Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙΟΥ Ο ΧΑΛΑΝΔΡΑΙΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤΑΜΟΣΓια το Pune της Ινδίας ξεκίνησε σήμερα το ταξίδι του ο 20χρονος σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Χαλανδρίου Φίλιππος Στάμος, που τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται δανεικός σε ομάδες Α' Εθνικής. Ο Φίλιππος θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 20 Οκτωβρίου, και θα είναι ένας από τους τρεις Έλληνες σκακιστές που συμμετέχουν.

Το συγκεκριμένο πανίσχυρο πρωτάθλημα είναι η σημαντικότερη διοργάνωση στην οποία έχει αγωνιστεί μέχρι τώρα ο Φίλιππος και, εκτός από τις αγωνιστικές εμπειρίες που θα του προσφέρει, θα του δώσει την ευκαιρία να βρεθεί δίπλα σε κορυφαίους σκακιστές της παγκόσμιας σκηνής. Χαρακτηριστικό είναι πως στους αγώνες θα παρευρεθεί και ο Ινδός πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βισβανάθαν Ανάντ.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων μέχρι 20 ετών ξεκινάει λίγες μέρες μετά τα παγκόσμια πρωταθλήματα στις μικρότερες ηλικίες, στα οποία η Σταυρούλα Τσολακίδου βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο βάθρο, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των κοριτσιών μέχρι 16 ετών (αν και μόλις 14 χρονών) μετά την περσινή κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κατηγορία έως 14 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα των αγώνων:

http://www.worldjuniorchess2014.com/players_open.php

Ο Σκακιστικός Όμιλος Χαλανδρίου εύχεται καλή επιτυχία στους δύο Έλληνες και την μία Ελληνίδα που αγωνίζονται στην Ινδία.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ : ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ...Δεν έχει ανάγκη η νέα διοίκηση από την χρήση τερτιπιών.
ΑΡΚΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Αλλά χρειάζεται και ΘΑΡΡΟΣ να την αποδεχτεί και να μην επιχειρεί να την διαχειριστεί με ιδεοληπικές προσεγγίσεις, διότι και από αυτή την ενημέρωση φάνηκε πεντακάθαρα:

ΜΕΤΑ ΤΟ 2011 (και προσέξτε τα) ο δήμος μας σκόρπισε. Και δεν μπορεί να επιχειρείται αυτό να υποκρύπτεται πίσω από την γνωστή, άδικη και προκλητική αναφορά περί ευθυνών δύο δεκαετιών και άλλα τέτοια ηρωικά.

Προτείνουμε να ακούσετε προσεκτικά την ενημέρωση.
Τις καλές τοποθετήσεις Ρούσου - Γκάκα.

Αλλά κυρίως την αναλυτική ενημέρωση του αντιδήμαρχου ΤΥ Κώστα Γερολυμάτου.

Ο οποίος έκανε μια εμπεριστατωμένη μεν ενημέρωση - βόμβα ειδικά για το ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ αλλά πραγματικά έπεσε σε (κατά την γνώμη μας) σοβαρότατο ολίσθημα (και θα αποδειχτεί γιατί δυστυχώς πάλι θα επιβεβαιωθούμε) με την τοποθέτησή του για τις βεβαιώσεις στατικότητας στο ΠΕΡΚΙΖΑΣ.

Διότι ακούστηκε το φοβερό - ειδικά από στόμα αντιδήμαρχου ΤΥ - επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ζητηθεί από τους ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ της ΤΥ να υπογράψουν τις βεβαιώσεις στατικότητας των δημόσιων κτιρίων και τοπογραφικών 'ή κατόψεων, την ώρα που αύριο στο δημοτικό συμβούλιο θα δούμε υπογραφές μηχανικών της ΤΥ σε ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ και άδειες λειτουργίας καταστημάτων που υποβάλλονται στον δήμο.

Και δεν έφτανε αυτό. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο  οι βεβαιώσεις αυτές δεν πρέπει να ζητηθούν ούτε από ιδιώτες μηχανικούς (ΣΚΙΤΖΗΔΕΣ τους αποκάλεσε) δεν είναι κατάλληλες κατά την πολιτική του αντίληψη.

Οπότε μένει να δούμε ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ οι βεβαιώσεις στατικότητας, ποιος θα βάλει σφραγίδες μηχανικού  για να αδειοδοτηθούν οι χώροι.

Και εμείς αφτιά δεν χαϊδεύουμε.

Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, είναι σε σωστή κατεύθυνση η διοίκηση του δήμου που επιθυμεί να επιλύσει ΟΛΑ τα εκκρεμή θέματα ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΤΩΡΑ.

Και να μην ξεχνάμε ότι Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ του ΔΗΜΟΥ είναι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.

Και ο νοών νοείτο.

Ο μύθος της μετά-μνημονιακής «αλλαγής»

Toυ ​​ΤΑΚΗ  ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. 

Ο νέος μεγάλος μύθος με τον οποίο παραμυθιάζουν τα θύματα της παγκοσμιοποίησης, τόσο η κυβέρνηση της κοινοβουλευτικής Χούντας όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η δήθεν μεγάλη αλλαγή που έρχεται και θα μας βγάλει από τα μνημόνια και την οικονομική καταστροφή. Είτε αυτό θα γίνει σαν φυσική εξέλιξη των «προσπαθειών» της Χούντας όλα αυτά τα χρόνια, όπως ισχυρίζεται, είτε θα γίνει χάρη στους πολιτικούς και οικονομικούς χειρισμούς των εγκεφάλων του ΣΥΡΙΖΑ που μολονότι δεν διανοούνται να κτυπήσουν τις αιτίες της καταστροφής αυτής, οι οποίες ανάγονται στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ (όχι απλά στην Ευρωζώνη) και την έλλειψη οικονομικής κυριαρχίας, εντούτοις, σαν νέοι...Χουντίνι, υπόσχονται, αν εκλεγούν, να μας βγάλουν από τη καταστροφή. Όμως, για να δούμε τι είδους αλλαγή και έξοδος από τη καταστροφή είναι δυνατή, πρέπει πρώτα να την ορίσουμε .

Αρχικά, θα πρέπει να διακρίνουμε τις συνέπειες της καταστροφής στη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων από τις ίδιες τις «θεσμικές αλλαγές» που υιοθετήθηκαν από τη Χούντα. Και αυτό γιατί, και αν ακόμη ήταν δυνατή η «ανακούφιση» των λαϊκών στρωμάτων από κάποιες συνέπειες της καταστροφής, όσο οι θεσμικές αυτές αλλαγές παραμένουν, τότε, ακόμη και χωρίς μνημόνια, η καταστροφή θα είναι πια μόνιμη. Με άλλα λόγια, τα Μνημόνια δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για τη Χούντα και τις ελίτ από πίσω της. Ήταν μέσο για να επιβληθούν οι «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». «Αναγκαίες» όχι βέβαια για το «καλό της οικονομίας
​​», όπως λένε οι ελίτ, και παπαγαλίζουν και οι συστημικοί οικονομολόγοι που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια ότι υπάρχει κάποιο «γενικό» καλό. Πράγμα που αποτελεί άλλο ένα μύθο σε μια καπιταλιστική οικονομία της αγοράς, όπου το τι είναι «καλό» για την οικονομία ορίζεται με βάση τα συμφέροντα αυτών που την ελέγχουν. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, το συμφέρον των θυμάτων της παγκοσμιοποίησης και αυτό των ευεργετούμενων από αυτήν είναι διαμετρικά αντίθετα. Τα συμφέροντα αυτά έχουν, βέβαια, απόλυτη σχέση με τις ταξικές διαιρέσεις που είναι όμως πολύ ευρύτερες στην εποχή της διεθνοποιημένης οικονομίας της αγοράς από τις παραδοσιακές ταξικές διαιρέσεις που χαρακτήριζαν την καπιταλιστική οικονομία του κράτους-έθνους.

Όσον άφορα στις συνέπειες της καταστροφής, αυτές είναι φανερές ακόμη και από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΤτΕ. Έτσι, το συνολικό ποσό που πληρώθηκε για αμοιβές εξαρτημένης εργασίας μειώθηκε περίπου 35% κατά μέσο όρο μέσα στα 5 χρόνια της «κρίσης» (2009-2014), ενώ ως γνωστό οι αμοιβές αυτές ήταν ήδη πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στις χώρες του «Βορρά» της ΕΕ, και με το άνοιγμα των αγορών, χάρη στην Ενιαία Αγορά και το Ευρώ που... απολαμβάνουμε μέσα στην ΕΕ, οι τιμές (τουλάχιστον) εξισώθηκαν, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων. Αντίστοιχα, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις (που περιλαμβάνουν και τις συντάξεις) μειωθηκαν κατά περίπου 27%. Και αυτό, πέρα βέβαια από τους επιπλέον φόρους (χαράτσια κ.λπ.) που κουτσούρευαν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, για να μην αναφερθούμε στη καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων, εξαιτίας του «κουρέματος» του χρέους το 2012, που βέβαια το πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι και όχι οι ελίτ, οι οποίες δεν έχασαν τίποτα από το κούρεμα αλλά, αντίθετα, εξασφάλισαν καλύτερα τα κέρδη τους για το μέλλον!

Όμως, πέρα από τις συνέπειες της καταστροφής στα λαϊκά εισοδήματα, έχουμε και τη μαζική διαρπαγή του κοινωνικού πλούτου που φέρνει το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων ―ακόμη και κοινής ωφελείας που ικανοποιούν βασικές ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι αύριο θα πληρώνουν ακριβότερα το νερό, το ηλεκτρικό, τα ναύλα, τηλεφωνικές επικοινωνίες κ.λπ.. Και αυτό, πέρα από τη κατακόρυφη πτώση των τιμών στα ακίνητα (μεταξύ 33% και 50%) ―λόγω της άγριας ύφεσης― που προσφέρονται επίσης για ξεπούλημα στους ξένους αγοραστές. Περιττό να αναφερθεί ότι οποιοδήποτε κόμμα εκλεγεί δεν πρόκειται να ανατρέψει τη μαζική αυτή κλοπή του κοινωνικού πλούτου, εφόσον παραμένουμε στην ΕΕ, είτε με Μνημόνια είτε χωρίς. Ούτε, βέβαια, κανένα κόμμα (που δεν αμφισβητεί το θεσμικό πλαίσιο το οποίο μας αφαιρεί την οικονομική και εθνική κυριαρχία) μπορεί να ανατρέψει τις θεσμικές αλλαγές που εισάχθηκαν με τα μνημόνια και θα παραμείνουν και χωρίς αυτά. Οι θεσμικές αυτές αλλαγές συνιστούσαν, άλλωστε, διακαή πόθο των ντόπιων και ξένων ελίτ ήδη από την δεκαετία του ’90, όταν προσπαθούσαν με τα νεοφιλελεύθερα και σοσιαλφιλελεύθερα κόμματα που αναδείκνυαν στην εξουσία να τις περάσουν ―με πολύ περιορισμένη όμως επιτυχία, λόγω του περίφημου «εκλογικού κόστους».

Τα πορίσματα, για παράδειγμα, της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα του 1996, και οι θέσεις του ΣΕΒ για την οικονομική πολιτική που εκδόθηκαν πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη 1996, όχι μόνο φανερώνουν την απόλυτη ταύτιση ντόπιων και ξένων ελίτ για τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές ώστε να «σωθεί η Ελληνική οικονομία», αλλά και την απόλυτη ταύτιση τους με τις ήδη εισαχθείσες θεσμικές αλλαγές. Έτσι, τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και ο ΣΕΒ μιλούσαν από τότε για την ανάγκη:
«ριζικής αναδιάρθρωσης το συντομότερο δυνατό του θέματος της κοινωνικής ασφάλισης» (ΣΕΒ) διότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι από τα πιο πλουσιοπάροχα στην ΕΕ»(ΟΟΣΑ)
​​καθορισμού του ημερομισθίου στο επίπεδο της επιχείρησης, απεριόριστης ελευθερίας απολύσεων, παραπέρα μείωσης του ελάχιστου ημερομισθίου, μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κ.λπ.
εισοδηματικής «αυστηρότητας και πειθαρχίας στον δημόσιο τομέα» και «γενναίων αποκρατικοποιήσεων» και δραστικής μείωσης των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω (και πολλά άλλα) ήδη επιτεύχθηκαν χάρη στην οικονομική καταστροφή που ξέσπασε τα τελευταία χρόνια και παραμέρισε το εκλογικό κόστος. Οι «θεσμικές αλλαγές» που έφερε η καταστροφή, θα αποτελούν πια τα «δεδομένα» των οικονομικών πολιτικών, για οποιοδήποτε κόμμα εκλέγεται στην εξουσία, (όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει στον Ευρωπαϊκό Βορρά). Απλά οι ελίτ θα επιτρέπουν τώρα και «αριστερά» κόμματα στην εξουσία, για περισσότερη «ανακούφιση» των φτωχοποιημένων στρωμάτων, υπό τον όρο βέβαια ότι δεν θα αγγίζουν τα «δεδομένα» αυτά…​

​Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (5 Οκτωβρίου 2014)
​Πηγή: http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2014/2014_10_05.html
Αρχείο Τάκη Φωτόπουλου: http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/
Για τακτικές ενημερώσεις επισκέπτεστε το πορταλ μας Αντιπαγκοσμιοποίηση: http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/
Περιεκτική Δημοκρατία: http://www.periektikidimokratia.org/

ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014
   ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Τετάρτη, 8/10 ώρα 19.οο              ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ (Στη Λέσχη)
                                                       Ευριπίδου  «ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ»
                                                       Εισηγητής ο  ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΖΑΝΟΣ

Σάββατο, 18/10 ώρα 08.οο          Μονοήμερη εκδρομή
                                                          «ΔΕΛΦΟΙ»
                                    Φαγητό στο ΧΡΥΣΟ και καφέ στην ΑΡΑΧΩΒΑ
                                    Τιμή: Μέλη 20, μη Μέλη 22 Ε.
                                    Αρχηγός η ΜΑΡΙΑΝΑ ΚΑΝΑΒΑΡΙΩΤΟΥ
                                     (210 6002230- 6973821585)                                                          

Τετάρτη, 29/10 ώρα 19.οο      Κινηματογραφική βραδιά (Στη Λέσχη)
                                                 «ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΛΩΝ»
                                                  Παρουσιάζει η ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

                                                ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Κυριακή, 2/11  ώρα 19.οο  ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ (Στη Λέσχη)
                                             «ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΙΩΤΑΚΗΣ»

Τετάρτη, 12/11 ώρα 19.οο  ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ (Στη Λέσχη)
                                             Ευριπίδου «ΦΑΙΔΡΑ»
                              «Ο Χορός στην Κωμωδία και Τραγωδία»
                                                    Εισηγητής ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΖΑΝΟΣ

Σάβ-Κυρ, 15-16/11 ώρα 08.οο     Διήμερη εκδρομή
                      «ΣΠΑΡΤΗ-ΜΥΣΤΡΑΣ-ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ»                                                                         
                               Τιμές:2/κλινο Μέλη 70 μη Μέλη 75, 1/κλινο Μέλη 85 μη Μέλη 90 Ε.
                               (Κόμιστρα, Ξενοδοχείο «ΜΑΝΙΑΤΗ» με πρωινό και Ξεναγός).
                                Εξόφληση στα γραφεία Τετάρτη 5/11 Πέμπτη 6/11ώρες 18.οο-20.οο
                                Αρχηγός ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΖΑΝΟΣ
                                 (210 6812002- 6972 787097)
                                                      

Σάββατο, 29/11 ώρα αναχ.19.30              
                                              ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
                           «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ»
                            Τιμές Εισιτηρίου και μεταφοράς με πούλμαν
                              Μέλη 20  - μή Μέλη 22
                            Ώρα αναχωρήσεως από Κεντρική πλατεία 19.30.
                            Ώρα παραστάσεως 20.30
                             Αρχηγός  ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
                            (210 6813487-6973 796244)

