το left, το omerta κλπ – δεν είναι ανάγκη να κάνουμε ΚΑΙ ΑΥΤΟ, αφού δηλώνουμε ΤΟΠΙΚΟ blog.)
Βλέπεις φίλε αν δεν αναδείξουμε ΕΜΕΙΣ (και το εμείς έχει να κάνει με το ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ – όχι μόνο στενά η Πλατεία)  την ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των τοπικών εκπροσώπων της τριμερούς σε αυτό που συμβαίνει και τους δίνουμε καθημερινά το άλλοθι του «αφού τους το επιβάλλει ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης» τότε δεν θα το κάνει κανείς.
Και τότε θα κλείνουν παιδικούς σταθμούς αντουφέκιστοι αλλά θα χτίζουν καινούργιους, θα φτιάχνουν κοινωνικά delicatessen ΜΕ ΑΛΛΟΘΙ την ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, θα βάζουν παγοδρόμια, παρκόμετρα κλπ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΤΙΚΑΡΙΣΤΟΙ και χωρίς να φωτίζεται η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πολιτική τους.

Ε αυτό δεν θα γίνει. Και καλό είναι να μην το κάνουμε μόνοι μας.

Καλημέρες.

ΥΓ (Προσφάτως κόψαμε 2 δελτία τύπου διότι μας πέρασαν και για μπαμπουίνους και μας στέλνουν διαφημίσεις προσωπικές ή εμπορικές στη μορφή δελτίων τύπου για να τις βάζουμε τσάμπα. Η διαφήμιση πληρώνεται κύριοι, δελτία τύπου εννοούμε ό,τι έχει ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΞΙΑ για τους αναγνώστες μας).

Πανηγυρισμοί και ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ...

του Πάνου Μαραγκού, "Έθνος", 28-11-2012

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να μην κλείσει το 2ο Γυμνασίου

Την Δευτέρα 26/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη δ/ντρια του γραφείου του αρμόδιου υφυπουργού κ. Παπαθεοδώρου στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αποτραπεί η προτεινόμενη κατάργηση του 2ου γυμνασίου.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο δήμαρχος, η αντιδήμαρχος παιδείας, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκπρόσωπος της Αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, η Ένωση γονέων, οι σύλλογοι γονέων από το 2ο, 5ο, 9ο, 11ο, 12ο και 13ο δημοτικό, το 1ο, 2ο, 4ο και 6ο γυμνάσιο και το 2ο λύκειο καθώς και πολλοί γονείς.

Πριν τη συνάντηση επικράτησε αρκετή ένταση, καθώς παρότι το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο μας ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρχε κανείς διαθέσιμος από την πολιτική ηγεσία να μας δεχθεί. Μετά την επιμονή μας και την άρνησή μας να αποχωρήσουμε, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού γονέων που ήταν παρόντες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελικά, μετά από 2 ώρες, στο αμφιθέατρο του ισογείου.

Την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τα επιχειρήματα κατά της κατάργησης του 2ου γυμνασίου εξέφρασε ο δήμαρχος και στη συνέχεια οι τοποθετήσεις των γονέων έκαναν ξεκάθαρο ότι το υπουργείο θα βρει απέναντί του κάθετα αντίθετη όλη την πόλη του Χαλανδρίου.

Η κ. Μαρίνου μας είπε εν ολίγοις ότι οι συγχωνεύσεις των σχολείων γίνονται για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και αφού μας ενημέρωσε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις μας παρέπεμψε σε νέο ραντεβού με τον υφυπουργό.

Οι γονείς μετά από σύντομη σύσκεψη και εφόσον δεν λάβαμε καμιά δέσμευση αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, να πραγματοποιήσουμε γενικές συνελεύσεις και να μοιράσουμε ανακοινώσεις σε όλα τα σχολεία του Χαλανδρίου και να προχωρήσουμε σε


Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου

http://halandripedia.blogspot.gr

Σύγχρονες προκλήσεις για την Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς


του Βασίλη Θεοδώρου*

Vasilis Theodorou
Παρακολουθούμε από καιρό μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που αφόρα τους κινδύνους και τις προοπτικές της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Στο επίκεντρο του διαλόγου βρίσκονται σημαντικά ζητήματα όπως η δημοκρατική λειτουργία, η αποτελεσματικότητα, ο πλουραλισμός και η ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία. Παράλληλα αποτυπώνεται το πιεστικό και επείγον αίτημα της κοινωνίας να εισάγουμε νέες πολιτικές συμπεριφορές και πρότυπα βασισμένα στο ηθικό και αισθητικό προβάδισμα της Αριστεράς έναντι των πολιτικών της αντιπάλων. Πίσω από το τελευταίο ελλοχεύει η αγωνιά της κοινωνίας για την ικανότητά μας να κυβερνήσουμε και  ενδεχομένως η αγωνία για το ύφος και ήθος μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένες φορές η συζήτηση αυτή χάνεται μέσα στα θολά νερά μιας στείρας αντιπαράθεσης. Ο λόγος είναι η γνωστή γρίνια όσων αναζητούν, ως συνεπείς συλλέκτες, τα χαρακτηριστικά της σπανιότητας του να είναι κανείς (ή να αισθάνεται) Αριστερός. Τα κριτήρια είναι χαρακτηριολογικά…τα χαρακτηριστικά του Αριστερού – όχι αυτά που ενώνουν την Αριστερά, αλλά αυτά που τη χωρίζουν…η πολιτική καταγωγή του Αριστερού – όχι αυτή που αποτελεί κοινή αφετηρία όλων, αλλά αυτή που εξασφαλίζει την υπεροχή ενός, έναντι του άλλου…η διαίσθηση του Αριστερού – όχι αυτή που διαβάζει τα μηνύματα μιας εποχής που λαός και πολιτική σπρώχνονται στη γωνία, αλλά αυτή που ανησυχεί για μαζικές εφόδους «εχθρικών δυνάμεων» και άλωση της φυσιογνωμίας μας.

Υπάρχει τελικά ένα κομμάτι του κόμματός μας που δεν έχει συναίσθηση της σημερινής πραγματικότητας; Όποιος προτάσσει την ιδεολογική καθαρότητα, έναντι της συσπείρωσης και της μαζικότητας, όποιος θεωρεί ότι η πολιτική καταγωγή υπερέχει ως κριτήριο του πολιτικού λόγου, όποιος αυτοαναγορεύεται  θεματοφύλακας της «Αριστεροσύνης», έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το ότι δεν αυξάνονται τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, όπως θα αναμενόταν, σε αυτές τις πρωτόγνωρα αρνητικές συνθήκες για τους εργαζόμενους! Όποιος λοιπόν συνεχίζει να αναρωτιέται, σε μια σχεδόν ψυχαναγκαστική τελετουργία, για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας μας απλά έχει καταλάβει ελάχιστα για το διακύβευμα της ιστορικής στιγμής που διανύουμε. Έχει καταλάβει (ή έτσι καμώνεται) ακόμα λιγότερα για το πολιτικό και κοινωνικό στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά η παραπάνω συμπεριφορά έχει και τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της - είναι μια συμπεριφορά κατανοητή και εν μέρει δικαιολογημένη. Φόβος για το μέλλον, άγχος, θλίψη, πένθος. Σε μια περίοδο που όλα γύρω μας καταρρέουν είναι φυσικό πολλοί άνθρωποι να διακατέχονται από εσωστρέφεια και να πολιτικοποιούν τις φοβίες τους. Προσπαθούν έτσι να διατηρήσουν κάποια σταθερά σημεία στη ζωή τους, μια συνέχεια με το παρελθόν τους. Όμως η πολιτική είναι μια σύνθετα δυναμική διαδικασία, που οφείλει να απαντά, όχι μόνο στις εσωτερικές (ψυχολογικές και γνωστικές),  αλλά κυρίως στις εξωτερικές συνθήκες και τις επιδράσεις αυτών. Στην αντίθετη περίπτωση η πολιτική απονευρώνεται, ξεκόβεται από την πραγματικότητα και το νόημά της και περιορίζεται σε μιαν ακόμα ψυχοθεραπευτική επιλογή ή εργασιοθεραπεία. Η θεραπευτική διάσταση της πολιτικής εμπεριέχεται με μοναδικό τρόπο στην εθελοντική προσφορά προς το συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο. Για την επίτευξη δε αυτής υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος: η συστράτευση και συσσωμάτωση σε κοινό αγώνα και η άδολη υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Παράλληλα εμφανίζεται το φαινόμενο να μονοπωλείται η σκέψη και η πρακτική ορισμένων συντρόφων, από το σκιάχτρο, μιας αόριστης, πιθανολογούμενης μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ένα νέο πασοκ!  Κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να δει ως παράδειγμα την ηθική, πολιτική και αισθητική παρακμιακή παρακαταθήκη του συγκεκριμένου κόμματος. Η πορεία όμως των κομμάτων ούτε νομοτελειακή είναι, ούτε αποκλειστικά προϊόν εγκεφαλικού σχεδιασμού. Η συνεχής μονότονη επιστροφή στη συγκεκριμένη συζήτηση είναι μια προσέγγιση που απηχεί επί μέρους δυσαρέσκειες - είναι κατώτερη των περιστάσεων!

Τα πραγματικά προβλήματα των ημερών μας αφορούν: 1) την στάση αναμονής που τηρεί απέναντι μας ο λαός περιμένοντας τα νέα δείγματα γραφής του νέου ενοποιημένου κόμματος, 2) την προετοιμασία μιας στερεής, συνεκτικής και ρεαλιστικής πρότασης διακυβέρνησης τόσο για τις πρώτες 100 ημέρες όσο και για τη συνέχεια, 3) τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης κρίσεων, που μπορεί να συνδέονται είτε με τη λογική της Αριστερής παρένθεσης, είτε της ελεγχόμενης σύγκρουσης με δυνάμεις της Χ.Α. ή ακόμα περισσότερο με την πιθανότητα μιας Αριστερής διακυβέρνησης επί καμένης ελληνικής γης, μεταφορικά και κυριολεκτικά, 4) την προώθηση πρωτοβουλιών για δημιουργία ενός μετώπου των Αριστερών δυνάμεων αρχικά στον Ευρωπαϊκό Νότο και στη συνέχεια πανευρωπαϊκά, ικανού να αντιπαρατεθεί με το νεοφιλελευθερισμό, τον παγγερμανισμό και την αποδόμηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Είναι προφανώς σωστή και ενδεδειγμένη η τακτική μας να θεωρούμε τη λαϊκή κυριαρχία τον ουσιαστικό παράγοντα που θα μας οδηγήσει στην εξουσία και όχι απλά στη διακυβέρνηση. Ωστόσο οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο και με ποια μέσα το υποστηρίζουμε! Αν η απήχηση μας δεν είναι αυτή που χρειαζόμαστε τότε κάποιο λάθος κάνουμε και πρέπει να το διορθώσουμε. Η απόδοση των δικών μας αδυναμιών στα χαρακτηριστικά της κοινωνίας αποτελεί σφάλμα και αποπροσανατολισμό.

Χρειαζόμαστε άμεσα ένα λειτουργικό, ενιαίο και διαρθρωμένο πολιτικό φορέα που να μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα σε εύθραυστες και  πιθανά ραγδαίες εξελίξεις. Ο χαρακτήρας του νέου κόμματος μαζί με την διαμορφούμενη πολιτική μας πρόταση και τον προϋπάρχον ιδεολογικό μας προσανατολισμό πρέπει να προάγει και να έλκει τη λαϊκή συμμετοχή. Η διακηρυγμένη θέση: «ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – ο λαός στην εξουσία» δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αρνητικούς συνειρμούς αλλά στην παραδοχή ότι  ήρθε η ώρα να δούμε τι μας ενώνει και να ενώσουμε τον ελληνικό λαό. Όλοι μαζί σε ένα ενιαίο κόμμα και έναν ενοποιημένο κοινωνικό χώρο, χωρίς θεματοφύλακες και αθεράπευτες φοβίες. Είναι ώρα για τη νέα Λαϊκή Κοινωνική Ενότητα – για το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο της Αριστεράς!
*Ο Βασίλης Ν. Θεοδώρου είναι μέλος της Γραμματείας της Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πεντέλης και μέλος του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

http://www.left.gr/article.php?id=14872

Δείτε γιατί πανηγυρίζουν οι παπαγάλοι της συγκυβέρνησης...


Αυτό είναι απόσπασμα από την χθεσινή επίσημη δήλωση του Eurogroup...

Greece will transfer all privatizations revenues, the targeted primary surpluses as well as 30% of the excess primary surplus to this account, to meet debt service payment on a quarterly forward-looking basis.

Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων, τα στοχευμένα (αναμενόμενα) πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το 30% της υπέρβασης πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτόν το λογαριασμό, για την κάλυψη της εξυπηρέτησης των πληρωμών του χρέους σε τριμηνιαία μακρόπνοη βάση 

AYTO EINAI ΠOY EKANAN ΟΙ ΝΑΖΙ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !!!
ΚΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΩΝ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ !!!


http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/11/blog-post_1263.html#more

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα σε ευάλωτες ομάδες

  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα σε ευάλωτες ομάδες   Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ με αφορμ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις