Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Μια ώρα πίσω γυρίζουν τα ρολόγια τα ξημερώματα


ΟΧI; ΣΙΓΟΥΡΑ;


ΛΑΘΑΚΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΧΤΕΣ ΣΤΟ ΔΣ - ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΩΝ - ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Στο fb έγινε η διευκρίνιση από τον Γ. Θωμά ότι ήταν παρών στο ΔΣ. Η παρεξήγηση οφείλετε σε φόρτο εργασίας και ... πληροφόρησης.
 
Γιώργος Θωμάς Λάθος πληροφορια οτι απουσιαζα από το προηγουμενο Δ.Σ.. Για την αποκατάσταση της αλήθειας λοιπόν , ημουν παρών στο Δ.Σ. και βέβαια καταψήφισα και την αυξηση του Δημοτικού φορου στα ακινητα ( τελος Φωτιζομενης επιφανείας το αποκαλουν! ) αλλα και τα τελη καθαριοτητας.
για τα τελη καθαριότητας, που παραμενουν τα ιδια με το 2015, ζητησα μειωση του οικιακου τιμολογιου κατα 10%. η προταση μου δεν εγινε δεκτη και ετσι καταψηφισα την εισηγηση της διοκησης του δημου.

Αλλάζει σίγουρα μετά το ατύχημα η Κοινωφελής Εργασία


Ο σοβαρός τραυματισμός του εργαζομένου κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων στις 5 Οκτωβρίου 2015 στο Δήμο Μεγαρέων, έβαλε όπως φαίνεται την ταφόπλακα στην μορφή όπως την ξέρουμε στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας .

Πριν από λίγες μόνο ημέρες το Υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει 250.000 νέες θέσεις εργασίας για το τέλος του 2015 και για το 2016. Οι ωφελούμενοι όμως του προγράμματος δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτό που γνωρίζαμε. Τα νέα προγράμματα θα δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που τους λείπουν κάποια ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν, στους μακροχρόνια άνεργους και στους εργαζόμενους με ειδικότητες.

Ετσι το Υπουργείο Εργασίας έχει σαφή προσανατολισμό να καταργήσει τα προγράμματα που στελεχώνανε την καθαριότητα των δήμων. Πολύ περισσότερο μετά το ατύχημα όπου ο εργαζόμενος στα Μέγαρα είχε προσληφθεί με την Κοινωφελή Εργασία και μάλιστα με τον τίτλο που διεκδικούσε η ΚΕΔΕ ως «Γενικών Καθηκόντων»

Η ΠΟΕ ΟΤΑ καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία και αμέλεια των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και των Αιρετών, που εξωθούν συμβασιούχους να απασχολούνται σε καθήκοντα τα οποία απαγορεύεται να ασκούν.

Όπως καταγγέλθηκε στην Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ανωνύμως, πέραν του ότι ο τραυματίας εργαζόμενος απασχολούνταν σε καθήκοντα που δεν έπρεπε, ο οδηγός του απορριμματοφόρου με το οποίο συνέβη το ατύχημα δεν είχε καμία απολύτως εργασιακή σχέση με τον Δήμο Μεγαρέων. Πρόκειται δηλαδή όπως αναφέρει η ΠΟΕ ΟΤΑ, για ένα περιστατικό «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας. Ένα φαινόμενο που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και τροφοδοτείται όσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας «εθελοτυφλούν» και η κυβέρνηση ανέχεται (αν όχι στηρίζει) τους Αιρετούς στην απαξίωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο αργότερα να τις αναθέσουν  σε ιδιώτες.
Η Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. καλεί την Αστυνομία που επιλήφθηκε της υποθέσεως, το Δήμο Μεγαρέων και το Υπουργείο Εργασίας ως έχουν υποχρέωση, να δώσουν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα και να αποκαλύψουν τί πραγματικά συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κι αυτό γιατί, υπάρχουν διάφορες εκδοχές για τις συνθήκες του ατυχήματος. Σύμφωνα με κάποιες συνέβη όταν ο εργαζόμενος έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, ενώ κάποιες άλλες θέλουν να άνοιξε η πόρτα και έπεσε.

http://www.myota.gr

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΣΟΚ: «Οι τράπεζες να πρόσεχαν και όχι οι δανειολήπτες» Δικαιώθηκε ζευγάρι Πατρινών εκπαιδευτικών!

του ΑΧΙΛΛΕΑ ΡΟΔΙΤΗ (dete.gr)

Δικαστικές αποφάσεις για μείωση ή ακόμα και μηδενισμό δόσεων που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν δανειολήπτες οι οποίοι λόγω κρίσης δηλώνουν αδυναμία και καταφεύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, είναι πλέον πολλές. Εκείνο όμως που φέρνει τα πάνω – κάτω, καθώς εξουδετερώνει την βασική επιχειρηματολογία των τραπεζών ότι… «ας πρόσεχαν οι δανειολήπτες», είναι η αιτιολογία απόφασης που εκδόθηκε πριν λίγο καιρό στην Πάτρα.

Το σκεπτικό της απόφασης καθιστά υπεύθυνα τα πιστωτικά ιδρύματος και όχι τους δανειολήπτες για την κατανάλωση δανείων! Δηλαδή, στέλνει στη «γωνία» ισχυρισμούς του τύπου: «Ας πρόσεχαν» ή «Ας μην έκαναν αλόγιστη χρήση». Και μάλιστα ρίχνει ευθέως το βάρος των ευθυνών στις Τράπεζες αναφέροντας πως βρίσκονταν σε… «καθεστώς πιστωτικής ευφορίας»!

Η υπόθεση για την οποία γίνεται λόγος απασχόλησε προ μερικών μηνών όταν ζευγάρι εκπαιδευτικών της Πάτρας, με δύο ανήλικα παιδιά, δάσκαλος ο σύζυγος και καθηγήτρια η γυναίκα, προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο καθώς όφειλαν συνολικά περί τα… 380.000 ευρώ! Επρόκειτο για στεγαστικά και άλλης μορφής δάνεια. Το εισόδημά τους ανέρχεται στα 2.100 ευρώ αμφότεροι.

Στην κρίση κατέστη αδύνατο να ανταποκριθούν στην κάλυψη των δόσεων και των οφειλών προς τις τράπεζες. Το Δικαστήριο όμως μείωσε τη συνολική οφειλή στα μόλις 100.000 ευρώ δίνοντας μάλιστα χρονικό περιθώριο εξόφλησης τα… είκοσι χρόνια. Αλλά το σκεπτικό της απόφασης είναι εκείνο που ανοίγει τον δρόμο και για άλλους στην ίδια μοίρα…

Τι λέει το αιτιολογικό του Δικαστή
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστικού Λειτουργού, οι δανειολήπτες δεν ευθύνονται για το ύψος των δανείων που έλαβαν. Διότι: πρώτον, οι Τράπεζες μπορούσαν να ελέγξουν το χαρτοφυλάκιο των αιτούντων και να μην επιτρέψουν υπερδανεισμό και δεύτερον, εάν τους έκριναν ακατάλληλους θα ‘πρεπε να μην τους εγκρίνουν τις δανειοδοτήσεις. Το κυριότερο όμως είναι στο τέλος.

Στο ότι: «Οι Τράπεζες χορηγούσαν δάνεια ενώ γνώριζαν τις δυνατότητες των αιτούντων, εβρισκόμενες σε καθεστώς πιστωτικής ευφορίας»!

Ως νομικά ορθή και εμπεριστατωμένη χαρακτήρισε την απόφαση ο συνήγορος Χρήστος Λιαρομμάτης, τονίζοντας πως: «για την υπερχρέωση δεν ευθύνονται οι δανειολήπτες αλά τα πιστωτικά ιδρύματα που έδιναν αφειδώς δάνεια».

ΣΧΟΛΙΟ: Ο τίτλος δεν είναι σωστός, μετά συγχωρήσεως κι όλας.

Κανένα σοκ δεν έπρεπε να προκαλεί αυτή η ΕΥΛΟΓΗ, ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΡΘΉ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΑ "ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΗΘΗ"  ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
ΑΥΤΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΠΟΔΈΚΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΠΟΛΙΤΗ.

ΕΔΩΣΕΣ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ; 
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ.

ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Άμα εκτελέσω εγώ δηλαδή μια παραγγελία σε έναν πελάτη και δεν πληρωθώ τι θα μου πει το κράτος και η δικαιοσύνη;

Ούτε το ΦΠΑ του τιμολογίου από το οποίο έφαγα μπιστόλι δεν μου επιτρέπει να μην πληρώσω και μάλιστα "κασέρι" για να μην χάσω την ρύθμιση των 100.

Στα μαγαζιά μας  ήρθε ποτέ κανείς να ανακεφαλαιοποίησει τις οφειλές τρίτων προς εμάς;
Εμάς δεν μας λένε "ας προσέχατε;"

Και αφού τις ανακεφαλαιοποίησαν (και πάνε και για δεύτερη φορά) με δημόσιο χρήμα τις τράπεζες, θέλουν αυτές  τώρα να πληρωθούν και ακούρευτα τα κόκκινα δάνεια που τους προκάλεσαν τις ζημιές για τις οποίες ανακεφαλαιωποιήθηκαν;
ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ;; 

Και θέλουν να πάνε και σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας; 
ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΦΟ!

Δεν τα πήραν μωρά τα λεφτά για τα κόκκινα οι τράπεζες. ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;


Και αυτά δεν τα πληρώνουμε τώρα έτσι και αλλιώς ΟΛΟΙ ΜΑΣ, καθημερινά: Στα τσιγάρα μας, στο τσιπουράκι μας, την βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης, και με το τρίτο πλέον μνημόνιο και στο φαγητό, το φροντιστήριο του παιδιού, τις μετακινήσεις, ΠΑΝΤΟΥ; 

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚ η απόλυτα λογική απόφαση της δικαιοσύνης; ΠΟΙΟ ΣΟΚ;

ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ ΑΥΤΑ;

Η ΕΣΗΕΑ που έκλεισε ΠΑΛΙ την τηλεόραση για να μην ακούει ο μπαμπουίνος ότι αυτά τα παραδέχεται ακόμα και ο ΟΛΑΝΤ; (ΝΤΡΟΠΗ).

ΚΟΥΡΑΣΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ


ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΡΑΚΟ

Καμία έκπληξη.

Η βάση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς που δεν είναι άλλη βεβαίως από ΤΑ ΕΣΟΔΑ του δήμου, τα δημοτικά τέλη, φέρνει μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, την σφραγίδα των πιο ακραίων αντιαυτοδιοικητικών, συντηρητικών στην πράξη άσχετα θεωριών, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ και ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΩΝ δυνάμεων της πόλης : της διοίκησης της Κουρασικής Αριστεράς και της παράταξης του Γ. Κουράση.

Εκείνοι ψήφισαν ΜΑΖΙ στο ΔΣ το νέο χαράτσωμα του δημότη: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΟΥΡΑΣΗ. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Κατά ψήφισε η παρευρισκόμενη παράταξη Λαδόπουλου και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Απόντες από το ΔΣ ήταν οι δύο του Γιώργου Θωμά ((ο ίδιος και ο Θ. Βαρδουλάκης) και ο Νταβίας (γιατί ακόμα είναι σε ημιάγρια κατάσταση ο ακατανόμαστος, μετά την αγωγή (και όχι μόνο - έχει και άλλο μέγα θέμα που κωλυόμαστε να γράψουμε ακόμα) και τον έχουμε σε καταστολή, μην δαγκώσει κανένα).

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό άνοιξε λοιπόν με την έγκριση των δημοτικών τελών - όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Δεν άνοιξε - βέβαια - με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, συνελεύσεις, συμμετοχικούς προϋπολογισμούς και άλλα τέτοια που σου υπόσχονταν προεκλογικά και τσίμπησες (παλιομπαμπουίνε, που γουστάρεις να σε παραμυθιάζει ακόμα και ο δήμαρχός σου, δεν σου φτάνουν μόνο οι κεντρικάριοι της πολιτικής για να σε δουλεύουν).

Εμείς - ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού - όμως θα ανοίξουμε δημόσια (εδώ από την κωλοφυλλάδα, δεν έχουμε άλλο τρόπο αφού ο δήμος  ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ) τρία - τέσσερα (όσα προλάβουμε) ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ της αυτοδιοίκησης μπας και θέλει κανένας δημότης να καταλάβει ολίγο περισσότερα σχετικά με τα πραγματικά προτάγματα, τις ιεραρχήσεις που κρύπτονται πίσω από κάθε πολιτική επιλογή και τα πραγματικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται άσχετα με το τι λέγεται.

ΔΙΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΧΡΩΜΟ.
Αυτά τα "λαϊκά"  που λένε ότι  "δεν έχει χρώμα η αυτοδιοίκηση" είναι για τους μπαμπουίνους.
ΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ. ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ που προτείνονται ή ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΙ δια της αδράνειας ή δια της .... μαλακίας, έχουν έντονο χρώμα.

Η υπερφορολόγηση - πχ - της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού, γίνεται για να μαζευτούν χρήματα σου λένε όλοι.
 ΑΛΛΑ ΣΕ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ, όπως αυτοί που ζούμε γίνονται για να έχουν άλλοθι όσοι θένε να περάσουν την ιδιωτικοποίηση βασιζόμενοι στο βασικό τους επιχείρημα   ότι "το δημόσιο κοστίζει ακριβά" και ο ιδιώτης θα σου κατεβάσει τα τέλη - που σου ανεβάζουν παράλογα, ΣΟΥ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ.

Και οι σκόπιμες καθυστερήσεις στο να μπει μπροστά, να εφαρμοστεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. το εναλλακτικό σχέδιο (που εμείς το έχουμε περιγράψει πριν 15 χρόνια αλλά χρειάζεται ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ), δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να δίνει και άλλο χρόνο σε όσους παλεύουν να περάσουν τα .... άλλα. τα ιδιωτικά σχέδια,  να νικήσουν στην συνείδηση του πολίτη οι της ιδιωτικοποίησης, να συχτηρίσει ο δημότης και να πει "ΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ - ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ" ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ.

Που όμως χάριν - κυρίως στους εργαζόμενους στους δήμους και την πραγματικά αγωνιστική  ΠΟΕ ΟΤΑ -  αλλά και κάτι τρελούς αυτοδιοικητικούς, ΑΚΟΥΝ AKOMA ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, βλέποντας όμως και τις εικόνες από τη Νάπολη πνιγμένης στα σκουπίδια.

Ξεκινήσαμε τα θέματα του προϋπολογισμού με την .... ανακύκλωση.

ΔΗΛΑΔΗ - για εμάς - με το ΜΕΙΖΟΝ, το ΚΕΝΤΡΙΚΟ θέμα της ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ και τις πολιτικές που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. (Για τις θεωρίες ψάξτε αλλού, βαρεθήκαμε την θεωρητικολογία).

ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ αλλά και του ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΣΟΔΟΥ: ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Επειδή ΟΛΟΙ (όσοι έχουν ασχοληθεί στοιχειωδώς σοβαρά με την αυτοδιοίκηση, όχι όσοι νόμιζαν χρόνια ότι η δράση τους μπορεί να εξαντλείται σε ντουντουκοπορείες) ξέρουν ότι τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο κ. Κεφαλάς και προτείνουμε να διαβαστεί με ανοικτά μυαλά το προηγούμενο άρθρο.

Και να αξιολογηθεί μετά από αυτό - με το IQ του μέσου πολίτη, ΑΡΚΕΙ αυτό, πιστέψτε μας - η πολιτική της "διαφήμισης και προβολής επιτευγμάτων" των εταιριών ανακύκλωσης και των αποτελεσμάτων τους, από τους καργαριστερούς  της διοίκησης Ρούσσου (ή μήπως πλέον πρέπει να το αλλάξουμε το τίτλο σε  "ψευτοαριστερούς" άραγε;;;) , που έχουν ταυτιστεί με τα προτάγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ την ώρα που .... θωρητικολογούν ασύστολα.

ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ και ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!

Αλλά και να αξιολογηθούν ακόμα από τον μέσο σκεπτόμενο πολίτη οι πραγματικές προθέσεις και όσων ομιλούν για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με "ηθικοπλαστικούς" όρους: Εκείνων των ΔΕΞΙΟΥΛΗΔΩΝ περιβαλλοντικά υπερευαίσθητων, που σου λένε ότι η ανακύκλωση είναι ζήτημα συνείδησης ΜΟΝΟ, αφορά τις επόμενες γενιές ΜΟΝΟ, τα σχολεία ΜΟΝΟ, το μέλλον ΜΟΝΟ και άρα εκεί πρέπει αν στραφούν οι δήμοι - σου λένε - και οι "συλλογικότητες".

Για να κάνουν ανενόχλητες την δουλειά τους οι ΑΕ που λέει ο Κεφαλάς  σε ΕΝΕΣΤΩΤΑ χρόνο, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, όμως.

