Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ. ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΣ ΚΥΡΙΟΙ!Κουκουλόπουλος: Οι αλλαγές στις εκλογές ΟΤΑ θα ισχύσουν το 2019Τις έντονες διαφωνίες που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και στο περιβάλλον του προέδρου του κόμματος Β. Βενιζέλου αποτυπώνει σημερινή συνέντευξη του βουλευτή και παραλίγο υπουργού Εσωτερικών, Πάρι Κουκουλόπουλου στη «Μακεδονία της Κυριακής»

Κι αυτό γιατί την ώρα που ο «αντικαταστάτης» του, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος σε αγαστή συνεργασία με τον προϊστάμενό του υπουργό της ΝΔ, Γ. Μιχελάκη προωθούν τις αλλαγές στις εκλογές ΟΤΑ, ο κ. Κουκουλόπουλος είναι σαφής: «Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο εκλογής δημοτικών αρχών θα ισχύσει στις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές το 2019», λέει με κατηγορηματικό τρόπο, όταν ερωτάται σχετικά.

Μέτωπο κατά των ελίτ ή εμφύλιος; (2)
ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το σκηνικό των εναλλασσόμενων θιάσων (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), στο οποίο αναφέρθηκα στο προηγούμενο άρθρο, επιβεβαιώθηκε πλήρως με την πρόταση μομφής. Έτσι, ακόμη και ο θίασος που αποτελεί την κοινοβουλευτική Χούντα των σημερινών οργάνων της Υπερεθνικής ελίτ (Υ/Ε), που εγκληματούν κατά των λαϊκών στρωμάτων, επέτυχε να εξευτελίσει τον εναλλακτικό θίασο που περιμένει να πάρει την σκυτάλη από την Υ/Ε. Όχι βέβαια λόγω του (δεδομένου) αποτελέσματος της ψηφοφορίας ―κανένας δεν περίμενε τους κομπάρσους να χάσουν εκούσια το ψωμί τους― αλλά γιατί ήταν παιχνίδι ο ευτελισμός ενός κόμματος που επαγγέλλεται ότι θα σκίσει τα μνημόνια και τους σχετικούς νόμους... μέσα στην ΕΕ και την ΟΝΕ. Γι’ αυτό και ο λαός αγνόησε το «παλλαϊκό» συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, σωστά διαβλέποντας ότι οι Χούντες δεν πέφτουν με καραγκιοζηλίκια, χωρίς πραγματικό εναλλακτικό πρόγραμμα.

Συγχρόνως, όμως, ο εκφασισμός της ελληνικής κοινωνίας προχωρά αλματωδώς, με την εντατική καλλιέργεια του εμφυλιοπολεμικού κλίματος. Από τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ (το ένα «άκρο» κατά του άλλου), αλλά και από την εκφυλισμένη «Aριστερά» («αντιφασίστες» κατά φασιστών) κ.λπ. Άλλωστε, το κλίμα αυτό είναι το μόνο που θα μπορούσε να διαιωνίσει την σημερινή οικονομική καταστροφή, όπως επιδιώκουν οι ντόπιες και ξένες ελίτ, με την κατατρομοκράτηση των λαϊκών στρωμάτων και την άμεση ή έμμεση στήριξη της «Αριστεράς» αυτής. Ο εκφασισμός ξεκινά με τον φραστικό φασισμό που λασπώνει (με την βοήθεια λίγων επωνύμων, και κυρίως ανωνύμων «εν υπηρεσία», λασπολόγων) κάθε εναλλακτικό λόγο ―όπως αυτόν της στήλης― ως «κρυφο-φασιστικό», «αντισημιτικό» κ.λπ. και φθάνει μέχρι τις δολοφονίες. Σύντομα μάλιστα, με τον «αντιρατσιστικό νόμο», θα ολοκληρωθεί ο εκφασισμός αυτός όταν θα απαγορεύεται ακόμη και η έκφραση λόγου που τα άνωθεν κέντρα θα τον χαρακτηρίζουν «φασιστικό», «αντισημιτικό» κ.λπ…

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι μόνο ένα παλλαϊκό Μέτωπο για Κοινωνική και Εθνική Απελευθέρωση, δηλαδή ένα μαζικό πολιτικό κίνημα με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στρατηγική για την έξοδο από την καταστροφή, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές. Ο κορμός του θα είναι, βέβαια, τα θύματα της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή η πλειοψηφία του λαού: οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι, οι γέροι χωρίς σύνταξη επιβίωσης, η επόμενη γενιά που καταστρέφεται κ.ο.κ. Όλοι αυτοί θα μετατραπούν σε μόνιμα θύματα αν παραμείνουμε στην ΕΕ και δεν διαρρήξουμε κάθε δεσμό με την παγκοσμιοποίηση, στον δρόμο για την οικονομική αυτοδυναμία. Δηλαδή, στον δρόμο της οικοδόμησης:

μιας παραγωγικής δομής, που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, την οποία θα ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι και όχι οι πολυεθνικές, όπως σήμερα
μιας πολιτικής δομής που θα ελέγχουμε άμεσα ως πολίτες, και

μιας πολιτιστικής δομής, με βάση την δική μας κουλτούρα

Η μονομερής, δηλαδή, έξοδος από την ΕΕ (και όχι απλώς από το Ευρώ που είναι άλλη μια απάτη!) είναι αναγκαία προϋπόθεση ―όχι φυσικά και επαρκής― τόσο για την έξοδο από την οικονομική καταστροφή όσο και για την θεμελίωση της οικονομικής αυτοδυναμίας. Δεν είναι δηλαδή απλώς αναγκαία για να ακυρώσουμε τα μνημόνια ή να διαγράψουμε το χρέος, όπως υποστηρίζουν διάφοροι «χρεωλόγοι». Το χρέος είναι η συνέπεια και όχι η αιτία της καταστροφικής κρίσης. Η αιτία είναι η μετά την ένταξή μας στην ΕΟΚ καταστροφή της στοιχειώδους παραγωγικής δομής που είχαμε μέχρι την δεκαετία του 1970, εξαιτίας του ανοίγματος και απελευθέρωσης των αγορών που μας επιβλήθηκε. Όταν, λοιπόν, κάποιοι στην αντικαπιταλιστική «αριστερά» μιλούν για μια «προοδευτική» ΕΕ, ή ακόμη και για μια «καλή» παγκοσμιοποίηση, σαν δήθεν προ-στάδιο της... παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης, απλά παραμυθιάζουν τον λαό.

Ο πραγματικός διεθνισμός μπορεί να ξεκινήσει μόνο «από τα κάτω» από τον κάθε λαό χωριστά, αφού θα έχει επιτύχει την οικονομική αυτοδυναμία του. Αυτό, όμως, είναι αδύνατο σε οποιαδήποτε διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς, με τις τεράστιες ανισομέρειες τις οποίες έχει ήδη δημιουργήσει το καπιταλιστικό σύστημα. Ακόμη και η ορθόδοξη οικονομική θεωρία μπορεί να δείξει ότι η οικονομική ένωση χωρών με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας θα ωφελήσει κατ’ αρχήν τις χώρες που ήδη βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα.

