iaso


Μηχανικός

AHOME REAL ESTATE SERVICES

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ολοκληρώθηκε η Α’ φάση της δημόσιας ανοικτής διαβούλευσης για το ΠΕΣΔΑ


Την 31/12/2015, ολοκληρώθηκε η Δημόσια Ανοικτή Διαβούλευση, για την σύνταξη και έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής. Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 05/08/2015, μετά την απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ για την έγκριση του σχεδίου για τη 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής και διήρκησε τέσσερις μήνες.

Η διαβούλευση είχε θεσμικό χαρακτήρα, όπως ορίζει το άρθρο 35 του ν. 4042/2012 και σε αυτή πήραν μέρος οι υπόχρεοι φορείς (Υπουργεία, Υπηρεσίες της Περιφέρειας και η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης Αττικής).

Η διαβούλευση είχε ταυτόχρονα και ανοικτό δημόσιο χαρακτήρα, αφού, μέσω του διαδικτύου, τόσο από τον ΕΔΣΝΑ, όσο και από την Περιφέρεια Αττικής κλήθηκαν πολίτες και φορείς να καταθέσουν την γνώμη τους και τις προτάσεις τους.

Από αυτή τη διαδικασία, στην οποία κατέθεσαν προτάσεις, πολίτες, φορείς, συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτοδιοικητικές κινήσεις, αιρετοί και οι Δήμοι τόσο δια των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, όσο και με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, προέκυψαν σημαντικές παρατηρήσεις, ερωτήματα και θέματα για συμπλήρωση του ΠΕΣΔΑ. Η απόφαση 293/2015 του Περιφερειακού Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2015, με θέμα την 2η Αναθεώρηση του ΠΕ.Σ.Δ.Α Αττικής, καθορίζει με ευρεία πλειοψηφία την κατεύθυνση του νέου ΠΕΣΔΑ. Με όλα τα παραπάνω, αλλά και με την ολοκλήρωση της σύνταξης των Τ.Σ.Δ. των Δήμων ολοκληρώνεται η Α΄ φάση διαβούλευσης την 31/12/2015 για τη 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Με βάση τις προτάσεις αυτές, τις παρατηρήσεις και όποια θέματα προέκυψαν, από τα Τ.Σ.Δ., η ομάδα εργασίας και η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ προχωρούν μέσα στον Ιανουάριο του 2016 στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Μετά την οριστική κατάρτιση του ΠΕΣΔΑ Αττικής από τον ΕΔΣΝΑ, θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της Σ.Π.Ε./ΣΜΠΕ και θα υποβληθεί για έγκριση, ενώ θα ξεκινήσει η Β΄, και τελική, φάση της διαβούλευσης όπως ορίζει η νομοθεσία για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ο νόμος 4042/2012. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με την τελική έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, ακολουθώντας πιστά τις προγραμματικές θέσεις τους για ριζική αλλαγή του ΠΕΣΔΑ, με έμφαση στην διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης και την αποκεντρωμένη διαχείριση, προχωρούν αποφασιστικά με γρήγορους ρυθμούς και με ευρεία διαβούλευση και συμμετοχή στο οριστικό σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ.

ΠΟΤΑΜΙ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ "ΕΝΤΑΞΗΣ" (μη ένταξης) ΤΟΥ ΠΕΥΚΟ ΠΟΛΙΤΗ 
Η ανάρτηση της "φάσης" της μελέτης του Πεύκο Πολίτη ξεκινάει την Δευτέρα 11  Ιανουαρίου και η περίοδος που θα μείνει σε δημόσια θέα για ενημέρωση και κατάθεση ενστάσεων θα είναι 20 μέρες, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ, ΞΕΣΚΟΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ
                                                  ......ΤΗΝ ΞΕΤΙΝΑΞΟΥΜΕ!!!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ και την Δευτέρα που θα είναι πλέον και θεσμικά ορθό, αφού θα έχει αναρτηθεί - για αυτό ακριβώς τον λόγο το προβλέπει ο νόμος, είναι νόμιμο δηλαδή -  να αναδείξουμε τα προβλήματά της.
Θα ξεκινήσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει, αυτό που είναι το ορθό για την περιοχή και την πόλη.

Αυτή η μελέτη δεν είναι τίποτε άλλο παρά ΑΛΛΟΘΙ για να μεταφερθεί δημόσιο χρήμα  στον μελετητή, που έχοντας ανοικτή την πληγή από τα λεφτά που του έκοψε το Ελεγκτικό Συνέδριο από την προηγούμενη περίοδο, ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΙ εντολές της πλάκας,  για να κάνει αναρτήσεις της πλάκας που απλά φουσκώνουν τον λογαριασμό του.

Αλλά είναι επίσης και ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΛΛΟΘΙ για τους Μαυρογυαλούρους της διοίκησης του δήμου που σουτάρουν ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ, επιχειρώντας όμως να  εμφανιστούν  στους μπαμπουίνους ιδιοκτήτες του Π. Πολίτη ότι τους προχωρήσανε την υπόθεση.

Παίρνουμε το παιχνίδι του ελέγχου της μελέτης επάνω μας γιατί πολλοί άλλοι σύμβουλοι και παρατάξεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ.

Κωλύονται.

Ενώ φαίνεται ότι ακόμα και αυτοί που δεν κωλύονται να μιλήσουν και να πουν την αλήθεια που ΞΕΡΟΥΝ, προτάσσουν την μικροπολιτική και αρνούνται να το κάνουν φοβούμενοι (δικαίως) ότι θα μας δικαιώσουν ιστορικά, κάτι που τους δυσκολεύει πολιτικά σε παιχνιδάκια με κοντά ποδάρια.

Θα μείνουν άραγε και από Δευτέρα στην μικροπολιτική που θα τους εμποδίσει να πράξουν αυτό που πρέπει για το Χαλάνδρι και τις επόμενες γενιές;

Εμείς όχι! 

Συστήνουμε στον αναγνώστη μας να παρακολουθήσει το θέμα.
Θα το βρει σίγουρα ενδιαφέρον!

Ότι έχουμε ετοιμαστεί να κάνουμε δεν  είναι για εμάς.
Εμείς δεν έχουμε οικόπεδο στα εκτός σχεδίου του Χαλανδρίου. 
Αλλά είμαστε από πάνω από το θέμα από το 1997.

Είμαστε από τους λίγους που μπορούν να ομιλούν αντιμετωπίζοντας το θέμα αποστασιοποιημένα από προσωπικά - οικογενειακά συμφέροντα και με ολόκληρη την πόλη και το μέλλον της στο κάδρο των τοποθετήσεών μας.
Και βέβαια είμαστε - από το 1997-8 - εκείνοι που έχουν πει τόσες αλήθειες για το θέμα που πολύ λίγοι συνδημότες μας άντεξαν.

Διότι η αλήθεια ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΚΟΜΕΝΑ.

Ό,τι κάνουμε από Δευτέρα λοιπόν θα  είναι για τα παιδιά μας, τα παιδιά όλης της πόλης, τα παιδιά των μπαλαμών και των τσιγγάνων της περιοχής.

Θα είναι για  το Χαλάνδρι του αύριο. 

Ξέρουμε ότι θα έχουμε σκληρό πόλεμο και ξέρουμε ότι πάλι θα μας λοιδωρήσουν, θα μας πουν τρελούς, θα μας απειλήσουν με μηνίιιιησεις ....

Αλλά ξέρουμε ότι θα κάνουμε το σωστό. 
Το σωστο για το οποίο μπορούμε να πείσουμε ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. 
Οι ιδιώτες θα είναι πάλι απέναντί μας και θα μας βρίζουν.

Συνιθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

ΥΓ: 
Ας αρχίσουμε όμως σήμερα με κάτι "πικάντικο" για τα προεόρτια:  Η Ελευθέρα Πεντέλης καταργήθηκε, έτσι δεν είναι;
Δεν καταργήθηκε; Αυτό δεν είπαν.
Η Ελ. Πεντέλης λοιπόν - ο δρόμος δηλαδή που συνδέει τη νεοεντασσόμενη περιοχή με την Λ. Μεσογείων πάει.
 Πήρε ο Γερολυμάτος το ραβδί και έχοντας δει όλα τα Harry Potter είπε DELETRIUS (το ανάλογο ξόρκι) και εξαφάνισε - σου λέει - την Ελ. Πεντέλης. Έτσι δεν σου είπανε;

Από παλιά - σου λέει - λένε οι της διοικήσεως ότι δεν θέλανε δρόμο τέτοιο στην περιοχή. Το λέγανε παλιά. 

Το ξέχασαν βέβαια το 2014 και ψήφισαν αλλά δεν πειράζει, λεπτομέριες. Μετράει τι έλεγαν παλιά σου λέει. 

ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΛΑΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ .....

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ: ΜΙΑ ΑΠΑΝΤHΣΗ ΣΤΗΝ "ΑΥΓΟΥΛΑ" ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΟΚΟΠΕΣ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ

από το Νίκο Κομπότη
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
 • Η κυβέρνηση Σύριζα ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2016, που προβλέπει περικοπές 1.8 δις ευρώ από την κοινωνική ασφάλιση. Ενώ είχε δεσμευτεί και με τον προϋπολογισμό και με το τρίτο μνημόνιο για περικοπές από την κοινωνική ασφάλιση, υποστήριζε με έμφαση μέχρι τώρα ότι δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις , για να είναι ευκολότερη η περικοπή των επικουρικών συντάξεων. 
 • Μετά την ψήφιση του ν. 4336/2015, με τον οποίο καθορίζεται ηλικία συνταξιοδότησης το 67ο έτος και η πλήρης σύνταξη με 40(!) χρόνια εργασίας, το νέο ασφαλιστικό( προσχέδιο) που παρέδωσε ο υπουργός εργασίας στους Αρχηγούς των κομμάτων:    
 1. Θεσπίζει νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους από 1.1.2016 , με τα οποία μειώνονται οι κύριες συντάξεις κατά 10-15%.   Ταυτόχρονα θα γίνει και επανυπολογισμός των συντάξεων πριν από το 2016. Ομολογία των μειώσεων που επέρχονται στους παλαιούς συνταξιούχους είναι η πρόβλεψη στο νέο ασφαλιστικό ότι η μείωση που θα προκύψει θα δίνεται «ως προσωπική διαφορά». Άρθρο 15 παρ.1 « Οι ήδη καταβαλλόμενες κατά τη δημοσίευση του νόμου κύριες συντάξεις αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τα άρθρα 7,8 βάσει των ρυθμίσεων των επομένων παραγράφων» και παρ.2β  «εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από το υπολογισμό τους βάσει του άρθρου 8, το επιπλέον ποσόν εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, απομειούμενη μέχρι την τελική αντιστοίχιση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά τη θέση εν ισχύ του νόμου αυτού»
 2. Αν οι νέες συντάξεις που θα δοθούν από το 2016 έως και το 2018 είναι μικρότερες από αυτές που δίνονται με το ισχύον σύστημα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταβάλει μέρος της διαφοράς μέχρι το 2018. Μετά θα συνεχίζεται η σύνταξη να δίνεται στα επίπεδα που προβλέπει ο νέος δυσμενέστερος υπολογισμός.
 3. Για τις επικουρικές συντάξεις ΕΤΕΑ (ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης στο οποίο συγχωνεύονται όλα τα επικουρικά ταμεία) προβλέπονται νέες μειώσεις. Το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού αναφέρει ότι: από 1.1.2016 η επικουρική σύνταξη «διαμορφώνεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε συγκεκριμένες πίνακες θνησιμότητας(!)»   Και «μέχρι 30.4.2016 θα εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι» Ήδη το τι μειώσεις θα ακολουθήσουν , προαναγγέλλονται στο άρθρο 50 παρ.3β: Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2014 το ποσοστό αναπλήρωσης « αντιστοιχεί σε 0.45% υπολογιζομένου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου» που σημαίνει, για να πιάσει κανείς το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών που ήταν η μέση επικουρική σύνταξη, πρέπει να έχει ασφαλισμένα 44 χρόνια εργασίας(!). Σημειωτέον η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επανέφερε η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο και έχει δεσμευτεί στην τρόικα να εφαρμόσει από 1.1.2016 μετονομάζεται σε ρήτρα βιωσιμότητας των ταμείων. Με βάση τη ρήτρα αυτή κάθε τρίμηνο, με βάση τα ελλείμματα, οι επικουρικές   συντάξεις θα μειώνονται.
 4. Όλα τα ταμεία που παρέχουν ΕΦΑΠΑΞ συγχωνεύονται και καθορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού, με τον οποίο μειώνονται ακόμη κατά 10-15% οι παροχές.
 5. Από 1.1.2016 το ΕΚΑΣ μειώνεται. Η κυβέρνηση προχωρά σε σταδιακή κατάργηση. Μετά το 2019 δε θα καταβάλλεται σε κανένα συνταξιούχο. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείται από την κοινωνική ασφάλιση μετά το 2019 1 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.
 6. Η εφαρμογή από την κυβέρνηση του ν. 3863/2010 του Λοβέρδου – Κουτρουμάνη που διαιρεί τη σύνταξη σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, ο καθορισμός του ποσοστού αναπλήρωσης στο 38,68 για 35 χρόνια ασφάλισης( το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης δίνεται για τα έτη εργασίας από 36-39 ποσοστό 1,84% και από 39-42 ποσοστό 2%), το γεγονός ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα παρέχεται αναλογικά με τα χρόνια ασφάλισης, ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογίζεται με το μέσο όρο των μηνιαίων μισθών  στο σύνολο του εργασιακού βίου, η σφαγή των νέων συνταξιούχων είναι δεδομένη .
 7. Για το ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων) στο προσχέδιο Κατρούγκαλου δεν αναφέρεται τίποτα, σκόπιμα: Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – ΠΑΣΟΚ είχε καταργήσει   τους κοινωνικούς πόρους   υπέρ του Ταμείου από 1.1.2015. Η πρώτη κυβέρνηση Σύριζα είχε δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τους κοινωνικούς πόρους. Στο τρίτο μνημόνιο   αναφέρεται ρητά ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην επαναφέρει τους κοινωνικούς πόρους. Η αναμενόμενη μείωση του μερίσματος θα είναι μεγάλη. Ήδη το Δ. Σ έχει προτείνει μείωση κατά 50%. Εξ ου και η κυβερνητική σιωπή.
 8. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Σύριζα ότι δε μειώνονται οι κύριες συντάξεις συνιστά πολιτική απάτη. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Σύριζα έχει μειώσει τις επικουρικές συντάξεις από 1.7.2015 κατά 6% επί των καταβαλλόμενων αποδοχών, τις κύριες συντάξεις κατά 2% επί του αρχικού ποσού των συντάξεων (προ μνημονίων), την κατώτατη σύνταξη από 484 σε 392 ευρώ,   τις συντάξεις από 1.9 2015 με το ν.4336/2015 (σταδιακή μείωση για το τμήμα της σύνταξης από 1.1.2011) και τώρα με το προσχέδιο Κατρούγκαλου διαλύει και τα τελευταία ψήγματα της κοινωνικής ασφάλισης που είχαν απομείνει. Είναι γεγονός ότι ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προτείνει ένα τέτοιο ασφαλιστικό. Καμία κυβέρνηση δε θα τολμούσε να προτείνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών από 7% σε 20% και να πληρώνει κάθε αγρότης το μήνα 90 ευρώ ασφαλιστική εισφορά.
 9. Για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων υπάρχει ευθύνη: Η υποχρεωτική αγορά μετοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία με αποφάσεις των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Σημίτη, το υποχρεωτικό κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων (13 δις ευρώ) το Μάρτη του 2012 (PSI), η υποχρεωτική αγορά ομολόγων για το 80% των αποθεματικών που διέθεταν τα Ταμεία μετά το κούρεμα, που λήγουν το 2032 και 2042(!), η μη είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, η άτοκη κατάθεση των αποθεματικών των ταμείων για 30 χρόνια, το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα κλπ.
 10.  Οι μειώσεις των συντάξεων δεν πρόκειται να έχουν το επιδιωκόμενο από την κυβέρνηση αποτέλεσμα . Με 1,5 ανέργους, με την οικονομία σε ύφεση, χωρίς κατάργηση των μνημονίων, χωρίς έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και απαλλαγή από τα δεσμά της Ε.Ε και ΔΝΤ, δεν υπάρχει σωτηρία της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση είναι στενά συνδεμένη με την εργασία, με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, με την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, με την κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Η   πολιτική θέσπισης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και συνταξιούχων είναι αδύνατη με τη χώρα δεμένη χειροπόδαρα στα μνημόνια. Οι νέες μειώσεις θα αυξήσουν τα ελλείμματα και η ύφεση θα συνεχιστεί. Αυτό που υποσχέθηκε ο Σύριζα, αποδεικνύεται φενάκη και έχουν ιστορική ευθύνη όσοι μέσα στη Βουλή γίνουν συνένοχοι με την ψήφο τους για τον ενταφιασμό της κοινωνικής ασφάλισης και θέλουν να αποκαλούνται αριστεροί.                                                                                     

Αγιασμός των υδάτων στη Σμύρνη έπειτα από 94 χρόνια

Θαρρείς κι ήταν όλοι εκεί. Εκατομμύρια ψυχών Σμυρνιών που έμειναν για πάντα στην πατρίδα, ψυχές που επέστρεψαν σε ετούτο το ιστορικό λιμάνι μετά την κοσμοχαλασιά του 1922. Οι καιροί αλλάζουν βλέπετε? Δίχως - παραφράζοντας το λόγο του τραγουδοποιού - να κοιτάζουν σύγχρονες μελαγχολίες. Τούτο το έζησαν όσοι είχαν την ιστορική ευκαιρία να βρίσκονται σήμερα στο λιμάνι της Σμύρνης. Στην ιστορική Πούντα που η φωτιά της το 1922 έχει χαράξει τη συλλογική ιστορική μνήμη της Ρωμιοσύνης. Εκεί στο ίδιο σημείο όπου το μαύρο εκείνο Σεπτέμβριο συνωστίζονταν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικρασίας προσπαθώντας να γλυτώσουν σαν πρόσφυγες. Σήμερα σαν σε σκηνή από παραμύθι ξαναζωντάνεψε στο ίδιο μέρος η σκηνή των Θεοφανίων του 1922 με τον Άγιο πια Χρυσόστομο Σμύρνης στα τελευταία Φώτα της κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης. Τα τελευταία; Είπαμε? Σαν σε παραμύθι ξαναζωντάνεψε η σκηνή. Φώτα στη Σμύρνη? Στην Πούντα? Κι ήταν θαρρείς εκεί, όλοι.

Όλα ξεκίνησαν στη μικρή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής όπου πραγματοποιήθηκε η λειτουργία των Φώτων. Και μετά μια περίεργη για τη Σμύρνη και τους σύγχρονους Σμυρνιούς πομπή με εξαπτέρυγα, εικονίσματα, μια πομπή δεκάδων ανθρώπων, βάδισε προς τη θάλασσα...

Διαδήλωση για την ειρήνη στο Αιγαίο, για το ότι η θάλασσα αυτή μπορεί από υδάτινος τάφος να γίνει θάλασσα ζωής, ειρηνικής συμβίωσης και φιλίας των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και όσων τη διαβαίνουν χαρακτήρισε το σημερινή τελετή των Θεοφανίων στο λιμάνι της Σμύρνης ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού θρόνου και Ιερατικός Προϊστάμενος της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας της Σμύρνης π. Κύριλλος Συκής μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ήταν σήμερα η πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια, από τα Θεοφάνια του 1922 όταν στην αντίστοιχη τελετή χοροστάτησε ο Ιερομάρτυρας και Άγιος πλέον της ορθοδόξου Εκκλησίας Χρυσόστομος τελευταίος Μητροπολίτης της πρωτεύουσας της Ιωνίας που η τελετή εορτάστηκε επίσημα με άδεια από το Τουρκικό Κράτος. Εκεί στην ίδια παραλία στην οποία διαδραματίστηκαν τα φοβερά γεγονότα της Καταστροφής που σημάδεψε την Ελληνική ιστορία τον 20ο αιώνα. Είχε προηγηθεί μια ανάλογη ανεπίσημη τελετή τα Φώτα του 2006, και πάλι ιερουργούντος του π. Κυρίλλου Συκή. Τότε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ρηματική του διακοίνωση είχε κάνει γνωστό στους πάντες πως επιτρέπεται και προστατεύεται η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των εν Τουρκία διαβιούντων. Άδραξε τότε την ευκαιρία ο π. Κύριλλος Συκής και οργάνωσε τότε μια γιορτή Θεοφανίων.

Εδώ ας σημειωθεί ότι χρόνια τώρα στην παλιά Εκκλησία των Ολλανδών που μετονομάστηκε σε Ναό της Αγίας Φωτεινής σε ανάμνηση της κατεστραμμένης το 1922 Μητρόπολης, που το 1955 παραχωρήθηκε στο Ελληνικό κράτος για τις θρησκευτικές ανάγκες των ορθοδόξων υπηκόων του που βρίσκονται στη Σμύρνη χρόνια τώρα πραγματοποιούνται όλες οι θρησκευτικές τελετές ανελλιπώς. Για τις ανάγκες των Ορθοδόξων Χριστιανών που ζουν στη Σμύρνη και όχι μόνο για τις ανάγκες της Ορθόδοξης Κοινότητας των Ρωμιών αλλά και των υπολοίπων Ορθοδόξων κυρίως από τις ανατολικές χώρες. Μπροστά στο υπό ανακαίνιση Ελληνικό Προξενείο λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Αγιασμός των Υδάτων. «Μας δόθηκε άδεια λέει ο π. Κύριλλος Συκής από το υπουργείο Εσωτερικών με εντυπωσιακή και χαρακτηριστική άνεση. Αμέσως μετά έσπευσαν τοπικοί φορείς όπως ο Δήμος να μας βοηθήσουν στην τοποθέτηση της εξέδρας αλλά και στην κάλυψη της εκδήλωσης από πλευράς ασφαλείας».