Είναι βεβαίως ΚΥΡΙΩΣ ζήτημα συνείδησης αναγνώστη μας - συμφωνούμε -  η διαχείριση των σκουπιδιών και το περιβάλλον γενικότερα.
Δεν λέμε όχι.
Αλλά είναι ΚΑΙ ΜΠΙΖΝΑ. 
Μην γινόσαστε βούρλα, όπως μας θέλουνε.
ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ!
Αν δεν ήταν ΜΠΙΖΝΑ και μάλιστα ΜΕΓΑΛΗ - δεν θα υπήρχε τόσο ενδιαφέρον, δεν θα σφάζονταν στο όνομά της .... παλουκάρια.

Και αν δεν γίνει υγιής αυτή  Η ΜΠΙΖΝΑ της διαχείρισης των σκουπιδιών - λέμε εμείς - η μόνη συνείδηση στην οποία επενδύουμε ως κοινωνία, το μόνο που συνεχίζουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας, είναι η γνωστή ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ "ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ, της ΟΙΚΟΝΟΜΑΣ, της ΜΑΣΑΣ" (τρίπτυχο δανεισμένο από την ταίνια "ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ", ακούστηκε πριν το μνημιώδες "ΦΑΓΑΝΕ - ΦΑΓΑΝΕ ....).
Ακόμα και σε πεδία εφαρμογής πολιικών που φαίνονται σε "σωστό δρόμο" (βλ. την αντιστοιχία του θέματός μας με το  ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ).

Αναδημοσιεύσαμε το άρθρο (και θα ακολουθήσεις και ένα άλλο) ΚΑΙ για να προετοιμάσουμε την παρέμβασή μας ενόψει του νέου προϋπολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο (διότι εκεί τι να πρωτοπείς σε 5+5 λεπτά που σε αφήνει η πρόεδρος να μιλάς), ώστε να είναι απολύτως διακιολογημένο ΠΟΛΙΤΙΚΑ το ΟΧΙ που θα εισπράξουν φέτος στον προϋπολογισμό  οι ΚΑΡΓΑΡΙΣΤΕΡΟΙ (ή μήπως πρέπει πλέον να τους λέμε "ψευτοαριστερούς" ή μήπως άραγε "ΑΣΧΕΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ";;; - μας προβληματίζει ιδιαίτερα η προσφώνηση, το ψάχνουμε).

(Ούτε λευκά, ούτε παρών θα πούμε εμείς για να κρυφτούμε  - ΟΧΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ)!

Και θα αιτιολογηθεί επαρκώς.
Διότι αναγνώστη μου δεν θα καταψηφίσουμε γιατί μας έκαναν αγωγή.
Όοοοχι! Αυτό βέβαια θα λέει η προπαγάνδα τους.

Ενώ η αλήθεια είναι  ακριβώς αντίστροφη: ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ και δεν θα δείξουμε πλέον ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στην πολιτική τους, διότι αυτό είχαμε πει από πέρυσι ότι θα κάνουμε την δεύτερη χρονιά τους αν δεν φρόντιζαν να  προσεγκίσουν μια πιο προοδευτική πολιτική στην αυτοδιοίκηση, αντίστοιχη με το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα του κόμματος που τους εξέλεξε.
Κάτι που έκαναν ΜΟΝΟ στον τομέα του αθλητισμού αλλά δεν αρκεί αυτό να καλύψει ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ.

Το ξέρανε ότι πλέον δεν θα παίξουμε με "εσωκομματικούς όρους".

Αντιμετωπίζουν πλέον και οι ίδιοι τα αδιέξοδα της πολιτικής τους ανεπάρκειας περί τα αυτοδιοικητικά θέματα και προσπαθούν απλά να την συγκαλύψουν μέσα από αποπροσανατολιστικές πρωτοβουλίες (στραγάλια στην ΦΛΥΑ, τσαπέλες στα ΚΥΕ,  αγωγή στην ΠΛΑΤΕΙΑ κλπ) γιατί είναι ΠΟΛΥ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ  ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ (αν υποθέσουμε ότι ήθελαν ποτέ να ακολουθήσουν τέτοιες).

Ξέρουν ότι τα πολιτικά τους αδιέξοδα είναι τόσο φανερά πλέον στον πολίτη, ξέρουν ότι δεν επαρκούν πλέον  οι θεωρίες, οι υποσχέσεις και η μπουρδολογία στα οποία είναι μανούλες, για να καλυφθούν αυτά τα αδιέξοδά τους.

 Χρειάζονται έναν αντίπαλο, ένα επιτιθέμενο οχτρό για να συσπειρώνονται και να τον υποδεικνύουν ως υπαίτιο των κακοδαιμονιών του δήμου.
ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΗΛΙΘΙΑ, ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ;

ΤΗΣ ΚΟΝΤΗΣ ...... ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΦΤΑΙΝΕ, λέει ο λαός μας.

Και βέβαια είναι τόσο πολιτικά ΑΝΑΝΔΡΟΙ (αλλά και δεσμευμένοι σε παρασκηνιακές συμφωνίες) που διάλεξαν τον πιο αδύνατο κρίκο της αλυσίδας του Δ.Σ. για να φτιάξουν τον ΟΧΤΡΟ, αφού ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ με τους (υποτιθέμενους;) ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ.

Με τους οποίους συμπορεύονται χέρι - χέρι και ακολουθούν ακριβώς την ίδια ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον πολιτική στα μεγάλα θέματα της αυτοδιοίκησης.

ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ  ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑΤΟΣ;;;;

Και βέβαια - για να τελειώνουμε με την υποκρισία των "υπόγειων" διαφωνιών κάποιων "εσωπαραταξιακών ψευτοαντιπολιτευόμενων ασπίδων" αυτής της πολιτικής: ΟΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΟΣ.

Ας σταματήσουν κάποιοι να παριστάνουν τους "αθώους του αίματος" διαρρέοντας εντέχνως - ιντερνετικώς και προφορικώς - ότι "δεν ήθελαν να ψηφίσουν το χαράτσι αλλά πιέστηκαν".

Αυτά δεν πιάνουν σε ένα πολιτικό ακροατήριο που ψήφισε ΟΧΙ στις πιέσεις του Σόιμπλε!

Ποιοι τους πιέζουν δηλαδή να ψηφίσουν 20% αύξηση φόρου εν μέσω τρίτου μνημονίου και ποιοι τους πιέζουν να διαφημίζουν ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ;;;

ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΡΑΚΟ.

¨Η καλύτερα ο ΔΡΑΚΟΣ - ΝΤΑΒΙΑΣ δεν αρκεί πια.

ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΔΡΑΚΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΙΑΣΕΙ

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ

Το άρθρο δεν το έγραψε ο ακατανόμαστος για την ΠΛΑΤΕΙΑ αλλά ο Τάσος Κεφαλάς (ΠΡΟΣΥΝΑΤ) στο PRESSPUBLICA. (http://www.presspublica.gr/kati-sapio-yparxei-sto-vasileio-ths-anakyklvshs/).  

Δικά μας είναι τα boldαρίσματα (οι μεγάλες αλήθειες με τις οποίες συμφωνούμε) και τα κοκκινίσματα (οι διαφωνίες μας με το άρθρο)  που παρακαλούμε να προσέξουν, ειδικά όσοι ομιλού ν για τα της αυτοδιοίκησης.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο … βασίλειο της ανακύκλωσης

Αν και θα περίμενε κανείς το αντίθετο, ο τομέας της ανακύκλωσης παρουσιάζει παρόμοια σημάδια κρίσης, με αυτά που χαρακτηρίζουν το σύνολο της διαχείρισης των αποβλήτων. Την αλήθεια αυτή έχουν αναγνωρίσει και οι συντάκτες του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), στο οποίο, μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρεται ότι επιδιώκεται:

«Ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και επανασχεδιασμός τους, στο πλαίσιο ενιαίου κεντρικού συντονιστικού φορέα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου με στόχο την βελτιστοποίηση της λειτουργίας, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης σε άλλα υλικά, στο πλαίσιο ενιαίου κεντρικού συντονιστικού φορέα (με αναβάθμιση του ΕΟΑΝ). Τα έσοδα των ΣΕΔ αποτελούν δημόσιο πόρο και πρέπει να εξεταστεί ο έλεγχός τους μέσω κρατικού λογιστικού συστήματος για να αποτελέσουν επενδυτικό κονδύλι για την ανάπτυξη των συστημάτων της νέας διαχείρισης αποβλήτων».

Η κρίση για την οποία έγινε λόγος στην αρχή εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Άλλοτε με πρακτικές πλήρους αδιαφάνειας και απόκρυψης βασικών πτυχών των δραστηριοτήτων του συστήματος, όπως καταγγέλλει με πρόσφατη ανακοίνωσή της και η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ). Άλλοτε με μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας και με παραβατικές συμπεριφορές τμημάτων του συστήματος.

Κυρίως, όμως, εκδηλώνεται με την παρωχημένη δομή που χαρακτηρίζει το σύστημα της ανακύκλωσης και στο λάθος χαρακτήρα και στον προσανατολισμό του. Αφού πρόκειται για ένα σύστημα που έχει στο επίκεντρό του τους παραγωγούς και διαχειριστές των ανακυκλώσιμων προϊόντων – υλικών, αντί να έχει τον καταναλωτή – χρήστη και τις θεσμικές και μη εκπροσωπήσεις του (συλλογικότητες, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση). Για αυτό και πρόκειται για ένα καθολικά ιδιωτικοποιημένο σύστημα, του οποίου δίνουμε επιγραμματικά κάποια χαρακτηριστικά:
 • Η λειτουργία της ανακύκλωσης, στο μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό της μέρος, έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, τα λεγόμενα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης – ΣΕΔ.
 • Κατά κανόνα, συγκροτούνται με μορφή ανώνυμων εταιρειών (ΑΕ), με μετόχους τους ίδιους τους βασικούς παραγωγούς ή διαχειριστές των συγκεκριμένων κατηγοριών ανακυκλώσιμων αποβλήτων.
 • Στις εταιρείες αυτές η πολιτεία έχει εναποθέσει την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των οικονομικών εισφορών, που εισρέουν στα συστήματα. Ο ίδιος ο Ελληνικός οργανισμός ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ έχει αναγνωρίσει πως υφίσταται τεράστιο πρόβλημα διαφυγής εισφορών.
 • Τα επιχειρησιακά σχέδια όλων των ΣΕΔ, που ανάμεσα στα άλλα περιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας και τις υποχρεώσεις τους, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.
 • Υπάρχουν τεράστια κενά, τουλάχιστον στις επίσημες εκθέσεις των ΣΕΔ, για το αν και πώς τεκμηριώνεται η εκπλήρωση ή μη των στόχων, που έχει θέσει η πολιτεία για κάθε επιμέρους κατηγορία ανακυκλώσιμων υλικών.
 • Κάποια από τα συστήματα – ΣΕΔ έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας τους και σε κάποια από αυτά έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους.
 • Τεράστιο πρόβλημα παρουσιάζεται στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών. Το ένα από τα δύο βασικά ΣΕΔ (ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ) βρίσκεται σε χρόνια δικαστική διαμάχη με τον ΕΟΑΝ, με την άδεια λειτουργίας του πότε να ανακαλείται και πότε επιστρέφεται.
 • Το άλλο και μεγαλύτερο, «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΤΗΣ ΕΕΑΑ ΑΕ, έχει αποδειχθεί διάτρητο στη λειτουργία και αδιαφανές στη δημοσιοποίηση στοιχείων.
 • Κάποια από τα ΚΔΑΥ, ιδιαίτερα της Αττικής, έχουν κατηγορηθεί ότι εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση σύμμεικτων απορριμμάτων, για παράδειγμα από νησιά του Αιγαίου ή από την Πελοπόννησο, με το μανδύα των ανακυκλώσιμων, όπως αυτό που κάηκε πρόσφατα και στο οποίο διαπιστώθηκε μια ανεξέλεγκτη συγκέντρωση τοξικών υλικών.
 • Ο ΕΟΑΝ, που υποτίθεται ότι είναι ο δημόσιος φορέας ο επιφορτισμένος με την εποπτεία του συστήματος ανακύκλωσης, αδυνατεί να ελέγξει ουσιαστικά ή να επιβάλλει τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας. Για χρόνια υποστελεχωμένος, τους τελευταίους μήνες και χωρίς διοίκηση, γίνεται πολλές φορές συνένοχος της πλημμελούς λειτουργίας των ΣΕΔ.
 • Ειδικότερα στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών συναινεί πλήρως στην προσπάθεια διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος του μπλε κάδου και των ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ ΑΕ. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας, κατοχυρωμένη και στο ν. 4042/2012 και στο νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων – ΕΣΔΑ, η προδιαλογή σε ξεχωριστά ρεύματα των συσκευασιών.
 • Το υπουργείο περιβάλλοντος, μέσω του επίσης υποστελεχωμένου τμήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, παρακολουθεί σε ρόλο θεατή και, προς το παρόν τουλάχιστον, δε φαίνεται να έχει αποφασίσει να κάνει πράξη τις αλλαγές που έφερε το νέο ΕΣΔΑ.
Ελπίζουμε ότι το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας ενστερνίζεται το πνεύμα του νέου εθνικού σχεδίου και ότι θα υλοποιήσει χωρίς καθυστερήσεις τη ριζική αναμόρφωση του τομέα της ανακύκλωσης, όπως προβλέπεται σε αυτό. Περιμένουμε, επίσης, από τους φορείς της αυτοδιοίκησης να πάρουν εκείνες τις πρωτοβουλίες, που θα ακυρώνουν, στην πράξη, τη λογική και την κυριαρχία των ιδιωτικοποιημένων «συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης».


22.10.2015
Τάσος Κεφαλάς
μέλος της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

ΣΧΟΛΙΟ: Σε όλα θα συμφωνούσαμε με τον Τάσο Κεφαλά αν αντί για τα θολά, αόριστα και τελικά ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ στην διοίκησή τους σχήματα με την συμμετοχή αόριστων "φορέων και συλλογικοτήτων"  (ποιοι φορείς, πώς , πόσο, λογοδοσία, τους κλπ ..... μπάχαλο δηλαδή) μιλούσε για φορείς - συγκροτημένα νομικά πρόσωπα.
Και εμείς θα   πούμε άφοβα αυτό που πιστεύουμε (διότι ΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ή μας δίνουν "αριστερόσημα" για να σας θολώνουμε τις απόψεις μας, όπως κάνουν όλοι οι πολιτικοκορεκτάδες): ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (περιφέρεια και δήμοι ΜΑΖΙ), όπου βεβαίως θα μπορούν να μετέχουν στα ΔΣ (ή ακόμα και στο μετοχικό κεγφάλαιο ακόμα - με διασφάλιση όμως της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ) και συλλογικοί φορείς ή ακόμα και ιδιώτες επενδυτές (δεν είμαστε οχτροί του ιδιωτικού τομέα εμείς για τον ΕΛΕΓΧΟ και ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ καυγαδίζουμε με τους νεοφιλελέδες).

Στο Μύλο των Ξωτικών.. για ευτυχισμένα Χριστούγεννα


Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων και η e-Trikala A.E. δημιουργούν το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, για να απολαύσουν οι επισκέπτες με ξεχωριστό τρόπο τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο Μύλος των Ξωτικών φέτος ανοίγει τις πύλες του στις 27 Νοεμβρίου 2015 και θα λειτουργεί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2016.

Σε έναν τόπο μαγικό, στην πόλη των Τρικάλων ο αλευρόΜυλος Ματσόπουλου φέτος τα Χριστούγεννα ξαναγεννιέται.

Για φέτος προγραμματίζουμε 38 ημέρες λειτουργίας γεμάτες δράσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαδραστικά εργαστήρια και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Και μην ξεχνάτε όλα ΔΩΡΕΑΝ!

Η Δωρεάν είσοδος στο πάρκο αλλά και η συμμετοχή στις δραστηριότητες ενισχύουν την δυναμική της εκδήλωσης που συνεχώς αυξάνεται. Αυτό φάνηκε στην περσινή επισκεψιμότητα που ξεπέρασε τις 995.000

Οι επισκέπτες μας μπορούν να συναντήσουν τον Άη Βασίλη σε ένα μαγευτικό νησί, την σταρένια Νεράιδα και τους παράξενους φουρναραίους, το δεντροταχυδρομείο, το κάστρο των ιπποτών της Playmobil, το εργαστήρι γνώσης των ξωτικών, το εργαστήρι ζωγραφικής προσώπου με πραγματική σοκολάτα, το αγαπημένο σε όλους εργαστήρι face painting, το εργαστήρι αναρρίχησης, το εργαστήρι μανιταριών κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδας μας www.milosxotikon.gr η καλέστε στο 24310 22899

Σας περιμένουμε στην γλυκιά, φιλόξενη και ανθρώπινη πόλη των Τρικάλων. Όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους… για τα πιο Ευτυχισμένα Χριστούγεννα της ζωής σας!