Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΡΟΣ ΘΩΜΑ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ: ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ΞΥΔΙ!

 

Αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου στον δημοτικό σύμβουλο Θωμά Βαρδουλάκη, έμπειρο γιατρό και προϊστάμενο στο ΠΕΔΥ του Κάτω Χαλανδρίου ο οποίος παρευρέθηκε στον υποτιθέμενο διάλογο τον οποίο είχαν οργανώσει  από τον δήμο για την "έναρξη λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου"  και τόλμησε να τοποθετηθεί, καταθέτοντας την άποψή του ότι πρέπει να ενισχυθεί η υπάρχουσα οργανωμένη δομή του ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ (το οποίο λειτουργεί μερικές δεκαετίες, δεν ξεκίνησε σήμερα) και να διασφαλιστεί έλεγχος στην λειτουργία του από το δημοτικό συμβούλιο αντί να δημιουργηθεί ένας εξωθεσμικός  φορέας ("πρωτοβουλία") που θα διαχειρίζεται την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους ανασφάλιστους δημότες.

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν καταλυτική: "Εμείς θα λειτουργήσουμε το κοινωνικό ιατρείο όπως νομίζουμε και σε όποιον δεν αρέσει ΞΥΔΙ!

Το περιστατικό έγινε πριν από λίγο και οδήγησε στην αποχώρηση από την σύσκεψη του δημοτικού συμβούλου κου Βαρδουλάκη και του Δημήτρη Λέρτα. 

ΑΛΑΛΑ ΤΑ ΧΕΙΛΗ .....

ΑΝΝΑ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ: ΑΛΛΟ ΕΝΑ (ΔΟΣΙΛΟΓΟ) ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ MADE IN CHALANDRI

Η κυρία αυτή ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία εδώ, στα αυτοδιοικητικά του Χαλανδρίου. Άλλο ένα άκαπνο συστεμικό κατασκεύασμα που το πήραν και το έκαναν πολιτικό για να έχουν έτοιμους ΤΣΑΤΣΟΥΣ παντός καιρού.

Να την χαιρόσαστε οι πολιτικοί της μέντορες.

Αναδημοσιεύουμε από το tvxs.gr

Πώς η τρόικα κυβερνούσε με mail

Email Υποτέλειας* Φωτογραφία από το HOT DOC: Η Άννα Στρατινάκη διασκεδάζει με τον Πολ Τόμσεν της Τρόικας, με μπύρες και σουβλάκια, την ημέρα που η Τρόικα αποχωρούσε από την Ελλάδα. Η φωτογραφία εστάλη με e-mail στις 16 Μαρτίου 2014 από τη Δάφνη Μομφεράτου στην Άννα Στρατινάκη.

Τη σχέση υποτέλειας ανάμεσα στην απερχόμενη κυβέρνηση και την τρόικα καταδεικνύουν mail μεταξύ του πρωθυπουργικού και των υπουργικών γραφείων με την τρόικα. Συμπερασματικά: Μια ομάδα τεχνοκρατών της τρόικας και υπαλλήλων σε υπουργεία ήταν αυτοί που κυβερνούσαν τη χώρα μέχρι σήμερα.
Μέσω των e-mails, που έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό Hot Doc, μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται πως οι εντολές της τρόικας εμφανίζονταν ως αναγκαιότητες και όπως κυνικά ομολογούν μεταξύ τους το μέλημα είναι τα μέτρα τα οποία παίρνονται να μην μπαίνουν υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου. Επίσης το ζήτημά τους δεν είναι το κοινωνικό κόστος από τα μέτρα, αλλά το κοινοβουλευτικό και μέλημά τους πως θα παρουσιάσουν τα μέτρα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις στο κοινοβούλιο. Πρωταγωνίστρια στα mail που δημοσιεύονται είναι η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, η οποία όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα του Hot Doc, παραγκωνίζοντας τον ίδιο τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, γίνεται προνομιακός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον αρκετοί από τους συνομιλητές φαίνεται πως εμπλέκονται και οικονομικά με τις αναθέσεις έργου από την τρόικα. Δηλαδή, εμφανίζονται να προτείνουν λύσεις εναρμονισμού με τις επιταγές της τρόικας, από τις οποίες ευνοούνται οι ίδιοι, όπως σε θέματα που αφορούν την Παιδεία.

