Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΟΙ, ΑΛΛΑ ....


Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/

Απόψε θα είναι μία πολύ δύσκολη νύχτα. Σε πολλά μέρη της χώρας τα θερμόμετρα θα καταγράψουν πολικές θερμοκρασίες.

Κάποιοι συνάνθρωποι μας θα υποφέρουν πάρα πολύ εξ αιτίας του ψύχους και της αδυναμίας τους να ζεσταθούν λόγω της έλλειψης πετρελαίου. Γιατί απόψε ειδικά θα φανεί πόσο ακριβό είναι το πετρέλαιο.

Όταν οι ανάσες θα παγώνουν κι οι ψυχές θα σβήνουν.

Γιατί απόψε οι ευχές και τα δάκρυα δεν λύνουν το πρόβλημα.
Γιατί απόψε θα πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο.

Το καταλάβατε όλοι εσείς που στηρίζετε και υπηρετείτε το Μνημόνιο;

Απόψε θα πεθάνουν άνθρωποι
από το κρύο γιατί δεν έχουν πετρέλαιο να ζεσταθούν.
Απόψε θα πεθάνουν άνθρωποι γιατί εσείς αποφασίσατε ότι το πετρέλαιο είναι φθηνό και έπρεπε να γίνει ακριβότερο.

Απόψε θα πεθάνουν άνθρωποι γιατί εσείς αποφασίσατε ότι το πετρέλαιο είναι ένα προϊόν που δεν θα πρέπει να αγοράζουν οι φτωχοί.

Εξηγημένα-Μιλημένα! Όταν θα στηθεί το Ειδικό Δικαστήριο που θα δικάσει τους υπεύθυνους για τους αποψινούς νεκρούς δεν θα υπάρξει κανένας υπόδικος που θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή δεν κατάλαβε ή έκανε πολιτικό λάθος.

Γιατί γνωρίζατε όλοι σας!
Γιατί σήμερα ψηφίσατε για μία ακόμα φορά το ακριβότερο πετρέλαιο, με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, την ίδια ακριβώς ώρα που η θερμοκρασία έπεφτε στο μηδέν και το χιόνι άρχισε να πέφτει στην πλατεία Συντάγματος έξω από την Βουλή.

Εσείς βλέπατε να πέφτει το χιόνι καθισμένοι αναπαυτικά μέσα στις ζεστές αίθουσες του Εντευκτηρίου, της καφετέριας και του Restaurant της Βουλής και ταυτόχρονα ψηφίζατε να ακριβύνει το πετρέλαιο!

Βλέπατε να πέφτει το χιόνι καθισμένοι αναπαυτικά μέσα στην ζεστή αίθουσα της Βουλής και ταυτόχρονα ψηφίζατε να πεθάνουν απόψε άνθρωποι από το κρύο.

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να καθίσετε στα εδώλια του Ειδικού Δικαστηρίου μην παραπονεθείτε, μην ψάξετε για δικαιολογίες…
Γνωρίζατε επακριβώς τι κάνατε και τι ψηφίζατε!

Συνεννοηθήκαμε; Μνημονιακά Καθάρματα!

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ" ΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΤΟ ΠΡΩΙ


Δεν παραδίδονται μαθήματα και δεν γίνεται ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ……  η θέση μου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι  και να  υποστηρίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία βοήθειας και υποστήριξης γίνεται χωρίς να υπολογίζουμε τις πηγές ΚΑΤ ΑΝΑΓΚΗ.

Ο Δημοσιογράφος είχε ήδη κρυσταλλωμένη άποψη και επιθετική στάση στην συζήτηση μας.

 Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν υπάρχουν συμπολίτες που ¨λιμοκτονούν¨ με την έννοια που αναφέρεται εδώ.
Άνθρωποι όμως που έχουν περιέλθει σε οικονομική δυσπραγία ,άνεργοι, χαμηλόμισθοι και απειλούμενοι από φτώχεια  έχουν έλθει στην Υπηρεσία μας και έχουν βοηθηθεί με αξιοπρέπεια και πλήρη σεβασμό στο πρόβλημα τους.

Θα ήθελα να απαντήσω στο απαξιωτικό ΤΙΠΟΤΑ …ΜΗΔΕΝ…  ότι η Κοινωνική Υπηρεσία έχει  βοηθήσει συμπολίτες μας με όσα μέσα διαθέτει , με την βοήθεια συμπολιτών, χορηγών, επαγγελματιών ( που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους)  και οργανώνεται άμεσα, με  Κοινωνικά Προγράμματα κατά της φτώχειας με Κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο και συσσίτια.

Από τον Αύγουστο του 2011, που η Κοινωνική Υπηρεσία  έχει επιβαρυνθεί και με νέες αρμοδιότητες, (βιβλιάρια ανασφάλιστων πολιτών και σύντομα με τα προνοιακά  επιδόματα) την εποχή δηλαδή που άρχισαν τα  φαινόμενα   να πολλαπλασιάζονται ,  έχουν μοιραστεί πολλά τρόφιμα συσκευασμένα ,  έτοιμο φαγητό, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια, επιταγές από καταστήματα τροφίμων κλπ.,  καθώς επίσης  παρέχεται και υποστήριξη από  Κοινωνικό Λειτουργό ,σε άτομα που έχουν τέτοιου είδους ανάγκες

Η παραλαβή και η διανομή των ειδών  γίνεται από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας  και με διακριτικότητα δίδονται  στους συμπολίτες μας και πολλές φορές με κατ’ οίκον παράδοση από εμάς τους ιδίους,   κάτι που γίνεται   με ευχαρίστηση από μέρους μας.

Πιστεύω ότι τα αρνητικά σχόλια στο έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και ούτε πρόκειται να σταματήσουν το συνεχώς υποστηρικτικό της έργο με οποιοδήποτε τρόπο.

Θα ήθελα να ενημερώσω επίσης ότι όποιος θέλει να συνεισφέρει  οτιδήποτε στο έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι ευπρόσδεκτο ακόμα και όταν  λειτουργήσουν οι Κοινωνικές δράσεις του Δήμου ( παντοπωλείο, φαρμακείο, συσσίτια ).

Εξάλλου η χορηγία είναι θεσμός από την αρχαιότητα και χωρίς αυτή λίγα πράγματα θα γίνονταν στον τόπο.

Είμαστε στη διάθεση σας  για περισσότερες πληροφορίες.

Φωτεινή Οικονομίδου.


ΠΛΑΤΕΙΑ: Λοιπόν! 

Χάνεται το μέτρο και θα το κόψουμε μετά από αυτό.

Και χάνεται το μέτρο διότι μια εφημερίδα απευθύνεται σε υπηρεσιακό παράγοντα για να πάρει δεδομένα και αντ΄ αυτών παίρνει - ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΑ ΠΛΕΟΝ (διότι προφορικά τα είχαμε ακούσει αυτά τα ωραία αλλά δεν τα αναφέραμε) - ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ και ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ  "ΘΕΣΗ  και τις απόψεις του". 

ΣΟΡΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΛΑ ΑΜΑ ΘΕΣ ΝΑ ΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΟΤΑΝ ΣΕ ΡΩΤΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΟΥ, ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ή ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.

Είναι δυνατόν να κάνουμε ρεπορτάζ για το τι έκανε Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ του δήμου και να μας απαντάει ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ (και μάλιστα ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΣ)  ότι "δεν πρέπει να υπολογίζουμε την πηγή της κοινωνικής πρωτοβουλίας;" 

ΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΡΩΤΑΜΕ! 

Και ο οίκος ανοχής ΣΟΥΛΑ κάνει χορηγίες. 
ΤΟ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;;;
Και αν δώσει πετρέλαιο στα σχολεία ο οίκος ανοχής ΣΟΥΛΑ, αυτό πρέπει να με καθησυχάσει εμένα ως δημότη;;;

Ναι είχαμε ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΡΥΣΤΑΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ, όταν πήραμε τηλέφωνο, η οποία δικαιώνεται από την επιστολή

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΜΑΣ ΕΙΠΕ:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΡΕΥΜΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝ!!!
Για ρωτήστε σε πόσους έχει συνδεθεί παράνομα το κομμένο ρεύμα!

Είστε στην ΚΑΡΑΚΟΣΜΑΡΑ ΣΑΣ! 
Αλλά δεν φταίτε εσείς, φταίει η διοίκηση ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΑ!
ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΚΟΥΦΗ!

Απαξιωτικό το ... ΜΗΔΕΝ;; 

Σε ρώτησα τρεις φορές να το επαναλάβεις στο τηλέφωνο: 
ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΥΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ!

Να παίξω το ηχογραφημένο; 

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ και σου είπα ότι κάνω ΡΕΠΟΡΤΑΖ και το γράφω, το ήξερες, δεν σε παγίδευσα.

Τι θέλεις τώρα να αποδείξεις;;; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ"

ΕΙΠΕΣ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;;;

ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΩΣΕ!

Και σου θυμίζω ότι απευθύνθηκα στην υπηρεσία του Δήμου, δεν σου ζήτησα προσωπική συνέντευξη.

Άλλωστε το επιβεβαιώνεις και γραπτά! "... με όσα μέσα διαθέτει, με την βοήθεια χορηγιών κλπ" αναφέρεις στην επιστολή σου.

Από το 2011 ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΗΚΑΤΕ, λες, με τα βιβλιάρια. 

Έχετε ανυπέρβλητο φόρτο εργασίας; 
Δεν βγαίνετε; 
Στην εφημερίδα το λες;;; Την εφημερίδα μαλώνεις;;;
ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ! Εδώ θέλουν να κάνουν μειώσεις και απολύσεις!
Τι τους κοιτάτε;

Τα "πιστεύω" σου, σόρρυ, δεν θα τα σχολιάσω, εκτός αν αποκτήσεις πολιτική υπόσταση. 

Όσο έχεις την υπηρεσιακή σου, στην οποία απευθύνθηκα, απλά θα σου συνιστούσα φιλικά ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟ ΑΤΟΠΗΜΑ, όπως αυτή η επιστολή ειδικά σε κανένα άλλο "Δημοσιογράφο" διότι εκείνος δεν θα είναι παλιός φίλος σου.

Αλλά τελικά τι θα κάνεις είναι δικό σου πρόβλημα. Μην παρεξηγήσεις την παρότρυνση  άμα θες πέτα την στην θάλασσα και σόρυ που τόλμησα.

Ας μάθουμε όμως επιτέλους, ο καθένας ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ!

Αν ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ και όχι ως ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ θελήσεις να δημοσιοποιήσεις τις απόψεις σου, έχεις όσο βήμα θες από το blogάκι μας. 

ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΡΩΤΑΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΣΥΡΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ.

Τα άλλα, τα "νομίζω", "πιστεύω", "θεωρώ" άστα για τους ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ της εφαρμοζόμενης πολιτικής ή γράφτε τα σε άρθρο να το ανεβάσουμε με χαρά, μόλις φύγετε από το γραφείο σας. 

ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ:

1. ΠΟΣΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ και μας απάντησες 20 και 20 έστειλε στην εκκλησία.
2. ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ και μας είπες ΜΗΔΕΝ! Ναι ΜΗΔΕΝ, όσο απαξιωτικό και αν σου φαίνεται αυτό.

ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ: 

Ότι ΚΑΛΩΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ αλλά ο δήμος, Ο ΔΗΜΟΣ, όχι οι ταβέρνες, τα μπαρ, οι καφετέριες, οι εταιρίες ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΙΧΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όσους σας χρειάζονται και είναι πολλοί, ακόμα και αν βάζατε και εσείς, ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, λίγο "εθελοντισμό και χορηγία" σε κόπο, εκτός από τα βιβλιάρια, διατηρώντας την ανωνυμία σας.

ΣΥΝΕΝΟΗΘΗΚΑΜΕ ή θα συνεχίσουμε;

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ ΡΕΣΑΛΤΟ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!


Tα τάγματα εργασίας του κ. Δούκα
Η χθεσινή δημοσίευση του καινοφανούς (όπως θέλει να το παρουσιάζει ο ίδιος), σχεδίου του κ. Δούκα για την εξασφάλιση της εισόδου της Ελλάδας στην Γη της Επαγγελίας, μέσω εκτός των άλλων και με την παροχή άμισθης εργασίας στους αναξιοπαθούντες εργοδότες από τους ανέργους, προκάλεσε πολλά σχόλια, από ευτράπελα, εξ αιτίας του ανεκδιήγητου αυτού αιτήματος, έως και πολύ δηκτικά.

Στην πραγματικότητα, όμως, η σύλληψη του κ. Δούκα, ούτε παράλογη είναι, καθ' ότι στα πλαίσια του Νέου (Εργαλειακού) Ορθολογισμού, οι άνεργοι, αντί να κάθονται άπραγοι, εξορισμένοι και δυστυχείς, θα μπορούσαν να ανταμειφθούν ηθικά, με το να αξιοποιούνται για το καλό της πατρίδας, ούτε και καινοτόμος, διότι παρόμοια σχέδια βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πιθανόν όπου αλλού οι καινοτόμες ιδέες φυτρώνουν με την ίδια ταχύτητα, όπως τα μανιτάρια στο απόβροχο.

Αν το πρώτο μέλημα του David Cameron, με την ανάληψη της εξουσίας το 2010, ήταν η εγκαθίδρυση της Big Society, δηλαδή η ανάθεση εξουσιών για τη φροντίδα των αναξιοπαθούντων στις τοπικές κοινωνίες, τις διάφορες φιλανθρωπικές ενώσεις και τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις, στην πραγματικότητα όμως ζαχαρωμένη πρόφαση για την απομάκρυνση του κράτους από τις κοινωνικές του δεσμεύσεις μέσω γενναίων περικοπών στην πρόνοια, το επόμενο βήμα ήταν η θεσμοθέτηση αυτού, το οποίο τώρα ο κ. Δούκας ονειρεύεται και παρουσιάζει ως δικής του έμπνευσης, δηλαδή την άμισθη εργασία.

Πώς;

Πολύ απλά, με την εισαγωγή του Workfare, δηλαδή της εξαναγκασμένης παροχής άμισθης εργασίας όχι μόνο για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά και σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν έτσι να λαμβάνουν από το κράτος τα κοινωνικά βοηθήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δικαιούνται. Έτσι από αυτή τη χρονιά, το πρόγραμμα αυτό δεν θα επηρεάζει μόνο τους νέους, αλλά θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους ανάπηρους, σε όσους έχουν διανοητικά προβλήματα αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στα τελευταία στάδια του καρκίνου, μέχρι και 6 μήνες πριν απ' το μοιραίο, διασαφηνίζει ο νόμος, σε μια μεγαλειώδη στιγμή άκρατου ανθρωπισμού.

Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί κρίνονται μεν ότι μπορούν να παράσχουν εργασία, δεν κρίνονται όμως ικανοί ώστε να αμειφθούν και γιαυτή. Πέρα από το ανήθικο της υπόθεσης και την απροσχημάτιστη εκμετάλλευση, από την άλλη μεριά καταλαμβάνουν θέσεις έμμισθης εργασίας, τις οποίες θα μπορούσαν να πάρουν κάποιοι άλλοι οι οποίοι τις έχουν ανάγκη, και επιπλέον κατεβάζουν και το επίπεδο των μισθών.

Το Workfare είναι ένα πρόγραμμα σε μαζική κλίμακα, το οποίο εισάγει από την πίσω πόρτα το "θεσμό" της άμισθης εργασίας, ρίχνει τεχνητά τους δείκτες ανεργίας, ρίχνει τους μισθούς για τους ήδη εργαζόμενους, και προσπορίζει ανέλπιστα κέρδη στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, καθώς και στους μεσάζοντες που αναλαμβάνουν να το υλοποιήσουν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σε αντιπερισπασμό έχει δημιουργηθεί κίνημα, το BoycottWorkfare.org το οποίο, με την αρωγή προοδευτικών εφημερίδων και μέσων, καθώς και με την πίεση που το ίδιο ασκεί έχει κατορθώσει πολλές μεγάλες εταιρίες, όπως οι Boots, Sainsbury's, Oxfam, BHS, Burger King, Body Shop, Holiday Inn, Cancer Research κ.α. να αποσύρουν τη συμμετοχή τους σε αυτό.

http://www.resaltomag.blogspot.gr/2013/01/blog-post_7201.html#more

ΚΑ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΕΙΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Να ξέρετε ότι αν δεν υπάρχουν μέχρι την Παρασκευή τα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των ΥΠΟΧΡΕΩΝ στο SITE του δήμου, την ΔΕΥΤΕΡΑ (εντός δηλαδή του ενδεκαημέρου που μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος), θα καταθέσουμε ως Χαλανδραίοι δημότες, προσφυγή κατά της νομιμότητας της εκλογής των οργάνων του Δήμου (Προεδρείο και Επιτροπές όπου υπάρχουν υπόχρεοι ανάρτησης), κατ΄αρχήν στην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα ζητήσουμε να μην εγκριθούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ως μη συμβατές με τις προϋποθέσεις του νόμου 3852/2010 και συγκεκριμένα του άρθρου 61 παρ. 4.

Με καλή διάθεση και θέλοντας να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες ώστε να μην μπει ο δήμος σε περιπέτεια σας ενημερώνουμε από σήμερα ώστε να ενεργήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας. 

Ευχόμενοι τόσο σε εσάς, όσο και σε όλους τους αντιδημάρχους ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ - ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ 2 ΜΕΡΕΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


09/01/2013 , Ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γιώργος Κουράσης ανακοίνωσε τους νέους αντιδημάρχους του Δήμου Χαλανδρίου για το 2012 – 2013






ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γιώργος Κουράσης ανακοίνωσε τους νέους αντιδημάρχους του Δήμου Χαλανδρίου για το 2012 – 2013, οι οποίοι είναι οι εξής:

Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης ο κ. Κόσσυβας Μιχάλης

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος ο κ. Κρανίδης Εμμανουήλ (Μάνος)

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η κυρία Μπασιάκου Περσεφόνη

Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης η κυρία Νιώτη Ελένη

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών η κυρία Τσικίνη Άννα Μαρία

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ!



Κουτιά με τρόφιμα και γλυκά που θα πάνε σε λίγο από φίλους σε ίδρυμα στην Αγίας Παρασκευής.

Η πρωτοβουλία ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ, ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ το κάνουν οι άνθρωποι, διότι αν πάνε στον Δήμο θα τους πλακώσουν στις ερωτήσεις:

"Τι θέλεις"
"Πέρνα αύριο διότι σήμερα έχουμε σύσκεψη"
"Έχεις άδεια για το παπί;"
"Φοράς κράνος ;"
"Και τι είσαι εσύ που ρωτάς".



Οπότε αύριο μπορείτε να αναφέρετε στον επόμενο δημοσιογράφο που θα σας πάρει τηλέφωνο ότι στα πλαίσια της πολιτικής σας μοιράζονται τρόφιμα σε ιδρύματα στο Χαλάνδρι!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ



Μετά την ανταλλαγή επιστολών με την κα Χατζηγεωργίου αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου για να ζητήσουμε στοιχεία, σχετικά με τις δράσεις της, στις οποίες απευθύνεται η διοίκηση του Δήμου, δια τη αντιδημάρχου.

Η κα Φωτεινή Οικονομίδου, που απαντάει στο τηλέφωνο 2132023951 ήταν "εξυπηρετικότατη και διαφωτιστικότατη".

ΩΣ ΤΙ ΡΩΤΑΣ;
ΓΙΑΤΙ ΡΩΤΑΣ;

"Και εγώ πολίτης είμαι και μπορώ να σε κρίνω" (Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να κρίνει τους δημοσιογράφους και τους πολίτες και όχι να τους απαντάει") κλπ.

Αφού ξεπεράσαμε το πρώτο κύμα απόρριψης της συζήτησης "ευγενικά" συνεχίσαμε στην ουσία:

ΠΛΑΤΕΙΑ: Τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης που έχει ανάγκη από ένα πιάτο φαί, ένα κρεβάτι, έναν χώρο να πλυθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα έρθει εδώ, θα τον καταγράψουμε, θα μας φέρει πιστοποιητικά και μετά η Κοινωνική Λειτουργός κα Ευαγγελίου Τριάδα θα αποφανθεί αν έχει την ανάγκη βοήθειας.

ΠΛΑΤΕΙΑ: Αν κάποιος λιμοκτονεί τι κάνει ο Δήμος για να τον βοηθήσει;;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τον παραπέμπει στο Καρέλειο (ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΗΛΑΔΗ) και υπάρχουν και κάποιες Ταβέρνες που δίνουν μερίδες φαγητό. Αλλά είναι ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του Δήμου να δίνουν οι ταβέρνες φαγητό!

ΠΛΑΤΕΙΑ: Και πόσους έχετε εξυπηρετήσει;;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καμιά 20αριά έχουμε στείλει στο Καρέλειο και περίπου 20 έχουν πάρει μερίδες φαγητό από Ταβέρνες!
Αλλά σε λίγο θα λειτουργήσουν οι Κοινωνικές Δομές στο νέο κτίριο ...

ΠΛΑΤΕΙΑ: Μάλιστα! Ο Δήμος πόσα χρήματα έχει διαθέσει μέχρι σήμερα για κάλυψη αναγκών συμπολιτών μας που βρίσκονται σε τέτοια άθλια κατάσταση;;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ΔΗΜΟΣ ΤΙΠΟΤΑ! Αλλά οι ταβέρνες ....
ΠΛΑΤΕΙΑ: ΤΙΠΟΤΑ;;; ΜΗΔΕΝ;;;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΜΗΔΕΝ! ΖΕΡΟ! ΤΙΠΟΤΑ! Αλλά εδώ στην υπηρεσία μας βγάζουμε και βιβλιάρια (άσχετο).

ΠΛΑΤΕΙΑ: Δεν μας δίνεις τα ονόματα των ταβερνών που εξυπηρετούν να τους κάνουμε διαφήμιση;;;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΌΧΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!

(Και βέβαια μας ενημέρωσε επίσης και για τις συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, για το κοινωνικό φροντιστήριο η Φωτεινή και μας έκανε και ένα μάθημα ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε την κρίση αλλά ο δήμος θα κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλυβα!!!!

ΧΑΙΡΕΤΕ!


ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΔΙΟΤΙ ΟΣΟ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΥΒΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ

Πεθαίνοντας στην Αθήνα - ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ φωτογραφίες από τη Huffington Post (αναδημοσιεύουμε από το newsit)
Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της Αθήνας. Στα στέκια των ναρκωτικών, εκεί όπου ναρκομανείς "χτυπούν" τη δόση τους σε κοινή θέα. Εικόνες από την Ελλάδα της κρίσης, που κατά τα ψέμματα, δεν είναι σημερινή ούτε των τελευταίων 2-3 χρόνων. Οι φωτογραφίες της Huffington Post είναι ΣΚΛΗΡΕΣ και σοκαριστικές.

Το ρεπορτάζ της Φραγκίσκα Μεγαλούδη έγινε για την Huffington Post σε συνεργασία με τον φωτορεπόρτερ Δημήτριο Μπούρα.

Επί δυο χρόνια "περπάτησα" τους δρόμους της Αθήνας. Και είδαν πράγματα σκληρά, σχεδόν απάνθρωπα.

Είδαν μια 27χρονη γυναίκα, μια περιστασιακή εργάτρια του σεξ, να δείχνει πολύ μεγαλύτερη εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών και της ζωής στους δρόμους. Μια κοπέλα που έχει χάσει τα δυο μπροστινά της δόντια και έχει πάθει σοβαρή ζημιά στο δέρμα της εξαιτίας χρήσης του ναρκωτικού Sisa, της κοκαϊνης των φτωχών, που κάνει θραύση στα στέκια των ναρκωμανών τα τελευταία δυο χρόνια. Κοστίζει μόλις 2-3 ευρώ η δόση.

Αναγκάζεται να πουλάει σεξ (έναντι 10-15€) για να ζήσει. Και για να πάρει τη δόση της. Είναι φορέας του AIDS αλλά αυτό δε νοιάζει του μεσήλικους και παντρεμένους πελάτες της, που την πιέζουν για επαφή χωρίς προφυλακτικό.

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, ένας 35χρονος κάθεται επάνω σε μια βρώμικη κουβέρτα. Δίπλα του, ένας 40χρονος ετοιμάζει ένα μείγμα φθηνής ηρωίνης και ηρεμιστικών, γνωστό στους δρόμους ως "ταϊλανδέζικο". Αυτό κοστίζει 5-7 ευρώ η δόση. Με τρεμάμενα χέρια ο 35χρονος "χτυπάει" το "ταϊλανδέζικο" στο εσωτερικό του μπράτσου του. Οικογένειες με παιδιά, νεαρά ζευγάρια και μετανάστες περνούν, αλλά κανείς δεν νοιάζεται για το τι βλέπουν.

Είναι μόνο δυο από τις σπαρακτικές ιστορίες που περιγράφει το συγκλονιστικό ρεπορτάζ της Huffington Post.

Ακόμα πιο συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες. ΠΡΟΣΟΧΗ, είναι ΣΚΛΗΡΕΣ!

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΕΙΝΑΙ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ - ΣΤΟ NEWSIT ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑΦΑΤΣΑ.

Το 2013 αναμένεται ως έτος κοινωνικών εκρήξεων




Οι απελπισμένοι θα έχουν απέναντι αυτούς που εξακολουθούν να πιέζουν για διατήρηση των προνομίων τους, που πολλά από αυτά είναι προκλητικά και αποκτήθηκαν με αθέμιτα μέσα

Οι ευχές από όλους προς όλους δόθηκαν εχθές, τώρα έρχεται η ώρα να δούμε τα πράγματα όπως είναι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να απουσιάσει η αισιοδοξία, κινητήριος μοχλός για πορεία προς τα εμπρός.

Το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων -Ελλήνων και ξένων- είναι πώς θα ξεπερασθούν τα κρίσιμα ζητήματα που αναμένουν επίλυση στο πρώτο τρίμηνο ιδιαίτερα. Αυτό αναρωτιέται και ο διακεκριμένος Γερμανός ψυχολόγος, o κ. Γκέργκ Πίπερ, σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Μια κοινωνία στο κενό»: «Πόσο θα αντέξει η ελληνική κοινωνία πριν εκραγεί;»

Ο κ. Πίπερ, είναι ειδικευμένος στην αντιμετώπιση τραυματικών καταστάσεων, και πήρε αφορμή για το άρθρο του μετά από επίσκεψή του στη χώρα μας. «Πόσο θα αντέξει αυτή η κοινωνία πριν εκραγεί; Είναι θέμα χρόνου η συλλογική απελπισία να ξεσπάσει σε βία που θα απλωθεί σε όλη τη χώρα», έγραψε.

Κι άλλη φορά μας δόθηκε η αφορμή να σχολιάσουμε άρθρα ξένων αναλυτών, που «βλέπουν» μέχρι και εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, φύσει αισιόδοξοι -οι ξένοι βέβαιοι μιλούν για επιπολαιότητα- δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, ίσως επειδή εξακολουθούμε να πιστεύουμε στον από μηχανής Θεό, που θα επέμβει για να ανατρέψει την δυσμενή κατάσταση.


Είναι αλήθεια βέβαια, πως έχουμε δυο πλεονεκτήματα έναντι των άλλων λαών που βρίσκονται -και άλλων που θα βρεθούν σε λίγο- στην ίδια θέση μ’ εμάς. Αφενός, εξακολουθεί να διατηρείται ο οικογενειακός θεσμός -έστω και πληγωμένος- ο οποίος λειτουργεί ως απορροφητήρας των κραδασμών που επιφέρει η οικονομική κρίση. Η οικογένεια, όσο μπορεί, συμπαραστέκεται στο άτυχο μέλος της.


Αφετέρου, η μεγάλη παραοικονομία λειτουργεί και αυτή θετικά, αφού υπάρχει αρκετό «λίπος» κρυμμένο σε κάποιους που δηλώνουν επίσημα φτωχοί. Βέβαια, αν δεν υπήρχε η παραοικονομία σε τόσο μεγάλο βαθμό, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Αλλά ουδέν κακό αμιγές καλού, και το αντίστροφο.

Ο κ. Πίπερ, περιγράφει στο άρθρο του την άσχημη εικόνα που συνάντησε και που όλοι μας είμαστε μπροστά της καθημερινά, άλλωστε. Γι’ αυτόν όμως είναι και πρωτόγνωρη. Δεν μπορεί να διανοηθεί φυσικά, ότι πολλά από αυτά που είδε αποτελούσαν μέρος της ζωής μας και πριν από την κρίση.

Προβαίνει όμως σε μια σημαντική διαπίστωση: «Την αλήθεια δεν την μαθαίνουμε, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη. Προφανώς κανείς δεν τολμάει να μας την πει». Ειδικά για την Ελλάδα το εξηγεί σωστά. Κάνει λόγο για μια «τεράστια προσπάθεια απώθησης της πραγματικότητας. Κυρίως ο αμυντικός μηχανισμός των πολιτικών λειτουργεί θαυμάσια σε αυτόν τον τομέα».

Συμφωνούμε με τη χρήση του όρο «απώθηση» και όχι «απόκρυψη», επειδή δεν είμαστε βέβαιοι αν -και πόσοι- οι πολιτικοί μας καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Η συμπεριφορά τους δείχνει ότι αντιμετωπίζουν επιπόλαια την κατάσταση, με το ελληνικό «ες αύριον τα σπουδαία».

Συμφωνούμε επίσης και με την διαπίστωση του κ. Πίπερ, όταν αναφέρεται στην ελληνική κοινωνία, και κάνει λόγο για συλλογικό τραύμα: «Οι άνθρωποι ξεχειλίζουν από οργή την οποία μεταφέρουν στην οικογένειά τους. Οι νέοι μεταφέρουν την οργή στο δρόμο. Αυξάνεται ο αριθμός συμμοριών που επιτίθεται σε μετανάστες», επισημαίνει.

Επειδή δεν επεξηγεί πώς θα οδηγηθούμε σε κοινωνικές συγκρούσεις, υποθέτουμε ότι εννοεί πως ομάδες απελπισμένων πολιτών θα συγκρουσθούν με τις δυνάμεις της Τάξης. Αυτό όμως δεν αποτελεί «εμφύλιο πόλεμο». Εμείς, θέλουμε να επαναφέρουμε το συλλογισμό μας, που αναπτύξαμε σε παλαιότερο σημείωμα. Ότι μέσα στην κοινωνία βρίσκονται οι δυνάμεις που θα συγκρουσθούν μεταξύ τους.

Η πρώτη «ομάδα» έκανε ήδη την εμφάνισή της. Κουκουλοφόροι εναντίον εθνικιστών. Η άλλη «ομάδα» όμως, που κάποια στιγμή θα εμφανισθεί κι αυτή, θα επιφέρει περισσότερα πλήγματα. Θα είναι στη μια πλευρά οι απελπισμένοι, και θα έχουν απέναντί τους αυτούς που εξακολουθούν να πιέζουν για διατήρηση των προνομίων τους, που πολλά από αυτά είναι προκλητικά και αποκτήθηκαν με αθέμιτα μέσα.

Ο άνεργος, ο άστεγος, ο υποσιτιζόμενος δεν θα ανεχθεί πλέον το θρασύτατο ύφος και τον αντικοινωνικό τρόπο συμπεριφοράς των «ρετιρέ».

Γράφει : Ο Μακεδών

voria.gr, 3/1/2013

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ .....



ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΔΕΝ ΑΝΗΡΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟΥ 2011;;;


Αυτό ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ! 
ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ!

ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ 2012 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΕΔΩ!

Όσοι εκλέχτηκαν στα όργανα διοίκησης προχτές - τακτικά και αναπληρωματικά μέλη - πρέπει να πειθαρχήσουν στο ΝΟΜΟ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!

ΑΜΕΣΩΣ! ΣΗΜΕΡΑ! ΤΟ ΠΟΛΥ ΑΥΡΙΟ!

Αν δεν το κάνουν ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!

Και όσοι τους ψήφισαν προχτές, εν γνώσει τους ότι δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την θέση τους, είναι συνένοχοι !

Και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ΤΟ ΙΔΙΟ!

 Δεν μπορούμε να τους ανεχόμαστε να μας κουνάνε το δάχτυλο (δείκτη).
Και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε και εμείς δάκτυλο! 
Έχουμε και εμείς και δείκτη και μέσο!

Τελεία και Παύλα.

Και δεν υπάρχει πολύ χρόνος ακόμα.

Αυτά για τους πολλούς. Τους άλλους!

Γιατί ο ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ διώκτης της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος,  δεν το σώνει τώρα, ό,τι και να κάνει.
Άλλωστε στην προχθεσινή ψηφοφορία πήρε τους λιγότερους ψήφους από όλο το συμβούλιο!

Παρά το γεγονός ότι ακόμα βρίσκει ασπίδες.

Ασπίδες που το βούλωναν όταν παρίστανε τον ... ΜΠΑΤΣΟ στους εργάτες.

Όσοι όμως γίνονται ασπίδες του, μην λένε "εγώ δεν φταίω, μην με ανακατεύεις", επειδή κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και νομίζουν ότι δεν φαίνονται.

ΕΙΤΕ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΕΙΤΕ ΩΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ!

(Δεν είδαν ότι η άλλη πήγε για ελιές;;; Κάτι ήξερε)

Το "και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα τέλειωσε".

ΩΡΑΙΑ! ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ!


 















Ό,τι έχει προηγηθεί είναι ΕΔΩ Τα boldarίσματα είναι δικά μας


Αγαπητέ Άγγελε,

Μου είναι αδύνατον να δεχθώ να τελειώσω εδώ με τη χθεσινή μου επιστολή, εξ αιτίας της αποχώρησής μου από τη θέση ευθύνης, διότι τοποθετήθηκες και καλά έκανες πολύ σκληρά! 

Επειδή το θέμα το πλάτειασες αρκετά και επειδή μου χρέωσες ακόμα και ειρωνική διάθεση στην απάντησή μου προς την επαναπατριζόμενη εκ Κρήτης συμπολίτισσάς μας, υποχρεώνομαι να απαντήσω πλέον ως Αφροδίτη, γιατί σε εμένα απευθύνεσαι  και μάλιστα με μακροσκελή «ερυθρά» απάντηση.  Ασφαλώς το «ερυθρά» αφορά στο πραγματικό χρώμα των στοιχείων.

Μου αποδίδεις  επιπλέον και προσπάθεια συγκάλυψης,  των όποιων επικοινωνιακών παραλήψεων χρεώνεις στο Δήμο και αναφέρεσαι μάλιστα στη «ντουντούκα» που χρησιμοποίησα  σε προηγούμενη επιστολή μου με περιπαικτική διάθεση, μην αποδεχόμενος πως κάποιες δράσεις απαιτούν μόνον ουσία και μπόλικη διακριτικότητα.

Νομίζω πως όλοι οι πολίτες για το όποιο πρόβλημά τους, ακόμα και για το παραμικρό,  απευθύνονται στο Δήμο συνήθως για την επίλυσή του. Έτσι βρίσκει άλλωστε την επαλήθευσή της και η λαϊκή ρήση που λέει «τα παράπονα στο δήμαρχο»!

Πώς λοιπόν δεν θεωρείται αυτονόητο, το να  απευθύνονται σε αυτόν οι πολίτες που βρίσκονται σε δυσκολία; Είναι άγνωστη η Κοινωνική Υπηρεσία στον πολίτη;  Ξέρεις πόσοι συμπολίτες μας έχουν ήδη περάσει από αυτήν, έχουν καταγραφεί για συγκεκριμένες ανάγκες τους και σε πόσους έχει γίνει και κοινωνική έρευνα από την Κοινωνική μας Λειτουργό, γιατί επιβαλλόταν και η τεκμηρίωση των λεγομένων τους;  Και αυτό το αναφέρω επειδή αναρωτήθηκες με ποιού είδους διαφάνεια λειτουργούμε.  
Με πλήρη λοιπόν διαφάνεια, αγαπητέ Άγγελε, την ευθύνη της οποίας έχει αποκλειστικά η υπηρεσία και σε διαβεβαιώνω εντίμως χωρίς να υπεισέρχεται καμιά επιρροή  αιρετών.

