Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΥΜΝΗΣ Ι

του Ν. Κομπότη
Μεσάνυχτα, αραχτός στην πρύμνη του «Πήγασος» επιστρέφω, μοναξιά, εγώ η θάλασσα και ο στολισμένος ουρανός, το φεγγάρι άφαντο, ο μονότονος ήχος της μηχανής σπάει την ηρεμία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό το μυαλό κάνει ταξίδια στο παρελθόν και το μέλλον, αναπολεί και ονειρεύεται, βάζει όμως και αμείλικτα ερωτήματα που χρειάζονται άμεσα απαντήσεις για να ηρεμήσει.

1ο ερώτημα: Πόσοι έχουν δουλέψει για να φτιαχτεί αυτό το πλοίο?

Η απάντηση που το ηρέμησε είναι: αμέτρητα τρισεκατομμύρια άνθρωποι, από τότε που εμφανίστηκε πάνω στη Γη ο έξυπνος πίθηκος , που αργότερα αυτοονομάστηκε «Άνθρωπος» . Αυτός που ανακάλυψε την φωτιά και όσοι δούλεψαν να την τιθασέψουν και να την βάλουν στην δουλειά τους. Αυτός που ανακάλυψε τον τροχό και όσοι δούλεψαν για τον τελειοποιήσουν. Αυτός που έφτιαξε την πρώτη σχεδία. Αυτός που ανακάλυψε την προωθητική ικανότητα της προπέλας. Δισεκατομμύρια ανά τους αιώνες μηχανικοί, τεχνίτες, εργάτες, που κατασκεύαζαν εργαλεία και συνεχώς τα βελτίωναν, για την καλύτερη κατεργασία των πρώτων υλών. Όλο αυτό το πλήθος ανθρώπων, που δούλεψαν και αξιοποίησαν τις δυνατότητες τους και την ζωή τους, για να παραχθούν οι πρώτες ύλες . Πλήθος επιστημόνων, ερευνητών, δασκάλων, που διαρκώς τελειοποιούσαν και μετέδιδαν την γνώση και την συσσωρευμένη πείρα από γενιά σε γενιά ανά τους αιώνες. Όλοι αυτοί που ανακάλυψαν και δούλεψαν για να φτιαχτεί το χαρτί, η τυπογραφία, το μολύβι, το μελάνι, το στυλό, τα σχεδιαστικά εργαλεία, το ηλεκτρικό ρεύμα, το τηλέφωνο , ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κλπ.

Κοντολογίς για να φτιαχτεί αυτό το πλοίο έχει δουλέψει όλοι οι κοινωνία εδώ και εκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι δηλαδή ένα κοινωνικό προϊόν και ως τέτοιο όφειλε να είναι στην ιδιοκτησία και την υπηρεσία της κοινωνίας.

Δυστυχώς όμως έχουμε δεχτεί ότι ανήκει στον εφοπλιστή, ο οποίος δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, δεν γνωρίζει καν την οποία και πιο απλή λειτουργία του πλοίου. Το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να εκμεταλλεύεται ασύδοτα ένα κοινωνικό προϊόν για ίδιο αποκλειστικά όφελος, με τη δική μας ανεξήγητη δυστυχώς συναίνεση. Αυτή είναι η βασική αντίφαση του καπιταλισμού, η οποία διαρκώς βαθαίνει και αν δεν λυθεί σύντομα η Γη θα γίνει κόκκινη από θάνατο. Στο χέρι μας είναι να την κάνουμε κόκκινη από ζωή .

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με την εκλογή Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και την ανάδειξη των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Παλαιά Βουλή.

Με την Νέα Αρχή για την Αττική - την παράταξη τυ νέου περιφερειάρχη Γ. Πατούλη - συνέπραξαν δύο περιφερειακές παρατάξεις η «Αττική Πράσινη Περιφέρεια» με επικεφαλής τον Ν. Παπαδάκη καιη «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», με επικεφαλής τον Α. Κούρτη.

Το νέο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη κατά πλειοψηφία ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική» Χ. Θεοδωρόπουλος. Στην θέση του Αντιπροέδρου εξελέγη ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της κας Δούρου «Δύναμη Ζωής», Θ. Σχινάς και στη θέση του Γραμματέα ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του κ. Σγουρού «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», Σ. Αδαμόπουλος, γνωστό στέλεχος του ΚινΑλ Χαλανδρίου.

Την υποψηφιότητα όλων των μελών του νέου Προεδρείου, υπερψήφισαν και οι τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και συγκεκριμένα η «Νέα Αρχή για την Αττική», η «Δύναμη Ζωής» και η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής».

Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» με επικεφαλής τον Γ. Πρωτούλη, «Ελληνική Αυγή» με επικεφαλής τον Η. Παναγιώταρο, η «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής » με επικεφαλής τον Γ. Δημητρίου, η «Ανυπόταχτη Αττική» με επικεφαλής την Μ. Τσίχλη.

Η παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική σε Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ» με επικεφαλής τον Κ. Τουλγαρίδη, απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Η παράταξη «Δημιουργία-Θάνος Τζήμερος» ψήφισε κατά της υποψηφιότητα του κ. Θ. Σχινά ως αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο νέος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη και όλους όσοι τον ψήφισαν και ευχήθηκε ευδόκιμη θητεία, επισημαίνοντας στόχος είναι να επικρατήσουν οι αρχές της πολυφωνίας και των ίσων αποστάσεων.


Ανάδειξη μελών Οικονομικής Επιτροπής

Στην Οικονομική Επιτροπή του νέου περιφερειακού συμβουλίου Αττικής η οποία απαρτίζεται από 13 μέλη με ex officio Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη αναδείχθηκαν ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη οι εξής:

Νέα Αρχή για την Αττική

Τακτικά μέλη

Παπαγεωργίου Νικόλαος
Γεωργόπουλος Γεώργιος
Αδαμοπούλου Γεωργία (Τζίνα)
Αλεξανδράτος Χαράλαμπος
Κουρή Μαρία

Αναπληρωματικά Μέλη

Αγγελόπουλος Γεώργιος
Βλάχου Γεωργία
Μελλάς Σταύρος
Βάρσου Μαργαρίτα
Καλογήρου Φανή – Χριστίνα (Φαίη –Χριστίνα)

Δύναμη Ζωής

Τακτικά Μέλη

Καραμάνος Χρήστος
Μπαλάφας Γεώργιος

Αναπληρωματικά μέλη

Λογοθέτη Αικατερίνη
Αγγέλλης Σπυρίδων

Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής

Τακτικά Μέλη

Κατσικάρης Δημήτρης
Μεθυμάκη Άννα

Αναπληρωματικά Μέλη

Κατριβάνος Γεώργιος
Ανδρουλακάκης Νικόλαος
Αδαμοπούλου – Κουτσογιάννη Αικατερίνη

Λαϊκή Συσπείρωση

Τακτικό Μέλος

Τημπλαλέξης Γρηγόριος
Αναπληρωματικό Μέλος
Χρονοπούλου Νίκη

Οι παρατάξεις «Ανυπόταχτη Αττική» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική σε Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ», απείχαν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2019-2013Με τη συμμετοχή πλήθους δημοτών και προσκεκλημένων από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, της δημόσιας διοίκησης και των συλλογικοτήτων και φορέων της πόλης μας καθώς και εργαζόμενων του Δήμου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, στην αίθουσα ¨Μουσών¨ στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων, η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων.

Στη δέηση που προηγήθηκε της ορκωμοσίας, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θερμοπύλων Ιωάννης και συμμετείχαν ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αναλήψεώς του Κυρίου π. Αγησίλαος και ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων π. Νικόλαος.

Ακολούθησε η ορκωμοσία του Δημάρχου κ. Ξένου Μανιατογιάννη και των Δημοτικών Συμβούλων:

Από την κίνηση δημοτών «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας»: Η κα. Αρσένη-Λάμπρου Βούλα, η κα. Χαντζάρα Σοφία, ο κ. Μαυραγάνης Αλέξιος, ο κ. Βαφειάδης Κωνσταντίνος, ο κ. Φυκίρης Παναγιώτης, η κα. Μαλακού Χριστίνα, ο κ. Λύτρας Απόστολος, η κα. Μάρα Φωτεινή και η κα. Ντούμα Μαρία.

Από το δημοτικό συνδυασμό «Ντινόπουλος-Βριλήσσια Δυνατά»: Ο κ. Ντινόπουλος Αργύριος, ο κ. Δημητρίου Αναστάσιος, ο κ. Χρηστάκης Αναστάσιος, η κα. Χρυσοπούλου Αικατερίνη, ο κ. Γούναρης Χρήστος, η κα. Μητσοτάκη Αντωνία, η κα. Γεροντάκη Κωνσταντίνα, ο κ. Δεσποτίδης Μάριος και ο κ. Φαράκλας Κωνσταντίνος.

Από το δημοτικό συνδυασμό «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια»: Ο κ. Πισιμίσης Ιωάννης, ο κ. Τζιλιγκάκης Νικόλαος, ο κ. Κάππας Χρήστος, ο κ. Σταματελόπουλος Νικήτας, η κα. Αδαμίδη Φωτεινή, η κα. Μαντινίδου- Τσούβαλου Σοφία, ο κ. Δημαράς Ερνέστος-Θεόδωρος, ο κ. Αναγνώστου Παναγιώτης και ο κ. Μαρίνης Γεωργιος.

Από την κίνηση δημοτών «Δράση για μία άλλη πόλη»: Ο κ. Τσούτσιας Ιωάννης, η κα. Παπαχριστοδούλου Μαρίνα και ο κ. Κωνσταντινίδης Ρήγας.

Από το δημοτικό συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Βήττος Βασίλης.

Από το δημοτικό συνδυασμό «Πρόοδός στα Βριλήσσια ο κ. Παπασπηλίου Κωνσταντίνος.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θερμοπύλων Ιωάννης απηύθυνε ευχές για τη νέα δημοτική περίοδο και κάλεσε το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους «ως εκλεκτοί, να δουλέψουν με πολύ όρεξη ώστε να προαχθεί ακόμη περισσότερο η όμορφη κοινωνία των Βριλησσίων» και ακολούθησαν οι ευχές των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ. Ντινόπουλου Α., κ. Πισιμίση Ι., κ. Τσούτσια Ι. και του κ. Βήττου Β.

Η τελετή έκλεισε με την ομιλία του Δημάρχου κ.Μανιατογιάννη, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους δημότες για την εκλογή του και όλους τους εργαζόμενους, συνεργάτες και απερχόμενους δημοτικούς συμβούλους για τη συμβολή τους στο έργο της δημοτικής αρχής. Ευχήθηκε ‘Καλή Δύναμη και Επιτυχία’ στο έργο του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και αναφέρθηκε στα μεγάλα θέματα - στόχους της πόλης για τη νέα δημοτική περίοδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « Σήμερα είναι η στιγμή που κατόπιν της δικής σας εντολής καλούμαστε για δεύτερη φορά να ηγηθούμε της προσπάθειάς ώστε να τιμήσουμε τη ψήφο σας και να γίνουν τα Βριλήσσια ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός Δήμος». Για το λόγο αυτό, τόνισε ότι «σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμά μας με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο όλους τους συνδημότες μας και για όλα τα Βριλήσσια χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις». Τόνισε, επίσης, ότι « Ο θεσμικός μας ρόλος στην αυτοδιοίκηση είναι να συνδημιουργούμε. Με απεριόριστο σεβασμό και ευθύνη προς όλους, με γνώμονα πάντα τη συναίνεση, απευθύνω ανοικτή πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις των Βριλησσίων και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξει συνεργασία ώστε να διεκδικήσουμε το καλύτερο για την πόλη μας» και έκλεισε λέγοντας ότι «Μαζί ζούμε. Μαζί δημιουργούμε!».

Στη συνέχεια ακολούθησε μικρή δεξίωση στον κήπο του Πνευματικού Κέντρου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές του Βόρειου Τομέα Β΄ Αθηνών. Από τη Νέα Δημοκρατία - ο κ. Καιρίδης Δημήτριος, από το ΣΥΡΙΖΑ - ο. κ. Κατρούγκαλος Γεώργιος, η κα. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα και ο κ. Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, επίσης, ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Δημαράς Γεώργιος, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Κουρμούσης Φώτιος, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα κ. Κορωναίου Σοφία, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Βρούστης Άρης, ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Ζούτσος Αθανάσιος, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και επικεφαλής της παράταξης Άυτοδιοικητικό Κίνημα΄ στην ΚΕΔΕ κ.Παύλος Γερουλάνος, η Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος και ο Διοικητής του Παραρτήματος Ασφαλείας της πόλης μας, οι πρώην Δήμαρχοι Βριλησσίων κ. Χορτάτος Γεωργιος, κ. Ράμφος Αντώνιος, κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος και ο κ. Λώλας Σταμάτης.