Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΚΥΡΩΣΗ ΟΜΟΦΩΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ: ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ή ΠΑΛΙ Ο ΝΤΑΒΙΑΣ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙ?

 Το ξέρω ότι οι περισσότεροι Χαλανδραίοι δεν νοιάζονται γι΄αυτά που θα γράψω.

Λίγοι θα ασχοληθούν και θα καταλάβουν. Δεν έχει σημασία όμως για μένα. Εγώ θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να τα γράψω για τους λίγους.

Οι πολλοί θα ψηφίσουν γιατί  μια βδομάδα πριν τις εκλογές, τους πασαλείβουν με άσφαλτο τον δρόμο μπροστά από το σπίτι τους διότι ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥΣ, τέτοιοι πολίτες είναι και δεν φταίω εγώ που τους λέω μπαμπουίνους. Κακώς παρεξηγούνται. Οι μπαμπουίνοι πρέπει να παρεξηγούνται κανονικά.

Η χθεσινή εξέλιξη, με την ακύρωση ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από τον ΓΓ Αποκεντρωμένης Γ. Ζαφειρόπουλο, ύστερα από την προσφυγή του Χάρη Ρώμα δεν είναι καθόλου απλό ζήτημα, ούτε της πλάκας, αν σκέφτεσαι ΠΟΛΙΤΙΚΑ (δηλαδή ως ΠΟΛΙΤΗΣ)  και αν πιστεύεις ότι Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, της Διαφάνειας  και της Δημοκρατίας είναι σοβαρό πράγμα και επηρεάζει την ζωή σου ΠΟΛΛΑΠΛΑ. (Αν δεν το καταλαβαίνεις αυτό και λες "εμένα δε με νοιάζει αρκεί να μου μαζεύουν τα σκουπίδια" δεν πειράζει, εσύ δεν με ενδιαφέρεις ως αναγνώστης μου, πήγαινε παρακάτω).

Η ακύρωση ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης του ΔΣ κάποιον εκθέτει σοβαρά:

Είτε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που την πήρε, αν δεν έχει ερμηνεύσει σωστά τους νόμους και απλά δικαίωσε τον Χάρη Ρώμα γιατί είναι δικός τους - που δεν το πιστεύω γιατί ξέρουμε όλοι τον Ζαφειρόπουλο και τις προτιμήσεις του σε τοπικό επίπεδο - είτε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και ιδίως τις ΝΟΜΙΚΕΣ και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ του υπηρεσίες που  γνωμοδοτούν επί της νομιμότητας των εισηγήσεων προς το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,  έκαναν ρόμπα ΟΛΟΥΣ τους Δημοτικούς Συμβούλους και ανάγκασαν την Αποκεντρωμένη να λάβει με fast track διαδικασία απόφαση υπέρ του Χάρη Ρώμα.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ και αρμοδιότητα υποχρέωση να ελέγχει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες τη νομιμότητα των εισηγήσεων που φτάνουν στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να προστατεύει το σώμα, τους δημοτικούς συμβούλους από το να λαμβάνουν παράνομες αποφάσεις οι οποίες μπορεί να τους κοστίσουν ακόμα και αστικά ή ποινικά.

Σε κανονικά καθεστώτα, με έντιμους πολιτικούς και με συναίσθηση τι σημαίνει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΙΞΙΑ ο Λαδόπουλος θα πρέπει αν παραιτηθεί, αλλά αυτό το έγραψα μόνο για να γελάσετε.

Ο Δήμος Χαλανδρίου και ιδιαίτερα οι νομικοί του και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ο Πολύδωρος Τακόπουλος που τοποθετήθηκε νομικά στο δημοτικό συμβούλιο και απάντησε ΩΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ στον νομικό σύμβουλο του κ. Ρώμα κατά την επίδικη συνεδρίαση πρέπει να τοποθετηθεί σήμερα και ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ στους ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ που οδήγησε με την "επιστημονική του" τοποθέτηση να λάβουν την παράνομη απόφαση.

Βέβαια η διοίκηση του δήμου δεν θα το κάνει, έχει πολύ δουλειά με τις προεκλογικές αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να ασχοληθεί με τα θεσμικά θέματα και τα θέματα δημοκρατίας, της διαφάνειας και της νομιμότητας.

Και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν θα μιλήσουν διότι η παραταξιακή σκοπιμότητα για αυτούς είναι πάνω από τους θεσμούς.

"Με αγάπη για την πόλη, μωρέ. Και τους Χαλανδραίους μωρέ. Να ενωθούμε όλοι μαζί, να φτιάξουμε σχέσεις συνεξάρτησης και ομερτά,  να παίρνουμε ομόφωνες αποφάσεις για αναθέσεις, να μοιραζόμαστε ΟΛΟΙΜΑΖΙΜΠΟΡΟΥΜΕ τα λεφτά των δημοτών για να μην μαλώνουμε και να είμαστε αγαπημένοι και μη τοξικοί, γκρινιάρηδες".

ΥΓ: Για τον επικεφαλής παράταξης που πήρε - με την παράνομη απόφαση - την χρήση της πλατείας Χαλανδρίου για προεκλογική του συγκέντρωση και την θεώρησε ιδιοκτησιακό του προνόμιο που μπορεί να διαπραγματεύεται και να  εκχωρεί, δεν θα γράψω τίποτα γιατί κάποιοι παρεξηγούνται ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΩ, όχι για εκείνον που ΤΑ ΚΑΝΕΙ. 

Είναι δικός τους,

ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΚΑΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ - ΟΠΩΣ ΝΑ ΄ΝΑΙ!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ

ΠΑΡΤΥ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

 


«Αμοιβή για επιμέλεια και καλλιτεχνικό σχεδιασμό του προγράμματος του κτιρίου ΄΄Νόμπελ΄΄ - Χώρος τέχνης του Δήμου Χαλανδρίου», με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. 
                                                                                                                            37.200 ευρώ

Αμοιβή των καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών συλλογικοτήτων, για την πραγματοποίηση εικαστικής έκθεσης στο κτίριο Νόμπελ, με τίτλο: «Έξω φρενών από ευχαρίστηση», με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.
 
                                                                                                                            37.200 ευρώ
 
Παραγωγή – υλοποίηση εικαστικής έκθεσης στο κτίριο Νόμπελ, με τίτλο: «Έξω φρενών από ευχαρίστηση», με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης
 
 
                                                                                                                            37.200 ευρώ
 
 
 

Ζώνη Σαχέλ:: ”Αποχαιρετισμός” της Γαλλίας στον Νίγηρα (του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου)

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο παρουσίας στον Νίγηρα, και προφανώς η Ρωσο-αμερικάνικη αντιπαράθεση θα ενταθεί και στον Νίγηρα..

 

Νίγηρας 3 Αυγούστου 2023 Υποστηρικτές της χούντας πανηγυρίζουν και ζητούν απεξάρτηση από τις ξένες δυνάμεις
via Associated Press

Οι Γάλλοι διπλωμάτες και το προσωπικό στο (Niamey) Νιαμέι θα επιστρέψει στη Γαλλία «τις επόμενες ώρες». Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση, που έγινε ζωντανά στην τηλεόραση, αφορά την επιστροφή του Γάλλου πρεσβευτή στο Νιαμέι, Σιλβέν Ιτέ, και την απόσυρση περίπου 1.500 στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στον Νίγηρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται δύο μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα στη χώρα στις 26 Ιουλίου, και στο αδιέξοδο διαρκείας πολλών εβδομάδων με την κυβέρνηση που προέκυψε από το πραξικόπημα. «Η Γαλλία αποφάσισε να επαναφέρει τον πρεσβευτή της και ως εκ τούτου, τις επόμενες ώρες, ο πρεσβευτής μας με αρκετούς διπλωμάτες θα επιστρέψει στη Γαλλία. Και ας βάλουμε τέλος στη στρατιωτική μας συνεργασία με τις de facto αρχές του Νίγηρα, γιατί δεν θέλουν πλέον να πολεμήσουν την τρομοκρατία», δήλωσε ο Πρόεδρος Μακρόν, διευκρινίζοντας ότι οι Γάλλοι στρατιώτες «θα επιστρέψουν με τάξη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, με προθεσμία το τέλος του έτους. Μια δήλωση που έγινε αμέσως δεκτή με χαρά στο Νιαμέι, όπου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα σε μια πλατεία κοντά στην κύρια γαλλική στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη.

