Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑNΤΙΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το θέμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της πόλης είναι μεγάλο θέμα και σύνθετο.
Θεωρητικά θα έλεγε κανείς ότι απαιτεί συναινέσεις και κοινή προσπάθεια.

ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Που οργάνωσε ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΥΕ (και αυτό είναι καρατσεκαρισμένο) συζήτηση για ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ στους κατοίκους του κέντρου νέες παραχωρήσεις για τα νυχτομάγαζα, έκανε εχθές ΑΦΙΣΟΚΌΛΛΗΣΗ μιας αφίσας με την υπογραφή του δήμου, ενώ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ δεν είχε αποφασίσει την εκδήλωση και το περιεχόμενό της


Ανέβασε το πρωί το θέμα στο παραταξιακό της site, όπως σας ενημερώσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση

Και κατά τις 4 σήμερα το απόγευμα - και μετά το κράξιμο - έστειλε ενημερωτικό email - πρόσκληση στους ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ:

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ: 30/3 - 3.52 μ.μ.

Οι κάτοικοι του κέντρου που απευθύνονται στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης παραπονούμενοι και λέγοντας "και εσείς τι  κάνετε" ελάτε την Τετάρτη να διεκδικήσετε το δίκιο σας.
Αλλιώς θα αναζητηθεί μια "νέα ισορροπία" στις χρήσεις στο κέντρο.

Θα μπουν τραπεζοκαθίσματα και στις αυλές σας σε λίγο.
 (Για τους δρόμους δεν το συζητάμε, εκεί μπήκαν ήδη τα πρώτα)

Ενημέρωση για την κανονιστική διάταξη που ετοιμάζεται για τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος (bar, εστιατόρια κλπ)

Αναδημοσιεύουμε

Τα τελευταία χρόνια λόγω παράπλευρων συμπτωμάτων της οικονομικής κρίσης αλλά και της ασυδοσίας των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου Χαλανδρίου όσον αφορά την έκδοση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κ.λ.π.), το Χαλάνδρι διαμορφώθηκε στο κέντρο αναφοράς της νυχτερινής ζωής των βόρειων και βορειοανατολικών προαστίων. Μία κατάσταση η οποία αλλοίωσε τη φυσιογνωμία της περιοχής και δημιούργησε πολλά προβλήματα (ηχορύπανση, πάρκιν κ.λ.π.) στους κατοίκους του κέντρου της πόλης. Σαφώς το Χαλάνδρι δεν πρέπει ούτε να γίνει μία αποστειρωμένη, νεκρή, βουβή πόλη χωρίς ζωή, ούτε ο κόσμος και οι νέοι να μην έχουν μέρη να διασκεδάσουν. Σαφώς όμως και το δικαίωμα για άνετες συνθήκες ζωής των κατοίκων του κέντρου στο ίδιο τους το σπίτι είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο Δήμος αυτή τη στιγμή εξετάζει τους τρόπους ώστε η τραμπάλα που τώρα γέρνει εις βάρος των κατοίκων και υπέρ της "νύχτας" να ισορροπήσει σε ένα νέο σημείο, διαμορφώνοντας εκ νέου τις χρήσεις του κέντρου της πόλης. Για όλα αυτά τα ζητήματα, για τον τρόπο προσέγγισης της νέας αυτής ισορροπίας, ο Δήμος Χαλανδρίου καλεί σε ανοιχτή συζήτηση όλους τους κατοίκους του κέντρου της πόλης την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 19.00, στο Παλαιό Ταχυδρομείο (πάνω από το ΚΕΠ).


3 ΑΠΟΡΙΕΣ:

1. Με ποια άποψη κατεβαίνει ο δήμος σε αυτόν τον διάλογο με όλους τους κατοίκους του κέντρου; Δεν έχει προηγηθεί καν μια οργανωμένη συζήτηση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου.