Για τις ομαδικές απολύσεις
Σχετικά με την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ Στρατινάκη και Σαμαρά το μεγαλύτερο μέρος αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Η Στρατινάκη προτείνει στον Σαμαρά χειρισμούς για να βγάλουν την κυβέρνηση από το αδιέξοδο των ομαδικών απολύσεων, που επιβάλλει η τρόικα. Δηλαδή, προτείνει κινήσεις, ώστε το θέμα να μην κριθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά να παρακαμφθεί η ανάγκη νομοθέτησης από το Κοινοβούλιο. Προτείνει, μάλιστα, στον πρωθυπουργό το "αφήγημα" που θα χρησιμοποιηθεί ώστε να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη. Για το θέμα των απολύσεων υπάρχει και σχετικό mail από τον Ματιάς Μορς, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, στις 12 Δεκεμβρίου 2013, ο οποίος δίνει εντολές για τον τρόπο που θα ρυθμιστεί το θέμα.
Νωρίτερα στις 27 Νοεμβρίου του 2013, σύμφωνα πάντα με το Hot Doc, η Άννα Στρατινάκη στέλνει στο πρωθυπουργικό γραφείο ένα έγγραφο «ΑΚΡΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ». Παραλήπτες στο γραφείο του πρωθυπουργού είναι η γραμματέας του πρωθυπουργού, Κατερίνα Σινάνογλου, και ο σύμβουλός του, Σταύρος Παπασταύρου. Στο κείμενο, που επισυνάπτεται στο mail, η Στρατινάκη προτείνει, μετά από συνάντηση με την τρόικα, τρόπο για να περάσουν οι ομαδικές απολύσεις χωρίς να εμφανιστεί ως προώθηση ομαδικών απολύσεων. Στόχος της πρότασης είναι να μην μπει το θέμα ως νόμος στο Κοινοβούλιο, αλλά να κρυφτεί, ώστε απ’ ό,τι φαίνεται να ικανοποιηθεί η τρόικα. Γράφει συγκεκριμένα: «Δεν θα ήταν συνεπές να προκληθεί κοινοβουλευτική ανωμαλία, όταν μπορούμε να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις που μας δίνουν το επιδιωκόμενο. Η έκδοση εγκυκλίου, που μπορεί να γίνει άμεσα ερμηνεύοντας το άρθρο 3 του νόμου 1387/1983, όπως ισχύει, μας κλείνει το κενό που υπάρχει».
Λίγο παρακάτω στο κείμενο, σημειώνει η γενική γραμματέας πώς μπορεί να παρακαμφθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που έχει ο υπουργός, δηλαδή το δικαίωμά του να μην υπογράφει τις ομαδικές απολύσεις. «Σύμφωνα με το νόμο, “ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις στην έκταση που καθορίζει η απόφαση του Νομάρχη ή του Υπουργού Εργασίας”. Σε κάθε περίπτωση, αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του νόμου για έκδοση Υπουργικής Απόφασης, τότε ενεργοποιείται το επόμενο εδάφιο της διάταξης σύμφωνα με το οποίο “εάν δεν εκδοθεί τέτοια απόφαση μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, οι ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται στην έκταση που δέχθηκε ο εργοδότης κατά τις διαβουλεύσεις”, δηλαδή με ό,τι αυτός είχε προτείνει εξ αρχής. Συνεπώς, ένα θέμα που μπορεί άμεσα να επιλυθεί, γιατί να του δώσουμε άλλη διάσταση;». Στη συνέχεια, η Στρατινάκη προτείνει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εξεταζόμενων όρων για τις αιτήσεις ομαδικών απολύσεων, ένα νέο δηλαδή Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, η σύνθεση του οποίου δημιουργεί συσχετισμούς των απολύσεων.
Στις 12 Δεκεμβρίου ο Ματιάς Μορς στέλνει ένα ακόμη mail προς τους Στουρνάρα και Βρούτση για τις ομαδικές απολύσεις. Προτείνει να «πειραχτεί» το υπάρχον νομικό πλαίσιο (όπως πρότεινε η Στρατινάκη). Στις 26 Φεβρουαρίου, με υπουργική απόφαση, η αρμοδιότητα για τις ομαδικές απολύσεις μεταφέρεται στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή στην Στρατινάκη. Δύο ημέρες αργότερα ακολουθεί ένα ακόμη mail από την Στρατινάκη προς τον πρωθυπουργό στο οποίο προτείνεται ο τρόπο για να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη η απαίτηση της τρόικας ως απόφαση της κυβέρνησης:
Όπως αναφέρεται στο mail, που δημοσιεύει το Hot Doc: «Επειδή τις σκέψεις μου με πάσα ειλικρίνεια Σας τις καταθέτω, πιστεύω ότι ως κύρια βάση κατά την διαπραγμάτευση δεν πρέπει να παρατήσουμε, αλλά να υποστηρίξουμε με σθένος την “κατασκευή” μας, απαιτώντας αναλογούντα χρόνο για crash test (τουλάχιστον 6μηνο) και να κριθούμε εκ των αποτελεσμάτων μας, αλλά επικουρικώς σε περίπτωση που πρέπει να νομοθετήσουμε με το στοιχείο του κατεπείγοντος, και δεν καταφέρουμε στη διαπραγμάτευση να πάρουμε χρόνο, ώστε η δράση να μετατεθεί, ως προς την αξιολόγησή της χρονικά πιο κάτω, κατά την άποψή μου το “αφήγημα” μπορεί να λέει το εξής:
-ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ
-ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΤΟΥ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΩΡΙΜΟΥ ΤΡΙΜΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ».
«Δηλώνω παρούσα σε κάθε δυσκολία, δεν κιοτεύω, σκέφτομαι, αγωνίζομαι και μάχομαι αγόγγυστα, όπως όλη Σας η ομάδα, όπως Εσείς που μας δίνεται το παράδειγμα. Υ.Σ. (Τώρα συνειδητοποιώ και εγώ με τη σειρά μου πόσους νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και επικαιροποιήσεις έχω φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια στα εργασιακά)», κλείνει το mail της Στρατινάκη.

Η “ειδική αποστολή” σε ΑΓΕΤ και Χαλυβουργία
Όπως προκύπτει από τα mail η Στρατινάκη είχε αναλάβει και την ειδική αποστολή να έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες της ΑΓΕΤ και της Χαλυβουργίας, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Το Hot Doc γράφει: “Η ΑΓΕΤ είχε ζητήσει να γίνουν ομαδικές απολύσεις, αλλά το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας δεν τις είχε εγκρίνει. Η Στρατινάκη, όπως περιγράφει στο mail της στον πρωθυπουργό, επικοινωνεί με τους βιομηχάνους και τους καθοδηγεί στο τι να κάνουν.” Σκοπός των επαφών είναι να ικανοποιηθεί η τρόικα με την ενεργοποίηση των ομαδικών απολύσεων.
«Ήρθα σε επικοινωνία με τους νομικούς συμβούλους της ΑΓΕΤ, που τους ενημέρωσα για την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, την οποία μάλιστα αγνοούσαν πλήρως. Μετά τη νομική συζήτηση φάνηκε να συμφωνούν στο να προτείνουν στον πελάτη τους μια αίτηση θεραπείας επί της παλιάς απορριπτικής απόφασης του Υπουργού Εργασίας στο αίτημά τους για ομαδικές απολύσεις, μια και κατάλαβαν ότι η απόφαση του ΑΣΕ δημιουργεί νέα πραγματικά δεδομένα, τα οποία δεν υπήρχαν πριν από ένα χρόνο, πράγμα που όπως υποστήριξα, επιτρέπει στη διοίκηση μετά από ενεργοποίηση του αντίστοιχου ένδικου μέσου να “ξανακρίνει”, υπό νέους όρους πλέον το αίτημά τους. Συνεπώς  αναμένω εξέλιξη. Ο λόγος που πρότεινα το ένδικο βοήθημα της αίτησης θεραπείας, ήταν διότι ήθελα να μην χάσουν χρόνο με 20ήμερη επαναληπτική διαβούλευση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν εντάσεις και καθυστερήσεις», γράφει σε mail της για την επαφή της με την ΑΓΕΤ.
Για την επαφή της με τη βιομηχανία «Χαλυβουργία» του Μάνεση, η Στρατινάκη γράφει στον πρωθυπουργό: «Σήμερα, 18 Φεβρουαρίου 2014, επικοινώνησα με τον κ. Μάνεση της Χαλυβουργίας, που επίσης του εξήγησα τη νέα απόφαση του ΑΣΕ την οποία τη γνώριζε, όπως μου είπε, και με πληροφόρησε ότι εντός της ημέρας θα καταθέσει αίτημα ομαδικών απολύσεων για να ξεκινήσει η 20ήμερη εκ του νόμου περίοδος διαβουλεύσεων με τους εργαζόμενους».
Στην ίδια ηλεκτρονική επιστολή, όπως γράφει το Hot Doc, η Στρατινάκη προτείνει στον Σαμαρά να μετατεθεί στην ίδια, ως γενική γραμματέα και πρόεδρο του ΑΣΕ, η αρμοδιότητα εγκρίσεων των απολύσεων. Πράγμα που ο πρωθυπουργός κάνει. Έτσι, όταν η Χαλυβουργία του Μάνεση καταθέτει αίτηση ομαδικών απολύσεων, μετά την προτροπή της Στρατινάκη, το ΑΣΕ, με πρόεδρο τη Στρατινάκη, εγκρίνει τις απολύσεις. Η κυρία Στρατινάκη, όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι εφημερίδες εκείνες τις μέρες, «επείσθη από την επιχειρηματολογία της εταιρίας για την ανάγκη ομαδικών απολύσεων».

