Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Άρθρο του Ν. Παπαδάκη για τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα...

“Η Πολιτική Οικολογία ως συνολική ριζοσπαστική οπτική της κοινωνίας”

Σήμερα, σε συνθήκες «παγκοσμιοποιημένης» οικονομικής και πρωτίστως

περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης, η Πολιτική Οικολογία έχει λόγο ύπαρξης περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Οι έννοιες Οικολογία, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής, οι έννοιες Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση των Πολιτών, οι έννοιες Πολιτικές για την Αειφορία και τη Βιώσιμη Ευημερία των πολιτών αποκτούν κρίσιμη σημασία.

Και τούτο γιατί σηματοδοτούν διεκδικήσεις, απαιτήσεις και ευαισθησίες που φιλοδοξούν να διαφοροποιήσουν ριζικά ή να ανατρέψουν μία αρνητική πραγματικότητα. Οι έννοιες αυτές με τους συνειρμούς τους μας οδηγούν σε κριτικές σκέψεις και σε έντονες προβληματισμούς για τις συσχετίσεις ανάμεσα στην ανάπτυξη, τη φύση, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο.

Κάθε μέρα γίνεται συνείδηση και κτήμα των ανθρώπων ότι κάθε ανάπτυξη δεν είναι συνώνυμη με την πρόοδο .Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, ότι έχουμε χρέος να προτείνουμε και να προωθούμε μαζί με τους Πολίτες και κυρίως τους Νέους ,Παρεμβάσεις, Δράσεις και Λύσεις με τις εξής τρεις αιχμές:

Τo Γαλάζιο Κύκλο, που αναφέρεται στον κύκλο του Ύδατος ποσοτικά και ποιοτικά (δηλαδή τις Θάλασσες, τα Ποτάμια, τις Λίμνες, τους Υγροβιότοπους, τα αποθέματα με τα υδροφόρα δίκτυα).

Τον Πράσινο Κύκλο, που αναφέρεται στον κύκλο της Ενέργειας με τις μονάδες παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς, τα δίκτυα και τα πρότυπα κατανάλωσης (ορυκτά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πυρηνικά, εναλλακτικές πηγές και μορφές με την αξιοποίηση του ήλιου, του ανέμου, των ποταμών και των θαλάσσιων κυμάτων), των αστικών, περιαστικών και έξω-αστικών προβλημάτων με προτεραιότητα το έδαφος, τις Γεωργικές δραστηριότητες, τα Δάση, τα παράκτια και τα ορεινά οικοσυστήματα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ενεργοβόρα Βιομηχανική και την ρυπογόνο Επιχειρηματική Δράση, τα απόβλητα, τα απορρίμματα, τα πλαστικά, το θόρυβο, την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία των πόλεων και των οικισμών.

Τον Κόκκινο Κύκλο, που αναφέρεται στον κύκλο της Βιοποικιλότητας και της απόλυτης προστασίας των σπάνιων και των υπό απειλή και εξαφάνιση ειδών της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας στην Ξηρά και στις Θάλασσες.

Η Αειφόρος Ανάπτυξη, η ανάπτυξη η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες,αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον μας.

Η Πολιτική Οικολογία πρέπει να περάσει στην πολιτική πρακτική , όχι σαν ειδικός «τομέας» δημόσιας δράσης-όπως γίνεται μέχρι τώρα στη χώρα μας- αλλά ως συνολική ριζοσπαστική οπτική της κοινωνίας. Να προχωρήσει αυτόνομη και όχι ως «προστατευόμενη» πολιτικών δυνάμεων, με άλλες προτεραιότητες στη δράση τους.


*Ο Νίκος Παπαδάκης είναι μέλος του Πολιτικού συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος.

Η Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία του Νίκου Παπαδάκη ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας


Κάτι παραπάνω από μία συμβολική Ποδηλατοδρομία

Εξαιρετικά ελπιδοφόρα ήταν απήχηση που είχε η Ανοιχτή Ποδηλατοδρομία “Ποδηλατούμε Ενωμένοι για το Κλίμα” στους 14 δήμους της Βόρειας Αθήνας, με την οποία κορυφώθηκαν οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Η συγκεκριμένη συμβολική δράση έγινε με την στήριξη και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, μετά από το καίριο αίτημα του Περιφερειακού Συμβούλου, επικεφαλής της παράταξης “Αττική – Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος για το Περιβάλλον.

Με τη συμμετοχή τους στήριξαν την προσπάθεια αυτή ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, κα Λουκία Κεφαλογιάννη.

Ν. Παπαδάκης: “Έμπρακτη απόδειξη στήριξης στην προσπάθεια της Βιώσιμης Κινητικότητας”

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ποδηλατοδρομίας ο κ. Παπαδάκης δήλωσε: “Η ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στην Ανοιχτή Ποδηλατοδρομία “Ποδηλατούμε Ενωμένοι για το Κλίμα” εκφράζει την έμπρακτη απόδειξη στήριξης στην προσπάθεια της Βιώσιμης Κινητικότητας και η συμβολική συμμετοχή του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, σηματοδοτεί τη νέα αρχή για μία Πράσινη και Ανθεκτική Περιφέρεια ως προς την Κινητικότητα και την Κλιματική Κρίση. Η Περιφέρεια Αττικής θα υποστηρίξει με τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνική βοήθεια,αλλά και θα διασυνδέσει τους Δήμους στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν για την καθιέρωση όρων Βιώσιμης Κινητικότητας.

Προτεραιότητα στην ενοποίηση και επέκταση των υφιστάμενων ποδηλατοδρόμων σε ένα ενιαίο δίκτυο που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά τη χρήση του ποδηλάτου, συνδέοντάς τους συστηματικά με τις πλατείες και τα μέσα σταθερής τροχιάς, παράλληλα με άλλες στρατηγικές υποστήριξης του ποδηλάτου, όπως χώροι ασφαλούς στάθμευσης των ποδηλάτων και θετικές πρακτικές ενοικίασης ποδηλάτων όπως ενιαίο δίκτυο ενοικιαζόμενων ποδηλάτων με ένα ενιαίο σύστημα χρεώσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε πολιτικές και εκπαίδευση των πολιτών, ώστε να γίνει η Περιφέρεια φιλική προς τους ΑΜΕΑ, καθώς και στο συστηματικό σχεδιασμό και κινήτρων για τη δημιουργία Δικτύου Πεζοδρόμων στους Δήμους με προτεραιότητα τα Κέντρα τους και την άμεση σύνδεση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.”

Λίγα λόγια για την Ανοιχτή Ποδηλατοδρομία

Η Ανοιχτή Ποδηλατοδρομία “Ποδηλατούμε Ενωμένοι για το Κλίμα” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, συμπεριελάμβανε ένα γύρο 54 χιλιομέτρων, που πέρασε από τα 14 Δημαρχεία της Βόρειας Αθήνας και την Αντιπεριφέρεια του Βόρειου Τομέα, όπου επιδόθηκε μία επιστολή για το Σύμφωνο των Δημάρχων και κατέληξε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπου υπήρξε υποδοχή από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκη.

4 ΕΞΤΡΑ παραστάσεις λόγω μεγάλης ζήτησης || Λίμνη των Κύκνων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά || 9-20 Οκτωβρίου


Russian Ballet Theater

"Λίμνη των Κύκνων"

Από 9 έως 20 Οκτωβρίου 2019
στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

4 ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Πέμπτη 10/10 στις 17:00 | Δευτέρα 14/10 στις 17:00
Τετάρτη 16/10 στις 17:00 | Πέμπτη 17/10 στις 17:00

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τη «Λίμνη των Κύκνων»

Όταν μιλάμε για μπαλέτο, η σκέψη μας πάει κατευθείαν στον Τσαϊκόφσκι και στη Λίμνη των Κύκνων. Το μπαλέτο των μπαλέτων, με την μυστηριακή του φύση.

Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, η γοητευτική Λίμνη των Κύκνων, το αριστούργημα του κορυφαίου συνθέτη Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι - το όνομα του οποίου συνδέθηκε όσο κανένα με το χορό, χάρη στη συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα της μουσικής του- φιλοξενείται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 9 έως τις 20 Οκτωβρίου.

Η Λίμνη των Κύκνων, η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού, είναι το μπαλέτο, το οποίο διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου του 1877 στο θέατρο Μπολσόι και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να γοητεύει τον κόσμο). Συνδυάζει την μαγεία, το τραγικό και το ειδύλλιο, τον ρομαντισμό , την αγάπη και την εξαπάτηση με έναν μοναδικό τρόπο.

Την ίδια στιγμή αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών, αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, είναι σχεδόν πάνω από τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων, με αγαπημένες μελωδίες που αιχμαλωτίζουν και σαγηνεύουν τις αισθήσεις. Το κορυφαίο Russian Ballet Theater με τους διάσημους σολίστ διαπρέπει παγκοσμίως με τη συγκεκριμένη παράσταση.
Μια μοναδική ευκαιρία να δει το κοινό από κοντά το φημισμένο Russian Ballet Theater - μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μόσχας -, και να μεταφερθεί στο μαγικό παραμυθένιο κόσμο, όπου το καλό μάχεται με το κακό και η αγάπη με την προδοσία και την απόγνωση.

Russian Ballet Theater

Η ομάδα κλασικού χορού Russian Ballet Theater ιδρύθηκε το 2000 και αμέσως καθιερώθηκε ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο συγκρότημα χορού. Υιοθετώντας τις παραδόσεις της κληρονομιάς του κλασικού μπαλέτου, περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του σχεδόν όλες τις παραστάσεις του χρυσού αιώνα του ρωσικού μπαλέτου όπως τα έργα «Λίμνη των κύκνων», «Η ωραία κοιμωμένη», «Καρυοθραύστης», «Ζιζέλ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Σταχτοπούτα», «Μπαγιαντέρα», «Δον Κιχώτης» κ.ά.
Από την εποχή της ίδρυσής της, περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου: Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Μάλτα, Καναδά, Μεξικό, Κίνα, Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πολωνία κ.ά. ενώ συνεργάστηκε με επιφανείς καλλιτέχνες διαφόρων ομάδων μεταξύ των οποίων τα Θέατρα Μπολσόι, Μαρίνσκι, Στανισλάβσκι.
Το Δεκέμβρη του 2016 τα Russian Ballet Theater παρουσίασαν με τεράστια επιτυχία τον «Καρυοθραύστη», στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και αμέσως μετά ακολούθησαν «Η ωραία κοιμωμένη» και «Η Σταχτοπούτα» εξοικειώνοντας το ελληνικό κοινό με το αυθεντικό κλασικό μπαλέτο.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=huXYxnLyeZE
Εισιτήρια: https://artinfo.gr/listing/i-limni-twn-kyknwn/

Ημέρες παραστάσεων:
Δευτέρα (14/10), Τετάρτη (9/10, 16/10) & Πέμπτη (10/10, 17/10) : 20:00
Παρασκευή (11/10, 18/10): 17:00 & 20.00
Σάββατο (12/10, 19/10) : 15:00, 18:00 & 21:00
Κυριακή (13/10, 20/10) : 12:00, 17:00 & 20:00

ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πέμπτη 10/10 στις 17:00
Δευτέρα 14/10 στις 17:00
Τετάρτη 16/10 στις 17:00
Πέμπτη 17/10 στις 17:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Διακεκριμένη: 30 €- Φοιτητικό-Ανέργων: 25 € | Α’ Ζώνη: 25 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 20 € | B’ Ζώνη: 20 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 15 € | Γ’ Ζώνη: 15 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 10 €
Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά : 210 4143 310
www.viva.gr, 2109213310

Ώρες Ταμείου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά:
Δευτέρα: ΑΡΓΕΙ
Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 – 14.00 και 18:00 – 21:00
Σάββατο: 16.00 – 21.00
Κυριακή: 16.00 – 20:00