Ρωτάμε τον Αρχιμανδρίτη για τους λόγους που έγιναν όλα αυτά από το τουρκικό κράτος. «Ήταν ένα εντυπωσιακό άνοιγμα, λέει ο π. Κύριλλος. Δεν θέλω να εξετάσω τους λόγους που ώθησαν το τουρκικό κράτος σε μια τέτοια ενέργεια. Τονίζει βέβαια το Ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας και στέλνει μήνυμα προς την Ελληνική πλευρά ενόψει της συνάντησης Τσίπρα -Νταβούτογλου. Στην Ρωμέϊκή όμως Κοινότητα και στην Κοινότητα των ορθοδόξων Χριστιανών της πόλης όλο αυτό το κλίμα επιτρέπει να ανασάνει. Όπως ο πόλεμος καταστρέφει έτσι και η Ειρήνη χτίζει. Και το να ζει η πολύπαθη κοινότητα της Σμύρνης στην ιστορική μας πόλη σε συνθήκες ασφάλειας και δημοκρατίας είναι κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη της και στην ουσιαστική της συμμετοχή στα δρώμενα της πόλης και της Δημοκρατίας γενικότερα».

Όσον αφορά τα συναισθήματα του π. Κυρίλλου την ώρα του αγιασμού των υδάτων στην παραλία της Σμύρνης ο π. Συκής δεν κρύβεται: «Ένοιωσα πως επέστρεφα πίσω στο χρόνο. Ήταν βαθύ το αίσθημα της συγκίνησης. Πάνω από αυτά τα νερά που σκεπάζουν τόσους και τόσους προγόνους μας ομόθρησκους και ομόδοξους να στέκω εγώ και να ψάλω το ?Εν Ιορδάνη??. Έβλεπα όλο τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί να κλαίει κι ευχαριστούσα το θεό για τη χαρά αυτή που χάρισε σε όλους μας. Να στείλουμε από τη Σμύρνη μας σε όλο τον κόσμο μήνυμα ειρήνης και αγάπης. Εμείς οι Ρωμιοί που είμαστε λίγοι αλλά είμαστε ακόμα εδώ και επιμένουμε και υπομένουμε και τα καταφέρνουμε.»

Ο π. Κύριλλος Συκής μιλώντας στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τις Τουρκικές αρχές για την άδεια και τις διευκολύνσεις. Και τόνισε πως και το σημερινό γεγονός «αποτελεί επιτυχία του Πατριάρχη μας που δεκάδες χρόνια τώρα πορεύεται σε αυτό το δρόμο της Ειρήνης. Ο κορυφαίος του Γένους, μας καταλήγει ο π. Κύριλλος Συκής, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης έχει πετύχει τόσα και θα πετύχει ακόμα πολλά. Έχει κάνει βίωμα της ορθόδοξης Κοινότητας στην Τουρκία τη συνεργασία, την φιλιά. Πρακτική που οδηγεί σε θαύματα όπως αυτό που ζήσαμε σήμερα στην πόλη μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΙΕΤΕΑ)


Στη Μεταμόρφωση για τα Θεοφάνεια και τον Αγιασμό των Υδάτων ο Γιώργος Καραμέρος


Στη Μεταμόρφωση για τα Θεοφάνεια και τον Αγιασμό των Υδάτων ο Γιώργος Καραμέρος

Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και ο Αγιασμός των υδάτων στη Μεταμόρφωση, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη βόρειου τομέα Αθηνών Γιώργου Καραμέρου.

Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού προς το συντριβάνι της παρακείμενης πλατείας, όπου τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων ενώ στη συνέχεια η τελετή επαναλήφθηκε στο Δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης, όπου δεκάδες παιδιά και έφηβοι μέλη κολυμβητικών συλλόγων βούτηξαν για τον Τίμιο Σταυρό.

Τον αντιπεριφερειάρχη υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδης Καρπέτας, αντιδήμαρχοι και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Ο κ. Καραμέρος ευχήθηκε υγεία και φώτιση σε όλους τους πολίτες της Μεταμόρφωσης, ενώ συνεχάρη τον εφημέριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πατέρα Μιχαήλ Παπαθεμελή, που στο κήρυγμά του έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχή όπως ο αγιασμός των υδάτων να σημάνει και το τέλος του δράματος των προσφύγων που χάνουν την ζωή τους στα νερά του Αιγαίου καθημερινά, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.