Αυτή η πραγματική αποχώρηση από τον Νίγηρα έρχεται μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση που προέκυψε από το πραξικόπημα υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τιανί, ο οποίος ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ. Το γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο (Elysée) δήλωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί σε συμφωνία με τον κ. Μπαζούμ -ο οποίος δεν παραιτήθηκε, αν και αυτός και η οικογένειά του έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα- και με τους ηγέτες της ECOWAS, (”Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση”) η παρέμβαση των οποίων ζητήθηκε επανειλημμένα και το Παρίσι ήλπιζε να αποκατασταθεί η νόμιμη κυβέρνηση στον Νίγηρα.

Η Ecowas, ωστόσο, έχει αποδειχθεί κωφή στις γαλλικές και διεθνείς εκκλήσεις και πάνω απ′ όλα αμέτοχη, όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση, αλλά και προηγουμένως, μη παρεμβαίνοντας στις χώρες της περιοχής όπου προέκυψαν διάφορα πραξικοπήματα και ανατροπές, που συγκλόνισαν την Υποσαχάρια περιοχή τα τελευταία χρόνια, που εκτός των άλλων, ενίσχυσαν την Ρωσική παρουσία. Κυβερνητικές ανατροπές που εξάλειψαν τη γαλλική παρουσία από τις περισσότερες: Μετά από δέκα χρόνια αντιτρομοκρατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη ζώνη Σαχέλ, η Γαλλία είναι παρούσα σε αυτήν την περιοχή μόνο στο Τσαντ με χίλιους στρατιώτες.

Ο Νίγηρας ειδικότερα, ήταν πάντα κεντρικό σημείο στη μάχη κατά του τζιχαντισμού, και παρόλο που η νέα κυβέρνηση δεν έχει δείξει ακόμη ενδιαφέρον να μετατοπίσει τον πολιτικό της άξονα προς τη Ρωσία, υπάρχει η προοπτική η Μόσχα να ενισχύσει την παρουσία της.


Θυμίζουμε ότι σε άλλες χώρες της Ζώνης Σαχέλ, υπάρχουν ήδη πολιτοφύλακες της ομάδας Wagner, όπως στο Μάλι. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και έχουν καταδικάσει σθεναρά το πραξικόπημα μαζί με τον ΟΗΕ, την ECOWAS και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθούν να έχουν ισχυρή παρουσία στη χώρα, κάτι που από προοπτική θα μπορούσε να σημαίνει μια αναδιοργάνωση της πολιτικής του Νίγηρα, αποκλείοντας (και υποκαθιστώντας) μόνο την Γαλλική παρουσία, μετά τις εμφανείς αποτυχίες των επιχειρήσεων κατά της εξέγερσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Το Πεντάγωνο στην πραγματικότητα επανατοποθετεί ορισμένα στρατεύματα και εξοπλισμό στον Νίγηρα και βρίσκεται στη διαδικασία απόσυρσης ενός μικρού αριθμού μη απαραίτητου προσωπικού. Οι ΗΠΑ έχουν δύο στρατιωτικές βάσεις στον Νίγηρα: μία στην πρωτεύουσα, την αεροπορική βάση 101, και μία στο Agadez, τη βάση της περιοχής 201, και οι δύο χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις με drone και άλλα μέσα για την καταπολέμηση του τζιχαντισμού.