Δεν θα έπρεπε όμως να ενημερώσεις τη φίλη από την Κρήτη πως και αυτό το καλοκαίρι που μας πέρασε, ενδεχομένως πριν έρθει στην πόλη μας, λειτούργησε εντελώς δωρεάν για όλα τα παιδιά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, πρόγραμμα Καλοκαιρινής Φύλαξης με Δημιουργική Απασχόληση σε 6 σχολικά συγκροτήματα, για διάστημα ενάμισι μήνα. Τότε που κλείνουν τα σχολεία και οι γονείς δεν ξέρουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, μέχρι την πολυπόθητη άδειά τους. Αυτό γνωρίζεις να το κάνουν πολλοί «πέριξ»  Δήμοι, από αυτούς που επικαλείσαι πως έχουν κοινωνική πολιτική  τέτοια, που δεν τους φθάνουμε; 

Δεν θα επικαλεστώ ποτέ πως δεν χρειάζονται και άλλα και άλλα και άλλα. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και θέλει πολύ δρόμο για να φθάσουμε το καλό. Όμως προσπάθειες γίνονται και μια τέτοια είναι και το Σχέδιο Δράσης Καταπολέμησης της Φτώχειας, την υλοποίηση του οποίου έχουμε εξασφαλίσει ως Δήμος. 

Στο δε κτήριο που αναφέρεσαι και για τα μισθώματα του οποίου κάνεις ειδική μνεία, θα πρέπει υπεύθυνα να πω πως η μίσθωσή του ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2013 και δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για το πριν διάστημα. Ελπίζουμε δε πως μαζί με την ολοκλήρωση των τεχνικών παρεμβάσεων σε αυτό θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία επιλογής των 17 ανθρώπων, που θα στελεχώσουν ως προσωπικό τις 4 δομές που θα λειτουργήσουν. Δηλαδή το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τη δομή Παροχής Συσσιτίου, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Διαμεσολάβησης, που θα υποστηρίζει τις 3 προηγούμενες δομές.

Βέβαια Αγαπητέ Άγγελε χρέωσες επιπλέον στην απάντησή μου, πως ζητείται από τον πολίτη να εκθέτει την κατάστασή  του  στο αυτί του αντιδημάρχου. Από πού συμπεραίνεται αυτό; Δηλαδή  όταν του ζητάς να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία – στην προκειμένη περίπτωση στην Κοινωνική - του ψιθυρίζεις να έρθει να το πει στο αυτί του αιρετού; Εάν είχες αφιερώσει ένα πέρασμα από τη συγκεκριμένη  υπηρεσία και είχες μιλήσει με τους ανθρώπους της, θα είχες πεισθεί και για το όποιο έργο της και για τη διαδικασία που τηρείται.

Προσωπικά δεν πικραίνομαι για τη συνολική τοποθέτησή σου, γιατί ομολογουμένως σου αναγνωρίζω πως επιθυμείς  το καλύτερο για την πόλη σου  και είσαι πολλά χρόνια ένας ενεργός και ιδιαίτερα δραστήριος πολίτης. Έχεις περάσει όμως από σημαντικές θέσεις ευθύνης και γνωρίζεις πιο καλά από εμένα το πώς και σε ποιό βαθμό μπορεί να εμπλακεί ο αιρετός, στη δουλειά των υπηρεσιών.  
«Πρέπει να το ‘χει η κούτρα σου να κατεβάζεις ψείρες», ξαναλέει ο θυμόσοφος λαός μας!  Και σε αυτό ελπίζω να συμφωνούμε.  
Επίσης σου αναγνωρίζω το αναφαίρετο δικαίωμά σου, να υπερασπιστείς τη φίλη που γύρισε στο Χαλάνδρι  μετά από απουσία 5 ετών στη μεγαλόνησο. Δεν σου κρύβω όμως, πως θα ήθελα έστω και τώρα να μας πει η ίδια αν προσπάθησε να βρει τρόπους να βοηθήσει την κοινή προσπάθεια που γίνεται όχι μόνον απευθυνόμενη στο Δήμο, αλλά και σε άλλους φορείς, που ήδη έχουν ευαισθητοποιηθεί και έχουν δραστηριοποιηθεί στη στήριξη των συνανθρώπων μας, που βρίσκονται σε ένδεια. Γιατί τότε νομίζω πως θα έβρισκε πεδίο δράσης, όπως το έχουν βρει ήδη δεκάδες συμπολίτες μας.
Άρα ως Δήμος δεν διεκδικούμε τίποτα σε αποκλειστικότητα, απλά λέμε πως η Ανθρωπιά, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε,  μπορεί να εκφραστεί και με το «Μαζί» και με την ξεχωριστή ατομική προσπάθεια του καθένα μας. Θέμα επιλογής είναι, με το ίδιο καλό αποτέλεσμα.

Σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!
Με εκτίμηση
Αφροδίτη Χατζηγεωργίου
Δημοτική Σύμβουλος

ΩΡΑΙΑ! ΜΑΛΙΣΤΑ! 

ΜΕ ΤΗΝ  ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ! 

ΣΠΑΝΙΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ  ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ  ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ, ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΕΡΤΑ.

Έτσι αυτή η πολιτική αντιπαράθεση με την Αφροδίτη - ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ, μιας διετίας όμως που θεωρούμε - και όχι μόνοι μας - ότι ΣΥΝΟΛΙΚΑ ήταν από τις ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ στην αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης (συγκρινόμενη μόνο με την άλλη ζοφερή περίοδο της περιόδου 1997 - 2000), με αποκλειστική ευθύνη της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ του δήμου ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ άλλου, μπορεί να γίνει διαφωτιστική για τους δημότες.

Και καταλαβαίνω ότι αυτή μας η άποψη για την ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΙΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ  αδικεί προσωπικά κάποιους που προσπάθησαν παραπάνω να ισιώσουν κάποια ΘΕΟΣΤΡΑΒΑ,  αλλά η πικρία τους δεν μπορεί να γίνει άλλοθι ώστε να μην αξιολογείται ΣΥΝΟΛΙΚΑ η διοίκηση που δεν είναι διοίκηση Χατζηγεωργίου αλλά διοίκηση ΚΟΥΡΑΣΗ. ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΤΕΡΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑΣΗ, όπως φάνηκε και με τις δημαιρεσίες.

Αυτά στο γενικό!

Για τα ειδικά τώρα:

1. Δεν θα απαντήσω στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς (που έχω boldάρει) διότι την Αφροδίτη την σέβομαι ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ και άρα τις επιτρέπω ακόμα και προσωπικές αιχμές στα ευπρεπή όρια που τις κάνει οι οποίες δεν με προσβάλλουν.

2.Για το "κοκκίνισμα" όμως στα γράμματα θα απαντήσω διότι - εκτός των άλλων, ιδεολογικής φύσεως - υπονοεί και άνιση προβολή των απόψεων από την Πλατεία. 
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ!

Λοιπόν όπως μπορείτε να δείτε όλοι, σε όλες μας τις αναρτήσεις,  το κεντρικό μας θέμα είναι κάθε φορά με μαύρα γράμματα και το σχόλιο μας - αν υπάρχει, με το μπορντώ της Πλατείας. 

Βλέπετε σε αυτήν εδώ την ΙΔΙΩΤΙΚΗ γωνιά ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΕΒΑΣΤΕΣ, και τους δίνεται χώρος πάντα με τον ίδιο τρόπο, με απόλυτη πίστη στον πλουραλισμό.

Δεν είμαστε σαν του ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΟΡΒΑΝΑ που στηρίζουν ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ, με το δημόσιο χρήμα ύστερα από  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την οποία όσοι ψήφισαν πρέπει να απολογηθούν ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
Δεν είμαστε σαν και εκείνους  που έκαναν ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ στα μέσα ανάλογα με τις απόψεις που αυτά διατυπώνουν, ενώ μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα είμασταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ακόμα και ως αναφορά, από το site του Δήμου μας!

Πρακτική που προσωπικά η Αφροδίτη ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ότι δεν νομιμοποιεί. 

Αλλά βέβαια χρεώνεται και εκείνη πολιτικά, ως κορυφαίο μέλος της διοίκησης, όσο και αν αυτό είναι πικρό και πολλές φορές άδικο.
Η ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΟΥ. Δεν μιλάμε για ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΟΥ ΘΕΜΑΤΑ!

Και την συνισταμένη δεν την καθόρισες εσύ. Αλλά πειθάρχησες.

3, Αφροδίτη σε παρακαλώ ξαναδιάβασε την χθεσινή μου απάντηση και βρες μου την λέξη "ειρωνική" διάθεση.
 ΨΙΛΟΕΠΙΘΕΤΙΚΗ γράφει. Και μάλιστα ΨΙΛΟ ...., ούτε καν  επιθετική! 
Ε, και σήμερα, είσαι λίγο επιθετική, μου φαίνεται.

4. Την περιπαικτική διάθεση στο "ντουντούκα" επίσης  δεν κατάλαβα ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΔΕΣ. 
Λάθος σου, δεν υπάρχει τέτοιο ύφος, ούτε θα μπορούσε απέναντι ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ! 

Το "ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ" ήταν δική σου έκφραση και απλώς ήθελα να υπογραμμίσω το σημείο με την δεδομένη διαφορά αντίληψης που υπάρχει μεταξύ μας, για το θέμα, διαφορά που παραμένει.
 Εσύ θεωρείς ότι η "διακριτικότητα" δεν μπορεί να συνυπάρχει με έναν στοιχειώδη διαπαραταξιακό έλεγχο σε αυτές τις πολιτικές στις οποίες αναφέρεσαι.
Εγώ έχω άλλη άποψη ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ από την "προσωπική διευθέτηση" τέτοιων κρίσιμων θεμάτων, ΟΠΩΣ Η ΔΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΕ ΑΝΑΓΚΗ, που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ. 

5. Αλλά ΝΑΙ, έχεις δίκιο, υπάρχει σατυρική διάθεση ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ και  την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ από την οποία και εσύ σήμερα φροντίζεις να πάρεις - και καλά κάνεις αφού ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΕ ΑΔΙΚΕΙ - αποστάσεις. 

Και πώς συμπέρανες καλή μου Αφροδίτη  ότι σου χρεώνω ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ "συγκάλυψη των όποιων επικοινωνιακών παραλείψεων";;; 

Ίσα, ίσα που χαίρομαι ειλικρινά που σήμερα, έμμεσα υπονοείς δημόσια ότι ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΛΎΠΤΕΤΑΙ αυτή η επικοινωνία του στυλ "συνδέσαμε τον Σταθμό του ΜΕΤΡΟ με το ΜΕΤΡΟ με λεωφορειακή γραμμή"! (ξέρεις  εσύ τι εννοώ).

Αυτή η "εμπνευσμένη, έγκαιρη  και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και του τοπικού τύπου" ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ίσως είναι ο παράγοντας εκείνος που σε οδήγησε να αποδώσεις σε εμάς την ευθύνη που δεν θυμίσαμε στην αναγνώστριά μας ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ με την φύλαξη,

Μάλλον όμως στον Σταθόπουλο θα απευθύνεσαι έμμεσα διότι αν δεν κάνω λάθος αυτός πληρώνεται για να κάνει αυτή την δουλειά! 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να απαντάμε στους δημότες τι έκανε ο Δήμος, το καλοκαίρι. 
Αντιθέτως ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΘΑΡΡΎΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ και να κάνουν την κριτική τους.

6. Ναι συμφωνώ, Η ΚΟΥΤΡΑ ΣΟΥ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΨΕΙΡΕΣ και δεν διαχειρίζεσαι με μικροπολιτική τις ανάγκες των πολιτών. ΣΕ ΞΕΡΟΥΜΕ!

ΕΓΓΥΑΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΜΩΣ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ; Τους κλησοσβήστηδες, τους "κατόπιν ενεργειών μου" και τους "κλείσε το blog για να σου δώσουμε τσικουλάτα";

¨Η θα μας πεις ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι στην πλειοψηφία ή στην αντιπολίτευση;

Ξέρεις εμείς που "κοκκινίζουμε" όταν μιλάμε για την διαφάνεια δεν την κατανοούμε ως το παραφρασμένο ακροτελεύτιο "η διαφάνεια επαφίεται εις τον πατριωτισμό των Ελλήνων" αλλά ΤΗΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΩΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, άσχετη και απαραβίαστη από πρόσωπα. (Νομίζω ότι είσαι αρκετά ΚΟΚΚΙΝΗ σε αυτό το θέμα, παρ' όλα αυτά και θα συμφωνήσεις).

ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:

 Σημαντική ΕΙΔΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ:

Η σύμβαση για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ DELICATESSEN τρέχει από την αρχή του χρόνου, λες,  και όχι από τον Σεπτέμβριο που έγινε ο "διαγωνισμός" στην οικονομική επιτροπή!

Πού διάολο όμως να το ξέραμε εμείς;;; 
Δεν το έχει ανακοινώσει ο Δήμος. 
Θα αναζητήσουμε σήμερα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ την σύμβαση!

ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΤΡΕΧΕΣ ΕΣΥ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑΣ, αναλαμβάνοντας το βάρος ΑΛΛΩΝ, θα έμενε η λάθος πληροφορία για τους αναγνώστες μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, αλλά στην αναγνώστριά μας και σήμερα θα πούμε  ΟΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ!
ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ, όταν ....!

Όσο για υποδείξεις για το τι θα κάνει, δεν θα τις κάνουμε, μεγάλο κορίτσι είναι, διαβάζει και θα βγάλει τα δικά της συμπεράσματα και θα συνδράμει ό,τι πιστεύει σωστό.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ "ΚΟΝΤΡΑ" ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ  ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ, ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Μου ήρθε και μια ιδέα λοιπόν τώρα:
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ! 

ΑΝ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΣ, φτιάξε ένα gmail , στείλτο για σου στείλω ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ του blogger, ώστε να ανεβάζεις Ό,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ - πάντα όμως με δικαίωμα απάντησης (για να διαλέγεις μόνη σου και το χρώμα στα γράμματα).

Κάνω σήμερα την απάντησή μου ΜΠΛΕ, για να την ξεχωρίσω από την δική σου επιστολή που ως βασικό θέμα της ανάρτησης παραμένει μαύρη.  

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ -ποτέ μην πιστέψεις ότι μπορεί να έχω τέτοια απέναντί σου -  ΕΙΝΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ που ΕΧΕΙΣ! Μην το χάσουμε κιόλας)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ 

Συνταγματογνωσία. Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας....

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ:

Με πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλάζουν τα σύνορα της χώρας.
Με πλειοψηφία 151 βουλευτών ξένα στρατεύματα εγκαθίσταται στη χώρα.
Με πλειοψηφία 180 βουλευτών εκχωρούνται συνταγματικές αρμοδιότητες
σε διεθνή όργανα.
Με πλειοψηφία 151 βουλευτών γίνεται περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας.
Απαγορεύεται πρόταση νόμων από τους πολίτες που δεν είναι Βουλευτές ή
μέλη της κυβέρνησης.
Απαγορεύονται δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών.
Απαγορεύονται δημοψηφίσματα για νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί και αφορούν δημοσιονομικά θέματα.
Μόνο η Βουλή αναθεωρεί το Σύνταγμα.
Η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Η Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών κηρύσσει κατάσταση πολιορκίας και
αναστέλλει άρθρα του Συντάγματος που αφορούν ατομικά δικαιώματα.
Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει όπως θέλει το σύστημα κοινωνικής
ασφάλισης.
Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει όπως θέλει τον εκλογικό νόμο.
Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει όπως θέλει το νόμισμα της χώρας.
Η κυβέρνηση επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους του
Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η κυβέρνηση μπορεί να προσβάλλει τις προαγωγές,τοποθετήσεις,
μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών.
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη των Βουλευτών.
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης ή όσων στο
παρελθόν διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης.
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για το ύψος των αποδοχών των Βουλευτών.
Παρέχει ειδική προστασία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και στα
κεφάλαια εξωτερικού που εισάγονται στη χώρα μας.
Δεν προβλέπεται καμία κύρωση σε Βουλευτές που ψήφισαν αντισυνταγματικούς νόμους.

Δείτε το Σύνταγμα της Ελλάδος στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων:

http://loutraki1.blogspot.gr/2013/01/blog-post_4935.html, 7/1/2013

Μήνυμα από ευτυχισμένο καταθέτη…


…βρε παιδιά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, βλέπω Μέγκα και νιώθω επιτέλους ότι τα λεφτά μου πιάνουν τόπο…

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Στα πλαίσια του προβληματισμού για την κοινωνική και αλληλέγγυα Οικονομία δημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο του "δικού μας" Γ. Λιερού που δημοσιεύτηκε στην Εποχή στις 6.1.2012, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα και οτι συμφωνούμε απόλυτα με όσα αναφέρονται σ'αυτό. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον διάλογο σ' άυτό το τόσο επίκαιρο και μεγάλο θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης της Οικονομίας και θα δημοσιεύσουμε ευχαρίστως και οποιαδήποτε άλλη άποψη εκφραστεί επί του θέματος.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

*Το κείμενο αυτό συντάχθηκε με βάση την τοποθέτηση του Γιώργου Λιερού, στη βιβλιοπαρουσίαση των βιβλίων: «Υπαρκτός καινούριος κόσμος» του Γ. Λιερού και «Εισαγωγή στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» των Τάκη Νικολόπουλου και Δημήτρη Καπογιάννη, που διοργάνωσε η αντίΣΤαΣΗ με τους Πολίτες του Χαλανδρίου με ομιλητές τους Γιώργο Σταθάκη, Νίκο. Χρυσόγελο και Νώντα Σκυφτούλη, στις 14/12/2012.

****************************************************************************************


Είναι ώριμες οι συνθήκες στη χώρα μας για την αριστερή διακυβέρνηση; Μια άλλη κοινωνική προοπτική και όχι απλά η διαχείριση της κρίσης, αν και είναι εν μέρει υπόθεση και της πολιτικής των κομμάτων, δεν μπορεί να προκύψει κυρίως μέσα από τα πολιτικά προγράμματα ή τις ορθές κεντρικές πολιτικές αποφάσεις (π.χ. ακύρωση ή επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αποκατάσταση των μισθών και του κράτους πρόνοιας, νέα φορολογική πολιτική, έξοδος από το Ευρώ κ.τ.λ.).

Οι πολιτικές λύσεις είναι εφικτές μόνο όταν έρχονται στη συνέχεια της επινόησης, της επεξεργασίας ή της ωρίμανσης λύσεων μέσα στην κοινωνία (ή όταν σπανιότερα, τις πυροδοτούν). Τα προγράμματα της αριστεράς δεν είναι τόσο πειστικά όσο θα θέλαμε, όχι μόνο γιατί αυτά τα ίδια είναι ενδεχομένως ανεπαρκή. Το ζήτημα δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Ένα αριστερό κόμμα υποτίθεται ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να μπει μπροστά στη συγκυρία που θα δημιουργούσε μια απροσδόκητη και ξαφνική ιλιγγιώδης επιτάχυνση του ιστορικού χρόνου. Το πραγματικό ζήτημα, είναι οι διαδικασίες ωρίμανσης των εναλλακτικών λύσεων μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Στη Λατινική Αμερική, μια-δυο δεκαετίες εκπληκτικής ανάπτυξης κοινωνικών κινημάτων, προετοίμασαν το έδαφος για τις κυβερνήσεις μιας Αριστεράς, η οποία είχε συσσωρεύσει εντωμεταξύ κυβερνητική εμπειρία διοικώντας μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους. (Κατά κανόνα, τα κινήματα υποστήριξαν μόνο κριτικά ή με πολλές επιφυλάξεις τις αριστερές κυβερνήσεις και κράτησαν μια εξωτερική σχέση προς αυτές· ωστόσο, κατά την αριστερή διακυβέρνηση, παρήκμασαν, έχασαν τη δύναμή τους ή αφυδατώθηκαν).

Η κρίση στη χώρα μας δεν μπορεί να λυθεί μόνο με οικονομικο-πολιτικά μέτρα. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση πυροδότησε μια σοβούσα για δεκαετίες κοινωνικο-πολιτισμική κρίση. Οι προοπτικές είναι ζοφερές, δεν είναι μόνο η δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, η πρωτοφανούς έκτασης ανεργία, η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, αλλά επίσης το ότι η κοινωνία διολισθαίνει στον πόλεμο όλων εναντίον όλων. Ας φανταστούμε μια χώρα της οποίας εκτεταμένες περιοχές θα είναι παραδομένες στην ανομία, το νόμο του οργανωμένου εγκλήματος και τις φασιστικές συμμορίες, ας φανταστούμε ένα μεγάλο Κόσσοβο. Στο βάθος του χρόνου μπορούμε να δούμε μια χώρα ηλικιωμένων και υπερηλίκων, μια χώρα που θα έχουν εγκαταλείψει οι μετανάστες και επίσης οι νέοι, οι μορφωμένοι, το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας – και η χώρα με τη σημερινή της γεννητικότητα δεν μπορεί να αντέξει μια μεταναστευτική έξοδο όπως εκείνη της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Όλα αυτά δεν μπορούν να αποσοβηθούν απλά με μια άλλη κυβερνητική πολιτική ακόμη κι αν την υποστηρίζει ο λαός στο δρόμο.

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις· δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον προστατευτισμό και τον κρατισμό της δεκαετίας του 1930 αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να λέμε ότι θα διασώσουμε την ελληνική κοινωνία των δεκαετιών του 1990 και του 2000 φορολογώντας το κεφάλαιο και αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας χρηματοδοτήσει απειλώντας την για τη συνοχή της ζώνης του Ευρώ. Όλα αυτά δεν είναι ούτε σοβαρά, ούτε πειστικά.

Μια αριστερή κυβέρνηση, μπορεί ίσως να αντιμετωπίσει κάπως καλύτερα τη φοροδιαφυγή. Όμως ήδη το μεγάλο μέρος του κεφαλαίου των Ελλήνων αστών βρίσκεται έξω από τη χώρα. Γιατί οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις των άλλων χωρών θα βοηθούσαν μια κυβέρνηση αριστεράς, μια κυβέρνηση που θα κατηγορούσαν ότι έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της, να βάλει χέρι σ’ αυτόν τον πλούτο; Στα πλαίσια μιας αστικής λύσης θα μπορούσε, αν όχι το μεγάλο κεφάλαιο, να φορολογηθούν βαριά τα μεσοστρώματα. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει στην αρχή της κρίσης. Πλέον η μεσαία τάξη καταρρέει, η φοροδοτική της ικανότητα εν πολλοίς έχει εξανεμιστεί και μερικά σχέδια σαν αυτά που κυκλοφορούν στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θα την ριζοσπαστικοποιούσαν και θα την έστρεφαν κατευθείαν στην άκρα δεξιά. Επιπλέον, σε συνθήκες χρεοκοπίας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (το 40% κατά τη Χάρνεκερ στη Λ. Αμερική), εξασφαλίζει την επιβίωσή του μέσα από την άτυπη οικονομία, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβάλλει την ανοχή του κράτους και καθιστά προβληματική τη σοβαρή περιστολή της φοροδιαφυγής.

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία ήδη πριν την κρίση δεν παρήγαγε τίποτα. Όμως, η εγκατάλειψη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα τις προηγούμενες δεκαετίες και η εξειδίκευση στις υπηρεσίες, έκανε την οικονομία πιο ευάλωτη στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ( η οποία επιβεβαίωσε την ανάγκη μιας ισορροπημένης σχέσης πρωτογενούς / δευτερογενούς / τριτογενούς τομέα). Τις τελευταίες δυο-τρεις δεκαετίες, καταλύθηκε η τροφική κυριαρχία της χώρας (η αυτάρκειά της σε τρόφιμα) και διαλύθηκε λίγο-πολύ η εγχώρια παραγωγή των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Η σημερινή παραγωγική διάρθρωση, όχι μόνο δεν είναι κατά κανένα τρόπο βιώσιμη στα πλαίσια της παγκόσμιας αγοράς αλλά επίσης δεν είναι συμβατή με τις συνθήκες της παρατεταμένης ταξικής αναμέτρησης που θα συνόδευε για αρκετό διάστημα είτε μια κυβέρνηση της αριστεράς στοιχειωδώς αξίας του ονόματός της είτε την ανάδυση μιας αμεσοδημοκρατικής επαναστατικής αντιεξουσίας. Τι περιθώρια ριζοσπαστικής πολιτικής έχει η αριστερή κυβέρνηση σε μια οικονομία που στηρίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία;

Δεν μας προσφέρεται ένας έτοιμος παραγωγικός μηχανισμός που απλώς πρέπει να αλλάξει χέρια. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, από τα κάτω, με πολλές χιλιάδες πρωτοβουλίες η ανασύσταση του παραγωγικού ιστού. Αυτή τη στιγμή μας λείπει το ίδιο το έδαφος στο οποίο θα πατήσει μια αριστερή διακυβέρνηση (ή μια αμεσοδημοκρατική αντιεξουσία).

*

Το έδαφος αυτό δημιουργεί η “αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία”, ένα κίνημα οικονομικής και κοινωνικο-πολιτισμικής αυτοοργάνωσης. Στην αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία κατ’ αρχήν συμπεριλαμβάνουμε τα σημερινά δίκτυα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας τα οποία όμως περνούν σε μια νέα ποιότητα στο μέτρο που γίνονται ένα πλατύ κίνημα συλλογικής αυτοαπασχόλησης, ένα κίνημα συγκρότησης παραγωγικών συνεταιρισμών από τους άνεργους οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ελπίζουν ούτε σε διορισμό στο δημόσιο, ούτε να περιμένουν τις ξένες επενδύσεις και η αξιοπρέπειά τους δεν τους επιτρέπει να αφεθούν στη “φιλανθρωπία” των πελατειακών μηχανισμών των κομμάτων. Η διάδοση, ο πολλαπλασιασμός συνεταιριστικών μονάδων προσανατολισμένων “στην επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και την εξυπηρέτηση των γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων ”, που παράγουν διατηρώντας μια συμβιωτική σχέση με τη φύση και που δραστηριοποιούνται μέσω τοπικών δικτύων τα οποία αφορούν πολιτισμικές και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία των όρων για να λυθεί η οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ένα τέτοιο συνεταιριστικό κίνημα θα βοηθούσε αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κοινωνική Οικονομία στην αντιφατικότητά της, απασχολεί έντεκα εκατομμύρια μισθωτούς, το 6% του ενεργού πληθυσμού, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες φτάνει το 10% του Α.Ε.Π. Δεν είναι λοιπόν παράλογος ο στόχος που έθεσε ο Γ. Σταθάκης, να φτάσει η κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα το 20% του Α.Ε.Π. Ένα τέτοιο κίνημα είναι η μόνη λύση όχι μόνο για τους άνεργους αλλά προπάντων για τη χώρα. Αν έπαιρνε πράγματι τις μεγάλες διαστάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις, θα μπορούσε – και αυτό είναι το πιο σημαντικό – να προκαλέσει μια αληθινή μεταστοιχείωση στο ζοφερό πολιτισμικό και κοινωνικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας. Θα βοηθούσε στην επικράτηση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, στην αναδημιουργία-ανάκτηση του κοινού κόσμου, του κοινού που συνδέει τα διάσπαρτα άτομα και τους επιτρέπει να γίνουν δημόσιο σώμα.*

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στην κατεύθυνση μιας νέας κοινωνίας, φυσικά δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί μόνο από την αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή:

- του εργατικού ελέγχου (του ελέγχου πάνω στην καπιταλιστική παραγωγή που επιβάλλει η εργατική τάξη “σαν εκπρόσωπος των κοινωνικών αναγκών γενικά”

- του αγώνα των πολιτών (και ιδίως των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα) για την επανοικειοποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας και τη μετατροπή της σε δημόσια κτήση.

Ένα κοινωνικό κίνημα τέτοιου εύρους θα άνοιγε στα σοβαρά την δημόσια συζήτηση για τον χαρακτήρα και τις κατευθύνσεις που θα έπρεπε να πάρει η παραγωγική ανασυγκρότηση. Θα την άνοιγε όχι στη Βουλή, τα τηλεοπτικά πάνελ ή στα κομματικά γραφεία, αλλά σαν μια συζήτηση ανάμεσα σε παραγωγούς αποφασισμένους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ανθρώπους που συζητούν όχι για το τι θα γίνει αλλά για το τι θα κάνουν οι ίδιοι. Εάν μάλιστα υιοθετείτο το πρόταγμα της αποανάπτυξης, από πολλές απόψεις μια πολύ ρεαλιστική λύση για τη χώρα μας, και άρχιζε να υλοποιείται με επιτυχία, τότε το όλο εγχείρημα θα τράβαγε πάνω του την προσοχή όλων των λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου και θα κέρδιζε την ηθική και όχι μόνο υποστήριξή τους.

Ωστόσο, η άνθιση της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, προσκρούει σε τρεις σοβαρούς περιορισμούς :

α) έλλειψη κεφαλαίων, β) έλλειψη εμπειρίας και τεχνογνωσίας, γ) απουσία κουλτούρας συνεργασίας.

Αν και σε τέτοια εγχειρήματα, παίζει μεγάλο ρόλο η εφευρετικότητα, η δημιουργικότητα και το πάθος των συνεταιρισμένων παραγωγών, σε πολλά από αυτά χρειάζεται ένας σχετικά βαρύς και ακριβός κεφαλαιουχικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να αγοραστεί (καθώς δεν υπάρχουν ακόμη εναλλακτικοί πιστωτικοί συνεταιρισμοί) μόνο με χρηματοδότηση από το κράτος.

Η σχέση των δομών αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, είτε με το κράτος από τη μια είτε με την ανεπίσημη οικονομία από την άλλη, δεν είναι ένα ζήτημα που προσφέρεται για εύκολες απαντήσεις. Ένα μέρος της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας δεν χρειάζεται και επίσης δεν επιθυμεί την κρατική χρηματοδότηση. Πολλές δομές με αυτόν τον τρόπο θέλουν να υπερασπιστούν την αυτονομία τους. Έτσι ή αλλιώς, ο αντιπραγματισμός, οι τράπεζες χρόνου, τα τοπικά νομίσματα κ.τ.λ. είναι εκτός της επίσημης οικονομίας. Ωστόσο, η άτυπη ή ανεπίσημη οικονομία, δεν βρίσκεται εν τέλει εκτός του κράτους αλλά σήμερα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τρόπο υπαγωγής της εργασίας στο κεφάλαιο. Η διαχείριση της σχέσης με τον άτυπο τομέα είναι ένα ακανθώδες ζήτημα για μια αριστερή κυβέρνηση. Επίσης, οι δομές της αλληλέγγυας οικονομίας, που έχουν αποτινάξει τον έλεγχο του κράτους, για να μην “ρουφηχτούν” από την άτυπη οικονομία πρέπει να βρίσκονται κάτω από τον πολύ αυστηρότερο έλεγχο του κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι απαιτούμενοι πόροι για κεφαλαιουχικό εξοπλισμό είναι πολύ μεγάλοι και το κράτος για να χρηματοδοτήσει μιας τέτοιας έκτασης προσπάθεια θα πρέπει να έχει όχι ελλείματα αλλά πλεονάσματα, τα οποία βέβαια δεν θα προορίζονται για την αποπληρωμή των τοκογλύφων αλλά οπωσδήποτε η εξοικονόμησή τους θα πιέζει το βιοτικό επίπεδο προς τα κάτω. Αντισταθμιστικά, θα μπορούσε να λειτουργήσει η δωρεάν παροχή υψηλού επιπέδου προνοιακών υπηρεσιών από την αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία, αλλά και η σταδιακή αλλαγή του τρόπου ζωής και η απόδοση έμφασης όχι σε καταναλωτικά αγαθά που αφήνουν μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα αλλά σε σχεσιακά αγαθά, τα οποία θα παράγει άφθονα η κοινωνική οικονομία και θα έχουν να κάνουν με την μόρφωση, τον πολιτισμό, τη φύση κ.τ.λ. Πάντως η διαχείριση των κρατικών πόρων θα πρέπει να γίνει με την μέγιστη δυνατή διαύγεια. Οι πόροι αυτοί θα είναι επίδικοι καθώς μόνο μέσω αυτών μπορούν σήμερα να διασωθούν τα πελατειακά δίκτυα των κομμάτων. Όλοι ξέρουμε τι έγινε με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις Μ.Κ.Ο. Στη διαχείριση αυτών των πόρων, η πολιτική Αριστερά θα δώσει εξετάσεις. Αν επιτρέψει και την παραμικρή υποψία εναντίον της, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Οι δημόσιες επενδύσεις ή οι επενδύσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση δρώντας σε συνέργεια με τις συλλογικότητες της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας (ακόμη και σε μεικτά εταιρικά σχήματα) θα μπορούσαν να πετύχουν πολλαπλάσια αποτελέσματα οργανώνοντας την παραγωγή και την κατανάλωση σε “οικονομίες εγγύτητας” με βάση τους δήμους και τις “βιοπεριφέρειες”. Οι δομές “αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας” θα μπορούσαν επίσης να υπολογίζουν στη βοήθεια σε πόρους και προπάντων σε τεχνογνωσία και εθελοντές από ομόλογες δομές στην Ευρώπη· έτσι η Ευρώπη των λαών θα έπαιρνε σάρκα και οστά και δεν θα αποτελούσε ένα κενό σύνθημα. Πάντως στο μέτρο που τα εγχειρήματα αυτά στέκονταν στα πόδια τους και κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα μπορούσαν να βρουν εύκολα χρηματοδότηση από πολλούς που θα ήθελαν να εμπιστευτούν σε αυτά τις αποταμιεύσεις τους ή από εναλλακτικούς πιστωτικούς συνεταιρισμούς που θα δημιουργούνταν κ.τ.λ.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες όμως για την ανάδυση ενός τέτοιου κινήματος αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, προέρχονται από τις νοοτροπίες που έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Ο ατομικισμός, ο καταναλωτισμός, η ιδιώτευση, ο ωφελιμισμός, η απαξίωση των συναδελφικών και συνεργατικών ή φιλικών δεσμών, η πλήρης αδιαφορία για τα κοινά και τον κόσμο είναι οι νοοτροπίες που επιτρέπουν στο μνημονιακό στρατόπεδο να κερδίζει νίκες ή στη Χρυσή Αυγή να ανεβάζει τα ποσοστά της. Αυτές τις νοοτροπίες έρχεται να εκριζώσει η αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία η οποία εισάγει σ’ έναν διαφορετικό πολιτισμό, τη συμμετρική αμοιβαιότητα των σχέσεων του οποίου περιγράφει το “δώρο” και όχι το εμπόρευμα. Έναν πολιτισμό που συνδέει όλους τους ανθρώπους σ’ ένα επανανοηματοδοτημένο κόσμο, σε δημόσιους χώρους πρόσφορους για τη σύμπραξη και συνομιλία.

Τις δομές της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, τις συγκροτούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η κοινωνία, δεν τις φτιάχνουν τα κόμματα. Αυτό που μπορεί να κάνει η αριστερά, είναι να εξασφαλίσει: πρώτον ευνοϊκά κατά το δυνατό νομικά πλαίσια και δεύτερον διαύγεια και αξιοκρατικά κριτήρια όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση. Ωστόσο και αυτή η τελευταία σχέση, δεν είναι παρά μια ανάθεση της πολιτικής εκπροσώπησης από τα κινήματα στην πολιτική αριστερά, η οποία οφείλεται σε σοβαρές αδυναμίες και ανεπάρκειες των κοινωνικών κινημάτων όπως και των ρευμάτων που υιοθετούν το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας. Αξιοποιώντας η αριστερά τη σχέση με τα κινήματα, στηριζόμενη στους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς και υιοθετώντας τους θεσμούς που έχουν δημιουργήσει τελευταία, μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του ευρύτερου πολιτικού της σχεδίου και να εισηγηθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο πάντως στην Λατινική Αμερική δεν είχε σχέση με τον σοσιαλισμό.

Γ. Λιερός

ΠΛΑΤΕΙΑ: Το άρθρο και το εισαγωγικό κείμενο μας στάλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.