Πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μνημονιακά μέτρα αλλαγών σε ασφαλιστικό και φορολογικό, πιστή στις κάθε λογής “δεσμεύσεις” στους “εταίρους” της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Η κίνηση αυτή αποδεικνύει τι σημαίνει για αυτούς ο “κοινωνικός διάλογος”. Την αδιαφορία μπροστά στη φτώχεια και την ανέχεια του λαού, όπως και την απόρριψη των αιτημάτων των πιο πληττόμενων εργαζομένων μιας σειράς επαγγελματικών κλάδων, όπως των αγροτών, που τους τελευταίους μήνες κινητοποιήθηκαν ενάντια σε ό,τι αποτελούσε την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο που κατατίθεται άλλωστε είναι όμοιο στις βασικές του κατευθύνσεις με τις τομές, που ήδη είχαν εξαγγελθεί από την αρχική πρόταση.
Οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν μόνο τους ήδη συνταξιούχους, όσους βρίσκονται κοντά στην σύνταξη ή κάποιους λίγους που βρίσκονται στα οικονομικά “ρετιρέ”, όπως επικαλείται η κυβερνητική ρητορική.  Αντίθετα τέτοια συνολικά πακέτα μέτρων καθορίζουν το σύνολο της ζωής των εργαζομένων και φυσικά της νεολαίας. Η δική μας γενιά, ειδικά αυτή που βιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο την ανεργία, τη μόνιμη μισοανεργία- μισοεργασία και την μαύρη εργασία είναι εκείνη που πρόκειται να βιώσει την αντιδραστική αυτή αλλαγή για το σύνολο του εργασιακού και του -όποιου- συντάξιμου βίου! Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:
  • Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα ανέρχονται στο 27-38% του εισοδήματος αν συνυπολογιστούν οι παρακρατήσεις για περίθαλψη, ακόμα και για τους πιο χαμηλούς μισθούς. Ήδη άλλωστε γνωρίζουμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των νέων εργαζόμενων θα επωμιστούν το σύνολο της αύξησης με ισόποση μείωση του καθαρού μισθού (ανεξαρτήτως του τμήματός της που θεωρείται εργοδοτική εισφορά) ειδικά στις ελαστικές σχέσεις εργασίας (πχ μπλοκάκι) όπου πρακτικά υπάρχουν μηδενικοί σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί! Η ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών για ασφάλιση και εφορία παράλληλα σημαίνει την άμεση παρακράτηση των σχετικών εισφορών. Νέοι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών θα αδυνατούν υπό το βάρος των εισφορών να ξεκινήσουν να εργάζονται στο αντικείμενο που σπούδασαν, ενώ η “μαύρη”, ανασφάλιστη εργασία θα είναι -σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό- ο κανόνας!
  • Την αύξηση των ορίων ηλικίας και των χρόνων εργασίας για την συνταξιοδότηση: Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι θα χρειάζεται να συμπληρώσουν τα 67 για την (όποια) σύνταξη (πχ για να πάρει κανείς σύνταξη στα 62 καλείται να εργάζεται ασφαλισμένος ανελλιπώς από τα …22). Την ίδια στιγμή, ακόμα και η εθνική σύνταξη πείνας των 345,6 € απαιτεί 15 πλήρη έτη ασφαλισμένης εργασίας, ενώ οποιοδήποτε ποσό επιτρέπει στοιχειώδεις όρους διαβίωσης απαιτεί αρκετά περισσότερα!
  • Τη δραματική μείωση των μελλοντικών συντάξεων για το σύνολο των τωρινών και μελλοντικών εργαζομένων. Η σύνταξη, πέραν της υποτιθέμενα “εγγυημένης” εθνικής σύνταξης των 384 € συνδέεται με το σύνολο τόσο των χρόνων εργασίας, όσο και του μέσου όρου του μισθού από την αρχή της εργασίας, με πολύ σκληρούς όρους. Είναι δεδομένο, ότι ειδικά για τη δική μας γενιά, που ήδη εργάζεται επισφαλώς και κακοπληρωμένα, η συμπλήρωση δεκαετιών πλήρους ασφάλισης με αξιοπρεπή μέσο όρο μισθών, για να εξασφαλιστεί οτιδήποτε παραπάνω από ψίχουλα για τη σύνταξη, είναι μακρινό όνειρο (πχ συνολική σύνταξη 735€ απαιτεί 36 χρόνια εργασίας με μέσο όρο μισθού 1000€!)
Είναι σαφές ποιο θα είναι το μέλλον για εμάς, αν η συγκεκριμένη τομή εφαρμοσθεί. Ακόμα πιο βαθιά εμπέδωση της μνημονιακής πραγματικότητας. Το “νέο ασφαλιστικό” σημαίνει ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία του “θα σε προσλάβω, αλλά δεν θα καλύψω και την ασφάλιση” θα είναι ακόμα πιο συχνή. Σημαίνει ότι η πρόσβαση σε δημόσια και δωρεάν περίθαλψη θα είναι επί της ουσίας παρελθόν, χωρίς τις σχετικές παροχές των ασφαλιστικών ταμείων. Σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα, μεταξύ της παραπάνω προοπτικής και ενός δυσβάστακτου και σταθερού κόστους ασφαλιστικών εισφορών, ανεξαρτήτως του κλάδου εργασίας μας. Σημαίνει ότι το οικογενειακό εισόδημα, στο οποίο πολλοί από εμάς, έστω και εν μέρει, βασιζόμαστε, θα μειωθεί άμεσα ακόμα περισσότερο. Σημαίνει ότι θα “κυνηγάμε” ένσημα για χρόνια για να πάρουμε μία πετσοκομμένη σύνταξη, που καλά-καλά δεν θα φτάνει για την επιβίωσή μας. Σημαίνει ότι οποιαδήποτε προοπτική αξιοπρεπούς δουλειάς και ζωής για τη γενιά μας τσακίζεται για τα επόμενα πολλά χρόνια!
Οι παραπάνω αλλαγές δεν θα έχουν τίποτα το προσωρινό. Αντίθετα, η όποια διαφοροποίηση τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι μόνο προς το χειρότερο. Στο νομοσχέδιο ήδη προβλέπεται η σύνδεση των δαπανών για το ασφαλιστικό με την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων και της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή η σύνδεση αποβλέπει σε άμεση και αυτόματη εφαρμογή νέων περικοπών, μετά από κάθε αποτυχία του όποιο μνημονιακού πακέτου μέτρων. Παράλληλα, τίθεται εξ’ αρχής περιορισμός της αύξησης του κόστους για την ασφάλιση σε κάθε περίπτωση μέχρι το 2060! Προφανώς αυτές οι αλλαγές ανοίγουν το δρόμο για την εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης, για όσους μπορούν να την “σηκώσουν” οικονομικά, πλάι σε ένα δημόσιο σύστημα ασφάλισης υπό κατάρρευση.
Δεν θα μείνουμε θεατές στο ίδιο έργο, της “περήφανης διαπραγμάτευσης” που οδηγεί μόνο σε νέα μέτρα και υποσχέσεις για εκπλήρωση των θυσιών σε κάποιο μακρινό μέλλον! Δεν θα ανεχτούμε το χτύπημα του παρόντος και του μέλλοντος μας στο όνομα της αποπληρωμής του χρέους και των συνεχών μνημονίων! Θα αγωνιστούμε ενάντια στην κυβέρνηση και τους μνημονιακούς της συμμάχους εντός και εκτός βουλής, δεν θα πειθαρχήσουμε στις απαιτήσεις των δανειστών για τη “σωτηρία της Ευρωζώνης”! Θα αγωνιστούμε μαζί με τον υπόλοιπο λαό για την ανατροπή του πολυνομοσχεδίου, όπως και του συνόλου της πολιτικής των μνημονίων! Δεν θα τους χαρίσουμε τις ζωές μας, θα νικήσουμε!

Η κυβέρνηση φέρνει άρον άρον το ασφαλιστικό προς ψήφιση την Κυριακή για να μας πιάσει στον ύπνο! Να πάρουν ως απάντηση εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στους δρόμους!
Με όλες μας τις δυνάμεις! Να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό!

Στηρίζουμε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις
των επόμενων ημερών!

Όλοι/ες συμμετέχουμε στην απεργία την Κυριακή 8 Μάη!

Στηρίζουμε την περιφρούρηση της απεργίας! Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή!
Όλοι/ες 9.30 στην Ερμού (πλ. Καπνικαρέα)!

http://blockit.gr