Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

του Γ. Κλαδούχου
Το ΜΕΓΑ περνάει κρίση, γιατί δεν το χρειάζονται όπως ήταν. Ούτε αυτοί που το έστησαν, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που το συγκρότησαν είδαν ότι ο αγώνας τους να “λογικευτεί” ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτυχή κατάληξη.

Κανένας δεν θέλει να βλέπει τον αντίπαλό του νικητή. Και οι κυβερνητικοί προ παντός. Άλλο νικημένος και άλλο να αποδέχεσαι την ταυτότητα που ήθελε να σου επιβάλλει ο εχθρός σου.

Δεν χρειάζεται να είσαι επικοινωνιολόγος ή πολιτικός επιστήμων για να αντιληφθείς την σκοτεινή διαπλοκή των οικονομικών, κομματικών και τηλεοπτικών λόμπυ συμφερόντων. Στην αναδιάταξη θέσεων, κάποιοι που έκαναν βρώμικη δουλειά πρέπει να απαλλαγούν από τη μουτζούρα, τα λόμπυ συμφερόντων που αναδιατάσσονται έχουν ανάγκη να καταφύγουν σε άλλα προσωπεία, άλλα ονόματα, άλλες τεχνικές διεκδίκησης της συναίνεσης.

Το ΜΕΓΑ μαζί με τα άλλα κανάλια συνέβαλλε στην φτωχοποίηση του λαού, την αποδιάρθρωση της χώρας. Η δουλικότητα ενός πολιτικού συστήματος προς εξωελληνικούς παράγοντες προϋπέθετε την δουλικότητα προς την τηλεοπτική εξουσία. Γιατί ανίκανο και αμόρφωτο δεν μπορεί να σταθεί στον δημόσιο χώρο, παρά μόνο στο αποστασιοποιημένο από την κοινωνία λούμπεν πολιτικό επίπεδο των καναλιών.

Κανένας σήμερα δεν χρειάζεται να κάνει αυτό που έκανε το ΜΕΓΑ. Αυτό νίκησε και πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του. Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε εκλογικά, ηττήθηκε ιδεολογικά και χρειάζεται νέους φορείς τηλεοπτικής κυριαρχίας. Μία απότομη μεταστροφή του καναλιού θα άφηνε ένα κενό στο άλλοθι ανάγκης ύπαρξης ενός τηλεοπτικού εχθρού. Για τα μάτια του κόσμου ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τιμωρήσει αλλά και αντικαταστήσει. Έχει ανάγκη προπαγανδιστών της νέας εικόνας του.

Κάθε σύστημα έχει ανάγκη εφεδρειών δίπλα στους μηχανισμούς στήριξης. Είναι νικητής όταν υποδεικνύει ποιός είναι ο εχθρός και ο φίλος της κοινωνίας και το πετυχαίνει να την πείθει. Θα ήταν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αν δεν τον παρουσίαζαν ως αντισυμβατική εναλλακτική λύση;

Η απόσυρση ενός πόλου συμβολαιακής πληροφόρησης είναι μια ενδιαφέρουσα παράσταση για κάποιους οπαδούς της κυβερνώσας αριστεροκαπηλείας που θέλουν να βγάλουν το άχτι τους. Λίγους βέβαια, που τους εξουσιάζει η βλακεία, η αφέλεια, το συμφέρον ή ο εγωϊσμός. Είναι τα περισσότερο κακοποιημένα πνευματικά θύματα της κρίσης. Όχι απλά οικονομικής αλλά υπόστασης αξιών πολιτικής. Είναι αυτοί που κατηγορούν σκοτάδια αλλά δεν ανάβουν ένα κερί να δούμε λίγο φως, που παραμένουν στην καταγγελία. Καλό λοιπόν να δουν την πολιτική όχι ως μισσαλοδοξία ή φθόνο, αλλά ως προγραμματική πρόταση αλλαγών. Είναι τα πρώτα μεγάλα θύματα της τηλεκρατίας αφού θεωρούν μεγάλη νίκη το κλείσιμο ενός καναλιού και όχι το άνοιγμα των αγορών του λόγου, των επιπέδων διαβούλευσης και την διεύρυνση της δημοκρατίας. Και πίσω από αυτούς ακολουθεί ένας λαός θύμα του τηλεοπτικού του πειθαναγκασμού, ενδοτικός στην ληθαργική του βουβή αποδοχή της μοίρας του. Οι φθοροποιές αξίες των εκμεταλλευτών του συσκοτίζουν τους πολιτικούς του ορίζοντες.

Η κρίση ενός καναλιού δεν αφαιρεί την υπόνοια ότι βρισκόμαστε σε αναδιατάξεις που εξυπηρετούν νέες ισορροπίες στους κύκλους διαφθοράς και διαπλοκής. Όμως, η χώρα έχει ανάγκη ένα πληθυντικό, δημοκρατικό, αποκεντρωμένο, ελληνικό σύστημα πληροφόρησης. Κι αν λείψει ή αλλάξει ρούχα μία από τις πολλές ΥΕΝΕΔ του τηλεοπτικού σήμερα, το τοπίο της πληροφόρησης αποτελεί στόχο κάθε ηθικού πολιτικού και δημιουργικού αιτήματος αλλαγής.

Γρηγόρης Κλαδούχος (www.tinakanoume.gr)
27/5/2016

JE SUIS .... FRAPES!


DOBROE UTRO! ΤΑΦΟΙ ...


Θ. ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΙΗ ΘΛΙΨΗ

Στην πολιτική ζωή της χώρας, το τελευταίο δεκαεξάμηνο άσκησης της εξουσίας από τη συμμαχική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, περισσεύει στις δυνάμεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά την εκφορά του μίζερου δημόσιου λόγου τους το ψεύδος, η λάσπη, η συκοφαντία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Οι τρεις σε συσκευασία ενός αρχηγοί της αντιπολίτευσης, στερούμενοι πολιτικού αισθητηρίου και ενόρασης, παραγνωρίζοντας ότι οι δικές τους πολιτικές και των κομμάτων που αντιπροσωπεύουν οδήγησαν τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή τα τελευταία χρόνια της μεταπολίτευσης, «διέβλεπαν» δήθεν «αριστερή παρένθεση», που απλά δεν τους βγήκε!

Με υλικά τους το ψεύδος και την παραπληροφόρηση, που απλόχερα τους παρέχεται έχοντας βήμα από τα δόλια συστημικά μέσα της διαπλοκής, αποπειρώνται να χρεώσουν στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του ότι δήθεν ακόμη και το δημόσιο χρέος κατέστη μη βιώσιμο κατά το δεκαεξάμηνο της διακυβέρνησής του!

Πιστοί οι ίδιοι στη γραμμή Σαμαρά - Βενιζέλου, που σε κάθε ευκαιρία και από κάθε βήμα και σε όλους τους τόνους, ως θεραπαινίδες στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας, διατυμπάνιζαν ότι «το χρέος είναι βιώσιμο!» και επιδίδονταν, κατά την προσφιλή τους τακτική, στις οριζόντιες περικοπές συντάξεων για την τιθάσευσή του. Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε συσκευασία ενός, έπρεπε, μετά την απόφαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου 2016 και ενόψει του καθοριστικού για την τύχη της πατρίδας μας τακτικού Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, να τηρούν αιδήμονα σιγή, αφού το μικροκομματικό τους όφελος και η πολιτική τους μικροψυχία δεν τους επιτρέπουν να προτάξουν το εθνικό και δημόσιο συμφέρον συμπαρατασσόμενοι με την κυβέρνηση, όταν για πρώτη φορά, στην εξαετή πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, δρομολογείται οδικός χάρτης ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους και εξόδου της χώρας μας από την κρίση.

Αντί να λιθοβολούν και να κινδυνολογούν, οφείλουν, τουλάχιστον μέχρι την 24η Μαΐου, να σιωπούν! Αφού δεν συμμετέχουν, από πολιτική ιδιοτέλεια, στην εθνική πανστρατιά επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, την οποία οδήγησαν, προ εξαετίας, σιδηροδέσμια στις αγκάλες του μνημείου του καπιταλισμού στην οικουμένη, όπως είναι το ΔΝΤ, και των πιο ακραίων και νεοφιλελεύθερων σκοταδιστικών κύκλων της κάποτε δημοκρατικής και σήμερα συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης.

Αμήχανες οι ηγεσίες της, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, βλέπουν άπραγες να εκκολάπτεται εβδομήντα χρόνια μετά και πάλι το αυγό του φιδιού, που οδήγησε στον ζόφο, την ανελευθερία και το αίμα, με εκατομμύρια νεκρούς στη Γηραιά Ήπειρο με βαρύ και δυσανάλογο τίμημα της δικής μας πατρίδας σε νεκρούς και ερείπια στον αμυντικό μας πόλεμο κατά του ναζισμού - φασισμού.

Ενώ δε όλα αυτά τα κοσμογονικά συντελούνται, η δική μας αντιπολίτευση περί άλλων τυρβάζει, ναρκοθετώντας από μικροκομματική ιδιοτέλεια την προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Η πολιτική όμως δεν είναι μόνο κριτική, αλλά περισσότερο εφαρμοσμένη τέχνη. Δείγματα γραφής έχουμε δει στην Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Υγεία. Με τον νόμο για τους ανασφάλιστους έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2.500.000 ανασφάλιστοι, νομοσχέδιο σταθμός για το οποίο κανείς δεν μιλάει.

Υπάρχουν όμως μεγάλες ανάγκες στην πρόληψη, που μπορεί να γίνει με την επαναστελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με προσωπικό και εργαστήρια. Από την άλλη, η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η κάρτα σίτισης - αλληλεγγύης για 150.000 δικαιούχους, η επιδότηση ενοικίου, η καθιέρωση δωρεάν μεταφοράς των ανέργων με τα ΜΜΜ είναι πλέον γεγονός.

Η κυβέρνηση ταχύτατα πρέπει να προχωρήσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα για μείωση της ανεργίας και να έλθει ακόμα πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη.

* Ο Θωμάς Βαρδουλάκης είναι ιατρός - πνευμονολόγος, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου.

Το άρθρο του Θωμά Βαρδουλάκη πρωτοδημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΩ: Συνεχίζεται έως την ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ, η Έκθεση των 28 Ερασιτεχνών Εικαστικών Δημιουργών

 

 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 23 Μαΐου, τα εγκαίνια της Ομαδικής Έκθεσης 28 Ερασιτεχνών Εικαστικών Δημιουργών που διοργανώνει ο Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος "ΑΡΓΩ Χαλανδρίου" στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου.
Πλήθος κόσμου (περισσότεροι από 200 επισκέπτες) τίμησαν την έκθεση με την παρουσία τους και δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τα 52 έργα των Ερασιτεχνών Εικαστικών Δημιουργών που παρουσιάζονται.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαΐου 2016 και οι ώρες λειτουργίας  της είναι 18.30 έως 21.00
Η διεύθυνση του Κέντρου Νεότητας είναι Δαναϊδων και Αντιγόνης