Μέχρι την έλευση της νέας κυβέρνησης στον Νίγηρα, οι Αμερικανοί είχαν 1.100 στρατιώτες στη χώρα, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς έχουν ανακληθεί: Είναι πολύ πιθανό η αποχώρηση να επηρεάζει διπλωματικό ή πολιτικό προσωπικό που συνδέεται με τις δύο στρατιωτικές δομές. Έχουμε μια εδραίωση της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα, που πραγματοποιείται προκειμένου να συνεχιστεί η αντιμετώπιση της απειλής του ισλαμικού εξτρεμισμού στην περιοχή και να διαιωνισθεί η Δυτική παρουσία- όπως και οι πόροι της περιοχής.

Επισημαίνω ότι ο Νίγηρας διαθέτει μερικά από μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο τα οποία εκμεταλλεύεται η πολυεθνική Orano, η οποία κατά 90% ανήκει στο γαλλικό κράτος! Επομένως, η συνολική δομή και η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στον Νίγηρα δεν αλλάζει, και το πραξικόπημα του Ιουλίου δεν έχει τόση ”αντιδυτική” χροιά όπως διαδίδεται από τη Ρωσία ή την Κίνα.

Το ίδιο το πραξικόπημα βρήκε πολύ εύκολα πρόσφορο έδαφος στην κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα και δεν υποκινήθηκε ούτε κατευθύνθηκε από τη Ρωσία, αν και, όπως αναφέρθηκε, θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό, υπό τον όρο να καταφέρει να κινητοποιήσει επαρκείς πόρους που, όπως γνωρίζουμε, επί του παρόντος είναι σχετικά σπάνιοι. λόγω της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν εκπαιδεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας του Νίγηρα στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και έχουν πραγματοποιήσει αποστολές κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και της Αλ Κάιντα, που δρουν στον Νίγηρα (παρόλο που η στρατιωτική εκπαίδευση ανεστάλη μετά το πραξικόπημα). Το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα δεν έδειξε ποτέ τη βούληση να απελάσει αμερικανούς στρατιώτες, υποδηλώνει ότι η στρατιωτική εκπαίδευση από τους Αμερικανούς θα μπορούσε να επαναληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, αφού η Ουάσιγκτον «ξεκαθαρίσει» ορισμένες αρχές της νέας εσωτερικής διαχείρισης. Πράγματι, ενώ το καταδίκασε, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν χαρακτήρισε επισήμως τη στρατιωτική κατάληψη στον Νίγηρα ως πραξικόπημα, καθώς αυτός ο ορισμός θα περιόριζε τη βοήθεια ασφαλείας που μπορεί να παράσχει η Ουάσιγκτον στη χώρα.

Η γαλλική υποχώρηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια αλλαγή διαχείρισης στον αγώνα κατά του τζιχαντισμού στις χώρες περιοχής Σαχέλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο παρουσίας στον Νίγηρα, και προφανώς η Ρωσο-αμερικάνικη αντιπαράθεση θα ενταθεί και στον Νίγηρα..

Γιατί ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές (του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου)

 

Κ. ΠαπαδόπουλοςΥποψήφιος ΔΣ Χαλανδρίου




 

 

 

 

 Η απότομη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές της περιόδου των μνημονίων έφερε και μεγάλη οπισθοχώρηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τώρα όμως που το επιτελικό κράτος της ΝΔ κάηκε στις μεγάλες πυρκαγιές και βούλιαξε στις μεγάλες πλημμύρες ενώ ο μέσος Έλληνας βιώνει πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες που ούτε την περίοδο των μνημονίων γνώρισε, καθίσταται φανερό πως άδικα το ΠΑΣΟΚ έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα σφάλματα της μεταπολίτευσης. 

Πριν την απομυθοποίηση της ΝΔ βέβαια υπήρξε και η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποιος αντί να σκίσει τα μνημόνια, εφάρμοσε τρία ταυτόχρονα. Ήδη στις πρόσφατες εκλογές, είδαμε ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη αρχίζει να ανασυντάσσεται πάλι, να συγκεντρώνει ξανά τις δυνάμεις της και αυτό προφανώς θα συνεχιστεί με ανοδική τάση, μέχρι το ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά η "επίσημη αγαπημένη" παράταξη στην καρδία του λαού.

Αυτή η ανασύνταξη όμως δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν γίνει όμως και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Το ΠΑΣΟΚ, που υπήρξε ο ουσιαστικός δημιουργός όλων των επαναστατικών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα χρόνια της ακμής του, οφείλει να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις γειτονιές και τους δήμους της χώρας.

Ας θυμηθούμε όμως γιατί ο κόσμος αγκάλιασε το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές των πρώτων μεταπολιτευτικών δεκαετιών.

Και ας ξεκινήσουμε με το Γιώργο Γεννηματά που άλλαξε την ιστορία της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα σαν υπουργός Εσωτερικών της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στο πολιτικό του επιτελείο, υποστήριξαν τη χρηματοπιστωτική, την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των δήμων με τα ΤΑΠ (Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματα), με φορολογικές απαλλαγές και με παραχώρηση εκμετάλλευσης ακινήτων. Ο Γεννηματάς και το επιτελείο του με μια σειρά νομοθετημάτων έφεραν μια πνοή δημοκρατικής αντίληψης στις τοπικές κοινωνίες πιστεύοντας στην οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, οι οποιοι πριν ήταν τσιφλίκια δεξιών κομματαρχών και όμηροι των κυβερνήσεών τους.

Παράλληλα με τη Μελίνα Μερκούρη στο τιμόνι του υπουργείου Πολιτισμού είχαμε την άνθηση των Πολιτιστικών Κέντρων και το θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, που υλοποιήθηκε το 1985 με πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα την Αθήνα.

Τα ΚΑΠΗ (1984) έδωσαν λύση στο πρόβλημα της συντροφικότητας των ηλικιωμένων και επιπλέον τους πρόσφεραν ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη. Ήταν ένας θεσμός στον οποιο πίστεψε πολύ ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ακολούθησε το Βοήθεια στο Σπίτι (1998) για την εξυπηρέτηση ατόμων της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται και ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Σειρά είχαν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (2001), μια μεταρρύθμιση της Χαλανδραίας συμπολίτισάς μας, της Βάσως Παπανδρέου, που ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών. Το ανθρωποκεντρικό σύνθημα των ΚΕΠ ήταν "να διακινούνται τα έγγραφα όχι οι πολίτες". Για να το πετύχουν έκαναν εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών, σε εποχές που η διάδοση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη δημόσια διοίκηση ήταν ακόμη ευχολόγιο ενώ νέοι, ευγενείς και προπάντων καταρτισμένοι υπάλληλοι εξυπηρετούσαν τους πολίτες.

Η δημοκρατική παράταξη του ΠΑΣΟΚ έφερε όμως και τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση με τους νόμους του Καποδίστρια και του Καλλικράτη. Οι οποιοι μετέτρεψαν τις χιλιάδες κοινότητες της χώρας σε δημοτικά διαμερίσματα εντός των δήμων και στη συνέχεια συνένωσαν τους μικρούς δήμους σε μεγαλύτερους. Η μεγάλη πλειοψηφία των κοινοτήτων αλλά και των δήμων της χώρας πριν τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη είχε πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων. Συνεπώς δημιουργήθηκαν δήμοι μεγαλύτεροι σε έκταση και πλουσιότεροι σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες. Για παράδειγμα οι μικροί δήμοι δικαιούνταν ελάχιστα χρήματα για έργα από τα Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Πλαίσια ενώ με τη συγχώνευσή τους, το ποσοστό αυτό μεγάλωσε θεαματικά. Και βέβαια με τον Καποδίστρια δημιουργήθηκαν 6000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ υλοποιούσε αυτές τις τομές που βελτίωναν θεαματικά τις υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών, η παράταξη της ΝΔ πολεμούσε με φανατισμό κάθε νέο νομοθέτημα και κάθε αλλαγή, προσηλωμένη στην ομηρία της τοπικής αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε δεξιά κυβέρνηση. Πολλά αυτοδιοικητικά κεκτημένα που είχε εξασφαλίσει στους ΟΤΑ, το ΠΑΣΟΚ, ξηλώθηκαν κυριολεκτικά νύχτα, με νομοθετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια.