Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Να φύγει άμεσα από Υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά την γκάφα με το Turkaegean.

 ΣΚΑΙ και ΒΗΜΑ είχαν προαναγγείλει με ρεπορτάζ αυτό που έγινε.

Ελλειμματικοί, ακατάλληλοι και επικίνδυνοι οι δήθεν «πατριώτες» της κυβέρνησης. Η νέα μεγάλη γκάφα με το Turkaegean, αποδεικνύει περίτρανα, ότι στην κυβέρνηση, προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τα πατριωτικά αντανακλαστικά των πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους, ενώ στην ουσία δεν είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν. Το Πράσινο Κίνημα ζητά από τον πρωθυπουργό να αλλάξει άμεσα τον ελλειμματικό Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Το θέμα ήταν γνωστό εδώ και καιρό και είχε δημοσιοποιηθεί με ρεπορτάζ τόσο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ στις 19 Νοεμβρίου, όσο και από την ηλεκτρονική έκδοση της έγκριτης εφημερίδας «Το Βήμα» από τις 4 Ιουλίου 2019. Πρόκειται για Μέσα Ενημέρωσης με μεγάλη τηλεθέαση και αναγνωσιμότητα, τα οποία μάλιστα είναι φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση.


Αλλά και οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης «αδειάζουν» τις όποιες αιτιάσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως επισημαίνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης «η Υπηρεσία Σημάτων του Υπουργείου μας δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο καθώς δεν έχει από το νόμο καμία αρμοδιότητα στην καταχώριση του ανωτέρω σήματος, αφού αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταχώριση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού σήματος είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο δεν δίνει λογαριασμό στα κράτη-μέλη για το ποια σήματα έχουν κατατεθεί και αν τυγχάνουν της αποδοχής τους».

Η χρησιμοποίηση του όρου Turkaegean σε διαφημιστικά τουρκικά σποτ του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού για τις ακτές της χώρας και η κατοχύρωση του όρου από την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ - χωρίς η ελληνική πλευρά να υποβάλλει αίτηση διακοπής, όπως είχε το δικαίωμα εντός τριμήνου – αποδεικνύει αν μη τι άλλο την ανικανότητα κυβερνητικής διαχείρισης του θέματος.

Όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν την εκπομπή «Σήμερα», στον ΣΚΑΪ, στις 19 Νοεμβρίου του 2021 θυμούνται ότι το θέμα παρουσιάστηκε από το κανάλι του Φαλήρου μέσω του ανταποκριτή του σταθμού στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.


«Turkaegean είναι το νέο σύνθημα του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας. Τουρκικό Αιγαίο. Η «Ηurriyet» το έχει και θέμα. Όχι στο πρωτοσέλιδο, αλλά στις μέσα σελίδες. Γράφει «κόντρα για το Αιγαίο με την Ελλάδα». Είναι διαφημιστικό σποτάκι, το οποίο σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού της Τουρκίας, επειδή η Ελλάδα βλέπει το Αιγαίο ως δική της περιοχή, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το σύνθημα και να φτιάξουμε τέτοια βίντεο για να δείξουμε ότι το Αιγαίο είναι και μέρος της Τουρκίας. Κάποιοι στην Τουρκία δεν θέλουν να το λένε Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστίδης.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: « Μετά από αυτή την τεράστια εθνική γκάφα , ο υπουργός Ανάπτυξης, όφειλε να υποβάλει την παραίτηση του. Κι αν αυτός δεν είχε το πολιτικό ανάστημα να παραιτηθεί, όφειλε ο πρωθυπουργός να δείξει το ανάλογο ειδικό βάρος να τον πάψει των καθηκόντων του. Τίποτα από αυτά δεν έγιναν… Οι επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική θα σταματήσουν όλες αυτές τις διαχρονικές παθογένειες…»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επικίνδυνη η αντιδημοκρατική παραδοχή της ΚΕΔΕ στη Βουλή

 

 

Τα πρακτικά της Βουλής αποκαλύπτουν τον δημοκρατικό κατήφορο της διοίκησης Παπαστεργίου.

·         Εγείρονται ερωτηματικά και για την στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην ΚΕΔΕ.


Τραγική και επικίνδυνη, η παραδοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στη Βουλή, ότι είχαν ψηφίσει υπέρ της αντιδημοκρατικής διάταξης να απαγορευτεί το δικαίωμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να θέτουν εκτός ημερησίας διάταξης θέματα.

Συγκεκριμένα, στην ακρόαση Φορέων ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αφού επεσήμανε ότι είναι υποχρεωμένος να εκφράσει την απόφαση της ΚΕΔΕ, ακόμα και αν ο ίδιος διαφωνούσε, αποκάλυψε ότι σε ειδική συνεδρίαση είχαν ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ αυτής της κατάπτυστης απόφασης. Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου,  κι ενώ η διάταξη εισήχθη και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Σχέδιο Νόμου, στις 7 Ιουνίου. Δηλαδή η ΚΕΔΕ είχε προαποφασίσει με μεγάλη πλειοψηφία για αυτή την κατάπτυστη αντιδημοκρατική διάταξη.

Η επίσημη αυτή καταγραφή εκθέτει το σύνολο των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ, ακόμα και αυτών της αντιπολίτευσης γιατί δεν ενημέρωσαν δημόσια ως όφειλαν για τις αποφάσεις της συγκεκριμένης συνεδρίασης. Ειδικά αν διαφωνούσαν…

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: « Μία ακόμα μαύρη σελίδα στην αυτοδιοίκηση γράφτηκε από αυτή την κυβέρνηση. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ελλειμματική και αποτυχημένη διοίκηση της ΚΕΔΕ, δεν έκανε απλώς τα «στραβά μάτια», αλλά ψήφισε αυτή την αντιδημοκρατική διάταξη. Τα πρακτικά της Βουλής είναι αποκαλυπτικά. Το Πράσινο Κίνημα, μετά τις επικείμενες εκλογές και την συμμετοχή του στο κοινοβούλιο, θα αγωνιστεί να αλλάξουν όλες αυτές οι αντιδημοκρατικές αποφάσεις.»  

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Ν. Παπαδάκης: Ένα ακόμη “πράσινο άλμα” της Περιφέρειας Αττικής

 Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ εξηγεί τι σημαίνει για την Αττική να γίνεται μέλος της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών για την αειφόρο διαχείριση πόρων (ACR+)
Ν. Παπαδάκης: Ένα ακόμη “πράσινο άλμα” της Περιφέρειας Αττικής    

Η Αττική γίνεται μία “πράσινη” Περιφέρεια και αυτό αποδεικνύεται διαρκώς. Η νέα σημαντική πρωτοβουλία με πράσινο πρόσημο είναι πραγματικά σπουδαία, καθώς η Περιφέρεια Αττικής γίνεται μέλος της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών για την αειφόρο διαχείριση πόρων (ACR+).
Η ACR+ είναι το μεγαλύτερο και πιο έγκυρο ευρωπαϊκό δίκτυο δήμων, περιφερειών, φορέων διαχείρισης, επιστημονικών φορέων, οργανισμών και εταιρειών ανακύκλωσης με περισσότερα από 150 μέλη σε 25 χώρες της Ευρώπης και συνεργάζεται στενά με την ΕΕ για την παραγωγή και προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας. 
Μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ θα γίνουν τα πρώτα μέλη της Ένωσης από το χώρο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της Παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκος Παπαδάκης ήταν φανερά ικανοποιημένος για αυτήν την εξέλιξη και στη δήλωσή του παρακάτω εξηγεί το γιατί.
Παράλληλα, τα καλά μαντάτα για την περιφέρεια Αττικής ήρθαν και δια στόματος του Αντιπροέδρου της ACR+Hugh Coughlan ο οποίο τόνισε ότι «τα βήματα που κάνει η Αττική στη διαλογή στην πηγή πρέπει να γίνουν σημείο αναφοράς για όλη τη ΝΑ Ευρώπη διότι αποδεικνύουν ότι σε 3 μόλις χρόνια μπορούν να μπουν τα θεμέλια για τη στροφή προς την κυκλική οικονομία – ελπίζουμε ότι με την είσοδο της Αττικής στην ACR+ θα ηγηθείτε της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε την κυκλική οικονομία σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης». 
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (European Environmental Bureau https://eeb.org ), με επικεφαλής τον Piotr Barczak, διευθυντή του τμήματος κυκλικής οικονομίας και στερεών αποβλήτων. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχουν 180 οργανώσεις από 38 χώρες. 
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο επαναχρησιμοποίησης που προετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ καθώς και ο νέος νόμος που προετοιμάζει η ΕΕ για το δικαίωμα στην επισκευή και την αναβάθμιση της επαναχρησιμοποίησης ως βέλτιστης πρακτικής στην κυκλική οικονομία. 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της Παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”  και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκος Παπαδάκης δήλωσε σχετικά: «Η ένταξη της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ στην Ένωση Πόλεων και Περιφερειών για την αειφόρο διαχείριση πόρων (ACR+) είναι εξόχως σημαντική και αποτελεί ένα ακόμα  πράσινο άλμα για την Αττική μας. Πλέον αναβαθμίζουμε την τεχνογνωσία για τις βέλτιστες πρακτικές με οργανωμένη και δομημένη μεθοδολογία. Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ γίνονται τα πρώτα μέλη της Ένωσης από το χώρο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα αναδεικνύοντας σε σημείο αναφοράς τη διαλογή στην πηγή, την επανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση προχωρώντας για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο επαναχρησιμοποίησης.»