2. Αφού ετοιμάζεται κανονιστική (αν ετοιμάζεται) γιατί προχωράνε ενέργειες όπως ο καθορισμός ζώνης πεζών; Γιατί δεν πάμε σε μια απόφαση αναστολής έκδοσης νέων αδειών για να γίνει αυτός ο διάλογος χωρίς να μεγαλώνει το πρόβλημα;

3. Σε αυτόν τον διάλογο θα συμμετέχουν οι κάτοικοι ή και ο σύλλογος των ΚΥΕ και οι εργαζόμενοί τους, με τους οποίους η διοίκηση έχει ήδη συνδιαλλαγεί και συμφωνήσει όπως λέει ο κος Γερολυμάτος;

ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ:

Το να καλεί ο δήμος τους δημότες για συζήτηση ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ SITE της διοίκησης του δήμου - ούτε δελτίο τύπου από τον δήμο εκδόθηκε αλλά ούτε καν στο επίσημο site του δήμου αναρτήθηκε η πρόσκληση  και η αφίσα - αποδεικνύει ότι ο διάλογος που θα γίνει μεθαύριο για το μείζον θέμα της πόλης είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΣ.
Και μόνο μια αυταρχική και αντιδημοκρατική διοίκηση επιλέγει να κάνει διάλογο μόνο με τους αναγνώστες του site της!!!!

Περιφέρεια Αττικής: Αλλαγές σε φανάρια της Λεωφόρου Κηφισίας στο ΜαρούσιΗ Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει τους κατοίκους του Αμαρουσίου, τους επισκέπτες του δάσους Συγγρού αλλά και τους μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς του πρότυπου πειραματικού γυμνασίου Αναβρύτων για την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου να υλοποιήσει άμεσα ένα χρόνιο αίτημα τους για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να γίνει ασφαλέστερη η διέλευση πεζών σε αυτό το ύψος της Λεωφόρου Κηφισίας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Γιώργος Καραμέρος δήλωσε σχετικά:


"Προτεραιότητα μας είναι οι πεζοί. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας".


Συγκεκριμένα στον σηματοδοτούμενο κόμβο ( διπλό φανάρι) Λ. Κηφισίας - Αθηνάς θα αυξηθεί ο χρόνος πρασίνου για τους πεζούς τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες στο νότιο κλάδο του (κάτω διάβαση).


Στις νότιες διαβάσεις θα τοποθετηθούν τέσσερεις χρονομετρητές αντίστροφης μέτρησης χρόνου πράσινης και κόκκινης ένδειξης πεζών, ένας πάνω από κάθε σηματοδότη πεζών. Όταν ο εκάστοτε σηματοδότης είναι κόκκινος, ο αντίστοιχος χρονομετρητής θα δείχνει την εναπομένουσα διάρκεια κόκκινου, ενώ όταν ο σηματοδότης είναι πράσινος θα συμβαίνει το αντίστοιχο.


Θα μετατραπούν για μεγαλύτερη ασφάλεια των πεζών οι αναλάμπουσες πράσινες ενδείξεις (παλλόμενα) σε σταθερές και θα τοποθετηθούν αναλάμποντες σηματοδότες στη δεξιά στροφή από την έξοδο του Ι.Γ.Ε προς τη Λεωφόρο Κηφισίας με κατεύθυνση προς Αθήνα καθώς και στη δεξιά στροφή από την έξοδο του Ι.Γ.Ε προς τη Λ. Κηφισίας με κατεύθυνση προς Κηφισιά που θα προειδοποιούν τους οδηγούς για την προτεραιότητα των πεζών έναντι των οχημάτων.


Σε δεύτερη φάση εφαρμογής της μελέτης θα πραγματοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:

1. Αύξηση του πλάτους της κεντρικής νησίδας του νότιου κλάδου της Λ. Κηφισίας στα 1,4 μέτρα (από 0,9 σήμερα) για ασφαλέστερη αναμονή των πεζών που ενδεχομένως δεν θα προλαβαίνουν να διασχίσουν και τις δύο κατευθύνσεις.

2. Τοποθέτηση προειδοποιητικών αναλάμποντων σηματοδοτών ανάντη του κόμβου σε ικανή απόσταση από αυτόν και στις δύο κατευθύνσεις της Λ. Κηφισίας προκειμένου οι οδηγοί που κινούνται σε αυτή να προειδοποιούνται έγκαιρα για την κόκκινη ένδειξη που θα συναντήσουν ώστε να ανακόπτουν ταχύτητα προσεγγίζοντας τον σηματοδοτούμενο κόμβο.

Μάλιστα θα τοποθετηθούν άμεσα πινακίδες προειδοποίησης των οδηγών για διέλευση μαθητών 80 μέτρα πριν τους κόμβους και στις δύο κατευθύνσεις .

Όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Κηφισίας.

20 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΡΙΝ 63 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ


Η ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΕ ΔΗΜΑΡΧΕ!

 

Αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ κε ΔΗΜΑΡΧΕ;

Δεν τολμήσατε να το φέρετε έτσι κε Δήμαρχε!

Νομίζατε ότι δεν θα διαρρεύσει το ιδιωτικό συμφωνητικό σκάνδαλο;

ΛΑΘΟΣ!

Διάβασε αναγνώστη μου: 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΑΖΗ!
Και ο δήμος έχει και την ευθύνη καθαριότητας, φωτισμού κλπ.

Ο ορισμός του ΑΛΛΟΣ ΓΑΜΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ!!!!!Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»: «Διπλός ο ρόλος σήμερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»


Σε δήλωσή της με αφορμή την έκδοση του νέου ένθετου «Περιφέρεια» της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Παρασκήνιο», η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στον κρίσιμο, διπλό ρόλο που πρέπει να παίξει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται «να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας» και να αντιμετωπίσει «αποτελεσματικά την ανθρωπιστική κρίση, κινητοποιώντας δομές, συντονίζοντας δράσεις και συνδυάζοντας χρηματοδοτικά εργαλεία». «Οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αναντικατάστατο ρόλο προκειμένου η κοινωνία να υπερβεί τη σημερινή, δύσκολη συγκυρία, με ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», τόνισε η ίδια.

Αναλυτικά η δήλωση της Περιφερειάρχη: «Ένα ένθετο αφιερωμένο στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καλοδεχούμενο. Ειδικά μάλιστα σήμερα, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει σοβαρό ρόλο σε δύο επίπεδα. Πρώτον, να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, για παράδειγμα μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της περιόδου 2014 – 2020 – να μη χαθούν δηλαδή χρήματα και αναγκαία έργα, όπως συνέβη με την προηγούμενη περίοδο. Δεύτερον, Δήμοι και Περιφέρειες, είναι εκείνοι οι θεσμοί, που μαζί με άλλους (οργανώσεις, Εκκλησία, κ.α.) καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ανθρωπιστική κρίση, κινητοποιώντας δομές, συντονίζοντας δράσεις και συνδυάζοντας χρηματοδοτικά εργαλεία. Με λίγα λόγια: οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αναντικατάστατο ρόλο προκειμένου η κοινωνία να υπερβεί τη σημερινή, δύσκολη συγκυρία, με ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Τέλος, η έκδοση του ένθετου είναι καλοδεχούμενη σε μια περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι λειτουργοί της έχουν ανάγκη την έγκυρη γνώση και την πολύπλευρη ενημέρωση, καθώς αντιμετωπίζουν κρίσιμα διακυβεύματα. Αποτελεσματική αυτοδιοίκηση και έγκυρη ενημέρωση οφείλουν να αλληλοτροφοδοτούνται και να συμβαδίζουν. Στην κατεύθυνση αυτή εύχομαι ότι θα συμβάλλει το νέο ένθετο του Παρασκηνίου».

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΧΘΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Λ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 86
15234 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΤΗΛ 2106814083 ΤΗΛ & ΦΑΞ 2103254165
e mail sosrematia@gmail.com


Προς τον Δήμο Χαλανδρίου

Δήμαρχο κ Γιώργο Κουράση
Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ Χρύσα Αγαπητού
Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας κ Παναγιώτη Βάσσιο
Αντιδήμαρχο Τοπικής Ανάπτυξης κ Κώστα Αγγελή


Θέμα: Ελεύθεροι χώροι στην πλατεία Χαλανδρίου

Έχουμε την τιμή να σας παρακαλέσουμε να μας ενημερώσετε:

α/ μέχρι ποιού σημείου σκοπεύει η δημοτική αρχή να επιτρέψει την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην Κεντρική Πλατεία;

β/ πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε το χώρο πρασίνου μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου από τον οποίο και έχουν εξαφανιστεί τα φυτά που κατά καιρούς φυτεύονται εκεί και συχνά τοποθετούνται πάγκοι και καθίσματα;

γ/ τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την προστασία της δημόσιας υγείας από τα λιμνάζοντα νερά του σιντριβανιού και του καταρράκτη που συνορεύουν με την παιδική χαρά;


Μετά τιμής

Για το ΔΣ

Η πρόεδρος                 Η γεν γραμματέας

Ν Ρήγα                       Κ ΔάνουΗλεκτρονικά θα σας στείλουμε σχετικές φωτογραφίεςΣΧΟΛΙΟ: Ισχύει και σήμερα;

Η ελληνική πόλη, ο «Μεγάλος ασθενής». Ανάγκη και πρόκληση για τολμηρές μεταρρυθμίσειςΠλατεία-θέαμα στο Ν. Ψυχικό, αποτρεπτική σε χρήση από ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού. Αντί της συντήρησης της παλιάς πλατείας, επιλέχτηκε η «ανάπλασή» της. Έργο που ολοκληρώθηκε εν μέσω κρίσης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση


Συντάκτης: Φωτεινή Μαργαρίτη*


Η πολυσυζητημένη προοπτική ανάπτυξης του τόπου θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα περιλάβει την πολεοδομική ανασυγκρότηση των πόλεων και ιδιαίτερα της Αθήνας.

Η πρόκληση δεν αφορά τις ισορροπίες ανάμεσα στη δημόσια παρέμβαση και την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά την πρωτοφανή διαπλοκή του δημόσιου και του ιδιωτικού, με τις παθογένειες του πρώτου να μεταφέρονται και στο δεύτερο. Παθογένειες που, αν δεν αντιμετωπιστούν κατεπειγόντως, δεν θα επιτρέψουν ανάκαμψη του τομέα οικιστικής ανάπτυξης ούτε αντιμετώπιση της εκτεταμένης ανεργίας του κλάδου.

Εποχή μετάβασης

Η διαχείριση της πόλης δεν μπορεί να επαφίεται στην αυτορρύθμιση και τον εξωραϊσμό ή στα μεμονωμένα έργα.

Πέντε τουλάχιστον νέα παγκόσμια δεδομένα επιβάλλουν να ξαναδούμε τις πόλεις ριζικά διαφορετικά:

1. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διατήρηση ή όχι της ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

2. Η κοινωνική ασυμμετρία των πόλεων είναι ήδη ένα ανησυχητικό παγκόσμιο πρόβλημα.

3. Η κοινωνική αχρηστία και ανεργία δεν είναι αποτέλεσμα μιας παροδικής κρίσης, αλλά νεοφιλελεύθερη επιλογή.

4. Η μαζική μετανάστευση μετατρέπει τις πόλεις σε αποθήκες ενός θεσμικά εξόριστου πληθυσμού, σ’ ένα παγκόσμιο δίκτυο εξωθεσμικής οικονομίας.

5. Η τουριστική ανάπτυξη τείνει να μετατρέψει πόλεις και χωριά σπάνιας φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής παράδοσης σε μεγάλα θεματικά πάρκα κατανάλωσης, που καταστρέφουν τις παλιές ισορροπίες φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος.

Η συζήτηση και ο αντίλογος έχουν ξεκινήσει. Η νεοφιλελεύθερη τάση (το φαινόμενο Dubaisation) δέχεται σοβαρά πλήγματα (ο σχεδιασμός ως απάντηση στην ασυδοσία των αγορών). Μεγάλες υποδομές, κτίρια-φαντάσματα, αναπλάσεις τίθενται στο μικροσκόπιο. Οπως τα «πεθαμένα εμπορικά κέντρα-malls» για τα οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση στις ΗΠΑ και αλλού, ενώ εξακολουθούν να διακινούνται εδώ ως λύση ανάπτυξης.

Ένα τεράστιο πρόβλημα των πόλεων και ιδιαίτερα της Αθήνας, που ανέδειξε η τελευταία κρίση, είναι η εκτεταμένη υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, ο οποίος βρίσκεται σε συνθήκες ημιεγκατάλειψης στα θεμελιώδη (από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια μέχρι την καθαριότητα και τις πλημμύρες). Ενα σκηνικό που συμπληρώνει τη μεγάλη εικόνα της κοινωνικής καταστροφής. «Μεγάλο έργο για την Αθήνα είναι τα πεζοδρόμια» (!), όπως είπε σε μια συζήτηση για τα μεγάλα ολυμπιακά έργα το 2004 ο Βιεννέζος πολεοδόμος Boris Podrecca.

Η πολεοδομία της καθημερινής ζωής είναι θέμα αιχμής διεθνώς. Κρίθηκε ήσσονος σημασίας-χαμηλής αποδοτικότητας για μια κακώς εννοούμενη επιχειρηματικότητα, προς όφελος έργων βιτρίνας με μεγάλη διασπάθιση κονδυλίων.

Εσπευσμένη ιδιωτική πολεοδόμηση

Το κενό μιας σχεδιασμένης πολεοδομικής ανάπτυξης επιχείρησαν να καλύψουν οι ιδιώτες. Σε πολλές περιπτώσεις το πείραμα απέτυχε, δεν σημαίνει όμως αναγκαστικά απόρριψη της ιδιωτικής επένδυσης.

Σε όλες τις περιπτώσεις (από το ατύχημα του λούνα παρκ στο Ελληνικό μέχρι την ακύρωση ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου) αποδεικνύεται:

1. πως η εκχώρηση δημόσιου χώρου σε εκμετάλλευση από ιδιώτη δεν μπορεί να γίνεται χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, θεσμικό πλαίσιο και αυστηρό έλεγχο από το Δημόσιο

2. ότι οι πόλεις δεν μπορεί να σχεδιάζονται χωρίς διαπραγματεύσεις με τους κατοίκους. Η αυτορρύθμιση και η ατομική επιχειρηματικότητα ως διάδοχο σχήμα μπορεί να είναι το ίδιο σαθρά όσο και το παλιό σύστημα.

Η παραγωγή του χώρου στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν συνδεδεμένη στενά με την κάθετη δομή διοίκησης, δηλαδή ήταν μια πρωτοφανής και σχεδόν μονοπωλιακή εκχώρηση του σχεδιασμού και της κατασκευής έργων σε οργανισμούς-παραρτήματα του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (σχολεία, μουσεία, νοσοκομεία ή δικαστήρια, πλατείες και πεζόδρομοι).

Σταδιακά δημιουργήθηκε ένα πολύπλοκο δίκτυο τεχνικών και άλλων υπηρεσιών, αναπτυξιακών εταιρειών, ΜΚΟ κ.λπ., με απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Το δίκτυο αυτό ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των έργων, από το επίπεδο της μελέτης μέχρι το επίπεδο της εφαρμογής. Αναδείχθηκε σταδιακά, με κριτήρια την κομματική ένταξη-αναξιοκρατία, ένα μεγάλο στρώμα στελεχών, που έδρασαν ως «επιχειρηματίες» παρά ως δημόσιοι λειτουργοί.

Ερευνητικά προγράμματα αντί μελετών

Συνήθης ήταν η εκπόνηση σύνθετων μελετών από τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου, ο τεμαχισμός των έργων, η ανάθεσή τους σε ιδιώτες ή φορείς με παράνομες και αδιαφανείς διαδικασίες, η εγκατάλειψη ή και διάβρωση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Έτσι, φτάσαμε και στην απευθείας ανάθεση δημόσιων έργων ως ερευνητικών προγραμμάτων στις πολυτεχνικές σχολές, με κατάχρηση της υλικοτεχνικής και ανθρώπινης υποδομής των ΑΕΙ, φαινόμενο χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη και διεθνώς, που καλύπτεται από μια πρωτοφανή σιωπή. Μόνο πλήρεις μελέτες και κυρίως μελέτες εφαρμογής και τεύχη δημοπρατήσεως «κλειδώνουν» την ποιότητα αλλά και το χαμηλό κόστος των έργων, χωρίς υπέρογκες ανατιμήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Τα παραπάνω έγιναν με τη συνενοχή των ευρωπαϊ­κών θεσμών, με στόχο τη στήριξη ενός κομματικού πελατειακού συστήματος, που συναινούσε στην παραγωγική αποψίλωση του τόπου.

Έτσι, καλλιεργήθηκε η παραγωγική νωθρότητα, ενώ δεν έμεινε ανεπηρέαστη η εξέλιξη των πόλεων (πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά κέντρα κ.λπ.). Το πολιτικό όραμα υποκαταστάθηκε συχνά από μιντιακά στερεότυπα («η Πειραιώς ως πολιτιστικός άξονας») ή το μάρκετινγκ πανάκριβης κατοικίας σε υποβαθμισμένες κατά τα άλλα περιοχές (Γκάζι, Μεταξουργείο).

Πλήγμα στον ανεξάρτητο δημιουργό

Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί εμφανίζονται ως τιμωροί αυτού του στρεβλού πράγματι ελληνικού Δημοσίου! Επιλέγουν τη δαιμονοποίηση ως εργαλείο για επιβολή του νεοφιλελευθερισμού.

Με βάση τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από την εφαρμογή του Ν.3919 («απελευθέρωση των επαγγελμάτων»), οι εκπτώσεις των μελετών στα δημόσια έργα είναι τόσο υπερβολικές ώστε να αγγίζουν πλέον το 70%-80% της παλιάς νόμιμης αμοιβής μελέτης, που προσέγγιζε την εύλογη αποζημίωση των δαπανών προκειμένου να γίνει μια μελέτη σωστά.

Το νέο καθεστώς ανάθεσης και υπολογισμού αμοιβών των μελετών λειτουργεί πλέον αποτρεπτικά στην ανάληψη μελέτης από ιδιώτη. Εγκαινιάζεται μια εποχή υπερσυγκέντρωσης των μελετών σε εταιρείες και φορείς που μπορούν να φέρουν εις πέρας σχεδόν δωρεάν μελέτες (!). Είτε μέσω μιας νέου τύπου συναλλαγής με το Δημόσιο, είτε όταν η μελέτη συμψηφίζεται με τα κέρδη από μια υπερτιμολογημένη κατασκευή, είτε, τέλος, με την απασχόληση επιστημόνων και τεχνικών, οι οποίοι καλούνται πλέον να εργαστούν με μισθούς πείνας και άθλιες συνθήκες εργασίας.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι στα παραπάνω εμφανίζονται οι νέοι, στους οποίους μάλιστα εφαρμόζονται πειράματα θεσμοθετημένου εθελοντισμού (τα απόνερα του μεταθατσερικού «τρίτου δρόμου» των Μπλερ και Γκίντενς), που δεν έχουν καμία σχέση με τις αυτοσχέδιες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Το αποτέλεσμα είναι να ωθούνται σε αφανισμό τα μικρής κλίμακας μελετητικά γραφεία, αλλά κυρίως ο ανεξάρτητος δημιουργός.

