Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Διπλό μήνυμα στέλνει το Πράσινο Κίνημα τιμώντας την Πρωτομαγιά Προστασία εργασίας – Περισσότερο πράσινοΤη σημερινή ημέρα της Πρωτομαγιάς τιμά το Πράσινο Κίνημα και οι δυο Συμπρόεδροι του κόμματος Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης και το Πολιτικό Συμβούλιο στέλνουν το κάτωθι μήνυμα: «Αν και τον φετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς σκιάζει η πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, εντούτοις η 1η Μάη παραμένει μια μέρα τιμής και μνήμης των θυσιών της εργατικής τάξης και διαχρονικό σύμβολο αγώνων και διεκδίκησης. Όπως πριν από εκατόν τριάντα τέσσερα χρόνια, έτσι και σήμερα οι αγώνες του κόσμου της εργασίας είναι αγώνες για πρόοδο και ευημερία των κοινωνιών.

Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να προστατευτεί η εργασία. Να διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησης και να υπάρξει ένα πλαίσιο ικανό να υπερασπιστεί τα κεκτημένα δικαιώματα των εργατών. Οφείλει όμως και η πολιτεία να συμβάλει από τη δική της πλευρά στην κατεύθυνση αυτή. Δημιουργώντας ικανές συνθήκες ενίσχυσης της απασχόλησης, παρέχοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις που καλούνται να αντέξουν σε μία νέα οικονομική καταιγίδα.

Στη χώρα μας η πολυετής κρίση πλήγωσε βαθιά τον κοινωνικό ιστό, τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, την πρώτη μέρα του καταπράσινου Μάη δίνεται η ευκαιρία να εκπέμψουμε το μήνυμα για περισσότερο πράσινο, ως αντίδοτο στο απέραντο γκρίζο των αστικών κέντρων και κατ' επέκταση ως κίνηση ατομικής συνεισφοράς στην παγκόσμια προσπάθεια αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ποτέ τον αγώνα των εργαζομένων για τη διατήρηση των εργασιακών σχέσεων και τις αξίες που πρεσβεύουν και αποζητούν.

Είναι χρέος απέναντι σε κείνους που αγωνίστηκαν ώστε να δώσουν τέλος σε αδικίες, εργοδοτικές συμπεριφορές και να καθιερώσουν δικαιώματα εργατικά και εργοδοτικά.
Να μην παύουμε να αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα αλλά και για την περαιτέρω πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας μας.

Αγωνιζόμαστε για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και έναν πράσινο πλανήτη για τα παιδιά μας.

Καλή Πρωτομαγιά σε όλους.»

Ο ΑΛΕΚΟΣ ..... ΖΗ - ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ - ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ "ΑΤΥΧΗΜΑ"ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλία 130 περίπου περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων, παρακολούθησε στενά την συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για την εισαγωγή του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στην ολομέλεια. Μάλιστα έστειλε και σχετικό υπόμνημα στο προεδρείο της επιτροπής.

Δυστυχώς η συζήτηση σε περιορισμένο χρόνο από μια αποψιλωμένη επιτροπή και μάλιστα με διαδικτυακή επικοινωνία, δεν επέτρεψε να συζητηθεί στην ουσία του ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων. Επιπλέον το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή 24.4 στις 12 μμ περιλαμβάνοντας 135 άρθρα, ενώ στην δημόσια διαβούλευση είχαν παρουσιαστεί περίπου 70. Ομολογουμένως κανείς δεν κατάλαβε και δεν εξηγήθηκε γιατί υπήρχε τέτοια βιασύνη για ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό για την ζωή όλων μας θέμα.

Στην αναγκαστικά περιορισμένη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες και οι φορείς άσκησαν έντονη αρνητική κριτική στο νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται με τις ψήφους μόνον της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ολομέλεια για να ψηφιστεί την Τρίτη. Επισημάνθηκαν από πολλούς οι κίνδυνοι από ρυθμίσεις που δημιουργούν ασυδοσία κρατικών και ιδιωτικών φορέων, η υπονόμευση όλου του πλέγματος της νομοθετικής προστασίας του περιβάλλοντος, η αντίθεση ακόμη και με τις σχετικές ευρωπαϊκές και συνταγματικές πρόνοιες, ακόμη και η συμπερίληψη φωτογραφικών διατάξεων για συγκεκριμένες εξυπηρετήσεις.

Μετά από την άρνηση για δημοκρατικό διάλογο και ενημέρωση των πολιτών ο Σύλλογός μας καλεί τους πολίτες:

-να συνεχίσουν την συγκέντρωση υπογραφών μέσω του blog μας (sosrematia)

- να συμμετέχουν σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα την προηγουμένη της ψηφοφορίας, την Δευτέρα 4.5 στις 6μμ, για να ζητήσουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου ώστε να συζητηθεί το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος με σεβασμό στον δημοκρατικό διάλογο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο