Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Πρωτοβουλία Κοινός Τ(ρ)όπος για ένα Εναλλακτικό Δημοκρατικό ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Αττικής

Με αυτό το σύντομο, περιεκτικό αλλά σημαντικό κείμενο, ο Θοδωρής Παντούλας - εκ μέρους της Πρωτοβουλίας κοινός τ(ρ)όπος για ένα Εναλλακτικό Δημοκρατικό ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Αττικής, χαιρέτησε την χθεσινή εκδήλωση για την αυτοδιοίκηση που συνδιοργάνωσε η Πρωτοβουλία 14ης Μάη και το Πράσινο Κίνημα στη Νέα Ιωνία.
Τα boldαρίσματα δικά μας.


Οι τοπικές εκλογές και ιδίως οι Περιφερειακές καταγράφουν σοβαρά προβλήματα αρμοδιοτήτων, θεσμικά ελλείμματα και καθυστερήσεις σχετικά με τον ρόλο των Περιφερειών, οι οποίες και, εντέλει, υπονομεύονται χωρίς ξεκάθαρες αρμοδιότητες, με εξάρτηση από την κεντρική εξουσία και με περιορισμένους πόρους. Όλα αυτά απαξιώνουν τον ρόλο ενός νέου θεσμού, επιφορτισμένου με την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων αλλά και νεοφανών προκλήσεων.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι τοπικές εκλογές παραμένουν πάρεργο και για τα κόμματα και για τους κομματανθρώπους, οι οποίοι ούτε ευαισθησίες αυτοδιοικητικές διαθέτουν ούτε παιδεία συμμετοχής τους διακρίνει. 
Μηχανισμοί διεκπεραίωσης συμφερόντων είναι. Γι’ αυτό άλλωστε και βλέπουμε τόση απροθυμία. Από κομματική υποχρέωση συμμετέχουν οι περισσότεροι. Και με πολλαπλώς βεβαιωμένη την πρόθεσή τους να επιστρέψουν ή να μεταπηδήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Το ξέρουμε όλοι. 
Οι περιφερειακές εκλογές είναι σαν προπόνηση για τις εθνικές – να κρατάμε ζεστή την πελατεία μας! Και για όσους έχουν ελπίδες εκλογής, η περιφερειακή διοίκηση είναι ελκυστική, στον βαθμό που διαχειρίζεται ποσά και κατά συνέπεια μπορούν να συνεχίσουν τις εκδουλεύσεις τους κατά το κομματικό δοκούν.

Μπορούν όμως τα παιδιά και τ’ αποπαίδια αυτού του συστήματος να διακονήσουν τον ημιαπασχολούμενο, τον άνεργο, τον ανασφάλιστο, τους απόμαχους της ζωής;

Εμείς λέμε όχι. 

Αλλά δεν πετάμε με τ’ απόνερα του πολιτικαντισμού το βρέφος της πολιτικής. 
Τις ζωές μας δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν. 
Είμαστε παρόντες. 
Μετέχουμε. 
Και μετέχουμε χωρίς εκπτώσεις. 
Δεν καταλήγουμε στον λιγότερο επιβλαβή, αλλά χτίζουμε μαζί ένα νέο πολιτικό πρόταγμα.

Επιλέγουμε την περιφέρεια της Αττικής για δυο κυρίως λόγους. 

Ο πρώτος είναι γιατί πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση. 
Όχι στην αυτοδιοίκηση των κομματικών επετηρίδων αλλά στην «αυτοδιοίκηση» των πολιτών.
 
Ο δεύτερος γιατί η Αττική με το συμβολικό και πληθυσμιακό της βάρος συγκεφαλαιώνει όλη την νεοελλαδική παθογένεια. 
Κι είναι για εμάς ένα προνομιακό πεδίο. 

Όχι μόνο γιατί οι περιφερειακές εκλογές έχουν μικρότερη φόρτιση από τις εθνικές κι εμείς μεγαλύτερη δυνατότητα να συναντηθούμε με το εκλογικό σώμα, αλλά γιατί εμείς έχουμε ευαισθησίες κι επεξεργασμένες ιδέες για την ανάδειξη της περιφερειακότητας σε κεντρική πολιτική στόχευση –κάτι που δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες του κράτους των Αθηνών και της Μυκόνου, που κατέστησε την Αττική γη κρανίου τόπο για όλο τον Ελληνισμό.

Αναζητώντας τον κοινό μας τρόπο, οικοδομούμε με αίσθημα ευθύνης -και χωρίς ηγεμονισμούς- τον κοινό μας τ[ρ]όπο, τον τ[ρ]όπο που επαναφέρει την πολιτική -και όχι την διεκπεραίωση- στην δημόσια σφαίρα για να ξανακάνουμε την πατρίδα πολλά περισσότερα από φτηνιάρικο τουριστικό προορισμό και από δανειολήπτη του ολοκληρωτισμού των Αγορών.

Η ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ τ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΝέα απώλεια για την Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία.

«Έφυγε» ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταξιάρχης Παπαντώνης.

Σχετικά με τον θάνατο του τ. Δημάρχου Ταξιάρχη Παπαντώνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής δήλωσε :

«Έναν από τους πλέον επιτυχημένους Δημάρχους που έγραψε ιστορία στο Δήμο του επί 24 χρόνια, θρηνεί η Κοινωνία του Δήμου Μοσχάτου και η Αυτοδιοίκηση.

Ο Ταξιάρχης Παπαντώνης, γιατρός στο επάγγελμα, με ειδικότητα «καρδιολόγου», εκτός του πλούσιου έργου του στην πόλη του, που αναγνωρίσθηκε με μεγάλα ποσοστά αποδοχής, από τους Δημότες του Μοσχάτου, επί 6 θητείες, ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, με μεγάλη κοινωνική προσφορά και αγάπη στον συνάνθρωπο».

Το Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων Αττικής που τίμησε πρόσφατα τον εκλιπόντα με την Π.Ε.Δ.Α., εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και την λύπη του γιατί άλλο ένα μέλος της μεγάλης Αυτοδιοικητικής Οικογένειας χάθηκε πρόωρα.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 14ης ΜΑΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την αυτοδιοίκηση που συνδιοργάνωσαν Πρωτοβουλιά 14ης Μάη και Πράσινο Κίνημα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας νε ομιλητές το μέλος της γραμματείας της Πρωτοβουλίας Άρη Χατζησαββίδη, δημοτικό σύμβουλο Νέας Ιωνίας  και τον πρόεδρο του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη και συντονιστή τον δημοτικό σύμβουλο Χαλανδρίου Άγγελο Νταβία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης που τοποθετήθηκε αναλυτικά για τα θέματα που έθεσαν οι εισηγητές και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Θωμαϊδου.

Κοινός τόπος των ομιλητών και συμμετεχόντων η στήριξη της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 14ης ΜΑΗ - διατ του Άρη Χατζησαββίδη - τόνισε ότι "η δική μας προωθημένη θέση είναι η απλή αναλογική να συνοδευτεί με έμμεση εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο και να υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης του δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο, πρόταση που γνωρίσουμε ότι δεν θα υλοποιηθεί σε αυτή τη φάση των μεταρρυθμίσεων".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ¨Ενωσης Γονέων Νέας Ιωνίας Κατσουλάκος Μάρκος, ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα Περισσού κος Σταθόπουλος Χρήστος, η αντιπρόεδρος της Αβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Νέας Ιωνίας κα Ντίνα Καλέμη και ο  Δημήτρης Λέρτας από την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου.

Παρέμβαση στην εκδήλωση, με γραπτή τοποθέτηση που στάλθηκε στο προεδρείο, έκανε ο Θόδωρος Παντούλας εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Κοινός Τ(ρ)όπος για ένα Εναλλακτικό Δημοκρατικό ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Αττικής.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΣΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΒΟΥ


Το πρόγραμμα στίβου για υποψήφιους στρατιωτικών σχολών και Τ.Ε.Φ.Α.Α υλοποιείται από Καθηγητές Φυσικής Αγωγής στο αθλητικό κέντρο «Ν.Πέρκιζας».

ΔΕΥΤΕΡΑ:
19:00-20:00 Τ.Ε.Φ.Α.Α. – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΤΡΙΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
15:00-16:00 Τ.Ε.Φ.Α.Α. – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
19:00-20:00 Τ.Ε.Φ.Α.Α. – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ :
08:30-09:30 Τ.Ε.Φ.Α.Α. – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης προετοιμασίας με κολύμβηση , σε περίπτωση που ο υποψήφιος επιλέξει κάτι τέτοιο. Για να δείτε το πρόγραμμα της κολύμβησης πατήστε εδώ.

Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα στίβου απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό και 2 φωτογραφίες.

Μηνιαία συνδρομή: 15€ / Εγγραφή: 15€

Για συνδυαστική χρήση δύο διαφορετικών δημοτικών προγραμμάτων υπάρχει έκπτωση 50% στο φθηνότερο πρόγραμμα και άνω των δυο προγραμμάτων, το τρίτο είναι δωρεάν.

Τιμολόγηση για όλες τις χρήσεις των ∆ηµοτικών προγραµµάτων.

Για πληροφορίες επικοινωνίας πατήστε εδώ

ΣΧΟΛΙΟ: Επειδή έχεις μνήμη χρυσόψαρου ΜΠΑΜΠΟΥΪΝΟ σου θυμίζουμε ότι αυτό δεν ήταν αυτονόητο το 2014. 
Και τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν γιατί ΦΩΝΑΖΑΝ ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ!

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Σκουρλέτης για ¨Κλεισθένη 1″: Εκλογές τον Οκτώβριο 2019 με απλή αναλογική»


Την μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου αλλά και την καθιέρωση της απλής αναλογικής ανακοίνωσε και επίσημα από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Όπως είπε, στο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει τις επόμενες ημέρες για διαβούλευση, χωρίς πάντως να προσδιορίσει το χρόνο τόσο της ανακοίνωσης όσο, κυρίως, της διαβούλευσης, παρά τις επανειλλημένες ερωτήσεις των συνέδρων με προεξάρχοντα τον Γ. Πατούλη, θα περιλαμβάνει:
  • Αποσυσχέτιση ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η μετάθεσή του για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου.
  • Καθιέρωση απλής αναλογικής. «Απ’ όσο γνωρίζω μέχρι το 2000 ήταν και θέση της ΚΕΔΕ. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για δικτατορίες των μειοψηφιών», τόνισε
Στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη και στο δήμαρχο να ορίζει αντιπεριφεριάρχες και αντιδήμαρχοι. «Δεν υπάρχει θέμα διορισμού γενικού γραμματέα των ΟΤΑ», υπάρχει.
  • Ενιαία ψηφοδέλτιο για κοινότητες έως 500 κατοίκους.
  • Καθιέρωση θεσμού δημοψηφισμάτων.
  • Δυνατότητα λευκής ψήφου.
  • Ίδρυση κοινωφελών επιχειρήσεων από ΟΤΑ.
  • Καθιέρωση Ελεγκτή Νομιμότητας.
Νωρίτερα είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τους προέδρους της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ οι οποίοι ζήτησαν τουλάχιστον δίμηνη διαβούλευση.

Θεοδωράκης: Πολύ επιλακτικοί με την πρόταση της κυβέρνησης

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την πρόταση της κυβέρνησης», είπε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε λογιών-λογιών μειοψηφίες να εξουσιάζουν τους δήμους και τις περιφέρειες. Ειδικά που υπάρχουν μειοψηφίες, οι οποίες πετροβολούν την πολιτική», πρόσθεσε. Και ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε χρόνο για τη διαβούλευση.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση και η Τοπική & Περιφερειακή Ανάπτυξη θα τεθούν επί τάπητος στο Ξενοδοχείο Caravel, Αίθουσα Olympia σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.

http://www.aftodioikisi.gr