Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

ΕΤΣΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Σ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ FB

https://www.facebook.com/simosroussos

Μετά από την απόφαση παραλαβής των οριστικών μελετών από το δημοτικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα,χθές εκδόθηκε και η οικοδομική άδεια.Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα που μας φέρνει πολύ κοντά στον τελικό στόχο.Ευχαριστώ θερμά την τεχνική μας υπηρεσία και τον αντιδήμαρχο Κ.Γερολυμάτο για την άοκνη προσπάθεια,ιδιαίτερα τις αρχιτεκτόνισες κ Ε.Χρυσοχοίδου και Σ.Μεθυμάκη για τον ζήλο και την επιμέλεια που έδειξαν αυτόν τον χρόνο και φυσικά τους μελετητές Θ.Ξάνθη και Θ.Ανδρουλάκη για το αποτέλεσμα.

Η ανέγερση Δημαρχιακού Μεγάρου για το Δήμο Χαλανδρίου αποτελεί διαχρονική ανάγκη, καθώς οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Χαλανδρίου στεγάζονται ακόμη σε ξεχωριστά μισθωμένα κτίρια της πόλης, με δυσκολίες στην επικοινωνία και τη συνεργασία του υπηρεσιακού μηχανισμού, με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια σε διεκπεραίωση θεμάτων, και την αδυναμία τήρησης των μέτρων ασφάλειας για τους εργαζομένους για κάποιες περιπτώσεις κτιρίων.

Η στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου σε ένα κτίριο θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των παρερχομένων υπηρεσιών στους πολίτες, και η ύπαρξη ιδιόκτητου Δημαρχείου θα εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους για τους δημότες, που έως τώρα καταβάλλονταν για τις εκμισθώσεις κτιρίων.

Το Δημοτικό Κατάστημα, απόρροια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που έγινε το 1999, επί δημαρχίας Κ.Παττακού,με την επικαιροποίηση της μελέτης του τα έτη 2017-2018, θα αποτελέσει τοπόσημο για το κεντρικό Χαλάνδρι, ένα κτιριο πλήρως αρχιτεκτονημένο, που θα αναβαθμίσει την περιοχή και που εξασφαλίζει βιωσιμότητα και ελκυστικότητα στην πόλη.

Ο σχεδιασμός του προσαρμόστηκε στις σημερινές ανάγκες λειτουργίας νέων κτιρίων και κτιρίων Αυτοδιοίκησης και έλαβε υπόψη τον νέο ισχύοντα Ο.Ε.Υ. του δήμου, με στόχο την εξυπηρέτηση εργαζομένων και πολιτών, Ακόμη εναρμονίζεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και διατάξεις (π.χ. πυρασφάλειας), καθώς και στις απαιτήσεις των σύγχρονων οικοδομικών και τεχνολογικών προδιαγραφών, τον ενεργειακό σχεδιασμό για εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων (με την ένταξη στοιχείων όπως τα φυτεμένα δώματά του)

Το νέο Δημαρχείο περιλαμβάνει έκτος από τις ενοποιημένες Υπηρεσίες του Δήμου, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Αίθουσα Συγκεντρώσεων Θέατρο 246 ατόμων, χώρους Στάθμευσης πάνω από 5000τμ και καφέ – αναψυκτήριο.Η Αίθουσα Συγκεντρώσεων, με τους χώρους εκθέσεων στο πατάρι της) θα καλύψει ανάγκες πολιτιστικών και ενημερωτικών δραστηριοτήτων της πόλης (διαλέξεις, κινηματογράφος, εκθέσεις, μικρά θεατρικά κλπ) θα επαυξήσει και αναβαθμίσει τα δρώμενα της πόλης, και σε συνδυασμό με τα καφέ – αναψυκτήρια θα αποτελέσει πόλο έλξης που θα συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής στην πόλη.

Επιπροσθέτως οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων θα καλύψουν με επάρκεια τις ανάγκες των εργαζομένων και επισκεπτών του Δημαρχείου και της Αίθουσας Συγκεντρώσεών του, και θα συμβάλουν ώστε να μην επιβαρυνθεί κυκλοφοριακά η περιοχή της κεντρικής πλατείας του Χαλανδρίου.

ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ


1/11 Απεργία από τα κάτω – Να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας


Την 1η Νοέμβρη γίνεται μια διαφορετική απεργία. Οργανωμένη από τα κάτω, με αιτήματα αυξήσεις στους μισθούς μας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Γιατί απεργία;

Η απεργία αποτελεί ένα θεμελιώδες όπλο των εργαζομένων ενάντια στην τρομοκρατία των αφεντικών. Κατεβαίνουμε στο δρόμο όλοι και όλες εμείς που βιώνουμε τη καταπίεση στο χώρο εργασίας μας, συλλογικοποιώντας τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις αρνήσεις μας. Είναι μια μέρα που σταματάμε να παράγουμε και να διακινούμε εμπόρευμα για αυτούς που μας εκμεταλλεύονται και τους δείχνουμε τη δύναμή μας. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να απεργήσουμε αλλά μόνο αν σταθούμε απέναντι στα αφεντικά και μιλήσουμε με δικούς μας όρους μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας κλέβουν καθημερινά. Είναι σαφές εξάλλου ότι έχουμε διαφορετικά συμφέροντα και τίποτα δεν πρόκειται να μας παραχωρήσουν χωρίς αγώνα.

Γιατί από τα κάτω;

Από τα κάτω, δηλαδή οργανωμένη από εμάς τους ίδιους και τις ίδιες, μακριά από τον έλεγχο του κρατικά τροφοδοτούμενου (ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ) και λοιπού κομματικού συνδικαλισμού. Απέναντι σε αυτές τις λογικές φτιάχνουμε και συμμετέχουμε σε αυτοοργανωμένα σωματεία με οριζόντιες διαδικασίες. Από τα κάτω γιατί δεν αρκούμαστε σε απεργίες-πυροτεχνήματα αλλά αποτελούμε κομμάτι ενός ευρύτερου αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την απλήρωτη εργασία, τις απολύσεις και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Γιατί εμείς είμαστε που βιώνουμε την καταπίεση στους χώρους εργασίας, την ανασφάλεια για την καθημερινή μας επιβίωση και καλούμαστε να ζήσουμε με μισθούς χαρτζιλίκια.

Γιατί στηρίζουμε;

Γιατί και η γειτονιά είναι κομμάτι του αγώνα. Γιατί η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ.Παρασκευής συμμετέχει σε εργατικούς αγώνες, με τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων στη καφετέρια/bar B.Bluz, της εργαζόμενης στη καφετέρια Hound's, των εργαζομένων στην ιστοσελίδα επενδυτήςlive.gr να είναι μόνο μερικοί από τους πιο πρόσφατους. Οι αγώνες αυτοί μας δείχνουν ότι οργανωμένες και οργανωμένοι σε δομές από τα κάτω μπορούμε να σταθούμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά απέναντι σε αυτούς που μας καταπιέζουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, γιατί ξέρουμε πως:
Δεν είχαμε, δεν έχουμε και δε θα έχουμε ποτέ κοινά συμφέροντα με τα αφεντικά

Συγκέντρωση 1/11 - 12:00 Ομόνοια

Στηρίζουμε την απεργία της 1ης Νοέμβρη που καλούν οι:
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής ~ Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών ~
Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών ~ Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ ~ Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού ~ Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης ~ Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας ~ Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος ~ Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ~ Συντονιστικό ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αγρίας και τα απελευθερωμένα ωράρια

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙ ....

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο Μάκης και η Μαρία είναι τα δυο παιδιά ενός μεγαλογιατρού καρδιολόγου σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Ο Μάκης σπουδάζει φαρμακευτική στη Βουλγαρία και η Μαρία Μάρκετινγκ στη Κύπρο.

Ο Χάρης μπήκε στη Νομική Κομοτηνής προερχόμενος από μια εργατική οικογένεια στην Πάτρα.

Ο Δημήτρης, παιδί δημοσίων υπαλλήλων, επιθυμεί να κάνει ένα μεταπτυχιακό στην «τεχνική νοημοσύνη». Πανεπιστήμιο που να καλύπτει την επιθυμία του υπάρχει στο Λονδίνο.

Ο Μάκης, η Μαρία, ο Δημήτρης και ο Χάρης πληρώνουν σχεδόν τα ίδια χρήματα για τις σπουδές τους. Θα μπορούσαν όμως να σπουδάσουν στον τόπο τους, αν δεν ίσχυε ακόμα το άρθρο 16 τους Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί, επιτέλους, να αποτελέσει ευκαιρία ενός άλματος προς τη διεθνή πραγματικότητα και όχι ακόμα μια αυτοκτονική πράξη αδράνειας και οικονομικής απαξίωσης.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο στην μεταβιομηχανική εποχή που διανύουμε είναι η γνώση. Η γνώση είναι η κυριότερη πηγή πλούτου, και όσες πιο πολλές πηγές γνώσης έχουμε, τόσες περισσότερες ευκαιρίες θα δημιουργηθούν για να αυξήσουμε τον πλούτο στη χώρα μας. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι διεθνώς αποδεδειγμένο ότι προσθέτουν αξία στην οικονομία και ευκαιρίες ευημερίας στην κοινωνία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που εύκολα μου έρχεται στο νου είναι η ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου διεθνούς κύρους στην Αρχαιολογία. Αλήθεια! υπάρχει καταλληλότερη χώρα στον κόσμο να σπουδάσει κάποιος Αρχαιολογία από την Ελλάδα; Προφανώς και όχι.

Οι σπουδαστές που θα έρθουν από όλο τον κόσμο στη χώρα μας, εκτός από το συνάλλαγμα που θα εισάγουν, στο μέλλον θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της.

Οι έρευνες και η αύξηση της επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες. Η δραστηριοποίηση αυτή μοιραία θα ενεργοποιήσει και το δημόσιο πανεπιστήμιο καθώς νέα δεδομένα της ιστορίας θα βγαίνουν από τα έγκατα της γης . Της δικής μας γης.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί στην ιατρική, στα μαθηματικά, στην γενετική, στη σεισμολογία, στη γεωπονική, στη ναυπηγική, στη θεολογία, στον πολιτισμό κ.ο.κ.

Καθηγητές θα βρουν εργασία , υπάλληλοι θα προσληφθούν, εργάτες και τεχνικοί θα βρουν δουλειά, νέα συγγράμματα θα εκτυπωθούν , νέες επιχειρήσεις θα ιδρυθούν, φόροι θα αποδοθούν .

Αν οι φίλοι μας της Αριστεράς απορρίψουν και αυτή τη φορά την πρόταση αυτή, με το επιχείρημα ότι οξύνονται οι ανισότητες, εκτός του ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο , θα πρέπει να μας απαντήσουν γιατί τότε διατηρούν την ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων, ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών , ιδιωτικών νοσοκομείων και οτιδήποτε ιδιωτικό σ αυτή τη χώρα την ώρα που ιδιωτικοποιούνε( και καλά κάνουν) δημόσιες δομές;

Η απάντηση είναι απλή, το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως είναι μέχρι σήμερα, αποτελεί εκκολαπτήριο των αυριανών κομματικών στελεχών της, εκτροφείο έκνομων συλλογικοτήτων, όπως αυτή του Ρουβίκωνα και εφαλτήριο νέων επαναστατικών εξορμήσεων για μια φαντασιακή κοινωνία που δεν υπάρχει, αφού καταστρέψουν πρώτα αυτή που υπάρχει, αλλά τους μοιάζει.

Όσο η κομματική ιδιοτέλεια είναι κυρίαρχη στην κατ’ ευφημισμόν δημόσια και δωρεάν παιδεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , τόσο οι μέτριοι στη χώρα μας θα γίνονται «Ρουβίκωνες» και οι άριστοι όπως ο Μάκης, η Μαρία, και ο Δημήτρης θα μετοικούν σε χώρες που τους προσφέρουν τις δυνατότητες να «διαβαίνουν τους Ρουβίκωνες» με επιτυχία.

Αντώνης Κρούστης
Fileleftheros1966.blokspot.com