                                    ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Κυριακή, 7/12 ώρα 19.οο    ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ (Στη Λέσχη)
                                               «ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ»

Κυριακή, 14/12 ώρα 08.οο Μονοήμερη εκδρομή
                                              « ΝΑΥΠΛΙΟ-ΠΑΛΑΜΙΔΙ- ΤΥΡΙΝΘΑ»
                                               Τιμή: Μέλη 18, μη Μέλη 20 Ε.
                                            Αρχηγός ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ ΛΥΧΡΟΣ
                                                  (22940 64044-6932224250)

Τετάρτη, 17/12 ώρα 19.οο       «ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
                                                    ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»
                                                    Ομιλητής ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΖΑΝΟΣ
                                                    Στο ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
                                                    (Αντιγόνης και Δαναΐδων – Χαλάνδρι) 

Δευτέρα, 22/12 ώρα 19.οο       «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ» 
                                                        ( Στη Λέσχη)

                                          
                                            
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Για κράτηση θέσεων και πληροφορίες να απευθύνεστε στον εκάστοτε Αρχηγό/Υπεύθυνο.
·         Παρακαλούμε  θερμά τα μέλη να εξοφλούν εγκαίρως τις συνδρομές τους.
·         Μπείτε στον  ΙΣΤΟΤΟΠΟ της ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗΣ  γράφοντας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ «ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ»
·         Μουσικές βραδιές: Κάθε Παρασκευή βράδυ στην Λέσχη
.

                   ΓΙΑ  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ                                 


              Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γραμματέας
         Κώστας Μπιζάνος                                                Χρήστος Νικολάου
       210-6812002 -6972787097                                   210-6813487 -6973796244

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ: Επιστολή προς τους δημάρχους για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων
Προς: Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αττικής
 Θέμα: για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

Συνάδελφοι,

Σήμερα η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού βρίσκεται μπροστά σε σειρά κρίσιμων προβλημάτων. Ένα από αυτά είναι το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Ένα σύστημα που πνέει πλέον τα λοίσθια, έχει καταστεί μήτρα παραγωγής σκανδάλων, απειλεί την υγεία των πολιτών και καταστρέφει το περιβάλλον.
Ο κόμπος έχει πλέον φθάσει στο κτένι.
Επιβάλλεται άμεση και συντονισμένη δράση, μαζί με το λαό της Αττικής, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα, προσωπικές στρατηγικές και υστερόβουλες πολιτικές επιδιώξεις.
Δράση με διαφάνεια, με ανοικτές, συμμετοχικές διαδικασίες, με συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων, με ενέργειες σε επίπεδο δήμου, γειτονιάς, χώρων εργασίας και κατοικίας, με ανάπτυξη τοπικών διαχειριστικών σχεδίων που θα εντάσσονται στον περιφερειακό σχεδιασμό. Προκειμένου να μπουν οι βάσεις για μια διαφορετική φιλοσοφία στην διαχείριση των απορριμμάτων, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη. Μια φιλοσοφία που θα εναρμονίζεται με τον ν. 4042/2012, στον οποίο ενσωματώθηκε η Κοινοτική Οδηγία 2008/98, σχετικά με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, το ποσοστό ανακύκλωσης (π.χ. 50% ως το 2020), κ.α..
Ήλθε η ώρα της νομιμότητας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων!
Ήλθε, με άλλα λόγια η ώρα, της συνδυασμένης δράσης Περιφέρειας Αττικής και Δήμων στη βάση της σταθερής μας θέσης πως στην κλίμακα της ιεράρχησης της διαχείρισης, δηλαδή της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της άλλου είδους ανάκτησης, της διάθεσης, την απόλυτη προτεραιότητα έχουν τα πρώτα στάδια.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν οφείλουμε να προχωρήσουμε οργανωμένα και συστηματικά, σε μια όλο και μεγαλύτερη διαχείριση των ΑΣΑ σε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις. Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε ένα σύστημα σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων ή και μεμονωμένων δήμων, ενταγμένων οργανικά και λειτουργικά στο ευρύτερο περιφερειακό σχέδιο.
Η νέα περιφερειακή Αρχή Αττικής, που ήδη προεκλογικά είχε αναδείξει ως θέμα αιχμής τη διαχείριση των απορριμμάτων, προωθεί λοιπόν τρεις προτεραιότητες, οι οποίες συγκλίνουν σε μία πρόταση:

Προτεραιότητα πρώτη: το νέο, αποκεντρωμένο σύστημα, που θα εφαρμοστεί σταδιακά, με σταθερά βήματα και συγκεκριμένους στόχους και σαφή χρονικό ορίζοντα, θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα και δεν μπορεί να στηρίζεται στη μία και μοναδική εγκατάσταση της Φυλής. Εγκατάσταση που σήμερα λειτουργεί ως ο υποδοχέας του συνόλου των σύμμεικτων και επιμολυσμένων απορριμμάτων της Αττικής αλλά και περιοχών εκτός αυτής… Χρειάζεται η σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της ΟΕΔΑ Φυλής ή και των εγκαταστάσεών της καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος.
Προτεραιότητα δεύτερη: είναι απαραίτητη η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Πρόκειται για επιζήμιους σχεδιασμούς που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες (μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών) και θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, την περιοχή του Θριασίου.
Προτεραιότητα τρίτη: επιβάλλεται άμεσα η ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ μέσα από δημόσια, ευρεία διαβούλευση με το σύνολο των δήμων της Αττικής, τους κοινωνικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ αναδεικνύεται έτσι σε μία κρίσιμης σημασίας διαδικασία καθώς θα αποτυπώσει τα νέα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου διαχείρισης. Ένα μοντέλο όπου καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των τοπικών σχεδιασμών, σε επίπεδο δήμων.

Συνάδελφοι,
Οι τρεις προαναφερθείσες προτεραιότητες συγκλίνουν, μέσα από τη συνέργεια τριών πόλων – της Περιφέρειας, του ΕΔΣΝΑ, των δήμων – στην κατεύθυνση μίας πρότασης για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Έτσι η Περιφερειακή Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη πολιτικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους, απευθύνεται σήμερα στους δήμους για να κάνουν το πρώτο βήμα:
α) για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων και
β) για την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης.
Η συνδρομή των δήμων καθίσταται απαραίτητη μέσα από :
  • Την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης ως το τέλος του 2014, με στόχους και δράσεις για το 2015,
  • Την έναρξη καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης για την παραγωγή και διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο δήμου προκειμένου να δημιουργηθεί μια διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων για όλους τους ΟΤΑ, τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια.
Στην κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί η εμπειρία δήμων που  έχουν αναπτύξει σχετικές δράσεις, που μελετούν σχέδια δημοτικής ή διαδημοτικής διαχείρισης ή έχουν στο πρόγραμμά τους στοιχεία του νέου μοντέλου.
Από την πλευρά της, η νέα Περιφερειακή Αρχή δεσμεύεται να αναπροσανατολίσει τα σχετικά κονδύλια, με σκοπό να στηριχτούν οι τοπικές δράσεις των ΟΤΑ.

Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και μια νέα αρχή.
Η μεγάλη πρόκληση αφορά στην υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή των ΟΤΑ, που θα εξυπηρετεί τον πολίτη και το περιβάλλον.
Η νέα αρχή σχετίζεται με τη συγκεκριμενοποίηση πλέον των βασικών μας αρχών – της αποκέντρωσης, της μικρής κλίμακας, της κοινωνικής συμμετοχής -, αλλά και των εργαλείων μας – του διαχωρισμού, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης.

Μαζί, Περιφέρεια, δήμοι, πολίτες, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Για την Αττική, τους πολίτες και το περιβάλλον.

Με εκτίμηση,

Ρένα Δούρου,
Περιφερειάρχης Αττικής

ΜΕΡΕΣ ...