Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου για το κοινωνικό αγαθό του νερού


Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκφράζει την πλήρη και ριζική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού αγαθού του νερού, το οποίο απειλείται από την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο λεγόμενο Υπερταμείο («Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» και την επιχειρούμενη περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1906/2014 η οποία ακύρωσε την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάζονταν μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ

-Το Ελληνικό Δημόσιο είχε ήδη απολέσει την πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ με προηγούμενες μεταβιβάσεις και διατηρούσε εναπομένουσες μετοχές σε ποσοστό 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου

-Η πλήρης αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την εν λόγω επιχείρηση Κοινής ωφελείας θέτει σε κίνδυνο την παροχή προς τους πολίτες υπηρεσιών υδρεύσεως και αποχετεύσεως , οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για τις βιοτικές ανάγκες τους

-Το νερό αποτελεί αγαθό ύψιστης ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και την επιβίωσή του και η αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια της παροχής προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα του πόσιμου ύδατος προσκρούει στο άρθρο 5 παρ. 5 και στο αρθρο 21παρ. 3 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η οποιαδήποτε, άμεση ή έμμεση σε «εκπλήρωση μνημονιακής υποχρέωσης», ιδιωτικοποίηση του νερού πλήττει ευθέως το δικαίωμα των πολιτών στην υγιεινή και αξιοπρεπή διαβίωση και πρέπει να συναντήσει την σθεναρή αντίσταση Δήμου, πολιτών, φορέων εργαζομένων, κοινωνικών και πολιτικών φορέων και πρωτοβουλιών.

Οι υδάτινοι πόροι και τα δίκτυα προστατεύονται άλλωστε από την Ευρωπαική Οδηγία 2000/60, αλλά και τον ΟΗΕ, ο οποίος στις 28/7/2010 ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο η πρόσβαση σε καθαρό νερό εντάσσεται στα ανθρώπινα δικαιώματα .(AG/10967)

-Αρνούμαστε να επιβληθεί στην Ελλάδα το αποτυχημένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης, αφού παντού όπου αυτό εφαρμόσθηκε (βλέπε Χιλή του Πινοσέτ, Αργεντινή, κα) είχε σαν αποτέλεσμα δραματική υποβάθμιση της ζωής των πολιτών και ήδη , μετά από αγώνες, το κοινωνικό αγαθό του νερού επανέρχεται στο δημόσιο η δημοτικό έλεγχο.

-2-

Όπως έχει υπογραμμισθεί και από φορείς και πρωτοβουλίες διεκδίκησης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης, οι υπηρεσίες ύδρευσης στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρες, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες με χαμηλά τιμολόγια .

Στα παραπάνω πλαίσια

-Δηλώνουμε ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών υδρευσης σε όλη την ελληνική επικράτεια και ζητούμε να παραμείνει η ΕΥΔΑΠ στην ιδιοκτησία και τον διοικητικό έλεγχο του Δημοσίου και να λειτουργεί κάτω από κοινωνικό έλεγχο

-Αναλαμβάνουμε δράσεις ενημέρωσης και συντονισμού πρωτοβουλιών για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ , σε συνεργασία με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς , φορείς της αυτοδιοίκησης, σωματεία εργαζομένων και κινήματα πολιτών .

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα.

Θα αγωνισθούμε για να μη γίνει εμπόρευμα.

Χαλάνδρι, 9-5-2017

“Μαζί” ΚΕΔΕ – ΠΟΕ-ΟΤΑ στο θέμα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

Συνάντηση εργασίας με το Προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποίησε, εχθές ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στα γραφεία της Ένωσης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, για υποχρεωτική ένταξη των παιδιών, ηλικίας 4 ετών στα νηπιαγωγεία, μία απόφαση η οποία, όπως συμφώνησαν και οι δύο πλευρές, είναι ανεφάρμοστη και απειλεί με συρρίκνωση τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης διαμήνυσε προς τα μέλη του Προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πως η εισήγησή του κατά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, όπου θα συζητηθεί το θέμα, θα είναι να συνταχθεί η ΚΕΔΕ μαζί με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, κατά της συγκεκριμένης κυβερνητικής απόφασης, η οποία, όπως ανέφερε, δεν είναι υλοποιήσιμη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι για άλλη μία φορά έλαβε μία απόφαση χωρίς προηγουμένως να έχει διαβουλευθεί με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να μιλάμε για μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την ίδια στιγμή να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της».

Παράλληλα, κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, να ξεκαθαρίσει εάν συμφωνεί με την πρόθεση του Υπουργού Παιδείας να καταστήσει υποχρεωτική την εγγραφή των παιδιών άνω των 4 ετών στα προνήπια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τη συρρίκνωση των Δημοτικών παιδικών σταθμών;».

«Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή απαιτεί και υποδομές και προσωπικό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των Eλληνικών οικογενειών. Πρόκειται για μία εξαγγελία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ας πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να "πετάει πυροτεχνήματα" στον αέρα. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα. ΟΤΑ, εργαζόμενοι και πολίτες θα αντισταθούμε», σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους Δήμους, κατέθεσαν την αγωνία τους για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της συγκεκριμένης εξαγγελίας του Υπουργού Παιδείας, επισημαίνοντας πως, «πρόκειται για μία απόφαση που βάζει “ταφόπλακα” στη λειτουργία των Δημοτικών παιδικών σταθμών και οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες γονείς και σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους».

Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση, πως τα αυξημένα προβλήματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών απαιτούν "κοινό βηματισμό" της ΚΕΔΕ με τους εργαζόμενους, με στόχο τη βέλτιστη προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών. «Οφείλουμε να λειτουργήσουμε εθνικά πάνω από κόμματα και με σταθερό προσανατολισμό την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων από το συγκεντρωτικό κράτος. Έτσι θα κερδίσουμε και το στοίχημα της εθνικής ανάπτυξης» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, μετείχαν, επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Γ. Ιωακειμίδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΤΑ Ν. Χιωτάκης και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Γ. Αποστολόπουλος, Ν. Σακούτης και Απ. Λουλουδάκης.

Η ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 9 Μαΐου 2017 συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με το προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. στον απόηχο της «εξαγγελίας» του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με την υποχρεωτική φοίτηση των προνήπιων στα Νηπιαγωγεία. Εξαγγελία που δημιούργησε τεράστια αναστάτωση τόσο στους γονείς όσο και στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών που βλέπουν μία από τις σημαντικότερες και κοινωνικά αποδεκτές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διαλύεται.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εξέφρασε στο προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. την κάθετη αντίθεσή της, στην τακτική λήψης αποφάσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς διάλογο, απαξιώνοντας σκόπιμα την θεσμική εκπροσώπηση τόσο των εργαζομένων όσο και των αιρετών.

Ξεκαθαρίσαμε πως η «εξαγγελία» του κ. Γαβρόγλου βρίσκει κάθετα αντίθετους το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα υπερασπιστούν αποφασιστικά και αγωνιστικά πρώτα από όλα τα δικαιώματα των παιδιών, τους γονείς αλλά και τα εργασιακά τους κεκτημένα δικαιώματα αφού η μονομερής απόφαση της Κυβέρνησης τους στερεί το εργασιακό και επιστημονικό τους αντικείμενο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ενημέρωσε επίσης το προεδρείο της ΚΕΔΕ για την ειλημμένη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για πραγματοποίηση ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2017 από τις 7:00 η ώρα έως τις 12:00 το μεσημέρι αλλά και την πρόθεση της για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που θα πραγματοποιηθεί την ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2017.

Το προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. δεσμεύτηκε πως στο αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί την λήψη απόφασης που θα ζητά την ανάκληση της «εξαγγελίας» του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου και την άμεση δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών πως η «εξαγγελία» αυτή δεν θα υλοποιηθεί, σε διαφορετική περίπτωση η Κ.Ε.Δ.Ε. θα περιμένει τις αποφάσεις της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο επικείμενο Γενικό Συμβούλιο της 16ης Μαϊου 2017 και θα προχωρήσει σε ανάλογες αποφάσεις για την προάσπιση και αναβάθμιση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

https://www.epoli.gr

Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου :8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Χαλανδρίου

 

Την Παρασκευή 26 Μαΐου ανοίγει η αυλαία του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ, που διοργανώνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου για τα παιδιά των σχολείων της πόλης μας. Ένας μήνας πολιτισμού, από τις 26 Μαΐου έως και τις 25 Ιουνίου, γεμάτος μουσική, χορό, κινηματογράφο, αθλητισμό, παρουσιάσεις μαθητικών δημιουργιών και θεατρικές παραστάσεις.

Για 8η συνεχόμενη χρονιά συνεργάζονται για την επιτυχή διοργάνωσή του η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, με την στήριξη του Δήμου, με αποκλειστικό σκοπό το Φεστιβάλ αυτό να δημιουργήσει πολιτισμό, να αναπτύξει τη συνεργασία και την ομαδικότητα μεταξύ των μαθητών και να αποτελέσει μια μεγάλη γιορτή δημιουργικής έκφρασης και χαράς για όλους εμάς.

Το πρόγραμμα του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ Χαλανδρίου περιλαμβάνει καλλιτεχνικά δρώμενα, προβολές μαθητικών ταινιών, έκθεση εικαστικών – μαθητικής δημιουργίας & τεχνολογίας, συναυλία μαθητών Λυκείων σε συνεργασία με το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, αθλητικές εκδηλώσεις όπως τουρνουά μπάσκετ και επιδείξεις πολεμικών τεχνών καθώς και, για πρώτη φορά φέτος, θεατρικές παραστάσεις των σχολείων και την διαδημοτική γιορτή «ιστός» ρυθμικής, αισθητικής και ακροβατικής γυμναστικής, η οποία γίνεται σε συνεργασία με σχολεία των Δήμων Γέρακα και Μεταμόρφωσης.

Με τον θεσμό του Μαθητικού Φεστιβάλ αναδεικνύεται ο χαρακτήρας των σχολείων μας ως πυρήνων ανάπτυξης τέχνης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης. Κάτι που αντικατοπτρίζει την πάγια θέση, επιδίωξη και διεκδίκηση της Ένωσης για ένα δημόσιο σχολείο που θα κεντρίζει τη φιλομάθεια, θα καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και θα εμπνέει ελπίδα και όραμα στα παιδιά μας.

Σας καλούμε να στηρίξετε με την παρουσία σας αυτή τη γιορτή πολιτισμού, να αφουγκραστείτε και εσείς τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έρχονται από τα παιδιά μας για μια καλύτερη κοινωνία και να επιβραβεύσετε με το ζεστό χειροκρότημά σας τις προσπάθειες τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου

https://esgmhal.blogspot.gr/

ΕΠΙΣΚΕΨΗ στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης (πρώην Ε.Α.Τ-Ε.Σ.Α.)

 

O Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "ΑΡΓΩ", στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την συμπλήρωση των 50 χρόνων από την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας, διοργανώνει σε συνεννόηση με τον "Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967- 1974 (ΣΦΕΑ)", επίσκεψη στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης (πρώην Ε.Α.Τ-Ε.Σ.Α.) στο Πάρκο Ελευθερίας την Τετάρτη 10 Μαΐου.

Συνάντηση στο χώρο του Μουσείου ώρα 18.45.

Το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης αποτελείται από το κτήριο του οποίου οι χώροι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας χρησιμοποιήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς ως χώροι κράτησης, ανάκρισης και βασανισμού πολιτικών αντιδικτατορικών αγωνιστών, πολιτών και στρατιωτικών, κάθε ηλικίας, φύλλου και επαγγέλματος.
Στο κτήριο αυτό υπάρχουν τα κρατητήρια, οι χώροι ανάκρισης και βασανιστηρίων, που υποβάλλονταν οι προσαγόμενοι εκεί αγωνιστές, διατηρημένα όπως ήταν τότε.
Στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Αντίστασης εκτίθενται σε προθήκες και άλλες λιτές κατασκευές, διάφορα ντοκουμέντα της εποχής εκείνης και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών.

http://sfea.gr/index.php/eat-esa/2015-05-20-22-48-27/item/323-mouseio-eat-esa

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