Επομένως, μετά την μονομερή έξοδο από την ΕΕ και τη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, πρέπει αναγκαστικά να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο αυστηρών κοινωνικών ελέγχων πάνω στις αγορές κεφαλαίου, εμπορευμάτων και εργασίας, αλλά και στα μέσα παραγωγής, μέχρις ότου ο λαός, έχοντας κατακτήσει την οικονομική αυτοδυναμία, δηλαδή την οικονομική και εθνική (λαϊκή) κυριαρχία, αποφασίσει δημοκρατικά εάν και τι είδους συστημική αλλαγή επιθυμεί (κρατικό σοσιαλισμό, ελευθεριακό σοσιαλισμό, Περιεκτική Δημοκρατία κ.λπ.). Παράλληλα, δεδομένου ότι το εγκληματικό ΝΑΤΟ και οι άλλοι θεσμοί της Υ/Ε θα έκαναν βέβαια το πάν για να εμποδίσουν παρόμοια απελευθερωτική διαδικασία, θα ήταν απαραίτητος ένας ριζικός αναπροσανατολισμός των γεωπολιτικών μας σχέσεων, έξω από τους θεσμούς αυτούς, μαζί με τους λαούς που παλεύουν ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Τα παραπάνω στοιχεία που θα αναπτύξω στο επόμενο αποτελούν συστατικά στοιχεία ενός μεταβατικού προγράμματος που οδηγούν στην έξοδο από την κρίση αλλά και ανοίγουν τον δρόμο για συστημική αλλαγή. Σε παρόμοια στρατηγική αντιτίθεται το ΚΚΕ που ουσιαστικά απορρίπτει κάθε μεταβατικό πρόγραμμα (πέρα από κάποια αμυντικά αιτήματα), υποθέτω θεωρώντας (σωστά) ότι ένα «αντικαπιταλιστικό» μεταβατικό πρόγραμμα ―όπως αυτό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ―εσκεμμένα συγχέει τη μεταβατική διαδικασία με τον στόχο.

Όμως, ενώ είναι σωστό ότι ένα μεταβατικό πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι αντικαπιταλιστικό, εφόσον προφανώς δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για σοσιαλιστική επανάσταση, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι είναι ώριμο το αίτημα της μονομερούς εξόδου από την ΕΕ, με στόχο την οικονομική αυτοδυναμία. Και αυτό διότι η πλειοψηφία ήδη έχει συνειδητοποιήσει ότι έχουμε χάσει κάθε οικονομική και λαϊκή κυριαρχία. Και όπως πάντα στην Ιστορία, η επίτευξη εθνικής απελευθέρωσης ήταν προϋπόθεση της κοινωνικής.


​​​http://inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2013/2013_11_17.html

http://inclusivedemocracy.org/fotopoulos/
http://www.periektikidimokratia.org/
 

ΜΗΤ- ΡΙΟ - ΓΛΟΥ!


Αν υπήρχε MEGA το ’73…
Μα για ποιο ψωμί, ποια παιδεία και κυρίως ποια ελευθερία μιλούν...

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973, ώρα 20:15 

- Όλγα, είναι φανερό ότι οι καταληψίες του Πολυτεχνείου- όπως κι αυτοί της Νομικής πριν λίγο καιρό- είναι αργόσχολοι, αιώνιοι φοιτητές, αναρχικοί και μπαχαλάκηδες που δεν αφήνουν τους σωστούς φοιτητές και νοικοκυραίους να σπουδάσουν.

- Γιάννη, μην ξεχνάμε επίσης ότι αν συνεχιστεί για λίγες ακόμα μέρες αυτή η θλιβερή κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο. 

- Και εκτός αυτού Όλγα, είναι πραγματικά κρίμα η τεράστια προσπάθεια της κυβερνήσεως εδώ και τόσα χρόνια, για να μπει η χώρα στο σωστό δρόμο, να βγει επιτέλους από το γύψο που έπρεπε να μπει, να πάρει το δρόμο μιας ακόμα εντονότερης ανάπτυξης, να δυσφημείται στο εξωτερικό από ενέργειες θλιβερών μειοψηφιών. 

- Γιάννη, θα σου κάνω δυο παρατηρήσεις: πρώτον, στη χώρα υπάρχει ήδη εντονότατη ανάπτυξη, αρκεί να δει κανείς μόνο τους δρόμους που γίνονται! Και δεύτερο, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, τα προπέρσινα κατορθώματα της ομάδος μας στο θαύμα του Γουέμπλευ, είναι η καλύτερη διαφήμιση της ευμάρειας στον τόπο. 

- Χα χα..! Πόσο δίκιο έχεις Παύλο! 

- Μου επιτρέπετε να προσθέσω, ότι δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα που τίθενται. Μην ξεχνάμε ότι η περιουσία του ιδρύματος, η περιουσία των φορολογουμένων, είναι στα χέρια λίγων ατόμων, γνωστών για την τάση τους στη βία. Για να μην πω για τα λεωφορεία που καταστρέφουν καθημερινά οι ταραξίες, κάνοντας επιδρομές μέσα από το Πολυτεχνείο. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά Όλγα; 

- Έχει δίκιο ο Παύλος. Πρέπει να υπενθυμίζουμε κάθε μέρα, σε κάθε ευκαιρία ότι καταδικάζουμε τη βία απ’όπου κι αν προέρχεται. Κλείνοντας… 

- Όλγα πριν κλείσουμε να προσθέσω ότι είναι ποταπή και η συνθηματολογία των συγκεκριμένων φοιτητών (;;;)! Μα για ποιο ψωμί, ποια παιδεία και κυρίως ποια ελευθερία μιλούν, όταν όλα αυτά περισσεύουν στην Ελλάδα του 1973; Αυτά τα συνθήματα μας πηγαίνουν δεκαετίες πίσω, σε άλλες, μαύρες εποχές! 

- Πολύ σωστή η παρατήρηση Γιάννη. Αυτά ήταν τα νέα του MEGA κυρίες και κύριοι. Εάν υπάρξουν εξελίξεις θα διακόψουμε το πρόγραμμα μας με έκτακτο δελτίο. Να είστε καλά. Καλό βράδυ.

Λίγες ώρες αργότερα…Ξημερώματα Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 1973
- Δυστυχώς κυρίες και κύριοι πρέπει να διακόψουμε το πρόγραμμά μας, καθώς όπως πολλοί περίμεναν, η θλιβερή αυτή μειοψηφία των νεαρών που είχαν κλειστεί στο Πολυτεχνείο εδώ και 3 ημέρες, καταστρέφοντας τη δημόσια περιουσία, πριν λίγη ώρα επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις δυνάμεις ασφαλείας. Πριν δούμε τα ντοκουμέντα, ας ακούσουμε ένα σχόλιο. Γιάννη…
 
- Όλγα δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Τα λέγαμε. Αυτή η αδίστακτη ομάδα των λίγων δεκάδων νεαρών, δε δίστασε να επιτεθεί ύπουλα στους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς που με θάρρος και αυταπάρνηση προσπάθησαν να δώσουν ξανά στον λαό το κτίριο του Πολυτεχνείου. Οι τρομοκράτες, γιατί περί τέτοιων πρόκειται, επιτέθηκαν και στους χιλιάδες φιλήσυχους πολίτες, οι οποίοι συγκεντρωμένοι εδώ και μέρες έξω από το κτίριο, απαιτούσαν να απελευθερωθεί το ίδρυμα.
Ευτυχώς για όλους μας δεν υπάρχει κάποιος τραυματίας αστυνομικός, ενώ οι ταραξίες έχουν οδηγηθεί στα κρατητήρια. Τις επόμενες ώρες, αν δεν έχει ήδη βγει, περιμένουμε και το πόρισμα του εισαγγελέα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση. 

- Αυτό είναι βέβαια. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς Γιάννη. Παύλο, ένα σχόλιο.

- Όλγα, τι να πούμε; Δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι. Για να κάνω και λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου να πω μόνο, ότι ελπίζω οι συγκεκριμένοι νεαροί να κατανοήσουν τα εγκλήματά τους και να μπουν ξανά στον ίσιο δρόμο. Άλλωστε, οι δομές του κράτους για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι ως γνωστόν επιτυχημένες, με το σωφρονιστικό σύστημα σε Μακρόνησο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο να λειτουργεί υποδειγματικά, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. 

- Θα μου επιτρέψεις βέβαια Παύλο να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξαναδούμε το πόσο κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο αυτά τα “ταξιδάκια αναψυχής” των αναρχικών εγκληματιών. Ίσως πρέπει να περάσουμε σε πιο άμεσες ενέργειες σωφρονισμού. 

- Έχει δίκιο Γιάννη, αλλά δεν είναι της ώρας. 

- Θα σας διακόψω κάπου εδώ γιατί έρχονται νεότερες πληροφορίες από το χώρο των επεισοδίων. Σύμφωνα με αυτές οι εγκληματίες δεν δίστασαν να πετάξουν την πολύ βαριά καγκελόπορτα της πύλης του ιδρύματος πάνω σε διερχόμενο όχημα του Ελληνικού Στρατού. Είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν. Μπορούμε νομίζω να δούμε και σχετική αποκλειστική φωτογραφία: 

- Όλγα νομίζω ότι η φωτογραφία αυτή αποδεικνύει την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων ακραίων στοιχείων, που δεν σεβάστηκαν την κοινωνική ειρήνη.


- Παύλο, έχεις δίκιο. Δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε. Ας αφήσουμε τις αρχές να επιβάλουν ξανά τη νομιμότητα στο κέντρο της Αθήνας. 

Περισσότερη αντικειμενική και αληθινή ενημέρωση αύριο ξανά, στις ειδήσεις του MEGA, στις 8 ακριβώς. Καληνύχτα σας.

left.gr

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Προσοχή! Ο Πρίγκιπας λερώνει

http://www.nationalopera.gr/gr/event/prosohi-o-prigipas-leronei/

Προτεινόμενη από την Πλατεία παράσταση.
Κάντε κλικ για λεπτομέρειες.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:Όχι στους πλειστηριασμούς ακινήτων των υπερχρεωμένων Ελλήνων


37,091 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις 100,000

Γιατί είναι σημαντικό;
Λέμε ΟΧΙ στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών!
Λέμε ΝΑΙ στην παράταση της αναστολής τους για 3 χρόνια με τους όρους που ισχύουν!

Επειδή…

Δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι που υπαγόρευσαν την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά αντίθετα έχουν επιδεινωθεί...

Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, άτομα ή μικροεπαγγελματίες, δεν μπορούν πλέον όχι μόνο να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά ούτε καν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια…

Η αγορά ακινήτων ήδη ασφυκτιά και μια μαζική εισροή ακινήτων προς πώληση θα καταλήξει σε μεγαλύτερη απαξίωσή τους…

Χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν…

Χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες θα κινδυνεύσουν να χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη, οδηγούμενοι οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο της ζωής…

Θα υπερφορτωθεί η δικαιοσύνη από την προσφυγή δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων οφειλετών…

Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η εικόνα διάλυσης της κοινωνίας μπορεί να αποτελεί όραμα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου…

Η πολιτική ηγεσία, πρέπει να είναι ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και να το αποδεικνύει ανά πάσα στιγμή εμπράκτως…

Η επί μήνες δημοσιοποίηση πληροφοριών για το άνοιγμα των πλειστηριασμών δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και συμβάλλει στην ψυχολογική τους εξουθένωση…

Το άνοιγμα των πλειστηριασμών ακινήτων θα απειλήσει συγκεκριμένα και ορατά την, επιδιωκόμενη και αναγκαία όσο ποτέ, οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας μας…

Ενώνουμε την φωνή μας με αυτή της ΕΚΠΟΙΖΩ και όλοι μαζί απαιτούμε:

Να μην απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ούτε με όρους και προϋποθέσεις, από τον Ιανουάριο του 2014,

Η αναστολή των πλειστηριασμών να διαρκέσει επί 3 χρόνια τουλάχιστον, όπως ισχύει μέχρι το τέλος του 2013, δίνοντας έτσι χρόνο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην απορρόφηση των ανέργων, στην αποκατάσταση οικονομικής δυνατότητας ατόμων και μικροεπαγγελματιών,

Να μην επιτραπεί η πώληση επισφαλών δανείων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, σε ξένες επενδυτικές εταιρείες με αδιαφανείς διαδικασίες και σε εξευτελιστικές τιμές,

Οι τράπεζες να προχωρήσουν σε προσαρμογές των οφειλών και μείωση των επιτοκίων, δίνοντας κίνητρο στους οφειλέτες να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους σύμφωνα με τις δυνατότητές τους,Να μεριμνήσει η κυβέρνηση άμεσα για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τις ρυθμίσεις των χρεών που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~In Greece, over the 4 last years, a constantly increasing number of households and small professionals have become overindebted because of the economic crisis and its consequences. High rates of unemployment, salary cuts, increased taxes and other austerity measures mean that not only are people unable to make their loan payments, even worse, they can't afford their everyday necessities.

During this period, the Greek government, in an effort to support citizens, passed two laws which protected the property of those who couldn’t pay their loans, to keep them from losing their homes; in addition, each year the Government decided to suspend auctions on foreclosed properties for the next year.

By the end of 2013 government should again take these same steps; however, it appears they're moving in the opposite direction. They seem ready to allow auctions on foreclosed homes and small businesses… despite the fact that the reasons for their previous decisions to ban them still exist, and have even gotten worse.

If the government makes this new decision:

thousands of families will find themselves homeless (on the street), while still being in debt to the banks for the property they lost ...

thousands of small professionals would risk losing not only their homes but also their business premises, thus pushing them to the fringes of society ...

the economic, political and social stability of our country will be put at serious risk...

Take action!

Help us to prevent the government decision to release auctions in January 2014!

... ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΝΕ ...Οι τσιγγάνοι και τα κοινοτικά κονδύλια

Toυ Δημητριου X. Παξινου*

«Πρόσεξε, θα σε δώσω στους τσιγγάνους», ήταν μία από τις απειλές των γονιών στα άτακτα παιδιά, μαζί δε με μια σειρά άλλων προκαταλήψεων, υψώθηκε τείχος αδιαπέραστο, ακόμη αξεπέραστο. Σε κάθε πόλη, μικρή ή μεγάλη, υπήρχε και μία ομάδα τσιγγάνων που αυξανόταν με γοργούς ρυθμούς και που συνήθως έστηνε τη σκηνή, τα τσαντίρια σε ανοιχτούς χώρους, εκτός κέντρου, μέχρις ότου εκδιωχθούν και μεταφέρουν όλα τα υπάρχοντά τους και την πραμάτεια τους αλλού.

Δύσκολη η επαφή μαζί τους, αφού εκτός από ανέστιοι, δεν εγγράφονταν στα δημοτολόγια, πόσω μάλλον στα σχολεία και στην ουσία ήταν ανύπαρκτοι για την Πολιτεία. Μία άλλη ξεχωριστή κοινωνία, αποκλεισμένη, ακόμη και τώρα σε μεγάλο βαθμό από τον υπόλοιπο κόσμο. Εχουν βέβαια γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσής τους, της στέγασής τους, της φροντίδας, της εκπαίδευσής τους, της περίθαλψής τους, αλλά ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν οι διαχωριστικές γραμμές, τα τείχη και η προκατάληψη.

«Δεν μπορούν να ενταχθούν». Τους αρέσει να ζουν «έτσι», λένε όσοι βολεύονται από την κατάσταση αυτή και όσοι (είναι πολλοί) εξακολουθούν να βλέπουν κατώτερες φυλές για να ανεβάζουν το εγώ τους και την φιλαυτία τους. Προσπαθείς να τους πείσεις ότι κι αυτοί που τους αρέσει η περιπλάνηση, θα προτιμούσαν αντί να ζουν μέσα στην βρωμιά και τη δυστυχία, να έχουν τα στοιχειώδη, τα απαραίτητα, να μάθουν γράμματα, να ζουν σε υγιεινές συνθήκες. Αλλά ματαίως. Η έλλειψη ενημέρωσης, παιδείας, δημιουργεί και ενισχύει, ιδιαίτερα σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, αυτούς τους διαχωρισμούς, την περιθωριοποίηση. Τους θυμούνται όμως παραμονές εκλογών οι υποψήφιοι άρχοντες, εξαγοράζοντας την ψήφο τους, περιχαρείς που πρόλαβαν τους άλλους υποψήφιους, αφού ο λόγος τους, ιδιαίτερα του αρχηγού, είναι ισχυρός.

Πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι και πλέον, ένας ικανός αριθμός τσιγγάνων έχει οργανωθεί, έχει προκόψει και δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους συμπολίτες. Είναι δίπλα μας και πιθανότατα διατηρούν κάποια από τα έθιμα της φυλής τους. Εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, στρατιωτικές και μη, και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ως οργανωμένη κοινωνία. Υπάρχει όμως ακόμη η άλλη μεγάλη κατηγορία που εξακολουθεί να είναι «γκετοποιημένη», κοινωνικά ανασφαλής και ρέπουσα συνήθως στην μικροεγκληματικότητα, αλλά και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σ’ ορισμένες άβατες περιοχές.

Κάθε κοινωνική κατηγορία, κάθε φυλή, έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τις αρετές και τα ελαττώματά της, τα συν και τα πλην και το θέμα είναι οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αυτές που μειονεκτούν, να τυγχάνουν ειδικής μέριμνας έτσι ώστε σταδιακά να εντάσσονται ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ε. Ε. έχει διαθέσει τεράστια κονδύλια για την αποκατάστασή τους, την εκπαίδευσή τους, την εγκατάστασή τους σε οικισμούς. Συγκεκριμένα, για την κοινωνικοοικονομική τους ένταξη διατέθηκαν 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε χρόνο διατίθενται 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία προφανώς κατασπαταλώνται. Ευτυχώς υπάρχουν λίγοι δήμαρχοι που αξιοποίησαν τα ποσά αυτά για τους σκοπούς αυτούς, όμως το πρόβλημα παραμένει, όπως και σ’ άλλες χώρες, αφού αντιμετωπίζονται ως παρίες, απόβλητοι, επικίνδυνοι. Είναι όμως λιγότερο επικίνδυνοι, απ’ όλους αυτούς που με τον «καθωσπρεπισμό» τους κατόρθωσαν μέσα από το διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα να διαπράξουν σωρεία ποινικών αδικημάτων, αρπάζοντας και λεηλατώντας τεράστια κοινοτικά ποσά, που δόθηκαν για την ανάπτυξη του τόπου και κατέληξαν στις τσέπες όλων αυτών που σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές μας.

Παντού και πάντα υπήρχε μια προκατάληψη για άλλες φυλές, άλλες εθνότητες, άλλες θρησκείες, που θεριεύει σε δύσκολες εποχές, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και αναζητούμε εναγωνίως εξιλαστήρια θύματα, αποδιοπομπαίους τράγους, λησμονώντας τις πραγματικές αιτίες, τη σήψη και τη διαφθορά που έχει διαπεράσει τον κοινωνικό ιστό με κύρια την ευθύνη όσων ανέλαβαν να μας σώσουν κατά διαστήματα, σε αγαστή σύμπνοια και πολυπλόκαμη διαπλοκή με παντός είδους «επιχειρηματίες».

Με την απαραίτητη αλλά ξεχασμένη ενδοσκόπηση, μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τις αιτίες της τόσο άσχημης κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, για την οποία βεβαίως δεν φταίνε οι τσιγγάνοι, και να αποπειραθούμε την διόρθωσή τους.


ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.Α. ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΞΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (31/10/2010) ΠΟΥ ΑΝΕΣΥΡΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ.

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" ΑΛΛΑ ....

Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" ΑΛΛΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕΣ ΤΗΝ ΜΕΣΗ Η ΔΑΜΑΝΑΚΗ, ΟΠΟΤΕ ΕΙΠΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΙΣΩ ΜΕ ΚΑΤΙ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ:


"Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι
μην έχεις πια την πείνα για καμάρι,
οι αγώνες που 'χεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε"