Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Εγραψαν για εμάς: Μόνο το Πράσινο Κίνημα αυτόνομα στις εκλογές

  • Δεν προχώρησε η ενοποίηση του πράσινου χώρου – όλο το παρασκήνιο


Ο καλός δημοσιογράφος Γιώργος Γκόντζος, που έχει πάντα πολύ καλό ρεπορτάζ, έγραψε στην TODAYPRESS που κυκλοφορεί για τις πολιτικές και προεκλογικές εξελίξεις στον πράσινο χώρο στη χώρα μας. Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ αποδεικνύεται ότι θα είναι το μοναδικό κόμμα που θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές από τον ευρύτερο πράσινο χώρο.

Αναλυτικά το έγκυρο ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Σε πλήρη αδιέξοδο οδηγήθηκε η προσπάθεια να ενοποιηθεί και να διευρυνθεί εκλογικά ο «πράσινος» χώρος στην Ελλάδα. Πλέον, το μοναδικό κόμμα του «πράσινου» χώρου, που είναι σίγουρο ότι θα κατέβει αυτόνομα στις επικείμενες εκλογές, είναι το Πράσινο Κίνημα.

 
Η προσπάθεια για την εκλογική συμμαχία των κομμάτων του «πράσινου» χώρου ξεκίνησε από τα ευρήματα των ποιοτικών δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία η δυναμική του χώρου είναι από 8-12%. Όμως, αυτή η δυναμική δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε κάποιο κόμμα συγκεκριμένα, γιατί όλα έχουν μικρή αναγνωρισιμότητα.


Με την παραίνεση και των Ευρωπαίων Πρασίνων, ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ του Πράσινου Κινήματος (σ.σ. που είχαν ήδη πολιτική συμφωνία με την Πράσινη Αριστερά και τη Σοσιαλιστική Προοπτική) και των Οικολόγων Πράσινων. 

Παρά το γεγονός ότι έγινε μια σημαντική προσπάθεια και υπήρξε πολιτικό κείμενο συμφωνίας, πριν από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Ρίγα της Λετονίας, οι Οικολόγοι Πράσινοι έβαλαν βέτο να μην δημοσιοποιηθεί το κείμενο πριν το εν λόγω συνέδριο. Και όχι μόνον αυτό. Αλλά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, προσπάθησαν να σαμποτάρουν όλες τις θεσμικές επαφές που έκαναν τα μέλη της αποστολής του Πράσινου Κινήματος και δημιουργήθηκαν διάφορα… παρατράγουδα.


Επιστρέφοντας, ανακαλύφθηκε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν ξεκινήσει επαφές με το κόμμα του Μιχάλη Τρεμόπουλου

 Μόνο που το Πράσινο Κίνημα είχε βάλει ως όρονα μην υπάρχει καμία συζήτηση με τον Μιχάλη  Τρεμόπουλο, λόγω των γνωστών εθνομηδενιστικών θέσεων που έχει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Πράσινο Κίνημα, μετά από συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, να πάρει απόφαση να αποχωρήσει από τις συζητήσεις και να πατήσει «γκάζι» στην αυτόνομη κάθοδο.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν τις συζητήσεις με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο και την ομάδα του, αλλά δεν δείχνουν ικανοί να δημιουργήσουν πλήρη ψηφοδέλτια σε  όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το καταστατικό τους, την όποια εκλογική απόφαση θα την πάρουν σε ειδικό συνέδριο που θα κάνουν, αφού προκηρυχθούν οι εκλογές. Το πιο πιθανόν είναι όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, να αποφασίσουν να συμπορευτούν με το Σύριζα. Εξάλλου, έχουν να κατέβουν σε εθνικές εκλογές αυτόνομα, από το 2012…


Αντίθετα, το Πράσινο Κίνημα δείχνει να έχει την οργανωτική δομή και την επικοινωνιακή τακτική για να κατέβει αυτόνομα. Ήδη, υπάρχουν πάνω από 200 υποψήφιοι βουλευτές σε όλη την Ελλάδα. Υποψήφιοι δήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι, νυν και πρώην περιφερειακοί σύμβουλοι, γνωστοί αυτοδιοικητικοί, αλλά και πρώην στελέχη άλλων κομμάτων, που έχουν «πράσινες» ευαισθησίες και οπτική, μπαίνουν στα ψηφοδέλτια του Πράσινου Κινήματος.


Για την Αττική, μάλιστα, παρουσιάσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, κάποια από τα ονόματα που έχουν ήδη κλείσει. Περίπου το 10% των ψηφοδελτίων θα είναι με ΑμΕΑ, όπου λόγω και της περιπέτειας Υγείας του συμπροέδρου Κώστα Καλογράνη, υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Επίσης, στα ψηφοδέλτια θα είναι τουλάχιστον ένας αθλητής με διεθνείς επιτυχίες στο άθλημά του. Όσον αφορά το Επικρατείας, επικεφαλής θα είναι προσωπικότητα που έχει ένα σημειολογικό ρόλο στη μεταπολίτευση. Το όνομα του Γιάννη Σγουρού που αναφέρθηκε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης από γνωστό δημοσιογράφο, δεν έχει καμία υπόσταση για το Επικρατείας του Πράσινου Κινήματος.


Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με ένα μπαράζ αρθρογραφίας, ο συμπρόεδρος Κώστας Καλογράνης στο Documento, ο εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Καραμπάσης στην Κυριακάτικη KontraNews και ο επικεφαλής του Περιφερειακού σχήματος του Πράσινου Κινήματος και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης, έδωσαν το στίγμα της αυτόνομης καθόδου και του ρόλου του Πράσινου Κινήματος μετά τις εκλογές.


Ουσιαστικά, ξεκαθάρισαν ότι εκπροσωπώντας τον «πράσινο» χώρο στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα συνεργαστούν σε πιθανή κυβερνητική συνεργασία, πρωτίστως σε επίπεδο προγραμματικής σύγκλισης. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα είναι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας ή το ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Θα υπάρχουν 100 σημεία προγραμματικής σύγκλισης, στα οποία θα πρέπει να συμφωνήσει όποιος θέλει συνεργασία. Στα πρότυπα του Γερμανικού Πράσινου Κόμματος και των υπόλοιπων θεσμικών συνεργασιών που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με τη λογική αυτή, μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση και από τις πρώτες εκλογές…

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Επιβεβαίωση και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

 


– Δυστυχώς, η κυβέρνηση προχώρησε στην ενσωμάτωσή της, στην κιλοβατώρα

Λίγες ημέρες χρειάστηκαν για να επιβεβαιωθεί το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στα όσα είχε προειδοποιήσει για να μην προχωρήσει η κυβέρνηση, επί της ουσίας, στην ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα. Δυστυχώς, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τοποθετήθηκαν έγκαιρα για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τους πολίτες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί για κατάργηση ή αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προχώρησε σε κατακόρυφες αυξήσεις, καθώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, όπως όλοι ήξεραν ότι θα συμβεί, απορρόφησαν την ρήτρα αναπροσαρμογής μετά το νέο “δώρο” της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστικά οι τιμές των βασικότερων παρόχων εχθές είχαν διαμορφωθεί ως εξής:
Τιμες €/Mwh:
ΗΡΩΝ: 495€ (+350%)
ΔΕΗ: 486€ (+98%)
Protergia: 549€ (+399%)
Elpedison: 495 € (+453%)
W&V: 580 € (+900%)
Volton: 520 € (-)
Θυμίζουμε πως το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 2 Ιουλίου 2022: “Μεγάλη είναι η κοροϊδία της κυβέρνησης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τους υψηλούς λογαριασμούς που έρχονται στις οικογένειες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ενσωματωθεί μέσα στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε ως κοινωνία να ασκήσουμε συλλογικές αγωγές εις βάρος της αισχροκέρδειας.
Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως δυσάρεστη για την ελληνική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους δυσβάσταχτους οικονομικά λογαριασμούς. Μοναδικοί κερδισμένοι είναι τα Golden Boys της κυβέρνησης, που λαμβάνουν υπέρογκους μισθούς και μπόνους και οι εταιρίες πάροχοι της ενέργειας, που εμφανίζουν υπερκέρδη.
Ενάντια στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής επέλεξε να δώσει συνέντευξη Τύπου κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τη νόθευση του ανταγωνισμού, τις αναδρομικές επιδοτήσεις στη ΔΕΗ αλλά και στο ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ.
Ο Θανάσης Δαγούμας επέκρινε σφόδρα την τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία η κυβέρνηση παρουσίασε ως πανάκεια για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, επισημαίνοντας ότι η ΡΑΕ είχε προτείνει ένα πιο σαφές πλαίσιο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Πράσινο Κίνημα, από τον Οκτώβριο του 2021, με ανακοίνωση είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και είχε περιγράψει αυτό που ερχότανε. Η πάγια θέση μας, είναι να καταργηθεί και να επιστρέψουμε στον παλαιό τρόπο υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας, στους λογαριασμούς του ρεύματος.”

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας μας δεν αντέχουν άλλο. Η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα. Το κόστος της επιδότησης από το κράτος για το μήνα Αύγουστο θα είναι 1,2 δις ευρώ και τα χρήματα αυτά έμμεσα θα τα χρεωθούν οι πολίτες και θα πληρωθούν οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Το σύστημα απέτυχε και πρέπει να αλλάξει τελείως. Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, μέσα από τη Βουλή πλέον, θα προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα.»

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα

Ν. Παπαδάκης: Με «πράσινη» φιλοσοφία πλέον για… να μη μας παρασέρνει το ρέμα

 


Ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” σε μία συνέντευξη που «ακτινογραφεί» το πολύπαθο ζήτημα των ρεμάτων στην Αττική
Ν. Παπαδάκης: Με «πράσινη» φιλοσοφία πλέον για… να μη μας παρασέρνει το ρέμα

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια», περιφερειακός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκος Παπαδάκης, παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εκπομπή «Ανατολικά» του Κώστα Τσαπάκη, στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό planetwebradio.gr.

Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στο θέμα των ρεμάτων και στις προσπάθειες της Περιφέρειας για να μπει ένα τέλος στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές αλλά και το κράτος στα περίπου 300 ρέματα της Αττικής. Χαρακτηριστικά αποκάλυψε ότι πάνω στις ροές των ρεμάτων δημιουργήθηκαν δρόμοι και αυτό γινόταν συνεχώς. Ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και σχολεία και παιδικέ χαρές έχουν φτιαχτεί πάνω σε ρέματα. Ενώ το πιο χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της Μάνδρας όπου ο δήμος είχε το αμαξοστάσιό του πάνω σε ρέμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει στη φονική πλημμύρα του 2017.

Η αφορμή για αυτή τη συζήτηση δόθηκε από την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου μετά από εισήγηση του κ. Παπαδάκη το Σώμα προχώρησε στην έγκριση των γνωμοδοτήσεων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις διευθετήσεις δύο ρεμάτων σε περιοχές των Δήμων Μαραθώνα και Ωρωπού. Παράλληλα, ο «πράσινος» περιφερειακός σύμβουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ώστε να πάψουν οι αυθαιρεσίες στα ρέματα αλλά και στις παραρεμάτιες περιοχές.

Πάντως ο κ. Παπαδάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην πλειονότητα των ρεμάτων της Αττικής, τονίζοντας ότι όσο δεν υπάρχει αποφασιστικός έλεγχος και δεν λαμβάνονται μέτρα για την απελευθέρωσή τους ελλοχεύουν πλήθος κινδύνων για τους πολίτες αλλά και για τις περιουσίες τους.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται η διευθέτησή τους.

Ο κ. Παπαδάκης έδωσε μεγάλη βάση στη προσπάθεια που ξεκίνησε η Περιφέρεια, για πρώτη φορά, να προβλεφθούν στον χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό Παραρεμάτιες ζώνες προστασίας ανοικτών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και υπαίθριων χώρων αναψυχής και αθλητισμού ώστε να συνδεθεί η τοπική κοινωνία με τον βιότοπο των ρεμάτων. Και πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται μεταβατικές ζώνες χρήσης γης με σκληρούς όρους και περιορισμό δόμησης ώστε πλέον να σταματήσουν να χτίζουν στις παραρεμάτιες ζώνες.

Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε πως η μετεκλογική προγραμματική συμφωνία που έγινε με την Περιφερειακή Αρχή του κ. Πατούλη βασιζόταν σε 13 άξονες και ένας από αυτούς ήταν η αλλαγή φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση της διευθέτησης των ρεμάτων και πραγματικά υπάρχει η πολιτική βούληση από τον κ. Περιφερειάρχη.

Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια» ενημέρωσε πως για πρώτη φορά η Περιφέρεια λαμβάνει υπόψη μαζί με τις γνωμοδοτήσεις από την αρμόδια Δασική Διεύθυνση, την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία πλέον για πρώτη φορά και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και από το ΕΛΚΕΘΕ.

Ακούστε παρακάτω την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του περιφερειακού συμβούλου Αττικής και επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια», Νίκου Παπαδάκη στον planetwebradio.gr:

https://soundcloud.com/tlwxzlmm2h08/o-2972024?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Διαχρονικές οι ευθύνες σχεδιασμού και πρόληψης στην Πεντέλη

Διαχρονικές οι ευθύνες σχεδιασμού και πρόληψης στην Πεντέλη

Γράφει ο Ανδρέας Καλογερόπουλος*

Και τώρα που περιφερόμαστε ανάμεσα στα αποκαΐδια, σφίγγοντας τα δόντια απέναντι στη γκρίζα και αποκρουστική εικόνα που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, μάλλον θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι, επειδή η φωτιά δεν σταμάτησε στη θάλασσα, όπως έγινε πέρσι στην Εύβοια. Σταμάτησε όμως στη Λεωφόρο Μαραθώνος, περνώντας και λίγο απέναντι, αφού πρώτα έκαψε ένα παλιό οινοποιείο δίπλα σε σχολείο, κατεβαίνοντας ανεξέλεγκτη από το λόφο της Παλλήνης.
Από την άλλη πλευρά της Ανθούσας και του Γέρακα, η καταστροφική της πορεία διεκόπη στην Αττική Οδό, αφού πρώτα απανθράκωσε τα ρέματα, αφήνοντας στη θέση τους καμένη γη. Γιατί είναι τραγικές οι εικόνες των ανθρώπων που τρέχουν πανικόβλητοι να σώσουν τις περιουσίες τους μέσα στον αστικό ιστό, πολιορκούμενοι από ένα πύρινο «τσουνάμι» σε μια ατμόσφαιρα άκρως αποπνικτική από τον καπνό και από τις αναθυμιάσεις. Τόσο χαμηλά έβαλαν τον πήχη της προστασίας του περιβάλλοντος, που πρέπει να τους ευγνωμονούμε που ζούμε ακόμα…Κι ο πήχης είναι τόσο χαμηλά, όσο τον τοποθετούν κυβέρνηση & αντιπολίτευση μαζί… Αρκεί ο ένας, να φαίνεται καλύτερος από τον άλλον…
Ασφαλώς, η ανθρώπινη ζωή προέχει κι αυτός θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος κάθε επιχειρησιακού σχεδίου. Εδώ όμως κάηκαν ξανά στο Πεντελικό περίπου 20.000 στρέμματα σε μία γη που μόλις είχε αρχίσει να επουλώνει τα τραύματά της και να αναγεννιέται από τις στάχτες του παρελθόντος. Εκατοντάδες σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση, οι κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα στην αποπνικτική αιθάλη, ενώ επιχειρήσεις καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς. Κι όλα αυτά σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, που ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια. Αν αυτό δεν είναι ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή, τότε τι είναι;


Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Το τραγικό σε αυτή την ιστορία που επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες, είναι ότι τρέχουμε πίσω από τις φωτιές, γιατί πάντα μας προλαβαίνει μια αμέλεια ή κάποιος εμπρηστής, ενώ γνωρίζουμε ότι το πεντελικό είναι μια περιοχή υψηλού κινδύνου, έντονα κατοικημένη, με περιαστικά έως δασικά χαρακτηριστικά και έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και διεκδικήσεις.
Αν γίνει μια συνολική αποτίμηση των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι φωτιές μόνο στη βορειοανατολική Αττική, εδώ και 4 δεκαετίες, με προεξάρχουσα την ασύλληπτη τραγωδία στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, θα διαπιστώσουμε ότι ποτέ δεν έγινε οργανωμένα κάποιος ουσιαστικός σχεδιασμός που να βασίζεται στην πρόληψη. Και για ποια πρόληψη να μιλήσουμε, όταν η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε τόσο με τον ίδιο σχεδόν τρόπο; Στην Ανθούσα, το φετινό πύρινο μέτωπο κατέβηκε από το ρέμα για 3η φορά μέσα σε 20 χρόνια. Παραθέτω τις χρονολογίες γιατί έχω ζήσει και τις προηγούμενες δύο. Το 1998, το 2009 και φέτος το 2022. Δηλαδή περίπου ανά δέκα χρόνια, έχουμε ένα πύρινο μέτωπο που ξεκινάει από ψηλά και μαίνεται ανεξέλεγκτο μέχρι να βρει τσιμέντα ή άσφαλτο για να σταματήσει…
Αυτά για την Ανθούσα διότι για το σύνολο του Πεντελικού, οι μεγάλες πυρκαγιές καταστρέφουν συστηματικά κάθε σπιθαμή πρασίνου από το 1981 με ορόσημα τις χρονιές 1995 & 2007.
Επομένως αυτό δεν είναι πρόληψη, αλλά πρόχειρος σχεδιασμός, μέτρα που κρίνει κάθε ένας ότι επαρκούν. Το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιουλίου 2022, αυτοδιοικητικοί βεβαίωναν ότι η φωτιά που έκαιγε στο Ντράφι, είναι αντιμετωπίσιμη από τα επίγεια μέσα. Καλή η αισιοδοξία, αλλά η φωτιά σταμάτησε στην Αττική οδό και στη Μαραθώνος κύριοι…


Το ζητούμενο η πρόληψη
Πρόληψη σημαίνει σοβαρός σχεδιασμός, ασκήσεις, σενάρια με δυσμενείς συνθήκες, φύλαξη, στελέχωση, νομικό οπλοστάσιο θωράκισης και αποτροπής, πολιτική βούληση, αναβάθμιση υπηρεσιών και ενεργός ρόλος της αυτοδιοίκησης. Αυτό προϋποθέτει ένα εθνικό σχέδιο δράσης κι αφού αποφασίσουμε ότι θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον πραγματικά κι όχι προσχηματικά. Και λέω «προσχηματικά», αφού κάθε τόσο ανοίγουμε «παραθυράκια» για εκμετάλλευση της γης σε «φιλέτα», νομοθετικές ρυθμίσεις για δασικά αυθαίρετα, κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κλπ. Έπειτα από κάθε καταστροφή, οι ευθύνες πάνε κι έρχονται, μέχρι να ξημερώσει η επόμενη μέρα, όπου πάλι θα τρέχουμε πίσω από τις φωτιές.

Σημαντική και η ατομική ευθύνη
Ασφαλώς, σε όλο αυτό που περιγράφουμε υπάρχει και η ατομική & συλλογική ευθύνη και απαιτείται η συνεργασία των πολιτών. Θα πρέπει η Πολιτεία μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας, να είναι επικεφαλής ενός σχεδιασμού σε συνομιλία με τις συλλογικότητες κάθε περιοχής, ώστε να ενεργοποιηθούν οι πολίτες σε θέματα που αφορούν κυρίως τις ιδιοκτησίες τους αλλά και την συμπεριφορά τους απέναντι στο περιβάλλον. Είναι ανεπίτρεπτο να βλέπουμε κάθε λογής σκουπίδια, πεταμένα στους δρόμους ή κάτω από σωρούς με ξερόχορτα. Όπως είναι ανεπίτρεπτο να μην καθαρίζουμε τις ιδιοκτησίες μας και μετά να ζητάμε ένα πυροσβεστικό ο καθένας έξω από το σπίτι του.
Το κράτος συνταγματικά έχει την υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του και οι λειτουργοί του να αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Διαφορετικά είναι προτιμότερο να παραιτούνται, εξηγώντας τους λόγους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους επιβάλλει το Σύνταγμα.

*Ο Ανδρέας Καλογερόπουλος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο MEDIA COLLEGE με MS στην Επικοινωνία & ΜΜΕ. Στον ελεύθερο χρόνο του εργάζεται σαν Συνοδός Βουνού και έχει ασχοληθεί αρκετά με θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Έχει γνώσεις και εκπαίδευση στην Πυρασφάλεια της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου. Είναι κάτοικος Παλλήνης και μέλος του Πράσινου Κινήματος.


Πληθωριστικά υπερέσοδα εναντίον των πολιτών – Η άνιση μάχη κατά του τέρατος

 


Γράφει ο Γιάννης Κυριακόπουλος*

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
ΠΡΑΓΜ/ΣΕΙΣ
ΥΠΕΡΒΑΣΗ
ΦΟΡ.ΕΣΟΔΩΝ
ΠΡΟΥΠ/ΣΜΟΥ


ΦΠΑ
7.565
8.319
754ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ
2.739
2.607
-132
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΟΙ
443
565
122
ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΦΟΡΟΙ & ΔΑΣΜΟΙ
115
173
57
ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ
ΛΟΙΠΟΙ ΤΡΕΧΟΝΤΕΣ
513
910
397
ΦΟΡΟΙ
ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ
566
1.395
829
ΑΚΙΝΗΤΩΝ(ΕΝΦΙΑ)
ΦΟΡΟΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ
122
145
23
ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΦΟΡΟΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
4.796
5.346
550ΦΟΡΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
68
96
27


ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ
3.177
*ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Διαβάζοντας τα παραπάνω προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 1ο εξάμηνο 2022, εύκολα πλέον εξάγεται το συμπέρασμα ότι μιλάμε για διαπιστωμένα πληθωριστικά έσοδα του κράτους σε βάρος των φορολογούμενων.
Είναι ορατό στην κοινωνία και τους πολίτες αυτής το νέο μοντέλο επιβολής έμμεσων φόρων και η άνιση είσπραξη εσόδων εκ μέρους του κράτους και της κυβέρνησης σε αντίθεση με την επιστροφή επιδομάτων κοροϊδίας και προσβολής, βαπτισμένα ως κοινωνική πολιτική.

Αναλύοντας τους παραπάνω δείκτες εξάγονται τα εξής:
• Προκύπτει σύνολο υπέρβασης 3.177 εκατ. Ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση του κρατικού προϋπολογισμού.
• Διαπιστώνεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή στα ενεργειακά προϊόντα (καύσιμα) και τα καπνικά, τα έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης είναι μειωμένα κατά 132 εκατ. Ευρώ.
• Η καθοριστική συμβολή του πληθωρισμού δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ροή είσπραξης συγκεκριμένων φόρων (βλέπε δόσεις ΕΝΦΙΑ, παράταση πληρωμής τελών κυκλοφορίας, φόροι δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων) η συνολική αθροιστική εικόνα είναι 2.759 εκατ. Ευρώ.
• Η ενίσχυση ειδικών κοινωνικών ομάδων, με την μορφή επιδοματικής πολιτικής μέσω κριτηρίων, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής έκρηξης κόστισε στην κυβέρνηση μόλις 561 εκατ. Ευρώ, δηλαδή το 20% της υπερείσπραξης που έχει πραγματοποιηθεί.
• Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένα κατά 808 εκατ. Ευρώ, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση παρά την διαπιστωμένη αυτή υστέρηση να χρηματοδοτεί διάφορες δαπάνες από το ΠΔΕ.
• Μελετώντας μια άλλη μελέτη καταγραφής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας σε συνεργασία με το εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (διάστημα 19-21 Ιουνίου σε δείγμα 900 καταναλωτών) αντιστρόφως ανάλογα είναι τα συμπεράσματα σε σχέση με την καταιγίδα εισπράξεως της κυβέρνησης , συγκεκριμένα:
• Το μεγαλύτερο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος (32%) πηγαίνει σε πληρωμή λογαριασμών, ο ένας στους δύο μειώνει τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών για να ανταπεξέλθει στα πάγια έξοδα.
• Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής διαμορφώθηκε στο -64 από -25 πέρυσι, ο υποδείκτης προσδοκιών των οικονομικών των νοικοκυριών είναι στο -73 από -33 τον περασμένο Ιούνιο, ο υποιδείκτης παρούσας κατάστασης διαμορφώνεται στο -58 από -25 πέρυσι.
• Οι καταναλωτές αξιολογούν την τρέχουσα χρονική περίοδο ως την χειρότερη των τελευταίων 2 ετών, με τον συγκεκριμένο υποδείκτη να διαμορφώνεται στο -78 από -48 πέρυσι.

Η συνολική επιλογή οικονομικού μοντέλου που έχει επιλέξει μια αποτυχημένη κυβέρνηση, μην αθετώντας τα προεκλογικά γραμμάτια που είχε πολιτικά υπογράψει με συγκεκριμένους οικονομικούς χώρους, είναι και η καθοριστικότερη διαφορά μεταξύ αυτής και των πολιτών της χώρας.
Ο μόνος δρόμος πλέον είναι η ρήξη και η επιλογή νέων οικονομικών προτάσεων , βασισμένα πρωτίστως στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, η αναζήτηση νέων πολιτικών προσώπων και ιδεών, ο επαναπροσδιορισμός σχέσεων πολίτη και πολιτικής μέσω της ειλικρίνειας και της διαφάνειας, είναι ζωτική ανάγκη για την χώρα η τροφοδότηση αυτής με ζωτικό πολιτικό οξυγόνο.
GO GREEN

*Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος «ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ»

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Νίκη για τις Natura, επαγρύπνηση για το Νερό

 


Μία μικρή, αλλά σημαντική, νίκη πέτυχε το Πράσινο Κίνημα, την Πέμπτη, κατά του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή. Το Πράσινο Κίνημα, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, διαδήλωσε ειρηνικά έξω από το κοινοβούλιο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, σχεδίασε και υλοποίησε μία επιθετική πολιτική ενημέρωσης, πολιτών, φορέων και πολιτικών.

Τελικά, από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αποσύρεται το Κεφάλαιο Γ’ που αποδυνάμωνε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura 2000. Από ένα νομοσχέδιο δηλαδή που σε χρόνο εξπρές και μετά από ελάχιστης διάρκειας δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε αστραπιαία στη Βουλή και το οποίο επιχειρούσε να εντείνει την υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των περιοχών Natura, αφαιρέθηκαν οι επιζήμιες διατάξεις για τις οποίες δώσαμε μάχη όλες αυτές τις μέρες. Βεβαίως, συνεχίζουμε να αγρυπνούμε πολιτικά γιατί η κυβέρνηση επέμενε και ψήφισε τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης του ΝΕΡΟΥ, πολιτική που μας βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετους. Για εμάς, το ΝΕΡΟ είναι κοινό αγαθό, και ως τέτοιο πρέπει να προστατευτεί. Ιδιαίτερα, μάλιστα όταν η εμπειρία ιδιωτικοποίησης του, σε άλλες χώρες είναι οδυνηρή για τους πολίτες. Οι διαχρονικές αποτυχημένες πολιτικές των κυβερνήσεων Σύριζα-Ανελλ-Οικολόγων Πράσινων και της ΝΔ, στο τομέα των περιβαλλοντικών πολιτικών, είναι πλέον επικίνδυνες για όλους τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τα καταστροφικά αποτελέσματα.

Το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, στην ειρηνική διαδήλωση της Πέμπτης αποτελούταν από τον συμπρόεδρο Κώστα Καλογράνη, το γενικό γραμματέα Λάμπρο Σπάθη, τον εκπρόσωπο τύπου Νίκο Καραμπάση, τον επικεφαλής του Οργανωτικού Άγγελο Νταβία, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Γιούλη Κατσουλιέρη, τον περιφερειακό σύμβουλο και αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Νίκο Παπαδάκη και το μέλος Ανδρέα Καλογερόπουλο.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Πετύχαμε μία νίκη, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μία μικρή νίκη, αλλά σημαντική. Το εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του Πράσινου Κινήματος προβλέπει την επανίδρυση των προστατευόμενων φορέων διαχείρισης και την θεσμική θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα του Νερού, ως κοινό αγαθό. Στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όπου θα συμμετάσχει και το Πράσινο Κίνημα, έχουμε να διορθώσουμε πολλά διαχρονικά κακώς κείμενα…»

Ελλάδα: Μια απροστάτευτη χώρα
Του Γεωργίου Παπασίμου
Site: http://www.gpapasimos.gr/
Twitter: @PapasimosG

Τα επαναλαμβανόμενα βασανιστικά ερωτήματα για τη κακοδαιμονία της
Ελλάδας, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, που κατέκαψε ότι
απέμενε στο Πεντελικό όρος, και εισήλθε εντός πυκνοκατοικημένου ιστού της
πόλης (Παλήνη, Γέρακας, Ανθούσα κλπ), αλλά και άλλα σημεία της χώρα
(Έβρος, Λέσβος, Ηλία κλπ) μένουν αναπάντητα από τις εκάστοτε παραλυτικές
πολιτικές εξουσίες και επικαλύπτονται συνήθως από ασκήσεις επικοινωνιακής
διαχείρισης, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει γενναία τις πολιτικές ευθύνες που του
αναλογούν. Κάτι τέτοιο, θα ήταν εξόχως ευεργετικό και λυτρωτικό για την Χώρα,
στην οποία ευδοκιμεί η ατιμωρησία, τόσο για την δημιουργία μιας νέας πολιτικής
αντίληψης και συνείδησης, όσο και για την συνειδητοποίηση της διάλυσης του
κρατικού μηχανισμού και την ανάγκη ανάληψης μέτρων στοιχειώδους αποτροπής
του.
Πρόκειται για τα επίχειρα της δραματικής μείωσης των κονδυλίων για την
συντήρηση των υποδομών, στον βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων και της
σκληρής περικοπής των βασικών δημοσίων δαπανών από την ακολουθούμενη
ιδιότυπη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, πασπαλισμένη με επιδόματα
ψίχουλων. Και όλα αυτά την ώρα που η κλιματική κρίση έχει αλλάξει πίστα και
απαιτούνται νέες σοβαρές πολιτικές και κυρίως νέες ισχυρές υποδομές, την ώρα
που δεν συντηρούνται ούτε οι υπάρχουσες.

Είναι πλέον κοινή συνείδηση ότι μετά τους νεκρούς στο Μάτι, το περσινό
ολοκαύτωμα της Βαρυπόμπης και της Εύβοιας, αλλά και τη φετινή καταστροφική
πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική (και ενώ η καλοκαιρινή περίοδος δεν έχει
ολοκληρωθεί), ότι έχει απωλεσθεί η δυνατότητα του πελατειακού
Μεταπολιτευτικού Κράτους να διαχειρίζεται, έστω και στοιχειωδώς, τα
προβλήματα από τα φυσικά φαινόμενα. Η βίαιη περικοπή των δημοσίων
επενδύσεων έχει τραγικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του Ελληνικού
Κράτους. Οι αριθμοί και οι καταγγελίες είναι σοκαριστικές. Ελάχιστα ποσά
διατίθενται στην πρόληψη του δασικού πλούτου, αφού η Δασική Υπηρεσία έχει
αποστερηθεί και τις στοιχειώδεις δυνατότητες να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο,
πέραν του απαράδεκτου εξοβελισμού της υπηρεσίας αυτής από την
δασοπυρόσβεση, και κυρίως από την αποτελεσματική πρόληψη, ο στόλος της
Πυροσβεστικής υπολείπεται των αναγκών. Τέλος, κακή κατάσταση επικρατεί και
στα ιπτάμενα μέσα, αφού δεν έχει ανανεωθεί ο στόλος βάσει των πραγματικών
αναγκών μας ως Μεσογειακής χώρας, που πλήττεται ιδιαίτερα την κλιματική
αλλαγή.
Η πρόσφατη τραγωδία στην Αττική, ως συνέχεια των προηγούμενων,
καταδεικνύει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες του «νόθου πελατειακού»
Κράτους, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την οικονομική ολιγαρχία της Χώρας,
που το κύριο γνώρισμά της είναι ο παρασιτισμός και η «μαυραγορίτικη»
αντίληψη, καθώς και του εκάστοτε πολιτικού προσωπικού εξουσίας, κεντρικού και
περιφερειακού, ως εφαρμοστή αυτών των πελατειακών και καταστροφικών
πολιτικών. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί, και η ατομικιστική λειτουργία
του ιδιοτελούς τμήματος της κοινωνίας μας, που λειτουργεί για αποκλειστικά για
ίδιον όφελος και πλουτισμό (καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων, οικοδόμηση εντός
των δασών, χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας κλπ). Ένα εξ αυτών των διαχρονικών
εγκλημάτων, είναι η δημιουργία του πολεοδομικού «τερατουργήματος» στο
Λεκανοπέδιο της Αττικής, το όνειδος του αθηνοκεντρικού «μοντέλου ανάπτυξης»,
το οποίο αποτελεί βασική αιτία των επιγενομένων καταστροφών. Ιδιαίτερα
διαβρωτικός ήταν ο ρόλος εν σχέσει με την άναρχη και τραγική δόμηση του
αττικού τοπίου, των πάσης φύσεως «οικοδομικών συνεταιρισμών», που
ιδρύθηκαν κατά την περίοδο της επαράτου χουντικής επταετίας, αποτελώντας ως
και σήμερα την «χρυσοτόκο όρνιθα» των παρασιτικών οικονομικών
συμφερόντων. Οι συνεταιρισμοί αυτοί, οι οποίοι έχουν, ήδη, τσιμεντοποιήσει

μεγάλα τμήματα του πάλαι ποτέ υπέροχου Πεντελικού Όρους, της Πάρνηθας και
του Υμηττού, που τόσο πολύ έχουν υμνηθεί από τους αρχαίους προγόνους μας,
αλλά και από σύγχρονους λογοτέχνες των περασμένων δεκαετιών, ως πυλώνες
του κάλλους του Αττικού τοπίου, αποτελούν «χαίνουσα πληγή» και θα έπρεπε να
είχαν καταργηθεί σε ένα τύποις, ευνοούμενο ευρωπαϊκό κράτος.
Είχε προηγηθεί όλα αυτά τα χρόνια η κατάκαψη κάθε πράσινου πνεύμονα
του Λεκανοπεδίου (Πεντέλη, Πάρνηθα, Υμηττός), χωρίς την τιμωρία κανενός και
χωρίς λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου αποκατάστασης. Αντίθετα, στην λογική
της πελατειακής ψηφοθηρίας, είχαμε επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις και εντάξεις
αυθαιρέτων ακόμα και σε καμένες δασικές εκτάσεις. Είναι προφανές ότι, αν είχε,
για παράδειγμα, νομοθετηθεί ως «ιδιώνυμο κακούργημα», τόσο ο
εμπρησμός όσο και η καταπάτηση καμένων δασικών εκτάσεων και η
παροχή πολεοδομικών αδειών για κτίσματα σε καμένες εκτάσεις και
ρέματα, θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η πρωτοφανής αποψίλωση του
δασικού πλούτου προς όφελος των καταπατητών και των κερδοσκόπων της γης,
αλλά και το ανεξέλεγκτο και το καταστροφικό μπάζωμα των ρεμάτων, που πλέον
δίνει νεκρούς στην Χώρα κάθε χρόνο.
Η συσσώρευση όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων (οικιστικό
τερατούργημα και άναρχη δόμηση, υπονόμευση της δυνατότητας του κρατικού
μηχανισμού να προλάβει και να καταστείλει αυτά τα φαινόμενα, που
παρουσιάζουν έξαρση, λόγω της κλιματικής κρίσης), σε συνδυασμό με την
αμοραλιστική αντίληψη της πολιτικής εξουσίας και της ιδιότυπης κομματοκρατίας
στη χώρα δημιουργούν τις συνθήκες για την Ελλάδα να εμφανίζεται ως
«απροστάτευτη Χώρα» και παράλληλα να υπονομεύεται η ίδια η Δημοκρατία ,
λόγω της ραγδαίας απονομιμοποίησης των θεσμών στην συνείδηση των
πολιτών.
Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα ως απροστάτευτη χώρα πανταχόθεν.
Πρώτον, από το υπάρχον πολιτικό σύστημα που έχει και τις μεγαλύτερες
ευθύνες για την πορεία παρακμής της χώρας. Και αυτό γιατί μεταπολεμικά
λειτούργησε κατά τον ίδιο τρόπο με ελάχιστες εξαιρέσεις αφενός για την
εξυπηρέτηση των παρασιτικών συμφερόντων λίγων οικογενειών ,που συνιστούν
την οικονομική ολιγαρχία, που λυμαίνονται διαχρονικά τη χώρα και αφετέρου
μέσα από τα πελατειακά δίκτυα, που αναπτύχθηκαν, ενσωμάτωσε μεγάλα
κοινωνικά τμήματα στην καταστροφική αντίληψη της πρόταξης του ιδιωτικού

έναντι του συλλογικού εν σχέσει με το δημόσιο συμφέρον και τον εθνικό πλούτο
(δάση, αιγιαλοί, ρέματα κλπ).
Δεύτερον, από τους ενδιάμεσους θεσμούς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση
(α’ και β’ βαθμού), που δυστυχώς δρα στη μεγάλη πλειοψηφία κατ’ είκονα και
καθ’ ομοίωση με το διεφθαρμένο κεντρικό κομματικό πελατειακό σύστημα,
αναπαράγοντας και ενισχύοντας αυτές τις παθογένειες που μετατράπηκαν για τη
χώρα σε γάγγραινα. Ειδικά η Δικαιοσύνη, λόγω της συνταγματικής της
αυτονομίας, απαιτείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρέπει να
σταματήσει η πρωτοφανής ατιμωρησία, που έχει επικρατήσει για όλα τα
προηγούμενα εγκλήματα κατά του φυσικού πλούτου και της κοινωνίας. Πρέπει να
τεθεί τέλος στην, μέχρι τώρα, επιδειχθείσα αβελτηρία αυτής. Η παραδειγματική
τιμωρία των υπευθύνων από παρεμβάσεις των Εισαγγελιών της χώρας μπορεί
να αποτελέσει την πρώτη άμυνα απέναντι στον επερχόμενο περιβαλλοντικό
όλεθρο,
Τρίτον, από την ίδια την κοινωνία λόγω της χρόνιας άμεσης ή έμμεσης
συμμετοχής διαφόρων κοινωνικών τμημάτων στο πελατειακό αλισβερίσι, που
λειτουργεί τελικά ως αναισθητικό φάρμακο απέναντι στο ανεπαρκές και σαθρό
πολιτικό σύστημα. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο το ιδιοτελές κοινωνικό τμήμα που
κατά προσέγγιση αγγίζει το 15-20% του κοινωνικού σώματος το οποίο όλα αυτά
τα χρόνια, όπως και σήμερα ενεργά και άμεσα συμμετέχει στο εθνικό πλιάτσικο
πάσης φύσεως, αλλά και μεγάλα κοινωνικά τμήματα, που λόγω της ένταξης τους
στα πελατειακά κομματικά δίκτυα, έχουν αναπτύξει έναν ιδιότυπο μιθριδατισμό
αποδεχόμενα χωρίς αντίδραση την κατηφόρα της χώρας, μέσω της στήριξης της
σημερινής νοσηρής κομματοκρατίας.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό κίνημα
Αντίστασης των πολιτών. Μόνο η δημιουργία ενός νέου πατριωτικού
δημοκρατικού κινήματος ανατροπής της παρασιτικής ολιγαρχίας, της ολιγαρχικής
κομματοκρατίας και του κοινωνικού μιθριδατισμού μπορεί να μπει εμπόδιο και να
αποκρούσει την επίθεση της «αγέλης των πεινασμένων λύκων», δηλαδή των
πάσης φύσεως μεταπρατικών συμφερόντων.