Νέες ισορροπίες

Ο κόσμος σήμερα είναι σε μια μεταβατική κατάσταση. Η Δύση θα πρέπει να αποδεχτεί την υποχώρηση της υλικής ευημερίας και των προνομίων από την εκμετάλλευση των 2/3 του κόσμου. Η νεοφιλελεύθερη τάση προβάλλει το «δόγμα της λιτότητας», που οδηγεί στην υπερσυγκέντρωση πλούτου και σε μια παγκόσμια κοινωνική ασυμμετρία, με υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα-βόμβα την ανεργία.

Οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να τολμήσουν μεταρρυθμίσεις σε μια νέα, πιο δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Οσον αφορά τα δημόσια έργα, χρειάζεται νέα ευρεία οριοθέτηση ρόλων, δίκαιη και αξιοκρατική. Οι καθηγητές να γίνουν ξανά δάσκαλοι και ερευνητές, οι δημόσιοι υπάλληλοι να περιοριστούν στα επιτελικά τους καθήκοντα. Να μείνει χώρος για να αναπτυχθεί υγιής επιχειρηματικότητα.

Σήμερα, οι ψηφιακές τεχνολογίες φέρνουν σε μεγάλη προσέγγιση αυτό που ένας τεχνικός οραματίζεται και σχεδιάζει, τη μελέτη και την κατασκευή. Με ένα μικρό γραφείο μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν μεγάλα προγράμματα. Το δυναμικό του δεν πρέπει να μετριέται σε αριθμό υπαλλήλων, αλλά σε γνώσεις και ενημέρωση. Η παρατεταμένη εγκατάλειψη των μελετητικών γραφείων, που συνεπάγεται καταστροφή υψηλής τεχνογνωσίας των Ελλήνων επιστημόνων και των ανεξάρτητων δημιουργών, δεν συνιστά απλό οικονομικό ή συντεχνιακό αίτημα, αλλά επείγον πολιτικό πρόβλημα.

Το ερώτημα της δημοκρατικής οικοδόμησης μιας κοινής αστικής ζωής, η οποία κλονίζεται σήμερα συθέμελα, απαιτεί τη ριζική αναθεώρηση και παράκαμψη των εφαρμοσμένων μέχρι σήμερα διαδικασιών. Είναι μια πρόκληση για τη διατύπωση ενός νέου πλαισίου σχεδιασμού και δημοκρατικής διαχείρισης, που θα επιτρέψει τη δημιουργική συμμετοχή της μεγαλύτερης δυνατής πλειονότητας των επιστημόνων, των τεχνικών, αλλά και των κατοίκων των πόλεων.


* Αρχιτέκτων και διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Διευθύνει θεωρητικό σεμινάριο και εργαστήριο αρχιτεκτονικής στην Εταιρεία Διαπολιτισμικών ΣπουδώνΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ:

Η ελληνική πόλη, ο «Μεγάλος ασθενής»…

Άρθρο μου στην Εφημερίδα Συντακτών (Σαββατοκύριακο 28-29 Μαρτίου 2015, Νησίδες)…

Η Κρίση ανέδειξε μια σειρά από σοβαρές παλιές και νέες παθογένειες, που χρειάζονται αναθεώρηση και τολμηρή ανατροπή των μέχρι τώρα γνωστών «στερεοτύπων».


Εξ άλλου, νέα παγκόσμια δεδομένα επιβάλλουν να ξαναδούμε τις πόλεις ριζικά διαφορετικά

Φωτεινή Μαργαρίτη

http://www.efsyn.gr/arthro/anagki-kai-proklisi-gia-tolmires-metarrythmiseis