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ: ΠΡΩΤΟ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ, ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣΗ ψήφος μας στην οικονομική επιτροπή είναι η μόνη που λείπει από όλες τις αποφάσεις που αφορούν εξουσιοδοτήσεις δικηγόρων να εκπροσωπούν τον δήμο ενάντια σε εργαζόμενούς του άρα λείπει και από εκείνη την απόφαση που ελήφθη προπαραμονή Χριστουγέννων και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Την απόφαση η οποία εξουσιοδοτεί δικηγόρο να ασκήσει έφεση σε πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει δύο εργαζόμενους στα ΚΕΠ.

Εργαζόμενοι οι οποίοι με  την πρωτόδικη απόφαση γλύτωσαν την απόλυση.

Ο Δήμαρχος μαζί βεβαίως με τους κ. Κουράση και Ανδριανάκη επέλεξαν να υλοποιήσουν κατά γράμμα  την "μνημονιακή επιταγή" που επιβάλλει στις διοικήσεις των δήμων να εξαντλούν τα ένδικα μέσα ενάντια στους εργαζόμενους που δικαιώνονται στα δικαστήρια.

Η διοίκηση της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ βρίσκεται καθημερινά μπροστά στον καθρέφτη της και παρατηρεί τις μεταβολές που υφίσταται το είδωλό της.

Κάθε μέρα τα στελέχη της καταφεύγουν στην διατύπωση της παραδοχής "τώρα είμαστε διοίκηση, αυτά που λέγαμε ως αντιπολίτευση ήταν άλλα".

Η διαπίστωσή τους αυτή βέβαια δεν συνοδεύεται ακόμα από μια στοιχειώδη ειλικρινή αυτοκριτική για όσα έχουν καταμαρτυρήσει στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις συμβιβασμών των άλλων. Θεωρούν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Είναι ακόμα μεθυσμένοι από τη νίκη τους και αλαζονικοί.
Θεωρούν ότι είναι οι μόνοι που δικαιούνται να κάνουν συμβιβασμούς χωρίς να αμφισβητούνται οι αγαθές προθέσεις τους.

Η διαπίστωσή τους αυτή δεν συνοδεύεται επίσης από την επίδειξη διάθεσης έναρξης ενός δημοκρατικού διαλόγου σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου αλλά και κοινωνίας για το ποια είναι τα μέτωπα που πρέπει να ανοίξουν, ποιες μάχες πρέπει να προηγηθεί να δοθούν στο Χαλάνδρι, τι χρειάζεται κατά προτεραιότητα ο Χαλανδραίος δημότης, πώς μπορεί ο δήμος να του το προσφέρει  και σε ποια κατεύθυνση θα ασκηθούν οι δημοτικές παρεμβάσεις ελάφρυνσης των επιπτώσεων της κρίσης στον Χαλανδραίο.

Οι προοδευτικοί πολίτες και πολύ περισσότερο όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, όμως  γνωρίζουν ότι η μητέρα των μαχών για εκείνους,  είναι αυτή ΤΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και του περιορισμού μέχρι εξαφανίσεως της ανεργίας σε κάθε δημοκρατική, προοδευτική κοινωνία.

ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ  - ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  ΟΥΤΕ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

ΕΣΥ, θα ανεχτείς να εξακολουθούν να σου χτυπούν το ντέφι και να χορεύεις στους δικούς τους ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ρυθμούς;

από το σημερινό "ΠΑΡΟΝ"

ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!


'Ακου αναγνώστη μου να δεις τι σου είναι αυτοί οι εργαζόμενοι:
 

Δεν τους φτάνει που τους υπερασπίστηκε  ο δήμαρχος για να μην τους απολύσει η κυβέρνηση.

Έχουν τώρα και την απαίτηση να μην τους απολύσει ούτε ο δήμαρχος!


ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ!

ΕΡΩΤΗΜΑ - ΑΠΟΡΙΑ: Κάποιοι ετοιμάζονται να τους ξαναψηφίσουν;


ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ...