του Γ, Παπαγιαννόπουλου |
Παράλληλα, στο «Τουρκο-Ελληνο-Λιβυκό» τρίγωνο, είχαμε την Συνάντηση στην Άγκυρα στις 04.06 μεταξύ του Ερντογάν και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάρατζ. Μετά την συνάντηση ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Σημείωσε ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) ο Ερντογάν είπε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο: «Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μια νέα συνεργασία με την Λιβύη. Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με σκοπό να ωφεληθούμε από το φυσικό πλούτο της Μεσογείου όπου περιλαμβάνονται σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις….»
Ο Ερντογάν είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης. Οι δυνάμεις του Χάφταρ, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και της Αιγύπτου, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019 αλλά τους τελευταίους μήνες απωθήθηκαν.
Ανοιχτά όλα στο «Μέτωπο» της Λιβύης: ως γνωστόν, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαφτάρ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης «Εθνικής ενότητας», την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως η κυβέρνηση, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον ΛΕΣ από πολλές περιοχές τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης και έχει ανακαταλάβει το αεροδρόμια της Ουαλίγια. Από την μεριά του ο ΛΕΣ, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι ανέκτησε χθες κάποια από τα χαμένα εδάφη.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι, οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, έπειτα από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο διαδίκτυο η αποστολή του ΟΗΕ (UNSMIL) αναφέρει ότι χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης «Εθνικής ενότητας» και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με τη συμμετοχή 5 αξιωματούχων από κάθε πλευρά.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες, αν και τις δύο φορές οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ παραιτήθηκε τον Μάρτιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη δεν έχει συμφωνήσει στον αντικαταστάτη του, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Την Τρίτη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που συνεδρίασε στην Άγκυρα υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, ανακοίνωσε «πως η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της… η διεθνής κοινότητα καλείται να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυκού λαού”.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως “έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο… θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα”.
Εν συνεχεία, ήλθαν στις 04.06 οι δηλώσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, που δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος» να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη χώρα, μετά τις τελευταίες επιτυχίες των στρατιωτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, απέναντι στον στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.
«Η μάχη μας συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό, να επιβάλλουμε τον έλεγχο στο σύνολο της πατρίδας μας και να εξολοθρεύσουμε όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους», είπε ο Σάρατζ μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον κυριότερο σύμμαχο του , τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 04.06.
Μολονότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ο Σάρατζ επανέλαβε ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με «τον εγκληματία πολέμου» Χαλίφα Χάφταρ επειδή ο στρατάρχης «δεν ήταν ποτέ εταίρος στην πολιτική διαδικασία».
Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες.
Από την πλευρά του, στην ίδια συνάντηση ο Ερντογάν κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσει, τις χώρες που στηρίζουν τον Χάρφταρ, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Γαλλία. «Η ιστορία θα κρίνει εκείνους που, υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χάφταρ, βύθισαν τη Λιβύη σε λουτρό αίματος και στα δάκρυα» είπε.
Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Σάρατζ έγινε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του τελευταίου ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε όλη την Τρίπολη και τα προάστιά της, γεγονός που συνιστά σημαντική ήττα για τις δυνάμεις του Χάφταρ.
Θέσεις «μάχης» παίρνει η γειτονική χώρα. Ευελπιστούμε ότι γίνεται κάτι αντίστοιχο κι΄ από την δική μας πλευρά. Επαγρύπνηση, Ενότητα! Δημιουργία Ταμείου για την Εθνική Άμυνα, αύξηση της στρατιωτικής θητείας.